REVISTA PRESEI - 15.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 martie 2011

ADEVĂRUL

Peste 5.000 de morţi şi dispăruţi, bilanţul victimelor creşte în Japonia

Zeci de seisme de mică intensitate, de circa 5 grade, continuă să zguduie Japonia, în timp ce numărul morţilor şi dispăruţilor creşte. Cutremurul de 8,8 grade Richter care a avut loc vineri în Japonia, urmat de tsunami, a făcut zeci de mii de victime şi bilanţul creşte. Update marţi 02:10: Numărul morţilor din Japonia, de la cutremurul de 9 grade pe scara Richter şi de la tsunamiul ce a urmat, a crescut la 2.414, potrivit autorităţilor. Cel puţin 3.118 persoane lipsesc şi 1.885 sunt rănite. Numărul de decedaţi se aşteaptă să crească pe parcurs ce salvatorii caută supravieţuitori.

Corespondenţă de la Tokyo : "Bună ziua. Aţi venit pentru cutremur?"

Cu această întrebare sunt întâmpinaţi străinii care ajung, în aceste zile, în arhipelagul nipon. În ciuda tragediei, japonezii zâmbesc. La câteva ore după aterizare, Vlad Ilina şi Cătălin Căţoiu, singurii trimişi speciali ai unui ziar românesc în Japonia, au trăit ieri un seism la Tokyo. Totul este calm la Tokyo, chiar şi atunci când este haos. Ceea ce mulţi cataloghează drept trăsătură de caracter este, de fapt, o artă deprinsă de a fi pregătit pentru ceea ce este mai rău fără a-ţi afişa neliniştile interioare. La recepţia hotelului, o japoneză ne întâmpină, zâmbindu-ne complice, cu întrebarea: "Aţi venit pentru cutremur, nu?". Japonezii zâmbesc însă numai atunci când se vorbeşte de cutremur. Despre tsunami evită să pomenească.

Plajele Japoniei, un imens cimitir

Între cinci şi zece mii de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Japonia. Autorităţile nu mai au saci pentru cadavre. Peisaj al groazei pe ţărmurile din Miyagi, din estul ţării: două mii de oameni îngropaţi în nisipul amestecat cu moloz de la casele făcute una cu pământul de tsunami. Bilanţul morţilor creşte pe oră ce trece, iar cei mai realişti vorbesc despre 10.000 de decese, numărul dispăruţilor din provincia niponă Miyagi.

Căşuneanu jr a distrus 17 profesori

Procurorii au trimis în judecată 17 cadre didactice din Bacău, acuzate că i-au încheiat în fals situaţia şcolară mezinului familiei Căşuneanu. Ionuţ Căşuneanu s-a transferat doar pe hârtie la Colegiul "Ion Ghica" din Bacău, de la un liceu din Germania. Profesorii i-au dat note deşi tânărul nu dădea pe la cursuri. Întregul scandal în care este implicată familia lui Costel Căşuneanu a început în urma unui denunţ anonim făcut la Parchet, în martie 2007. În acesta se reclama faptul că Ionuţ Căşuneanu (23 de ani), transferat de la o şcoală din Germania la liceul din Bacău, a încheiat cu brio clasa a XII-a deşi venea foarte rar la ore.

Schimbarea Codului e doar primul pas

Reducerea fiscalităţii pe muncă şi stimularea pregătirii profesionale a salariaţilor sunt alte măsuri aşteptate de mediul de afaceri .Modificarea legii muncii e vitală, dar insuficientă pentru a creşte rata de ocupare din România, a fost concluzia care a rezultat în urma dezbaterii organizate ieri de Adevărul Holding. La discuţiile purtate ieri, la Hotelul Pullman, au participat 27 de Cunoscători ai situaţiei de pe piaţa muncii - manageri, politicieni, sindicalişti, specialişti în resurse umane şi recrutare. Toţi, direct interesaţi de schimbările operate de Executiv pe legislaţia muncii.

România portocalie, ruptă între Emil Boc şi Vasile Blaga

Blaga se bazează pe sprijinul a cinci organizaţii de sector, deşi adversara sa, Elena Udrea, este preşedintele Organizaţiei Bucureşti. În teritoriu, scorul partidei Blaga - Boc pentru şefia PDL este la egalitate.În tabăra susţinătorilor lui Blaga a intrat oficial ieri şi Sorin Frunzăverde, care a anunţat că nu va mai candida la şefia PDL. Preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Furnzăverde, a precizat pentru "Adevărul"că moţiunea lui Vasile Blaga va fi depusă la 5 aprilie, printre filialele care îl susţin pe secretarul general numărându-se şi sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6. Excepţie face organizaţia din sectorul 2, condusă de Anca Boagiu, care ar vota cu Boc. "Avem cinci sectoare, iar cu noi mai merg şi cei din Buzău, Dolj, Gorj, Brăila, Timiş, Bihor sau Constanţa", a mai declarat pentru "Adevărul" Frunzăverde. El va candida pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte.

India, cel mai mare importator de arme

În ultimii cinci ani, India a cumpărat mai multe arme decât oricare altă ţară. Topul primilor trei importatori mondiali de armament este format din state asiatice. Marii producători continuă însă să se bată pentru contractele cu ţările arabe, mai avantajoase. India a devenit cel mai mare importator de arme din lume, cumpărând 9% din totalul livrărilor internaţionale de armament din perioada 2006-2010, potrivit unui studiu realizat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Importurile de arme ale indienilor au crescut cu 21% în acest interval, comparativ cu perioada 2000 - 2005.

Cum văd ţările UE reforma pensiilor

Statele membre vor să decidă singure vârsta de pensionare a populaţiei, dar ar putea accepta reguli europene privind transferarea pensiilor dintr-un stat în altul. Comisia Europeană a purtat discuţii cu autorităţile naţionale, sindicatele, societatea civilă şi reprezentanţii industriei de pensii. Comisia Europeană pregăteşte reglementările pentru viitoarea strategie a sistemelor de pensii, într-o Europă cu populaţie bătrână, care trăieşte tot mai mult. Comisarul pentru Piaţa muncii şi afaceri sociale, Laszlo Andor, a anunţat rezultatele dezbaterilor pe această temă cu parlamentele naţionale, sindicatele, societatea civilă şi reprezentanţii industriei de pensii (companii, asiguratori, fonduri de investiţii).

China detronează SUA la producţia de bunuri

China a redevenit cel mai mare producător de bunuri de consum din lume, recuperând poziţia pierdută la începutul secolului al XIX-lea, şi a încheiat astfel 110 ani de supremaţie a Statelor Unite.

Aceasta este concluzia unui studiu al firmei americane de consultanţă economică IHS Global Insight. Anul trecut, China a generat 19,8% din producţia mondială de bunuri, uşor mai mult faţă de 19,4% în cazul Statelor Unite. Potrivit canalului de televiziune CNBC, această situaţie arată nevoia ca SUA să concureze în viitor nu pe baza producţiei de bunuri de consum, ci pe cea a inovaţiei şi a noilor tipuri de servicii, spune Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizaţie cu sediul la Washington

CURENTUL

Investiţiile străine au crescut de opt ori în ianuarie

România, din nou atractivă. Investiţiile străine directe au crescut în ianuarie la 240 milioane de euro, de aproape opt ori mai mult decåt în perioada corespunzătoare din 2010, cånd s-a înregistrat un volum de investiţii de 31 milioane euro. Dincolo de semnalul de încredere şi de susţinerea creşterii economice, investiţiile străine directe pot aduce noi locuri de muncă şi venituri bugetare mai mari, fie doar şi ca urmare a creşterii încasărilor din impozitele pe salarii. De asemenea, stimuleză şi investiţiile interne, prin concurenţa creată în domeniul respectiv.

Săftoiu a băgat dihonia între Patriciu şi Crin

Săftoaica îi poartă pică lui Crin de mult, de când a fost înlocuită de la şefia Departamentului de Comunicare al PNL cu fostul purtător de cuvânt al Guvernului Tăriceanu, Camelia Spătaru, ca urmare a îndoielilor la adresa sa manifestate de un grup de lideri liberali din teritoriu, cu precădere din Ardeal şi Moldova, care şi-ar fi exprimat neîncrederea în devotamentul fostului consilier prezidenţial, existând suspiciunea că Adriana Săftoiu n-ar reprezenta decât un cal troian plasat inteligent în tabăra liberalilor. Cal troian sau iapă dâmboviţeană, până una alta, acum, Adriana Săftoiu a adus, odată cu primăvara, zâzania în PNL, după ce a constatat public "că cel puţin domnul Antonescu are probleme cu trecutul lui" şi l-a acuzat pe preşedintele PNL de "lipsă de caracter" şi de "lipsă de principii".

Dublu B de Tia Şerbănescu

Duminică seara a avut loc o nouă întâlnire între preşedintele Băsescu şi liderii PDL pentru a discuta "priorităţile" momentului. Cu această ocazie s-a confirmat că bătălia pentru şefia PDL se va da, la 14 mai, între dnii Boc şi Blaga - ceea ce va duce la multiple reaşezări tectonice în partid. Se spune că dl Băsescu şi-ar fi declarat sprijinul pentru premierul Boc - lucru care i-a făcut pe adversari să considere că soarta acestuia e pecetluită. Doar dacă dl Boc va fi schimbat din fruntea guvernului. Atunci, dl Blaga ar avea cale liberă iar premierul Boc îşi va da "sufletul decimat" (cum i-a zis dna Vass) din ambele poziţii chiar dacă, în opinia consilierului prezidenţial Lăzăroiu, "cel care a echilibrat bugetul într-un singur an ar trebui declarat erou".

CURIERUL NAŢIONAL

Energia nucleară, o problemă prea sensibilă

Costul competitiv al energiei a dus la construcţia a 145 de reactoare în 14 state membre UE. 60.000 de oameni au protestat sâmbătă, în Germania. 4 dintre cele 17 unităţi ale acestui stat ar putea fi închise. Experţii UE discută despre impunerea unor "teste de stres". Pericolul nuclear din Japonia a pus pe jar oficialii europeni. Experţii în domeniul nuclear din statele membre ale UE se vor reuni la Bruxelles săptămâna aceasta pentru a discuta despre pagubele cauzate de exploziile reactoarelor nucleare din Fukushima, Japonia, şi potenţialele ramificaţii pe care acestea le-ar putea avea pentru Europa.

Cum s-au făcut bani pe seama cutremurului din Japonia

Urmărind reperele tehnice de tranzacţionare pe indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo, observăm că actorii mari din piaţă au luat poziţii de ca şi când ar fi ştiut când va avea loc seismul. Suprapunerea perfectă a semnalelor tehnice din piaţă cu momentul cutremului este într-adevăr uimitoare. Dacă acest cataclism nu a putut fi prevăzut de milioane de japonezi, pentru investitorii de calibru din piaţă acesta pare a nu fi fost o surpriză. Speculatorii şi marii investitori au făcut bani de pe urma unui cutremur cu pagube estimate la peste o sută de miliarde de dolari.

Multinaţionalele ar putea avea un sistem unic de impozitare în UE

CE va prezenta mâine un proiect legislativ privind impozitarea armonizată a multinaţionalelor.

Companiile ar trebui să folosească un sistem unic de taxare a profitului, în locul celor 27 de sisteme fiscale naţionale. Proiectul este susţinut în principal de Germania şi Franţa, dar nu este agreat de ţări precum Irlanda, Austria şi Spania. Conform proiectului, companiile ar trebui să folosească un sistem unic de taxare a profitului, în locul celor 27 de sisteme fiscale naţionale, cu calcularea centralizată a sumei datorate către fiecare stat unde există operaţiuni. Astfel, profiturile impozabile ar urma să fie împărţite între ţările membre unde o companie operează, proporţional cu mărimea activităţilor desfăşurate.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum îşi împart Emil Boc şi Vasile Blaga poporul PDL-ist

Cotat cu a doua şansă în cursa pentru şefia PDL, Emil Boc intră în luptă cu un aliat puternic. Elena Udrea îşi pune la bătaie influenţa pentru a-l menţine la şefia partidului pe premier. Dat ca şi plecat de la Palatul Victoria, Emil Boc se aliniază la startul pentru şefia PDL din poziţia a doua. Mai mult de jumătate dintre filiale s-au grupat în spatele secretarului general Vasile Blaga, lui Boc rămânându-i în acest moment să mizeze pe influenţa în partid a Elenei Udrea, prima care de altfel l-a asigurat oficial de susţinerea sa. Pe lista celor care şi-au pus serviciile la dispoziţia lui Boc ar fi, potrivit unor surse din partid, filiale precum Argeş, Arad, Cluj, Neamţ, Braşov, Mureş, Prahova, Mehedinţi. De asemenea, premierul s-ar putea baza pe voturi venite de la Satu Mare, Argeş sau Galaţi, unde, dincolo de susţinerea formală a liderilor de filiale, la baza partidului delegaţii înclină către Vasile Blaga.

De ce Fukushima nu poate fi Cernobâl 2

Exploziile de la centrala japoneză nu pot degenera într-un al doilea Cernobâl. Motivele: reactoarele nipone sunt mai sigure, iar "Japonia nu e URSS". Tipul de reactor folosit la Fukushima are o structură complicată, dar modul de funcţionare e simplu: ca o oală sub presiune, pe aragaz. Flacăra aragazului încălzeşte oala, aşa cum energia eliberată în urma "ruperii" atomilor de uraniu (fisiune) încălzeşte apa din jurul recipientului cu material radioactiv. Când facem ciorbă, aburul pune presiune pe capacul oalei. La reactor, aburul e folosit pentru electricitate, iar presiunea trebuie ţinută sub control. Altfel, capacele de protecţie pot ceda, iar dezastrul nuclear e iminent.

UE cere mărirea siguranţei reactoarelor de la Cernavodă

Grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă vor trebui să fie proiectate astfel încât să reziste la un cutremur cu o magnitudine mai mare comparativ cu cea la care ar face faţă unităţile existente. Efectele dezastrului nuclear din Japonia se propagă şi în România. Cu două reactoare operaţionale la Cernavodă, care asigură circa 18% din necesarul intern de electricitate, dar şi cu alte două grupuri noi în plan, autorităţile vor trebui să reevalueze standardele de securitate de la centrala nucleară.

De altfel, Comisia Europeană, care în decembrie 2010 şi-a dat avizul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, a cerut atunci României înăsprirea indicatorilor de siguranţă, inclusiv a celui de rezistenţă la cutremure, conform noilor prevederi europene.

Traian Băsescu: "Sunt dispus la scurtarea mandatului meu de preşedinte"

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat dispus să renunţe la un an din mandat dacă la discuţiile despre modificarea Constituţiei se va ajunge la o înţelegere privind recuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Preşedintele Băsescu propune revenirea la un mandat de patru ani pentru preşedintele României şi a pledat pentru recuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Şeful statului a atras atenţia că în următorii ani vor fi câte două runde de alegeri la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă cheltuirea afoarte multe resurse. "România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm", a declarat luni seară Traian Băsescu într-un interviu la TVR.

FINANCIARUL

Dolarul a coborât sub pragul de 3 lei. Se află la minimul ultimelor 12 luni

Comparativ cu nivelul de vineri, paritatea leu/dolar a scăzut cu 6,09 bani. De la începutul anului, moneda naţională s-a apreciat faţă de cea americană cu 6,6%, de la 3,2056 lei/dolar. Leul a consemnat ieri o apreciere pronunţată faţă de moneda americană, cursul de schimb anunţat de Banca Naţională, de 2,9947 lei/dolar, coborând la minimul ultimelor aproape 12 luni. Un curs mai mic a fost afişat de banca centrală la 18 martie 2010, de 2,9817 lei/dolar. Comparativ cu nivelul de vineri, paritatea leu/dolar a scăzut cu 6,09 bani. Dealerii băncilor spun că aprecierea monedei naţionale faţă de cea ame-ri-cană se datorează în mare parte miş-că-rilor înregistrate de euro faţă de dolar.

Cum se mobilizează Japonia în faţa unor pierderi estimate la peste 180 mld. $

A fost elaborat un program de restricţionare a furnizărilor de energie electrică. Banca Japoniei a inundat piaţa de capital cu aproape 183 mld. $ pentru a asigura lichiditatea necesară. Băncile au promis să elibereze credite pe "cuvânt de onoare". S-a limitat vânzarea de carburanţi în marile aglomeraţii urbane. Japonia traversează cea mai gravă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceste cuvinte ale premierului Naoto Kan au devenit, practic, un apel la mobilizare generală pentru a face faţă urmărilor dezastrului de vineri. Pe fondul problemelor de la centrala atomică Fukushima-Daiichi, grupul nipon al electricităţii, Tepco, a elaborat un program de restricţionare a fur-nizării de curent electric nu numai în zonele sinistrate, dar şi în oraşele din centrul ţării.

Băncile comerciale pregătesc scumpirea creditării cu dobânzi promoţionale

Cu cât diferenţa dintre ratele de dobândă la împrumuturi şi economii este mai redusă, cu atât premisele pentru relansarea creditării sunt mai ridicate. De la începutul acestui an, o serie de bănci au lansat promoţii de ieftinire a împrumuturilor dedicate populaţiei. Spreadul dintre dobânzile la cre-di-tele şi depozitele în lei pentru po-pu-laţie şi companii s-a diminuat în ultimul an cu 1,7 puncte pro-cen-tuale (p.p.), respectiv cu 1,2 p.p., iar analiştii estimează că diferenţa dintre cele două dobânzi va intra pe un trend de îngustare în următoarea perioadă, pe fondul inflaţiei ridicate.

În schimb, spreadul dintre dobânzile la creditele şi depozitele în euro a scăzut doar cu 0,06 p.p. în cazul populaţiei şi cu 0,21 p.p. pe partea de corporate.

Importurile de gaze din Rusia au ajuns la 43%, iar factura pentru Gazprom: +85%

Ponderea gazului rusesc în necesarul de gaze a ajuns la un record al ultimului an: 43%.

Ajutorul acordat până în octom-brie 2010 combinatelor chimice îşi face simţit efectele şi acum. Aproape 43% din consumul intern de gaze este importat în această lună, nivel superior celui din februarie. Din noiembrie, România a plătit în jur de 725 de milioane de dolari pentru gazele ruseşti. După expirarea sprijinului acordat de stat combinatelor chimice la finalul lunii octombrie 2010, România a început să importe o cantitate din ce în ce mai mare de gaze pentru că depo-zitele interne au fost golite. Practic, mare parte din stocurile alimentate de Romgaz şi Petrom au mers, din iulie 2009, timp de 16 luni, la Ioan Niculae şi Azomureş Tg.-Mureş, în timp ce distri-buitorii E.ON şi GDF-Suez au fost for-ţaţi să apeleze tot mai mult la Gaz-prom.

GÂNDUL

Traian Băsescu: Aş fi dispus să-mi scurtez mandatul de preşedinte cu un an. Plus: Îl susţin pe Boc, Blaga a furat startul

Preşedintele Traian Băsescu a admis, luni seara, la TVR, că îl susţine pe Emil Boc pentru un nou mandat la şefia PDL şi l-a criticat pe Vasile Blaga pentru că "a furat startul" competiţiei din partid. Preşedintele nu s-a sfiit să-l atace pe Blaga, despre care a sugerat că, în comparaţie cu Boc, nu a câştigat vreun tur de alegeri electorale şi pentru că ar fi preferatul cele două trusturi de televiziune cu care Băsescu se războieşte de mai mulţi ani: "În competiţia internă din PDL, s-a cam furat startul. Unul dintre candidaţi a început să-şi strângă semnături fără a-şi anunţa oficial candidatura.

Cum răspunde Băsescu atunci când e întrebat de ce a avut Sarkozy o ieşire Nervoasă la adresa sa

Preşedintele român, alături de alţi lideri UE, nu a fost de acord cu o soluţie militară, iar evenimentele ultimelor zile par să-i dea dreptate - regimul Gaddafi este aproape de a prelua controlul întregii ţări. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că decizia privind instituirea unei zone de exludere aeriană în Libia nu ar aparţine Consiliului European, ci NATO, şi că recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Benghazi este prematură. Întrebat dacă preşedintele francez a avut o ieşire nervoasă la Consiliul European în urma discursului său legat de liniile de acţiune privind Libia, Băsescu a răspuns: "Nu. Cel puţin nu în Consiliu". Întrebat dacă a avut un dialog cu Sarkozy în nota "imaginilor mult comentate" de la Summit-ul NATO, Băsescu a răspuns: "Nu, nu ştiu ce imagini exact aţi văzut dumneavoastră".

Începe construcţia la hidrocentrala de un miliard de euro din Cluj. Care este data oficială de finalizare a investiţiei

CJ Cluj a dat aviz favorabil proiectului de construcţie a unei hidrocentrale care va costa aproximativ un miliard de euro, fără TVA. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a sectorului energetic al Ministerului Economiei şi ar trebui să fie finalizat până în 2018. Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşeşti, un proiect al Ministerului Economiei în valoare de 1,029 de miliarde de euro, fără TVA, a primit avizul prealabil privind oportunitatea întocmirii documentaţiei, din partea Consiliului Judeţean Cluj.

JURNALUL NAŢIONAL

Mărturie-şocantă despre "caracatiţa Sorin Blejnar"

Jurnalul Naţional a primit, la redacţie, pe numele redactorului-şef Victor Ciutacu, o scrisoare atribuită lui Radu Mărginean, singurul demnitar destituit şi învinuit până acum în scandalul de corupţie din vămi. Cu menţiunile că nu vrea să se sustragă de la ancheta penală al cărui obiect este şi că e gata să susţină sub jurământ în faţa instanţei afirmaţiile sale scrise, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor îl indică pe Sorin Blejnar drept "regina" caracatiţei corupţiei, descrie un sistem infernal de colectare politică a şpăgilor şi pomeneşte, în premieră, de existenţa unui "rege" pe tabla de şah. Radu Mărginean a negat într-o intervenţie televizată că ar fi autorul scrisorii şi că ar fi dispus să dea declaraţii similare în faţa anchetatorilor, iar Sorin Blejnar a spus, pentru Jurnalul Naţional, că "avem de-a face cu încă o dovadă că se încearcă demonizarea şi intimidarea mea, ca urmare a declaraţiei că ANAF va începe să taxeze averile cu provenienţă nejustificată."

Gheorghe Mărmureanu: "Feriţi-vă de clădirile din sticlă şi metal"

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, afirmă într-un interviu acordat Jurnalului Naţional că în România nu există pericolul producerii unui cutremur puternic în perioada următoare. Potrivit estimărilor, un cutremur de 7 grade ar putea avea loc după anul 2040. Totodată, Gheorghe Mărmureanu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte siguranţa noilor construcţii din punct de vedere seismic, arătând sunt clădiri care au fost ridicate fără să se ţină seama de normele româneşti.

Traian Băsescu se gândeşte să demisioneze în 2012

Boc, favoritul prezidenţial la şefia PDL, Blaga, "omul mogulilor". Preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară, la TVR 1, că se gândeşte să îşi dea demisia anul viitor, pentru ca alegerile parlamentare să fie din nou cuplate cu cele prezidenţiale. Băsescu a spus că este dispus să-şi scurteze mandatul său dacă există consens politic în direcţia mo-di-fi-cării Constituţiei, astfel încât să se recupleze ale-gerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Bă-sescu a explicat că va propune ca re-vizuirea Constituţiei să prevadă revenirea la un mandat de patru ani pentru şeful statului. El a militat pentru o soluţie de recuplare a ale-ge-rilor prezi-den-ţiale cu cele parlamentare, mai ales din ra-ţiuni economice. În acest context, pre-şedintele a precizat că, dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, are toată disponibilitatea de a găsi şi o "formulă practică".

NAŢIONAL

Membrii forţelor speciale vor să se transfere la Ministerul de Interne moldovean. Exportăm "mascaţi" la Chişinău

Simţindu-se umiliţi atât de salariile de mizerie pe care au ajuns să le ia, dar şi de faptul că au ajuns să fie folosiţi doar pentru misiuni de duzină, membrii trupelor de intervenţie ale Poliţiei par decişi să accepte o ofertă mai puţin obişnuită pe care au primut-o recent. Astfel, cum autorităţile de la Chişinău intenţionează să reformeze din temelii Ministerul de Interne moldovean şi vor să înceapă prin constituirea unei brigăzi speciale, s-au gândit să-i importe pe "mascaţii" noştri. Alături de care "cagulaţii" de peste Prut au mai desfăşurat stagii comune de pregătire şi chiar au colaborat la unele dintre cele mai spectaculoase şi eficiente descinderi.

Continuă implozia controlată de la Ministerul de Interne. Se forţează "igaşizarea" DGA

Sarabanda demiterilor continuă nestingherită la toate nivelurile Ministerului de Interne. Mai mult chiar, ea se amplifică pe zi ce trece, structurile căzând una după alta procesului "evaluării". Ce-i drept, o singură Direcţie, prin rezultatele obţinute, părea la adăpost de orice încercare de imixtiune.

Numai că sursele noastre susţin că se caută soluţii disperate şi pentru schimbarea conducerii Direcţiei Generale Anticorupţie. Care mergea prea bine...Imaginea DGA nu a avut de suferit până acum. Mai mult, aşa-numiţii "vânători de poliţişti" au reuşit chiar să dea câteva tunuri spectaculoase, fiind recunoscută drept structura de elită a întregului Minister de Interne.

Boc îşi cumpără şefia PDL cu bani de la Guvern

La o zi după ce şi-a anunţat colegii că va candida pentru încă un mandat de preşedinte al PDL, premierul Emil Boc a purces la cumpărarea de voturi. Interne de această dată, dar tot pe bani publici. Reţeta a fost tot cea cunoscută, respectiv alocarea unor bani, din fondul de rezervă al Executivului, către primăriile din toată ţara. De această dată, Guvernul a dăruit edilii locali cu aproximativ 90 de milioane de euro, destinaţi în mod expres dezvoltării infrastructurii şi construirii unor baze sportive în mediul rural. Evident, edilii pedelişti şi-au adjudecat partea leului (aşa cum de altfel Institutul de Politici Publice susţine că se întâmplă de doi ani de zile).

PUTEREA

Blaga versus Boc. "Femeile lui Băsescu", împotriva "talibanilor"

Potrivit Statutului partidului, candidaţii la preşedinţia PDL de la Convenţia Naţională din 14 mai au nevoie de 35 de semnături pe moţiunile de candidatură pe care le vor prezenta şi de sprijinul a 10 filiale judeţene. Pe lista cu susţinătorii lui Vasile Blaga se numără Gheorghe Flutur, Sorin Frunzăverde, Adriean Videanu, Ioan Oltean, Cezar Preda, Radu Berceanu, Gheorghe Albu, Liviu Negoiţă, Traian Radu Ungureanu, Ştefan Seremi (preşedintele PDL Bihor). Filialele care îl susţin pe Blaga sunt: Dolj, Bistriţa, Buzău, Suceava, Caraş Severin, Alba, Bihor, Hunedoara, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Teleorman, Timiş, Olt, Dolj, Gorj, Vrancea, Ilfov precum şi sectoarele 1, 3, 4 şi 5 ale Capitalei. Pe lista susţinătorilor lui Emil Boc s-au înscris Elena Udrea, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Theodor Stolojan, Teodor Baconschi, William Brânză, Daniel Buda, Lucian Bode. Printre filialele care îl susţin pe premier se află Arad, Braşov, Neamţ, Satu Mare, Maramureş, Argeş, Dâmboviţa, Constanţa, Cluj.

Directorul CNADNR, Liviu Costache, a fost demis de Anca Boagiu

Directorul general al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Liviu Costache, a fost schimbat, luni, din funcţie, de ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu, ne-au declarat surse ministeriale. Motivele oficiale ale demiterii sunt blocarea nejustificată a unor proiecte şi management defectuos. Până la numirea unui alt director general, interimatul va fi asigurat de actualul director general adjunct al CNADNR, Daniela Drăghia, după cum cotidianul "Puterea" a dezvăluit în exclusivitate, săptămâna trecută. Potrivit unor surse avizate din Ministerul Transporturilor, pentru postul de şef al CNADNR sunt vizate mai multe persoane, iar o decizie va fi luată în zilele următoare. Decizia de schimbare a şefului CNADNR a fost luată de Anca Boagiu după declaraţiile hazardate făcute de acesta în urmă cu câteva săptămâni cu privire la finalizarea lucrărilor la Autostrada Soarelui.

Schema devalizării Electrica SA cu 20.000.000 de euro. Banii societăţilor de stat sunt furaţi prin cesiuni de creanţă şi prin executare silită

Procurorii anticorupţie au oprit în această lună o afacere prin care au fost scoşi din vistieria SC Electrica SA, societate cu capital integral de stat, milioane de euro. Ziarul "Puterea" prezintă în exclusivitate cum, în numai patru luni de zile, au fost scoase din patrimoniul financiar al SC Electrica SA pe calea executării silite cel puţin 20.000.000 de euro.

Deocamdată, au fost arestate preventiv numai persoanele de la suprafaţa sistemului pentru că fabuloasa sumă a fost scoasă din conturile SC Electrica SA prin executare silită, pe calea justiţiei, fiind acoperită de o puternică aparenţă de legalitate. SC Electrica SA a devenit "atractivă" imediat ce în conturile ei au intrat sumele provenite din privatizarea unor sectoare de activitate. Pretextul a fost executarea silită a unei creanţe pe care SC Electrica o avea de achitat către Termoelectrica SA, societate aflată în acelaşi grup economic.

Băsescu: Victor Ponta, un copilot care nu poate fi pilot de ţară, ca premier

"Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă ar cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru", a spus Băsescu la TVR.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine ne salvează în caz de dezastru

Un scenariu apocaliptic, dar care, din păcate, are şanse să devină realitate - un cutremur major care ar zgudui România. Bucureştiul ar fi puternic afectat. Sute de clădiri cu bulină roşie, numai în Capitală, sunt în pericol real de prăbuşire. Un adevărat dezastru s-ar putea produce. În aceste condiţii dramatice, în cine am putea să ne punem speranţa? În România există Asociaţia Salvatorilor Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă. Destul de puţin s-a vorbit, până acum, despre această organizaţie, deşi a fost înfiinţată cu peste zece ani în urmă. Sunt aproximativ 10.000 de salvatori voluntari, de toate vârstele şi categoriile profesionale, care locuiesc în toată ţara.

Inima economiei subterane

Comerţul din cele patru zone-cheie situate în jurul Capitalei alimenta o reţea transfrontalieră de crimă organizată care scotea ilegal zeci de milioane de dolari din România şi le direcţiona spre câteva state arabe. Legăturile duc până la libanezul Said Baaklini, judecat pentru o fraudă de 60 milioane euro. Mohammad Rajeh Sharif, unul dintre personajele folosite de libanezul Said Baaklini în afacerea frauduloasă de 60 milioane euro cu UCM Reşiţa, este anchetat şi de procurorii DIICOT într-un dosar care priveşte scoaterea ilegală din România spre state din lumea arabă a zeci de milioane de dolari. Reţeaua din România era condusă de Yakhni Abdulkader, condamnat deja definitiv la şase ani de închisoare pentru spălare de bani. Potrivit procurorilor DIICOT, banii scoşi din ţară de reţeaua coordonată de Abdulkader proveneau din "inima economiei subterane a României, marile complexuri comerciale".

Japonezii stau pe întuneric, prin rotaţie

Autorităţile din Japonia au anunţat că oprirea furnizării de energie electrică este necesară pe toată durata lunilor martie şi aprilie, după ce mai multe centrale au fost grav afectate de cutremurul de vineri, urmat de un puternic tsunami. Compania Tokyo Electric Power a optat pentru impunerea unor pene de curent în zonele apropiate de capitala japoneză, pentru a evita căderi masive ale sistemelor de electricitate, potrivit principalei agenţii de ştiri din arhipelag, Kyodo. Populaţia a primit însă foarte bine apelul autorităţilor iar consumul de energie a fost mai scăzut decât s-a estimat.

ZIARUL FINANCIAR

Un laureat Nobel pentru Economie ne avertizează: Reformaţi piaţa muncii dacă nu vreţi să ajungeţi ca în Spania

Profesorul englez Christopher Pissarides, laureat Nobel în 2010, spune că dacă România nu vrea să ajungă în situaţia Spaniei, unde şomajul la tineri este de 43%, trebuie să flexibilizeze piaţa muncii prin folosirea contractelor temporare de muncă. Christopher Pissarides, profesorul englez care a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Economie, a spus la Bruxelles că soluţia pentru crearea de noi locuri de muncă după revenirea din criză o reprezintă flexibilizarea pieţei muncii prin folosirea contractelor temporare de muncă, aceasta fiind singura modalitate prin care tinerii vor avea acces la piaţa muncii. In Germania, unde există în prezent deficit de forţă de muncă şi cel mai scăzut nivel al ratei şomajului din ultimii 18 ani, a avut cea mai rapidă revenire pentru că a permis flexibilizarea pieţei muncii prin contracte temporare şi prin reducerea salariilor şi a timpului de lucru.

Japonia se luptă cu urmările celui mai costisitor dezastru natural

Primele estimări privind valoarea pagubelor produse de dezastrul de vineri în Japonia încep să apară şi indică pierderi economice de 183 mld. dolari, în timp ce autorităţile duc o luptă contra cronometru pe trei planuri: stabilizarea reactoarelor nucleare de la centrala Fukushima, salvarea sinistraţilor şi calmarea pieţelor financiare. Acesta este considerat cel mai mare dezastru natural din istoria lumii. Pentru a susţine moneda naţională, Banca Japoniei a făcut injecţii de lichidităţi în valoare de 180 mld. dolari, ceea ce a limitat deprecierea yenului. Nikkei 225, indicele de refrinţă al Bursei de la Tokio, a scăzut cu 6,2%, cele mai severe pierderi fiind înregistrate de compania de electricitate TEPCO, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 24%.

Euro coboară la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei

Leul a lăsat în urmă turbulenţele provocate de catastrofa din Japonia şi a atins ieri noi maxime în faţa euro şi a dolarului, revenind astfel la nivelurile din primăvara trecută. BNR a calculat un curs de 4,1843 lei pentru un euro, cu 2,05 bani sau 0,49% sub nivelul precedent, stabilind astfel un nou minim al ultimelor nouă luni. În paralel, dolarul a pierdut 6,09 bani sau 1,99%, coborând la 2,9947 lei, cel mai mic nivel înregistrat din martie anul trecut. Întărirea leului faţă de dolar are impact direct asupra preţului carburanţilor, în condiţiile în care cotaţiile la petrol sunt exprimate faţă de dolar. Întărirea leului este o veste bună pentru că ar trebui să contribuie la atenuarea şocului scumpirii petrolului şi alimentelor pe plan internaţional - unde cotaţiile aproape s-au dublat faţă de vara trecută.

Exporturi record pentru ianuarie: 3,4 mld. euro

Deficitul comercial a scăzut în ianuarie cu 60% faţă de prima lună a anului trecut, la 186,2 milioane de euro, în contextul unei creşteri mult mai accentuate a exporturilor faţă de avansul importurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Deficitul comercial a fost în luna ianuarie de 795,1 milioane lei, în scădere cu 1,178 miliarde de lei comparativ cu prima lună a anului trecut. Exporturile au însumat în ianuarie 14,59 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), iar importurile au totalizat 15,39 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro). Comparativ cu ianuarie 2010, exporturile au crescut cu 51,8%, la valori exprimate în lei (47,8% în euro), iar importurile au avansat cu 32,8% în lei (29,4% în euro). Faţă de ultima lună a anului trecut, exporturile au fost cu 3,3% mai mari în lei (cu 3,9% exprimat în euro), iar importurile au scăzut cu 12,3% în lei (cu 11,8% în euro).

Deficitul de cont curent, la minim istoric. Investiţiile străine sunt de opt ori mai mari

Deficitul de cont curent a scăzut la un minim de 15 milioane de euro în ianuarie, cu 86% sub nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, deoarece exporturile au depăşit pentru prima dată în ultimii zece ani importurile şi balanţa comercială a înregistrat un sold pozitiv de 91 milioane de euro, arată datele Băncii Naţionale. Exporturile au crescut cu 52% în ianuarie, până la 3,4 miliarde de euro. Deficitul de cont curent, care măsoară ieşirile de valută din operaţiunile comerciale curente, a coborât la numai 15 milioane de euro, faţă de 111 milioane de euro în ianuarie 2010.

Acesta este unul dintre cele mai mici deficite lunare înregistrate în ultimii ani, însă au fost şi luni mai bune - în august 2009 s-a înregistrat chiar un uşor excedent. Diminuarea considerabilă a deficitului de cont curent arată că nu există presiuni comerciale de depreciere a leului.

Metrorex a semnat contractul pentru metroul din Drumul Taberei. În mai încep lucrările, în 2014 e gata

Lucrările de construcţie a tronsonului de metrou Râul Doamnei-Eroilor, ce face parte din magistrala 5 Drumul Taberei - Pante-limon, vor începe în prima parte a lunii mai, urmând ca în 2014 să fie finalizate. Metrorex a semnat ieri contractul cu firmele care vor construi acest tronson, Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România), valoarea lucrărilor ridicându-se la 215 milioane de euro fără TVA, adică un cost de cira 34,6 milioane de euro pe kilometru. Delta ACM 93 este una din firmele despre care presa a scris că este favorită a PDL, partidul de la guvernare. Delta ACM 93 a câştigat în perioada 2007-2919 aproape 30% din contractele Primăriei sectorului 3 , unde este primar vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă.

Primăria Sectorului 4 anunţă un complex acvatic despre care Administraţia Parcurilor spune că nu se va face

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 al Bucureştiului, a participat ieri la deschiderea unui proiect de complex acvatic pe un teren de cinci hectare din sectorul 4 al Capitalei, administrat de Administraţia Parcurilor, care susţine însă că înţelegerea cu o firmă pentru dezvoltarea acelui complex acvatic a fost reziliată. Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4 a anunţat oficial ieri pe propriul site că firma Bleu Ciel, o companie cu o cifră de afaceri de 46.000 de euro, pierderi de 53.000 de euro şi zero angajaţi în 2009, va dezvolta acest complex de agrement pe un teren situat între Palatul Copiilor şi Strada Secerei din Parcul Tineretului, în urma unei investiţii de 20 de milioane de euro.

Cel mai mare fond de acţiuni: SIF-urile vor bate FP în acest an

Radu Hanga, directorul general al societăţii BT Asset Management şi administratorul celui mai mare fond local de actiuni, spune ca actiunile SIF-urilor vor evolua mai bine, alimentate de revenirea economiei.

Cu active de 67,5 milioane de lei (16 milioane de euro), BT Maxim este cel mai mare fond de actiuni de pe piata locala. La finele anului trecut, cele mai mari investitii ale fondului erau actiunile celor cinci SIF-uri care detineau o pondere cumulata de peste 37% din active. In fondul de actiuni investesc peste 2.265 de investitori.

Lumea se confruntă în prezent cu cel mai nociv amestec de evenimente pe timp de pace

Omenirea trebuie să facă faţă celor mai mari provocări de după cel de-al Doilea Război Mondial, confruntându-se cu criza datoriilor din Europa, care, deşi s-a mai temperat, a pus sub semnul întrebării chiar existenţa euro, revoltele din nordul Africii şi Orient, care au aruncat în aer lumea arabă, şi cu cutremurul din Japonia, care este văzut drept cel mai costisitor dezastru natural din lume. "În acest moment există în lume un amestec de circumstanţe cu totul neobişnuit după al Doilea Război Mondial. Această concomitenţă de procese este inedită, deoarece şi putinţa ţărilor industrializate este limitată. Este pentru prima dată când ţări puternic industrializate sunt într-o situaţie de overstretch (depăşite de problemele cu care se confruntă - n. red.), care nu este generată de un război", spune profesorul de economie Daniel Dăianu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb