REVISTA PRESEI 15.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 februarie 2013

ADEVARUL

Daniel Morar îl deleagă în funcţie de conducere pe procurorul Irinel Păun, reclamat pentru favorizarea lui Vîntu

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, l-a delegat, începând de vineri, în funcţia de adjunct al şefului Secţiei Resurse Umane şi Dezvoltare pe controversatul procurorul Irinel Păun, reclamat la CSM şi verificat pentru modul în care l-a scos de sub urmărire penală pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii. Potrivit site-ului Ministerului Public, Daniel Morar l-a delegat în funcţia de conducere pe procurorul Irinel Păun, pe o perioadă de şase luni, respectiv până pe 15 august 2013. În dosarul prăbuşirii FNI, Sorin Ovidiu Vîntu a primit scoaterea de sub urmărire penală pentru înşelăciune şi spălare de bani de la procurorul Irinel Păun.

Traian Băsescu la Cluj: "Elita PDL de acum nu depăşeşte media sau mediocritatea politicului. PDL nu mai are un lider care să tracteze partidul"

Preşedintele statului a venit joi, 14 februarie, într-o scurtă vizită, la Cluj-Napoca, după ce a fost la priveghiul fostului stareţ de la mănăstirea maramureşeană Rohia. După o întrevedere cu uşile închise cu primarul Emil Boc, şeful statului a afirmat că PDL nu are, acum, un candidat la prezindenţiale şi că partidul nu are un lider puternic care să-l tracteze. Traian Băsescu a declarat joi, 14 februarie, la Cluj-Napoca, că aşteaptă să fie invitat la Congresul PDL, dar şi că îşi doreşte ca noua conducere să readucă tăria de odinioară a partidului. "Aştept un PDL revitalizat ca pe vremea când se bătea cu PSD şi cu PNL, când era nevoie, un PDL care să fie alternativa pentru că, aşa cum merge acum, mă tem că se îndreaptă către zona mărginaşă a politicii", a declarat Traian Băsescu. Acesta a mai spus că numai o echipă puternică poate să transforme partidul într-unul competitiv.

Haos la metrou. Un tren, evacuat în staţie la Timpuri Noi

O garnitură de metrou a fost evacuată joi după-amiază în staţie la Timpuri Noi după ce s-a simţit miros de fum şi s-a oprit lumina în vagoane. Martorii povestesc că reprezentanţii Metrorex le-au spus să coboare de urgenţă. La puţin timp, trenul de tip IVA (de tip vechi) a fost scos de pe linie fără a afecta circulaţia şi fără a fi înregistrate victime. Reprezentanţii Metrorex nu au putut fi contactaţi pentru a explica ce s-a întâmplat. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Daniel Vasile, a declarat că nu a fost solicitat niciun echipaj la metrou. Incidentul are loc la numai o săptămână după ce o altă garnitură de metrou a rămas blocată între staţiile Mihai Bravu şi Dristor.

Morgan Stanley: Spania va deveni noua Germanie

Succesul de care încep să se bucure exporturile spaniole vor transforma economia iberică în cea mai mare din Uniunea Europeană, sunt de părere economiştii Morgan Stanley. Grupul bancar american a publicat joi raportul săptămânal privind tendinţele economice globale, iar încrederea faţă de Spania, în prezent considerată una dintre cele mai fragile economii europene, este explicată prin competitivitatea livrărilor externe ale statului. "Spania, unde costurile cu forţa de muncă scad în contextul recesiunii şi al reformelor aplicate, şi unde performanţa exporturilor este una puternică, este pe cale de a deveni următoarea Germanie a zonei euro", scriu analiştii Joachim Fels şi Woen Kang.

Economia României a evitat "pe muchie de cuţit" intrarea în recesiune. PIB-ul a crescut cu 0,2% în 2012. Devin estimările pentru 2013 prea optimiste?

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în termeni reali, cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de trimestrul precedent, după o scădere de 0,4% înregistrată în intervalul iulie-septembrie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, economia României a evitat intrarea în recesiune. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,1% pe seria ajustată sezonier. Produsul Intern Brut a crescut în 2012 cu 0,2% faţă de anul 2011, fiind afectat de producţia agricolă slabă, scăderea investiţiilor, gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, instabilitatea politică internă şi criza internaţională.. Mai mulţi analişti economici anticipaseră o scădere economică în ultimul trimestru din 2012, adică la o intrare a economiei în recesiune tehnică.

SUA şi UE fac front comun şi declară război chinezăriilor. Ce pierde şi ce câştigă România

Acordul de liber schimb pe care liderii americani şi europeni vor să-l încheie va ajuta cele două blocuri vestice să lupte cu produsele ieftine importate din Asia. Mişcarea vine la mai bine de doi ani de când SUA şi UE au demarat procese ferme pentru descurajarea importurilor din China. De cealaltă parte, Beijingul se coalizează cu Rusia, cu care a încheiat mai multe parteneriate strategice. Preşedintele american Barack Obama a confirmat marţi seară, atunci când şi-a susţinut discursul anual privind starea uniunii în faţa Congresului, anunţurile neoficiale vehiculate în ultimele luni cu privire la un acord de liber schimb între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat miercuri că negocierile privind comerţul bilateral vor începe cu siguranţă în prima jumătate a acestui an. Practic, acordul va însemna renunţarea la taxele vamale fie complet, fie pentru o gamă de produse stabilită de părţi.

CURIERUL NATIONAL

Azi se schimbă regulile executărilor silite

Potrivit noului Cod de Procedură Civilă, executarea unui bun imobil ipotecat poate fi realizată, indiferent în mâinile cui se află la momentul executării. Vânzarea de către creditor a bunurilor ipotecate se poate face cu încuviinţarea instanţei, fără intervenţia executorului judecătoresc. Valoarea-prag a creanţei pentru care poate fi începută urmărirea silită imobiliară este situată la nivelul sumei de 10.000 lei.

Cum s-a terminat revenirea energiei nucleare în Europa

După dezastrul de la Fukushima din 2011, Germania a anunţat închiderea tuturor reactoarelor în cel mult 10 ani, iar Italia şi Elveţia au renunţat la planuri de extindere a centralelor nucleare. Abandonarea proiectului de la Temelin, dezvoltat de compania CEZ, ar reprezenta o nouă lovitură grea pentru industria nucleară din Europa. Construcţia unei centrale nucleare planificată undeva în apropiere de graniţa Cehiei cu Germania a fost unul din puţinele proiecte rămase în picioare după dezastrul din 2011 de la Fukushima, care a oprit construcţia de centrale nucleare din Elveţia şi până în România.

Dacia a salvat Renault şi în 2012

Francezii vor în acest moment să-şi mai crească cota cu ajutorul noilor Logan şi Sandero. Ca şi în anii trecuţi, în 2012, Dacia a dus greul în Grupul Renault. Concret, potrivit raportului financiar prezentat ieri de grupul francez, Dacia a fost singura marcă din grup care a înregistrat creştere anul trecut la nivel mondial. În tot acest timp vânzările sub brandul Renault au coborât cu 6%, la 2,124 milioane de unităţi, în timp ce Renault Samsung Motors a afişat o scădere şi mai mare, de 44%, la 65.691 unităţi. Totuşi, brandul Renault a înregistrat o creştere de 13,5% în afara Europei. Marca Dacia a consemnat un avans de 4,8%, la 359.822 unităţi vândute la nivel mondial, faţă de 343.477 autovehicule în 2011, datorită extinderii gamei de modele în 2012 cu lansarea Lodgy şi Dokker.

