• ADEVARUL
• Blat PDL-PSD pe moşia lui Oprişan. Deputatul PDL Alin Trăşculescu, promovat de Miron Mitrea, cununat de Videanu şi Negoiţă
Deputatul PDL Alin Trăşculescu, acuzat de fapte de corupţie, are legături vechi şi adânci cu "baronul" PSD de Vrancea Marian Oprişan. Până la izbucnirea recentului scandal de corupţie, deputatul Alin Trăşculescu era cvasinecunoscut publicului larg. În judeţul Vrancea însă, numele lui este ştiut de mai toată lumea. Nu neapărat datorită realizărilor din primul său mandat de parlamentar sau faptului că a candidat în 2008 la Primăria Focşani şi apoi a fost numit în funcţia de preşedinte al filialei PDL. Deşi reprezintă actuala opoziţie, parlamentarul în vârstă de 38 de ani este legat prin numeroase fire de adversarul său politic, liderul PSD Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean. Prima legătură o putem găsi chiar în familia sa. Mama deputatului a condus în perioada comunistă, dar şi după 1990, Combinatul de Prelucrare a Lemnului din oraş, iar tatăl său a fost directorul celei mai mari întreprinderi de transport din judeţ.
• Bolnavii de cancer, forţaţi la contrabandă. De ce există criza medicamentelor
Zilnic, bolnavilor de cancer li se prescriu medicamente care le-ar putea salva viaţa, dar care nu există în România. Ei sunt nevoiţi să apeleze la diverse reţele care aduc tratamente din străinătate. Majoritatea bolnavilor de cancer, indiferent că sunt copii sau adulţi, urmează acelaşi drum. "Medicul le face reţeta cu medicamente gratuite sau compensate, iar ei aşteaptă, pur şi simplu, cu reţeta în mână timp de o lună, cât este valabilă, fiindcă multe dintre medicamentele respective nu se găsesc nici cu bani pe piaţa românească. Dar timpul trece în defavoarea lor, fiindcă boala nu aşteaptă. Şi atunci, unii dintre ei apelează la soluţii extreme: la prieteni din străinătate care să le trimită medicamentul, la vecinii şoferi de TIR care fac curse în afara ţării, la diverse site-uri pe internet", povesteşte din experienţă medicul oncolog Florin Băcanu, de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti.
• FMI, dus cu zăhărelul până după alegeri. Delegaţia finanţatorilor externi pleacă din România doar cu promisiuni
Delegaţia finanţatorilor externi - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - a încheiat ieri vizita în România şi a avut întâlniri separate cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria. După o vizită de nouă zile la Bucureşti, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali pleacă iar numai cu promisiuni din partea autorităţilor române. Mai mult, liderii de la Bucureşti cer o "derogare" până după alegerile parlamentare din 9 decembrie.
• Surpriză! România a avut în septembrie cea mai mare creştere a producţiei industriale din UE
Producţia industrială a scăzut cu 2,5% în zona euro (EA17) şi cu 2,3% în Uniunea Europeană (EU27) în septembrie 2012, comparativ cu luna precedentă, însă România a înregistrat a treia cea mai semnificativă creştere din UE. Acest lucru reiese din datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În septembrie, producţia industrială a crescut în 4 state membre, a scăzut în 18 state membre şi a rămas stabilă în Olanda. Singurele creşteri s-au înregistrat în Estonia (2%), Slovacia (1,4%), România (0,6%) şi Cehia (0,1%) iar cele mai ample scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 12,6%), Portugalia (minus 12%) şi Grecia (minus 4,4%). În România, producţia industrială a crescut cu 0,6% în septembrie, după un declin de 0,8% în luna precedentă.
• Ministrul Economiei promite că începând de joi angajaţii Oltchim îşi primesc banii pe septembrie
Restanţa salarială aferentă lunii septembrie pentru angajaţii Oltchim va fi achitată începând de joi, iar restanţele pe octombrie vor fi plătite la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, a anunţat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. El a mai spus că vor fi repornite încă trei secţii ale combinatului. Chiţoiu a anunţat, la începutul şedinţei de guvern, că s-a negociat cu băncile creditoare ale Oltchim şi, pe lângă plata restanţelor salariale, încă trei secţii ale societăţii vor reporni în următoarele zile, iar până la mijlocul lui decembrie combinatul va atinge 65% din capacitatea de producţie.
• CURENTUL
• Ponta angajează BOR în campania electorală a USL pentru 12 milioane de arginţi
Surse din cadrul bisericii ne-au dezvăluit recente întâlniri ale mai-marilor BOR cu liderii USL, mai precis întrevederi ale Patriarhului Daniel cu şeful PSD Victor Ponta în care şeful guvernului şi liderul Bisericii au bătut palma pentru ajutor reciproc în campanie. Cum majoritatea mitropoliţilor sunt fani ai PSD, iar cei care nu sunt fac pur şi simplu un business frumos din a-şi vinde influenţă către cel care licitează cel mai mult, USL se poate bizui pe ajutorul reţelei bisericeşti în campania electorală. Informaţiile despre întâlnirea de taină dintre cei doi s-au confirmat ieri atunci când Guvernul a anunţat că va aloca aproximativ 12 milioane lei pentru lucrări de reabilitare şi construcţie la biserici şi case parohiale, banii urmând să fie acordaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului.
• FMI nu e de acord cu majorarea pensiilor militarilor
Guvernul a cerut FMI să revină la pensiile vechi pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării aplicate începând din 2010, dar nu şi la pensiile care au crescut în urma recalculării, adică peste 90% dintre acestea, propunere respinsă de experţii internaţionali. Conform unor surse guvernamentale, FMI nu este de acord cu restituirea sumelor tăiate în anii trecuţi, motivul fiind deficitul bugetar pe care l-ar genera o astfel de măsură. Reprezentanţii Guvernului au declarat că aproximativ 30.000 de pensii militare au fost recalculate greşit în anii precedenţi, iar Executivul caută soluţii pentru restituirea acestor bani. Mai mult chiar, reprezentanţii FMI ar fi amintit Guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme în ciuda faptului că militarii aflaţi acum în pensie nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.
• CURIERUL NATIONAL
• Terenurile lângă marile oraşe, sub 10.000 de euro
Segmentul terenurilor, unul dintre cele mai inflamate sectoare din real estate, a înregistrat una dintre cele mai drastice ieftiniri. În prezent, un buget de maximum 10.000 de euro poate fi suficient pentru achiziţia unui teren de 500 mp. Cele mai ieftine la marginea Bucureştiului sunt în Măgurele, Buftea şi Bragadiru.
• Ponta: Anul acesta putem obţine decontările la Mediu şi POR
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că anul acesta putem obţine decontările de la Comisia Europeană pentru Mediu şi Programul Operaţional Regional, dar trebuie să aştepte un acord între Parlament şi Comisia Europeană pe Fondul Social pentru a solicita bani pentru POSDRU. "Situaţia la nivel european este una complicată, o situaţie dificilă. Sunt şi veşti bune, şi veşti mai puţin bune. Veştile bune sunt că la Mediu şi la Programul Operaţional Regional putem obţine în cadrul acestui an decontările pe care le aşteptăm. Vestea proastă este că noi ne-am făcut lecţiile şi repornim POSDRU, însă între Parlament şi Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European şi acum suntem în situaţia în care noi putem cere bani, dar, până nu se rectifică, până nu se ajunge la un acord între Parlament şi Comisie, încă vor fi dificultăţi", a afirmat ieri Ponta,
• Magheru - a 52-a cea mai scumpă arteră comercială din lume
Chiria percepută în această zonă se ridică la 720 de euro pe metru pătrat pe an, respectiv 60 de euro pe lună. La egalitate cu Magheru se află artera comercială Èopova, din Liubliana, iar Bratislava ocupă poziţia 57, cu o chirie de 504 euro/mp/an în Downtown. Topul cuprinde cele mai scumpe 62 străzi comerciale. Cea mai scumpă arteră comercială din lume este Causeway Bay, din Hong Kong, unde spaţiile de retail se închiriază cu 22.307 euro/mp/an, respectiv 1859 euro/mp/ lună. Aceasta a detronat bulevardul 5th Avenue din New York, plasat în acest an pe locul secund, cu un preţ de 21.204 euro/mp/an. Pe poziţia trei în clasamentul global se află Avenue des Champs-Élysées din Paris, care a urcat două poziţii faţă de anul trecut, cu o chirie de 9.573 de euro/mp/lună.
• Deflaţia, leac pentru sclavia datoriilor
Autorul Charles Hugh Smith spune că scăderile de preţuri sunt singurele în măsură să amelioreze nivelul de trai al oamenilor de rând atunci când economia este în contracţie. Inflaţia este bună numai pentru bănci care îşi doresc mărfuri scumpe care să nu poată fi cumpărate decât prin contractarea de credite. Evoluţia de 30 de ani din industria computerelor ne arată că nu este nimic în neregulă cu scăderea preţurilor. Deşi am fost îndoctrinaţi că deflaţia este rea, abia acest fenomen ar fi în măsură să repună pe picioare clasa mijlocie şi păturile defavorizate, scrie autorul Charles Hugh Smith într-o postare recentă pe blogul său Of Two Minds. Atunci când veniturile majorităţii populaţiei productive stagnează, procesul inflaţionist direcţionat dinspre sistemul bancar constituie un furt în toată regula. Prin contrast, abia scăderile de preţuri ar putea uşura traiul oamenilor de rând.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Bomba de 10 milioane de dolari a explodat la Cluj! Copos, trimis în ghearele DNA de un avocat
"Cum l-am prins cu minciuna pe George Copos", povesteşte avocatul clujean Marcel Lăzureanu, care a demonstrat falsul la transferul lui Dulca în Coreea de Sud. De aici au început marile anchete DNA. Marcel Lăzureanu este cel care a demonstrat negru pe alb falsul grosolan în transferul lui Dulca de la Rapid în Coreea de Sud. Au fost primele documente folosite de procurori în cel mai mare dosar de corupţie din fotbalului românesc. Cei cinci ani cu executare primiţi de George Copos vor fi priviţi altfel după ce veţi vedea "Afacerea Dulca". Ieri, la 10 ani distanţă, anchetele din fotbal s-au extins. Universitatea Cluj a intrat în vizorul procurorilor DIICOT, care verifică transferurile jucătorilor de la echipa ardeleană la Petrolul Ploieşti. Aceste transferuri s-au făcut din ordinul lui Florian Walter, care s-a mutat ca patron de la Cluj la Ploieşti. Prejudiciul estimat se ridică la 11 milioane de euro.
• Supercadou imobiliar: Robert Negoiţă, mai puternic decât Primarul General
Edilul-şef şi aleşii generali USL l-au împuternicit pe primarul sectorului 3 să gestioneze toate serviciile de interes local. Delegarea competenţelor de către Oprescu anunţă pregătirea acestuia pentru o provocare mai mare: candidatura la preşedinţie? O hotărâre a Consiliului General al Capitalei (CGMB), iniţiată de primarul Sorin Oprescu, l-a făcut pe edilul sectorului 3, Robert Negoiţă, stăpân peste tot ce ţine de dezvoltarea Bucureştiului. Astfel, acesta a fost împuternicit să înfiinţeze o Asociaţie de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică, de drept privat şi de utilitate publică "în numele şi pentru Municipiul Bucureşti". Potrivit legii, o astfel de asociaţie poate atrage fonduri europene, de la buget, dar şi private.
• Şeful de la Asigurări îşi ascunde salariul de inspectorii ANI
Tudor Baltă, care supraveghează o piaţă de două miliarde de euro, îşi ţine la secret leafa de "nabab", după ce i-a dat fostului şef o leafă lunară de aproape 10.000 de euro, fără sporuri. Vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Tudor Baltă, nu-şi declară public salariul pe care îl încasează în funcţia de conducere. În acest an, el a fost implicat într-un scandal mediatic, după ce presa a dezvăluit că a aprobat un salariu lunar de 42.400 de lei fostului său şef, Constantin Buzoianu. Cu tot cu sporul de vechime de 25% şi cel de confidenţialitate de 45%, fostul şef al CSA ajungea la suma de 61.400 de lei. Constantin Buzoianu a fost revocat de Parlament luna trecută. Tudor Baltă susţine că nu a încălcat nicio prevedere atunci când a scris în declaraţia de avere, la rubrica venituri salariale, "conform fişei fiscale".
• Ce nu am aflat de la FMI şi ne poate costa scump
Tonul negativ de ieri al reprezentanţilor FMI ar putea ascunde probleme mari la nivelul economiei. Măsurile sociale au indispus Fondul. Ieri, FMI a plecat din România. În lipsa unei comunicări oficiale, n-am aflat însă la cât se mai ridică nivelul plăţilor întârziate ale statului. Or, deficitul bugetar va lua în calcul anul acesta şi arieratele. N-am aflat nici ce creştere economică întrevede Fondul pentru România în acest an, pentru că actuala misiune nu a fost una de reevaluare a ţintelor macroeconomice. S-a spus doar că reformele au lipsit, ceea ce afectează creşterea economiei. Dacă cifrele vor arăta prost la final de an, atunci România va avea de luptat din greu la anul pentru atragerea fiecărui ban. Suprapuse peste problemele politice care ar putea apărea, cele economice ne-ar putea da mari bătăi de cap.
• SFÂRŞITUL LUMII este aproape. Avertizarea lui IISUS DIN SIBERIA
Se află acolo unde nimeni nu s-ar aştepta: în taigaua siberiană. Conduce o comunitate de peste 4.000 de credincioşi, adepţi ai unui cult bizar: un amestec între creştinism, budism, hinduism, religii păgâne şi cultul extratereştrilor. Il cheamă Serghei Anatolievici Torop şi este fost ofiţer rus însărcinat cu dirijarea traficului rutier! De fapt, a fost, pe rând, soldat în armata rusă, student la inginerie, muncitor prin fabrici, iar apoi miliţian. Conform The Sun, astăzi stă în "jilţul" lui din Oraşul Soarelui, sub privirile adulatorilor care il numesc Fiul Domnului..."Învăţatorul" este convins, printre altele, ca OZN-urile ne survoleaza constant şi că sfârsitul lumii Pamântului este aproape. Intre 22 iulie şi 25 iulie anul acesta au fost vizibile obiecte necunoscute gigantice, care călătoreau cu o viteză ce depăşea cu mult viteza luminii. Pe aceste "apariţii" îşi bazează afirmaţia că sfârşitul lumii este aproape, avertizând că este vorba despre "naşterea unei noi lumi, în care numai cei care merită vor coabita cu alte civilizaţii".
• JURNALUL NATIONAL
• Fierbe Europa. Acţiune sindicală uriaşă împotriva austerităţii
În Spania şi Portugalia e grevă generală. În Italia sunt confruntări violente între manifestanţi şi poliţie. În România, doar pichetări. Sindicaliştii europeni au oferit Comisiei Europene "Premiul Nobel al Austerităţii". Europenii au ajuns la capătul răbdării. Marile sindicate europene au decretat ziua de miercuri "zi de acţiune şi de solidaritate europeană" în favoarea unei politici de reducere a şomajului, de dialog social şi de negociere colectivă, anunţă presa internaţională. De-a lungul unei zile care va fi marcată de o nouă grevă generală în Spania şi în Portugalia, două dintre cele mai fragile state ale UE, în mai multe state europene vor avea loc manifestaţii de amploare.
• Halucinant! Şeful CIA se inspira de la Al-Qaida pentru corespondenţa cu amanta. Scandalul Petraeus se extinde şi afectează chiar NATO.
Fostul şef al CIA se folosea de o tehnică foarte la modă printre terorişti, pentru a putea comunica în secret, prin intermediul e-mailului, cu amanta sa, Paula Broadwell, relatează Tribune de Geneve. "Concret, cele două turturele foloseau la comun un cont de mesagerie Gmail, creat sub pseudonim chiar de către generalul David Petraeus. Acolo, cei doi îşi scriau mesajele, apoi le salvau în secţiunea Drafts", a explicat pentru Associated Press un specialist din cadrul FBI, conform sursei citate. Mesajele nu erau trimise niciodată şi nu puteau, prin urmare, să fie interceptate sau spionate. Din contră, mesajele puteau fi citite doar în spaţiul de stocare al mesageriei", explică Tribune de Geneve.
• Avertisment: Americanii se joacă cu dinamita financiară
SUA trebuie să îşi reducă masiv cheltuielile, în caz contrar riscând să intre într-o recesiune mai grea decât îşi imaginează economiştii. Afirmaţia a fost făcută de către David Cote, directorul general al Honeywell, un conglomerat industrial cu 130.000 de angajaţi în întreaga lume şi ale cărui activităţi includ de la inginerie aerospaţială până la tehnologii de automatizare, componente auto sau materiale speciale. "Dacă ultima discuţie despre plafonul bugetar era o joacă cu focul, de data asta ei se joacă cu nitroglicerină", a spus Cote într-un interviu. "Dacă vor cădea în prăpastia fiscală, cred că va declanşa o recesiune care va fi mai mare decât cred economiştii". Unii cred că va fi doar un foc mic. Eu cred că se poate transforma într-o conflagraţie", a completat el, citat de Reuters.
• Cât câştigă cel mai bine plătit agricultor din România
Cel mai mare venit din agricultură a fost obţinut anul trecut de un locuitor din judeţul Timiş, respectiv 2,06 milioane lei (490.000 euro), potrivit datelor furnizate Income Magazine de către ANAF. Vezi mai jos topul celor mai mari 10 venituri din agricultură în 2011. Pe locul doi în clasament se situează, la mare distanţă, un bucureştean din sectorul 3, care a declarat anul trecut un venit de aproape 1 milion de lei. Podiumul este completat tot de un locuitor din judeţul Timiş, care a obţinut în 2011 un venit de circa 450.000 de lei.
• NATIONAL
• Liviu Dragnea, leu in USL, mielusel la Cotroceni
Initiativa secretarului general al PSD de a infiinta si conduce un megaminister al Administratiei, care sa inglobeze mai multe institutii cu bugete astronomice, nu le-a picat bine multora. Astfel ca pana si proprii colegi de partid au ajuns la concluzia ca Liviu Dragnea "a inceput sa se intinda cam mult". Iar daca in PSD se ascut deja cutitele, liderii factiunilor rivale pazindu-si spatele mai mult ca oricand, partenerul de proiect al "baronului" de Teleorman, nimeni altul decat Crin Antonescu, a preferat sa se desolidarizeze, in fata colegilor, de latura financiara a "fabricii de bani".
• Cazul "Craiova", bomba pregatita de procurorii DNA. Sandu si Dragomir tremura!
Dupa verdictul dat de Curtea de Apel in "Dosarul transferurilor", lumea fotbalului se cutremura la un zvon care anunta urgentarea anchetei in cazul dezafilierii clubului Universitatea Craiova. Fix in urma cu un an, Comitetul Executiv al FRF era convocat la DNA pentru lamuriri in legatura cu decizia de dezafiliere a clubului Universitatea. Tuturor celor 12 componenti ai CEx li s-a comunicat ca sunt invinuiti de abuz in serviciu, insa de atunci si pana astazi nu s-a mai inaintat deloc cu ancheta. Surse din sistem afirma ca dosarul ar fi fost pus "la dospit" pentru a fi scos pe piata acum, in plina campanie electorala.
• Cumparati aur, ca se scumpeste din 2013!
Cand bancherii uneia dintre cele mai mari banci din UE recomanda cumpararea de aur, e semn ca acesta se va scumpi. Aflat in vizita la Hong Kong, seful diviziei de tranzactii cu metale al Deutsche Bank, Raymond Key, a declarat ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari pe uncie (o uncie troy = 31,10 grame). Calculat in echivalent european, valoarea aurului va ajunge la 64,3 de dolari/gram, adica aproape 230 de lei/gram in 2013, fata de 197 de lei/gram in prezent. Aceasta inseamna o crestere de 16% in doar cateva luni, in conditiile in care pretul aurului s-a majorat cu peste 11% de la inceputul acestui an.
• PUTEREA
• Reţeta tăcerii. În timp ce europenii se bat în stradă pentru o viaţă mai bună, în România şefii confederaţiilor sindicale au pus batista pe ţambal
Sindicatele nu mai vor să scoată oamenii în stradă, iar liderii marilor confederaţii, care altădată erau primii la vocalize, dau vina pe angajaţi cărora le este frică de proteste. Nimeni nu vorbeşte de miniştri veniţi din rândul sindicaliştilor, care, o dată ajunşi la guvernare, îşi îmbunează foştii colegi cu o halcă de contribuţii sindicale, şi nici de afacerile liderilor, lăsaţi să prospere în schimbul manevrării miilor de voturi ale membrilor de sindicat. Liderii principalelor sindicate din ţară recunosc faptul că sunt nemulţumiţi de salariile angajaţilor şi de condiţiile de muncă, însă susţin că în perioada următoare nu mai iau în calcul mişcările de stradă, care în ultimii trei ani deveniseră o obişnuinţă. Nici măcar protestele colegilor din alte ţări nu i-au determinat ieri, de Ziua de acţiune şi solidaritate sindicală în Europa, pe sindicaliştii noştri să iasă în stradă şi să îşi spună păsul.
• MAE evacuează români din Siria
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că în cursul zilei de marţi, a avut loc o nouă acţiune de repatriere, la cerere, a 19 cetăţeni români din Republica Arabă Siriană prin Liban, prin punctul de frontieră Jdeideh - Masnaa, conform Agerpres. MAE arată că cetăţenii români au fost preluaţi de o echipă a Ambasadei României în Liban de la frontiera libanezo - siriană şi însoţiţi la Aeroportul Rafic Hariri din Beirut de o escortă militară a Forţelor de Securitate Internă din Liban. Echipa Ambasadei României la Beiruta oferit cetăţenilor români asistenţă consulară şi sprijin logistic, precum şi hrană, apă şi medicamente. De la izbucnirea conflictelor din Siria până în prezent, Ambasada României la Damasc a acordat sprijin pentru evacuarea a 320 de cetăţeni români şi a 40 cetăţeni europeni.
• ROMANIA LIBERA
• NEMURITORII DIN TVR. Lista celor 300 de angajaţi care au IMUNITATE la restructurările din televiziunea publică
Cu o situaţie financiară dezastruoasă şi credibilitatea făcută praf, televiziunea publică a anunţat recent că va face restructurări masive: 900 de angajaţi vor trebui să plece, în urma unei evaluări. O decizie corectă la prima vedere. În mod surprinzător însă, conducerea TVR a decis ca 309 salariaţi din totalul de 3.300 să aibă imunitate la concediere şi să nu fie nici măcar evaluaţi profesional. Rl a intrat însă în posesia unei liste cu 309 persoane care sunt scutite de acest test. Titlul documentului spune totul: "Lista nominală a salariaţilor care nu se supun procedurii de selecţie/ale căror posturi nu se supun restructurării."
• Ce au de negociat Băsescu şi Ponta. Şi care sunt scenariile pe care le au în vedere
Deşi nu este prea încântat, Traian Băsescu ar putea miza totuşi pe Victor Ponta după alegeri pe el, fiindcă premierul poate fi docil, dacă este cointeresat, nu are nici un interes să schimbe Constituţia în mod brutal şi caută prin orice mijloace să scape de Crin Antonescu, o asociere care îi strică imaginea, după cum i-au sugerat reprezentanţi ai unor cancelarii vestice. Victor Ponta a devenit în ultima perioadă mai reverenţios faţă de Traian Băsescu, în speranţa că discuţiile lor ar produce o detensionare favorabilă ambelor părţi, după alegerile generale din 9 decembrie. Preşedintele se joacă, în schimb, cu premierul, lăsându-l să creadă că ar putea merge la Bruxelles în locul lui, ori de câte ori vrea şi că acest gest ar fi începutul unei coabitări cu potenţial.
• Încă o coabitare, încă o palmă dată de Ponta lui Antonescu
Într-un interviu acordat de Victor Ponta cotidianului de centru-dreapta francez "Le Figaro" premierul declară că "ultimele luni arată că este posibilă coabitarea" cu Traian Băsescu. Afirmaţiile lui Ponta intervin în condiţiile în care Crin Antonescu şi Dan Voiculescu înclină spre o nouă suspendare a preşedintelui după alegeri. Interviul apare la o zi după ce premierul l-a demis pe unul dintre apropiaţii lui Antonescu, Dan Mihalache, acuzat de ANI de incompatibilitate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Seceta şi declinul construcţiilor au readus economia pe minus în T3. Scad şansele ca PIB-ul să rămână pe plus în 2012
Economia a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent din cauza contribuţiei negative din agricultură şi construcţii, PIB-ul urmând să revină în teritoriul negativ şi în termeni anuali, consideră majoritatea analiştilor. Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi estimările "semnal" privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea. Producţia agricolă slabă şi criza politică internă, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, şi-au pus amprenta asupra economiei locale, conform aşteptărilor. Cea mai mare parte a estimărilor indică o scădere a economiei cuprinsă în intervalul 0,4-0,6% atât faţă de T3 2011, cât şi faţă de T2 2012.
• Schimbă FMI foaia? Nu vă gândiţi la un nou acord de la iarnă înainte de a îndeplini obligaţiile de reformă din cel actual
Mişcare surprinzătoare a creditorilor României: Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) cer administraţiei de la Bucureşti să-şi îndeplinească angajamentele din actualul acord stand-by dacă vrea să încheie un nou acord în iarna viitoare. De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a vorbit ieri de reluarea "reformelor structurale" după alegerile din 9 decembrie, dar rămân multe semne de întrebare, în continuare, întrucât administraţia a găsit mereu motive să amâne restructurările sau privatizările, iar FMI nu a fost foarte explicit în aceste zile în privinţa a ceea ce defineşte la acest moment drept "reforme structurale" - au fost menţionate, în treacăt, sănătatea şi învăţământul.
• SIF Transilvania a depasit in 10 luni profitul record de anul trecut
SIF Transilvania (SIF3) a raportat pentru primele zece luni ale anului un profit net de 221 mil. lei (aproape 50 mil. euro), cu 6,4% mai mare decât profitul net raportat pe tot anul trecut, de 207,7 mil. lei (48,9 mil. euro). Cea mai mare parte a profitului a provenit din vânzarea de actiuni la Erste si BRD, cele mai valoroase participatii din portofoliul SIF. Scietatea de investitii financiare, care este condusa de 20 de ani de Mihai Fercala, a lichidat in primele noua luni circa 40% din participatia pe care o detinea la grupul austriac Erste Bank (EBS), pe care o primise anul trecut in schimbul actiunilor detinute la BCR. Teoretic, asta inseamna ca actionarii SIF3 vor primi anul viitor dividende cel putin la fel de mari ca si cele din acest an. Anul acesta, SIF Transilvania a distribuit dividende in valoare de 187 mil. lei, reprezentând 90% din profitul net pe 2011. Câstigul total oferit in acest an de actiunile SIF3 a fost de 57%.