• ADEVARUL
• Grecii, în chinurile reformei
Parlamentul grec a început să adopte legile cerute de creditorii internaţionali pentru ca statul elen să primească banii necesari pentru a scăpa de faliment. Pachetul iniţial de reforme promis zonei euro de premierul grec Alexis Tsipras a trecut miercuri după-amiază prima barieră legislativă, fiind avizat de cele patru comisii specializate din Parlamentul de la Atena, legislativul grec urmând - probabil spre miezul nopţii - să se pronunţe prin vot asupra acestor măsuri, precum şi a acordului în ansamblu. "Este un acord dificil şi numai timpul va putea spune dacă este sustenabil", a spus în faţa comisiei parlamentare pentru reforme ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. Grecia are nevoie acută de bani. Până lunea viitoare, UE estimează că Grecia are nevoie de aproximativ 7 miliarde de euro pentru a fi în măsură să ramburseze datoriile faţă de Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Până la data de 5 august va mai fi nevoie de alte 5 miliarde de euro.
• Victor Ponta rămâne şi cu Guvernul, şi cu partidul
Conducerea PSD a decis, cu unanimitate de voturi, să o propună pentru funcţia de preşedinte interimar pe Rovana Plumb, omul lăsat la şefia partidului chiar de Victor Ponta. Liviu Dragnea pare conştient că a pierdut lupta pentru putere. Liderii PSD au tranşat ieri, într-o şedinţă care a durat mai bine de trei ore, cel mai fierbinte punct de pe agendă: asigurarea interimatului la şefia partidului, situaţie provocată de "retragerea" lui Victor Ponta de la conducere. Astfel, şefa Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, a fost votată cu unanimitate să conducă interimar partidul, până la organizarea unui Congres. Decizia de ieri trebuie validată de Comitetul Executiv al partidului (CEX), un for superior de conducere, care va avea loc miercurea viitoare. Votul în favoarea Rovanei Plumb a fost în unanimitate şi pentru că Liviu Dragnea, omul care a contestat-o pe Rovana Plumb, nu a avut drept de vot, el fiind un simplu membru de partid, fără nicio funcţie.
• Condiţia pusă de Ponta pentru a demisiona din Guvern: "Dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele Iohannis"
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că ar demisiona de la conducerea Guvernului dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele Klaus Iohannis referitoare la menţinerea actualei coaliţii de guvernare. Întrebat despre şedinţa PSD, Victor Ponta a spus: "Mi-am rugat colegii să ia act de demisia mea, care este irevocabilă. Ştiam că mă vor ruga să nu îmi depun demisia, dar i-am pus în faţa faptului împlinit. După cinci ani şi jumătate, pentru că am cel mai lung mandat, nu pot să zic că am un moment de mare bucurie, dar am o satisfacţie că PSD, astăzi, în mod aproape imposibil de negat este într-o poziţie mult mai bună". Despre eventuala demisie din functia de premier: "Sigur că da, dacă este o înţelegere că această coaliţie duce mandatul la bun sfârşit. Dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele ţării. Dar Iohannis vrea guvernul lui, guvernul PDL. Această coaliţie are o majoritate pe care am tot verificat-o".
• Onorariul lui Robbie Williams este unul incredibil
Robbie Williams va concerta în România pe un onorariu uriaş. Cântăreţul britanic este aşteptat la Bucureşti încă de miercuri noapte, când artistul a anunţat că va sosi cu un avion privat. Robbie Williams îşi rotunjeşte frumos averea în urma turneului mondial "Let me entertain you", pe care-l susţine în zece ţări. Cântăreţul vine pentru prima oară în România şi va susţine vineri un concert în Piaţa Constituţiei. Surse din domeniul impresariatului artistic ne-au precizat că numai după concertul de la Bucureşti britanicul va câştiga 1,5 milioane de euro! Acesta va fi unul dintre cei mai bine plătiţi artişti care au venit să cânte la noi, alături de Madonna şi Bon Jovi. Cântăreţul va fi însoţit de soţia lui, fotomodelul Aida Field, o americancă de origine turcă, de fiica lor, Teddy, în vârstă de 3 ani, şi de câinele preferat al britanicului, un ciobănesc mioritic pe nume Spencer.
• Turist bogat, turist sărac - iată preţurile de vârf de sezon de pe Litoral
De la 15 iulie şi până la jumătatea lui august hotelierii ne taxează la preţurile maxime din acest sezon. O analiză a noilor preţuri ne arată că în staţiunile din sudul litoralului putem plăti pe un sejur de şapte nopţi cât pentru o zi de cazare la Mamaia. Indiferent de momentul sezonului, Mamaia rămâne cea mai scumpă, dar şi cea mai luxoasă destinaţie a litoralului românesc, unde o cameră cu demipensiune într-un hotel de cinci stele costă începând de la 1.100 de lei pe noapte pentru două persoane. La polul opus, rămân staţiunile din Sud, unde un sejur de şapte nopţi, cu mic dejun inclus, costă 1.050 de lei pentru două persoane. Adevărul Financiar a făcut o analiză a ofertelor pentru acest început de vârf de sezon, în funcţie de tarifele pentru un sejur de şapte nopţi şi facilităţile pe care le oferă hotelierii din principalele staţiuni ale litoralului.
• Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de grâu românesc cu aproape 25,3 milioane de dolari
Autorităţile egiptene au cumpărat marţi 120.000 de tone de grâu din Romania, pentru care au plătit aproape 25,3 milioane de dolari, potrivit datelor publicate pe site-ul Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt. Livrarea grâului urmează să aibă loc în perioada 21-31 august. GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc de la ADM, la preţul de 210,4 dolari pe tonă, şi alte 60.000 de tone de la Ameropa, pentru 210,9 dolari pe tonă. În total, GASC a cumpărat 235.000 de tone de grâu rusesc şi românesc cu livrare în perioada 21-31 august, a precizat vicepreşedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah, citat de Reuters. Preţul mediu al achiziţiilor este de 210,37 dolari pe tonă şi include costul transportului până în portul de destinaţie, însă nu şi taxele asiguratorii. Aceasta este a treia achiziţie de grâu efectuată de GASC de la începutul noului an fiscal, la 1 iulie. În total, GASC a cumpărat în acest sezon aproximativ 1,2 milioane tone de grâu din România.
• Lukoil cere intervenţia Comisiei Europene în ancheta de evaziune fiscală din România
Grupul petrolier rus Lukoil a cerut intervenţia Comisiei Europene în ancheta de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care vizează rafinăria Petrotel, argumentând că este vorba de măsuri impuse de "o instanţă judiciară relativ mică" dar care au un "impact european", potrivit Reuters. Thomas Muller, vicepreşedinte al Lukoil, a atras atenţia că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda. Muller, care săptămâna aceasta va avea întrevederi cu oficiali europeni, a admis că "nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România", subliniind însă că acuzaţiile procurorilor români sunt "nejustificate".
• BANCHERUL
• Romania are cele mai puţine fraude cu carduri din Europa, arata un raport al BCE
Romania are printre cele mai puţine fraude cu carduri dintre toate tarile europene, doar 1 card din 1.000 fiind compromis de-a lungul unui an, paguba fiind de 126 de euro, însă creşterea rapida a tranzacţiilor si plăţilor online a determinat o creştere semnificativa a riscurilor legate de plăţile electronice, domeniu in care trebuie sporite masurile de siguranţă, arata un raport publicat de Banca Centrala Europeana privind fraudele cu carduri. In Romania exista mai puţin de 1 card bancar (0,7 carduri, in medie) pentru fiecare locuitor, cele mai puţine dintre tarile Uniunii Europene, in comparaţie cu 0,9 carduri in Polonia si Ungaria, 1 card pentru fiecare locuitor in Cehia, 1,1 carduri in Bulgaria sau 1,4 carduri in Grecia. Si la numărul tranzacţiilor cu cardul, Romania este pe ultimul loc din Europa, cu 29 de tranzacţii in medie pe an cu fiecare card, cu excepţia Bulgariei, cu 21 de tranzacţii. Fireşte ca si in privinţa valorii tranzacţiilor cu cardul Romania si Bulgaria sunt pe ultimele locuri, cu 2.290 de euro pe an pentru fiecare card, adică 190 de euro (850 de lei) lunar la noi, respectiv 1397 euro in Bulgaria.
• BNR angajează încă 3 economişti si 1 jurist care sa salveze băncile in pericol de faliment
BNR a scos la concurs trei posturi de economist si un post de jurist in cadrul Direcţiei de rezoluţie bancara, care vor avea ca principala atribuţie "identificarea acelor instituţii de credit care sunt susceptibile a intra in dificultate majora sau existentei condiţiilor pentru declanşarea rezoluţiei (salvării) unei instituţii de credit". In cadrul acestei direcţii au mai fost angajaţi, in luna mai, alţi opt economişti. Direcţia de rezoluţie bancara a fost înfiinţată anul trecut in cadrul BNR, in vederea aplicării prevederilor Directivei 2014/59/UE privind redresarea si rezoluţia bancara, care ar fi trebuit transpusa in legislaţia naţionala de la începutul acestui an, termenul nefiind însă nerespectat, fapt pentru care Romania si alte state au fost avertizate de Comisia Europeana in acest sens, prin declanşarea procedurii de infringement. Guvernul a adoptat abia la începutul acestui luni noua lege privind redresarea si salvarea (rezoluţia) băncilor si firmelor de investiţii.
• CURENTUL
• Deraieri - de Tia Şerbănescu
Prezent la ziua naţională a Franţei, premierul inculpat Ponta a adus un elogiu sărbătoritei recunoscând că "noi suntem în urma Franţei, în fiecare dimineaţă ne uităm la ghilotină". Nu-i cea mai frumoasă amintire din istoria Franţei dar Ponta voia să atragă compătimirea asistenţei pentru situaţia în care se află: ca un rege spre eşafod. Dl. Oprea a recunoscut: "da, imaginea externă a ţării e afectată de Ponta dar asemenea scandaluri sunt peste tot în lume". Aşa am intrat şi noi în rândul lumii - prin scandaluri şi deraieri. Vicepreşedintele CE a anunţat că "programul de asistenţă financiară cu România nu e suspendat dar e deraiat" întrucât "ultima revizuire nu s-a finalizat cu succes". Miroase a ghilotină. Ponta a precizat însă în ce condiţii ar trăda: "aş renunţa la guvern dacă vine cineva care a candidat pe listele USL, Tăriceanu ar fi un premier foarte bun". Cel care la o creştere economică de 7% a făcut deficit de 8%? Oxi! Culmea e că şi dna Gorghiu a candidat pe listele USL. E loc pentru toţi trădătorii. Uite că s-a schimbat ceva de la Caragiale încoace: atunci iubeam trădarea şi-i uram pe trădători. Acum e invers.
• CURIERUL NATIONAL
• Problemele din Grecia le dau fiori şi românilor
Negocierile îndelungate între Grecia şi creditorii săi au influenţat în mod clar starea de spirit a consumatorilor din majoritatea ţărilor europene în al doilea trimestru al acestui an. Însă, în special în ţările Europei de Est, criza dintre Rusia şi Ucraina joacă, de asemenea, un rol important, se arată într-un studiu realizat de compania GfK. "Cu toate acestea, GfK Climatul de consum a crescut cu 1 punct în total din luna martie, până la 10,8 puncte. Acestea sunt rezultatele GfK Climatul de consum pentru Europa din 15 ţări europene", afirmă reprezentanţii companiei într-un comunicat remis redacţiei. Criza din Grecia a influenţat în mod semnificativ starea de spirit a consumatorilor europeni în al doilea trimestru al acestui an, iar previziunile economice în multe ţări stagnează sau au scăzut ca rezultat al acestei situaţii.
• Vor fi suprataxaţi petroliştii?
Statul ar putea aplica abia din 2016 un nou nivel al redevenţelor, deşi s-a angajat în faţa FMI să facă acest lucru încă din 2012. După mai bine de trei ani de la primele propuneri venite din partea mediului de afaceri, oficialii ar putea trece şi la suprataxarea profiturilor companiilor care produc petrol şi gaze. Surse guvernamentale au declarat recent că se lucrează la trei scenarii şi că unul dintre acestea ar putea fi definitivat în circa o lună, urmând să fie prezentat Parlamentului în sesiunea din această toamnă.
• Nokia ar putea reveni pe piaţă prin chinezii de la Meizu
Fanii telefoanelor Nokia pot spera în continuare la o revenire a companiei finlandeze pe piaţa care a făcut-o celebră în întreaga lume, şi anume cea a telefoanelor mobile. Deocamdată, nici anul acesta, nici în 2016 nu va putea veni pe piaţă cu un produs comercial pentru că până la finalul anului viitor este în vigoare înţelegerea cu Microsoft, în care finlandezii păstrează brandul, dar nu au voie să lanseze telefoane sub marca "Nokia. Dar toate declaraţiile făcute, chiar de oficialii companiei, şi nu doar zvonurile, arată că finlandezii îşi doresc mai mult ca oricând să revină pe această piaţă şi este din ce în ce mai clar că o vor face cu prima ocazie. Marţi, Robert Morlino, purtătorul de cuvânt al Nokia Technologies, clarifica planurile de viitor ale finlandezilor. În primul rând se reconfirma faptul că Nokia îşi va licenţia brandul altor companii, pentru a realiza terminale mobile şi nu se va ocupa propriu-zis de producţia acestora.
• EVENIMENTUL ZILEI
• 69 de înalţi demnitari vor beneficia de creşterea salariilor
Pe lista celor la care se referă Ordonanţa Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor demnitarilor se află personaje extrem de controversate, inclusiv cu probleme penale. "Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei", spunea preşedintele Klaus Iohannis, în ziua în care a fost emisă ordonanţa. Vor beneficia de acest act normativ: preşedintele României şi cei 10 consilieri prezidenţiali, cei 26 de membri ai Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului (preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, vicepreşedinţi, secretari şi chestori), cei 23 de membri ai Guvernului (premierul, vicepremierul, miniştrii, miniştrii delegaţi), secretarul general al Executivului, şeful Cancelariei Primului- Ministru, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ, preşedintele Curţii de Conturi, precum şi patru şefi de servicii secrete (SRI, SIE, STS şi SPP). Numărul total al demnitarilor care vor beneficia de preve derile OG 14/2015 este de 69.
• Grecia astăzi, America mâine
Fostul candidat la Preşedinţia SUA Ron Paul spune că SUA are aceleaşi probleme ca şi Grecia. Bugetele militare exorbitante şi cheltuielile sociale nesustenaile pot arunca America într-o catastrofă în stilul celei a Greciei. Drama recentă legată de Grecia a avut un epilog într-un nou acord de rostogolire a datoriilor, însă acesta reprezintă mai degrabă un plasture decât o rezolvare a problemei, spune fost reprezentant în Congresul SUA timp de peste 23 de ani şi candidat în trei rânduri pentru fotoliul de la Casa Albă. "Altă criză este inevitabilă", scrie acesta într-un articol publicat pe portalul organizaţiei sale neguvernamentale şi preluat de Zero Hedge. Ceea ce li se întâmplă grecilor este ceva care le aşteaptă pe toate ţările care ealizează cheltuieli supradimensionate pe înarmare şi bugetele de asigurări sociale. Grecia are unul dintre cele mai mari bugete militare din Uniunea Europeană, aminteşte Paul. America, cu cheltuieli combinate cât a următoarelor cincisprezece ţări luate la un loc, se înscrie pe acceaşi cale ca şi falitul stat elen, continuă el.
• Poate fi Isărescu premierul "propus" de Voiculescu?
Guvernatorul BNR a fost de multe ori poftit în fruntea Guvernului. În ultima perioada s-a înregistrat o apropiere a lui Klaus Iohannis de Mugur Isărescu. Dan Voiculescu a lansat, din închisoare, varianta numirii unui nou premier. El a spus că înlocuitorul lui Victor Ponta la şefia Guvernului este Mugur Isărescu. Mugur Isărescu este numele, care, nu o dată, a fost rostit în prag de alegeri prezidenţiale sau de formare a unui nou guvern. Guvernatorul BNR a refuzat însă ofertele, fiind mai mult interesat de zona economică decât de cea politică. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis care îşi doreşte un nou guvern, a fost la BNR, unde a avut şi o discuţie privată cu Mugur Isărescu. Potrivit unor surse politice, cei doi au mai avut întâlniri în cadrul cărora au discutat despre intrarea României în zona euro, dar şi pe marginea Codului fiscal. Oficial, liberalii îl au premier în umbră pe Cătălin Predoiu.
• Extrădarea lui Florian Walter din Dubai poate dura şi un an
Tribunalul Prahova a declanşat, prin Ministerul Justiţiei, procedura de extrădare a fostului patron de la Petrolul. Afaceristul Florian Walter, unul dintre cei mai căutaţi români, prin Interpol, a fost prins şi arestat în Emiratele Arabe Unite (EAU). Oficiali din cadrul Ministerului Justiţiei au precizat, pentru "Evenimentul zilei", că urmează să fie declanşată procedura de extrădare, după ce afaceristul, pe numele căruia s-a emis un mandat de arestare, a fost identificat şi arestat în Dubai. "Extrădarea depinde de ceea ce decid autorităţile din EAU. Un proces, cu recurs, poate dura, ca şi la noi, câteva luni sau un an. Însă, cu siguranţă îl vom aduce în ţară", ne-au explicat aceleaşi surse. Poliţia Română a transmis, ieri, că demersurile pentru localizarea şi arestarea în vederea extrădării au fost începute pe 22 mai 2015, după ce, pe numele lui Florian Walter, Tribunalul Prahova emisese un mandat de arestare. Pe 29 mai, Interpol Abu Dhabi a confirmat prezenţa lui Walter pe teritoriul EAU.
• JURNALUL NATIONAL
• Românul care are grijă de drepturile omului în Coreea de Nord
Interesul faţă de Coreea de Sud i-a fost biletul de ieşire din România, în anii 90. Preocuparea faţă de Coreea de Nord şi situaţia dramatică a oamenilor din această ţară i-au adus naturalizarea în Statele Unite. Coordonează Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord. Pe Greg Scărlătoiu, anii trăiţi în comunism l-au ajutat să înţeleagă un regim totalitar. Iar experienţa şi datele actuale îi dau motive să creadă că şi zilele actualei puteri de la Phenian sunt numărate. Născut la Buzău, bursier la Seul şi rezident la Washington, românul este unul dintre cei mai rezonanţi experţi pe tot ce înseamnă situaţia din Coreea de Nord. Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord strânge date credibile şi furnizează rapoarte extrem de respectate şi de apreciate despre ceea ce se întâmplă în cea mai izolată ţară din lume.
• Ponta despre afirmaţiile lui Iohannis privind noul Cod fiscal: Nu mă aşteptam, am rămas uimit
Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, că nu se aştepta la "criticile" pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a exprimat cu privire la noul Cod fiscal, document aflat la Preşedinţie spre promulgare, şi a adăugat că prin afirmaţiile sale şeful statului ar putea reprezenta opiniile unor analişti din afara ţării care consideră că României îi merge prea bine în acest moment. Întrebat dacă prin criticile sale privind efectele aplicării noului Cod fiscal şeful statului a reprezentat voci ale PNL, Ponta a spus: "Nu, PNL a votat acest Cod fiscal. Eu cred că reprezintă în aceste critici, nu ştiu, analiştii din afara ţării care zic: 'domn'e, România asta merge prea bine, ia să...'". Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta.
• Iulian Matache, noua propunere la Ministerul Transporturilor
Decizie fulger în PSD, la ultima şedinţă la care Victor Ponta stă pe scaunul de preşedinte. Liderii social democraţi îl vor pe Iulian Matache ministru la transporturi, după ce Klaus Iohannis a respins prima propunere, Minhai Fifor, relatează Antena 2. Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea premierului Victor Ponta ca Mihai Fifor să fie ministrul Transporturilor, motivând că nu are expertiza şi experinţa necesare. Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor după ce, la o emisiune televizată, a făcut afirmaţii revoltătoare cu privire la familiile românilor plecaţi în străinătate să muncească.
• NATIONAL
• Iohannis pune Palatul Victoria sub asediu
După ce in urma cu câteva zile declara ca este dispus sa "colaboreze instituţional" cu premierul Victor Ponta, ieri preşedintele Klaus Iohannis a dat semnalul ca a rupt relaţia cu şeful Executivului. In interval de câteva ore, Klaus Iohannis a aplicat doua lovituri Guvernului. Prezent la ceremonia organizata de Banca Naţionala a României cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand, preşedintele a lăsat sa se înţeleagă ca este posibil sa nu promulge Codul fiscal, adoptat in ultima săptămână a sesiunii parlamentare. Si asta pentru ca, spunea Klaus Iohannis, Romania nu îşi permite "experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsura". Odată desfiinţat Codul fiscal, preşedintele si-a amintit ca in sertarul sau zace de aproape o luna nominalizarea pesedistului Mihai Fifor pentru portofoliul de la Transporturi. Desemnare pe care a respins-o scurt, motivând ca senatorul PSD nu este omul potrivit la locul potrivit.
• PSD, sub controlul interesului naţional
Social-democraţii s-au reunit, ieri, in prima şedinţa a Biroului Permanent National de la autosuspendarea lui Victor Ponta. După o lunga perioada de absenta, la întâlnire a venit si fondatorul partidului Ion Iliescu, care a avut "onoarea" sa stea alături de Gabriel Oprea. Starea de deruta care domneşte in partid le-a tăiat pesediştilor elenul pentru batalii interne. Dincolo de mici înţepături, BPN-ul s-a desfăşurat intr-un climat aproape normal. Printre cei care au simţit totuşi nevoia sa achite poliţe mai vechi se numara liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care si-a propus din capul locului sa-l pună la colt pe colegul Liviu Dragnea, mare amator de comitete executive si congrese. După ore bune de discuţii, membrii BPN au desemnat-o pe Rovana Plumb drept preşedinte interimar al PSD. Argumentul suprem a fost formulat de Marian Oprişan: "Trebuie sa o alegem pe Rovana, este femeia noastră". Propunerea trebuie sa treacă si de votul Comitetului Executiv.
• Procurorii italieni de la " Mani Pulite" au descins in Romania!
Se apropie detonarea unei adevărate "bombe" care va zgudui societatea românească si care va avea si răsunătoare implicaţii internaţionale. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, dosarul la care au dat o mana importanta de ajutor si procurorii de la "Mani Pulite" va eclipsa practic toate anchetele demarate pana acum, urmând sa tina capul de afiş al buletinelor de ştiri nu numai romaneşti, ci si internaţionale. Ceea ce si explica nivelul de secretizare fără precedent al cercetărilor efectuate si la care, in premiera la noi in tara, au participat inclusiv structuri considerate "rivale" de moarte pana acum. Însă care, de aceasta data, cu sprijinul consultanţilor străini, si-au dat mana pentru a pune frână celui mai mare "tun" care s-a încercat vreodată a se da in tara noastră. Si care, odată demascat, va spulbera multe mituri.
• Frauda la Loteria Fiscala
Ministerul Finanţelor a validat peste 17.900 de bonuri fiscale participante la prima Loterie Fiscala, iar câştigătorii, daca se mai pot numi aşa, au primit cate 56 de lei. Problema este ca s-au descoperit si fraude, fiind trimise la Fisc si bonuri fiscale măsluite sau emise de case de marcat neînregistrate. Ministerul Finanţelor Publice a plătit, la începutul acestei săptămâni, câştigurile aferente extragerii ocazionale organizate in data de 13 aprilie. In urma verificărilor preliminare, realizate de către administraţiile fiscale, s-a constatat ca 313 cereri nu îndeplinesc condiţiile de validare a bonurilor fiscale. Pe de alta parte, din cele 17.902 bonuri fiscale validate de către administraţiile fiscale au fost plătite 17.837 de câştiguri, dar 65 de bonuri au fost invalidate, existând suspiciunea fraudei.
• PUTEREA
• Tabăra premierului a învins în BPN. Rovana Plumb, şef interimar al PSD
BPN al PSD a desemnat-o, miercuri, în unanimitate, pe Rovana Plumb drept preşedinte interimar al partidului. Întrebat, după şedinţa BPN, despre faptul că decizia a fost luată în unanimitate, Victor Ponta a spus că aceasta înseamnă că PSD este un partid unit. Lupta pentru conducerea partidul după demisia lui Ponta în interiorul PSD s-a terminat rapid, în şedinţa BPN de miercuri, prin decizia unanimă ca Rovana Plumb să fie preşedinte interimar. Premierul şi susţinătorii săi din conducerea partidului au pledat pentru Plumb, ca preşedintă a Consiliului Naţional, în timp ce grupul care pare a fi condus de Liviu Dragnea ar fi vrut o altă soluţie. Şi totuşi, social-democraţii insistă să păstreze în faţa publicului imaginea unui partid unit. Chiar "fondatorul" Ion Iliescu a fost la şedinţă, aşezat "central", în stânga lui Ponta, deşi l-a criticat pe acesta pentru retragerea de la conducerea partidului. Să fi bătut în masă fostul preşedinte al ţării pentru încheierea scandalului?
• ANRM, Finanţele şi petroliştii negociază la sânge noile redevenţe
Autorităţile negociază de mai bine de un an noua modalitate de taxare a hidrocarburilor. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) împreună cu Ministerul Finanţelor Publice va definitiva acest proiect, la care se lucrează în baza a trei scenarii, luna viitoare şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă. În plus, ANRM va scoate la concesionare 30 de perimetre petroliere, pentru explorare, în cadrul Rundei XI, însă abia după aprobarea noii metode de taxare a hidrocarburilor. "Ministerul Finanţelor Publice gestionează această activitate. Au fost mai multe runde de discuţii cu FMI. Vom mai avea o rundă de discuţii după ce finalizăm propunerea de proiect legislativ, astfel încât să reuşim acel echilibru, între atractibilitate şi un venit corespunzător la stat", a declarat preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.
• Jurnalista Laura Chiriac, în partidul lui Tăriceanu
Cunoscuta jurnalistă de televiziune Laura Chiriac s-a înscris în ALDE şi va răspunde de politicile sociale, precum şi de relaţiile internaţionale ale partidului, a anunţat partidul într-un comunicat de presă. ALDE menţionează că experienţa în mass-media a Laurei Chiriac, ca jurnalist la Radio France International, AFP, Realitatea TV sau România TV, "reprezintă un capital important" pentru partid.
• ROMANIA LIBERA
• Ponta - demonstraţie de forţă în PSD. La umbra lui Iliescu şi Năstase
În prezenţa lui Ion Iliescu şi a lui Gabriel Oprea, lucrurile s-au aşezat,miercuri, la sediul central al PSD, exact cum voia premierul: Rovana Plumb, om de încredere al familiei Năstase, este propunerea pe care, cu unanimitate de voturi, Biroul Permanent o înaintează Comitetului Executiv. Liviu Dragnea a fost aproape desfiinţat. După lovitura pe care i-a aplicat-o lui Dragnea prin repunerea pe tapet a implicării acestuia într-unul din dosarele Alinei Bica, Victor Ponta a mai avut, miercuri, un as în mânecă: Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD nu doar că a venit, după o absenţă îndelungată, la şedinţa Biroului Permanent, dar a avut un discurs favorabil lui Ponta. Atât în spatele uşilor închise - unde, potrivit unor surse, l-ar fi rugat pe premier să se răzgândească în privinţa demisiei de la şefia PSD -, dar şi în faţa camerelor de filmat. De unde spunea, acum doar câteva zile, că Ponta a greşit când şi-a anunţat retragerea fără să discute în prealabil în partid, Iliescu a vorbit, ieri, pe scările din Kiseleff, de "tăria de caracter" care l-ar fi împins pe premier spre o asemenea decizie.
• Raport al Pentagonului: Care este cea mai mare ameninţare pentru SUA
Doi generali desemnaţi de preşedintele Barack Obama să preia funcţii la vârful ierarhiei Ministerului Apărării sunt de acord că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite, în prezent. Generalul US Air Force, Paul Silva, opţiunea preşedintelui Obama pentru a fi adjunctul viitorului preşedinte al Joint Chiefs of Staff (Statele Majore reunite), a declarat în Comitetul senatorial pentru serviciile armate că "ameninţările faţă de naţiune sunt în ordinea următoare - Rusia, China, Iran, Coreea de Nord şi toate organizaţiile care s-au dezvoltat în jurul ideologiei enunţată de Al Qaeda". Aceeaşi listă a fost oferită săptămâna trecută de candidatul lui Obama pentru funcţia de viitor preşedinte al Joint Chiefs, generalul Marine Corps, Joseph Dunford. În cursul audienţei sale în faţa aceluiaşi Comitet, Dunford considera comportamentul recent al Moscovei în Ucraina şi în estul Europei "cel puţin alarmant".
• FMI explică Europei care este costul salvării Greciei
Un document al Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind sustenabilitatea datoriei Greciei arată că FMI nu poate participa la noul program de salvare a Greciei, decât dacă celelalte ţări europene sunt de acord să reducă datoria statului elen, scrie The New York Times. Memoriul este de importanţă maximă, deoarece prezintă două căi: fie ţările din zona euro vor realiza uniunea fiscală, fie se vor despărţi. Documentul FMI concluzionează că zona euro nu mai poate funcţiona în forma sa actuală. Astfel, FMI a propus trei metode prin care datoria Greciei poate fi sustenabilă. Toate duc spre o uniune fiscală, un aranjament prin care ţările mai bogate ar face plăţi pentru a susţine economia greacă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Şomajul în rândul tinerilor din România, mai mare decât media din statele Uniunii Europene
Cu o rată a şomajului de doar 6,8% înregistrată la nivel naţional şi cu mai puţin de 630.000 de şomeri, România ocupă o poziţie favorabilă în rândul statelor din Uniunea Europeană, aflându-se pe locul opt în topul statelor cu cele mai mici rate ale şomajului. Deşi, în general, ţara noastră oocupă o poziţie mai bună la capitolul şomaj decât state precum Franţa (cu o rată a şomajului de 10,3%), Polonia (9%) sau chiar Olanda (7,4%), România este pe o poziţie nefavorabilă atunci când vine vorba de şomajul în rândul tinerilor. Astfel, potrivit datelor raportate de Institutul de Statistică la Eurostat (biroul de statistică al Comisiei Europene), rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani este de 24% în România, peste media europeană de 22,2%. Totuşi, situaţia din România este mai bună decât cea din state precum Spania (cu un şomaj record în rândul tinerilor, de 53%), Grecia (52%) şi Croaţia (17%).
• Profiturile SIF-urilor şi Fondului Proprietatea s-au topit în primul semestru
Cele cinci SIF-uri au încheiat primul semestru cu profituri cumulate de 296 milioane de lei, la jumătate faţă de anul trecut când vânzările de acţiuni bancare le-au alimentat conturile. Fondul Proprietatea are un plus de 356 milioane de lei în prima jumătate a anului, de trei ori mai mic decât anul trecut când lichidarea a 5% din acţiunile Romgaz i-a adus un profit semestrial istoric. "SIF-urile au fundamente slabe, iar rezultatele lor semestriale sunt destul de volatile pentru că o singură tranzacţie de vânzare le poate influenţa semnificativ profitul. Dacă anul trecut, profiturile record au fost alimentate de vânzări de active, în principal de acţiuni bancare, în acest an reducerea activităţii de lichidare de active s-a văzut în scăderea profiturilor. Rămâne de văzut dacă este un semnal că îşi schimbă strategia sau au rămas cu tot mai puţine active valoroase pe care să le poată valorifica", a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare şi analiză din cadrul BCR.
• Oamenii de afaceri: Politicienii au "confiscat" Codul fiscal şi îl folosesc în competiţia electorală
Măsurile de relaxare fiscală din Codul fiscal, aprobate de Executiv şi Legislativ, pot fi retrimise de preşedintele Iohannis în Parlament. Mediul de business din România se adânceşte în incertitudine aşteptând o decizie din partea preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga sau nu Codul fiscal. Orice zi de prelungire a incertitudini pune sub semnul întrebării planurile de afaceri pentru 2016. În timp ce politicienii joacă ping-pong cu Codul fiscal, nici consumatorii, nici companiile nu ştiu ce să facă. Cu câteva zile înainte de expirarea termenului legal pentru promulgarea noului Cod fiscal, nimeni nu ştie soarta celei mai ample reforme de relaxare fiscală din România din ultimul deceniu, după introducerea cotei unice. Preşedintele Klaus Iohannis, prezent ieri la BNR, a dat de înţeles că ar putea să retrimită noul Cod fiscal la Parlament, abordarea prudenţei fiscale fiind susţinută şi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.