Deprecierea yenului aduce câştiguri de miliarde de dolari

Miliardarul american George Soros şi alţi manageri de fonduri de hedging înregistrează profituri masive, după ce au mizat că Banca Japoniei şi Guvernul de la Tokyo vor recurge la deprecierea yenului pentru stimularea economiei. Soros a câştigat aproape 1 miliard de dolari mizând începând din decembrie pe declinul monedei Japoniei, în timp ce Greenlight Capital - condus de David Einhorn, Third Point LLC - Daniel Loeb şi Hayman Capital Management - Kyle Bass, au obţinut, de asemenea, profituri semnificative din speculaţiile pe yen, notează Wall Street Journal.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Elena Udrea, un politician de forţă

Într-un interviu acordat lui Turcescu, la B1 Tv, şeful statului a criticat dur actuala conducere a PDL şi a avertizat partidul că riscă să dispară. El a spus că Udrea ar putea ajunge preşedinte PDL dacă "se va juca cinstit". Şeful statului a vorbit extrem de elogios despre Udrea, amintind de rezultatele obţinute la alegerile parlamentare. "Elena Udrea e crescută ca politician de mine, ea a crescut enorm. Dupa experienţa Roman, Udrea va deveni un politician de forţă în România, e inteligentă, are ambiţie", a spus Băsescu. El a atacat dur actuala echipă de conducere a partidului. Principalele reproşuri s-au referit la faptul că guvernul Boc este criticat, chiar de către lideri ai PDL, şi la instalarea unor preşedinţi interimari de organizaţie, pentru a influenţa astfel proxima convenţie.

Adriana Săftoiu: Traian Băsescu trăieşte o OBSESIE. Obsesia "Elena Udrea şi Emil Boc"

Fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu a declarat joi seara, la România TV, că preşedintele pare să creadă că numai Elena Udrea şi Emil Boc sunt cei care au ieşit onorabil din guvernarea PDL. Totodată, Săftoiu crede că Udrea nu ar fi anunţat candidatura la preşedinţia PDL fără ca Băsescu să fi ştiut din timp. "Traian Băsescu trăieşte o obsesie. Obsesia Elena Udrea şi Emil Boc. Înţeleg că din ce face PDL, doar cei doi se salvează onorabil la finalul unei guvernări catastrofale şi cam asta e", a spus Adriana Săftoiu la România TV

Scandalul cărnii de cal. Iată dovada că România a fost scoasă ţap ispăşitor! . În ciuda prejudiciului adus ţării noastre, reacţia părţii române este moale

Presa britanică, laolaltă cu autorităţile, nu au scăpat ocazia să ne taxeze şi în scandalul cărnii de cal, pentru simplul fapt că aceasta provenea de la două abatoare din România. Apetitul tabloidelor pentru senzaţional a dat naştere la tot felul de scenarii. După ce răul a fost făcut, ieri au fost prezentate dovezi care ne absolvă de orice vină şi arată clar cum unul din intermediarii francezi a măsluit actele. Autorităţile franceze au luat imediat măsuri, suspendându-i autorizaţia.

Papa, învins de intrigile cardinalilor

Decizia lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la pontifi cat a dat naştere unor speculaţii legate de motivaţia Sfântului Părinte, presa vorbind de comploturi în spatele scenei. Anunţul surprinzător făcut de Suveranul Pontif ar putea fi rezultatul mai multor factori, printre care eşecul reformării aparatului administrativ al Vaticanului şi un raport secret, elaborat de trei cardinali, după scandalul "Vatileaks". "Benedict al XVI-lea a ajuns la o concluzie amară: pleacă el, se schimbă el. Este un sacrificiu extrem, traumatic, al unui pontif intelectual, învins de un aparat administrativ prea acaparat de putere şi prea autoreferenţial pentru a fi reformat. Papa Benedict a încercat o emancipare a Papalităţii şi a Bisericii Catolice, însă a devenit o victimă", scrie, într-un editorial, expertul Corriere della Sera Massimo Franco.

JURNALUL NATIONAL

România - locul 8 mondial în clasamentul "suferinţă la pompă". Cât de scumpă este benzina pentru români

România se află pe locul al optulea în lume în clasamentul "suferinţă la pompă" realizat la Bloomberg, cumpărarea unui galon de benzină - echivalentul a 3,7 litri, echivalând cu 30% din venitul mediu zilnic la nivel naţional. Ţara noastră se află la mijlocul clasamentului în privinţa statelor cu cea mai scumpă benzină, fiind pe poziţia a 33-a din 62 de state luate în calcul, însă cum ponderea cheltuielilor cu benzina este foarte mare în totalul cheltuielilor zilnice, românii circulă foarte puţin, cumpărând doar 0,22 litri pe zi de persoană. Preţul mediu al benzinei în ianuarie era în România de 6,7 dolari pe galon, ceea ce echivalează cu 1,77 dolari pe litru, în vreme ce venitul mediu se situează la 22 de dolari pe zi.

Băsescu spune că PDL are un prezidenţiabil în rândurile sale: "E bărbat, e tânăr, dar nu dau nume"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că PDL are un prezidenţiabil acum în interiorul său, care este bărbat, precizând însă că actuala conducere a formaţiunii are o problemă "de a vedea ziua de mâine", adică legată de vârstă. "PDL are prezidenţiabil în momentul de faţă. Oameni care să se bată de la egal, la egal. Cu notorietate, cu tot ce trebuie", a spus Băsescu joi seară, la B1 TV. El nu a dorit să dea nume, dar a precizat că se referă la un bărbat tânăr. Potrivit preşedintelui, PDL se confruntă cu "o incapacitate de a vedea ziua de mâine a celor care conduc azi PDL". "Mă refer la vârstă. Discutăm despre marea nouă etapă de alegeri 2016, azi suntem în 2013. Cum vedeţi un politician de 60 de ani în competiţie cu Victor Ponta?

Băsescu recunoaşte că l-a propus pe Morar ca procuror general. Ce i-a răspuns ministrul Pivniceru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la un post de televiziune, că i-a recomandat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, numirea lui Daniel Morar ca procuror general, dar aceasta i-a răspuns "Niciodată", informează Mediafax. "Şi eu sunt absolut de acord că ţara asta nu are un singur procuror, şi doamna Pivniceru poate să-mi propună 30 de procurori la fel de respectabili ca Morar, problema este că nu sunt aşa de cunoscuţi (...) Am propus-o ca o variantă de a stinge rapid şi credibil un punct", a susţinut Băsescu. El a menţionat că propunerea sa o fost făcută înainte de publicarea raportului MCV şi încă este valabilă.

Un miliardar face piaţa: 23 de miliarde de dolari, pentru ketchup

Grupul H.J. Heinz Co. a fost achiziţionat de compania multi-miliardarului Warren Buffett, Berkshire Hathaway Inc. împreună cu 3G Capital pentru mai mult de 23 de miliarde de dolari, o tranzacţie pe care companiile au numit-o "cea mai mare din istoria industriei alimentare". Grupul Heinz, specializat în vânzarea de alimente ambalate, este cunoscut, în special, pentru marca de ketchup cu acelaşi nume. Afacerea prevede ca Berkshire Hathaway Inc. şi 3G Capital să preia şi datoriile grupului Heinz, ceea ce ridică investiţia la 28 de miliarde de dolari. "Brandul Heinz este unul dintre cele mai respectate din industria alimentară, iar această tranzacţie istorică oferă avantaje considerabile pentru acţionari", a declarat directorul executiv al companiei, William R. Johnson.

EuroInsol: "Nu exista nicio hotarare prin care Remus Borza sa fi fost obligat la plata a 500.000 Euro catre UZTEL SA"

Nu exista nicio hotarare judecatoreasca prin care avocatul Remus Borza sau EURO INSOL sa fie obligat sa restituie vreo suma de bani catre UZTEL SA al carui administrator judiciar este. Este binecunoscuta practica Asociatiei Uztel de a da comunicate de presa in care denigreaza consortiul de administratori judiciari cu o zi inainte sa se judece o alta cale extraodinara de atac.

Expansiunea KazMunayGas începe cu Rompetrol

Extinderea reţelei de benzinarii, dezvoltarea proiectelor de explorare şi producţie, continuarea modernizării rafinăriei Petromidia şi dezvoltarea diviziei internaţionale a KMG în jurul activelor Rompetrol sunt cele 4 obiective strategice ale Grupului în următorii 5 ani. Ca în orice prognoze, există însă şi necunoscute, cele mai multe legate de climatul investiţional din România. Totul despre planurile Grupului Rompetrol, într-un interviu exclusiv acordat revistei Income Magazine de Zhanat Tussupbekov, CEO al Grupului Rompetrol.

NATIONAL

Serviciile Secrete se pregatesc sa-i lanseze "Memoriile" lui Codrut Marta!

De cateva zile, tot felul de "surse" se chinuie de mama focului sa repuna pe tapet cazul lui Codrut Marta. Iar dupa ce acesta a fost dat rapit, ieri a venit randul lansarii "bombei" ca fostul sef de cabinet al presedintelui ANAF a fost localizat. Insa toata aceasta perdea de fum este menita sa justifice varianta gasirii lui Marta de-abia acum. Lucrurile stau insa cu totul altfel. Omul care prin declaratia sa il poate infunda nu doar pe Sorin Blejnar, dar si pe alti grei din politica romaneasca, se afla de mai mult de jumatate de an in custodia serviciilor secrete romanesti! Dupa cum "National" dezvaluia in exclusivitate in urma cu sapte luni, Codrut Marta, in urma unor audieri secrete la DNA, a acceptat sa colaboreze cu procurorii anticoruptie. Care, in schimb, i-au oferit protectie.

Incendiar! Noua Ordine Mondiala, "bani si sange". Razboi pentru Bancile Centrale

Un grup de economisti renumiti abordeaza conflictele militare actuale dintr-o perspectiva mai putin "obisnuita", anume prin prisma strategiilor financiare. Iar acestea au ca tinta Bancile Centrale din Orientul Mijlociu, Eurasia si Africa, care nu sunt in reteaua elitei globale. Cele doua arme prin care elita financiara poate cuceri intreaga lume sunt indatorarea si controlul total asupra valutei. Insusi marele globalist financiar Mayer Amschel Rothschild a spus-o:"Dati-mi controlul asupra imprumuturile unei natiuni si nu-mi mai pasa cine face legile!" Iata ca "s-a facut lumina"! Prin "prisma" Rothschild, tarile care nu-si deruleaza valuta prin sistemul elitei globale se situeaza pe "lista neagra" a acesteia. Credit Suisse estimeaza ca imperiul Rothschild detine peste jumatate din averea intregii lumi 231.000 de miliarde de dolari.

Strict secret! Ministrul de Interne saboteaza planul pritocit in Padurea Baneasa

Principiile coabitarii nu sunt impuse numai locatarilor celor doua Palate, Victoria si Cotroceni. Directivele pacificarii fortate coboara in sistem piramidal, astfel ca si in ministere si alte institutii rivalii politici trebuie momentan sa-si tina in frau orgoliile personale. Insarcinat cu aceasta misiune este Serviciul Roman de Informatii. Numai ca eforturile de mediere ale subalternilor lui George Maior sunt sabotate fatis de Radu Stroe. Cel care nu s-a multumit doar sa braveze printre cunoscuti ca il doare undeva de "rugamintile" sereistilor, dar chiar s-a si apucat de stricat socotelile incheiate pana acum.

PUTEREA

Vicepremierul Dragnea face presiuni uriaşe asupra premierului Ponta

În interviul oferit în exclusivitate cotidianului PUTEREA, prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că se fac presiuni uriaşe asupra lui şi a lui Şerban Pop pentru numirea unor şefi la departamentele de control din ANAF. Premierul a făcut referire directă la bătălia pentru funcţiile de directori judeţeni de la Gardă, DGFP şi Vamă, iar vârful de lance al acestor constrângeri a fost şi este DGFP Ilfov. Aici, în fieful fostului comisar general adjunct Sorin Florea, a funcţionat impecabil o reţea mafiotă, condusă de tandemul Dragoş Rusu - Robert Rusu, filieră decapitată de actualul şef al ANAF, Şerban Pop.

Nereguli în cea mai importantă unitate sanitară a MApN.Concursuri aranjate la Spitalul Militar

Ministerul Apărării Naţionale a depistat nereguli în organizarea unor concursuri pentru ocuparea a două posturi de conducere din cadrul Centrului de medicină dentară al Spitalului Militar Central Bucureşti. Medic promovat deşi avea o altă specializare decât cea solicitată pe postul scos la concurs, o avansare fără sens şi rezultate validate de o direcţie ce nu avea competenţe în acest sens se numără printre ilegalităţile depistate de Ministerul Apărării la unitatea sanitară.

ECONOMII: Românii care îşi ţin banii în bancă ies în pierdere

Românii nu mai au prea multe motive pentru a-şi ţine banii în bănci, cel puţin în conturi curente şi depozite pe termen scurt. În prima lună a anului, opt bănci au redus nivelul dobânzilor la depozite, iar acest trend va continua pe tot parcursul anului, susţin reprezentanţii băncilor comerciale din România. Această reducere, cumulată cu nivelul deja crescut a inflaţiei şi cu impozitul de 16%, face ca posibilul câştig rezultat din depunerea banilor la bancă să nu acopere nici măcar devalorizarea monedei în cauză. Potrivit Cătălinei Molnar, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank, populaţia va continua să îşi ţină banii la bancă, indiferent dacă beneficiile financiare vor fi reduse din cauza inflaţiei.

Liviu Dragnea: Nu va fi o singură capitală într-o regiune

"Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare", a explicat Dragnea. El a caracterizat informaţiile referitoare la desenarea regiunilor şi stabilirea capitalelor, apărute recent în spaţiul public, ca fiind simple speculaţii sau "demersuri neserioase".

ROMANIA LIBERA

Criza politică de la Chişinău, neglijată la Bucureşti

Evoluţiile de peste Prut lasă România fără argumente în strategia de susţinere a Republicii Moldova la Bruxelles, dar, pe de altă parte, nici preşedintele Traian Băsescu, nici Ministerul de Externe nu au tras un semnal de alarmă în acest sens. Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) a ieşit din Acordul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), aruncând astfel în aer coaliţia guvernamentală formată din cele trei partide pro-occidentale: PLDM, Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL). Premierul democrat-liberal, Vlad Filat, a anunţat că ar vrea să negocieze un nou acord care să excludă "principiile oligarhice" şi l-a acuzat pe vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, că şi-ar fi cumpărat locul în politică şi că acum vrea să cumpere "o ţară întreagă".

"Baie de sânge" pe piaţa auto

În timp ce constructorii francezi de automobile se confruntă cu numeroase dificultăţi, cei de peste Rin afişează o sănătate de fier. Potrivit Der Spiegel, în industria europeană de sector se profilează "două viteze", semn al crizei existente şi la nivelul ţărilor din zona euro. Statisticile lasă de înţeles că mărcile europene constructoare de maşini sunt afectate de criză, vânzările de maşini în Europa în 2012 atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani. După 2007, vânzările au scăzut cu 25% şi analiştii nu văd nici o ameliorare a situaţiei. Mărcile germane Daimler, BMW şi Volkswagen anunţă beneficii-record, în timp ce concurenţii Opel, Peugeot, Renault şi Fiat au probleme de supravieţuire.

Guvernul a pregătit de moarte Oltchim

Actuala situaţie în care se găseşte Oltchim, cu zeci de angajaţi aflaţi în greva foamei, în pericol să-i fie sistată alimentarea cu energie electrică, cu instalaţii oprite, tocmai bun de aprovizionat firmele de fier vechi atât de profitabile în România, ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Economiei şi Guvernul ar fi adoptat strategii coerente de redresare a unităţii. Marian Ciolacu, angajat al combinatului, aflat de marţi în greva foamei, a fost transportat la Spitalul Judeţean joi dimineaţă, după ce i s-a făcut rău. Ceilalţi 22 de angajaţi aflaţi în greva foamei nu sunt nici ei în stare bună, având glicemii, tensiuni scăzute sau oscilante. Promisiunile ce le-au fost făcute în ultimul an, încălcate de către Guvern, îi fac pe cei 3.000 de angajaţi să nu mai creadă în nimic.

ZIARUL FINANCIAR

2012, anul de coşmar pentru BRD. Cum a ajuns cea mai profitabilă bancă din sistem să raporteze peste noapte pierderi de 332 mil. lei, iar un preşedinte să-i fie respins de BNR

La începutul lui decembrie 2011, o delegaţie a Société Générale condusă de numărul 2 Bernardo Sanchez Incera şi de şeful operaţiunilor internaţionale Jean Louis Mattei a fost primită la BNR de guvernatorul Mugur Isărescu. Grupul francez nu numai că deţine BRD, a doua bancă din România, şi o bună parte din finanţarea economiei, dar este şi unul dintre cei mai mari cumpărători de titluri de stat româneşti, care a permis finanţarea fără probleme a bugetului într-o perioadă de criză. A fost o vizită de curtoazie obiş­nuită, dar şi de prezentare formală a celui pe care francezii îl selectaseră să preia conducerea BRD din următorul an, Alexandre Maymat, 44 de ani, după ce încheiau conturile cu cel care conducea banca în acel moment Guy Poupet. De asemenea, francezii îl luaseră la Paris pe Sorin Popa, numărul doi din BRD, în divizia internaţională şi anunţaseră BNR în acest sens.

România a evitat la limită recesiunea în 2012. Oamenii de afaceri sunt însă dezamăgiţi

Creşterea economică a fost însă "pe muchie", economia României în­re­gistrând o creştere firavă, de 0,2%, atât pe întregul an 2012, cât şi în ultimul tri­mestru faţă de T3 2012, potrivit datelor "semnal" anunţate de Institutul de Statistică. În schimb, economia Germaniei, motorul de creştere al Europei, s-a contract cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de T3 2012, mai mult decât eco­nomia Franţei care a scăzut cu 0,3%, ceea ce arată că zona euro se afun­dă şi mai mult în recesiune. Dintre statele est-europene, Un­ga­ria a înregistrat cea mai mare scă­dere economică tri­mes­trială, de 0,9%, în principal din cauza de­cli­nului din sectorul agricol şi in­dus­trial. La polul opus se află economia Po­loniei, cea mai mare din Europa de Est, care s-a menţinut pe creştere cu un avans de 0,7%.

Ministerul Sănătăţii nu ştie câte naşteri au fost anul trecut şi cât a cheltuit pentru ele

Ministerul Sănătăţii nu ştie până la ora actuală câte naşteri au fost în 2012, câţi bani a cheltuit statul pentru acestea, câte au fost la stat şi câte la privat, cât s-a cheltuit la stat şi cât la privat. Ce politică sanitară poate face în aceste condiţii? "Conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2011 au fost înregistraţi la nivel naţional 196.242 născuţi vii şi 811 născuţi morţi. Menţionăm că CNSISP nu deţine infor­maţii cu privire la numărul de naşteri în funcţie de forma de proprietate a unităţii sanitare, având în vedere că înregistrarea naşterilor nu se face după aceste aspecte. În ceea ce priveşte situaţia decon­tărilor realizate de către casele de asigurări de sănătate unităţilor sanitare, vă informăm că aceste informaţii le puteţi solicita Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate, insti­tuţie care deţine datele", au răspuns reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la solicitarea ZF.

Căzăcuţ, Dolly Com: Nu am cum să evit intermediarii când eu sunt la capătul Europei, la 60 km de Ucraina

Scandalul cărnii de cal, care de o săptămână paralizează industria românească a cărnii, a scos la iveală un traseu complicat al cărnii de la abatorul unde a fost sacrificat animalul şi până la destinaţia finală de pe rafturile magazinelor. Carnea românească a făcut un adevărat "turneu" prin Europa cu opriri în ţări precum Olanda, Franţa, Luxemburg pentru ca apoi să fie livrată în Marea Britanie, sub formă de produs final. La mijloc au fost cel puţin patru intermediari astfel că situaţia arată incapacitatea companiilor româneşti din industria cărnii de a-şi face cu adevărat loc pe piaţa europeană în condiţiile în care antreprenorii livrează materii prime sau produse semiprocesate, fără să aibă control asupra destinaţiilor finale sau asupra formei în care carnea ajunge la consumatorii europeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb