REVISTA PRESEI 17.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 aprilie 2015

ADEVARUL

Rusia va considera ţinte prioritare ţările europene care vor găzdui sisteme antirachetă

"Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei", atrage atenţia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetă în ţări europene continuă să fie o sursă de "preocupare gravă" pentru Rusia. "Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional", a afirmat Lavrov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Eurodeputaţii PSD strâng semnături pentru a aduce Antena 3 la Bruxelles

Mai mulţi europarlamentari PSD au semnat pentru înlocuirea postului de televiziune Realitatea TV cu Antena 3 în lista de canale interne de televiziune ale Parlamentului European. "Pesediştii lucrează din greu la Bruxelles: ultima lor iniţiativă este introducerea Antenei 3 în grila de programe tv recepţionate în birourile de la PE. Până acum, se prindeau Realitatea tv şi TVR international, iar numărul canalelor e limitat pentru România la 2. Pesediştii nu mai suportă probabil să fie departe de Antena 3, când vin la Parlament, aşa că au semnat o petiţie prin care cer să-i vadă zilnic pe Mircea Badea & co", scrie europarlamentarul Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook. 17 europarlamentari au semnat deja cererea de schimbare a postului Realitatea TV cu Antena 3. Directorul Realitatea TV, Comsin Guşă, spune că a fost suprins neplăcut de Sorin Moisa, care a semant petiţia dar şi de Mircea Diaconu şi Norica Nicolai.

Articol surprinzător în Ucraina: "Motivul pentru care România va intra în război cu Rusia"

Articolul publicat pe site-ul euromaidanpress.com, subliniază că, în vreme ce este la adăpost de un eventual atac al Rusiei, România a hotărât să crească cheltuielile cu Apărarea. Acordul semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi de reprezentanţii partidelor pe această temă este considerat relevant. "Dacă România nu ar fi reţinută de acordul cu FMI, atunci ar cheltui mai mult pentru Apărare, mult mai mult", se susţine în articolul semnat de THOMAS THEINER. "Şi asta deoarece România înţelege că va trebui să lupte cu ruşii pe frontul ucrainean, va trebui să scufunde Flota Rusiei la Marea Neagră şi va trebui să se pregătescă pentru atacurile cu rachete ale Rusiei, inclusiv rachete cu focoase nucleare. Şi dacă nu mă credeţi, atunci am un singur cuvânt de spus: Moldova", subliniază autorul articolului, care oferă o scurtă istorie a Republicii Moldova şi a conflictului îngheţat din Transnistria.

Sondaje. Religiozitatea, în scădere

Doar 77% din români se mai declarau religioşi anul trecut, faţă de 85% în anul 2005, potrivit celui mai recent sondaj internaţional despre gradul de religiozitate, realizat de Gallup. Mai mult, un alt sondaj, realizat în acest an de Avangarde, arată că doar 54% din români se consideră "în mare măsură" sau "în foarte mare măsură" religioşi. Credinţa pare să piardă teren în sufletul românilor, potrivit actualizărilor anuale ale sondajelor internaţionale pe această temă. Doar 66% din tinerii români (18-24 ani) se mai consideră religioşi. De asemenea, doar 46% din românii cu nivel foarte înalt de educaţie (masterat, doctorat etcse consideră religioşi, faţă de 89% în cazul celor fără educaţie. În 2010, 95% din români afirmau credinţa în Dumnezeu, iar proporţia a fost confirmată şi de alte sondaje similare. Potrivit Eurobarometrului realizat în acelaşi an, 92% din români declarau credinţă în Dumnezeu şi 7% credinţă într-un "spirit sau o forţă vitală". Totuşi, în 2015, sondajul realizat de Avangarde raportează o scădere semnificativă: doar 82% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea "Credeţi în Dumnezeu?"

Cârtiţa Parascheva a început lucrările la tunelurile Magistralei 4 de metrou

Ieri, cârtiţa botezată Parascheva - cea care sapa tunelurile Magistralei 4 de metrou, a pornit din staţia Străuleşti către staţia Laminorului. După ce mai mulţi preoţi au sfinţit utilajul enorm care va săpa, reprezentanţii metrorex au declarat că metrou va circula cu pasageri în toamna anului 2016. Reprezentanţii Metrorex susţin că au ales acest nume dintr-un motiv cât se poate de simplu: aşa se numeşte sfânta care apără zona Străuleşti, aici unde au fost demarate lucrările. Înainte ca utilajul să înceapă să sape, acesta a fost sfinţit. Costul total al lucrărilor realizate pentru prelungirea Magistralei 4 se ridică la 850 de milioane de lei, fonduri europene, potrivit directorului Cătălin Homor. Teoretic, tunelul care se întinde pe o distanţă de aproximativ 1,2 kilometri ar trebui să fie gata în luna martie a anului 2016.

97% din suprafaţa însămânţată astă-toamnă are culturile deja răsărite

Datele oficiale, centralizate la Ministerul Agriculturii, arată semne bune pentru anul agricol. Umiditatea este optimă la sol şi aproape tot ce s-a însămânţat în toamnă este "în grafic" cu evoluţia plantelor. Grâul, orzul, orzoaica şi rapiţa însămânţate în toamna anului trecut au răsărit până la această dată pe o suprafaţă de 2,77 milioane de hectare, respectiv 97% din totalul de 2,876 milioane de hectare însămânţate la nivelul întregii ţări. În acelaşi timp pe doar 1% din suprafaţă (24.749 de hectare) culturile nu au răsărit deloc, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii la solicitarea Agerpres. "Suprafaţa însămânţată în toamna anului 2014 cu grâu, orz, orzoaică şi rapiţă a fost de 2.876.561 hectare, suprafaţa nerăsărită fiind de 24.749 ha (1%), iar cea răsărită parţial de 73.913 hectare, conform datelor transmise de Direcţiile judeţene pentru agricultură", se arată în documentul ministerului.

BANCHERUL

Băncile se bat pe cardurile de salarii: ING pregăteşte o soluţie online pentru a fura salariile de la alte bănci

Băncile se bat intre ele pentru a-si fura clienţii cu carduri de salarii, dintr-un motiv foarte simplu: este o sursa sigura de lichidităţi, care intra luna de luna in conturi si de pe urma căreia băncile încasează diverse comisioane, precum cele aferente plăţilor cu cardul, pentru transferurile de bani, pentru plata facturilor si alte diverse plăţi. Iar cum clienţii nu-si cheltuie toţi banii din salariu, o parte dintre aceştia sunt transformaţi in depozite iar alta parte rămân nefolosiţi in conturi, la dispoziţia băncii. Aşa se face ca in jur de 90% din cele 12,1 milioane de carduri de debit deţinute de clienţii băncilor româneşti sunt carduri pe care aceştia îşi încasează salariile, pensiile, alocaţiile copiilor si alte venituri. Băncile însă, pentru a pune mana cat mai rapid pe un număr cat mai mare de clienţi, nu au mers la fiecare angajat cu oferta de card, ci au încheiat cu firmele angajatoare aşa-numitele convenţii, prin care le ofereau diverse facilităţi, precum credite avantajoase, in schimbul virării salariilor tuturor angajaţilor pe cardurile băncii. ING scade comisioanele la cardurile de salarii, dar le creste la cele standard.

CURIERUL NATIONAL

Urmează prohibiţia tutunului?

Aproape 5 milioane de români vor fi nevoiţi să fumeze la periferia localităţilor, loc unde, de altfel, îşi vor putea cumpăra şi ţigările, dacă iniţiativa antitutun va intra în vigoare. Efectele vor fi cu atât mai extinse cu cât, în afara stigmatizării fumătorilor, vor avea de pierdut atât statul, care colectează anual aproximativ 2,7 miliarde euro din comerţul cu ţigarete şi tutun, cât şi comercianţii. "Proiectul de amendare a Legii 349/2002 cu privire la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă şi ar putea înjumătăţi cifra de afaceri pentru aproape 50% din punctele de vânzare care comercializează ţigarete", au declarat ieri cei trei mari producători de tutun din România, anunţând că au depus recent, la Camera Deputaţilor, un punct de vedere referitor la pro­pu­nerea de interzicere totală a fumatului în spaţiile publice închise şi de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanţă de mai puţin de 250 m de spitale şi unităţi de învăţământ.

Câţi români vor pleca în vacanţa de 1 Mai în străinătate?

Potrivit agenţiei Paralela 45, peste 10.000 de români vor petrece anul acesta minivacanţa de 1 Mai în străinătate, reprezentând un avans de 10% faţă de numărul de turişti înregistrat anul trecut. Ca destinaţii, staţiunile de pe litoral şi citybreak-urile sunt cele mai căutate, potrivit analizei rea­lizate de agenţia de turism. Deşi marea majoritate a turiştilor aleg Bulgaria sau vacanţele sub 100 euro, se remarcă în ultimii ani o nouă categorie de turişti care caută să îmbine city break-urile cu litoralul la un preţ mult mai mic decât în plin sezon. "Anul acesta am vândut foarte bine sejururile în Roma, Lisabona şi Cipru, în ultimele două putându-se face şi plajă pentru că şi vremea va permite acest lucru. Pentru o astfel de vacanţă bugetul ajunge în jur de 500 euro de persoană", a declarat Daniela Dumitrică, director Marketing Paralela 45.

S&P avertizează: Grecia riscă să intre în faliment la mijlocul lunii mai

Data falimentului se apropie, iar discuţiile dintre Guvernul elen şi creditorii UE nu au făcut niciun progres. Un important oficial al UE a declarat că este pur şi simplu imposibil să lucrezi cu Guvernul de la Atena. Grecia va fi obligată să intre în incapacitate de plată privind datoriile sale dacă un acord cu credi­torii săi europeni nu este atins până la mijlocul lunii mai, avertizează agenţia de rating Standard&Poor's (15 aprilie). De asemenea, instituţia a retro­gradat Grecia mai jos în categoria junk, de la B la CCC+, cu perspectivă negativă, declarând că "fără o reformă economică profundă şi un ajutor suplimentar, ne aşteptăm ca datoriile Greciei şi angajamentele financiare să fie nesustenabile."

Băsescu: Penibilii de la transporturi le-au vânturat românilor hărţi cu mii de kilometri de autostrăzi

"Miron Mitrea, Ludovic Orban, Dan Şova, Relu Fenechiu şi, în sfîrşit, ultimul pe listă, adus cu mari sacrificii de la Cluj pentru a completa galeria de incompetenţi de la transporturi, Ioan Rus au vânturat românilor hărţi cu mii de kilometri de autostrăzi. De fiecare dată, COMISIA EUROPEANĂ le-a dat cu hărţile în cap, etichetându-i ca fiind incompetenţi", scrie fostul preşedinte pe site-ul de socializare. Cu toate că România a adoptat master-planul pentru construcţia de autostrăzi, guvernele PSD au adăugat la anexa acestei ordonanţe "tot felul de bazaconii conform intereselor baronimii". Băsescu a mai subliniat că miniştrii transporturilor nu au înţeles cu pentru a face autostrăzi, care fac parte din coridoarele pan-europene IV şi IX (ca de altfel şi la calea ferată), aceştia pot utiliza bani europeni prioritar.

Bosch deschide un centru IT de cercetare şi dezvoltare în Cluj-Napoca

Bosch inaugurează oficial un nou centru de IT în "The Office" pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 la mijlocul lunii aprilie. În noua locaţie, prin proiectele de cercetare şi dezvoltare care urmează a fi i­niţiate, compania face un pas înainte în a răspunde tendinţelor tot mai accentuate către mobilitate şi conectivitate, se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei. Împreună cu noua unitate de producţie pentru tehnologie auto din Jucu, centrul IT va face următorii paşi înspre a patra revoluţie industrială: un pas către conectivitatea utilajelor de producţie şi consolidarea informaţiilor de producţie, şi derivarea de noi oportunităţi pentru îmbunătăţirea calităţii produselor şi managementul ciclului de viaţă al produselor bazat pe achiziţia şi prelucrarea unor volume mari de date. Activităţile de cercetare şi dezvoltare ale companiei Bosch în România au fost lansate în Jucu în noiembrie 2013, împărţind locaţia cu noua unitate de producţie pentru tehnologie auto.

EVENIMENTUL ZILEI

România, placa turnantă a NATO în periculosul joc al Rusiei

La începutul lui aprilie, un grup de generali ruşi au declarat că Rusia nu va ezita să folosească arma nucleară dacă se va încerca realipirea Crimeii la Ucraina. A sunat mai degrabă a pretext pentru a-şi intensifica alte activităţi militare. Pacea devine din ce în ce mai fragilă la frontiera estică a NATO. Dacă Rusia se "antrenează" în Ucraina la cald, într-un veritabil război, la noi au loc aplicaţii militare de mare anvergură. A se vedea exerciţiul "Wind Spring 15" care se desfăşoară până pe 30 aprilie în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi. Aplicaţia militară a implicat garnizoanele din patru judeţe: Brăila, Galaţi, Vrancea şi Buzău, antrenament la rece la care au participat pe lângă blindatele şi trupele noastre de infanterie şi un important contingent, de 2.200 de militari cu tehnica lor de luptă, din SUA, Marea Britanie şi Republica Moldova. La provocările ruseşti, preopinenţii din NATO au replicat pe măsură. La summit-ul Alianţei de la Cardiff din toamna lui 2014, liderii blocului militar au decis relocarea de forţe militare semnificative în Europa de Est.

Vaccinul care a omorât doi bebeluşi în Franţa, îl facem sau nu?

Agenţia Naţională a Medicamentului din România a emis, recent, o avertizare cu privire la administrarea vaccinului Rotarix, după ce instituţia omonimă din Franţa a făcut public un raport privind efectele adverse ale acestuia. Părerile experţilor despre acest vaccin produs de Glaxo Smith Kline, opţional în România, sunt împărţite. Scandalul legat de sancţionarea părinţilor care refuză vaccinarea copiilor a împărţit părinţii în două, asmuţindu-i unul împotriva altuia. La rândul lor, avocaţii se ceartă pe întâietatea dintre dreptul la integritate fizică şi dreptul la sănătate. Intenţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu de a veni cu o lege a vaccinării obligatorii, prin care părinţii care se opun imunizării copiilor lor să fie sancţionaţi, după modelul altor state din Uniunea Europeană, a stârnit reacţii şi de indignare şi de aprobare. România s-a împărţit între părinţii care sunt de acord cu măsurile anunţate şi cei care se opun, între avocaţii care critică intenţia de obligativitate şi omologi ai lor care spun fix invers.

Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Elena Udrea rămâne în arest. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au judecat ieri contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea faţă de decizia instanţei de a-i respinge cererea de înlocuire a arestului preventiv. Astfel, săptămâna trecută, pe 10 aprilie, Curtea Supremă a respins cererea fostului ministru de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai uşoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar, în dosarul "Gala Bute". La momentul respectiv, avocatul Elenei Udrea preciza că nu mai există niciun motiv să fie ţinută în arest preventiv. În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani. Udrea se află în arest preventiv din 25 februarie.

Fostul primar şi secretarul primăriei Timişoara, găsiţi vinovaţi de finanţarea ilegală a echipei Politehnica

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara în procesul în care Primăria Timişoara a contestat raportul Curţii de Conturi ce a stabilit că peste 31,6 milioane de lei au fost acordaţi ilegal echipei de fotbal Politehnica Timişoara patronată de Marian Iancu, îi pune în mare dificultate pe edili. Banii trebuie recuperaţi pentru bugetul local. Printre cei nominalizaţi de auditorii Curţii de Conturi ca fiind vinovaţi de finanţarea ilegală se numără fostul primar Gheorghe Ciuhandu, dar şi secretatul Ioan Cojocari. Aceeaşi instanţă a dat, una trecută, tot o decizie irevocabilă în procesul dintre Consiliul Judeţean Timiş şi Curtea de Conturi, când a stabilit că bugetul instituţiei a fost prejudiciat între 2008 - 2011, prin finanţarea echipei de fotbal Poli Timişoara. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că în cazul SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara SA, adică la echipa lui Marian Iancu, atât Consiliul cât şi Primăria Timişoara au finanţat o societate pe acţiuni, nu o entitate sportivă nelucrativă, aşa cum prevedea legislaţia.

Miliardarii ruşi DISPAR pe capete!

Numărul miliardarilor ruşi a căzut de la 111 la 88 în timpul crizei economice de anul trecut, potrivit datelor publicate joi de Forbes. Cu o economie care a suferit cumplit de pe urma devalorizării rublei, a prăbuşirii preţului petrolului şi a sancţiunilor internaţionale, averea totală a celor mai bogaţi oameni din Rusia s-a micşorat cu 73 de miliarde de dolari. Oamenii de afaceri Boris Rotenberg şi Iuri Kovalciuk, ambii sancţionaţi de Statele Unite şi de UE din cauza legăturilor strânse cu Vladimir Putin, se află printre cei ieşiţi de pe lista miliardarilor. Averea lui Rotenberg a scăzut de la 1,7 miliarde la doar 950 de milioane de dolari, iar cea a lui Kovalciuk a căzut la 650 de milioane, de la 1,4 miliarde. Mogulul metalului, Vladimir Potanin, a ajuns cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 15,4 miliarde de dolari, deşi în 2014 se plasa pe locul 7. Pe locul 2 s-a menţinut Mihail Fridman, cu 14,6 miliarde, în vreme ce fostul lider, Alisher Usmanov, a ajuns al treilea, cu o avere de 14,4 miliarde de dolari.

JURNALUL NATIONAL

Unul din trei mall-uri este în faliment! Centrele vechi sunt în agonie

Mall-urile mai vechi, din prima generaţie, sunt în faliment sau au deja mari probleme finnaciare. Sunt prăfuite, mici, prost amplasate şi nu mai au clienţi. În schimb, centrele mari, dominante, cu suprafeţe de peste 70.000 de mp, atrag ca un magnet atât branduri de renume, cât şi vizitatori. Ce face diferenţa? Locaţia, mixtul de chiriaşi, zona de fast-food, sălile de cinematografice, dar şi spiritul locului care atrage sau nu. Pe măsura ce concurenţa se înteţeşte, mall-urile mai vechi, din prima generaţie, fac eforturi să-şi păstreze clienţii şi chiriaşii. Analiştii imobiliari spun că în centrele comerciale cu probleme chiriile au scăzut foarte mult şi că există anumiţi chiriaşi-consideraţi ancore- care nu mai plătes chirii fixe, ci un procent din vânzări. Adică aproape nimic. Proprietarii mall-urilor le-au făcut această facilitate de frică că pleacă şi rămân cu spaţiul gol.

NATIONAL

DNA da stingerea intregii clase politice. Megadosarul din care nu mai scapa nimeni!

Laura Codruta Kovesi are nevoie disperata de noi procurori anticoruptie. Iar cererea accederii in structurile DNA a 50 de noi membri poate fi explicata si prin nevoia crasa de personal cu care se va confrunta institutia dupa declansarea celui mai complex dosar instrumentat de pana acum. Si in care sunt implicati, in diverse posturi, cateva mii bune de politicieni. Pentru ca, in colaborare cu structurile informative, DNA a reusit sa intinda un adevarat navod in care se zbat acum, de-a valma si indiferent de culoarea lor politica, alesii care au pus botul la veritabila "momeala" reprezentata de catre controversata Ordonanta nr. 55/2014. Si in urma careia nu mai putin de 5.343 de alesi au schimbat partidul din care faceau parte. Iar in marea majoritate a cazurilor, "tradarile" au avut loc in urma unor negocieri ilegale purtate la sange pentru primirea de fonduri sau functii in administratia centrala si locala pentru acolitii traseistilor.

Raidurile Fiscului impotriva comerciantilor, domolite pe moment

Dupa ce peste 200 de comercianti au fost obligati sa traga oblonul pentru un plus de doi-trei lei in casa de marcat, guvernantii au admis ca Fiscul a actionat precum militia economica ceausista si au elaborat un act normativ care mai domoleste furia inspectorilor antifrauda. Ministerul Finantelor a postat pe site-ul sau un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Au fost introduse o serie de prevederi care permit aplicarea graduala a sanctiunilor.

Te-ai saturat de furnizorul de energie? Schimba-l!

Consumatorii de energie electrica, numiti "captivi in sistem" vor afla, incepand de azi, cum pot schimba furnizorul si cum pot deveni, din consumatori, producatori de curent. In Romania sunt diferente destul de mari intre tarifele la energia electrica, in functie de furnizori, iar cetatenii trebuie sa stie ca pot plati mai putin pentru curent. Pe TVR 1 incepe azi " In culisele energiei", o emisiune-serial, creata in parteneriat de TVR si EVA Energy, dedicata intelegerii domeniului energiei, a avantajelor cunoasterii pietei si a tehnologiilor. Cetatenii vor afla ca pot schimba oricand distribuitorul de energie si ca exista si in Romania companii care furnizeaza electricitate in regim personalizat. Vor fi prezentate o serie de noutati, printre care conceptul energy prosumer, prin care un consumator poate deveni, simultan, si producator de energie.

PUTEREA

Licitaţiile trucate şi energia, luate la ochi de Concurenţă

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii, precum cele care vizează trucarea unor licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din domeniul IT. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirmă însă că în acest an nu vor mai fi sancţiuni de nivelul celor de anul trecut, când cea mai mare amendă a fost de 35 milioane de euro. Autoritatea de concurenţă a primit peste 300 sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială, sesizări care au vizat denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a firmei concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei. Numai anul trecut Consiliul Concurenţei a sancţionat 53 de agenţi economici, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), mai mult decât dublu comparativ cu anul 2013; mai mult de 80% din sancţiuni au fost aplicate pentru înţelegeri verticale.

Angajaţii de la Dacia au ieşit iar în stradă

Neputinţa României de a construi autostrăzi devine o problemă gravă pentru toţi marii exportatori ai ţării şi constituie un mare dezavantaj pentru ţară. Angajaţii de la Dacia au ieşit iar în stradă, ei protestând joi în centrul oraşului Mioveni faţă de faptul că autostrada Sibiu-Piteşti, atât de necesară celui mai mare exportator al ţării, Dacia, nu a demarat încă. Angajaţii sunt nemulţumiţi din cauza indeciziei guvernanţilor care au promis încă de acum câţiva ani că vor construi autostrada Sibiu-Piteşti, însă nu s-a întâmplat nimic în acest sens, proiectul fiind încadrat la neprioritare, ca mai târziu să fie din nou considerat important. La miting erau aşteptaţi aproximativ 11.000 de oameni. Şeful Dacia a avertizat că dacă proiectul autostrăzii nu va deveni realitate, pot fi luate măsuri radicale.

Executarea silită a Astra Asigurări, suspendată provizoriu de instanţă

Executarea silită a companiei Astra Asigurări (ATRA) pentru datoria de 95,95 milioane de lei către CNADNR a fost suspendată provizoriu de către instanţă, la solicitarea Astra. Conturile Astra au fost blocate săptămâna trecută în urma declanşării procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra acestora, iar compania a anunţat că va plăti CNADNR în perioada următoare suma de 95 milioane de lei, în baza executării unei poliţe. Administratorul special al Astra Asigurări, KPMG Advisory, a propus executorului judecătoresc eşalonarea la plată a sumei. Astra trebuie să plătească CNADNR suma de 93,9 milioane lei în baza unei poliţe emise în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. La această sumă se adaugă cheltuieli de judecată.

ROMANIA LIBERA

Ultima şansă pentru Ucraina şi Europa - de George Soros

Uniunea Europeană se află la o răscruce. Forma pe care o va lua peste cinci ani va fi decisă în următoarele 3-5 luni. An după an, UE s-a strecurat cu succes printre propriile dificultăţi. Dar acum trebuie să se confrunte cu două surse de criză existenţială: Grecia şi Ucraina. Şi asta s-ar putea dovedi peste puterile sale. Recesiunea de multă vreme purulentă a Greciei a fost greşit administrată de toate părţile de la început. Emoţiile au ajuns acum la un nivel atât de înalt încât o evitare a acestora rămâne singura alternativă constructivă. Dar Ucraina este diferită. Este un caz de tip alb sau negru. Rusia lui Vladimir Putin este agresorul şi Ucraina, în legitimă apărare, luptă pentru valorile şi principiile pe care a fost construită Uniunea Europeană. Totuşi, Europa tratează Ucraina ca pe o altă Grecie. Aceasta este abordarea greşită, care produce rezultate greşite. Putin câştigă teren în Ucraina, iar Europa e atât de preocupată cu Grecia că abia dacă-i acordă atenţie.

Fabulosul tezaur de pe "City of Cairo"

O echipă franco-britanică de vânători de epave a descoperit în largul coastelor africane epava cargoului britanic "City of Cairo", scufundat de un submarin german în 1942, care conţine peste 2.000 de cufere pline cu monede de argint. Descoperirea datează din 2013, dar a fost ţinută secretă până acum pentru a se putea ridica la suprafaţă acest tezaur fără precedent de la o adâncime de 5.150 metri. Valoarea lui este estimată la peste 50 milioane dolari şi grupul specializat în cercetări submarine în ape profunde care a recuperat "City of Cairo" a ridicat vălul de pe ultima sa descoperire, o performanţă tehnologică în domeniul oceanografiei. Torpilată de un submarin german la 6 noiembrie 1942 în largul Namibiei, nava comercială britanică "City of Cairo" şi cele 300 de persoane aflate la bord s-au scufundat în ocean, cu cele 7.422 tone de mărfuri pe care le transporta din India spre Anglia.

România începe procedura de achiziţie pentru a doua escadrilă de avioane de luptă

"Vom începe procedurile privind achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane multirol", a spus Duşa. Ministrul a făcut această precizare cu prilejul vizitei sale la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde se desfăşoară exerciţiul militar româno - american "Dacian Thunder 2015". România a cumpărat deja prima escadrilă de avioane F-16, second-hand, din Portugalia, de fabricaţie americană. "Avioanele F-16 vor veni începând cu anul viitor, deja realizăm o mare investiţie la baza aeriană de la Feteşti, tot de modernizare şi înzestrare şi crearea infrastructurii necesare pentru avioanele F-16", a precizat ieri Mircea Duşa. Ministrul Apărării a anunţat că în a doua parte a anului 2015 va începe şi modernizarea Bazei Aeriene Câmpia Turzii, constând în extinderea platformelor de parcare şi refacere a pistei, dar şi modernizarea elementelor de comandă şi control care vizează dirijarea şi coordonarea zborurilor. Lucrările vor dura, probabil, o jumătate de an.

ZIARUL FINANCIAR

Raiffeisen Leasing: Clienţii prind din nou curaj. Am avut cel mai bun prim trimestru postcriză

Compania de leasing a acordat finanţări de 99 mil. euro anul trecut şi a realizat un profit de 3 mil. euro. Raiffeisen Leasing, un jucător de top cinci din piaţa leasingu­lui financiar, a crescut cu 30% finanţările acordate în primul trimestru, datorită cererii mai mari pentru echipamente de prelucrare a me­talelor şi pentru motostivuitoare. Compania finanţase pe parcursul anului trecut bunuri în valoare de 99 mil. euro, în creştere cu 15%, dinamică susţinută de segmentul autocamioanelor. "Anul acesta am avut cel mai bun trimestru de la izbucnirea crizei încoace. Din discuţiile cu ceilalţi jucători am înţeles că şi piaţa în ansamblu a mers mai bine. Există o încredere crescută din partea clienţilor. De la începutul anului am văzut o cerere mai mare pe echipamente, în special maşini cu comandă numerică şi motostivuitoare comandate în general de marii retaileri, ceea ce arată că aceştia se pregătesc pentru revenirea consumului", a declarat Felix Daniliuc, Raiffeisen Leasing.

Firmele mici au nevoie de credite mai ieftine. Dobânzile sunt duble faţă de alte ţări europene

Băncile trebuie să fie mai fle­xibile cu micii antreprenori şi să ieftinească creditele, care sunt de două-trei ori mai scumpe fată de alte ţări europene cu care suntem în competiţei directă, afirmă Dragoş Dragoteanu, proprietarul agenţiei imobiliare Euroest. "Dobânzile la creditele pentru IMM-uri ar trebui să fie undeva sub 5%. La aceeaşi linie de start, antreprenorii români, investitorii, cei care vor să mişte economia, plătesc acum un cost dublu pentru credite faţă de celelalte ţări importante din Uniunea Europeană", a declarat Dragoteanu, prezent la emisiunea ZF Live. Creditele pentru capital de lucru în lei acordate firmelor mici şi mijlocii pornesc de la dobânzi de circa 10% pe an, în multe cazuri fiind mai scumpe chiar decât un împrumut de consum acordat unei persoane fizice. Creditele pentru investiţii în lei acordate de băncile locale au dobânzi uşor mai mici, de 7-8% pe an, dar mult peste nivelul de 2,5-3% plătit de companiile de pe alte pieţe europene.

Consiliul Concurenţei: Energia, retailul alimentar şi achiziţiile publice, cele mai neconcurenţiale pieţe

Sectorul de energie, cel de retail ali­mentar, achiziţiile publice şi in­dustria de transport în regim de taxi sunt unele dintre cele mai neconcurenţiale pieţe de pe plan local şi care anul trecut au fost amen­date de Con­si­liul Concurenţei pentru încălcarea legislaţiei în domeniu. În jur de 50 de astfel de firme au fost sancţionate în 2014 de Consiliul Concurenţei cu amenzi în valoare to­ta­lă de 41,5 mil. euro, de două ori mai mult ca în 2013, potrivit informaţiilor publi­cate ieri la evenimentul de lansare a raportului de activitate. În următoarele luni, instituţia publică va sta cu ochii pe sectorul ener­giei, unde consideră că există prea puţine companii de profil care com­pun mediul de afaceri, dar şi pe licitaţiile pentru furnizarea laptelui şi a cornurilor în şcoli, unde suspectează trucarea acestora. Astfel că, până la finalul anului, Consiliul Concurenţei va definitiva investigaţiile din aceste domenii, dar şi pe cele aflate în de­ru­lare în industria IT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb