REVISTA PRESEI 16.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 februarie 2012

ADEVARUL

Grecia nu primeşte bani pe vorbe

Miniştrii de Finanţe din zona euro au hotărât să amâne decizia privind un nou împrumut pentru Atena, pe motiv că nu a îndeplinit condiţiile cerute. Eurogrupul trebuia să se întâlnească miercuri pentru a aproba al doilea pachet de împrumuturi externe pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro, dar şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anunţat că întâlnirea a fost amânată pentru 20 februarie. "Se pare că sunt încă de rezolvat chestiuni tehnice între Grecia şi troică (UE, FMI şi BCE) în mai multe domenii. În acest context am decis să convoc o teleconferinţă, miercuri, în locul reuniunii programate la Bruxelles", se arată într-un comunicat transmis presei de Juncker.

The Guardian: Grecii se împiedică sfidători către faliment

Refuzul politicienilor eleni de a se angaja să respecte condiţiile Bruxelles-ului în schimbul unui nou împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro ar putea arunca ţara în faliment, scrie cotidianul britanic "The Guardian". Temerile că Grecia se îndreaptă către primul faliment suveran din istoria zonei euro s-au accentuat astăzi, când oficialii europeni au anulat o întâlnire de urgenţă în cadrul căreia trebuia să se finalizeze şi să se aprobe noul pachet de asistenţă financiară de urgenţă pentru Grecia. În lipsa acestui acord, Grecia va intra în incapacitate de plată la 20 martie, atunci când are de răscumpărat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 14,5 miliarde de euro. Atena nu-şi permite să achite această datorie fără sprijin financiar extern.

Rata şomajului în Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani

Numărul şomerilor britanici a crescut în ianuarie peste aşteptările economiştilor. În al patrulea trimestru economia Marii Britanii s-a contractat, ceea ce a determinat companiile să îşi restrângă numărul de angajaţi. Rata şomajului rămâne în continuare cea mai ridicată din ultimii 16 ani. Numărul englezilor care solicită ajutor de şomaj a crescut cu 6.900 luna trecută, mult peste aşteptările economiştilor, care se aşteptau la o creştere de 3.000, şi a ajuns la un total de 1.6 milioane. Este cel mai mare număr de solicitări înregistrat din ianuarie 2010. În al patrulea trimestru din 2011, numărul total de şomeri măsurat conform metodelor Organizaţiei Mondiale a Muncii a crescut cu 48.000 şi a ajuns la 2,67 milioane. Rata şomajului în Marea Britanie este de 8,4%, cea mai mare din 1995, notează Bloomberg.

Recesiunea îşi arată colţii de-a lungul şi de-a latul întregii Europe de Est

Ţările est-europene vor raporta, probabil, o reducere a ratei de creştere economică, cel mai probabil, provocată în mod special, de diminuarea expunerii marilor grupuri bancare în regiune şi de reducerea exporturilor spre zona euro. În Cehia şi Slovacia, creşterea economică anualizată pe trimestrul al patrulea al anului trecut a fost la cel mai slab nivel înregistrat de la recesiunea din 2009, până în prezent, în timp ce economia maghiară a avut cel mai scăzut ritm de creştere din perioada cuprinsă între ianuarie şi martie 2010 până în prezent, arată agenţia de ştiri Bloomberg. Bulgaria va raporta, astăzi, cea mai anemică creştere din ultimele şase trimestre în timp ce economia României a încetinit, la rândul său, se arată într-o serie de studii economice separate. Polonia va publica informaţiile despre acest trimestru pe 1 martie.

China promite să investească în fondurile europene de asistenţă financiară

China a promis să investească în fondurile europene de urgenţă şi să-şi menţină nivelul de active europene deţinute, fapt care a dus la creşterea cursului euro şi a burselor asiatice pe fondul optimismului că criza datoriilor suverane va fi, într-un final, soluţionată. "China va adera întotdeauna la principiul deţinerii de active şi obligaţiuni suverane europene", a declarat Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, în cadrul unui discurs ţinut astăzi la Beijing. "Noi vom participa la soluţionarea crizei datoriilor suverane", a continuat acesta, reluând, astfel, promisiunile făcute ieri de Wen Jiabao, premierul Chinei, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Prinţul Paul ia praful de pe tobă

Paul Philippe al României (conform cărţii de identitate) se poate alege, în urma deciziei luate de Înalta Curte, doar cu averea personală a lui Carol al II-lea, infimă în raport cu cea a Casei Regale. Prezentată la cald drept începutul unei bătălii pentru uriaşa avere a Casei Regală, decizia prin care Înalta Curte a recunoscut legăturile de sânge ale lui Paul de România cu regele Carol al ­II-lea are şanse minime să producă efecte demne de luat în seamă. Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, spune că instituţia pe care o reprezintă nu poate fi afectată în niciun fel.

"Băieţii deştepţi" din energie riscă să piardă tot

"Băieţii deştepţi" nu au acceptat preţul cerut de Hidroelectrica pentru contractele din acest an, astfel că Ministerul Economiei poate cere rezilierea lor. Negocierile dintre Hidroelectrica şi partenerii din contractele bilaterale, aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, privind contractele din acest an au eşuat. Conform clauzelor din contracte, Hidroelectrica poate cere la începutul fiecărui an majorarea preţurilor. "Negocierile din acest an au avut ca scop reducerea duratei contractelor, reducerea cantităţii de energie şi creşterea preţurilor. Nu s-au obţinut rezultatele aşteptate de acţionar, astfel că am decis să trimitem toate aceste contracte către Ministerul Justiţiei, pentru a analiza posibilitatea de anulare a lor", a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode. El a mai spus că termenul până la care aşteaptă un răspuns de la Ministerul Justiţiei este 23 februarie, după care se va decide soarta acestor contracte.

Industria şi agricultura au ridicat economia

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dar a scăzut cu 0,2% în trimestrul IV. Datele tip "semnal" referitoare la evoluţia economiei din anul 2011 ne dau o veste bună - Produsul Intern Brut a crescut faţă de 2010 cu 2,5% -, dar şi una mai puţin bună, dacă nu chiar îngrijorătoare: în trimestrul IV am ieşit din nou pe minus, cu 0,2% faţă de trimestrul III. Comparativ cu acelaşi trimestru din 2010, în ultima parte din 2011, economia a crescut cu 1,9%, România ajungând astfel pe locul cinci în UE din acest punct de vedere.

"Adevărul" surclasează şi "Jurnalul Naţional"

Publicarea cifrelor de audienţă înregistrate de "Jurnalul Naţional" nu schimbă clasamentul. "Adevărul" rămâne cel mai citit ziar de calitate. "Adevărul" este cel mai citit ziar quality din România, cu 194.000 de cititori, în medie, pe ediţie, potrivit rezultatelor Studiului Naţional de Audienţă (SNA). Ieri au fost publicate, cu o întârziere de o zi, datele înregistrate de "Jurnalul Naţional", care se clasează pe locul al doilea, cu 149.000 de cititori, în medie, pe ediţie. Pe locurile trei şi patru rămân "Evenimentul zilei", respectiv "România liberă".

CURENTUL

România a avut în 2011 o creştere economică mai mare decât a Franţei şi Olandei

În timp ce alte ţări din Uniunea Europeană înregistrează scăderi semnificative ale Produsului Intern Brut (PIB) sau sunt chiar în recesiune, România îşi continuă creşterea. Astfel, potrivit datelor semnal publicate ieri de Institutul Naţionale de Statistică (INS), economia românească a înregistrat anul trecut o creştere de 2,5%, cu un avans al PIB-ului de 2,1% în ultimul trimestru, comparativ cu trimestrul 4 din 2010. Datele sunt confirmate de Institutul european pentru Statistică - Eurostat, iar cifrele arată bine chiar şi pentru trimestrul 4, deşi unii analişti s-au grăbit să anunţe revenirea României pe scădere. Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de cel anterior, declin similar cu cel înregistrat pe ansamblul Uniunii Europene (UE), cu evoluţii pozitive în numai cinci state. Printre cele cinci state cu evoluţie pozitivă se află şi România, cu o creştere economică de 2,1%, depăşind Germania, care a avut o creştere de 2%.

Gheorghe Alexandru, aviatorul "eşuat" printre protestatarii de la Universitate, a fost trecut în rezervă

Consiliul de judecată a ofiţerilor, de la Flotila 71 Aeriană - Câmpia Turzii întrunit, ieri, în plen, a dispus îndepărtarea din Armată a locotenentului Gheorghe Alexandru. Această decizie a fost luată în urma soluţionării cererii de apel prin care tânărul ofiţer a atacat Hotărârea Consiliului de judecată al ofiţerilor care, încă din data de 6 februarie, l-a găsit "Vinovat- cu propunere de trecere în rezervă". Conform unui comunicat oferit presei de către conducerea Flotilei 71 Aeriană -Câmpia Turzii,

CURIERUL NATIONAL

Apartamentele au motive noi de ieftinire

Preţurile apartamentelor vechi vor urma trendul din ultimii ani şi vor continua să scadă, în special în prima jumătate a anului. Principalele motive sunt influenţa tot mai mică a programului Prima Casă şi condiţiile mai restrictive de creditare ale băncilor. Instabilitatea economiei şi numărul tot mai mare de executări silite îi vor determina pe oameni să fie mai atenţi înainte să investească

Exporturile de energie electrică, limitate doar în orele de vârf

ANRE: Nu există riscul sistării energiei electrice către consumatorii casnici sau industriali. Preşedintele ANRE l-a informat ieri pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu că "exporturile nu sunt întrerupte, ci doar limitate, în orele de vârf, şi nu există riscul sistării energiei electrice către consumatorii casnici sau industriali". Informarea a fost făcută în cadrul întâlnirii de lucru dintre premier cu miniştrii Finanţelor, Economiei, Justiţiei şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Marţi, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrările de energie electrică la export, astfel încât să nu existe probleme în alimentarea cu energie electrică a populaţiei şi consumatorilor industriali interni.

Vin inundaţiile?

Borbely: Autorităţile sunt pregătite, dar totul depinde de ritmul de topire a zăpezii. Dacă nu vor fi temperaturi, trei-patru zile consecutiv, de peste 8 sau 10 grade, nu vor veni de pe versanţi acele torente periculoase. Problema este că, începând de luni, vor fi numai temperaturi pozitive de până la 10 grade. Ninsorile abundente din ultima lună, care deja au paralizat traficul în majoritatea zonelor din ţară şi au îngropat sub nămeţi sute de sate, se vor topi imediat ce vremea se va încălzi, existând pericolul producerii unor inundaţii similare celor din anii 2005 - 2006.

Ungureanu îi va ruga pe liderii USL să semneze protocolul privind tratatul

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, la Parlament, după ce liderii formaţiunilor din coaliţie au semnat protocolul de susţinere a Tratatului de stabilitate în UE, că atunci când ajunge la Guvern îi va contacta pe liderii USL pentru a-i ruga să semneze şi ei documentul, conform Mediafax. "Eu sper să fie semnat de preşedinţii tuturor partidelor parlamentare, asta înseamnă şi PSD, şi PNL şi PC. Chiar am de gând, în momentul în care am să ajung înapoi la Guvern, să îi contactez pe cei trei lideri şi să-i rog să facă acest lucru", a spus Ungureanu. El a precizat că nu va întârzia să aducă acest Tratat în Guvern, pentru a trece prin Guvern, şi a-l trimite apoi spre Parlament, pentru ratificare.

ACTA - un tratat periculos sau inofensiv pentru România?

Asociaţia furnizorilor de Internet: Tratatul transformă providerii în "Poliţia Internetului". Oficiul Român pentru Drepturi de Autor afirmă că legislaţia românească este mult mai aspră decât ACTA. Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet în "Poliţia Internetului" şi va "încărca investiţional" bugetele operatorilor telecom, potrivit preşedintelui unei asociaţii de profil, Mihai Bătrîneanu. Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit în 2001, pentru promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, inclusiv Internet.

Germania şi Franţa, evoluţii peste estimări

Economia germană a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea faţă de cel anterior, iar Produsul Intern Brut al Franţei a crescut cu 0,2% în aceeaşi perioadă, cifre mai bune faţă de estimările analiştilor, care anunţă însă contracţie în zona euro pentru prima dată din 2009, potrivit Bloomberg. PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,6% în T3, iar media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o contracţie de 0,3% în ultimele trei luni ale anului. Pe ansamblul anului 2011, economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%. Criza datoriilor de stat a încetinit creşterea economică din zona euro, cu Grecia, Portugalia şi Belgia aflate deja în recesiune. Datele recente sugerau că Germania ar putea evita recesiunea datorită şomajului aflat la minimul ultimilor 20 de ani, care ar trebui să susţină consumul şi cererea pentru exporturi din afara zonei euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Documentul din 1955 cu care Prinţul Paul i-a dat şah Regelui Mihai în justiţie

Hotârârea Tribunalului de la Lisabona, din 1955, recunoscută pe 14 februarie 2012 de România. Prinţul Paul a fost recunoscut, printr-o decizie istorică a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, drept moştenitor al familiei regale. Decizia 954 este, de fapt, o recunoaştere a hotărârii 5711/54 a Tribunalului de la Lisabona, pronunţată la data de 2 aprilie 1955, pe care "Evenimentul zilei" v-o prezintă în exclusivitate. " (...) Declar acţiunea admisă şi probată şi, în consecinţă, îl declar pe reclamant (Carol Mircea Grigore, tatăl lui Paul - n.r.) fiul legitim al Maiestăţii Sale Carol al II-lea al României, considerându-l moştenitor al defunctului rege, cu toate consecinţele legale" - se menţionează în Încheierea Tribunalului de la Lisabona.

Reacţie halucinantă a unor primari în faţa pericolului: "Ce, mă, eu trebuie să ştiu ce înseamnă codul ăla?"

Detalii halucinante din culisele modului cum au reacţionat autorităţile în faţa căderilor masive de zăpadă care a afectat România. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel-Sorin Lucaciu a dezvăluit pentru "Evenimentul zilei" că unii primari din localităţile afectate de nămeţi nici măcar nu ştiau ce înseamnă "Cod portocaliu". Mai grav este faptul că aceştia au fost avertizaţi din timp despre pericolul care pândeşte localităţile pe care le păstoresc, însă nu au luat nicio măsură. Astfel, planul de acţiune, obligatoriu pentru fiecare localitate, a rămas doar pe hârtie. Mai grav este faptul că aceştia au fost avertizaţi din timp despre pericolul care pândeşte localităţile pe care le păstoresc, însă nu au luat nicio măsură. Astfel, planul de acţiune, obligatoriu pentru fiecare localitate, a rămas doar pe hârtie.

Premierul Ungureanu vrea ca toţi bugetarii să lucreze de la 8.00 la 16.00

Şeful Executivului, Mihai Răzvan Ungureanu, a semnat un ordin prin care toţi angajaţii de la stat ar urma să muncească între orele 8.00-16.00, de luni până vineri. În prezent, programul de lucru din ministere este diferit. Astfel, dacă în cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării programul este 8.00-16.00, de luni până vineri, angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează între orele 8.30-17.00, de luni până joi, iar vinerea, programul Ministerului Turismului este între 8.30-14.00. În cazul ministerului Educaţiei, angajaţii vin la muncă la ora 8.00 şi pleacă la 16.30, de luni până joi. În ultima zi lucrătoare, vineri, programul se termină la ora 14.00

Sever Voinescu, despre schimbarea Robertei Anastase: "Cea mai mare intoxicare a momentului"

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, infirmă zvonurile privind schimbarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Acest zvon este cea mai mare intoxicare a momentului strecurată în presă. Deşi cele mai importante voci ale PDL şi ale coaliţiei au infirmat în repetate rânduri, ieri şi astăzi, aceasta ipoteză, ea continuă să fie repetată", a declarat Sever Voinescu pentru evz.ro. Şi secretarul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Gelu Vişan, a declarat, azi, la Parlament, că informaţia lansată în mass media, potrivit căreia lideri ai coaliţiei ar fi discutat marţi la Guvern despre înlocuirea Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor, este o "intoxicare" care nu aparţine nici opoziţiei şi nici puterii şi că în partid nu s-a discutat "niciodată" despre o astfel de schimbare.

"Finanţele" amână cu o zi luarea deciziei în cazul Bingo Metropolis

Membrii Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc au amânat pentru mâine decizia privind retragerea licenţei pentru jocurile de tip bingo ale firmei SC Phoenix Games SRL. Din cauza lipsei de cvorum, şedinţa Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, care trebuia să aibă loc ieri, la ora 10.00, s-a amânat. Unul dintre subiectele importante pe care comisia trebuie să le discute îl reprezintă revocarea licenţei de joc firmei SC Phoenix Games SRL, cea care organizează jocul Bingo Metropolis, care e transmis în fiecare duminică la Antena 1. Această firmă, care organizează la Antena 1 jocul Bingo Metropolis, a acumulat restanţe la bugetul de stat de peste 1,2 milioane de euro. Din acest motiv, Fiscul a decis poprirea conturilor şi sechestrarea bunurilor firmei şi a înaintat comisiei un raport în care propune revocarea licenţei de joc.

România stă pe o avere. Vezi povestea miliardului de euro blocat în aer

Stăm, în plină criză, pe o avere - ceva între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, bani picaţi din cer şi la propriu, şi la figurat -, dar n-avem cum s-o valorificăm. De ce? La sfârşitul lui ianuarie 2010, n-avem "actele normative care să reglementeze tranzacţionarea şi valorificarea AAU-urilor (Assigned Amount Unit - n.red.)". Acum, avem "cadrul legislativ", dar nu putem vinde surplusul de "aer curat" pentru că, din august 2011, României i s-a suspendat dreptul de tranzacţionare cu "carbon" - prescurtarea pe care o folosesc brokerii -, pe motiv că Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) nu a inventariat corect emisiile de noxe din ţară. Şi e exclus ca interdicţia să fie ridicată mai devreme de luna aprilie a acestui an.

Scenariu science-fiction: "SUA se aliază cu al-Qaeda ca să schimbe regimul din Siria!"

În ultimul timp, Statele Unite şi-au intensificat eforturile pentru a schimba conducerea din Siria, susţine jurnalistul Afshin Rattansi. El atrage atenţia că şi organizaţia teroristă Al-Qaeda se află în conflict cu liderii sirieni şi are ca principal obiectiv să dărâme actualul regim. Prin urmare, jurnalistul lansează ipoteza că una dintre marile puteri ale lumii şi cea mai mare organizaţie teroristă îşi vor coordona eforturile pentru un interes comun.

JURNALUL NATIONAL

Cum au intrat Băseştii în Familia Regală

Prinţul Paul intră în Familia Regală pe uşa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Recunoaşterea descendenţei acestuia, ca nepot legitim al Regelui Carol al II-la, deschide un capitol şi mai complicat în drepturile revendicate. Un comunicat al Casei Regale a României, semnat de Regele Mihai I, arată că decizia ÎCCJ nu creează nici un drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa lui Mircea Grigore Lambrino, tatăl Prinţului Paul la Casa Regală. Almanahul de Gotha, volumul VII - Nobilimea Lumii, îl plasează pe Paul Philip Lambrino în poziţia 1c a Familiei Regale a României, iar pe micul Carol Ferdinand, născut în 11 ianuarie 2010, pe următoarea treaptă 1d, în linia directă de moştenitori plecată de la Carol al II-lea.

Croitoru: În România nu e capitalism, clicile antreprenori de carton-politicieni au acaparat economia

"Cei mai mulţi cred că actuala criză economică şi mai ales profunzimea ei este produsul capitalismului bazat pe pieţe libere. Faptul că aceasta se întâmplă la foarte scurt timp de la căderea socialismului pare să fie o dovadă pentru mulţi români. Doar puţini mai cred şi chiar şi mai puţini înţeleg că, dimpotrivă, criza mondială a apărut de la lipsa capitalismului chiar în ţările care l-au consacrat. În lume, în general, soluţia la problemele economice şi sociale este refacerea capitalismului. În România provocarea profundă este chiar instaurarea capitalismului şi transformarea lui în noua normalitate.

Încălzirea pe luna februarie ne va costa cu un sfert mai mult

Românii trebuie să se aştepte la facturi-record pentru încălzire pentru lu­na februarie mai mari cu 20%-25%, dacă gerul va continua, în condiţiile în care e nevoie de mai mult agent termic pentru a menţine temperaturile la niveluri confortabile. "Dacă nu trecem la temperaturi po­zitive în februarie, nu o să fie deloc bine. Am avut la începutul lunii tem­pe­raturi şi de -16 grade Celsius, dacă în final va ieşi o medie de -4 grade celsius, vom avea facturi-record", a declarat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Aso­ci­a­ţi­i­lor de Proprietari "Habitat".

NATIONAL

DNA scormoneste in WC-urile politicienilor

Se apropie vertiginos deschiderea sezonului la pescuit politicieni corupti. Procurorii DNA pot trage la navod "pesti" mari si mici deopotriva, pentru ca deja au demarat "negocierile" pentru numirea pe listele de partid a candidatilor la alegerile locale. Care, se stie, trebuie sa cotizeze la greu pentru a prinde un loc cat de cat eligibil. "Scaparea" in presa a informatiei ca procurorul Max Balasescu a picat tocmai pe o interceptare ambientala purtata in toaleta locului de munca, in timp ce tragea apa atat el, cat si denuntatorul aflat in cabina invecinata, a starnit panica printre cei vizati.

"Mafia medicamentelor", mai tare decat contrabanda cu tigari si bautura

Cel putin la nivel declarativ, prioritatea absoluta a autoritatilor o reprezinta lupta cu evaziunea fiscala si criminalitatea economica. Numai ca pe acest front deschis de Garda Financiara lucrurile sunt in permanenta miscare. Astfel, comisarii apreciaza ca deja sectorul farmaceutic surclaseaza ca incasari ilicite contrabanda cu tigari si bautura, de unde, atata vreme, s-au facut cei mai multi bani. Cei din domeniu formeaza o adevarata casta, iar bolnavii, complici fara voia lor, refuza sa vorbeasca, stiind ca ajung tot la mana medicilor. Care, alaturi de farmacisi si furnizorii de medicamente alcatuiesc un veritabil triunghi al Bermudelor unde dispar sume uriase din bugetul caselor de sanatate.

Premierul Ungureanu face partie pentru oamenii sai

E clar, Mihai Razvan Ungureanu chiar a trecut la butoane! Iar cei care s-au amagit ca noul premier va pleca la drum cu mostenirea de oameni loiali, atatia cati au fost, ai lui Emil Boc, s-au inselat amarnic. Dupa ce a inceput sa umble pe organigrama de conducere a Ministerului Economiei, fostul sef al SIE a eliberat o functie foarte importanta pentru planurile sale, cea de sef al Corpului de Control al Guvernului. Unde, in locul anonimului Sorin Alazaroaie, care si -a dat demisia fara sa cracneasca, se vorbeste ca va veni un om de incredere din sfera Serviciilor. In timpul mandatului fostului premier acest post a fost practic unul onorific, titularul Alazaroaie neremarcandu-se prin absolut nimic. Asta dupa ce predecesorii lui Boc s-au folosit puternic de aceasta parghie pentru a-si controla subalternii, numind pe functii oameni cu greutate, care au facut apoi cariera politica.

Ponta a plecat in America suparat pe Crin

Mai nou, USL nu scartaie numai in teritoriu, ci si la varf. Unde relatia dintre Victor Ponta si Crin Antonescu s-a deteriorat serios in ultima vreme. Conform stirilor rezervate uzului intern uselist, Ponta a plecat in SUA suparat foc pe amicul Antonescu. Care s-a razgandit si nu a vrut sa mai mearga in America, invocand drept motiv implicarea lui Viorel Hrebenciuc in aranjarea vizitei. Obligat sa reprezinte singur USL-ul in ograda lui Barack Obama, Ponta si-a amintit cum Crin refuza sa participe si la intalnirile programate cu FMI la noi in tara.

Hotii ataca in haite sinistratii

Uite ca nu toata lumea din zonele afectate de ninsorile abundente sta prin carciumi, asteptand sa vina jandarmii sa deszapezeasca. Mai sunt si localnici care ies din case si infrunta viscolul de afara. Numai ca acestia dau iama in curtile vecinilor sau pe alte proprietati doar pentru a le fura tot ce le pica in mana. Astfel, in ultimele zile, s-au inmultit alarmant cazurile in care oamenii legii au prins la furat grupuri intregi de rromi, adunand chiar si peste 20 de persoane, care organizau incursiuni de prada in zonele sinistrate. Politistii au surprins 17 rromi din comuna Potarnichea in timp ce, inarmati cu baroase, demolau stalpii metalici din culturile cu vita-de-vie ale unor consateni. In apropiere, alti 11 tovarasi ai acestora distrusesera pe o distanta de aproape un kilometru instalatia de irigatii a societatii agricole din sat.

Atentie! Cainii turbati au reaparut pe strazi

In timp ce politicienii si autoritatile locale nu reusesc de atata amar de vreme sa gaseasca o solutie practica la problema cainilor fara stapani, situatia a inceput deja sa degenereze. Si nu este vorba aici doar de faptul ca haitele de maidanezi devin tot mai numeroase si mai agresive sau ca numarul celor muscati ajunge la cateva zeci de mii anual. Dar, in ultimele zile, au fost raportate mai multe suspiciuni de cazuri de turbare, dintre care unul a fost deja confirmat in urma analizelor facute de medicii veterinari. Este vorba despre un barbat din comuna Topraisar din Constanta, care a fost atacat din senin si muscat de mana de propriul caine, cand ii dadea sa manance. Omul a scapat de-abia dupa ce a omorat animalul turbat, cu ajutorul unui drug de fier.

Viitorul presedinte al Chinei il santajeaza pe Obama la el acasa

Xi Jinping, viitorul presedinte al Chinei incepand cu 2013, se afla la Washington in vizita oficiala, un bun prilej de a impune obiectivele tarii sale. Presedintele american s-a simtit obligat sa atraga atentia inaltului oaspete ca tara sa mai are de lucru in materie de drepturile omului. Jinping a raspuns identic ca presedintele chinez Hu Jintao, in timpul vizitei sale de anul trecut, la Washington, anume ca e loc de mai bine. Dar, a dus discutia imediat spre relansarea relatiilor comerciale. In termeni nediplomatici, intorsura este echivalenta cu un santaj:"mai scuteste-ne cu drepturile astea si ne mai gandim cum relansam relatiile economice"!

PUTEREA

Tăriceanu, martor în procesul Rompetrol

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi Camelia Voiculescu vor fi citaţi ca martori pentru a da declaraţii în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani. Instanţa a arătat că nu dispune citarea cu mandate de aducere a martorilor care nu s-au prezentat, ieri, pentru că înţelege condiţiile meteo nefavorabile. Instanţa a mai stabilit ca senatorul Verestoy Attila, operat la picior la sfârşitul lunii noiembrie 2011, în cazul căruia perioada de recuperare a fost estimată la peste trei luni, să fie citat ca martor în acest dosar după termenul de judecată din 30 martie.

Ungureanu convoacă în şedinţă autorităţile implicate în combaterea evaziunii fiscale

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convocat pentru vineri o reuniune a autorităţilor implicate în combaterea evaziunii fiscale, la care să fie stabilite măsuri de creştere a veniturilor bugetare. Organizarea unei şedinţe pe această temă a fost decisă în urma discuţiei avute, miercuri, de şeful Guvernului cu miniştrii Finanţelor, Economiei, Justiţiei şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

ROMANIA LIBERA

Îşi permite România să nu semneze Tratatul UE?

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară, ce va fi semnat la Bruxelles la începutul lunii martie, se poate reduce, în cifre, la: deficit structural anual de maximum 0,5% din PIB, deficit bugetar de cel mult 3% din PIB şi datorie publică de maximum 60% din PIB. Ce ar însemna, de fapt, aceste cifre? Ca statul să-şi colecteze mai bine veniturile şi să cheltuiască banii mai eficient. Adică un aparat bugetar mai puţin stufos, servicii publice mai eficiente şi, în special, renunţarea la derapajele electorale.

"Prostia Răului": cum (nu) îşi apără Siria secretele de stat

Gruparea de hackeri Anonymous a reuşit să spargă conturile de e-mail a 78 de demnitari sirieni - printre care şi cel al preşedintelui Bashar al-Assad. Documentele postate de hackeri pe internet arată, printre altele, modul în care elitele siriene percep societatea americană. Important este portretul elitelor siriene care iese la iveală din aceste e-mailuri - precum şi servilismul unei părţi a elitei vestice (politicieni, profesori, jurnalişti) care a făcut tot posibilul pentru a intra în graţiile regimului de la Damasc - chiar şi după începerea represiunii condusă de acesta împotriva populaţiei civile.

Ilie Şerbănescu: Tratatul privind stabilitatea fiscală este ademenitor, dar injust şi nerealist

"Tratatul este ademenitor, dacă nu chiar apetisant, ca soluţie pentru criza datoriilor şi chiar şi pentru problema euro, iar pentru România eu nu văd decât un singur motiv serios pentru acest pact fiscal, dincolo de teorii: dacă va fi mai mic deficitul va fi mai puţin de furat", a afirmat, miercuri, Ilie Şerbănescu, la dezbaterea organizată de PSD pe tema acestui document. În opinia lui Şerbănescu, acest pact este "complet injust" pentru că Germania, de exemplu, s-a dezvoltat folosind instrumentul deficitului bugetar şi acum ea le interzice altor state acest lucru. "Asta se numeşte colonialism. Apărarea economiei naţionale nu se mai poate. Ei (n.r. - statele dezvoltate ale UE) au făcut-o 50 de ani, apoi s-a interzis. Vreau să atrag atenţia că singurele ţări care se mai dezvoltă sunt cele care nu respectă aceste interdicţii într-un fel sau altul, mai deştept sau mai puţin deştept", a susţinut, în cadrul dezbaterii, Ilie Şerbănescu.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, guvernatorul BNR: Bancherii să facă banking adevărat. Noi nu ne transformăm în societate de administrare a imobiliarelor

Banca centrală nu este dispusă să extindă scadenţele la operaţiunile repo sau să diminueze prea curând rezervele minime obligatorii (RMO) şi nici nu intenţionează să ofere lichiditate băncilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare, fiind necesar ca bancherii "să facă banking adevărat" şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Şeful băncii centrale a răspuns astfel mai multor comentarii care au apărut în ultima vreme pe piaţa bancară conform cărora reducerea ratei dobânzii de politică monetară a BNR s-ar putea transmite mai repede spre clienţii băncilor dacă instrumentele prin care banca centrală injectează lichiditate în piaţă ar avea scadenţe mai mari sau dacă ar fi reduse RMO.

Vestea bună a creşterii economice de 2,5% din 2011 este umbrită de norii unei noi recesiuni

Trimestrul patru a confirmat temerile privind impactul problemelor din zona euro asupra exporturilor şi prelungirea slăbiciunii consumului intern. Noul premierul Mihai Răzvan Ungureanu, 43 de ani, a "preluat" o economie în pragul recesiunii şi trebuie să facă tot posibilul să o scoată din "nămeţi" printr-un plan de măsuri concrete, nu prin idei din programul de guvernare enunţate de miniştri. Primul trimestru se anunţă destul de prost, riscurile pentru o nouă scă­dere a PIB fiind legate atât de zona euro, cât şi de ninsorile care au blocat jumătate de ţară.

Gerul transformă energia în aur curat: un MWh de "lumină" a ajuns să coste şi 1.938 euro în Europa. România limitează exporturile

Valul de frig care a lovit întreaga Europă a generat oportunităţi nesperate de afaceri pentru companiile locale de comerţ cu energie electrică, în contextul în care în Franţa de exemplu, MWh-ul de energie s-a tranzacţionat şi la un preţ de 1.938 de euro, mai mult decât o uncie de aur şi de 20 de ori mai mult faţă de preţul de vânzare de pe piaţa românească. Nivelul de preţ atins în Franţa a fost o excepţie, fiind înregistrat pe data de 9 februarie în intervalul orar 10-11, şi a fost rezultatul unui deficit de energie cu care s-a confruntat piaţa franceză în contextul în care cea mai mare parte din încălzire este electrică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb