REVISTA PRESEI 17.01.2015

Willy Homner
Revista Presei / 17 ianuarie 2015

ADEVARUL

Clienţii OTP Bank România care au credite în franci elveţieni primesc reduceri ale ratelor

OTP Bank România, una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni (simbol CHF), va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor. Clienţii OTP Bank pot solicita această facilitate până la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit. Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii vor putea beneficia de o reducere temporară cu până la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

Topul băncilor şi caselor de schimb unde puteţi găsi cei mai ieftini franci elveţieni în acest weekend

Curs valutar franc elveţian. Pe piaţa interbancară, francul elveţian a înregistrat vineri un nou maxim istoric - 4,42 lei, însă cusul s-a calmat în băncile comerciale şi la casele de schimb. "Adevărul vă arată unde puteţi găsi cele mai mici cotaţii pentru francul elveţian în aceste zile de sfârşit de săptămână. BĂNCI: Intesa Sao Paolo -- 4,4750; Bancpost -- 4,5120; UniCredit -- 4,5200; BRD -- 4,5220; Feroviara -- 4,5300; Românească -- 4,5686; RIB -- 4,5720 Credit Europe -- 4,5800. Celelalte bănci afişează cotaţii de peste 4,6-4,8 lei/franc. CASE DE SCHIMB VALUTAR: Credit Amanet (Bucureşti) -- 4,400; Innova (Bucureşti) -- 4,450; Corsa (Constanţa) -- 4,450; Inter-Discret (Miercurea Ciuc) -- 4,450; Total Expres (Bucureşti) -- 4,430; Daveri Exchange (Bucureşti) -- 4,470; Trans Selena (Bucureşti) -- 4,480.

Biblia versus Coranul. Ce au în comun şi ce le separa pe cele mai filosofice dintre cărţile lumii

Despre asemănările şi deosebirile celor două mari religii, creştinism şi islam, s-ar putea scrie tomuri. Însă liderii spirituali din România vorbesc despre ceea ce apropie credincioşii de Dumnezeu şi despre ceea ce trebuie să despartă religia de fanatism. La Constanţa funcţionează singurul organism din România care reuneşte cele trei mari religii: ortodoxă, catolică şi musulmană. Forumul celor Trei Religii a fost înfiinţat în 2004, la Constanţa, tocmai cu scopul de a combate fundamentalismul. La întruniri sunt invitaţi şi lideri ai cultului mozaic, pentru a întări mesajul transmis, fără echivoc: "Există un singur Dumnezeu, care vrea să fie pace". Creştinismul crede că Iisus Hristos este Dumnezeu Adevărat, a doua Persoană a Sfintei Treimi, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu. Prin urmare Întemeietorul este însuşi Dumnezeu. Islamul este întemeiat de Profetul Mahomed, despre care se crede că este ultimul şi cel mai mare dintre Profeţii lui Allah, în timp ce pe Iisus îl socoteşte doar un profet oarecare.

Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate

"Nu mai putem sa platim ratele la imprumutul in franci elvetieni, nici cu ambele salarii din casa". In aceasta situatie fara iesire sunt acum din ce in ce mai multe familii. Brusc, sumele datorate bancilor au inceput sa creasca ametitor, iar vietile lor au fost date peste cap. Disperati, multi asteapta o solutie salvatoare. Pentru ca nu s-ar fi calificat la un imprumut in lei sau euro, banca i-a recomandat lui Sorin sa parieze pe francul elvetian. Asa ca s-a indatorat pe 20 de ani. Ieri, omul a simtit ca ii fuge pamantul de sub picioare. In toata tara sunt peste 150 de mii de familii indatorate in franci elvetieni. Peste 3 mii de persoane s-au strans deja intr-un grup pe Facebook, unde printr-o petitie incearca sa se faca auziti. Peste 140 de mii dintre creditele in Franci elvetieni sunt, potrivit Biroului de Credite, imprumuturi prin care au fost cumparate case ori terenuri.

Un român înarmat cu un cuţit, care ameninţase musulmani, reţinut în faţa unei moschei din Franţa

Un imigrant român care a proferat ameninţări cu moartea la adresa musulmanilor după atentatele de la Paris a fost reţinut, vineri, în apropierea Marii Moschei din oraşul Toulouse. Autorităţile franceze au găsit asupra acestuia un cuţit cu lama de 20 de centimetri. Românul, în vârstă de 34 de ani, ar fi luat un taxi, vineri dimineaţă, pentru a ajunge la Marea Moschee din Toulouse, situată în cartierul Empalot, arată Mediafax. Planul acestuia a fost dejucheat de unul dintre apropiaţii săi care a avertizat poliţia şi le-ar fi spus că românul ar fi intenţionat "să omoare un musulman", conform unei surse din poliţie citată de AFP. În jurul orei 9.00 (ora 10.00, ora României - n.r.), românul a fost reţinut în faţa moscheii. Acesta avea asupra sa un cuţit cu lama de 20 de centimetri. Bărbatul este acuzat de port ilegal de armă şi proferare de ameninţări cu moartea.

SURPRIZĂ IMENSĂ ÎN LIGA 1 > Şi DigiSport va transmite meciurile din Liga 1 din retur!

Reprezentanţii ISB, firma care producea meciurile din Liga 1, au trimis un comunicat de presă prin care confirmă înţelegerea cu RCS-RDS. "Conform promisiunii făcute, ISB Media Holding continuă să susţină fotbalul profesionist din România prin onorarea contractului semnat cu LPF la 4 martie 2014. Alături de principalii distribuitori ai posturilor Look TV şi LookPlus, deja consacraţii UPC, TeleKom şi Orange, care şi-au asumat parteneriatul cu ISB şi implicit cu Liga 1 de la începutul sezonului competiţional în curs de desfăşurare, anunţăm opinia publică despre încheierea contractului şi cu reţeaua RCS&RDS", se arată în comunicat.

Carne stricată din China pentru lanţurile de restaurante McDonald's şi KFC

Aproape jumătate din fabricile de procesare a alimentelor din China nu reuşesc să îndeplinească standardele internaţionale minime privind siguranţa alimentelor, arată un nou studiu. "AsiaInspection", organizaţie de control a calităţii, spune că 48% din "câteva mii" de inspecţii şi teste făcute în China anul trecut, au arătat că nu se îndeplinesc cerinţele stipulate de clienţii lor, cum ar fi companiile occidentale de fast-food. "Evident, există poveşti de groază. Am găsit fabrici în care nu se ştie nimic despre standardele de igienă. Oamenii manevrează alimentele fără mănuşi, fără nimic", a declarat telefonic pentru CNN Mathieu Labasse, vicepreşedintele "AsiaInspection". Potrivit lui Labasse, există numeroase motive pentru încălcarea standardelor internaţionale. În unele cazuri, testele de laborator au descoperit niveluri anormal de mari de pesticide, de antibiotice, de metale grele, de bacterii sau virusuri care pot supune consumatorii unui risc imens.

Sondaj IRES. Cea mai mare spaimă a românilor în 2015 - un război

Peste 90% din români aşteaptă, de la actuala clasă politică, un nou proiect de ţară, iar un procent similar consideră că perioada actuală este oportună pentru iniţierea acestuia, potrivit unui sondaj IRES efectuat în luna ianuarie. De asemenea, cei mai mulţi se tem de izbucnirea unui conflict armat în regiune. Potrivit sondajului efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, 91% dintre cei chestionaţi consideră că România are nevoie de un proiect de ţară, iar 90% dintre susţin că ar trebui iniţiat în această perioadă. În ce priveşte iniţiatorul proiectului, 53% dintre respondenţi l-au indicat pe preşedintele Klaus Iohannis, 20% dintre ei l-ar prefera pe Victor Ponta. De asemenea, 13% dintre cei chestionaţi au spus că proiectul ar trebui iniţiat de societatea civilă, în timp ce 8% au optat, în proporţii egale, pentru Academia Română şi mediul privat.

Proteste violente în Pakistan şi Niger faţă de ultimele caricaturi cu Mohamed din revista Charlie Hebdo

Poliţiştii pakistanezi au tras focuri de avertizare şi au intervenit cu tunuri de apă, vineri, pentru a dispersa o mulţime care manifesta împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo în faţa consulatului francez la Karachi, Pakistan. În Niger, centrul cultural francez din oraşul Zinder a fost incendiat vineri de manifestanţi furioşi din cauza publicării caricaturii cu Profetul Mahomed în revista Charlie Hebdo. Trei oameni au fost răniţi în confruntările din Pakistan dintre manifestanţi şi poliţie ce au izbucnit după-amiază, după tradiţionala rugăciune de vineri. Marile partide islamiste din Pakistan au făcut apel la manifestaţii naţionale pentru a denunţa publicarea unei noi caricaturi cu profetul Mahomed pe prima pagină a revistei satirice franceze.

Operaţiuni antiteroriste în Europa

Operaţiuni antiteroriste în Europa. Poliţia germană a arestat două persoane ieri dimineaţă, acuzate că făceau propagandă pentru gruparea teroristă Statul Islamic. Cei doi erau de origine turcă, iar reprezentanţii forţelor de ordine spun că nu au găsit indicii potrivit cărora ar fi plănuit atacuri pe teritoriu german, ci doar în Siria. Presa locală anunţă că arestările din Germania au avut loc în urma mai multor percheziţii la domiciuliu celor doi. Operaţiunea antiteroristă este încă în desfăşurare, forţele speciale din Germania fiind pe urmele a altor trei persoane suspecte. Trei morţi în timpul unor operaţiuni antiteroriste în Belgia. Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seara, împotriva membrilor unei grupări teroriste în oraşul Verviers, potrivit RTBF, citat de Mediafax. Suspecţii plănuiau un atentat terorist în Belgia. Este vorba despre tineri care se întorseseră recent din Siria, unde se presupune că ar fi fost radicalizaţi.

EVENIMENTUL ZILEI

PREOŢII-Casanova au întemeiat o nouă biserică pentru a putea iubi mai multe femei

Peste 20 de falşi preoţi, majoritatea foşti monahi şi popi excluşi de BOR pentru relaţii cu enoriaşele, au întemeiat Mitropolia Autonomă. Maneliştii vin să se închine şi să lase donaţii escrocilor seducători. Icoane din care iese mir, moaşte ale unor sfinţi necunoscuţi, titluri bisericeşti cu trimitere la Italia, Moldo-Valahia sau Grecia fac parte din arsenalul celor aproximativ 20 de autointitulaţi preoţi, care poartă sutană pentru a avea trecere în rândul enoriaşelor. Naivii le dau donaţii şi asistă la slujbelor lor, deşi liturghiile sunt ţinute în dughene, garaje şi în păduri. Au aşa de mare trecere în rândul enoriaşelor, încât când sunt daţi afară de Biserica Ortodoxă Română (BOR), femeile bocesc şi înjură arhiepiscopi. Numele cultului este Mitrolopia Autonomă şi nu este un cult recunoscut.

Cel mai puternic om din Europa: Am foarte mare încredere în Iohannis

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că are mare încredere în preşedintele român, Klaus Iohannis, exprimându-şi speranţa că acesta va apropia şi mai mult România de Europa. 'Am mare încredere în domnul preşedinte al României. Sper că el va apropia şi mai mult România de Europa. România este o membră importantă a Uniunii. România nu ar fi completă fără România şi totdeauna am fost foarte mândru de faptul că în 2005, când eram preşedintele Consiliului European, am semnat la Luxemburg tratatul de aderare a României şi chiar mă simt foarte apropiat de această ţară', a spus Juncker după întâlnirea cu preşedintele român. El a arătat că îl cunoaşte de mulţi ani pe Klaus Iohannis, de pe vremea când era primarul Sibiului, şi că ţara sa, Luxemburg, a avut relaţii privilegiate cu acesta, referindu-se la faptul că Sibiul a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007 alături de Luxemburg.

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi: Raportul MCV se anunţă a fi mai ales o palmă pe obrazul PSD

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi, a atras atenţia că potrivit unor informaţii prezentate în presă, clasa politică din România apare din nou la capitolul restanţe în raportul MCV care va fi publicat zilele viitoare. În particular, în Parlamentul României, cei care au protejat corupţia au fost social-democraţii lui Victor Ponta, a subliniat deputatul PNL. "Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prin îndeplinirea obiectivelor asumate de România prin acest document reprezintă un deziderat formulat atât de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi de fostul şef de stat.

Curtea Constituţională: Confiscarea extinsă, posibilă doar pentru bunuri dobândite după 2012

Curtea Constituţională a decis, în urma unei sesizări de neconstituţionalitate, că măsura confiscării extinse prevăzută în Codul penal este posibilă doar pentru bunurile dobândite după anul 2012, respectiv de la momentul intrării în vigoare a legii care prevede această măsură. Curtea Constituţională a României a fost sesizată cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 112 din Codul penal, unde se menţionează că în cazul "infracţiunilor privind traficul de droguri şi de precursori" este posibilă confiscare extinsă. Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.112 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Aplicaţia cu care FACEBOOK vrea să DOMINE lumea

Facebook a lansat, miercuri, Facebook At Work, o aplicaţie care le permite companiilor să îşi creeze propriile reţele de socializare, dedicate propriilor angajaţi. Aceste reţele de socializare pe care companiile pot să le creeze prin intermediul aplicaţiei Facebook At Work vor arăta şi vor funcţiona precum reţeaua de socializare Facebook. Aplicaţia poate fi descărcată de pe dispozitivele cu sisteme de operare iOS şi Android, o versiune a Facebook at Work fiind accesibilă şi pe pagina principală a Facebook, conform site-ului specializat techcrunch.com. Potrivit Facebook, informaţiile publicate pe aplicaţia Facebook At Work vor fi securizate, fiind confidenţiale şi păstrate separat de profilurile personale al angajaţilor. Totodată, această aplicaţie este realizată astfel încât să furnizeze o posibilitate pentru utilizatori să comunice şi este o alternativă pentru e-mailuri şi pentru site-urile de intranet folosite în companii.

JURNALUL NATIONAL

Anunţ SRI: Site-urile unor instituţii de învăţământ superior şi de administraţie publică au fost supuse unor atacuri cibernetice majore

Site-urile unor instituţii de învăţământ superior şi de administraţie publică au fost supuse unor atacuri cibernetice începând cu jumătatea lunii decembrie 2014, a anunţat Serviciul Român de Informaţii, precizând că în cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene şi pro-palestiniene, unul dintre site-uri fiind al Patriarhiei Române. "Pe fondul acţiunilor desfăşurate de grupările hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecvenţă crescută, şi atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice aparţinând unor entităţi publice sau private din România, realizate şi în scopul promovării unor mesaje de propagandă islamistă. Acest gen de entităţi agresoare derulează, în mod continuu, acţiuni de identificare a vulnerabilităţilor de securitate cibernetică, pe care le exploatează imediat sau conjunctural.", menţionează într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

75 de mii de români sub ŞOCUL CREDITELOR în franci elveţieni, NICI UN PROTEST LA AMBASADADA ELVEŢIEI

Socul liberalizării francului elveţian, desprins de rata fixa fata de euro, a lovit si in Romania pe cei cu credite in moneda elveţiană. Banca Naţională a României a furnizat informaţii despre ponderea acestor credite in ansamblul creditelor acordate de bănci persoanelor fizice. Se afla in derulare credite acordate in franci elveţieni totalizând 10 miliarde de lei, numărul acestora fiind de 75.712, in ansamblul creditelor acordate populaţiei. Acestea reprezintă circa 3,7 la suta din numărul total. In echivalent euro acestea reprezintă 2,2 miliarde euro. În Polonia numărul creditelor imobiliare in franci elveţieni este de circa 700.000, cu o valoare echivalenta de 31 de miliarde de euro. Un grup de nemulţumiţi fata de situaţia aprecierii bruşte a francului elveţian a protestat in fata sediului Băncii Naţionale a României. Nici o persoana nu a protestat însă in fata Ambasadei Elveţiei de la Bucureşti. Cursul de schimb LEU/FRANC nu este stabilit de Banca Naţională a României.

Francul elveţian pune Europa cu roţile în sus

Renunţarea la paritatea de 1,20 franc elveţian/euro a răsturnat într-o zi bugetele a sute de mii de familii din Estul Europei. Măsura luata de Banca Naţională a Elveţiei a întărit brusc francul elveţian cu circa 20 la suta dar are un efect de multiplicare in devalorizarea monedelor naţionale din Polonia, Romania, Croaţia, Bulgaria unde sunt larg răspândite creditele date de bănci in moneda elveţiană. Potrivit publicaţiei Tribune de Geneve in Polonia sunt afectate peste 700 000 de credite imobiliare in valoare totala de 31 miliarde de euro. Întărirea francului elveţian a produs si o scădere a indicilor bursieri la Varşovia. In Croaţia sunt circa 70 000 de mii de credite in moneda elveţiană. Doar Ungaria este protejata de acest derapaj deoarece după criza din 2008, guvernul Orban a impus bacilor o rata fixa la creditele in moneda elveţiană, diferenţele de curs fiind suportate de bănci. In Austria după 2008 au fost interzise creditele in alte monede.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb