• ADEVARUL
• Şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, vine la Bucuresti pentru o săptămână să cunoască noul Guvern
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Reza Baqir, va sosi în România pentru o săptămână, pentru a avea un prim contact cu noul Executiv condus de Sorin Grindeanu, potrivit reprezentanţilor biroului local al instituţiei financiare. Echipa FMI va sosi în România în această săptămână, cel mai probabil miercuri. Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că va sosi o echipă a FMI cu care reprezentanţii Guvernului vor discuta în "termeni de curtoazie". El a subliniat că România nu va lua niciun împrumut de la instituţiile financiare internaţionale, statul având rezerve financiare suficiente în Trezorerie.
• Trump bulversează Europa. Liderii europeni reacţionează la declaraţiile preşedintelui ales al SUA
Preşedintele ales al SUA a declarat într-un interviu comun, acordat publicaţiilor "The Times" şi "Bild", că şi alte state vor părăsi UE, o critică pe cancelarul Angela Merkel pentru politica privind imigranţii, avertizează NATO şi întinde o mână Rusiei. Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au reacţionat, în declaraţiile de presă făcute la sosirea la consiliul ce are loc luni la Bruxelles, la afirmaţiile făcute de Donald Trump. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a răspuns şi ea lui Donald Trump: "Cred că noi - europenii - ne ţinem destinul în propriile mâini", a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă comună cu premierul Noii Zeelande. Ministrul de externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, a apreciat că cel mai bun răspuns la afirmaţiile făcute de Trump este "unitatea europenilor".
• Cârpeli mioritice la 100 de spitale
Deşi s-a spus că peste 100 de unităţi sanitare nu vor mai primi autorizaţie de funcţionare pe motiv că nu au făcut investiţii, reparaţii, recompartimentări şi circuite noi şansele ca spitalele respective să se închidă sunt minime. Ele vor fi însă evaluate la sânge pentru a nu-i pune pe pacienţi în pericol, arată oficialii. Din cele 100 de spitale, 28 se află chiar în ograda Ministerului Sănătăţii, în timp ce restul sunt în coordonarea directă a autorităţilor locale. Totul a plecat de la un control făcut în decembrie 2016 de direcţiile de sănătate publică şi de direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti în 124 de unităţi sanitare cu paturi care nu au reuşit să îndeplinească până la 31 ianuarie măsurile pe care şi le-au asumat într-un plan de conformare în baza căruia au primit autorizaţie de funcţionare.
• Autorul atentatului din clubul Reina din Istanbul a fost capturat
Principalul suspect în atacul de Anul Nou dintr-un club de noapte exclusivist din Istanbul a fost arestat, transmite mass-media din Turcia. Abdulkadir Maşaripov ar fi vinovat de atacul armat sângeros de la clubul Reina din Istanbul, în care 39 de persoane au fost ucise. Suspectul, un cetăţean uzbek, ar fi fost fost prins în districtul Esenyurt din Istanbul. Presa turcă declară că el a închiriat un apartament în oraşul turcesc Konya, cu o femeie considerată a fi soţia şi cei doi copii. Trăgătorul a sosit la club cu taxiul mai devreme în acea duminică, înainte să intre în club cu un pistol cu ţeavă lungă pe care îl luase din portbagajul maşinii. El a tras apoi la întâmplare în oamenii care sărbătoreau intrarea în noul an.
• Iohannis, despre prezenţa lui Dragnea la învestirea lui Trump
Administraţia Prezidenţială explică de ce Klaus Iohannis nu va participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, în contextul în care Liviu Dragnea şi-a anunţat prezenţa în SUA. Cotroceniul susţine că la ceremonia de învestire a noului preşedinte american nu va participa, conform cutumei, niciun şef de stat sau de guvern, iar România va fi reprezentată, oficial, de ambasadorul George Maior. "Delegaţii formate din reprezentanţi ai unor instituţii sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii", precizează Preşedinţia.
• Sebastian Ghiţă: "Kovesi şi Coldea sunt ofiţeri ai unui serviciu secret al unei ţări partenere României"
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dezvăluit, într-o nouă înregistrare difuzată de România TV, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, şi generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, sunt, de fapt, ofiţeri ai unui serviciu secret străin, al unei ţări partenere României, precizând că în episoadele viitoare va spune "motivul adevărat pentru care această doamnă Kovesi e ţinută în funcţie".
• Cine sunt parlamentarii care vor controla SRI
PSD l-a instalat în fruntea Comisiei de Control al SRI pe Adrian Ţuţuianu, fost preşedinte al CJ Dâmboviţa, anchetat de procurorii DNA. Componenţa comisiei SIE încă nu a fost decisă, din cauza neînţelegerilor dintre PSD şi PNL. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, ieri, Comisia pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI). Respectând algoritmul parlamentar, din totalul de nouă membri, PSD va avea patru oameni, PNL-doi, USR, UDMR şi ALDE câte unul. Aşadar, coaliţia PSD-ALDE va avea majoritate şi în Comisia SRI. Ba chiar una liniştitoare, dacă mai adăugăm şi votul UDMR, partid care susţine PSD în Parlament, deşi, pe hârtie, e în Opoziţie.
• Cui a plătit Guvernul Cioloş TVA de 500 milioane de euro la final de mandat
Profesorul de economie Mircea Coşea a afirmat, în cadrul emisiunii Deschide Lumea de la Realitatea TV, privind gaura din buget pe care PSD susţine că a lăsat-o guvernarea Cioloş, că este vorba şi de un război politic. Mircea Coşea a mai spus că ceea ce este de condamnat nu este apariţia unui găuri în buget, întrucât aceasta nu există, ci este de condamnat hotărârea politică pe care Guvernul tehnocrat a avut-o de a trece de la o rectificare pozitivă când ştiau că nu au acumulările la buget la nivelul prognozat. "Deci au utilizat alţi bani pentru a realiza două lucruri care trebuie analizate cu o mai mare atenţie. Se trece cu vederea că la încheierea mandatului tehnocraţii au plătit 500 de milioane de euro pentru plata TVA-ului. Întrebarea este cui au plătit acest TVA. Cine sunt aceste întreprinderi care au beneficiat de acest lucru? Aici trebuie văzut dacă nu există un clientelism politic.
• Dosarul "Mineriada"
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat, luni, la Parchetul instanţei supreme, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Procurorii care anchetează dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au început anul în forţă. Rând pe rând, mai mulţi acuzaţi din celebrul dosar, dar şi martori, au dat, în ultima perioadă, ochii cu anchetatorii, principalii inculpaţi - fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman urmând să dea declaraţii săptămâna aceasta.
• Unde trăiesc cei mai bogaţi oameni ai planetei?
Un studiu realizat de banca Credit Suisse estimează că averea totală din lume, în 2014, s-a ridicat la 263 de trilioane de dolari. Averea reprezintă totalul activelor, minus datoriile. Astfel, 18 milioane din categoria celor mai bogaţi oameni ai planetei se regăsesc în Statele Unite ale Americii, 3,5 de milioane în Franţa, circa 2,9 milioane de oameni în Marea Britanie, iar circa 2,8 milioane de persoane în Germania. Deşi este cea mai mare economie a Europei, Germania are mai puţini oameni bogaţi decât alte state, deoarece aici există un nivel mai scăzut de proprietate. De asemenea, există şi două ţari asiatice, care au peste un milion de persoane dintre cele mai bogate din lume: Japonia (4 milioane de oameni) şi China (1,6 milioane de persoane).
• BANCHERUL
• Băncile româneşti fac profituri de trei ori mai mari decât media UE
In ciuda faptului ca rata creditelor neperformante ale băncilor româneşti este in jurul a 10%, dublu fată de media Uniunii Europene, de aproximativ 5%, băncile româneşti reuşesc să obţină profituri de trei ori mai ridicate decât cele din alte ţări membre, arată datele Autorităţii Bancare Europene (ABE) din ultimul raport de evaluare a riscurilor (Risck Dashboard) publicat vineri. De exemplu, băncile poloneze au rata creditelor neperformante de doar 6,5%, însă indicatorul de profitabilitate ROE(Return on equity), adică rentabilitatea capitalului, ajunge la doar 10,3%,comparativ cu 17,13% in Romania, media UE fiind doar 5,4%, de trei ori mai mică. Băncile româneşti sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile bănci din UE, după cele din Ungaria, unde ROE a ajuns la 19,15 in septembrie 2016. In Germania, indicatorul de profitabilitate este doar 2,2%, cu mult sub cel din Franţa, cu 7,2%.
• COTIDIANUL
• Cum se fereşte curajosul cetăţean Victor Ponta? - Cornel Nistorescu
Victor Ponta n-a vorbit niciodată pe şleau şi n-a spus nimic important din toate cele care i s-au întîmplat cît a fost premier. Nici cît a fost şeful Corpului de Control al Primului-Ministru, nici cît a fost ministru. Nu vă amăgiţi. De la Victor Ponta nu veţi afla niciodată nimic. N-a avut niciodată comportamentul unui cetăţean cu o poziţie clară faţă de ceva. Victor Ponta n-a fost decît un duplicitar obraznic. S-a ascuns mereu îndărătul tupeului său de adolescent privat de jucării şi ridiculizat de fete. S-a dus la Bruxelles, unde a acceptat tot ce i s-a cerut pentru a rămîne în postul de premier. Comportamentul fostului premier îl defineşte perfect. Totdeauna s-a răţoit ca un adolescent ţîfnos. Este unul dintre puţinii români controlaţi de Sebastian Ghiţă. Curajosul nostru fost premier a stat cîţiva ani sub papucul acestuia. Nimic nu se mişca în guvernul Ponta fără acordul lui Sebi Ghiţă.
• Ungaria a fost prinsă cu ocaua mică. Proporţiile fraudei pe care descoperit-o OLAF
Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) a identificat o "gaură" de circa 167 miliarde de forinţi (543 milioane euro) în legătură cu proiectul de construire a magistralei 4 de metrou din capitala ungară Budapesta, fapt pentru care Comisia Europeană ar putea impune Ungariei o amendă de 76,6 miliarde de forinţi (249 milioane euro), a anunţat luni un responsabil guvernamental ungar citat de MTI citată de AGERPRES. Proiectul liniei 4 de metrou constituie cel mai mare caz de corupţie din cei 13 ani de istorie a Ungariei ca membră a Uniunii Europene, a afirmat într-o conferinţă de presă Nandor Csepreghy, secretar de stat parlamentar la cabinetul premierului.
• CURENTUL
• Europarlamentar român urmărit penal pentru corupţie candidează la funcţia de preşedinte al Parlamentului European
După ce ne-am făcut de ruşine cu infractorul şpăgar Adrian Severin în Parlamentul European, un alt eurodeputat umileşte poporul român. Pus de partidul lui Dan Voiculescu pe listele PSD-PC pentru europarlamentare, finul şi fostul coleg de Zootehnie al lui Daniel Constantin, Laurenţiu Rebega, "primul român care intră în cursa pentru şefia Parlamentului European" este urmărit penal de DNA pentru corupţie. Fără pic de ruşine, Rebega şi-a lansat oficial candidatura la funcţia de preşedinte al Parlamentului European, candidatură susţinută de Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii, explicând: "Am luat această decizie pentru că eu sunt preocupat de creşterea distanţei dintre instituţiile europene şi interesele cetăţenilor noştri. (...) Sunt convins că toţi deputaţii europeni vor sprijini un nivel mai ridicat de transparenţă."
• Marius Sepi şi Sanitas mint cu neruşinare membrii de sindicat pentru a-şi ascunde neputinţa
Timp de 27 de ani cât Sanitas a fost singurul reprezentant în negocierile salariale ale angajaţilor din sistemul sanitar, salariul mediu din sectorul de sănătate a fost sub cele din alte sectoare. Acum, când Parlamentul trecut a majorat salariile, Marius Sepi se bate cu pumnul în piept că ei au obţinut mărirea salariilor prin greva îndreptată împotriva Guvernului, declarată ilegală imediat. Doar trebuie să-şi justifice şi ei salariile uriaşe pe care le încasează din cotizaţii. Vina pentru starea sistemului sanitar nu aparţine doar politicienilor sau administratorilor unităţilor sanitare, ci şi Federaţiei Sanitas, condusă de nişte îmbuibaţi care nu au fost capabili timp de 27 de ani să ceară condiţii de muncă decente pentru personalul sanitar şi salarii pe măsura pregătirii.
• CURIERUL NATIONAL
• Ministerul Apelor îşi face Inspecţie de Stat
Inspecţia şi controlul se vor efectua asupra întregii infrastructuri naţionale, indiferent de deţinător. Prin înfiinţarea noii structuri se urmăreşte soluţionarea, dar şi evitarea declanşării împotriva României a unor proceduri de infringement în domeniul apelor, de către Comisia Europeană. Ministerul Apelor are sarcina de a crea şi dezvolta şi un laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape, în special a celor periculoase, şi a calităţii apei potabile.
• Parlamentul Turciei întăreşte puterile lui Erdogan
Textul noii Constituţii în dezbaterea Parlamentului extinde mult puterile preşedintelui Erdogan. El ar urma să poată numi şi demite personal miniştrii, iar postul de prim-ministru urmează, pentru prima oară în istoria Turciei, să fie desfiinţat. Duminică, Parlamentul turc a aprobat, în prima lectură, o nouă Constituţie a ţării ce întăreşte puterile preşedintelui Recep Erdogan. Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere, a obţinut peste 330 voturi, o majoritate de trei cincimi din sufragii necesare pentru adoptarea textului noii Constituţii, urmând a fi supus unui referendum.
• Portavionul american de 12,9 mld. dolari se pregăteşte de testele pe mare
USS Gerald R. Ford, cel mai sofisticat şi mai scump portavion al Marinei SUA, ar putea fi livrat în luna aprilie. Conform unor surse, construcţia navei al cărei preţ se ridică la 12,9 miliarde de dolari este finalizată în proporţie de 99 la sută de tehnicienii de la Huntington INGALLS Industrie, iar în luna martie sunt programate să înceapă probele pe mare. Dacă totul merge bine în timpul testelor pe mare ale constructorului, USS Gerald R. Ford va intra în testele de acceptare şi apoi de livrare US Navy. În planurile iniţiale, nava ar fi trebuit finalizată în 2014, dar a apărut un val de întârzieri şi depăşiri de costuri.
• Martin Schulz: "Donald Trump va trebui să respecte Uniunea Europeană"
Social-democratul german Martin Schulz părăseşte marţi preşedinţia Parlamentului European pentru a deveni, probabil, ministrul german al Afacerilor Externe în guvernul Angelei Merkel, în locul lui Frank-Walter Steimeier, care în februarie devine preşedintele Germaniei. Martin Schulz se pregăteşte de asemenea pentru a candida la alegerile legislative din toamnă, în calitate de cap de listă al Partidului Social-Democrat (SPD) în Rhenania de Nord-Westphalia. La o întrebare privind atitudinea pe care UE trebuie să o aibă faţă de noul preşedinte american, Schulz a susţinut că "trebuie respectat, dar cerându-i-se să răspundă cu acelaşi respect".
• Chinezii de la Foxconn vor să deschidă o fabrică de ecrane Sharp în SUA
Foxconn a anunţat că va începe producţia de ecrane OLED în fabrica din China, unde asamblează iPhone-uri pentru Apple. În plus, chinezii au planuri de a deschide o fabrică de display-uri şi în Statele Unite. Chinezii de la Foxconn au cumpărat anul trecut compania japoneză Sharp, în urma unei tranzacţii ce s-a ridicat la peste 6,2 miliarde de dolari, iar anul acesta pare pusă pe treabă pe partea de producţie a display-urilor.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CSAT a recunoscut că ani de zile ofiţerii SRI au participat la anchete penale în baza unor decizii secrete
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a făcut public un document primit în urmă cu aproape un an de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), legat de implicarea serviciilor secrete, în special a SRI, în activitatea de urmărire penală. Astăzi - când Curtea Constituţională a scos serviciile secrete din munca efectivă de urmărire penală - rolul SRI pare a fi mult limitat, dar, aşa cum reiese din documentul publicat de UNJR, rămân destule aspecte în care ofiţerii de informaţii par să aibă atribuţii dincolo de prevederile legale. Disputa dintre magistraţi şi SRI a fost stârnită, în primăvara lui 2015, de o afirmaţie a fostului şef al Direcţiei Juridice din SRI, generalul Dumitru Dumbravă ( devenit la 1 august 2016 secretar general al principalului serviciu secret din România). E vorba de celebra declaraţie că Justiţia este, pentru SRI, un "câmp tactic".
• Metoda Donald Trump prin care politicienii români îşi pot păstra firmele
Lumea a fost luată prin surprindere de explicaţia recentă a lui Donald Trump cum că preşedintelui Statelor Unite ale Americii nu i se aplică legislaţia legată de conflictul de interese. Avocatul Daniel Moreanu sugerează că metoda prin care Trump şi-a rezolvat problemele de compatibilitate poate fi aplicată şi de politicienii români. În România, spune Moreanu, există reglementată în mod expres prin Codul civil fiducia, un echivalent parţial al trust-ului, acesta din urmă reprezentând un instrument juridic prin care conflictul de interese este soluţionat în mod facil în alte state, fără să implice o legislaţie stufoasă, interpretabilă şi dificil de implementat. Fiducia presupune transferul temporar al unor drepturi sau a dreptului de proprietate asupra unor bunuri, prezente sau viitoare, de la o persoană fizică sau juridică către o altă persoană.
• Noul şef de la Compania de Drumuri, venit de peste 30.000 de lei/lună
Guvernul abia instalat a început să-şi pună oamenii la şefia companiilor de stat. La recent înfiinţata Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, noul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc îl instalează şef pe Ştefan Ioniţă, director în cadrul CNAIR, la "sugestia PSD". Noul şef al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ştefan Ioniţă va avea un venit de peste 30.000 de lei, au declarat surse din cadrul Ministerul Transporturilor. Pe motiv că este numit conform ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, Ştefan Ioniţă, este remunerat conform managerilor privaţi.
• Florian Coldea ar fi divulgat secrete de stat ca să îl salveze pe Ovidiu Tender
Una dintre dezvăluirile uluitoare făcute de Alina Bica, în declaraţia de inculpat, pe 30 ianuarie 2015, în faţa judecătorului Horia Valentin Şelaru, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) - fost procuror şi consilier al Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA - arată implicarea fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea în dosarul în care era anchetat omul de afaceri Ovidiu Tender şi modul în care îi cerea să îi dea raportul în legătură cu acest caz. Mai mult decât atât, fost şefă a DIICOT a dezvăluit un fapt halucinant: Florian Coldea i-a arătat un document strict secret, numai ca să o convingă să să îl lase pe Tender în libertate.
• Viorel Ştefan, a refuzat-o pe Denise Rifai
Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a refuzat propunerea de a o numi pe Denise Rifai în funcţia de consilierul său de comunicare, informează Capital. Viorel Ştefan a anunţat că este în căutarea unui consilier care să se ocupe de comunicarea cu presa în cadrul instituţiei pe care o conduce. Potrivit unor surse guvernamentale, acesta a refuzat propunerea de a o numi în această funcţie pe Denise Rifai, prezentatoarea de la Realitatea TV, care s-a declarat interesată de această poziţie. Ministerul va avea multe de comunicat în perioada imediat următoare ţinând cont de faptul că urmează să anunţe şi să prezinte în Parlament bugetul pentru anul 2017.
• JURNALUL NATIONAL
• Continuă problemele sistemului cardului de sănătate
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă de luni, de la ora 11,00, din cauza unor probleme tehnice, informează CNAS. Potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei, până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/ se eliberează în regim offline. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cumpărat servicii de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), se arată într-un anunţ publicat în SEAP, în luna decembrie 2016. Potrivit anunţului, un "acord cadru servicii de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru PIAS" a fost încheiat pe 8 decembrie cu societatea Teamnet International SA din Ploieşti.
• Acestea sunt domeniile care vor câştiga cel mai bine în 2017
A fost lansat Morgan McKinley's 2017 Irish Salary Guide şi indică anumite domenii în care oamenii vor putea primi creşteri salariale. Potrivit her.ie, domeniile IT, ştiinţă, contabilitate şi servicii financiare au fost evidenţiate ca fiind cele mai profitabile, cel mai probabil datorită concurenţei tot mai mare a companiilor de a menţine personalul. O altă creştere în materie de joburi în acest an va fi înregistrată de sectorul construcţiilor, deoarece există o nouă cerere pentru locuinţe după începerea proiectului de ajutor din partea guvernului. Morgan McKinley a declarat că previziunile au fost foarte dificil de făcut din cauza Brexitului.
• Bogdan Nicolae Ştefan, noul şef al ANAF
Bogdan Nicolae Ştefan, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF) a deţinut în 2014 funcţia de director general adjunct în cadrul ANAF, la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - Activitatea de Inspecţie Fiscală. Apoi, a ocupat funcţia de director general adjunct al Direcţiei Monitorizare, Control şi Atifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Conform declaraţiei de avere din 2016, Stan deţine două terenuri, unul în Braşov şi altul în Bucureşti, o casă de locuit şi o maşină Peugeot. Nu are active financiare, dar are un credit 22.500 de euro. A încasat un venit anual de 99.915 lei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar soţia a luat 35.352 de lei pe an, fiind angajată la o firmă privată.
• NATIONAL
• DNA, spartă in trei!
Liviu Dragnea nu mai risca sub nicio forma o nouă "marţea neagră". Atât că, impunându-se, prin intermediul noului CSM si al factorilor de decizie din Ministerul Justiţiei respectarea regulamentelor interne, va dispărea principiul celerităţii, ceea ce va însemna, automat, o amputare a prerogativelor procurorului şef al structurii. Si, totodată, această măsură strict birocratică va duce si la spargerea DNA in trei parţi distincte. Astfel că, pe lângă nucleul dur de la structura centrală, strâns unit in jurul Laurei Codruţa Kövesi, o "felie" importanta ii va reveni si veteranului Doru Ţulus, procuror care oricum se bucură de o largă autonomie până acum. In schimb, "grosul" procurorilor anticorupţie va fi format de cei care muncesc la dosare "de duzină", care nu marşează la tot felul de "priorităţi".
• USR-ul se refugiază in Bulgaria!
Cea mai buna dovada ca experimentul sorosist al unui partid anti-sistem a eşuat lamentabil in Romănia este momentana rupere a adepţilor useristi in doua tabere distincte, Clotilde Armand si Nicuşor Dan fiind la un pas de a legaliza divorţul si la notar. In plus, Alina Mungiu Pippidi a dezvăluit sprijinul sereiştilor lui Florian Coldea in partidul lui Nicuşor Dan. Aşa că, sătui sa "civilizeze" cu forţa electoratul românesc, adepţii globalismului sorosist si-au mutat "laboratoarele" in Bulgaria, la sud de Dunăre apărând deja partidul anti-sistem "Da Bulgaria", al cărui program electoral se bazează strict pe intensificarea luptei anticorupţie.
• EBA, din nou sub Andrei Hrebenciuc
După ce ai avut "succesuri" după "succesuri" ca europarlamentar, apoi ai pus-o cu SIDA de doi copii si ai locuit in Otopeni, la clasa I-a lux, n-ai cum sa ajungi sa locuieşti intr-un apartament in Berceni, mai ales dacă te cheamă EBA. Aşa că te muţi unde e miezul momentului, adică la Tiriac, in Complexul Stejarii, de pe Jandarmeriei. Cu ce bani? Ce contează, doar EBA munceşte cu spor la Camera de Comerţ de pe lângă Pasajul Mărăşeşti, de unde ridica fabuloasa suma de 3.000 de lei. Cum, nu-i ajung sa stea in Stejarii? Nu-i nimic, poate o mai sprijină babaca, poate Onaca. Dansa locuieşte fix sub apartamentul lui Andrei Hrebenciuc, băiet cu care s-a iubit cândva. E din nou sub Andrei, care va sa zică.
• România, printre ţările cel mai puţin ameninţate de terorism
Un raport recent realizat de serviciile de securitate indica faptul ca Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie, Turcia si Rusia sunt statele cu cel mai înalt nivel al ameninţării terorismului, al doilea nivel cuprinzând Austria, Azerbaidjan, Bosnia, Cipru, Danemarca, Grecia, Italia, Kazahstan, Macedonia, Olanda, Spania, Suedia si Ucraina. Raportul include patru trepte de pericol, Romania fiind prezenta in nivelul 3 de alerta, alături de Albania, Andorra, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Georgia, Irlanda, Luxemburg, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Portugalia, Serbia si Slovacia.
• PUTEREA
• Foşti şefi DIPI rup tăcerea: Ce CADOURI i se trimiteau lui COLDEA
Un fost şef în cadrul DIPI susţine că ceasul care apare în rechizitoriul prin care Gabriel Oprea şi şefi din DIPI au fost trimişi în judecată pentru folosirea fondurilor operative ale departamentului era pentru Florian Coldea, cadou cu ocazia aniversării a zece ani la conducerea SRI. Este vorba despre un ceas care apărea ca fiind achiziţionat din fondurile DIPI, despre care procurorii DNA susţin că au fost deturnate de mai mulţi angajaţi ai MAI, printre care şeful departamentului de la acea vreme, Nicolae Gheorghe, şi fostul ministrul al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Potrivit lui Cosmin Botila, fost şef sector control în Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI ceasul ar fi fost pentru Florian Coldea
• ROMANIA LIBERA
• "Luceafărul huilei" nu se căieşte nici după 26 de ani
Fostul lider al minerilor susţine într-un interviu pentru România liberă că ortacii au ajuns la Bucureşti pe 14 iunie 1990, la o zi după ce a început oficial mineriada. Mai mult, Cozma spune că Liga Studenţilor şi Facultatea de Drept au fost vandalizate de militarii conduşi de colonelul Kuki Borislavschi, cumnatul lui Petre Roman. În urma evenimentelor sângeroase din iunie 1990, Miron Cozma spune că a fost momit de Ion Iliescu cu mai multe funcţii politice, ba chiar cu un teren de 7.000 mp în cartierul Primăverii. La un moment dat, Viorel Hrebenciuc i-ar fi propus să fie numit ambsador sau chiar ministru de Interne.
• Parlamentul a aprobat, luni, ancheta parlamentară care vizează rectificările bugetare făcute de Cabinetul Cioloş în 2016
Parlamentul a aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind efectuarea unei anchete parlamentare care să verifice condiţiile în care s-au realizat rectificările bugetare din lunile august şi noiembrie 2016, cu 248 d voturi "pentru" şi 102 "împotrivă", potrivit Agerpres. Potrivit proiectului, comisiile pentru buget-finanţe din cele două Camere ale Parlamentului vor trebui să identifice răspunsurile la mai multe întrebări, printre care: "Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă?", "Care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte?", "Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016?", "Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016?".
• ZIARUL FINANCIAR
• An record pe piaţa de M&A: 70 de acorduri, 3 mld. euro
Ziarul Financiar a realizat un top al celor mai importante tranzacţii semnate anul trecut, o analiză care include 70 de acorduri cu o valoare de aproape 3 mld. euro şi consemnează modul în care jucători de calibru din piaţa de private equity, dar şi investitori strategici şi-au pariat banii pe companii româneşti. Piaţa a crescut uşor faţă de 2015, care a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum. "Anul trecut, piaţa de M&A a înregistrat o uşoară creştere, pe fondul incidenţei mai multor factori precum avansul economic (...), anumite reforme din domeniul fiscal (...), relaxarea de către bănci a condiţiilor de creditare (...), stabilitatea politică şi interesul în creştere al fondurilor mari de investiţii faţă de România", explică Ştefan Damian, deputy managing partner în cadrul casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
• Sobolewski, şeful BVB, se plânge că statul nu ia măsuri concrete pentru listarea Hidroelectrica
Într-un interviu acordat Ziarului Financiar la finele anului 2016, înainte de învestirea guvernului Grindeanu, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, reclama faptul că nu a observat niciun progres din partea administraţiei publice cu privire la listarea companiei energetice Hidroelectrica, cel mai de preţ activ al statului român. "Listarea Hidroelectrica va fi o mişcare strategică pentru întreaga economie românescă. Din păcate, dincolo de asigurările şi declaraţiile publice, noi, cei de la BVB, nu am remarcat până acum niciun progres real în acest proces care nu este unul atât de complicat pe cât pare din partea administraţiei publice", a spus Ludwik Sobolewski, al cărui mandat din 2013 la cârma bursei locale va expira în vara anului 2017.
• "Bătaie" pe primul pachet mare de NPL-uri scos la vânzare de BRD
Primul pachet de credite neperformante vândut de BRD, a doua cea mai mare bancă locală, prin licitaţie a stârnit un interes ridicat, toţi recuperatorii de creanţe activi pe piaţa locală depunând oferte de achiziţie, potrivit unor surse din piaţă. Francezii au demarat procesul de vânzare a pachetului format din credite corporate şi pentru IMM-uri în valoare de circa 310 milioane de euro în toamna anului trecut, iar termenul pentru depunerea ofertelor angajante a fost în decembrie. Deocamdată, banca nu a anunţat niciun câştigător. Printre firmele de recuperare care au depus oferte se numără Kruk, Kredyt Inkaso, APS, Top Factoring sau EOS KSI.