REVISTA PRESEI 15.09.2012

Willy Homner
Revista Presei / 15 septembrie 2012

ADEVARUL

Băsescu a susţinut aderarea României la zona euro în 2015 după consultări cu Mugur Isărescu

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că, în cadrul întâlnirilor cu liderii europeni, a transmis că angajamentul României de a adera la zona euro rămâne valabil. Cu toate acestea, reprezentanţi ai guvernelor din state membre UE dar care nu sunt în zona euro, ţările baltice, Polonia şi recent Bulgaria, au precizat, că nu este momentul oportun pentru ca economiile lor să adere la moneda unică din cauza turbulenţelor generate de criza datoriilor. "Eu am discutat cu guvernatorul BNR înainte de a pleca. M-am adresat instituţiei pricepute. Opţiunea guvernatorului băncii este să fim în interiorul Uniunii Bancare din cauza procentului de 85% din sistemul bancar românesc acoperit de bănci din zona euro", a explicat Traian Băsescu.

Antonescu: România nu are preşedinte, are un fel de guvernator care coabitează cu Zegrean

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri seară, la Murighiol, că, în opinia sa, România nu are preşedinte, pentru că preşedintele a fost izgonit de alegători şi are "un fel de guvernator", care "coabitează cu domnul Zegrean". Antonescu a declarat că, din punctul său de vedere, "România are premier, pentru că a fost învestit de Parlament şi nu are preşedinte, pentru că preşedintele a fost izgonit de alegători". Crin Antonescu a apreciat că România are "un fel de guvernator", care "coabitează cu domnul Zegrean" sau cu "oameni din afara ţării", scrie Mediafax. Preşedintele PNL a afirmat că, în privinţa mesajului premierului Victor Ponta la Bruxelles, acesta are "toată capacitatea şi toată legitimitatea" de a duce mesajul potrivit, ca forţă şi conţinut.

Incendiu puternic în Drumul Taberei. Risc ridicat de explozie

Un incendiu foarte puternic a izbucnit vineri seara, in jurul orei 20.15, în cartierul bucureştean Drumul Taberei. Martorii oculari au declarat pentru televiziunile de ştiri că flăcările sunt alimentate de gazul care se scurge dintr-o conductă. Un muncitor ar fi provocat o fisură în conducta de gaz, astfel că firma de construcţii care execută lucrări pe tronsonul de metrou Pantelimon-Drumul Taberei a apelat serviciile de intervenţie. Potrivit reprezentanţilor ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă), conducta de gaze a fost spartă de un muncitor. Un martor din zonă a anunţat incidentul la 112, iar la faţa locului s-a prezentat un echipaj ISU pentru a supraveghea zona, până când compania responsabilă, respectiv Distrigaz Sud Reţele, să intervină în oprirea alimentării cu gaz. După aproximativ o oră, conducta a luat foc, astfel izbucnind incendiul violent. În acest moment focul este stins, fără a se înregistra victime.

Remus Borza îi mulţumeşte lui Băsescu pentru că nu s-a amestecat în restructurarea Hidroelectrica

Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat vineri că îi mulţumeşte preşedintelui Traian Băsescu pentru "non-combat" în privinţa derulării restructurării companiei de stat. "Mulţumesc şefului OPSPI, Remus Vulpescu, şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Îi mulţumesc şi preşedintelui României pentru non-combat, pentru că ar fi putut să obstrucţioneze", a declarat Borza, la adunarea creditorilor Hidroelectrica, potrivit Mediafax. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie. Borza a adăugat că insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes şi va putea fi replicată şi la alte societăţi. "Unii au spus că aş fi omul lui Ponta, alţii că sunt al lui Băsescu. Nu sunt omul nimănui, sunt un bun român", a continuat Borza.

Câţi bani va primi Euro Insol pentru administrarea Hidroelectrica

Adunarea creditorilor Hidroelectrica a confirmat vineri firma Euro Insol ca administrator judiciar al producătorului de energie. Societatea de insolvenţă condusă de Remus Borza urmează să primească un onorariu de performanţă cuprins între 1 şi 3 milioane euro. "Este evident că munca unui administrator judiciar nu poate fi retribuită cu 2.000 lei pe lună. (...) Cerem un onorariu minimal. În principiu, formula a fost agreată cu băncile şi cu ce doi acţionari. Noi cerem 0,22% din ce aducem noi suplimentar", a declarat Borza înaintea votului, citat de Mediafax. Onorariul va fi calculat în funcţie de reducerile de costuri realizate în perioada insolvenţei. Euro Insol va primi de asemenea şi un onorariu fix lunar de 50.000 euro. Onorariul cerut de firma condusă de Remus Borza a primit votul a 97% dintre creditorii prezenţi la adunarea creditorilor.

Ziua şi scumpirea carburanţilor: Rompetrol şi Lukoil cresc şi ei preţurile, la o zi după Petrom

Rompetrol a majorat, vineri, preţul benzinelor comercializate în staţiile proprii cu cinci bani/litru şi pe cel al motorinelor cu 4 bani/litru. O astfel de măsură a fost luată şi de Lukoil. Astfel, preţul unui litru de Efix benzină 95, care e cea mai ieftină benzină de la Rompetrol, a ajuns la 6,26 lei şi cel al litrului de benzină Alto 101 la 6,91 lei. Un litru de motorină costă 6,27 lei/litru (Efix Diesel) şi 6,58 lei/litru (Diesel Alto 55). La rândul său, Lukoil a majorat preţul carburanţilor cu până la 10 bani/litru. Astfel, un litru de benzină Euroluk (cel mai ieftin sortiment de benzină la Lukoil )costă în prezent 6,20 lei iar unul de ECTO 98 - 6,88 lei. Un litru de motorină Euro L Diesel a ajuns la 6,19 lei şi unul de ECTO Super Diesel la 6,58 lei.

Surpriză! FMI sare în apărarea grecilor: Sunt argumente pentru a da Greciei timp suplimentar de redresare

Fondul Monetar Internaţional estimează că există "argumente bune" de a acorda Greciei un timp suplimentar pentru redresarea finanţelor publice, a anunţat joi Gerry Rice, purtător de cuvânt al instituţiei, într-o conferinţă de presă la Washington, transmite AFP. Dacă raportul troicii va fi pozitiv, premierul elen Antonis Samaras vrea să ceară o prelungire cu doi ani a termenului de îndeplinire a obiectivului de reducere a deficitului bugetar prevăzut în programul de ajutor de 130 de miliarde de euro. Acordul prevede că Grecia trebuie să reducă deficitul bugetar de la un nivel estimat de 7,3% în acest an la 4,6% în 2013 şi 2,1% în 2014. Rice a precizat că prelungirea termenului depinde de capacitatea Greciei de a se finanţa.

Vosganian execută silit grupul Intact şi pe Marius Tucă

Senatorul PNL Varujan Vosganian îşi execută silit aliatul politic. Judecătoria sectorului 3 a admis azi cererea parlamentarului de executare silită a trustului Intact, aflat în proprietatea familiei lui Dan Voiculescu. Totodată, hotărârea se referă şi la despăgubirile de 40.000 de euro pe care le au de plătit jurnalistul Marius Tucă şi fostul ofiţer CIE, Liviu Turcu. Hotărârea instanţei este executorie, adică se pune de îndată în aplicare, informează Realitatea TV. Vosganian a cerut magistraţilor să admită executarea silită pentru toate conturile bancare, bunuri mobiliare sau imobiliare ale trustului de presă, pentru suma de 40 de mii de euro. De asemenea, se cere şi poprire pe conturile personale şi pe salariile directorului "Jurnalul Naţional", Marius Tucă, dar şi pe veniturile colaboratorul trustului, Liviu Turcu, fost ofiţer al Centrului pentru Informaţii Externe (CIE).

Alexandru Ciobanu pleacă de la conducerea BCR Banca pentru Locuinţe

Alexandru Ciobanu, preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), a decis să renunţe la poziţia pe care o ocupă în prezent, începând cu 1 octombrie 2012, se arată într-un comunicat al băncii. Astfel, responsabilităţile lui Ciobanu vor fi preluate de către ceilalţi doi membri ai Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe. În comunicat se arată că Alexandru Ciobanu a contribuit activ la dezvoltarea BCR Banca pentru Locuinţe, instituţia ocupând pozitia de lider al sistemului de economisire-creditare din Romania. La jumătatea anului 2012, portofoliul BCR BpL crescuse la peste 273.000 de clienţi, depozitele atrase fiind de aproximativ un miliard de lei.

Cel mai bun afacerist străin din Italia este român

Câştigătorul din 2012 al premiului cel mare al competiţiei Money Gram Award, care premiază cei mai buni afacerişti mari, mici şi mijlocii din străinătate, din Italia, este român. Potrivit studioconsulenzaromano.net, numele românului este Florin Simion şi este proprietarul unei afaceri de distribuţie de produse specifice româneşti, în Peninsulă. Firma sa se numeşte Romania SRL, are 34 de angajaţi şi anul acesta va înregistra vânzări în creştere cu 34%, potrivit sursei citate, cu un flux de bani de 19 milioane de euro. "Este vorba despre o realitate consolidată. Acesta nu este un caz special. Imigranţii reuşesc din ce în ce mai mult să-şi impună afacerile pe piaţa din Italia" a declarat, potrivit sursei citate, vicepreşedintele Money Gram. Între 2008 şi 2018, numărul afaceriştilor italieni a scăzut cu 8% iar cel al imigranţilor a crescut cu 40%.

Baza din Afganistan unde se află prinţul Harry a fost atacată

Un atac împotriva taberei Bastion din sudul Afghanistanului unde este staţionat prinţul Harry s-a soldat, vineri seară, cu doi morţi în rândul coaliţiei Isaf, prinţul Harry aflându-se în afara oricărui pericol, conform declaraţiilor Isaf, citate de AFP. Asaltul cu arme uşoare şi cu ajutorul obuzelor şi/sau rachetelor a început aproape de miezul nopţii, ora locală, (22:30, ora României), a declarat sergentul Bob Barko Jr. de la centrul de presă al Isaf. Nicio activitate nu este în prezent raportată în jurul bazei britanice, situată în provincia foarte instabilă Helmand, a adăugat acesta.

Hillary Clinton: Lumea arabă nu a "schimbat tirania unui dictator pentru tirania mulţimilor"

Secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat, vineri, că ţările Primăverii arabe nu s-au eliberat de "tirania unui dictator" pentru a se găsi sub cea a "maselor", ca aluzie la violenţele antiamericane din lumea musulmană, relatează AFP. După patru zile de violenţe în lumea musulmană provocate de difuzarea unui film ofensator la adresa Islamului, Clinton a îndemnat "oamenii rezonabili şi liderii responsabili de aceste state să facă tot posibilul pentru a restabili securitatea şi a îi urmări în justiţie pe cei care se află în spatele violenţelor". Aceasta a prezis "multe zile dificile în viitorul apropiat", însă "este important să nu pierdem din vedere un fapt important: America trebuie să continue să preia conducerea în lume. Le-o datorăm acestor patru oameni".

Ambasada Germaniei din Sudan, incendiată de islamişti

Aproximativ 5.000 de manifestanţi islamişti au dat foc sediului ambasadei germane din Khartoum, după ce au înlocuit drapelul german cu unul islamist, informează AFP. După incendierea reprezentanţei diplomatice, manifestanţii au blocat drumul pentru a împiedica venirea pompierilor. Poliţia sudaneză a ripostat lansând gaze lacrimogene. Ministerul german de Externe a anunţat că personalul diplomatic german aflat la Khartoum este în siguranţă. Manifestanţii au atacat şi sediul ambasadei britanice, aflată în apropiere, pentru a denunţa filmul considerat că ar denigra islamul. Filmul a fost şi la originea atacului care a vizat consulatul SUA din Benghazi (Libia), în care a fost ucis ambasadorul american.

EVENIMENTUL ZILEI

Dobriţoiu şi Silaghi, săracii miniştri bogaţi!

După o viaţă de bugetar, ministrul Apărării are o avere de invidiat. Şeful de la Transporturi se declară falit, după ce a vândut un teren cu trei milioane de euro. De când a preluat frâiele Ministerului Apărării Naţionale, mai exact din 7 mai 2012, generalul Corneliu Dobriţoiu (57 de ani) a pozat în omul sărac ce pactizează cu cei mai năpăstuiţi din Armată. A promis pensii pe măsura riscului foştilor militari, salarii netăiate şi o viziune pe 50 de ani asupra Aviaţiei militare. Toate acestea din postura omului simplu, cu pensie anuală de 48.000 de lei şi datorii la bancă. Corneliu Dobriţoiu (PNL) a declarat că deţine bijuterii în valoare de 20.000 de euro.

Băsescu: "România, supravegheată atent de UE"

La nivelul oficialilor europeni există "o cunoaştere perfectă a situaţiei din România", iar clasa politică are "responsabilitatea de a repara ce s-a stricat în 3-6 iulie, anume credibilitatea României". Acestea sunt concluziile cu care se întoarce Traian Băsescu de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. "Norocul nostru este că avem o Comisie Europeană care vrea să ne ajute, nu să ne facă rău", a explicat şeful statului în conferinţa de presă de la finalul vizitei. "Ar putea deveni extrem de severi în privinţa fondurilor europene". Totuşi, şeful statului a avertizat: "Nu poţi să aştepţi bunăvoinţă continuă, când tu ai de făcut lucruri simple şi tot ceri derogări".

Alianţa Dreptei diminuează scorul USL

Uniunea Social Liberală ar scădea sub 50%, dacă forţele de dreapta ar candida împreună. Alianţa pe care o vor parafa duminică liderii PDL, PNŢCD şi ai Forţei Civice aduce probleme în ograda USL. Un sondaj realizat de CSOP la începutul lunii septembrie, arată că Uniunea condusă de Crin Antonescu şi Victor Ponta ar scădea la 49% dacă în cursa alegerilor parlamentare democrat-liberalii vor intra la braţ cu partenerii din Alianţa România Dreaptă. Aceasta este cotată cu o intenţie de vot de 24%. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu i-a costat procente şi pe fiecare dintre liderii Uniunii. Dacă în luna august 32% dintre români aveau o părere bună şi foarte bună despre Ponta, în septembrie doar 29% mai cred asta. Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi Antonescu, care era cotat cu 28% în august, iar în septembrie cu 25%.

Val de executaţi silit! Fără casă şi datori pe viaţă

Mii de locuinţe sunt scoase la licitaţie de bănci. Într-o situaţie foarte proastă se află locuitorii din judeţele Timiş, Covasna şi Bistriţa Năsăud. Criza vine cu un nou necaz pentru români. Băncile execută tot mai mulţi clienţi, pentru că îşi "curăţă" în felul acesta bilanţurile. Aşa că după ce veniturile le-au scăzut dramatic şi au ajuns în imposibilitatea de a îşi achita rata la credit, românii care nu mai pot plăti datoriile îşi văd locuinţele scoase la vânzare. Chiar dacă băncile au fost dispuse să îi ajute, amânările la plată nu au condus de multe ori la niciun rezultat pentru că nimic nu s-a schimbat în situaţia materială a debitorilor. Nu au găsit un loc de muncă, veniturile au rămas reduse, iar viaţa de zi cu zi este tot mai scumpă.

Ponta îl ia peste picior pe Antonescu: "Dacă PNL avea 460 de candidaţi, erau toţi foarte mulţumiţi"

La finalul primei zile în care PSD şi PNL şi-au negociat candidaturile pe listele parlamentare, preşedintele social-democraţilor a admis că liderii din teritoriu au avut unele nemulţumiri, dar a profitat de prilej pentru a-i mai da un bobârnac liderului PNL, Crin Antonescu. "Dacă PSD avea 460 de candidaţi, tot nu erau mulţumiţi. Sigur, dl Antonescu spune că dacă PNL avea 460 de candidaţi, erau toţi foarte mulţumiţi", nu s-a putut abţine premierul să nu facă aluzie la dimensiunile mult mai mici ale PNL prin comparaţie cu PSD. Acesta a mai anunţat că, după alegerile parlamentare, PSD va fuziona cu UNPR, căruia deocamdată îi oferă locuri pe listele sale. Va fi "o coagulare totală pe partea stângă", a declarat liderul PSD. Acesta a mai anunţat că social-democraţii oferă loc pe listele lor şi ecologiştilor, mai precis PER şi Partidului Verzilor, pentru că mişcarea ecologistă trebuie să fie reprezentată în Parlament.

EŞEC RUSESC. Moartea unui oraş, filmată în direct. Prăbuşirea Câmpiei Turzii, de la combinatul de 400 milioane de dolari la un şomaj de 70%!

Combinatul de la Câmpia Turzii va muri cât de curând. Ruşii au vândut la fier vechi toate secţiile, numai din această afacere realizând venituri de vreo 80 milioane de euro. Mechel România a pierdut piaţa, producând foarte scump. Specialiştii spun că nu sunt decât două posibilităţi: management foarte prost sau rea-voinţă din partea patronilor ruşi. Cândva, Câmpia Turzii era perla de pe coroana socialismului în domeniul siderurgiei. Nu puteai vorbi despre metalurgie dacă nu vorbeai şi despre Combinatul de Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, unde lucrau peste 9.250 de angajaţi. Din cei 32.470 de locuitori ai oraşului Câmpia Turzii, 9.250 erau angajaţi la combinat, practic nu exista familie care să nu depindă de acest loc de muncă.

ŢARA care s-a pregătit de RĂZBOIUL cu China. Acum e DOAR la un pas

Un act emis de către Adunarea Naţională din Hanoi pe data de 20 august a introdus prevede asigurarea antrenamentelor militare pentru toţi bărbaţii cu vârsta de până la 50 de ani. "Din cauza experienţei de după Războiul Vietnamez, Hanoi ştie cât de important este să îşi mobilizeze populaţia. Astfel, se consideră că fiecare bărbat care are sub 50 de ani ar trebui să fie antrenat pentru luptă, în cazul în care va izbucni un război cu China. Mai mult, a fost introdusă o măsură de educaţie politică în şcoli, prin care copiii învaţă că vecinul lor din nord este un agresor", scrie presa chineză.

Tulburările din lumea arabă ameninţă al doilea mandat al lui Obama

Casa Albă se confruntă cu o nouă provocare: Primăvara Arabă riscă să se transforme într-un sentiment anti-american generalizat. Tema politicii externe pe care liderul democrat mizează în lupta contra rivalului republican riscă să fie astfel compromisă şi să rămână fără efect. Valul de violenţe din lumea arabă, izbucnite după difuzarea unui controversat film anti-Islam, l-a prins pe picior greşit pe liderul de la Casa Albă, nevoit acum să gestioneze o nouă provocare cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor prezidenţiale. Barack Obama trebuie să acţioneze cu grijă astfel încât Primăvara Arabă, revoltele care au răsturnat regimuri dictatoriale în ţări din lumea islamică, să nu se transforme într-un puternic sentiment anti-american în Orientul Mijlociu.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, în vizită de mulţumire la Bruxelles: Credibilitatea României a fost compromisă, trebuie să o reconfirmăm

Traian Băsescu a efectuat prima vizită la Bruxelles după revenirea la Cotroceni, întâlnirile cu demnitarii Uniunii Europene, în speţă şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy, respectiv preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fiind solicitate de şeful statului. "Au fost discuţii bune, din care a rezultat că cine crede că poate folosi limbaj dublu se înşeală. Demnitarii UE ştiu perfect ce se întâmplă în România. Au existat îndoieli referitoare la funcţionalitatea statului de drept. I-am asigurat pe toţi că România a rezistat şocului politic. Credibilitatea României a fost compromisă şi acum trebuie să o reconfirmăm. I-am asigurat pe colegii europeni că România îşi menţine fără ezitare drumul spre Vest şi nu pot exista dubii în acest sens.

Băsescu: România va fi parte a uniunii bancare din zona euro

România va fi parte a uniunii bancare ce se va realiza în zona euro din cauză că 85% din piaţa românească este controlată de bănci din zona euro , a declarat preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles. Planul pentru creionarea acestei uniunii a fost făcut public miercuri. Potrivit acestuia, băncile europene vor fi supravegheate de către Banca Centrală Europeană (BCE). Anterior, preşedintele a anunţat că "la fel cum am avut o poziţie în care am solicitat ca Tratatul Fiscal să fie liber la aderare şi pentru statele din zona non-euro , şi am obţinut acest lucru, la fel şi condiţiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie să fie deschise şi statelor nemembre ale zonei euro ".

Datoria publică a Spaniei, nou record istoric în luna iunie: 75,9% din PIB

Datoria publică a Spaniei a înregistrat un nou record istoric la sfârşitul lunii iunie, reprezentând 75,9% din PIB, informează AFP. Îndatorarea Spaniei a crescut atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi în rândul celor 17 regiuni autonome. Majorarea cu 9,2% a datoriei publice faţă de iunie 2011 depăşeşte limita stabilită prin Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene, de 60% din PIB. Cu toate acestea, datoria publică a Spaniei rămâne inferioară mediei din zona euro , care reprezenta 88,2 în primul trimestru.

Privatizarea Oltchim este în impas. Vezi de ce

Statul vrea să vândă Oltchim pe 18 septembrie. Autorităţile spun că Oltchim nu poate rezista fără Arpechim aşa că investitorul interesat de combinatul vâlcean ar trebui să preia şi rafinăria Arpechim din Piteşti. Proprietarul Arpechim, OMV, este dispus să vândă doar în anumite condiţii, dar, chiar şi aşa, trebuie schimbată legea de privatizare a Petrom, în doar două zile lucrătoare. OMV solicită ca noul patron să preia obligaţiile de mediu ale Arpechim, care momentan nu pot fi estimate, dar care s-ar putea ridica la zeci de milioane de euro. În contractul de vânzare al Petrom din 2004, la Anexa P, este prevăzut că Petrom trebuie să ecologizeze terenul pe care se află rafinăria, să prezinte factura statului iar acesta să-i dea banii cheltuiţi cu lucrările.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb