REVISTA PRESEI 16.03.2013

F. A.
Revista Presei / 16 martie 2013

ADEVARUL

Varujan Vosganian, la Bistriţa: un proiect legislativ care să permită redeschiderea minelor este în lucru

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Bistriţa, că în acest moment nu există o legislaţie care să sprijine redeschiderea minelor, însă un astfel de proiect legislativ este în lucru, urmând să ajung în Parlament până la sfârşitul lunii viitoare. Acesta a precizat că un astfel de proiect legislativ este în lucru, urmând să intre în Parlament până la sfârşitul lunii viitoare. Varujan Vosganian a spus că până acum nu exista necesitatea unui astfel de proiect de lege, întrucât nu existau nici cereri de redeschidere a minelor. Varujan Vosganian a vorbit şi despre modul în care firmele care au primit bani buni pentru închiderea minelor şi-au făcut treaba, făcând referire la hoţii de fier vechi care îşi riscă viaţa în galerii. Am avut chiar un accident acum câteva săptămâni cu câteva persoane care nu au mai putut să iasă dintr-o mină şi am cerut intensificarea controalelor, a completat ministrul Economiei.

Papa Negru, liderul ordinului iezuiţilor din care face parte şi noul Suveran Pontif

Începând de miercuri, lumea are doi Papi: unul alb, în persoana lui Jorge Mario Bergoglio, fost cardinal de Buenos Aires, şi unul negru, în persoana spaniolului Nicolas Adolfo. Curios este că ambii sunt iezuiţi. Spaniolul este Secretarul General al Societăţii lui Iisus, liderul ordinului iezuiţilor, din care face parte şi Papa Francisc. Numele de "Papă Negru" este folosit de presă, însă niciodată de iezuiţi, care i se adresează lui Nicolas Adolfo cu "Părinte General". Şeful iezuiţilor este numit "Papă Negru" datorită culorii negre a hainelor pe care le poartă membrii ordinului, dar şi din cauza unor zvonuri care circulau prin ţările protestante europene în secolele 16 şi 17, potrivit cărora şeful iezuiţilor ar avea puteri malefice şi ar conduce din umbră Biserică Catolică.

Românul care se bate cu italienii şi spaniolii pe piaţa construcţiilor din Algeria

Constructorul Delta ACM 93, deţinut de Florea Diaconu, a semnat un contract în Algeria pentru construcţia unei universităţi cu cămine de 4.000 de locuri. Contractul are o valoare de 8 milioane de euro, într-o primă etapă, dar valoarea acestuia se va ridica la 28 de milioane de euro odată cu dezvoltarea proiectului. Românul se bate cu spaniolii şi italienii care s-au asociat pentru contracte cu statul african pentru construcţia de locuinţe. Pentru că în Algeria o firmă străină nu poate dezvolta proiecte decât în asociere cu o companie locală, Delta ACM 93 s-a asociat cu firma Zidar într-o nouă entitate - 49% partea română, 51% cea algeriană.

Ministrul Economiei: "Industrializarea este fundamentală pentru România". Strategia de industrializare, gata până în septembrie

În cadrul unei vizite la Bistriţa, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a vorbit despre industrializare, ca fiind una dintre cele patru priorităţi ale sale. Acesta a precizat că România încă are industrie, însă aceasta trebuie susţinută prin întâmpinarea investiţiilor străine cu oportunităţi concrete şi o politică activă de promovare. "Industrializarea este fundamentală pentru România. Atât de importantă, încât în discuţiile pe care le-am avut cu colegul meu Liviu Dragnea privind elaborarea unui program de modernizare a satului românesc, chiar şi acolo unde vorbim în primul rând de dezvoltare rurală, industrializarea este indispensabilă", a explicat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Statul lichidează termocentralele Doiceşti şi Borzeşti, aflate pe lista neagră a FMI

Ministerul Economiei a decis dizolvarea şi lichidarea societăţii Termoelectrica, având în vedere "imposibilitatea realizării obiectului de activitate, respectiv producerea de energie electrică", se arată într-un anunţ publicitar al companiei. În componenţa societăţii, rezultată după restructurări, intră termocentralele Doiceşti şi Borzeşti, prezente pe lista neagră a FMI. La restructurare, din Termoelectrica au fost scoase centralele de la Paroşeni, Mintia, Iernut, Drobeta Turnu Severin, Rovinari, Turceni, Bucureşti, Constanţa şi Craiova şi au mai rămas Doiceşti (judeţul Dâmboviţa) şi Borzeşti (judeţul Bacău). Acestea două din urmă sunt vizate de dizolvarea şi lichidarea anunţată astăzi de Termoelectrica.

Cum a unit ameninţarea Coreei de Nord trei state asiatice cu interese diferite

Ameninţările nucleare emise de Coreea de Nord au reuşit să facă imposibilul: să alieze Coreea de Sud, Japonia şi China, trei vecini asiatici care au o istorie lungă de relaţii încordate. Deşi aceste ţări au scopuri şi interese separate, împărtăşesc un ţel comun cu Statele Unite ale Americii: păstrarea sub control a regimului nord-coreean şi limitarea puterii nucleare a Phenianului, spune Richard Bush, directorul Centrului american pentru Studii Asiatice. În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat SUA, Coreea de Sud şi Japonia cu distrugerea, iar testele ei nucleare au continuat ca o sfidare a avertizărilor Beijingului.

Mercurialul corupţiei: judecătoarele Costache şi Dinu aveau stabilite "tarife" pentru sentinţe. Magistratele se întreceau în haine de blană

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu). Alături de judecătoare au mai fost arestaţi preventiv alţi patru inculpaţi. Din referat rezultă că judecătoarele fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevărate reţele care implicau alţi judecători, grefieri (utilizaţi la manipularea sistemului informatic pentru a ocoli repartizarea aleatorie a dosarului) şi avocaţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Antonela Costache, păzită zi şi noapte de bodyguarzi pentru 7.000 de lei pe lună

Arestarea judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti, a dezvăluit că Justiţia se negociază ca la piaţă. Cele două magistrate împărţeau mita cu mai mulţi complici. Costache are o casă stil Bauhaus, care este păzită 24 de ore din 24. Un asemenea serviciu de pază costă în jur de 7.000 de lei pe lună. Interceptările procurorilor arată că Antonela Costache şi Viorica Dinu, primele judecătoare percheziţionate la pielea goală, primeau zeci de mii de euro pentru a da sentinţe favorabile în dosarele unor afacerişti penali sau în cazul unor interlopi. Ele se răsfăţau cu haine de blană scumpe, pe care nu le purtau niciodată, însă investeau şi în imobile, după cum arată declaraţiile lor de avere. Asta, până joi, când au fost arestate.

Blaga şi-a luat inima în dinţi şi l-a invitat pe Băsescu la Congresul PDL

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la Congresul PDL din 23 martie. Decizia a fost luată, ieri, de comisia care se ocupă de organizarea alegerilor interne, la solicitarea lui Vasile Blaga. Într-o încercare de a puncta în cursa pentru şefia PDL, Blaga i-a făcut invitaţia nu ca preşedinte al partidului, ci în calitate de candidat la un nou mandat, fapt subliniat în comunicatul de presă al PDL. A fost nevoie de mai multe voci pentru ca Blaga să se lase convins. Ieri de dimineaţă, europarlamentarul PDL Cristian Preda a criticat faptul că nici Traian Băsescu, nici vreun lider al Partidului Popular European nu au fost invitaţi la Congres.

Scenariul epurării politice de la Inspecţia Muncii. Ministrul Mariana Câmpeanu s-a ferit să se mânjească pe mânuţe

Cei doi angajaţi ai Ministerului Muncii, care i-au detaşat forţat şi i-au destituit pe şefii de ITM-uri, sunt interimari. Şeful Inspecţiei Muncii nici măcar nu îndeplineşte condiţiile impuse de lege pentru a ocupa postul, iar secretarul general care a semnat hârtiile în numele ministrului este un pensionar. EVZ vă prezintă planul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a condus la schimbarea şefilor filialelor instituţiilor din subordinea sa, cu oameni agreaţi de PNL. Mai întâi, ministrul i-a detaşat sau avansat pe linie moartă pe şefii instituţiilor centrale, a numit apoi nişte oameni "de paie" în locul titularilor de drept, care au luat deciziile grele şi chiar au semnat hârtiile în locul lui Câmpeanu.

Oprescu s-a făcut că numără maidanezii

Hingherii edilului-şef al Capitalei, mai tari ca matematicienii. Au numărat 4.042 de comunitari în trei zile şi o noapte şi au extrapolat la nivelul Capitalei. Angajaţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au făcut, în septembrie 2012, un sondaj în secret pentru a stabili câţi maidanezi sunt în Capitală. După numai trei zile, în care au fost număraţi câinii dintr-o singură zonă, angajaţii ASPA au tras linie şi au calculat suma. Astfel, s-a stabilit că în Capitală ar exista 64.704 câni fără stăpân. Marja de eroare este de +/- 10%. Acesta este primul recensământ al maidanezilor, până acum existând doar presupuneri. Prefectura Capitalei susţinea că sunt 100.000 de câini comunitari, Primarul General Sorin Oprescu era de părere că această cifră nu este reală, iar ONG-urile de profil spuneau că ar fi circa 40.000 de astfel de animale.

Lider judeţean al PSD: "RUGAŢI-VĂ SĂ NU INTRĂM ÎN SCHENGEN!"

Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a PSD, deputatul Andrei Dolineaschi, le-a cerut, membrilor Comisiei de Dialog Social (CDS) să se "roage" ca România să nu fie admisă în Schengen. "Vrem, nu vrem, stăm prost. Avem două puncte cu Republica Moldova şi unul cu Ucraina. Dacă vine Schengen-ul peste o lună, s-ar putea să le închidem pe toate trei. Racovăţ-ul este greşeala noastră. La Rădăuţi Prut sunt pregătiţi moldovenii, nu suntem pregătiţi noi, iar la Stânca suntem pregătiţi noi, nu sunt pregătiţi moldovenii. Rugaţi-vă să nu intrăm în Schengen", a spus Dolineaschi, citat de Agerpres.

Băsescu, transformat de Fenechiu în preşedinte-pasager

Şeful statului a pierdut în jur de opt ore la Bruxelles aşteptând să decoleze cursa de pasageri cu care se dusese la Consiliul European. Venit la reuniunea Consiliului European cu o cursă obişnuită şi nu cu avionul prezidenţial, preşedintele Traian Băsescu a resimţit neplăcerile generate de situaţia de simplu pasager. Şeful statului a fost silit să piardă ore întregi stând la hotel, întrucât cursa Tarom, a sosit la Bruxelles cu multe ore înainte de începerea programului oficial şi a plecat la patru ore după finalizarea reuniunii Consiliului European. Băsescu a arătat că este nepermis ca şeful statului să nu dispună de comunicaţii securizate şi de capacitatea de a se întoarce în ţară de urgenţă, lucruri pe care aeronava închiriată de obicei de Administraţia Prezidenţială le asigura.

JURNALUL NATIONAL

PDL l-a invitat pe Traian Băsescu la Convenţia Naţională din 23 martie

PDL i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o invitaţie pentru a participa la Convenţia Naţională a partidului, din 23 martie, în care va fi ales noul preşedinte al formaţiunii, transmite Mediafax. Evenimentul va avea lor la Romexpo şi vor participa 5.000 de delegaţi. Subiectul a fost discutat în şedinţa de vineri a comisiei de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL, la solicitarea iniţiatorului moţiunii "România Dreaptă. PDL dincolo de lozinci", Vasile Blaga. Decizia a fost luată cu votul unanim al membrilor Comisiei de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare.

Ambasadorul Olandei: Amânarea aderării României la Schengen cu cinci ani poate fi reală

Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti, a declarat, vineri, că posibilitatea amânării aderării României la spaţiul Schengen chiar şi cu cinci ani este posibilă, informează Calea Europeană. El a explicat că o astfel de decizie nu este exclusă dacă România nu-şi va rezolva problemele, arătând totodată că îndeplinirea anumitor condiţii nu duce la uitarea problemelor care blochează, în acest moment, aderarea Bucureştiului la Schengen.

Un al patrulea bulgar s-a autoincendiat din cauza crizei. Patriarhul Neofit face apel la populaţie să renunţe la aceste gesturi de disperare

Un bulgar în vârstă de 51 de ani, adus în pragul disperării de sărăcie, era în stare critică joi, după ce şi-a dat foc - aceasta fiind a patra auto-incendiere în timpul protestelor la adresa sărăciei şi corupţiei care au dus la căderea Guvernului de la Sofia. Toţi ceilalţi protestatari care şi-au dat foc în ultimele săptămâni au murit, gesturile lor reprezentând cea mai gravă expresie a furiei publicului, care este acum îndreptată împotriva unei administraţii temporare vechi de numai două zile.

Steagul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, arborate la Primăria şi Consiliul Judeţean din Harghita, de ziua maghiarilor

Steagurile Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc au fost arborate, ieri, de ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni, atât la primăria din Miercurea Ciuc, cât şi la Consiliul Judeţean, angajaţii acestor instituţii având şi ziua liberă. Viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat că ziua de 15 martie este liberă prin contractul colectiv de muncă, decizia fiind luată în urmă cu câţiva ani, la solicitarea angajaţilor, informează agerpres.ro. Antal Attila a recunoscut, însă, că angajaţii care sunt implicaţi în organizarea manifestărilor de 15 martie sunt nevoiţi să lucreze. Şi la Consilul Judeţean Harghita a fost suspendată activitatea cu publicul, iar angajaţii au fost invitaţi de preşedintele Borboly Csaba să participe la manifestările dedicate Zilei Maghiarimii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb