REVISTA PRESEI 16.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 16 octombrie 2013

ADEVARUL

Scântei după eşecul privatizării CFR Marfă: Gruia Stoica vrea toţi banii înapoi, plus daune. Mănescu analizează menţinerea garanţiei de către stat

Ministerul Transporturilor plănuieşte să nu-i mai dea înapoi lui Gruia Stoica suma de 10 milioane de euro depusă ca garanţie. Proprietarul GFR: "E obligatoriu să ne recuperăm toţi banii". Cu toate prevederile normative care trasau calea amiabilă de încetare a privatizării CFR Marfă, părţile implicate - adică Ministerul Transporturilor şi Grup Feroviar Român - dau semne că sunt încă departe de a cădea la pace. Ministerul, prin vocea Ramonei Mănescu, a anunţat luni seara că "analizează posibilitatea sau oportunitatea menţinerii garanţiei de către stat" (adică de a nu mai restitui cele 10 milioane de euro depuse de investitorul privat). În replică, Gruia Stoica, proprietarul GFR, a spus ieri că a solicitat "restituirea de urgenţă" a garanţiei de 10 milioane de euro, dar şi deblocarea celor 20 de milioane de euro din contul escrow deschis acum două săptămâni la Banca Transilvania.

CNA a interzis reclamele pentru Roşia Montană. Răsvan Popescu: "Să le modifice. Cele de acum produc confuzie"

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis oprirea campaniei care promovează mineritul la Roşia Montană până la intrarea în legalitate. Potrivit membrilor CNA, reclamele încalcă articolul din lege care spune că spoturile nu trebuie "să stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţie". Răsvan Popescu, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului spune că forul din care face parte nu s-a pronunţat în privinţa proiectului de exploatare de la Roşia Montană şi nici nu a interzis companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) să realizeze spoturi publicitare şi să cumpere spaţiu de reclamă. Răsvan Popescu: "Publicul este indus în eroare prin confuzia între o campanie comercială - Gold Corporation este o societate comercială - şi una socială, cu o petiţie pentru adunarea de semnături, deci o campanie non-comercială. Se suprapun, astfel, două tipuri de campanii. Publicul nu mai ştie dacă atunci când semnează pentru locuri de muncă în minerit, nu aderă de fapt la exploatarea cu cianură din munţii Apuseni".

Obiectivul lui Gerea: privatizarea Oltchim

Andrei Gerea a fost ales în unanimitate, ieri, de conducerea PNL, ca succesor al lui Varujan Vosganian la Ministerul Economiei. Fost lider al deputaţilor PNL, Andrei Gerea (foto) este un apropiat al lui Crin Antonescu şi al vicepremierului Daniel Chiţoiu. "Este o variantă pe care am discutat-o şi cu premierul, este agreat. Pentru noi este unul dintre cele mai importante ministere, atât prin prisma programului de guvernare, cât şi a propriului nostru program", a fost explicaţia lui Crin Antonescu. Proaspătul ministeriabil a venit cu gânduri măreţe şi a anunţat deja prioritatea mandatului său la Ministerul Economiei: privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. "Este o sarcină care mă onorează, dar nu este de natură să mă cocoşeze. Venind din Argeş, nu am cum să nu mă gândesc ca la o prioritate la privatizarea Oltchim", a spus Gerea.

Cine mişcă Izvoarele din Galaţi? Ploile, solul prost şi reactivarea unei falii - posibile cauze identificate de specialişti. Satele zgâlţâite din Galaţi riscă să se scufunde în pământ

Institutul Geologic al României a oferit un punct de vedere preliminar privind mişcările de teren din zona Izvoarele, Galaţi, unde localnicii au fost afectaţi de sute de cutremure în ultimele săptămâni, pe o suprafaţă restrânsă. Din start, acesta nu este un raport propriu-zis, fiind realizat foarte rapid. Din acest motiv, necesită şi studii amănunţite care să confirme anumite teorii. Motivele principale expuse de cercetătorii care au realizat punctul de vedere vin din trei părţi: activităţi umane care au provocat mişcările pământului, componenţa geologică deja ştiută a zonei, dar şi activarea unor falii seismice ca urmare a mişcărilor de până acum. "Dintre cauzele antropice se evidenţiază clar posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi", se arată în documentul redactat de IGR.

Sorin Roşca Stănescu, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Senatorul mai este acuzat şi de fals în declaraţii şi spălare de bani

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a fost găsit incompatibil marţi de Agenţia Naţională de Integritate, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de Senator în Parlamentul României şi funcţia de administrator a societăţii Aero Marina Club. Inspectorii de integritate îl acuză pe senator şi de fals în declaraţii şi spălare de bani. Sorin Roşca Stănescu a declarat, marţi, că a aflat de acuzaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate din presă. De asemenea, senatorul a precizat că "nu a existat nicio singură zi, nicio oră sau secundă" în care să ocupe simultan, funcţia de senator şi administrator al unei firme. Totodată acesta a arătat că banii din conturile copiilor au fost dirijaţi şi administraţi de Autoritatea Tutelară şi nu se poate atinge de ei. Mai mult, Roşca Stănescu a spus că, Agenţia s-a făcut de-a lungul timpului vinovată de "mitralierea" unor adversari politici ai lui Traian Băsescu, cu predilecţie.

CURENTUL

Abuzuri la asigurările obligatorii pentru locuinţe. Români puşi să plătească de trei ori mai mult decât suma legală!

Autoritatea de Supraveghere Financiară e mult prea preocupată de propria reorganizare şi de stabilirea salariilor uriaşe ale angajaţilor pentru a mai verifica şi modul în care societăţile de asigurare îi tratează pe români. Aflaţi la bunul plac al societăţilor de asigurări, românii care plătesc asigurările obligatorii de locuinţe ajung de multe ori să fie victime ale acestor societăţi care profită adesea de ignoranţa lor. Astfel, în timp, asigurarea obligatorie a locuinţelor a devenit o afacere profitabilă pentru asiguratori şi uneori o ţeapă pentru asiguraţi. După ce au fost semnalate mai multe cazuri de abuzuri la Galaţi, unde asigurătorii au propus asiguraţilor afectaţi de inundaţii răscumpărarea poliţelor la sume derizorii în raport cu daunele pe care trebuiau să le plătească, nereguli au fost semnalate şi la Brăila, unde asiguraţii au fost puşi să plătească până la de trei ori suma prevăzută prin lege pentru o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei.

Vasluienii protestează faţă de amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist

Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist. Drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti a fost blocat, parţial, pe parcursul zilei de luni, de aproximativ 150 de persoane care au protestat faţă de intenţia companiei Chevron de a începe lucrările de amplasare a primei sonde de prospecţiuni în apropierea localităţii Siliştea. În zonă au fost mobilizaţi imediat zeci de jandarmi şi poliţişti care au supravegheat ore întregi manifestaţia localnicilor, însă fără a interveni în rândul protestatarilor.

Hayssam a început să "ciripească" la tribunal: "Înalţi funcţionari şi diplomaţi mi-au trecut pragul"

Cele trei luni petrecute în închisorile româneşti i-au dat suficient timp de gândire lui Omar Hayssam, care s-a hotărât să vorbească despre relaţiile sale cu administraţia statului şi mediul de afaceri. Sirianul şi-a început ieri seria dezvăluirilor la Tribunalul Bucureşti, unde este judecat alături de apropiaţii săi pentru fraudele de proporţii cu firmele din aşa zisul grup "Manhattan", despre care chiar sirianul a recunoscut că nu există din punct de vedere juridic. Hayssam şi-a amintit cu nostalgie de vremurile când era perceput ca un puternic om de afaceri, iar funcţionari ai statului, ba chiar şi un fost diplomat, veneau să-i ceară bani sau cu propuneri de afaceri.

CURIERUL NATIONAL

Cheltuim 500 mil. euro pe smartphone-uri şi tablete

Vânzările de tablete vor fi duble faţă de anul trecut, ajungând la 500.000 de unităţi comercializate. Aceste cifre vor deveni şi mai mari, în condiţiile în care piaţa locală încă nu a ajuns la saturaţie. Smartphone-urile şi tabletele au devenit pentru retailerii de profil motorul afacerilor lor, generând de la an la an vânzări şi inclusiv încasări tot mai mari, iar anul acesta cele două categorii produse testează un nou record pentru piaţa locală. Românii sunt printre cei mai mari consumatori de tehnologie, în ciuda puterii de cumpărare scăzute faţă de alte ţări din Europa, iar 2013 a fost un nou an de creşteri în vânzări pe piaţa de smartphone-uri şi tablete din România. Dintre retailerii chestionaţi de Curierul Naţional, cei mai reţinuţi estimează un volum de cel puţin 1,5 milioane de smartphone-uri vândute, în timp ce prognozele optimiste indică un volum de aproape 2 milioane de unităţi. Preţul mediu al unui smartphone este evaluat de retaileri la 1.000 de lei.

Alte alegeri de faţadă la Hidroelectrica?

Cinci dintre cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere au rezistat alegerilor din luna august, în ciuda criticilor aduse de minister şi OPSPI. O parte dintre candidaţii selectaţi de firma care acordă asistenţă în procesul de recrutare vor fi numiţi însă tot în şedinţa AGA, la propunerea Ministerului Economiei. Firma care acordă asistenţă în procesul de recrutare aşteaptă documentele persoanelor interesate până la data de 11 noiembrie. Acţionarii Hidroelectrica, Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea par să nu se poată pune de acord cu componenţa Consiliului de Supraveghere al companiei, odată ce în numai cinci luni intenţionează să facă alegeri pentru a treia oară.

Posibilul default al SUA pune în gardă băncile centrale

Liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri de răspuns la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional. Lumea întreagă e pe jar din cauza situaţiei din Statele Unite, unde a început numărătoarea inversă până la intrarea oficială în incapacitate de plată. Răspunsul iniţial al băncilor centrale la o eventuală intrare a SUA în default ar fi asemănător cu acţiunile întreprinse după colapsul Băncii Lehman Brothers. La momentul respectiv, băncile centrale s-au angajat să asigure lichiditate suficientă, au redus cerinţele pentru garanţiile cerute la acordarea de finanţare şi au deschis linii de swap între ele pentru a-şi asigura un necesar suficient de monedă. Datoriile SUA către creditori sunt, însă, de câteva zeci de ori mai mari decât cele ale Lehman la momentul falimentului.

Listarea Romgaz, pe ultima sută de metri

Producătorul de gaze naturale Romgaz SA Mediaş îşi pregăteşte ultimii paşi către Bursă. Astăzi, la sediul Departamentului pentru Energie al Ministerului Economiei, ar urma să se desfăşoare Adunarea Generală a Acţionarilor, potrivit unui convocator publicat ieri de Consiliul de Administraţie al Societăţii. Cele 25 de puncte ale ordinii de zi au în vedere îndeplinirea cerinţelor în vederea listării. Prospectul de ofertă întocmit de consorţiul de intermediere format din Goldman Sachs, Erste Group Bank Ag, BCR şi Raiffeisen Capital este supus aprobării acţionarilor. În considerarea derulării şi închiderii cu succes a ofertei publice secundare, AGEA are în dezbatere atât admiterea la tranzacţionare a acţiunilor societăţii pe piaţa spot operată la Bursa de Valori Bucureşti, cât listarea concomitentă a certificatelor de depozit (GDR) emise în baza acţiunilor suport pe Bursa de la Londra.

37 de persoane au "spălat" 18 mil. euro prin vânzarea fictivă a cerealelor

Procurorii de la Crimă organizată au efectuat ieri 45 de percheziţii la domiciliile unor persoane fizice şi juridice de pe raza judeţelor Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile. Prejudiciul stabilit în urma comercializării fictive a cerealelor se ridică la 18 mil. euro, susţin procurorii. Urmărirea penală în acest caz a început la data de 12 octombrie pentru 42 de învinuiţi, la 14 octombrie fiind pusă în mişcare acţiunea penală pentru 37 de inculpaţi.

Constantin: Reducerea TVA la carne va fi făcută, probabil, în 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte. Constantin a afirmat la Titu (Dâmboviţa) că măsura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luată după evaluarea efectului reducerii TVA la pâine. "Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA la carne. Anul acesta într-adevăr au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere odată cu reducerea TVA. Se reduce TVA de la 24% la 9%. Obiectivul pe care l-a avut FMI, şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României, a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum s-a prefăcut Victor Ponta că vinde CFR Marfă, iar Gruia Stoica, că o cumpără

Privatizarea CFR Marfă a fost o comedie asemănătoare, dacă nu chiar identică, cu cea jucată între Victor Ponta şi Dan Diaconescu în cazul Oltchim. Altfel spus, în cazul CFR Marfă, atît Victor Ponta, cît şi Gruia Stoica s-au prefăcut că încheie o tranzacţie. Victor Ponta s-a prefăcut cu talent că vinde. Gruia Stoica s-a prefăcut că o cumpără. Cu un talent nu mai mic decît al lui Victor Ponta. În realitate, chiar de la început, cele două părţi s-au înţeles să joace în spaţiul public teatrul vînzării şi cumpărării. Privatizarea CFR Marfă era o condiţie a acordului cu FMI. Guvernul Ponta e un Guvern alcătuit din români. Şi românii sînt imbatabili la a demonstra, ca slugi, Stăpînului, că s-au dat peste cap să facă ceva, dar, din păcate, n-au reuşit, pentru că au fost condiţii obiective.

Sorin Roşca Stănescu "a uitat" să declare conturile din Elveţia

Senatorul PNL este acuzat de fals. Dacă va fi găsit vinovat, politicianul riscă până la doi ani de puşcărie. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate susţin că senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu este incompatibil. El a deţinut concomitent, timp de cinci luni, funcţia de administrator de firmă şi pe cea de senator, lucru interzis de lege. În cazul în care va fi declarat incompatibil de judecători, Roşca Stănescu trebuie să demisioneze din Parlament şi trei ani nu mai are voie să candideze pentru o funcţie publică. În plus, liberalul a fost reclamat la Parchetul General pentru fals în declaraţii. Potrivit ANI, el nu şi-a trecut în declaraţiile de avere, în două rând u r i , sumele depozitate pe numele celor doi copii minori, conturi deschise în Elveţia şi România. ANI i-a solicitat senatorului să-i transmită toate conturile deţinute la banca Clariden Leu din Ţara Cantoanelor.

Adrian Vasilescu: "Isărescu nu s-a înscris pe nicio listă pentru prezidenţiale"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu este interesat să intre în politică şi este cel mai îndreptăţit să obţină un nou mandat în fruntea Băncii Naţionale, declară consilierul acestuia, Adrian Vasilescu, într-un text trimis EVZ, la un editorial al lui Dan Andronic. Legea nu limitează mandatele guvernatorului BNR. Şi nici nu există vreo cutumă referitoare la longevitate. Nimeni de la Banca Naţională, dintre cei care îl cunosc bine pe guvernator, nu i-a sesizat nici cea mai mică tentaţie pentru a se avânta în campania pentru preşedinţie din 2014. Iar preşedintele Grupului Bilderberg, Etienne Davignon, vine la Bucureşti (în exclusivitate!) pentru o conferinţă, la invitaţia secretarului general al ARCOR, Liviu Tudor, şi nu ca să-i paveze drumul lui Mugur Isărescu spre Cotroceni. De ce conferinţa se desfăşoară la BNR? Pentru că aici e locul multora dintre marile conferinţe. Şi nu-i nimic de descifrat dincolo de faţa vizibilă a acestui eveniment".

JURNALUL NATIONAL

Papici Lucian, DEMISIA!

Procurorul Papici Lucian, care a condus şase ani Secţia I Anticorupţie aDNA, a făcut în mod repetat afirmaţii deosebit de grave la adresa Jurnalului Naţional catalogându-l drept "pernicios". Mai mult, aceste declaraţii incitatoare împotriva libertăţii de opinie au avut menirea să intimideze corpul redacţional şi apoi, prin poziţia de decizie deţinută în structura Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să influenţeze procurorii din subordine pentru urmă rirea penală a Jurnalului Naţional în dosarul "Şantaj fără şantaj". Deoarece procurorul Papici Lucian a declanşat prigoana specifică poliţiei politice împotriva Jurnalului Naţional şi a trustului media, transformând opiniile personale în acte juridice ale DNA, el a devenit incompatibil cu statutul de magistrat. Singura soluţie pentru Papici Lucian de a nu angrena DNA într-un scandal cu consecinţe grave de imagine este demisia sau, în caz contrar, excluderea lui din magistratură.

În Gala Bute, DNA a pierdut-o pe Udrea. Dosarul "Campion pentru România" are toate datele unei acţiuni "bani pentru partid"

Dosarul "Gala Bute" se apropie de final şi va avea un singur vinovat: Rudel Obreja. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Obreja, care este acuzat de deturnare de fonduri europene în urma unei sesizări făcută de Comisia Europeană prin OLAF. Elena Udrea nu a fost nici măcar citată în acest dosar deşi meciul nu ar fi putut avea loc fără sponsorizarea de aproape două milioane de euro oferită cu generozitate de ministerul pe care l-a condus. "Încearcă să găsească ceva. Sunt singurul vinovat din dosarul < Gala Bute >. Eu am manipulat pe toată lumea, eu am făcut ca lucrurile să iasă prost în opinia lor. Din câte intuiesc, cred că dosarul va fi trimis în instanţă. Vom avea nişte acţiuni la forurile de specialitate împotriva celor care au dat acele acte presei", a spus Obreja.

NATIONAL

Dosarul "Zambaccian" poate lua o turnura spectaculoasa: 50.000 de dolari audienta la Dana Nastase!

La ultimul termen al dosarului "Zambaccian" de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi a fost prezenta, Dana Nastase a refuzat sa depuna marturie, invocand acute probleme de sanatate. La urmatoarea infatisare, care a fost programata pentru data de 4 noiembrie, in afara "restantei" pe care Dana Nastase trebuie sa o dea in fata judecatorilor, a ramas sa fie audiat si fostul consul al Romaniei la Shangai, Ioan Paun. Ioan Paun nu s-a sfiit sa recunoasca faptul ca a intocmit acte vamale false pentru mai multe bunuri provenind din China si destinate mobilarii vilei familiei Nastase din strada Zambaccian mai mult de frica sotiei politicianului, decat de acesta: "Mentionez ca nu puteam sa-i ignor rugamintea Danei Nastase, intrucat era sotia primului ministru, iar un refuz echivala cu pierderea slujbei". Cei care solicitau diverse favoruri, ca sa mearga la sigur, pe finalul mandatului lui Adrian Nasatse, nu mai cerseau la usa primului ministru, mergand direct pe mana sotiei acestuia. O astfel de audienta nu era deloc una ieftina, suma vehiculata pentru o intrevedere de "afaceri" de o jumatate de ora ajungand la 50.000 de dolari.

Ramona Manescu: Gruia Stoica avea banii pentru CFR Marfa!

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca Grup Feroviar Roman (GFR) ar fi putut plati pentru actiunile CFR Marfa, insa nu a facut-o, deoarece bancile creditoare ale companiei feroviare de stat s-au opus modificarii actionariatului. Ea a precizat ca era vorba de trei conditii suspensive, prima avand in vedere finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra societatii la data semnarii contractului (realizata). O alta conditie viza obtinerea de catre GFR a avizului favorabil de la Consiliul Concurentei, obiectiv nerealizat din cauza depunerii tardive a cererii din partea cumparatorului CFR Marfa. A treia conditie avea in vedere obtinerea de catre vanzator (Ministerul Transporturilor) de la finantatorii interni si externi ai CFR Marfa a acordului de modificare a structurii actionariatului companiei. Ministrul a precizat ca notificarile au fost transmise de comisia de privatizare la timp, dar unele banci le-au respins.

Cristian Preda: Sa-l desfiintam pe Victor Ponta

Adversari politici declarati, PNL si PDL ar putea sa-si uneasca fortele intr-un tel comun: anihilarea politica a premierului Victor Ponta. In lupta cu social-democratul Victor Ponta, presedintele PNL Crin Antonescu se pare ca si-a gasit un aliat in persoana europarlamentarului Cristian Preda. Chiar daca reprezinta partide diferite, cei doi politicieni sunt de parere ca o campanie electorala sanatoasa trebuie construita pe spinarea sefului Executivului. Asa se face ca, in lumina ultimelor sondaje aparute pe piata, Preda ii sfatuieste pe toti adversarii lui Ponta sa treaca la atac. "Premierul trebuie sa fie tinta principala a criticilor. Fara erodarea lui Victor Ponta, competitiile electorale din 2014 nu vor aduce surprize", a explicat europarlamentarul.

PUTEREA

Persoanele fizice vor cumpăra tarlale după regulile stabilite de UE

Comisia Europeană (CE) a respins proiectul de lege prezentat de România cu privire la vânzarea terenurilor către persoanele fizice, începând de anul viitor. Şi nu este de mirare, întrucât statul român dorea să impună condiţii restrictive celor care ar dori să achiziţioneze terenuri agricole. Oficialii de la Bruxelles s-au oferit să acorde asistenţă României în vederea elaborării unui act normativ corespunzător. "În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către persoanele fizice, proiectul pe care l-am depus la Bruxelles nu a fost acceptat acolo, în discuţiile pe care le-am avut. Noi propuneam, printre altele, limitarea la 100 de hectare şi experienţă în domeniu de minimum cinci ani. Producătorii au fost de acord cu noi, dar CE are o altă abordare, dar ne-a asigurat că ne vor asista să avem un act acoperitor", a afirmat, marţi, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la o conferinţă organizată de ziarul "Bursa".

Constantin ne-aduce nouă carne, lapte, brânză, ouă... cu TVA redusă

Deşi guvernanţii nu au încă nici o idee despre impactul scăderii TVA la pâine, iar colectarea acestei taxe la buget este sub nivelul scontat, aceştia nu prididesc în promisiuni privind viitoare reduceri de preţuri la alimente. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, carnea va fi următorul produs la care se va reduce TVA la 9%, anul viitor, însă acelaşi "tratament" fiscal ar putea fi aplicat şi la alte produse, precum legumele, fructele şi laptele. Specialiştii din domeniu se declară sceptici cu privire la o eventuală reducere a taxei, spunând că toate aceste anunţuri sunt strict politice, fiind lipsite de substanţă.

Cupru Min. Licitaţia, amânată cu o lună

Licitaţia pentru vânzarea de concentrat de cupru, cu plata în avans, derulată de Ministerul Economiei şi Cupru Min SA, care ar fi trebuit să aibă loc marţi, a fost amânată cu o lună, potrivit deciziei comisiilor care se ocupă de această procedură. Ministerul Economiei precizează că în prezent sunt în analiză ofertele preliminare şi amendamentele la proiectul de contract depuse de către ofertanţi care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, TRAFIGURA PTE LTD Singapore şi YLDIRIM Holding AS Turcia. "Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, apreciază ca oportună decizia comună a celor două comisii de a decala calendarul procedurii cu 30 de zile pentru a permite o analiză a strategiei şi procedurii, precum şi o reconfirmare a mandatului ce va fi acordat de viitorul ministru al Economiei, în scopul realizării în cele mai bune condiţii a intereselor statului român şi SC Cupru Min SA", se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

ROMANIA LIBERA

Ce poziţie are România faţă de ideea unui procuror general european

Miniştrii Justiţiei ai statelor membre ale UE au început recent discuţiile privind propunerea Comisiei Europene din luna iulie privind înfiinţarea Biroului Procurorului Public European (EPPO). Comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding a salutat depăşirea pragului critic şi s-a declarat încântată de numărul ţărilor care susţin propunerile, dar mai multe state importante s-au opus direct. România şi-a declarat acordul "de principiu", solicitând însă "discuţii suplimentare la nivel tehnic". Oficiul European de Luptă AntiFraudă (OLAF) a calculat că anul trecut fraudele cu fonduri europene s-au ridicat la 500 de milioane de euro la nivelul celor 27 de state membre.

Explicaţii pentru cazurile de plagiat Ponta şi Corlăţean: De ce vor politicienii să devină oameni de ştiinţă

Modul fraudulos în care ministrul Titus Corlăţean a obţinut titlul de conferenţiar universitar confirmă o realitate a sistemului universitar: politicienii au un apetit ridicat pentru titluri academice. Pentru a uşura accederea politicienilor la diverse poziţii universitare, comisiile care îi evaluează dar şi ministerul educaţiei scad foarte mult standardele academice. In lumea dezvoltată profesia de om de ştiinţă cât şi cea de politician sunt doua profesii egal respectabile şi complexe. "Ele nu sunt incompatibile prin norme legale sau de altă natură, ci pur şi simplu prin faptul că nu poţi să le practici dacă nu atingi un nivel minim de competenţă în oricare dintre ele. În România nivelul de practică al ambelor profesii este de foarte multe ori scăzut, din nefericire. Mulţi politicieni au vrut să "împrumute" din prestigiul cândva ridicat al oamenilor din universităţi şi au forţat, pentru că li s-a permis, obţinerea de titluri şi grade didactice, fără însă a atinge nivelul de performanţă cerut în alte ţări.

Gruparea Elan Scwartzenberg contra gruparea Maricel Păcuriu&Cosmin Guşă, lupta cu "arme" nelegale pentru Realitatea TV

Prima grupare, a lui Elan Schwartzenberg ( din care ar face parte fratele său, Fabian,şi apropiata sa, Monica Hoffman, dar şi alte persoane folosite drept paravan în societăţi comerciale), s-a erijat în patroni ai Realitatea ca deţinători a circa 52 % din acţiuni. Operaţiunea s-ar fi făcut nelegal, printr-o firmă de tip off-shore, cu bani proveniţi din evaziune fiscală, prin traficul de influenţă făcut de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ex- şef ANAF. A doua grupare e a lui Maricel Păcuraru, grupare apăruta ca acţionar minoritar în aprilie 2012 în Realitatea Media, cu o firmă din care 50% apartine lui Cosmin Guşă. Această grupare, cu ajutorul unor avocaţi, a făcut contracte fictive, tot prin societăţi comerciale, pentru a îndatora Realitatea şi a se înscrie astfel la masa credală cu o sumă cât mai mare. Gruparea Maricel Păcuraru a preluat conducerea Realitatea TV prin astfel de acţiuni dolosive.

ZIARUL FINANCIAR

Ford a salvat uzina de la Craiova fabricând motoare pentru America de Nord şi Asia. O producţie de 200.000 de bucăţi vor aduce americanilor 1 miliard de euro

Producţia de motoare a fabricii Ford de la Craiova accelerează la peste 1.000 de unităţi pe zi, susţinută de exporturile în afara Europei, în timp ce producţia de maşini este afectată de piaţa auto în scădere de pe Bătrânul Continent. Producţia de motoare a fabricii Ford de la Craiova accelerează la peste 1.000 de unităţi pe zi, susţinută de exporturile în afara Europei, în timp ce producţia de maşini este afectată de piaţa auto în scădere de pe Bătrânul Continent. Jumătate din cifra de afaceri a uzinei Ford de la Craiova va proveni în acest an din produc­ţia de motoare, cererea la nivel internaţional pentru motoare menţinând în activitate fabrica din România, în timp ce producţia de maşini este "ajustată" prin opriri ale liniei de asamblare, aceasta fiind dependentă de piaţa europeană, modelul B-Max nefiind comercializat în Asia sau America.

Olanda, Austria şi Germania au adus 50% din investiţiile străine

Olanda, Austria şi Germania au adus în ultimii cinci ani în România aproximativ jumătate din investiţiile străine directe, menţinându-se în fiecare an pe podium, potrivit datelor BNR. În 2012 faţă de 2008 s-a înregistrat o creştere cu 5,5 mld. euro a soldului investiţiilor provenind din aceste ţări. Cumulat, ţările din top 10 au avut în perioada 2008-2012 o pondere de peste 80% în soldul total al investiţiilor străine. Creşterea soldului investiţiilor din cele 10 ţări în ultimii cinci ani a fost de 7 mld. euro. La finele anului trecut soldul investi­ţiilor străine directe a ajuns la 59,1 mld. euro (cu 10 mld. euro peste 2008), din care 39,3 mld. euro au fost participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit şi 19,9 mld. euro a fost credit net primit de la investitorii străini. Industria a fost "campioana" atragerii de investiţii străine din punctul de vedere al orientării pe ramuri economice.

Depozitele garantate au ajuns luna trecută la 155 miliarde de lei

Valoarea depozitelor garantate prin schema locală de protecţie a debitorilor a ajuns la 155 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, fiind cu aproape 5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. Depozitele garantate de Fond reprezintă 56% din valoarea totală a depozitelor atrase de cele 31 de bănci participante la schema locală de garantare, de 176 miliarde de lei. Celelalte zece bănci din sistem funcţionează în regim de sucursală, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate prin schemele de protecţie din ţările de origine ale băncilor-mamă. "Numărul titularilor de depozite garantate a fost de 14,9 milioane de persoane fizice şi juridice la sfârşitul lunii septembrie, din care 99,8% erau acoperiţi în totalitate întrucât deţineau depozite de valori inferioare plafonului de garantare", potrivit reprezentanţilor Fondului. Plafonul de garantare este de 100.000 de euro (în echivalent lei) per deponent per bancă.

Ministrul agriculturii: După pâine, TVA va scădea la carne, apoi la legume, fructe şi lapte

Succesul reducerii TVA la pâine oferă motive de optimism administraţiei. Ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat ieri că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte. Constantin a afirmat la Titu (Dâmboviţa) că măsura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luată după evaluarea efectului reducerii TVA la pâine. El crede că măsura reducerii TVA la carne nu va avea implicaţii asupra veniturilor bugetare, drept urmare nu trebuie prevăzut nimic special în bugetul pe 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb