REVISTA PRESEI - 15.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 iulie 2010

ADEVĂRUL

Vlădescu adânceşte ruptura Guvern PDL

Lideri democrat-liberali spun că Emil Boc ar fi trebuit să-l demită pe ministrul Finanţelor. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda îl acuză pe premier că nu are curajul să facă ordine în Guvern. Tonul critic al democrat-liberalilor la adresa Executivului s-a înăsprit ieri după ce declaraţiile lui Sebastian Vlădescu referitoare la înlocuirea cotei unice cu sistemul de impozitare progresivă s-au soldat doar cu o mustrare din partea şefului Executivului.

Bugetele familiilor, "mâncate" de TVA

Experţii Erste estimează că românii vor avea tot mai puţini bani pentru coşul zilnic, dar şi pentru economii. Astfel, veniturile disponibile ale populaţiei (VDP) vor scădea, în acest an, cu peste 10% şi cu 0,8% anul viitor. Raportul instituţiei de credit arată o corelaţie puternică între consum şi creşterea VDP. Se estimează că acestea din urmă vor urca anul viitor, pe ansamblul regiunii, cu 1 - 2,5% anual, în termeni reali, contribuind la susţinerea creşterii PIB.

Doar una din cinci companii listate este performantă

Mai puţin de 20% din societăţile cotate la Bursa de Valori Bucureşti au reuşit să genereze anul trecut un randament real al capitalurilor utilizate, faţă de 62% în 2006. Condmag, Alumil şi Prospecţiuni ocupă primele poziţii în topul celor mai performante companii listate la Bursa de la Bucureşti realizat de Contrast.

Estonia intră în zona euro

Statul baltic, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, va deveni de la 1 ianuarie 2011 cel de-al şaptesprezecelea membru al zonei euro. PROGRES Statul baltic, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, va deveni de la 1 ianuarie 2011 cel de-al şaptesprezecelea membru al zonei euro.

CURENTUL

Varujan Vosganian - nabab pe banii armenilor din Romånia

După ce şi-a tras titulatura de şef al Uniunii Armenilor din Romånia, dar şi de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romånia, organizaţii pe care în declaraţia sa de interese din 2008 de pe site-ul Guvernului le-a trecut ca unele non-profit, Varujan s-a pus pe muls fonduri. În 2008, de la Uniunea Armenilor din Romånia, Vosganian a obţinut un venit anual de 45.100 RON (3758,3 RON pe lună), iar de la Uniunea Scriitorilor din Romånia a luat nu mai puţin de 38.302 RON (3191,3 RON salariu lunar). Cu toate acestea, în statutul Uniunii Armenilor din Romånia se precizează că funcţia de preşedinte este una onorifică şi nu se plăteşte.

Cota, de Tia Şerbănescu

După ce s-a declarat adesea drept omul cel mai antipatic, ministrul de Finanţe a ţinut să-şi confirme reputaţia anunţând că în 2011 România trebuie să treacă la impozitarea progresivă întrucât "cota unică este o etapă încheiată". Poftim! Atâta reuşisem şi noi să salvăm din criză şi din inundaţii, cota unică, şi dl Vlădescu renunţă la ea ca la o cravată demodată. Premierul e ieşit imediat la dezminţire precizånd că dl Vlădescu a vorbit nemandatat.

Dan Diaconescu, învinuit într-un nou dosar de şantaj

Fostul director al publicaţiei "Atac la persoană", Mihai Ghezea, este pus sub învinuire în dosarul OTV, iar patronul postului, Dan Diaconescu, este acuzat de o nouă infracţiune de şantaj, au declarat, ieri, surse judiciare. De asemenea, tot ieri, la sediul OTV a avut loc o nouă percheziţie, măsura fiind dispusă în dosarul privindu-i pe realizatorii Dan Diaconescu şi Doru Pârv, acuzaţi de şantaj. De altfel, procurorii anticorupţie l-au audiat pe omul de afaceri Petru Paul Ţârdea, care în 2005 l-a denunţat pe Dan Diaconescu.

Deşertul Gobi ameninţă capitala chineză cu strămutarea

Un nou subiect face vâlvă în rândul opiniei publice din China, şi anume necesitatea de a muta capitala ţării, oraşul Beijing, care este tot mai asaltat de furtunile de nisip din deşertul Gobi şi afectat, totodată, de o lipsă acută de apă. Problema a reintrat în atenţia publică odată cu apariţia unui studiu intitulat "Raport privind transferarea capitalei Chinei", publicat de doi specialişti chinezi, Qin Fazhang şi Hu Xingdou. "Beijingul şi-a îndeplinit misiunea istorică. A venit vremea pentru o nouă capitală", susţin Fazhang şi Xingdou.

CURIERUL NAŢIONAL

Legislaţie modificată genetic

În România poţi să imporţi şi să foloseşti soia modificată genetic, dar nu poţi să o cultivi. Comisia Europeană propune ca statele membre să decidă singure asupra cultivării OMG pe teritoriile proprii. Presedintele UNPCR, Costel Olteanu: Folosirea substanţelor contra dăunătorilor scumpesc soia produsă în România, pe când cea modificată este mai ieftină.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea fi întarziat de înfiinţarea gigantului Electra

Nuclearelectrica, care deţine 51% din EnergoNuclear, este cea mai importantă "achiziţie" a gigantului energetic. Guvernanţii vor să prelungească etapa de preproiect cu şase luni. Dacă nu sunt de acord investitorii, compania de proiect EnergoNuclear se desfiinţează.

Valea Prahovei sau Valea Plângerii? Pensiunile, scoase la mezat

Perioada de boom imobiliar nu a însemnat numai ridicarea a numeroase ansambluri rezidenţiale, ci şi construirea multor pensiuni şi hoteluri în zonele montane şi nu numai. Dar contextul climatic dificil a determinat mulţi proprietari de pensiuni şi hoteluri să scoată la vânzare proprietăţile, deoarece consideră că respectivele investiţii din perioada de boom nu au fost cele mai rentabile.

2010, anul atacurilor cibernetice la scară largă şi spionsj industrial la nivel înalt

Dacă ameninţările informatice Conficker şi variantele sale dominau peisajul malware în 2009, prima jumătate a anului 2010 a adus o creştere a numărului de "viermi" ce exploatează diverse platforme Web 2.0, notează BitDefender în cel mai recent raport malware. Potrivit acestuia, versiunile viermelui Palevo, precum şi ale familiei rootkit Tofsee au luat utilizatorii de mesagerie instant prin surprindere, declanşând adevărate epidemii printre utilizatorii infectaţi şi contactele acestora.

EVENIMENTUL ZILEI

Valuri mari pe litoral: 45 de primari chemaţi la DNA

Procurorii verifică modul în care edilii şi Consiliul Judeţean Constanţa au apelat la serviciile unei firme de cadastru, la care acţionari sunt Mircea Dinescu şi fosta gardă de corp a lui Miron Mitrea. Un număr de 45 de primari şi mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa vor fi audiaţi, până la mijlocul săptămânii viitoare, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu privire la contractul încheiat, în 2007, cu firma GeoTop 2001.

Membrii MISA, martori impotriva lui Voican

Adeverinţa de necolaborare dată de CNSAS lui Gelu Voican Voiculescu este atacată în instanţă. Martori vor fi discipolii lui Gregorian Bivolaru. Contestatarii invocă "notele informative cu privire la activitatea şi planurile de viitor ale diferitelor persoane care l-au primit în anturajul lor" pe Voiculescu, referindu-se în special la informaţiile despre Gregorian Bivolaru, date în 1983, când acesta a fost arestat în timpul unei şedinţe de yoga.

14.000 de români, săraci doar pe hârtie

O serie de controale ale inspectorilor sociali, efectuate în 41% dintre primării, au arătat că mii de oameni au încasat ilegal ajutor social. Aproape 90% dintre vasluienii controlaţi de la începutul anului de inspectorii sociali ai Ministerului Muncii au primit venitul minim garantat acordat de stat, deşi nu aveau dreptul. Este vorba despre aproape 2.200 de persoane, cel mai mare număr de "săraci ilegali" descoperiţi în ţară, după verificările de până acum, arată un raport al ministerului.

"Am câştigat procesul cu Banca Transilvania"

O femeie din Brăila a câştigat de două ori în instanţă procesul pe care i l-a intentat instituţia bancară şi susţine că a fost şantajată chiar de către directorul regional al BT. Doina Popescu, administratorul firmei de publicitate Torent Press Brăila, susţine că a fost victima unui şantaj venit din partea Băncii Transilvania. Ea deţinea un spaţiu "cu vad" în Brăila, pe care directorul Băncii Transilvania Brăila a insistat să îl închirieze. Dacă femeia refuza, risca să aibă probleme cu Garda Financiară, condusă chiar de fiul directorului băncii.

Lucian Mândruţă: "Ştiu că mi-am dezamăgit publicul de la ştiri"

După ce a finalizat un sezon al emisiunii "Pâine şi Circ", producţie care "i-a îndurerat pe unii", vedeta Antenei 1 pregăteşte un talk-show "de societate", care va fi lansat în această toamnă. După ce a părăsit pupitrul ştirilor Antenei 1, Lucian Mândruţă a nun ţa că schimbarea nu este o penalizare venită în urma scandalului de infidelitate, ci un drum nou, la care porneşte cu entuziasm.

FINANCIARUL

Companiile de stat datorează statului 1,5 mld.euro. Guvernul nu face nimic pentru a recupera banii

Cu aceasta sumă s-ar fi putut acoperi două treimi din fondurile pe care Executivul speră ca le va economisi în urma aplicării măsurilor de austeritate. Guvernul ar fi putut avea cea mai mare parte a banilor necesari pentru plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor fără să aplice măsurile de austeritate, care mai rău au îngropat economia românească. Soluţia era simplă şi la îndemâna statului: recuperarea la timp a sumelor uriaşe pe care companiile de stat le datorează bugetelor de asigurări.

În luna mai, pierderea sistemului bancar a depăşit 200 de milioane de lei

Un rezultat financiar negativ se înregistrase şi în luna similară din 2009, de 228 de milioane de lei. Deşi la finalul trimestrului I sistemul bancar românesc cumula un profit de 100 de milioane de euro, în luna mai se înregistra deja o pierdere de aproape 49 de milioane de euro. De altfel, pe tot parcursul anului trecut, băncile din România au încercat să-şi îmbunătăţească profitabilitatea, una dintre soluţii fiind închiderea a 128 de unităţi şi concedierea a 3.724 de angajaţi.

România a intrat în Top 10 "Cele mai riscante datorii suverane"

Potrivit raportului CMA DataVision, riscul de neplată se poate produce cu o probabilitate de 25,5%. România a intrat la sfârşitul trimestrului II direct pe locul 8 în topul celor 10 state cu cea mai riscantă datorie suverană. Pentru ţara noastră, cotaţia instrumentelor credit default swaps (CDS) s-a plasat la 412,8 pb, probabilitate de producere a riscului de neplată fiind de 25,5%.

Profitul românesc trece graniţa la vecinii de la Sud de Dunăre

Viaţa IMM-urilor este cu 40% mai ieftină în Bulgaria decât la noi. După ce am ajuns să avem toate drumurile pline cu maşini înmatriculate la Sud de Dunăre, Bulgaria a dat, din nou, clasă României, de această dată la capitolul fiscalitate. În timp ce ţara noastră a lovit şi mai rău în agenţii economici, deja afectaţi de criză, majorând taxele, autorităţile de la Sud de Dunăre au anunţat că vor ţine impunerile în frâu.

GÂNDUL

SCANDAL - La cine fac opoziţie liderii opoziţiei.

Crin îl bănuieşte pe Ponta de blat cu Băsescu. Ponta îl trimite să se trateze la Hrebenciuc. Liderul liberal le-a propus pesediştilor suspendarea lui Băsescu. Singurul care pare interesat de ofertă este Mircea Geoană. Crin Antonescu suspectează un aranjament între Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Cel puţin aşa le-a spus liderul PNL colegilor săi de partid la şedinţa Biroului Politic Central de marţi.

IKEA a cumpărat fabrica Timpuri Noi şi vrea să facă birouri şi apartamente

Valoarea tranzacţiei este de 34,6 milioane euro. Terenul de cinci hectare nu va fi folosit pentru construcţia unui nou magazin IKEA. Grupul suedez IKEA, care deţine cel mai mare retailer local de mobilă, va dezvolta în Bucureşti un proiect "pe termen lung" care va cuprinde blocuri de locuinţe şi clădiri de birouri.

Der Spiegel: Băsescu aduce moldovenii în UE "pe uşa din dos"

Prin angajamentul de a facilita cetăţenia română pentru locuitorii Republicii Moldova, preşedintele român s-ar face vinovat de o "extindere pe ascuns a UE", proces în urma căruia statele vest-europene ar urma să fie invadate de sute de mii de oameni în căutarea unor locuri de muncă

Asigurarea obligatorie a locuinţei, în vigoare de azi. Cât costă şi cine o vinde

Începând de astăzi, proprietarii celor opt milioane de locuinţe din România au un termen de şase luni pentru a-şi cumpăra asigurarea obligatorie a locuinţei. Începând de astăzi a devenit obligatorie asigurarea tuturor locuinţelor din România. Costul asigurării este de 10 sau de 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa.

JURNALUL NAŢIONAL

France24: România, în pericol de a realuneca spre dictatură

În numele securităţii, jurnaliştii români sunt invitaţi să se abţină de la criticile care sunt prea acerbe pentru gustul Guvernului nepopular de la Bucureşti - a anunţat France24, într-un reportaj despre modul în care oficialii români vor "să pună căluş presei". Potrivit jurnaliştilor francezi, Băsescu a fost dur criticat pentru legătura pe care a făcut-o între presa şi securitatea naţională.

Dan Voiculescu îl presează pe Băsescu

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, i-a trimis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu în care îi reaminteşte că i-a propus o soluţie eficientă pentru a compensa reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi că aşteaptă un răspuns la această propunere. Redăm integral conţinutul scrisorii.

"Pitzi" de la Apărare a plecat pe şest din minister

Demisie pe muteşte la MApN: Controversatul secretar de stat Georgia Gabriela Voicu, celebră pentru CV-ul gol care nu a împiedicat-o să devină şef la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi pentru maşina Aston Martin trecută într-o declaraţie de avere în care nu apare nici o sursă de venit, a părăsit Ministerul Apărării fără ca nimeni să anunţe oficial această decizie.

Şpăgarii de la Fisc, daţi afară la cererea FMI

Comisarii Gărzii Financiare care iau şpagă vor fi disponibilizaţi, potrivit declaraţiilor preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, după discuţiile purtate ieri cu o echipă tehnică a FMI.

ROMÂNIA LIBERĂ

Mădălina Manole, ucisă de sibutramină?

Surse judiciare au declarat pentru RL că la autopsia de astăzi vor fi căutate în corpul cântăreţei urme de sibutramină, substanţă conţinută de pastilele pe care vedeta le lua pentru slăbit. Aceasta poate determina, ca efect secundar, stări depresive acute, fiind contraindicată celor care au probleme nervoase sau gânduri suicidare.

Verificarea averilor - între CCR şi decizia guvernului BOC

Legea ANI are şanse să se întoarcă în Parlament după ce preşedintele Băsescu a cerut Curţii Constituţionale să spună dacă adoptarea s-a făcut corect. Din interiorul PDL a apărut şi ideea asumării răspunderii Guvernului pe o nouă lege ANI. Preşedintele acuză Parlamentul că a încălcat Constituţia atunci când Senatul a decis, în locul Camerei Deputaţilor, asupra prevederilor referitoare la comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel.

Cât este cota unică la vecini

Anunţul ministrului Vlădescu referitor la reintroducerea impozitului progresiv vine contra unei tendinţe regionale de trecere la cota unică. Majoritatea ţărilor din vecinătatea României fie au trecut la cota unică, fie intenţionează să treacă, iar dacă n-au trecut deja măcar au tăiat substanţial din pragurile de impozitare progresivă.

ZIARUL FINANCIAR

Bâlbâială de doi ani la cea mai mare investiţie din România

Începerea lucrărilor la noile reactoare de 4 miliarde de euro de la Cernavodă ar mai putea întârzia un an, după doi ani de negocieri fără rezultat. În loc de începerea lucrărilor la cel mai mare proiect de investiţii din România în valoare de 4 miliarde de euro, cei şapte investitori de la reactoarele 3 şi 4 ale centralei Cernavodă discută prelungirea acordului semnat în 2008, care expiră în toamna acestui an, pentru a putea astfel lămuri neclarităţile investiţiei chiar şi la aproape doi ani de la începerea negocierilor.

Cum poate fi construit bugetul pentru ca România să funcţioneze în continuare?

Construcţia bugetului pe 2011, despre care a început să se discute, nu poate ocoli întrebarea cheie: cum poate fi redusă diferenţa de 36 de miliarde de lei (adică 8 miliarde de euro) dintre cheltuieli şi venituri? De unde poate tăia guvernul 1-2 miliarde de euro la cheltuieli şi de unde poate aduce un plus de venituri de 1-2 miliarde de euro pentru ca deficitul bugetar să coboare spre 5 miliarde de euro, adică 4% din PIB?

Cinci oameni au pe mâini investiţii de peste un miliard de euro. Cine sunt ei şi ce şanse au să devină următorul Mark Mobius?

Cinci directori de investiţii decid în numele a peste 140.000 de investitori unde şi cum să le investească disponibilităţile băneşti de peste un miliard de euro. Nicolae Albu, Bogdan Bilăuş, Dan Nicu, Gabriel Goia şi Dan Popovici conduc departamentele de plasare a activelor din cadrul celor mai mari cinci firme de administrare a activelor de pe piaţa locală - Erste AM, Raiffeisen AM, BRD AM, BT AM, respectiv OTP AM. Activele fondurilor mutuale s-au triplat in ultimul an pana la 1,1 mld. Euro, iar pana in 2020 valoarea acestora ar putea creste la 11 mld. euro.

Fondul de 440 mld. euro, plasa de siguranţă a Europei, va fi creat până la sfârşitul lunii

Fondul de urgenţă în valoare de 440 de miliarde de euro va deveni operaţional până la sfârşitul lunii. Facilitatea creată de ţările din zona euro este aşteptată a fi cotată în luna august cu ratingul AAA, potrivit lui Klaus Regling, cel care se va ocupa de aplicarea sa. Guvernele vor putea să se împrumute de la acest fond, dacă sunt de acord să adopte programe de reformă create de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Acestea vor plăti o taxă comparabilă cu cea impusă Greciei când i s-a acordat ajutorul de urgenţă în valoare de 110 mld. euro, a explicat Regling.

Consumer Report, revista care a luat 10 mld. dolari din valoarea gigantului Apple

Valoarea gigantului american Apple s-a micşorat cu 10 miliarde de dolari în urma recenziei negative a revistei americane Consumer Reports asupra celei mai recente variante a telefoanelor companiei, iPhone 4, relatează The Telegraph. Prima ediţie a revistei, ale cărei recenzii au afectat imaginea unor companii precum Toyota, este cunoscută drept cea mai mare revistă americană de analiză şi testare a produselor de larg consum, cu un buget anual pentru teste de peste 20 de milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb