REVISTA PRESEI 16.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 noiembrie 2012

ADEVARUL

Economia, din nou pe minus. Riscăm revenirea în recesiune

În trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul precedent şi cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, pe fondul secetei. Prognozele pentru trimestrul IV sunt pesimiste. Seceta din vară a afectat direct economia românească, şi asta se vede încă de pe-acum în statisticile oficiale. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, după ce în trimestrul al doilea abia ieşisem din recesiune, cu o creştere de 0,5%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea economică este şi mai mare, de 0,6% pe serie brută, respectiv 0,8% pe serie ajustată sezonier. În primele nouă luni ale anului, economia a crescut cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, potrivit estimărilor de tip "semnal" comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Antonescu: "Oamenii lui Băsescu" nu vor mai avea niciun parlamentar de Bucureşti

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut joi, la lansarea candidaţilor USL în Capitală, că "oamenii lui Traian Băsescu" nu vor mai avea parte de niciun parlamentar de Bucureşti, aşa cum nu mai au primari de sector sau majoritate în Consiliul General. "Aşa cum nu mai au primar general, aşa cum nu mai majoritate în Consiliul General, aşa cum nu mai au niciun primar de sector, oamenii lui Traian Băsescu, care şi-au bătut joc de această ţară şi de acest oraş, nu vor mai avea niciun parlamentar de Bucureşti", a susţinut Antonescu. El s-a arătat convins că USL va beneficia de încrederea oamenilor şi la alegerile parlamentare.

Parcare high-tech la Universitate. Cum arată cel mai modern parcaj din Capitală

După nenumărate amânări, primarul Sorin Oprescu a deschis publicului, joi, parcarea de la Universitate. Astfel, Capitala are încă 425 de locuri de parcare pentru maşini şi 21 pentru motociclete. Şoferii îşi pot lăsa maşinile aici gratuit toată luna noiembrie, iar de luna viitoare tariful va fi de 2,5 lei pe oră. Parcarea a fost construită de firma belgiană Interparking şi a costat în total 10 milioane de euro. Aceasta este dotată cu echipamente de ultimă generaţie, dar şi cu un adăpost de apărare civilă. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că primele două nivele sunt destinate în special celor care vin să viziteze centrul Capitalei. Lucrările au durat un an şi opt luni, iar investiţia totală a fost de 10 milioane de euro. Potrivit municipalităţii, suma a fost suportată de firma belgiană Interparking.

Gaza: război în scop electoral?

Liderul Hamas ucis de Israel ar putea fi pentru Benjamin Netanyahu ceea ce Osama bin Laden a fost pentru Barack Obama. O escaladare fără precedent a conflictului dintre Israel şi grupările militanţilor islamici radicali din Gaza s-a înregistrat în ultimele zile. Ca reacţie la cele peste 100 de rachete trase spre localităţile din sudul ţării, Israelul a declanşat operaţiunea "Stâlpul Apărării" împotriva grupurilor armate din Gaza. Operaţiunea militară a fost declanşată de Israel într-un moment politic sensibil, cu două luni înainte de alegerile din ianuarie. Premierul Benjamin Netanyahu a fost îndemnat de aripa de dreapta a propriului partid, Likud, să răspundă cu mai multă forţă proiectilelor lansate din Gaza şi a declarat deschis că intenţionează să se prezinte în alegeri drept "apărător al securităţii naţionale".

Compania elveţiană Maus Freres a cumpărat Lacoste pentru un miliard de euro

Tranzacţia vine ca urmare a disputelor de notorietate din interiorul familiei Lacoste. Compania elveţiană nu va renunţa la brand şi va continua să producă haine, articole sportive şi accesorii cu faimosul "crocodil". Maus Freres este, aşa cum arată şi numele, o companie de familie, iar această tranzacţie va asigura longevitatea brandului, au declarat reprezentanţii elveţienilor pentru Reuters. "Toţi acţionarii din familia Lacoste au decis să-şi vândă în întregime participaţiile în cadrul companiei către Maus Freres, care deţinea deja 35% din acţiunile Lacoste prin subsidiara Devanlay", se arată într-un comunicat emis de companie. Decizia de a vinde vine ca urmare a unei lupte de putere în interiorul familiei, izbucnită între Michel Lacoste, fost CEO şi preşedinte al companiei, şi fiica sa, Sophie Lacoste-Dournel, care a fost numită preşedinte în luna septembrie.

Blocajul asupra bugetului UE stopează ajutorul financiar pentru foştii salariaţi ai Nokia de la Jucu

Aproape 25 de milioane de euro reprezentând ajutor de la Uniunea Europeană (UE) pentru peste 5.000 de muncitori disponibilizaţi din şapte state UE, printre care şi România, au fost blocate joi, întrucât nu există bani rămaşi în bugetul UE pentru a finanţa aceste plăţi, informează Agerpres.

CURENTUL

Nevasta lui Ciorbea l-a internat forţat pe liderul spiritual al MISA într-un spital de boli mintale

Procuratura Municipiului Bucureşti a cerut Judecătoriei Sectorului 1, pe 17 august 1989, să dispună "internarea medicală a făptuitorului Gregorian Bivolaru, întrucât acesta este bolnav psihic şi se află într-o stare care prezintă pericol pentru societate". Procurorii au arătat instanţei că Bivolaru este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de răspândire de materiale obscene, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi difuzarea fără autorizare legală a unor materiale destinate a fi folosite ca mijloace de informare publică. Mai exact, Bivolaru, care pe atunci avea 37 de ani, a fost prins pe când distribuia pe sub mână, reviste porno, infracţiune pedepsită în perioada epocii lui Nicolae Ceauşescu. În dosarul de fond, la Judecătorie, Bivolaru a fost înfierat de o altă figură care a devenit cunoscută după Revoluţie, procurorul Lacrima Ciorbea, soţia fostului premier Victor Ciorbea.

Ponta nu dă bani mulţi pe MCV. Miniştrii acuzaţi de incompatibilitate rămân în funcţie

Fără să se gândească la consecinţe, premierul Victor Ponta e decis să-i păstreze alături pe cei trei miniştri declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate. "Cei trei miniştri urmează calea prevăzută de lege pentru a-şi dovedi eventual nevinovăţia. În măsura în care pe cale legală se constată incompatibilitatea lor, evident nu vor mai ocupa o funcţie publică", a spus Ponta, întrebat de jurnalişti dacă în întâlnirea de la Palatul Cotroceni a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi despre scrisoarea primită recent din partea acestuia.

CURIERUL NATIONAL

Economia, în pragul recesiunii

"Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul semnal transmis de Institutul Naţional de Statistică. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,6% în T3, iar la nouă luni creşterea s-a limitat la 0,2%. Erste: România nu va avea creştere economică în acest an din cauza recesiunii din zona euro. România are potenţial de creştere de 4-5%, însă este nevoie de luciditate şi de o poveste proprie pe care să o ofere lumii, a declarat Alexis Karklins Marchay, partner, emerging markets center co-leader Ernst&Young EMEIA.

Se va ieftini energia electrică?

ANRE intenţionează să diminueze numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. Propunerea ar putea fi înaintată Guvernului şi Comisiei Europene în luna ianuarie. Oficialii se tem de un eventual conflict "latent" cu consumatorii care n-ar mai putea plăti facturile majorate de schema de sprijin pentru regenerabile.

Cristian Erbaşu: 2012, un an instabil pentru piaţa construcţiilor

Preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu, spune că anul acesta piaţa construcţiilor a stat pe un palier relativ constant în raport cu ultimii doi ani, speranţele erau mult mai mari datorită lucrărilor de infrastructură. "Sper ca după decembrie să avem parteneri care să privească lucrurile aplicat, să trecem împreună această perioadă de criză", a precizat Cristian Erbaşu în cadrul ediţiei a III-a a Conferinţei Naţionale cu tema "Piaţa Construcţiilor în Europa. România, pregătită pentru competiţie?". "Din păcate sincopele din ultima perioadă pe care le-am avut în privinţa fondurilor europene au făcut ca valorile proiectelor derulate în acest an să fie mult diminuate. Ne este extrem de greu în acest moment să evaluăm ce va urma în 2013.

Oare BNR ar distribui arme de foc populaţiei?

Dacă în numai câţiva ani cantitatea de arme de asalt de pe teritoriul României s-ar fi triplat, fără să ştim că ar fi război sau că s-ar organiza un concurs naţional de vânătoare, suntem siguri că autorităţile numaidecât s-ar fi alertat; laolaltă Guvern, Poliţie şi tot ce înseamnă administraţie locală ar fi încercat să vadă care este natura acestei inflaţii de armament şi la cine ajung armele. Nu aceeaşi vigilenţă am avut însă, în materie monetară, de la autoritatea de resort, Banca Naţională a României. Deşi cantitatea de lei s-a triplat din 2008 până în prezent, într-un răstimp în care economia a scăzut, iar investitorii străini ne-au ocolit cu valuta, BNR nu a părut deloc alertată. Putem intra în dezbateri sofisticate despre politica monetară, despre deficitul de cerere şi "inflaţia structurală". Totuşi, leii în exces sunt cei mai ameninţători pentru preţuri. Restul e praf... de puşcă.

FP a înregistrat pierderi în octombrie, iar profitul pe 2012 a scăzut la 571 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat pierderi de 3,2 milioane lei în luna octombrie, astfel că profitul pentru primele 10 luni din 2012 a fost de 571,3 milioane lei (126 mil. euro), faţă de câştigul anunţat la sfârşitul lunii septembrie, de 574,5 mil. lei. În luna octombrie, activul net a crescut cu 1,32%, la 12,877 mld. lei (2,839 mld. euro), de la nivelul de 12,71 mld. lei la finalul lunii septembrie. În urma evoluţiei din luna octombrie, valoarea unitară a activului net a crescut de la 0,9476 lei/acţiune, la 0,9601 lei/acţiune. La finalul lunii octombrie Fondul avea creanţe de 13,3 milioane lei, faţă de 16 milioane lei în septembrie, potrivit unui raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), informează Mediafax.

Deteriorarea pieţei internaţionale a aluminiului a afectat profitul Alro

Profitul net al producătorului de aluminiu a scăzut de 2,8 ori în primele nouă luni din acest an, la 78,8 milioane lei. Rezultatul a fost de asemenea afectat de livrările de energie tot mai scăzute de la Hidroelectrica. Compania vrea un împrumut de 28 mil. dolari pentru capital de lucru, de la Raiffeisen, BRD şi UniCredit

EVENIMENTUL ZILEI

Afacere gigant a UDMR: 165.000 ha sunt pe mâna "Bărbierului" de păduri

Defileul Mureşului Superior a ajuns pe mâinile unui obscur şef de ocol din Gheorgheni, remarcat în ultimii 10 ani pentru defrişările masive. Acum este cel mai mare concesionar din România. Ştafeta în UDMR a fost predată. Pădurile din România au un nou stăpân, după Verestoy Attila. Numele lui este Melles Elöd şi este un inginer silvic din Gheorgheni (Harghita). Are un mic ocol în acel judeţ, dar în 2010 a devenit brusc cel mai mare concesionar de pădure din România: 165.000 ha în judeţul Mureş. Imaginaţi-vă că un ocol mare din România e pe la 12.000- 13.000 ha, iar Biserica administrează în Suceava aproape 100.000 ha, ceea ce a făcut să se comenteze ani de zile pe marginea "Averii BOR".

Capcana lui Ponta: Misiune imposibilă la Bruxelles pentru Băsescu

Premierul Victor Ponta s-a resemnat cu o neaşteptată lejeritate în faţa deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a merge personal la reuniunea Consiliului European la care se decide controversatul buget UE pentru 2014-2020. România are mari şanse ca, urmare a gradului de absorbţie foarte slab, să primească bani mai puţini decât în exerciţiul bugetar 2007-2013. În consecinţă, Ponta îl lasă pe Băsescu să rezolve o situaţie imposibilă şi, eventual, să fie blamat pentru eşecul României. De altfel, după ce săptămâni întregi a insistat că este dreptul premierului să se ducă la Consiliul European, acum, Ponta s-a mulţumit să declare că "a luat" act de decizia şefului statului. Mai mult, într-un gest cooperant fără precedent în relaţiile dintre Cotroceni şi Palatul Victoria, premierul a spus Executivul îi va pune la dispoziţie preşedintelui României toate informaţiile necesare.

Cum câştigă Nicolae Văcăroiu 123 de milioane de lei lunar

Fostul lider al PDSR (PSD acum), actualul preşedinte al Curţii de Conturi a României, cumulează leafa de 9.543 de lei cu pensia de 2.748 de lei. El are mandat până în 2017. Nicolae Văcăroiu şi-a asigurat bătrâneţi liniştite. El încasează lunar 123 de milioane de lei vechi, deşi Guvernul Emil Boc a dat, în 2009, o reglementare prin care a încercat să raţionalizeze cheltuielile publice, pentru ca România să poată respecta acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Potrivit art. 17 din Legea nr.329/2009, pensionarii care vroiau să lucreze în continuare la stat nu puteau cumula leafa cu pensia, dacă aceasta depăşea nivelul salariului brut pe economie utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat.

Primul SITE DE ŞTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIŞTII

Redacţia "Evenimentul Zilei" te aşteaptă în comunitatea evz.ro. Cel mai bun portal de ştiri îşi transformă cititorii în parteneri egali de dialog. Împreună cu tine consolidăm cea mai veche şi serioasă comunitate online a unui site de ştiri. De astăzi, jurnaliştii redacţiei "Evenimentul Zilei" vor intra dialog direct cu cititorii, în special în zona de editoriale a evz.ro. Scopul este să dezvoltăm împreună cea mai mare comunitate online (din 2009) de pe un site de ştiri, în care cititorii şi jurnaliştii sunt parteneri egali şi construiesc cea mai corectă radiografie a prezentului, cele mai interesante interpretări ale trecutului şi cea mai clară imagine a viitorului.

JURNALUL NATIONAL

A apărut prima plângere penală împotriva lui Sima

Procurorii pot face acum legătura între activitatea fostului şef al Bursei din Sibiu şi pierderea banilor. Monica Nistorescu, fosta soţie a jurnalistului Cornel Nistorescu, a depus vinerea trecută plângere penală împotriva lui Cristian Sima, pentru înşelăciune. Aceasta este prima plângere penală împotriva fostului şef al Bursei de la Sibiu, care a fugit din ţară în urma pierderii banilor unor celebrităţi care au investit prin intermediul său. "Eu sunt într-o situaţie specială, pentru că nu am apucat să investesc nici cu WBS Holding, nici cu WBS România. Am transferat însă 360.000 de lei, aproximativ 100.000 de dolari, direct într-un cont personal al lui Sima", a declarat Monica Nistorescu pentru Jurnalul Naţional.

Şi talibanii râd câteodată. De fostul şef al CIA, David Petraeus, desigur

Scandalul Petraeus, care-l are ca protagonist pe fostul şef al CIA, nu afectează doar Administraţia americană, ci are ecouri inclusiv în rândurile duşmanilor talibani, care se distrează de mama focului pe seama motivelor demisiei şefului spionilor americani. Unul dintre liderii talibanilor afgani a abordat chestiunea cu un jurnalist al agenţiei France Presse zilele acestea, la o întâlnire avută undeva, în nord-vestul Pakistanului. Deşi serios până la abordarea temei demisiei şefului CIA, liderul taliban a izbucnit în râs când a venit vorba despre David Petraeus. "Ce imbecil! Ca toţi americanii, de altfel!", a exclamat talibanul în legătură cu generalul Petraeus, care a fost inamicul numărul 1 al talibanilor pe vremea când era şef al forţelor NATO din Afganistan, în perioada iulie 2010-iulie 2011, mandat în timpul căruia a intensificat raidurile contra rebelilor.

Cinci miliarde de dolari amendă pentru British Petroleum, în urma scurgerii de petrol din 2010

Compania British Petroleum (BP) va avea de plătit cinci miliarde de dolari, iar cel puţin doi angajaţi ai firmei vor fi acuzaţi de ucidere din culpă, spune o sursă implicată în negocierile dintre Departamentul de Justiţie din SUA şi compania britanică, informează USAToday. BP nu vrea ca acest caz să ajungă în instanţă, preferând să cadă la înţelegere cu Departamentul de Justiţie din SUA, în afara tribunalului. Negocierile, care au durat luni de zile, au ajuns la sfârşit. Un puţ de petrol de pe platforma Deepwater Horizon, care fora la 1.500 de metri adâncime, în largul Golfului Mexic, a explodat la 20 aprile 2010. În explozie au murit 11 oameni, spărtura puţului făcând ca circa 595.000.000 de litri de petrol să fie deversaţi în ocean, în decursul a 87 de zile.

Scântei la Transelectrica. Directorul Andrei Benghea-Mălăieş a luat Bac-ul după ce a terminat facultatea

Transportatorul de electricitate schimbă conducerile pe bandă rulantă: patru echipe s-au succedat în mai puţin de un an. La Transelectrica se duc lupte crâncene pentru instalarea managementului. Compania a avut câteva echipe de conducere numai în ultimul an. Politizarea totală practicată de guvernarea PDL se desface greu. Deciziile Ministerului Economiei în privinţa acestei companii, care are o cifră de afaceri ce tinde spre un miliard de euro, sunt însă controversate. În locul "căpuşelor" instalate de PDL îşi fac loc cu greu profesioniştii de care Transelectrica are nevoie. Semne mari de întrebare în acest sens sunt lansate de site-ul specializat Energy-Center.ro.

Mohammad Murad: Jumătate dintre camerele de hotel din România sunt închise

Peste jumătate dintre camerele de hotel din România, respectiv mai mult de 50.000, au intrat în conservare în ultimii ani, din cauza crizei, şi 5.000 de cameriste au fost concediate, a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În hotelurile româneşti sunt 180.000 de locuri clasificate, potrivit lui Murad, care au peste 100.000 de camere.

NATIONAL

Judecatoarea Sarcina a inchis ochii la spaga de dragul sotului

Dezvaluirile facute de "National" despre afaceristul Nicolae Sarcina scot la iveala fapte extrem de grave. Acesta a vrut sa dea spaga unui politist chiar sub nasul sotiei sale, judecatoarea Laura Sarcina, care imparte dreptatea la Tribunalul Gorj si vrea sa ajunga magistrat la Curtea de Apel Bucuresti. Incredibilul film realizat in timpul unei operatiuni de filaj, care a fost prezentat in exclusivitate de "National" si care a ajuns proba intr-o ancheta declansata de Directia Generala Anticoruptie, ar putea s-o lase pe judecatoarea Laura Sarcina fara roba.

Oprescu si-a luat mana de pe USL

Uninea Social Liberala si-a lansat, ieri, la Sala Palatului, candidatii din Bucuresti. De la eveniment au lipsit primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, dar si vedeta manifestarii, edilul Sorin Oprescu. Sorin Oprescu fuge de uselisti ca dracu' de tamaie. Desi pana in prezent Uniunea a avut doua actiuni politice mari in Bucuresti, primarul nu a participat la niciuna dintre ele. Motivul: independentul Oprescu nu vrea sa-i fie lipita pe frunte eticheta de uselist.

Ofiteri sub acoperire, vecini de cosmar pentru miliardari si afaceristi

Desi piata imobiliara parea la un moment dat ca se prabuseste, iata ca in ultimele zile se cunoaste un anumit reviriment. Cel putin pe segmentul inchirierilor unor locatii de lux. Unde, culmea, tocmai cele mai scumpe apartamente, inclusiv duplex-uri premium, isi gasesc acum locatarii pe banda rulanta. Iar miliardarii si afaceristii care deja locuiau in respectivele complexuri exclusiviste s-au bucurat, vazand ca noii lor vecini sunt de pe acelasi palier social. Pentru ca ofiterii sub acoperire vor locui de acum inainte chiar langa cei pe care trebuie sa-i fileze. In acest scop, se inchiriaza "pe persoana fizica" zeci de locuinte de lux, vilute sau apartamente din complexurile exclusiviste care "gem" de locatari numai unul si unul. Care, cu siguranta, se vor imprieteni la catarama cu noii lor vecini, care se vor dovedi niste baieti de zahar, dispusi oricand sa dea o mana de ajutor. Asa ca se anunta interceptari explozive in continuare...

Cum va imbogatiti daca puneti ban peste ban ca Warren Buffett

Oare cum fac unii oameni de aduna miliarde de dolari sau de euro, iar restul de 99% din populatie traieste doar dintr-un venit lunar mai mic sau mai mare? Warren Buffett, unul dintre bogati lumii, a inceput sa faca avere de mic copil, vanzand diverse marfuri din usa in usa. Cand inca nu implinise zece ani a inceput sa vanda guma de mestecat, racoritoare si ziare din usa in usa, apoi a achizitionat, cu ajutorul tatalui sau (care detinea o firma de brokeraj) primele sale actiuni la o companie. Dupa ce le-a vandut in castig, a cumparat o masa de joc pinball defecta, a reparat-o si a amplasat-o intr-o frizerie. Peste cateva luni, mai multe frizerii pe o raza de cateva strazi erau dotate cu jocuri pinball furnizate de micul afacerist. Warren Buffett incepuse sa faca avere, bazandu-se insa si pe un comportament de tipul "nu cumpara ceea ce poti face tu la un pret mai redus".

PUTEREA

FMI, depăşit de legislaţia românească

Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a ajuns la concluzia că România are o mare şansă de dezvoltare, reprezentată de energie, agricultură şi înaltele tehnologii. Declaraţia este susţinută şi de Fondul Monetar Internaţional, care are unele deficienţe de înţelegere, întrucât nu este obişnuit cu birocraţia românească. Oficialul de la Ministerul Economiei a ţinut să atragă atenţia că misiunea FMI din această perioadă este una de evaluare de etapă, şi nu una de negociere. "Mi-a plăcut o singură remarcă la FMI. Experţii Fondului consideră că avem o şansă uriaşă să devenim hub regional pentru energie", a declarat demnitarul. Potrivit acestuia, FMI a criticat lentoarea cadrului legislativ referitoare la managementul privat al companiilor.

Conflictul se întinde în Orientul Apropiat: Israelul luptă pe două fronturi

Vechiul conflict dintre israelieni şi palestinieni capătă o nouă turnură în contextul amplificării tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului. Situaţia se complică şi în urma anunţului palestinian privind depunerea la ONU a unei rezoluţii care solicită recunoaşterea Autorităţii Naţionale Palestiniene ca stat nemembru al Naţiunilor Unite. Armata israeliană a deschis focul duminică şi luni dincolo de linia de dezangajare stabilită cu Damascul în 1974, drept represalii la tirurile lansate accidental de armata siriană, iar miercuri şi joi a răspuns atacurilor venite din Fâşia Gaza, avertizând că va rupe acordurile de pace de la Oslo. Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă pentru a căuta soluţii la conflictul din zonă.

Toţi directorii de şcoli, numiţi ilegal. Funeriu: Asistăm la cea mai feroce politizare a învăţământului

Toţi directorii şi inspectorii de şcoli numiţi politic, aflaţi în funcţie în acest moment, sunt numiţi ilegal. Potrivit Legii educaţiei naţionale 1/2011, directorii de şcoli trebuiau numiţi prin concurs, din rândul Corpului naţional de manageri educaţionali. Concursul nu s-a mai ţinut, iar şefii de şcoli au fost numiţi din rândul activiştilor de partid. Fosta şi actuala conducere a Ministerului Educaţiei se acuză reciproc de politizare fără precedent a învăţământului.

Suedia vrea să importe gunoaie din România, pentru a produce energie alternativă

Suedia, care a învăţat încă de acum câteva decenii să recicleze gunoaiele pe care le foloseşte ca sursă de energie alternativă, nu produce suficiente gunoaie şi este dispusă, prin urmare, să plătească pentru a le importa. Cea care a lansat apelul privind achiziţionarea de gunoaie sortate este Catarina Ostlund, consultant la Agenţia suedeză pentru Protecţia Mediului, relatează joi cotidianul italian Il Giornale. "Suedia produce o cantitate de gunoaie sub necesarul energetic alternativ. Sperăm, prin urmare, să aducem gunoaie din Italia, România, Bulgaria şi din ţări baltice, deoarece acolo sunt înmagazinate în cantităţi mari"", a explicat Ostlun.

ROMANIA LIBERA

Traseism. Dintre actualii parlamentari ai ARD şi USL, 13 vor candida pe 9 decembrie pe listele PP-DD. Partidul TRASEIŞTILOR. 115 din candidaţii lui Dan Diaconescu vin de la PDL, USL sau PRM

Partidul lui Dan Diaconescu va trimite în Parlament o întreagă armată de traseişti politici. O analiză a RL arată că, din cei 450 de candidaţi ai PP-DD, mai mult de un sfert provin din alte partide, precum ARD sau USL. O situaţie care nu poate decât să ne pună pe gânduri. Ce rol vor juca după 9 decembrie oamenii lui Diaconescu din viitorul Legislativ? Partidul care se laudă că-şi obligă candi-daţii să semneze un contract prin care se angajează că vor plăti 2 milioane de euro despăgubire dacă vor migra la alte partide este compus, în marea lui majoritate, din traseişti politici. Cei mai importanţi candidaţi PP-DD la alegerile parlamentare din decembrie provin de la marile partide, din rândul celor care nu şi-au mai găsit un loc pe listele de candidaţi ai PDL sau USL. Iată care este situaţia exactă a candidaţilor PP-DD, potrivit unei analize RL: din cei 450 de candidaţi ai partidului lui Diaconescu, 115 vin din alte partide.

Băsescu TREBUIE SĂ SCHIMBE rezultatul alegerilor de Cristian Campeanu

Dacă în urma alegerilor din decembrie va rezulta o majoritate şi un premier care vor prezenta un pericol clar şi iminent de a scoate ţara de pe direcţia Vest - adică împotriva interesului naţional - atunci Băsescu nu numai că poate, dar are chiar datoria de a se opune unui astfel de deznodământ, chiar dacă acest lucru ar însemna să se opună rezultatului unui proces democratic. Când democraţia intră în conflict cu drepturile şi libertăţile individuale, cu egalitatea în faţa legii şi, deci, cu statul de drept, atunci democraţia eşuează de la funcţia ei fundamentală şi devine ilegitimă

ZIARUL FINANCIAR

Războiul politic care a alungat investiţiile, seceta din agricultură şi declinul construcţiilor au trimis din nou economia pe minus în T3

Majoritatea analiştilor şi oamenii de afaceri văd posibilă o dinamică pozitivă a PIB în ultimul trimestru al anului, însă şi-au ajustat estimările de creştere economică pentru întreg anul 2012 spre 0-0,5%, susţinând că nu exclud riscul recesiunii. Dinamica pozitivă a PIB în T4 ar putea să fie adusă de reluarea unor proiecte de investiţii, un element de influenţă important fiind şi faptul că efectul negativ maxim din agricultură s-a cuantificat în T3, după cum spun analiştii. Produsul Intern Brut a scăzut în T3 cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, determinând analiştii să-şi reducă estimările pentru creşterea economică din acest an. Revenirea economiei în teritoriu negativ în T3 vine după ce în trimestrul al doilea au apărut semnale încurajatoare de creştere a PIB, după două trimestre consecutive de scădere.

Sfaturi de la Cristian Secoşan, Petrom: Nu plecaţi în străinătate. Sunt foarte multe oportunităţi aici

Cristian Secoşan, 45 de ani, al doilea român care şi-a găsit un loc în echipa de conducere a Petrom după Mariana Gheorghe, CEO al companiei, crede că România încă mai are ce să le ofere tinerilor care visează la o carieră de management, piaţa locală fiind plină de oportunităţi pentru cei care le vânează aşa cum trebuie. Secoşan a preluat de la începu­tul lunii sep­tem­brie funcţia de mem­bru al di­­rec­­toratului Pe­trom, res­ponsabil pen­tru ac­ti­vi­ta­tea de gaze şi energie, du­pă ce a re­nunţat la poziţia de director ge­­neral al Sie­­mens Ro­mâ­nia, unul dint­re cei mai im­­por­tanţi fur­ni­zori locali de echi­pa­mente ener­ge­tice. În afa­ră de Sie­mens, Se­coşan a lucrat în func­ţii de con­du­­cere în ca­drul ABB, Alstom sau E.ON.

Borza: Sunt 500 de băieţi deştepţi la Hidroelectrica

Hidroelectrica a fost căpuşată prin intermediul a 500 de contracte comeciale cu preţuri supraevaluate. Vârful aisbergului sunt într-adevăr cele zece contracte directe pe care compania le avea pentru vânzarea de energie electrică, caz în care Hidroelectrica îşi vinde energia sub preţul pieţei. Unele contracte comerciale, dincolo de cele de vânzare a energiei, au început să fie denunţate, altele urmează, şi odată cu ele şi contractul colectiv de muncă cu salariaţii va suferi anumite modificări. În ciuda acestor măsuri, Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, aflat acum în insolvenţă, va termina cel mai probabil anul cu un minus de 384 mil. lei (85 mil. euro). Pentru 2013 este promis din nou însă un câştig record de 100 mil. euro, similar cu cel pe care compania trebuia să-l bifeze anul acesta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb