REVISTA PRESEI 15.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 martie 2017

REVISTA PRESEI 15.03.2017

ADEVARUL

Cum poate fi salvat satul românesc tradiţional

"Când vine vorba de cultură tradiţională, voi chiar aţi atras loz câştigător. Voi nu vedeţi bogăţia pe care o aveţi. Sunteţi cumva cvasi-conştienţi. Trăţi într-o somnolenţă cruntă", spune Peter Hurley, un irlandez care de 7 ani se încăpăţânează să organizeze, din economiile proprii şi din credite, un festival al tradiţiilor în Maramureşul istoric. O soluţie prin care s-ar putea dezvolta latura economică a satului românesc ar fi FIRICEL, un acronim pentru Fondul de Investiţie Rurală pentru Încurajarea Cooperării în Economia Locală. Pe scurt, o structură, existentă doar pe hârtie momentan, care ar funcţiona asemeni unui consiliu alcătuit din oameni de afaceri şi specialişti în diverse domenii, care ar oferi consultanţă ţăranilor uniţi în structuri asociative ca să vândă roadele muncii lor şi care ar putea deveni realitate dacă oamenii s-ar implica.

Investitorul care a oferit cazare gratuită protestatarilor din Piaţa Victoriei, gonit din Vama Veche

Investitorul care a oferit protestatarilor din Piaţa Victoriei cazare gratuită în hostelurile sale din Bucureşti este gonit din Vama Veche. Fondatorul Pura Vida şi Little Bucharest, Tudor Maxim, s-a trezit luni că barul şi hostelul său situat pe aleea de pe plaja din Vama Veche sunt dezafectate. Proprietarul spaţiului este un fost primar din Limanu, Valentin Vlădescu, care a închiriat unui localnic din 2 Mai, Aurel Codreanu. Acesta deţine un depozit cu materiale de construcţie în satul său, a avut o plită de peşte lângă "Papa la Şoni" şi vrea să revină în afaceri la Vama Veche. Tudor Maxim este revoltat şi hotărât să facă plângere penală, spunând că are contracte în regulă pe clădire şi pe teren, denunţând şi lipsa de reacţie a Poliţiei din Vama Veche.

Războiul FSB (fost KGB) cu Republica Moldova

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie. Vorbim despre o afacere de stat. Când autorităţile statului, într-o formulă extinsă - preşedinte al Parlamentului, premier, miniştrii Justiţiei şi ai Internelor, reprezentantul Ministerului de Externe - cheamă un ambasador şi-i înmânează o notă de protest de o asemenea gravitate, notă care anunţă că diplomaţii din Republica Moldova, dar şi anchetatorii cazului de spălare a 22 de miliarde de dolari sunt hărţuiţi de autorităţile Federaţiei Ruse şi că, prin urmare, niciun oficial moldovean nu va merge la Moscova până la rezolvarea cauzei; când întreaga acţiune e dată publicităţii printr-un comunicat-fluviu, înseamnă, indubitabil, că ne aflăm în faţa celei mai grave crize pe care o traversează Republica Moldova după august 2009.

Preţurile RCA, o formă de subvenţionare mascată a ASF

Tarifele la poliţele RCA ar putea creşte iar după 18 mai, dată la care expiră perioada în care preţurile au fost "îngheţate" la o valoare stabilită prin Hotărâre de Guvern. De aceea, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) propune o nouă formulă de calcul al asigurării de răspundere civilă, care ar duce la scăderea poliţei cu până la 30 de procente. ASSAI a trimis, marţi, la Parlament propunerea sa legislativă pentru formula de calcul al preţului RCA. Formula are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri).

Deputatul cu mitraliera se întoarce

Cătălin Rădulescu e genul de politician care acceptă bucuros să-ţi ofere un interviu. Îi pui o cameră în faţă, îi prinzi o lavalieră în piept şi începi să-i pui întrebări. Îţi povesteşte că are acasă o mitralieră păstrată de la Revoluţie pe care e pregătit să o folosească oricând, cere alungarea manifestanţilor cu tunuri de apă şi se plânge că salariul de parlamentar e o mizerie. Printre toate acestea, are grijă să menţioneze că e prieten la cataramă cu patronul ziarului la care lucrezi şi că - a dracu' coincidenţă! - chiar astăzi are o întâlnire cu el. "Las' că vorbesc eu cu Cristi, îi spun eu lui...". La final, îţi strange mâna volubil, mai face o aluzie la patron şi se desparte de tine convins că o să fie bine.

Ţiriac: "Între un hoţ şi un prost, eu prefer hoţul!"

Mişcarea populară în lupta împotriva corupţiei l-a lăsat rece pe omul de afaceri care, în loc să vadă esenţa acestui protest, s-a legat de o formalitate. Chiar dacă înverşunarea cu care oamenii de rând s-au ridicat împotriva corupţiei i-a sensibilizat şi pe mulţi străini, Ion Ţiriac a fost deranjat de "vocea străzii", după cum a recunoscut la Realitatea TV. "Oamenii ăstia au autorizaţia să se unească aşa şi să mărşăluiască? Oare nu sunt mânaţi de la spate de cineva? Nici ăia (n.r. - revoluţionarii din 1989) n-aveau voie să se adune. Nici ăştia n-au voie să se adune fără aprobarea primarului. Corupţie există în toată lumea asta şi la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivel de cârnat. Eu, între un hoţ şi un prost, prefer hoţul. După hoţ mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic", a spus Ţiriac.

Declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 260 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", proiectul de lege al deputatului PMP Eugen Tomac privind declararea zilei de 27 martie 1918 - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Potrivit propunerii legislative, Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii 75/1994 privind arborarea drepelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Criza diplomatică dintre Europa şi Turcia este alimentată intenţionat de Erdogan pentru a câştiga referendumul

Preşedintele Erdogan pare hotărât să exploateze agitaţia stârnită cu o lună înainte de referendum. Iar guvernul turc nu are nici un interes în soluţionarea conflictului, deoarece ştie că are de câştigat din asta. Politicianul turc Tuna Beklevic, şeful campaniei pentru "Nu", deci care se opune reformelor constituţionale propuse, a descris evenimentele ca fiind "furtuna perfectă". Disputa cu Europa este exact ce aştepta Erdogan. Beklevic se teme că scandalul va mobiliza alegătorii naţionalişti. Ceea ce i-ar putea oferi lui Erdogan cu exact cele 2 până la 3 puncte procentuale, care vor decide în cele din urmă la referendum, mai spune politicanul turc citat de "Der Spiegel". Analistul politic turc Samim Akgönul spune că aceast război diplomatic este alimentat intenţionat de Erdogan.

Islanda a ieşit din criză şi a ridicat măsurile de control al capitalului

Islanda a făcut un pas decisiv care arată că ţara a depăşit şocul economic din 2008. Guvernul a ridicat, marţi, ultimele măsurilor de control al capitalului. Aceasta marchează revenirea la normalitate financiară, iar un aport special l-a avut boom-ul turistic. Duminică, guvernul de la Reykjavik anunţase pune capăt controalelor, introduse în 2008 destinate să prevină golirea insulei de bani, după prăbuşirea sistemului său bancar umflat. În mod specific, cetăţenii obişnuiţi sau antreprenorii ca şi fondurile de pensii au permisiunea Băncii Centrale pentru a cumpăra şi de a vinde valute. În plus pot atrage investitori şi pot investi în străinătate. Măsurile de protecţie rămân în sectorul financiar.

BANCHERUL

Parlamentul modifica legea de funcţionare a băncilor pentru locuinţe

Curtea de Conturi este invitată miercuri la Comisia pentru buget, finanţe si bănci a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea modificărilor aduse legii (OUG nr.99/2006) de funcţionare a băncilor pentru locuinţe, pe care le-a acuzat in urma unui control efectuat in 2015 că au prejudiciat bugetul de stat cu peste 70 de milioane de euro. Curtea de Conturi a descoperit că cele doua bănci pentru locuinţe (BCR si Raiffeisen) au distribuit clienţilor subvenţii de la stat, sub forma unei prime anuale de pana la 250 de euro, fără ca aceştia sa utilizeze respectivele sume pentru modernizarea, construcţia sau cumpărarea unor locuinţe, conform scopului programului public, de susţinere a domeniului locativ. Majoritatea clienţilor celor doua bănci pentru locuinţe au primit prima de stat sub forma unor dobânzi majorate pentru depozite.

COTIDIANUL

Ne-au dat pe mîna serviciilor secrete!

Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!", a spus Victor Ponta pe 27.01.2015. De ce a scăpat Victor Ponta o asemenea enormitate? Pentru că se grăbea să facă un elogiu naşului său, George Maior. Năşitul lui este o chestiune strict personală, deşi uneori mulţi folosesc operaţiunea pentru a se lipi unde le pîlpîie interesul. Dar cînd un om politic face o asemenea afirmaţie, fie nu gîndeşte, fie este o parte interesată (agăţată), fie avem de-a face cu un nivel de responsabilitate puţin peste genunchiul broaştei. Într-un fel, prin modul său de a gîndi, ne-a predat pe toţi pe mîna serviciilor secrete. Lui să-i fie bine. Lui să nu-i facă probleme etc. Acelaşi lucru îl putem constata la Liviu Dragnea.

Şefii Statelor Majore ale Rusiei, SUA şi Turciei, la masa negocierilor

Zilele trecute, la Antalya, în sudul Turciei, a avut loc o reuniune militară trilaterală inedită, ignorată de armatele de analişti sau comentatori militari. Motivul? Fie, având orbul găinilor ori sunt teleghidaţi, ei fac alergie la tot ce înseamnă o prezenţă rusă la orice reuniune internaţională la "vârf", fie nu sunt capabili să perceapă semnificaţia deosebită a unei atare întruniri. Dincolo de orice opinie, să amintim aici motivele pentru care socotim că este vorba despre un eveniment militar şi politic cu impact excepţional, atât în raporturile dintre statele participante la întrunire, cât şi pe plan internaţional. Înainte de toate, trebuie arătat că la reuniune au participat şefii Statelor Majore ale armatelor Rusiei, gen. Valeri Gherasimov, SUA, gen. Joseph Dunford, şi Turciei, gen. Hulusi Acar. Este vorba, aşadar, despre o premieră absolută în cronica relaţiilor dintre aceste ţări.

Imaginile dezastrului: munţii golaşi care străjuiesc barajul Vidraru

La câteva ore după ce au blocat camioanele cu buşteni care circulau în zona lacului Vidraru, activiştii de mediu de la Agent Green au publicat un film cu munţii din jurul barajului prin care au dorit să arata dovezile distrugerii pădurilor. În imagini se observă zeci de hectare de munţi golaşi din care se mai disting câţiva copaci răzleţi. Potrivit Agent Green, această situaţie "ilustrează exploatările forestiere abuzive de la Vidraru din ultimii 15 ani care au fost legalizate de Romsilva şi de Garda Forestieră Ploieşti". "Abuzurile de la Vidraru s-au produs atât în pădurile de Stat cât şi în cele aflate în proprietate privată.

Ponta: Dragnea şi Chifu au negociat pactul de coabitare cu Băsescu

Liviu Dragnea este cel care a negociat celebrul pact de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, a declarat chiar fostul premier, pentru DcNews. "Când iei singur deciziile inevitabil unele sunt bune, altele mai puţin bune, doar că trebuie să ţi le asumi şi nu trebuie să le laşi pe alţii. Eu am avut prostul obicei să-mi asum eu tot. De exemplu, faimosul pact cu Traian Băsescu. Mi l-am asumat eu. De scris şi de negociat, l-a negociat Liviu Dragnea şi a fost prezent cu mine acolo", a spus Ponta, care a mai precizat că Dragnea primise acordul său şi al lui Crin Antonescu. "Numirea din 2013 a doamnei Kövesi, am discutat-o amândoi, eu şi Liviu, acum am rămas eu omul rău. Nu am fost doar eu, am fost doi. Sunt decizii pe care le împarţi cu alţii, dar la un moment dat ţi le asumi", a mai spus Ponta.

CURENTUL

Mulţumim Gabriela Firea! Apa se scumpeşte în Capitală de la 1 Aprilie

Primarul Capitalei se preocupă să pună luminiţe prin Bucureşti ca să fie frumos atunci când vom plăti mai mult pe apa curentă. Tariful combinat de apă şi canal va creşte de la 1 aprilie cu 7 bani, de la 5,60 lei/metru cub în prezent la 5,67 de lei/metru cub, a anunţat, marţi, Epsică Chiru, directorul general adjunct Apa Nova Bucureşti. "Tariful de apă şi canalizare este acum 5,60 lei /metru cub, cu TVA inclus, iar de la 1 aprilie, după ce se va aplica schimbarea structurii tarifare, va fi de 5,67 de lei pe metru cub. Acest lucru apare din cauza creşterii TVA pe componenta de canalizare, care este de 19 procente. În ceea ce priveşte populaţia, creşterea în factură va fi sub 3%. Practic, tarifele se majorează uşor pentru a echilibra aceste costuri, dar vor exista mai mulţi bani inclusiv pentru investiţiile în reţeaua de canalizare", a precizat Chiru.

CURIERUL NATIONAL

Programul "Rabla", bătut în cuie până în 2020

Ministerul Mediului a elaborat ghidul de finanţare pentru anul în curs şi următorii doi ani. Prima de casare rămâne la 6.500 lei. Prima de casare se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt. La prima de casare se poate adăuga un Eco bonus, care poate ajunge la 2.500 lei, în 2019, în cazul în care se achiziţionează un autovehicul cu sistem de propulsie hibrid.

ASF vrea iar să stabilizeze piaţa RCA

În ciuda numeroaselor măsuri anunţate şi uneori chiar luate în ultimii ani pentru redresarea şi stabilitatea pieţei RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă din nou un "pachet de acţiuni", de data aceasta pentru ieşirea din perioada de plafonare a primelor RCA. Pachetul cuprinde pilonul legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament şi elaborarea legislaţiei de nivelul 2 de competenţa Autorităţii; introducerea preţului de referinţă, potrivit legii, şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile; implementarea de măsuri specifice de protecţie a consumatorilor. Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului "client cu risc ridicat", elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii.

CIA poate ataca cu rachete din drone fără autorizarea Pentagonului

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat CIA să-şi utilizeze dronele pentru atacarea presupuşilor terorişti, un rol care revenea înainte exclusiv Pentagonului. Această decizie, cu caracter secret, reprezintă o schimbare faţă de viziunea administraţiei lui Barack Obama, care limitase rolul CIA. Serviciul de spionaj american a folosit drone pentru a găsi presupuşi terorişti, dar numai armata era autorizată să lanseze mai apoi loviturile. Analiştii consideră că politica lui Obama asigură o mai mare transparenţă, pentru că Pentagonul este obligat de lege să facă publice cele mai multe lovituri aeriene.

Avem 5,2 milioane de pensionari

În trimestrul IV 2016, numărul mediu de pensionari a fost de 5,24 milioane, în scădere cu 6.000 de români faţă de trimestrul precedent, au transmis marţi reprezentanţii INS. Potrivit aceleiaşi surse, pensia medie lunară a fost de 958 lei. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,1%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

EVENIMENTUL ZILEI

CNA a amendat Pro TV cu 10.000 de lei

CNA a amendat Pro TV cu 10.000 de lei pentru trei ediţii ale emisiunii La Măruţă. Sancţiunea a vizat trei ediţii ale emisiunii La Măruţă, difuzate de Pro TV în 12, 13 şi 17 octombrie 2016, în care s-a vorbit despre cazul unui bărbat care suspectă că un copil pentru care plătea pensie alimentară nu era fiul sau. Conform celor de la Pagina De Media, sancţiunea a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată în unanimitate de cei opt membri prezenţi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu.

Protocolul denunţat acum de SRI şi Ministerul Public ar putea fi cel semnat în anul 2000

Pe site-ul emisiunii "Secretele Sistemului" (realizată de foştii ofiţeri SRI Ioan Dedu şi Daniel Florea) a fost postat un fragment dintr-un document, probabil un raport al SRI, în care se face referire la un protocol încheiat între SRI şi Ministerul Public. E vorba de obligaţia ofiţerilor de informaţii de a îl informa în scris pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte privind dosarele legate de fapte de interes pentru domeniul siguranţei naţionale. Autorul raportului spune că: "Menţionăm că aceste ultime două obligaţii (informarea în scris asupra demersurilor în dosar şi asupra rezultatelor acestora n.n.) erau prevăzute, ca atare, şi până la adoptarea Legii 535/2004, ca parte a Protocolului nr. 02313/2000, privind organizarea cooperării între SRI şi Ministerul Public, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranţei naţionale".

Iohannis şi ultimul mesaj pentru Kövesi

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat mulţumirea faţă de activitatea Procurorului General al României şi de cea a procurorului-şef al DNA. Poziţia administraţiei prezidenţiale vine în contextul anunţulului făcut de ministrul Tudorel Toader, privind evaluare lui Kovesi şi a lui Augustin Lazăr. "Preşedintele Klaus Iohannis este foarte mulţumit de activitatea procurorului general al României şi de activitatea procurorului şef al DNA", au declarat surse din Administraţia Prezidenţială, potrivit Digi24.ro.

Dragnea A DESCOPERIT CE ÎI FACE PONTA: "Pentru mine e dureros să aflu"

Într-un interviu acordat postului de televiziune B1Tv, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu se află într-un conflict cu Victor Ponta. În ceea ce priveşte declaraţiile referitoare la pactul de coabitare dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, Liviu Dragnea explică cum au decurs negocierile cu preşedinţia. Acesta susţine că ar fi primit un draft al pactului cu care preşedintele PSD nu a fost de acord. Făcând referire la atacurile lansate de Victor Ponta în presă, la adresa lui Dragnea a replicat că se consideră în continuare prietenul lui. "Eu în continuare sunt prietenul lui Victor Ponta. Pentru mine e dureros să aflu că după ani de zile Ponta nu mă consideră prieten, dar eu tot nu pot fi duşmanul lui."

Apă minerală? NU, DOAR APĂ DE LA ROBINET. Scandalul secolului a explodat a explodat

Cel mai mare producător din lume, Accountability International, care comercializează brandul Aquafina a modificat pur şi simplu etichetele de pe sticlele de apă vândute, pe care acum stă scrisă şi menţiunea "apă din surse publice". Deşi apa comercializată este purificată şi filtrată înainte de îmbuteliere, iar compoziţia chimică nu diferă cu nimic de cea a apei de la chiuveta din bucătărie, scrie presa americană. Iar dezvăluirile merg mai departe: aproximativ jumătate din apa minerală îmbuteliată şi vândută în America ar fi de fapt apă purificată de la robinet. Ce este interesant de remarcat: "majoritatea furnizorilor municipali de apă potabilă întrunesc standarde de puritate mult mai mari decât au comercianţii de apă minerală îmbuteliată.

JURNALUL NATIONAL

Doliu în muzica populară. Ileana Ciuculete a murit în spital

Doliu în muzica populară. Ileana Ciuculete, 59 de ani, s-a stins din viaţă, marţi seară, pe patul de spital. Ea era internata in spital de trei zile din cauza unei raceli.

Cum poate fi acuzat preşedintele de sfidarea Constituţiei

Toader le-a sugerat celor doi şefi ai Parchetelor să-şi prezinte de bunăvoie demisia în urma deciziei prin care Curtea Constituţională a hotărât că procurorii au încălcat separaţia puterilor în stat prin anchetarea Ordonanţei 13. Totuşi, potrivit legii, revocarea din funcţie a capilor celor două instituţii stă în pixul preşedintelui Klaus Iohannis. Practic, Iohannis se vede pus într-o mare dilemă: dacă-şi declară susţinerea pentru Kovesi şi Lazăr şi merge pe linia clasică anticorupţie, adică refuză revocarea, poate fi acuzat de liderii coaliţiei PSD-ALDE de faptul că protejează şefii Parchetului deşi aceştia au încălcat grav separaţia puterilor în stat, potrivit deciziei CCR. Implicit, preşedintele va fi arătat cu degetul pentru că sfidează o decizie a Curţii Consituţionale, pretext ideal pentru declanşarea procedurii de suspendare.

CFR Călători înfiinţează curse cu destinaţiile: Sofia, Istanbul şi Salonic

CFR Călători va transporta zilnic pasageri la Istanbul şi Sofia, iar o dată pe săptămână la Salonic, începând din 2 iunie 2017, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Iosif Szentes, după o dezbatere de profil organizată la Senat. CFR Călători participă la realizarea trenului Bosfor Express, la compunerea căruia vor mai contribui bulgarii şi turcii, cu un vagon de dormit pentru Istanbul, cu un vagon clasă pentru destinaţia Sofia şi cu o cuşetă şi un alt vagon de dormit ataşate săptămânal pentru Salonic. De asemenea, compania intenţionează să introducă în compunerea acestui tren şi vagoane pentru transportul autovehiculelor până la Salonic.

Plata daunelor RCA, la mila asigurătorilor

Cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună RCA în primul semestru al anului trecut a fost înregistrată de societatea Omniasig VIG, respectiv 3,15 zile/dosar, potrivit datelor Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Majoritatea asigurătorilor nu însă respectă termenul de 10 zile impus de lege pentru plata despăgubirilor, înregistrându-se chiar şi o întârziere de 549 de zile în cazul unui dosar.

NATIONAL

Măcel in PSD

Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti. Dragnea nu a acceptat demisia lui Ponta iar acesta, in loc să se potolească, încearcă din răsputeri să-l aducă pe actualul lider al PSD la judecata partidului. Odată eşuat planul convocării unui Birou Executiv care să analizeze tovărăşeşte responsabilitatea pe care o are Dragnea in escaladarea conflictului cu Ponta, puciştii de serviciu ai PSD pun acum la cale o întâlnire a conducerii partidului la Tulcea. O întâlnire in care insultele si acuzaţiile să se piardă prin stuful si canalele Deltei si să nu ajungă la urechile ziariştilor, dar care să-l pună in sfârşit la punct pe Liviu Dragnea. Mai exact să-l oblige pe acesta să renunţe la conducerea discreţionară a partidului si să accepte o conducere colectivă.

Serviciile se leapădă de UE pentru SUA!

Dragnea ar fi trebuit să fie ceva mai atent la ipoteza conform căreia propulsarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria ar fi fost o mişcare de maestru a generalului Florian Coldea. Ofiţerul de informaţii Marius Nica a devenit "Cancelarul" de facto al premierului, iar generalul Gabriel Stătescu, fosta mana dreaptă a lui Florian Coldea, consilier al premierului. Iar sprijinul logistic al noilor sfetnici ai lui Grindeanu nu a ezitat să se vadă. Astfel că, după anularea procedurilor privind achiziţionarea a patru corvete militare de la industria de armament europeana, ministrul Apărării, Gabriel Leş a si declanşat negocieri cu partenerii strategici americani pentru cumpărarea a încă 20 de avioane F16. Semnal clar că serviciile s-au lepădat de UE pentru SUA si odată cu ele, bineînţeles, si noua Putere de la Palatul Victoria.

Marile dosare rămân fără martori!

Situaţie fără precedent in Justiţie, unde lucrurile par să se fi răsucit spectaculos, într-o perioada atât de scurtă de timp. Astfel ca isteria "denunţiadei" nu doar ca s-a potolit subit, dar acum judecători sunt asaltaţi cu cereri depuse de avocaţii unor martori care, pe ultima sută de metri a proceselor aflate in derulare vor să-si retragă depoziţiile iniţiale!

ROMANIA LIBERA

Meleşcanu şi cu Dej bagă spaima în burgheji

Actualul ministru de Externe al României democrate a justificat, într-o lucrare de diplomă din 1966, necesitatea şi legalitatea uneia dintre cele mai mari nelegiuiri comise de comunişti: naţionalizarea. Pentru a-şi susţine teza, Teodor Meleşcanu foloseşte documente din Marx, Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lenin, Buletinul Oficial Comunist şi argumente juridice. Legea naţionalizării a fost dată în 1948 şi - alături de colectivizare - a permis comuniştilor să confişte întreaga proprietate privată din România fără să ofere aproape nicio compensaţie. Preţul plătit de cei care s-au opus acestor abuzuri comise de comunişti a fost extrem de mare: unii au ajuns în închisori sau în exil, alţii s-au luptat până la moarte sau au fost prigoniţi.

Alegerile din Olanda, primul hop din 2017 pe care Europa trebuie să-l treacă

Olandezii se vor prezenta miercuri la vot pentru a alege noua componenţă a Camerei Reprezentanţilor, Camera inferioară a Parlamentului. Practic, ei trebuie să opteze între continuarea parcursului european sau părăsirea Uniunii Europene, la pachet cu închiderea graniţelor pentru imigranţi şi măsuri împotriva musulmanilor. Majoritatea analiştilor consideră că rezultatul alegerilor din 15 martie va fi un indicator foarte important pentru viitorul Uniunii Europene, în acest an de foc, în care avem scrutine şi în Franţa şi în Germania. Există voci care susţin că există un pericol major de contagiune. O victorie detaşată a populiştilor lui Geert Wilders, chiar dacă nu i-ar permite să formeze viitoarea majoritate de guvernare, i-ar sufla în pânze lui Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei, cu care olandezul are un parteneriat strâns.

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu Patriarhul Daniel

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a confirmat Administraţia Prezidenţială, pentru Agerpres. "A fost o vizită privată", a subliniat sursa citată. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Reşedinţa Patriarhală. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de News.ro, cei Patriarhul Daniel şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat despre manifestările organizate cu prilejul centenarului Marii Uniri şi de sfinţirea Catedralei Naţionale.

Liviu Dragnea a avut o întrevedere, la Parlament, cu ambasadorul american Hans Klemm

Şeful PSD a confirmat, marţi seara, într-o emisiune la postul B1 TV, că s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Astfel, Liviu Dragnea a precizat că a discutat cu oficialul american despre înfiinţarea Muzeului Holocaustului la Bucureşti, relaţiile româno-americane şi situaţia Uniunii Europene. Liviu Dragnea a precizat că întâlnirea a fost stabilită cu ceva mai mult timp înainte, la ea fiind invitat şi istoricul Radu Ioanid, de la Muzeul Holocaustului din Washington, deoarece printre subiectele abordate s-a aflat şi înfiinţarea Muzeului Holocaustului la Bucureşti. "De asemenea, am discutat cu domnul ambasador despre evoluţiile din Uniunea Europeană şi despre relaţiile dintre Statele Unite şi România", a precizat el.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari 500 de exportatori acoperă aproape trei sferturi din exporturi în 2016, respectiv 42 mld. euro

Automobile Dacia şi-a menţinut poziţia de lider în topul exportatorilor şi în 2016, însă o reprezentanţă a grupului Honeywell a urcat pe locul doi făcând schimb de poziţii cu Rompetrol Rafinare. Datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor trimise de INS arată că 266 dintre cei mai mari 500 de exportatori se află şi în top 500 importatori, un clasament condus tot de Auto­mobile Dacia. Constructorul auto este urmat în topul importatorilor de două companii petroliere, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil. INS a furnizat doar topurile provizorii ale exportatorilor şi importatorilor din 2016, fără valoarea livrărilor externe pe fiecare companie în parte. Economia locală a avut anul trecut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015.

BCR este în continuare pe podium în topul subsidiarelor Erste

După izbucnirea crizei economice, BCR a pierdut un milion de clienţi şi a redus aproape la jumătate numărul angajaţilor, în timp ce ritmul de ajustare a sucursalelor a fost mai lent. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, se poziţiona anul trecut pe locul trei în topul celor şapte subsidiare ale băncii-mamă Erste, atât după numărul de angajaţi şi de sucursale, cât şi în funcţie de numărul de clienţi. BCR a ajuns la sfârşitul anului trecut la 3 milioane de clienţi, 7.120 de angajaţi şi 512 sucursale, tendinţa fiind de creştere faţă de 2015 pe toate cele trei paliere, conform datelor cen­tralizate de Erste şi trans­mise investitorilor. În 2015, BCR avea 2,9 mi­lioane de clienţi, 511 sucursale şi 7.065 de angajaţi. Erste, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, după UniCredit, cu active de 208,2 mld. euro,

Temerile care-i motivează pe susţinătorii lui Trump

Susţinătorii preşedintelui american menţionează adesea dezechilibrele comerciale, datoria federală şi costul războaielor externe, şi nu asigurările de sănătate sau imigranţii, scrie Wall Street Journal. Au trecut patru luni de la victoria lui şi puţin peste 50 de zile de când a fost învestit, însă Trump rămâne o enigmă. Există trei surse de anxietate economică pe care susţinătorii lui Trump le menţionează adesea ca semn că lucrurile nu au mers bine la Washington şi ca probleme pe care elitele politice şi financiare ale ţării nu le văd aşa cum le văd ei. Una priveşte creşterea puternică a deficitului comercial al ţării din 1990, a doua acumularea constantă a datoriilor federale în aceeaşi perioadă, iar cea de-a treia are legătură cu costul total al operaţiunilor din Irak, Afghanistan şi alte regiuni în ultimii 15 ani, de peste 1.500 miliarde de dolari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb