REVISTA PRESEI 17.04.2018

M.D.
Revista Presei / 17 aprilie 2018

REVISTA PRESEI 17.04.2018

ADEVĂRUL

Reacţia ministrului Justiţiei după refuzul preşedintelui Iohannis de revocare din funcţie a şefei DNA. Ce-i răspunde Augustin Zegrean

Reacţiile privind anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care nu o va revoca din funcţie pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu au întârziat să apară. În timp ce ministrul Justiţiei spune că sesizează CCR despre refuzul preşedintelui, Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, îi atrage atenţia că greşeşte.

O primă reacţie la hotărârea luată de preşedintele Klaus Iohannis a venit chiar de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a scris pe pagina sa de Facebook că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie pe procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA, în condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente, văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu, valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA", a scris Toader pe Facebook.

După aproximativ două ore de la postarea acestui mesaj, ministrul Justiţiei a revenit cu o precizare: "Pentru cine crede ca stie cartea constitutionalismului: «Vom sesiza CCR» nu este echivalent cu «voi sesiza CCR»!" Zegrean: Ce să atace ministrul Justiţiei la CCR? Un refuz? Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, susţine însă că ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională în cazul refuzului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

"În general preşedintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniştri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa şi trebuie respectată ca atare CCR nu discută o luare de poziţie. CCR trebuie să fie sesizat, ministrul Justiţiei poate să sesiseze numai Guvernul. Dacă Guvernul va ajunge la concluzia că e un confict, atunci poate sesiza CCR iar CCR va fi obligată să se pronunţe", a declarat Augustin Zegrean.

Referitor la anunţul ministrului Justiţiei potrivit căruia va fi sesizată Curtea Constituţională, fostul şef şi coleg al lui Tudorel Toader la CCR a comentat că "ministrul Justiţíei nu poate cere acest lucru, ci doar guvernul o poate face, dar şi aşa este destul de neclar ce să sesizezi la CCR, de vreme ce nu există o rezoluţie".

"Ce să ataci, un refuz?", a comentat Zegrean. "Dacă se va ajunge la concluzia că trebuie să sesizeze Curtea că e conflict atunci ministrul Justiţiei va şti cum să facă o sesizare", a precizat Zegrean. "Curtea a stabilit deja ce înseamnă conflict juridic de natură constituţională, Curtea spune când o autoritate refuză să-şi îndeplinească atribuţiile pe care o are", a explicat fostul judecător CCR. "Eu cred că nu va fi sesizată Curtea Constituţională. Eu cred că Executivul nu va susţine o astfel de sesizare şi că povestea cu revocarea s-a încheiat în această seară", a completat Zegrean.

BANCHERUL

BNR a decis sa absoarba excesul de lichiditate din piata bancara: 18,6 miliarde lei au fost atrase in depozite la banca nationala, astfel ca ROBOR la 3 luni a crescut de la 2,07% la 2,13%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa recurga, pentru prima data dupa 11 ani, la o operatiune de atragere de depozite din piata bancara, pentru a absorbi lichiditatea excesiva prezenta in ultima perioada, care a mentinut dobanzile la niveluri mai mici decat dobanda de referinta, de 2,25%.

BNR a atras astazi de la banci depozite in valoare de 18,665 miliarde lei, la termen de o saptamana, pentru care plateste o dobanda de politica monetara de 2,25%, de peste doua ori mai mare decat cea practicata de banci pentru depozitele clientilor si cu un punct peste nivelul facilitatii de depozite a BNR.

In consecinta, ROBOR la 3 luni, indicele pentru dobanzile variabile la credite, inclusiv cele Prima Casa, a crescut la 2,13%, revenind astfel la nivelul de la finalul anului trecut, de dupa criza ROBOR din toamna lui 2017, provocata de un deficit brusc de lichiditate din sistemul bancar, care a determinat BNR sa injecteze lichiditati substantiale si sa declare ca trece la o politica de gestionare ferma a lichiditatii. (vezi aici detalii)

Ultima operatiune de atragere de depozite a avut loc in ianuarie 2011, cand BNR a drenat din piata doar 500 milioane lei, desi oferta a fost de 7,793 miliarde lei.

Astazi, intreaga suma oferita de BNR, de 18,665 miliarde lei, a fost adjudecata de catre banci, ceea ce inseamna ca excesul de lichiditate al din piata bancara este ridicat.

In primele trei luni ale anului, bancile au plasat la BNR excedente importante de lichiditati in facilitatea de depozit, pentru care incaseaza o dobanda de 1,25%: 15 miliarde lei in ianuarie, 19,4 miliarde lei in februarie si 16,8 miliarde lei in martie, comparativ cu doar 9 miliarde lei in martie 2017.

Bancile vor fi fericite astfel sa primeasca de la BNR o dobanda destul de ridicata, de 2,25%, cu un punct peste cea aferenta facilitatii de depozit si cu peste doua puncte peste cea platita de ele la depozitele clientilor.

COTIDIANUL

Întâlnire Tăriceanu - Dragnea după refuzul lui Iohannis

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi-au dat întâlnire luni seară după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu o revocă din funcţia de procuror şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi.

La scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu o revocă din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de secretarul general al partidului, Daniel Chiţoiu, au sosit la biroul de la Camera Deputaţilor al lui Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu nu a făcut declaraţii de presă, susţinând că nu a analizat documentele la care a făcut referire Klaus Iohannis.

CURENTUL

Austria ne-a trimis imunoglobulina dar habarnista Pintea a uitat să emită un ordin de ministru şi dozele zac în depozit

Dozele de imunoglobulină trimise de Crucea Roşie din Austria, pentru obţinerea cărora Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul internaţional de protecţie civilă, astfel încât statele Uniunii Europene să ne poată ajută cu aceste medicamente nu au ajuns la pacienţi.

Întrebată despre asta dimineaţă la Digi 24, ministrul Sănătaţii a răspuns senină: "Există un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi eu informaţia azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care este situaţia, pentru că ar mai trebui să intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Dacă există în depozit doze se vor distribui imediat, pentru că le-am adus pentru pacienţi".

Câteva ore mai târziu, Pintea a emis un ordin de ministru care a şi fost publicat în Monitorul Oficial, fără de care cele 3850 de doze de imunoglobulină nu puteau fi distribuite. Desigur că dacă cineva din minister ar fi uitat s-o informeze pe demnitară că trebuie să emită ordinul, am fi văzut şi vreo demitere, două. Dar, nici pomeneală!

Ministerul a emis un comunicat indiferent, fără vreo scuză faţă de bolnavi sau faţă de Austria:

"În urma declanşării mecanismului de protecţie civilă, în data de 31 martie 2018, Compania Naţională "Unifarm" S.A. a achiziţionat o primă tranşă de 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria.

Până în acest moment, o parte din cantitate a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoţire a mărfii.

Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de Compania UNIFARM în temeiul Ordonanţei nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018.

JURNALUL NAŢIONAL

Macron: Klaus Iohannis "ţine lucrurile sub control"

Există o ascensiune a "democraţiilor iliberale" în Europa, a declarat, într-un interviu, preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugand că independenţa magistraţilor este pusă în pericol în ţări că Polonia şi Ungaria, dar şi de "unii în România" şi salutând, în acest context, muncă preşedintelui Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control".

"Iau Europa aşa cum este. Nu împărtăşesc niciuna dintre valorile (premierului ungar) Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistăm la o ascensiune a democraţiilor iliberale", a spus Macron într-un amplu interviu pentru BFMTV, RMC şi Mediapart, la un an de preşedinţie.

"De o parte, văd democraţii unde în rândul populaţiei s-a instalat un fel de oboseală. Democraţii care s-au obişnuit cu slăbiciunile, injustiţia, inegalităţile, furia" şi unde se înregistrează "o creştere a populismului", care este denunţat moral, dar nu este şi atacat la baza să, a declarat preşedintele francez.

"De cealaltă parte, sunt democraţiile iliberale unde se spune: 'Vedeţi, aceşti oameni sunt slabi. Atunci, nu mai respectăm democraţia. Atacăm independenţa magistraţilor'", a mai spus Macron, care a oferit exemplele Poloniei şi Ungariei şi a spus că acelaşi lucru îl încearcă "unii în România", salutând în acest context "muncă preşedintelui român" Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control".

"De aceea, vreau în Franţa o democraţie puternică şi clară, în care cel ce a primit un mandat decide şi îşi asumă. Sunt de părere că poţi fi în acelaşi timp democrat şi puternic", a afirmat Macron. "Cred într-o Europă suverană, adică o Europă care oferă protecţie în faţa marilor riscuri. Trezirea europeană de aici trebuie să pornească. Avem nevoie de această vitalitate europeană", a mai declarat el spre finalul interviului.

ZIARUL NAŢIONAL

Bilanţul Guvernului "douăzeci douăzeci", plin de măsuri care... se vor aplica

"Douazeci douazeci" revine in forta: O serie de lucrari de investitii si masuri economice aflate in faza de proiect si care ar putea demara in perioadele urmatoare sunt trecute drept realizari in Bilantul Guvernului pe trimestrul I, prezentat, ieri, in sedinta Comitetului Executiv National al PSD.

Iata cateva exemple:

- la Drumul Expres Pitesti-Craiova, "a fost lansata procedura de achizitie publica pentru executia lucrarilor, iar in trimestrul II se vor semna contractele pentru cel putin 2 din 4 loturi"

- la extinderea platformei Aeroportului Henri Coanda Otopeni "s-a finalizat proiectul tehnic, urmeaza licitatia pentru executia lucrarilor"

- la constructia a 3 din 4 stadioane noi in vederea Euro 2020 "s-au aprobat indicatorii tehnicoeconomici ai obiectivelor de investitii"

- investitii PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala) conducte apa si canal: "realizat in trimestrul I - 308 km, estimat in trimestrul II - 300 km"

- constructie de crese si gradinite: "realizat in trimestrul I - 4 unitati, estimat in trimestrul II - 28 de unitati"

- modernizare unitati de invatamant: "realizat in trimestrul I - 2 unitati, estimat in trimestrul II - 104 unitati"

De asemenea, ca "realizari" in bilantul pe trimestrul I apar infiintarea Consiliului de Programare Economica, coordonarea schemelor de ajutor de stat, a PPP-urilor (parteneriatelor public-pricvate -n.r.) si a proiectelor majore de investitii si coordonarea Comisiei Nationale pentru adoptarea monedei euro. Ori au confundat saracii bilantul cu "planul cincinal", ori logica lui 20-20 a invins definitiv guvernul.

ZIARUL FINANCIAR

Americanii dau lovitura la uzina Ford de la Craiova: producţie de aproape 1 mld. euro în T1 2018

Noul Ford Ecosport a dus producţia uzi­nei de la Craiova aproape de pragul de un miliard de euro în primul tri­mes­tru al acestui an, în contextul în care au fost asamblate peste 36.300 de SUV-uri.

Spre comparaţie, în 2016 când la uzi­nă s-au asamblat 38.900 de ma­şini, busi­nessul companiei a fost de 825 mil. euro.

Având în vedere că un Ecosport poate costa şi peste 20.000 de euro, pro­ducţia americanilor din pri­mul tri­mestru ca valoare a depăşit-o pe cea din 2016, potrivit calculelor ZF.

Uzina de la Craiova închide astfel pri­­mul trimestru de producţie la ca­pa­ci­tate cu o medie de peste 12.000 de uni­­tăţi pe lună. În întreaga istorie, de la Craiova nu au ieşit mai mult de 10.000 de maşini într-o singură lună.

Dacă ritmul se va menţine până la fi­nalul anului, uzina ar putea livra cel puţin 130.000 de maşini, în valoare de pes­te 2 mld. euro, potrivit calcu­lelor ZF. Mai mult, dincolo de maşini la Craiova se produce şi motorul Ecoboost de 1,0 litri, care a trecut din 2012 şi până în prezent de pragul de 800.000 de unităţi.

În prezent 90% din producţia de la Craiova pleacă la export pe tren, iar 10% reprezintă livrările pe camion plus maşinile vândute local. Zilnic, şapte zile pe săptămână, două trenuri încăr­cate cu 250 de maşini părăsesc uzina de la Craiova.

Volumul de producţie de la Craiova evidenţiază o cadenţă medie de peste 500 de maşini, cadenţă care a în­ceput luna ianuarie la 500 şi a înche­iat-o la 600. Mai mult, atât în ianuarie cât şi în februarie uzina a produs in­clu­siv în weekend pentru a face faţă co­menzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb