REVISTA PRESEI 16.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 16 februarie 2013

ADEVARUL

Preşedintele s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea. Băsescu: "Am sentimentul că m-am întâlnit cu un om mai bun decât noi toţi la un loc"

Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri o vizită oficială la Vatican, unde s-a întâlnit şi cu Suveranul Pontif care a devenit, luni, primul Papă care demisionează în ultimii 600 de ani. "Voi ţine minte toată viaţa această întâlnire. Am întâlnit un om mai puternic decât cel cu care m-am întâlnit în 2008. Am avut sentimentul că am în faţă un Papă cu un singur mesaj: «vreau să fii bun», un om care încă are multe de spus pentru viitor. Ceea ce mi-a comunicat astăzi Papa este că avem nevoie de o lume mai bună, să fim mai buni unii cu alţii. Din faptul că vizita mea nu a fost anulată înţeleg un mesaj de iubire şi respect pentru poporul român. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici, un mesaj de solidaritate trimis catolicilor din România. Am sentimentul că m-am întâlnit cu un Papă, un om mai bun decât noi toţi la un loc.

Traian Băsescu, către românii din Italia: "Acasă, toată lumea e veselă, toată lumea se ceartă. Acasă e ca la noi"

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor de români din Italia, cărora le-a povestit care este situaţia în România. Acesta a vorbit şi despre economia românească, despre care a spus că în mod cert va avea creştere în acest an, chiar dacă nu la nivelul care se doreşte. "După sacrificiile din 2010, România nu mai are probleme economice, nu are probleme în a se împrumuta la costuri sustenabile. Cu siguranţă, nu vom avea recesiune, avem potenţial de creştere, dacă luăm banii de la Comisia Europeană", a declarat preşedintele în faţa a aproximativ 100 de români veniţi din toate colţurile Italiei la ambasada României la Roma. "Acasă, toată lumea e veselă, toată lumea se ceartă la TV. Acasă, e ca la noi. Nu ne mai certăm la fel de rău, chiar dacă ne mai împungem", a prezentat succint preşedintele situaţia din România.

Un meteorit uriaş a explodat ieri dimineaţă deasupra Rusiei!

La ora 09.30 ora locală, o dâră extrem de strălucitoare a brăzdat cerul, din direcţia nord-est, deasupra oraşului Chelyabinsk, situat la aproape 1500 kilometri de Moscova. Dâra a fost atât de strălucitoare, încât a rivalizat în strălucire Soarele! Puţin timp mai târziu, un imens bubuit a zguduit orăşelul, spărgând ferestrele caselor şi apartamentelor, declanşând alarmele maşinilor şi creând panică printre oameni. Un asteroid, cel mai probabil din piatră, de maxim 20-30 metri diametru a intrat în coliziune cu planeta noastră. Datorită contactului cu atmosfera, la aproximativ 10 km altitudine, obiectul a explodat, producând o puternică undă de şoc, care s-a resimţit puţin mai târziu la sol. Această undă de şoc a fost cea care a produs daunele materiale. Statistic, un impact cu un obiect de maxim 30 metri se produce cel puţin o dată pe secol; cel puţin o dată la zece ani suntem loviţi de un asteroid de 15 metri diametru, iar o dată pe an de un asteroid de 6 metri.

Surse militare ruseşti: meteoritul a fost interceptat de o rachetă şi bombardat la 20 de kilometri altitudine

La scurt timp după explozia meteoritului de deasupra Rusiei de astăzi, oficialii militari ai statului au indicat faptul că obiectul spaţial ar fi fost bombardat de fapt cu o rachetă, nu ar fi explodat de la sine putere. Potrivit surselor "Russia Today", explozia care a provocat peste 400 de victime şi spargerea ferestrelor din oraşele afectate a fost cauzată de interceptarea meteoritului de către o bază aeriană din Urzhumka, lângă Celiabinsk. O salvă de rachete ar fi distrus meteoritul la 20 de kilometri altitudine, înainte ca acesta să ajungă pe Pământ. Agenţia de ştiri Regnum a vorbit şi ea cu o sursă din aviaţia militară, care a spus că urma de vapori condensaţi lăsată după explozia meteoritului ar indica faptul că a fost vorba despre rachete şi nu de o explozie pe cale naturală?

Primari de legendă ai oraşelor din România. Johann Sachs von Harteneck, edilul decapitat al Sibiului

Cui putem să-i mulţumim pentru lumea civilizată în care trăim? De-a lungul istoriei, în fiecare oraş din România a trăit cel puţin un primar care a schimbat soarta întregii comunităţi, care a revoluţionat infrastructura sau tehnologia, care s-a dedicat complet unei idei şi care a reuşit să modernizeze localitatea. "Adevărul" vă prezintă poveştile primarilor de legendă, care au schimbat faţa oraşelor din România. Bucureştiul a avut până la Revoluţia din 1989 aproape 81 de primari. Fiecare dintre ei a lăsat în urmă numeroase schimbări de care profităm şi astăzi. Pake Protopopescu a adus telefonul şi iluminatul public şi a trasat primele lucrări de infrastructură, Dobrescu, "primarul-târnăcop", i-a continuat opera edilitară şi a interzis scăldatul în Dâmboviţa. Puţini ştiu că scriitorul Delavracea a fost şi edil. A introdus apa potabilă în Capitală.

Năstase face propuneri Guvernului USL: introducerea unei taxe de 10 bani pe fiecare pâine vândută pentru refacerea sistemului de irigaţii

Fostul premier Adrian Năstase propune guvernului USL o taxă de 10 bani pentru fiecare pâine vândută, urmărind astfel crearea unui fond care să fie utilizat pentru refacerea sistemului naţional de irigaţii. Fostul lider politic consideră că, prin stabilirea acestei taxe de timbru, s-ar putea obţine aproximativ 400-500 de milioane de euro anual, iar în timp, în condiţiile unor recolte mai mari, preţul pâinii ar putea chiar să scadă. Năstase afirmă că repornirea proiectului Canalului Siret - Bărăgan-Dunăre este o idee foarte bună, însă este nevoie rapidă de refacerea sistemului de irigaţii. Fostul premier atrage atenţia că prin noul buget al UE nu se alocă sumele necesare pentru refacerea sistemului de irigaţii din România.

Surpriză paradoxală pe piaţa evaluării: celei mai mari agenţii de rating, Standard&Poor's, i-a scăzut... ratingul

Grupul McGraw-Hill, proprietarul Standard & Poor's (S&P), cea mai mare agenţie de rating din lume, a fost retrogradat de Moody's, din cauza procesului prin care autorităţile americane cer companiei deţinute de McGraw-Hill daune de până la 5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Moody's a coborât ratingul cu două trepte, de la "A3" la "Baa2", şi a avertizat că ar putea urma o nouă revizuire negativă. Noul calificativ, cu două trepte peste categoria nerecomandată investitorilor, ia în calul vânzarea unei divizii a McGraw-Hill şi procesul deschis la începutul lunii februarie de Departamentul Justiţiei din SUA. Acţiunile McGraw-Hill au scăzut cu 23% de la începutul lunii februarie, reducând capitalizarea cu 3,75 miliarde de dolari. Autorităţile americane au acuzat S&P de subevaluarea intenţionată a riscurilor unor obligaţiuni ipotecare, a căror prăbuşire a contribuit la declanşarea crizei financiare globale. Statele Unite vor să obţină din partea McGraw-Hill daune echivalând cu de cinci ori profitul anual.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a plâns Traian Băsescu la căpătâiul celui care i-a proorocit că va fi preşedinte

Părintele Serafim Man a vegheat asupra întregii cariere politice a şefului statului. Nu a pregetat să se roage, când acesta s-a aflat la necaz. Acum, Băsescu l-a privegheat şi i-a sărutat mâinile. Nimeni nu ştia despre vizita prezidenţială de joi, de la Rohia. Abia când Traian Băsescu se afla la Gâlgău, la 30 de kilometri de mănăstire, stareţul Macarie a primit un telefon care îl înştiinţa despre iminenta sosire: şeful statului venea să se închine la căpătâiul celui care i-a fost părinte spiritual, marele duhovnic Serafim Man. Cel care i-a prezis că va ajunge preşedintele României.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii: "Acuzele la adresa SRI sunt lansate de diverse persoane implicate în dosare penale"

Afacerişti, politicieni şi un mogul au atacat, în ultimele zile, serviciile secrete româneşti. Omul de afaceri Ioan Niculae, fost ofiţer de Securitate, a susţinut, fără să probeze, că telefonul său este ascultat din 1997. La fel ca şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, el a spus că legile siguranţei trebuie modificate. Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, explică de unde vin aceste atacuri şi pe cine deranjează Serviciul Român de Informaţii.

EXCLUSIV EVZ. ANI, vrem controlul averilor din vămi! Vameşii stau în vile şi trăiesc cu aer

Dacă lucrezi la Direcţia Regională a Vămilor Iaşi, nu există să ai doar o casă şi-o maşină. Toţi au cel puţin două case, două terenuri, două maşini. Asta pentru că "sunt gospodari" şi strâng fiecare leu. Cocoşaţi de credite, "abia se mai descurcă" de pe-o zi pe alta. Familia directorului Regionalei Vamale Iaşi este una specială: tatăl, Ioan Pintilei, a fost şeful Vămii Sculeni. Soţia lui este inspector la Finanţele Publice, fiul, Cătălin Pintilei, este comisar la Garda Financiară, iar nora lucrează tot la Fisc. Pe lângă faptul că salariile lor se învârt pe la 400-500 de euro lunar, toţi stau în vile, au maşini scumpe şi achită la bănci credite de zeci de mii de euro. Cu alte cuvinte, această familie trăieşte cu aer.

Statul a decis! Ia praful de pe tobă la Petromidia

Datoria de peste 500 de milioane de euro pe care rafinăria o avea la stat în 2003 are acum o valoare de trei ori mai mică. Autorităţile au căzut de acord cu kazahii să o încaseze, însă doar parţial. Ieri am asistat la un moment istoric în relaţia dintre Rompetrol şi stat. Autorităţile au ajuns la un acord cu kazahii care deţin compania petrolieră, în privinţa datoriei istorice pe care o au la buget, prin rafinăria Petromidia. Concret, kazahii de Kaz- MunaiGaz, vor prelua o parte din pachetul de acţiuni deţinut de stat la Petromidia, şi care acoperă datoria istorică. Statul va recupera astfel o parte din creanţă, după ce în 2010 rămăsese cu buza umflată şi, în loc de bani, a primit de la Rompetrol acţiuni în contul datoriei.

OPORTUNITATE Cum să te îmbogăţeşti cultivând plante medicinale în România

Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Însă, pe fondul creşterii cererii, piaţa s-ar putea dubla rapid. Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, procesarea acestora şi producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice şi diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere bănoasă. O dovedeşte puzderia de magazine de produse naturiste care au apărut ca ciupercile după ploaie în toată ţara. Adevărul este că potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în ţara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.

JURNALUL NATIONAL

Steagul secuiesc este arborat pe clădirea Parlamentului Ungariei. Aurescu: "Avem deja informaţii că a fost amplasat din dispoziţia conducerii Parlamentului"

La întâlnirea dintre preşedintele României, Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a decis ca cele două părţi să nu mai escaladeze conflictul generat de arborarea steagului secuiesc pe frontispiciile unor primării din ţara vecină şi de declaraţiile belicoase ale diplomatului maghiar Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei. Cel puţin aşa a pretins Băsescu, explicând faptul că râdea cu poftă în compania lui Orban: "Râdeam eu, dar îi spuneam lui Orban: uşor, uşor, uşor cu pianul pe scări! Şi el a avut o reacţie pozitivă, spunând că trebuie să cerem ambelor părţi ponderare". Urmare a acelei discuţii, Parlamentul Ungariei a "reacţionat pozitiv" şi a arborat pe clădirea sa steagul secuiesc. Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul de Externe, a calificat incidentul drept regretabil. "Este păcat că partea ungară escaladează această situaţie în contradicţie cu cele convenite recent miniştrii de externe ai celor două ţări".

Vasile Blaga, ATAC la preşedinte: Băsescu spune minciuni, PDL l-a salvat în vară! 22 de milioane de români ştiu că o susţine pe Elena Udrea

Preşedintele PDL Vasile Blaga susţine că a fost deranjat de o parte din neadevărurile spuse de preşedintele Traian Băsescu, care a lovit puternic în PDL prin declaraţiile de joi seara. "M-au deranjat niste neadevăruri spuse de domnul preşedinte. Că ar fi căzut guvernul Ungureanu din cauza mea. Partidul ăsta cu conducerea asta este cel care a salvat democraţia în România în vară şi inclusiv pe domnia sa, pentru că domnia sa a fost de partea dreaptă şi noi de partea sa", a spus Vasile Blaga. El a amintit că la mitingurile pentru referendumul din 29 iulie 2012 pe scenă nu urca niciodată Elena Udrea, care probabil nici nu se afla în oraşele respective la acel moment. "PDL de acum e PDL din vară care a apărat statul de drept şi pe domnul preşedinte", a subliniat Blaga.

Iacobov, la "Vorbe grele": Băsescu mi-a dat termen o lună să plec din România. PRIMUL INTERVIU din detenţie

Condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, omul de afaceri Corneliu Iacobov i-a acordat lui Victor Ciutacu primul său interviu din detenţie. Fostul proprietar al RAFO Oneşti a declarat, pentru "Vorbe grele", că, în 2004, miza politico-economică a candidatului la preşedinţie Traian Băsescu a fost preluarea afacerii petroliere în beneficiul său şi al PD. Fostul om de afaceri a pledat pentru nevinovăţia sa motivând că acţiunea îndreptată împotriva sa de către Traian Băsescu a vizat eliminarea centrului de putere economic şi politic pe care îl conducea, şi care putea avea implicaţii majore în accederea şi menţinerea la putere a lui Băsescu.

Bilanţul victimelor ploii de meteoriţi din Rusia, FĂRĂ PRECEDENT în istoria omenirii!

1.000 de răniţi, dintre care 200 de copii, este ultimul bilanţ al ploii de meteoriţi care a lovit ieri o regiune din Urali - a comunicat în cursul serii Ministerul rus de Interne. Majoritatea au fost răniţi de geamurile sparte de suflul exploziei, două treimi dintre cazuri fiind foarte uşoare, conform guvernatorului regiunii. 3.000 de clădiri au fost avariate. Bilanţul victimelor ploii de meteoriţi care s-a abătut ieri asupra Rusiei este unul fără precedent în istoria omenirii, afirmă un expert britanic. El a precizat că impactul devastator al "'ploii"' nu are nimic de-a face cu trecerea aşteptată a unui asteroid în apropiere de Terra, în această seară. "Este foarte, foarte rar să existe victime umane", a dat asigurări Robert Massey, director adjunct al Royal Astronomical Society.

Teorie ŞOCANTĂ, lansată de un politician rus: "Nu a fost nicio ploaie de meteoriţi, americanii testează arme noi!"

"Nu meteoriţi au căzut în Urali, ci americanii au testat o nouă armă. Vă spun eu că noul secretar de stat american John Kerry nu degeaba l-a căutat pe ministrul de externe Serghei Lavrov la telefon. Voia încă de luni să-l avertizeze, numai că Lavrov este în vizită în Africa şi nu răspunde la telefon", a declarat liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, într-o conferinţă de presă la Moscova, relatează agenţia de presă RIA Novosti. "Mai mult ca sigur, Kerry voia să-l avertizeze pe Lavrov că va fi o provocare şi că aceasta vizează şi Rusia", a insistat Jirinovski.

Victor Ponta la Antena 3: "In cazul Oltchim, Basescu minte pentru a se proteja si a-si apara protejatii"

"In cazul Oltchim, Basescu minte pur si simplu. Minte pentru a se apara si a-si apara protejatii, dupa ce, cu acordul sau tacit, Dan Diaconescu, Videanu, Boureanu si Roibu au incercat sa ascunda urmele ultimilor ani, care au condus compania spre faliment, ", a spus Ponta la Antena 3. El a aratat ca Guvernul incearca acum sa taie "contractele-capusa ale colegilor si protejatilor presedintelui" si a amintit ca Executivul a inaintat plangeri penale si in cazul fostului presedinte al ANAF Sorin Blejnar, al Postei Romane si al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, plangeri insa nesolutionate nici pana in prezent de Parchetul condus de Daniel Morar, pe care presedintele Basescu "nu-l cunoaste".

Decalajul dintre nordul şi sudul Europei duce la contracţia economică

Economia zonei euro ar putea să se contracte cu 0,2-0,3% pe măsură ce decalajul economic nord-sud se va înrăutăţi, a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, pentru un cotidian austriac preluat de Reuters. 'În Europa trebuie să plecăm de la ipoteza unei evoluţii negative în 2013 care poate fi una de 0,2-0,3%', a declarat Nowotny pentru cotidianul austriac Vorarlberger Nachrichten, citând 'diferenţa economică masivă între ţările din sud şi celelalte ţări, diferenţă care ar putea să se înrăutăţească'. În schimb, Ewald Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii centrale a Austriei, a apreciat că este posibilă o îmbunătăţire a estimărilor pentru economia domestică până la 0,7-0,9%, comparativ cu cele mai recente prognoze de 0,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb