• ADEVARUL
• Autorităţile române acuză Bulgaria că blochează circulaţia navelor pe fluviu
Scăderea continuă a debitului Dunării provoacă dureri de cap atât navigatorilor, cât şi companiilor naţionale însărcinate cu administrarea şenalului navigabil şi a porturilor dunărene. Mai mult, este pe cale să declanşeze şi un incident diplomatic româno-bulgar. În cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă desfăşurat la Prefectura din Galaţi, reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) au atras atenţia supra faptului că există numeroase informaţii false cu privire la situaţia de pe Dunăre. Potrivit AFDJ Galaţi, singurul sector de pe Dunăre unde şenalul nu are adâncimea stabilită prin convenţiile internaţionale este cel administrat de bulgari. Vecinii noştri nici măcar nu au utilaje de dragare. "Nu avem cum interveni în partea de Dunăre administrată de bulgari, pentru că riscăm să fim acuzaţi de deturnare de fonduri. Nu vrem să avem probleme cu legea şi cu justiţia", a declarat Dorian Dumitru, director general adjunct al AFDJ.
• Putin a ameninţat la Bucureşti, în 2008, că va ocupa Crimeea şi estul Ucrainei
Senzaţia de la Summit-ului de la Bucureşti din 2008 a fost declaraţia preşedintelui Federaţiei Ruse, făcută la o reuniune închisă Rusia-NATO. Potrivit unui articol apărut în ziarul Kommersant imediat după încheierea summit-ului NATO de la Bucureşti, Vladimir Putin a declarat că Moscova percepe apropierea Alianţei Nord Atlantice de graniţele ruse drept o ameninţare reală la adresa sa şi a promis că va lua contramăsuri adecvate. Conform Kommersant, Putin a vorbit iniţial despre Georgia şi a declarat că, în cazul în care aceasta va depune cerere de aderare la NATO, Rusia va recunoaşte Abhazia şi Osetia de Nord şi le va transforma în zone tampon. Când a venit vorba despre Ucraina, Putin a lăsat să se înţeleagă foarte clar că în cazul în care Ucraina va fi admisă în NATO, acest stat pur şi simplu va înceta să existe, ameninţând că Rusia ar putea începe procesul de rupere a Crimeei de Ucraina. Mesajul lansat la Bucureşti a fost preluat imediat de politologi şi experţi pro-Kremlin şi difuzat prin interemediul canalelor mass-media ruse.
• Mii de medici au coalizat pe Facebook şi ameninţă cu demisie în bloc şi grevă în Sănătate
Medicii ameninţă că vor pune halatele în cui de la 1 septembrie dacă nu vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici. Aceştia mai cer salarii decente, din care să poată trăi fără a primi şpăgi de la pacienţi, gest pentru care riscă să ajungă după gratii. Peste 14.000 de medici s-au reunit deja într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook, devenit viral în doar câteva ore. Cadrele medicale membre în grupul < > iau în calcul chiar şi demisia în bloc, în speranţa că îi vor îndupleca pe guvernanţi să le acorde "respectul şi meritele cuvenite". Reprezentanţii pacienţilor îi susţin şi ei pe doctori, iar sindicaliştii din Sănătate au solicitat deja, oficial, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că legislaţia le impune tot soiul de restricţii medicilor care vor să iasă în stradă.
• Abuzurile recuperatorilor ar putea fi interzise
Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor vrea sa pună la punct o lege prin care recuperatorii oficiali sa fie aspru pedepsiţi, daca se poarta agresiv cu datornicii. Vor fi interzise telefoanele la ore târzii, practicile de intimidare sau ameninţările. In cazul celor care nu respecta noile reguli, sancţiunile pot merge pana la suspendarea activităţii firmelor de recuperare. In Romania nu exista reguli clare pentru firmele de recuperări. Aşa ca datornicilor le este teama de ameninţări. Marius Dunca, preşedintele ANPC: "Nu sunt de acord cu maniera de a suna noaptea, de a suna angajatorii, de a suna vecinii, de a pune afişe in fata blocului. Prin directiva 17/2014, o sa intre in dezbatere in Parlament, in toamna, aceasta pentru ca trebuie implementata pana in martie 2016 si acolo putem adăuga câteva elemente prin care sa reglementam si acest domeniu." Numărul creditelor neperformante a crescut in ultimii doi ani, iar peste un milion dintre ele au fost date de către bănci recuperatorilor. Numărul acestora s-a dublat din 2012 pana azi.
• Ponta: Le-am prezentat demisia liderilor coaliţiei de guvernare. Mi-au spus că nu plec cum am plecat de la conducerea PSD
Premierul Victor Ponta a vobit, la Antena 3, despre noul Cod Fiscal, care urmează să fie votat în sesiunea extraparlamentară programată să înceapă pe 24 august, despre relaţiile româno-maghiare după declaraţiile Ambasadorului Ungariei privind autonomia pe criterii etnice, dar şi despre posibilul final de mandat al său în fruntea Guvernului. Întrebat despre cât mai rezistă în fruntea Guvernului, Ponta a răspuns: "Nu sunt prezicător. Atâta timp cât coaliţia actuală mă sprijină. Nu m-am dus eu la Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu şi la Daniel Constantin să le spun să mă ţină la Guvern. Am fost şi le-am spus, că m-am cam săturat, poate găsim o soluţie. Ei au spus că nu pleci de la Guvern cum ai plecat de la PSD.
• Afacerile cu parcuri fotovoltaice
Din dorinţa de a avea preţuri cât mai mici, furnizorii de energie electrică sunt în căutare de producători cu oferte din care toată lumea să aibă de câştigat. Iar piaţa liberă are tendinţa de a se (re)orienta către energiile regenerabile. Prima mare astfel de sursă a fost reprezentată de energia eoliană, însă, în ultima perioadă, mulţi investitori au preferat să parieze pe soare. Adevărul Financiar a realizat o analiză a investiţiilor în energia solară, atât din perspectiva pârghiilor care pot conduce la profit, cât şi a riscurilor acestui business, susţinut în prezent de stat, însă nu pe o perioadă nedeterminată. Oamenii de afaceri de top s-au arătat şi ei interesaţi de noul business verde. La începutul anului, fondatorul RCS & RDS, Zoltan Teszari, cel mai bogat român din Transilvania, a investit în parcuri fotovoltaice.
• AFP: Acord al Eurogrupului asupra unui al treilea program de ajutor pentru Grecia
Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord vineri seară asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, în valoare de până la 86 miliarde de euro, din care o primă tranşă de 26 miliarde de euro, au anunţat Comisia Europeană şi Eurogrupul, informează AFP şi "Le Monde". Prima tranşă se va ridica la 26 miliarde de euro şi va fi împărţită în mai multe sub-tranşe: o plată "imediată" de 10 miliarde plasată într-un cont separat pentru recapitalizarea băncilor greceşti. "Noi împrumuturi de până la 86 miliarde de euro" vor fi acordate Greciei în următorii trei ani, a declarat Comisia, citată de "Le Figaro" A doua "sub-tranşă" de 16 miliarde de euro va începe cu o plată de 13 miliarde până la 20 august, urmată de una sau mai multe la toamnă, în funcţie de punerea în aplicare a reformelor, precizează Eurogrupul într-un comunicat.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Legături periculoase ISIS - Washington
Statele Unite au încercat să folosească grupările islamiste în jocurile sale strategice din Orientul Mijlociu, dar s-au încurcat în propria lor ţesătură. Cum a putut apărea o organizaţie teroristă cu forţa, agresivitatea şi toxicitatea ISIS într-un teritoriu (Irakul) aflat sub controlul strict al Statelor Unite, din 2003, după măturarea de la putere a lui Saddam Hussein? Cu atât mai mult cu cât Washingtonul, după experienţa din 11 septembrie, avea ca prim scop declarat eradicarea terorismului islamist? ISIS s-a constituit în lagărul american din Bucca, sub nasul gardienilor americani, jihadiştii beneficiind de un regim de încarcerare ciudat de permisiv, astfel că au putut să facă nestingheriţi planul viitorului Stat Islamic. Rămâne antologică relatarea unuia dintre prizonieri care arată că islamiştii şi-au notat datele de contact ale celorlalţi pe elasticul de la boxeri, pentru a se putea găsi ulterior.
• Tiberiu Niţu a luat în serios plîngerea penală fantasmagorică a lui Vadim împotriva lui Traian Băsescu. E drogat sau e ticălos?! - Autor: Ion Cristoiu
Poate că alte dosare ale lui Traian Băsescu ar merita - să admitem - o redeschidere şi de dragul scoaterii fostului preşedinte de sub semnul unor suspiciuni publice. În cazul plîngerii penale în care Traian Băsescu era acuzat că, împreună cu Vasile Blaga, şi-ar fi însuşit o parte din banii strînşi pentru eliberarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, trebuia să fii sau drogat sau ticălos ca s-o iei în serios cîtă vreme drept probă erau depuse nişte fragmente dintr-o carte. Sunt sigur că însuşi Vadim s-ar fi uimit dacă gestul său electoral ar fi fost luat în serios de Parchetul General. Ei bine, pe 23 martie 2015, Parchetul General condus de penalul Tiberiu Niţu (a obţinut certificat de revoluţionar şi, evident, avantajele materiale de rigoare prin fals în înscrisuri!), decide redeschiderea Dosarului bazat pe plîngerea fantasmagorică a lui C V Tudor. Tiberiu Niţu e drogat sau e ticălos?!
• Steagul SUA, arborat în Cuba după 54 de ani. John Kerry, într-o vizită ISTORICĂ la Havana
Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a aterizat, ieri, pe aeroportul din Havana pentru o scurtă vizită istorică în Cuba, care ar urma să consolideze apropierea între cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece. John Kerry, primul şef al diplomaţiei americane care se află pe teritoriul cubanez din 1945, va asista în special la ceremonia de arborare a drapelului american în faţa ambasadei americane şi se va întâlni cu disidenţi în particular, scrie AFP, citată de Agerpres.
• Victor Ponta: Guvernul va acorda despăgubiri pentru terenurile afectate de secetă
Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul Agriculturii despre acordarea unor despăgubiri pentru cei care au culturile afectate de seceta din această vară. "Avem şi o veste proastă, şi anume seceta din agricultură care ne va afecta cu siguranţă. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregătim pentru partea de despăgubiri pentru cei care au avut terenuri. La grâu nu e aşa de grav, la porumb e mai rău. Cu siguranţă, seceta de anul ăsta se va vedea până la sfârşitul anului şi atunci hai să luăm nişte măsuri să dăm stabilitate celorlalte ramuri economice în aşa fel încât ceea ce scade din agricultură să putem compensa pe partea cealaltă", a spus premierul, vineri seară, la Antena 3, potrivit Agerpres.
• JURNALUL NATIONAL
• Cum s-au făcut banii în familia lui Blejnar
Scandalul legat de evaziunea fiscală de peste 1,7 miliarde de euro, reţinut de procurori în cazul Lukoil, se referă la fapte ilegale săvârşite de reprezentanţii grupului petrolier rusesc încă din perioada în care Sorin Blejnar se afla la conducerea ANAF. Cu toate acestea, autoritatea fiscală nu s-a sesizat la vremea respectivă, ba, mai mult, familia fostului şef al Fiscului din România a intrat în afacere cu cei acuzaţi, astăzi, de evaziune fiscală. Andreea Blejnar, soţia lui Sorin Blejnar, a controlat ani de zile o afacere cu cartele telefonice pe care le-a distribuit prin lanţul de benzinării Lukoil. Şi tot întâmplător, la scurt timp după ce ANAF-ul lui Blejnar a pus tunurile pe un alt grup perolier, Rompetrol, aceeaşi firmă a Andreei Blejnar a încheiat o afacere similară şi cu acest al doilea lanţ de benzinării. ANAF a ridicat sechestrul asigurător instituit la Rompetrol cu puţin timp înainte ca firma Andreei Blejnar să înceapă să distribuie cartele telefonice în benzinăriile grupului.
• In Dubai se va construi CEVA FANTASTIC
In Dubai au început lucrările de realizare a unui nou proiect imobiliar, ce presupune un cluster multifuncţional, al cărui element central va fi un zgârie-nori unic in felul sau. Dezvoltatorul imobiliar Meydan a demarat construcţia unui nou complex multifuncţional Meydan One, care se va întinde pe o suprafaţa de 500 hectare si care va stabili mai multe recorduri mondiale, scrie publicaţia The National Business. Astfel, va fi amenajata cea mai înaltă pârtie de schi acoperita (1,2 kilometri), si un ansamblu de fântâni "dansatoare", cu o lungime de 420 de metri. Elementul central al viitorul complex multifuncţional va fi un bloc turn de 711 metri, care are toate şansele sa devina al doilea după liderul mondial al categoriei, turnul Burj Khalifa (829 metri). In schimb, noul zgârie-nori va dispune de cea mai înaltă panorama, situata la o altitudine de 655 metri, fata de 555 in cazul Burj Khalifa.
• CNADNR redeschide traficul rutier pe Transalpina, însă doar ziua
Circulaţia rutieră pe drumul naţional DN 67C Rânca - Obârşia Lotrului (km 34+500 - km 59+800) va fi redeschisă sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 7,00. Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, circulaţia va fi permisă în intervalul orar 07.00 - 19.00, pentru categoriile de autovehicule cu masa totală de până la 3,5 tone. "Pe timpul nopţii, circulaţia este interzisă din cauza traseului dificil şi pentru evitarea oricăror pericole", precizează CNADNR. La sfârşitul lunii iulie a acestui an, reprezentanţii secţiei Vâlcea a CNADNR declarau, pentru AGERPRES, că echipele de muncitori pe Transalpina au fost suplimentate, astfel încât în luna august şoseaua care ajunge la cea mai înaltă altitudine din România să fie deschisă oficial.