• ADEVARUL
• USL în pericol? Ponta ameninţă cu ruptura, dacă liberalii nu-l exclud pe SRS. Antonescu:"Nu suntem în situaţia să ne dăm ultimatumuri"
Premierul Victor Ponta a afirmat că nesancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu de către PNL este "cea mai mare criză" a USL şi că aşteaptă până luni ca liberalii să ia o decizie concretă. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, că social-democraţii şi liberalii nu sunt în situaţia de a-şi da ultimatumuri unii altora, iar PNL ce a avut de hotărât a hotărât în Biroul Politic Naţional. Victor Ponta a afirmat că nu este mulţumit de faptul că liberalii nu l-au sancţionat pe Roşca Stănescu şi a explicat că vrea o delimitare clară, până luni, a PNL de senatorul liberal.
• Ponta, despre scandalul din USL: "Nu se pune problema să nu mai avem coaliţie de guvernare, ci se face un nou acord"
Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, la TVR, referitor la scandalul din USL, că nu se pune problema unei rupturi a coaliţiei de guvernare, dar că liberalii trebuie să ia o decizie în ceea ce-l priveşte pe senatorul Sorin Roşca Stănescu. Premierul a subliniat că a fost deranjat de faptul că SRS a susţinut o lege împotriva ministrului de Finanţe, care "dădea o gaură în buget". "Dacă are voie SRS, are voie toată lumea. Nu mă interesează scuzele lui. Să fie clar: dacă SRS este în continuare senator USL, înseamnă că acordul USL nu mai există. Este o problemă foarte gravă", a mai spus premierul, care a precizat că nu a discutat cu Crin Antonescu.
• Regionalizarea împarte România în şapte sau opt părţi. Primul raport oficial cu posibilele schimbări
Consiliul Consultativ pentru Regionalizare a publicat rezultatele unui raport potrivit căruia România ar putea fi împărţită în şapte sau opt regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune. Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune şi modul în care regionalizarea României va influenţa viaţa locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG. Potrivit raportului, regionalizarea României ar putea fi făcută în şapte sau opt regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune. Preluând modelul regionalizării din Polonia, ţara cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, România ar putea fi împărţită în regiuni cu o populaţie medie între 2,4 şi 2,7 milioane de locuitori, în funcţie de numărul de regiuni, şapte sau opt.
• Israelul ameninţă cu noi atacuri în Siria, recomandând regimului Bashar al-Assad să nu riposteze
Israelul analizează posibilitatea unor noi atacuri militare pe teritoriul Siriei pentru a împiedica transferul de armament către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, avertizând regimul Bashar al-Assad să nu riposteze, afirmă un oficial guvernamental israelian citat de ziarul "The New York Times". "Israelul este hotărât să blocheze transferul de armament ultramodern mişcării Hezbollah. Transferul unor astfel de arme organizaţiei şiite libaneze riscă să destabilizeze întreaga regiune", declară, sub protecţia anonimatului, oficialul guvernamental israelian. "Dacă preşedintele al-Assad va riposta atacând Israelul sau dacă va permite unor grupări aliate să atace Israelul, riscă existenţa propriului regim, pentru că şi Israelul va ataca", ameninţă oficialul citat.
• George Friedman, fondatorul Stratfor: "România are nevoie de o relaţie cu SUA, dar asta nu înseamnă că SUA vor o relaţie cu România"
Specialistul în geopolitică şi fondator al agenţiei de analize militare Stratfor a vorbit ieri, la sediul Băncii Naţionale a României, despre viitorul României în regiune şi în Europa, atrăgând atenţia asupra riscurilor care vin pe axa Moscova-Berlin. "Pentru România, perioada după căderea comunismului a fost una de încercare de a se mântui. A căutat mereu câte un refugiu, câte o grupare sau organizaţie care să o protejeze. Aşa a văzut România intrarea în NATO, la fel şi în UE. Dar NATO nu o va proteja, NATO nu mai funcţionează cum trebuie de ani buni. Iar Uniunea Europeană - vedeţi cum arată. Aşa că România trebuie să aibă singură grijă de ea, pentru că nici NATO şi nici UE nu o vor face", a explicat ieri George Friedman.
• Românii care lucrează peste hotare încă resimt criza din Uniunea Europeană. Au trimis în ţară 820 de milioane de euro în primele trei luni ale acestui an
Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - s-au ridicat în primele trei luni ale anului la 820 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea transferurilor este cu puţin mai mică faţă de cea înregistrată în primul trimestru din 2012 (825 de milioane de euro), însă aproape la jumătate faţă de maximul de 1,48 miliarde de euro din intervalul similar din 2008. Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.
• Ion Ţiriac investeşte în energie solară. A luat un credit de 8 milioane de euro de Banca Românească pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic în Prahova
Omul de afaceri Ion Ţiriac, proprietarul Ţiriac Holdings, investeşte în domeniul energiei solare. Banca Românească a acordat un credit de 8 milioane de euro, pe o perioadă e 8 ani, companiei Blue Sand Investment, parte a Ţiriac Holdings, pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic în comuna Păuleşti, judeţul Prahova. Construcţia parcului fotovoltaic de la Păuleşti, cu o capacitate instalată de 8 MW, a fost finalizată. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproximativ 13,6 milioane de euro. Instituţia financiară a fost asistată în această tranzacţie de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi TUV Nord România, care a oferit asistenţă tehnică în legătură cu investiţia. Banca Românească a acordat, până în prezent, finanţări de peste 50 de milioane de euro în sectorul energetic.
• BNR a salvat garanţiile pentru 1.300 de credite "Prima Casă", depuse la sucursala Bank of Cyprus
Cel mai mare depozit constituit la sucursala Bank of Cyprus din România şi transferat în urmă cu trei săptămâni la Marfin Bank România depăşeşte 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane de euro), ceea ce echivalează cu garanţii pentru 1.300 de credite "Prima Casă". Depozitul a fost constituit chiar de Fondul de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţie unde acţionar majoritar este statul român. Potrivit unor surse de pe piaţa bancară citate de Mediafax, un depozit mai mare ar fi fost constituit de către un dezvoltator imobiliar, însă drept colateral la un credit atras de la Bank of Cyprus, iar acea sumă nu a făcut obiectul acordului cu Marfin Bank România. Fiind vorba de o sumă atât de mare, plasamentul a fost o decizie a Consiliului de Administraţie al Fondului, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi Agenţia pentru IMM-uri.
• Chiţoiu, ministrul Finanţelor: "Avem în vedere reducerea TVA la 19% sau cu 5% contribuţiile sociale începând cu 1 ianuarie 2014"
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat la finalul şedinţei BPN al PNL, că începând de la 1 ianuarie 2014 are în vedere reducerea TVA de la 24% la 19% sau reducerea contribuţiilor sociale cu 5%, însă decizia pentru una sau alta dintre măsuri va fi luată în partea a doua a anului în USL. Ministrul Finanţelor a declarat că la de 1 iulie 2013 va fi redusă TVA la 9% pentru pâine, de la nivelul actula de 24%. "În funcţie de evoluţia reducerii evaziunii fiscale în acest domeniu, unde este estimată la peste 60%, să putem să extindem această cotă redusă şi la alte produse alimentare, începând cu 1 ianuarie 2014", a declarat Chiţoiu, potrivit Mediafax.
• CURENTUL
• Ministrul "Marilor Aşteptări" Dan Şova îşi bate joc de diplomaţia spaniolă
Dacă nu sunt penali, atunci miniştrii cabinetului Ponta sunt doar nişte neprofesionişti vecini cu bădărănia. Acesta este şi cazul ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, care a depăşit orice limită a diplomaţiei şi a bunului simţ. El a făcut ieri o gafă monumentală care, într-o ţară occidentală, i-ar fi adus demiterea. Dan Şova a întârziat ieri nu mai puţin de un sfert de oră la o întâlnire oficială cu şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Garcia Margallo şi o întreagă delegaţie de oameni de afaceri veniţi din Spania. Probabil ministrul Şova a avut impresia că şi la un astfel de nivel este permis "sfertul academic". Dar şirul gafelor nu s-a oprit. Şova nu avea habar nici măcar cine este ministrul spaniol şi a trecut pe lângă el fără a da mâna cu acesta. Astfel, Şova a dat mâna cu toţi cei care i-au ieşit în cale, mai puţin cu ministrul spaniol. În timp ce Dan Şova stătea de vorbă cu alţi invitaţi, Manuel Garcia Margallo stătea stingher şi puţin dezorientat într-un colţ, transmite Digi 24.
• CFR Marfă pune în pericol acordul cu FMI
Lista obiectivelor nerealizate de guvernul României în raport cu FMI începe cu privatizările eşuate, iar CFR Marfă este cap de listă, după eşuarea primei etape de privatizare. Deocamdată, procesul de vânzare a pachetului majoritar al operatorului feroviar s-a blocat, după ce companiile înscrise în cursă nu s-au calificat. Autorităţile mai pot încă să ducă la capăt privatizarea companiei de stat, dacă reuşesc să întocmească un nou caiet de sarcini, cu condiţii mai relaxate. Termenul este însă destul de strâns , deoarece procesul trebuie să se finalizeze până pe 20 iunie. Situaţia îngrijorează deja FMI: FMI discută cu autorităţile române pe tema identificării celei mai bune soluţii privind CFR Marfă, după ce niciun investitor nu s-a precalificat pentru privatizarea companiei, a declarat joi reprezentantul rezident FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
• CURIERUL NATIONAL
• Românii joacă la aparate 400 mil. euro
La nivel naţional sunt înregistrate legal 60.000 de aparate, în timp ce alte 30.000 funcţionează ilegal. În medie, un jucător cheltuieşte 70-80 de lei într-un singur joc. Deşi piaţa este mare, ponderea celor care joacă la aparatele mecanice este de doar 3% din populaţie. Piaţa de jocuri mecanice (slot machines) este evaluată de reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi - ROMSLOT la 400 de milioane de euro, sumă generată de o parte mică a populaţiei României, la un număr de aparate restrâns în comparaţie cu alte ţări din Europa.
• Autorităţile locale vor primi mai mulţi bani pentru arierate
Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanţelor de suplimentare cu 120 mil. lei a limitei împrumuturilor pe care autorităţile locale le pot contracta pentru arierate, suma urmând să fie alocată eşalonat pe următorii cinci ani, din vărsămintele aferente privatizărilor. În motivarea Ordonanţei de Urgenţă se arată că unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au depus până la data de 29 martie cereri pentru autorizarea contractării unor împrumuturi pentru achitarea arieratelor înregistrate faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, nu au putut fi onorate în totalitate din cauza atingerii plafonului de 680 mil. lei.
• Băsescu: Nu avem o strategie pe termen lung în agricultură
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la conferinţa naţională a agricultorilor, că prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura ţine de lipsa strategiei pe termen lung, el arătând că raportul Comisiei conduse de Valeriu Steriu este aproape de finalizare, informează Mediafax. Şeful statului a spus că încadrarea agriculturii într-o strategie pe termen lung este fundamentală şi ar permite nu numai o viziune naţională, ci şi credibilizarea în interiorul UE în ceea ce priveşte capacitatea României de a lua decizii pe termen lung, cu obiective precise
• Investitorii străini ne sugerează cum să redresăm economia
Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council, FIC) prezintă în Carta albă publicată pe site-ul său paşii pe care România ar trebui să-i parcurgă pentru a redresa economia, având în vedere că ţara noastră "se situează pe o poziţie destul de slabă comparativ cu multe alte state UE în ceea ce priveşte majoritatea indicatorilor mediului de afaceri şi ai competitivităţii". Printre priorităţi se numără înregistrarea de progrese în reducerea creditelor neperformante şi continuarea consolidării pieţelor locale de capital.
• Fabricile din România şi Maroc devin competitive pentru Renault
Fabricile Renault din România şi Maroc devin competitive în privinţa costurilor de producţie, iar Turcia. s-ar putea să nu mai fie o referinţă pentru costuri reduse, a declarat directorul operaţional al grupului auto francez, Carlos Tavares, citat de Bloomberg. Renault estimează pentru acest an o contracţie a pieţei auto europene de 5%, a afirmat Tavares, într-o conferinţă de presă la Istanbul. Evoluţia pieţei europene se va îmbunătăţi după declinul de 10% din primele trei luni ale anului, a adăugat el. Grupul francez a anunţat, în februarie, că vizează livrări în creştere în acest an, susţinute de varianta îmbunătăţită a modelului Clio şi de Dacia Logan, după o scădere de 6,3% anul trecut, la 2,55 milioane de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Criticarea lui Antonescu, mai gravă decât destabilizarea USL
În PNL, declaraţiile critice la adresa preşedintelui partidului se plătesc cu excluderea, în timp ce atacurile la adresa partenerilor de alianţă sau chiar situaţia de a fi în arest preventiv nu au niciun fel de consecinţe. Aşa se face că Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 şi fondatorul platformei Iniţiativa "România Liberală" va fi propus spre excludere în şedinţa de săptămâna viitoare a Delegaţiei Permanente a PNL, după cum au declarat pentru EVZ surse din partid. În schimb, senatorul Sorin Roşca Stănescu a scăpat, după şedinţa de ieri a PNL, numai cu o urecheală publică, deşi păstrarea sa în partid pare să ameninţe stabilitatea USL. De o indulgenţă similară beneficiază şi primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, aflat în arest preventiv sub acuzaţia de luare de mită, căruia nimeni nu i-a cerut nici măcar autosuspendarea din partid până la lămurirea situaţiei.
• Începe bâlciul! Privatizarea CFR Marfă o ia pe urmele Oltchim
Guvernanţii repetă greşelile făcute la Oltchim în cazul CFR Marfă. Bâlbele Ministerului Transporturilor nu au cum să arate prea bine în ochii investitorilor, care ar fi interesaţi să cumpere companiile de stat. Dacă acum două zile am aflat că Ministerul Transporturilor a respins ofertele pentru CFR Marfă, respectiv pe cea a Grupului Feroviar Român (GFR), a consorţiului format din Transferoviar şi GmbH & Co KG Austria, şi Omnitrax, ieri am aflat şi motivele. Unele dosare erau incomplete, iar alţi investitori nu se calificau din cauza condiţiilor cifrei de afaceri. Deşi ministrul de resort, Relu Fenechiu, s-a lăudat că vor fi condiţii care vor permite venirea unor investitori serioşi şi puternici, că nu se va repeta cazul Oltchim, autorităţile n-au reuşit nici măcar să atragă investitori de talie mică.
• "Buldogul" Blaga mârâie la Traian Băsescu
Preşedintelui PDL nu-i este pe plac coabitarea dintre şeful statului şi premier şi nici numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuor general. Democrat-liberalii nu se dau în vânt să facă opoziţie Guvernului, dar sunt preocupaţi să-l taxeze pe şeful statului pentru deciziile sale. Întrebat, ieri, ce părere are despre reevaluarea noului procuror general Tiberiu Niţu de către Traian Băsescu, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că i se pare "interesantă, foarte interesantă". "Noi nu ne-am permis ca pe acest parcurs al audierilor să intervenim pentru că noi credem că ăsta e rolul Consiliului Superior al Magistraturii. (...) Noi am fi fost bucuroşi dacă s-ar fi făcut rocada, Daniel Morar - procuror general, iar Codruţa Kovesi - şefă DNA", a mai spus Blaga.
• Scandal la Casa Albă. Obama vrea să limiteze pagubele. Republicanii cresc presiunea
Administraţia democrată s-a repliat în faţa celor trei scandaluri în care este implicată de mai multe zile. Republicanii cer însă anchete parlamentare pentru fiecare caz în parte. O primă măsură şi cea mai dură a fost demiterea şefului Fiscului, instituţie acuzată că a dispus controale financiare la organizaţii politice conservatoare, asociate opoziţiei republicane. La scurt timp, Casa Albă a dispus publicarea a 100 de pagini de mesaje interne care reflectă discuţiile din sânul administraţiei după atacul de la Benghazi, din septembrie, soldat cu moartea a patru americani, printre care şi ambasadorul american în Libia. Obama a vrut să respingă astfel acuzaţiile republicanilor că ascunde adevărul despre incidentul de acum mai bine de jumătate de an. Pe cel de-al treilea front, interceptarea telefoanelor jurnaliştilor de la agenţia Associated Press, administraţia democrată calcă, de asemenea, cu grijă. Pentru a detensiona situaţia, Obama vrea să reactiveze un proiect de lege din 2009 propus de senatorul democrat Charles Schumer, prin care un jurnalist primeşte dreptul legal de a-şi tăinui sursele.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta, către noii procurori şefi ai României: Să nu vă uitaţi mult la televizor, să vă ţineţi de dosare. Să aplicaţi legea indiferent despre cine e vorba
Premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, precum şi membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au participat, în această dimineaţă, la sediul Ministerului Public, la ceremonia de instalare în funcţii a noilor procurori-şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Şeful Executivului i-a sfătuit pe aceştia să nu se uite mult la televizor şi să aplice legea indiferent despre cine este vorba.
• România, printre cele mai rasiste ţări din Europa. Cine conduce topul mondial
Un studiu de lungă durată al unor oameni de ştiinţă suedezi plasează România printre cele mai rasiste ţări din Europa, fiind întrecută doar de Albania, Bulgaria şi Franţa. Studiul a fost întreprins de economiştii suedezi, care voiau să stabilească dacă gradul de dezvoltare economică al unei ţări are legături cu nivelul de rasism al cetăţenilor. Premisa de la care au pornit cercetătorii a fost că cetăţenii ţărilor dezvoltate economic tind să fie mai toleranţi faţă de persoanele de altă rasă. Studiul a arătat că gradul de dezvoltare economică poate fi corelat doar cu atitudinile favorabile faţă de homosexuali (cu cât ţara este mai dezvoltată economic, cu atât este mai mare gradul de toleranţă) însă nu există o legătură directă între statutul economic al unei ţări şi nivelul mai mare sau mai mic de rasism al cetăţenilor ei. Cele mai rasiste ţări ale lumii sunt Hong Kong (71.8% dintre cetăţeni nu vor un vecin de altă rasă) şi Bangladesh (71,7%), fiind urmate de Iordania (51,4%) şi India (43,5%).
• CNN: Dacia, una dintre cele mai mari poveşti de succes din România
Producătorul de automobile Dacia este una dintre cele mai mari poveşti de succes din România, relatează CNN, în prezentarea unui reportaj realizat de Becky Anderson pentru emisiunea săptămânală "The Gateway" din 15 mai. Nu este uşor să obţii un profit în vremuri dificile din punct de vedere economic, însă un producător de maşini din România este chiar o poveste de succes. Renault Dacia este cel mai mare exportator din ţară şi aceasta înseamnă o afacere importantă pentru principalul port, Constanţa, comentează CNN în reportajul cu titlul "Portul alimentează exporturile de maşini la nivel global".
• Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, anchetaţi de DNA
Corpul de Control al premierului sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi fostului ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, potrivit unui raport publicat pe site-ul Guvernului. Potrivit procurorilor, s-au cumpărat licenţe fără temei legal. Aceste licenţe Windows trebuiau să fie închiriate, dar au fost achiziţionate. Pentru a crea aparenţa de legalitate, cei doi miniştri au semnat o notă comună privind licenţele pentru produsul Microsoft, utilizate de către Ministerul Educaţiei în şcoli. În această notă comună se precizează că autorizaţia dată de Guvern acoperă şi cumpărarea acestor licenţe. Practic, aceştia au extins împuternicirea dată de către Guvern. Prejudiciul făcut se ridică la peste 5 milione de euro.
• NATIONAL
• Mostenirea lui Codrut Olaru: Zeci de dosare pentru subminarea economiei nationale in jurul ministrilor liberali
Rivalitatea istorica dintre DNA si DIICOT este bine cunoscuta. Iar cel putin pana acum, "crema" retinerilor au luat-o, mai mereu, procurorii anticoruptie, vadit avantajati si de faptul ca in sfera lor de atributii a intrat traficul de influenta, infractiune care a dus la incatusarea pe banda rulanta a nenumarate nume grele ale vietii publice. In schimb, pe ultima suta de metri a mandatului, Codrut Olaru a tras tare, incercand sa recupereze terenul pierdut si sa dea astfel o lovitura de imagine decisiva inainte de desemnarea procurorului general al Romaniei, post pe care si l-a dorit atat de mult. Astfel ca la DIICOT au ramas, in diverse faze ale anchetei, cateva zeci de dosare in care inalti functionari publici de la mai multe ministere pastorite de liberali sunt acuzati de subminarea economiei nationale.
• Basescu trage sfori sa reinventeze dreapta. Isarescu intra in jocul politic
Curtat de-a lungul anilor de mai toate formatiunile, Mugur Isarescu se afla si in vizorul fondatorilor noului partid de dreapta care urmeaza sa fie lansat pana la inceputul lunii iunie. Potrivit unor surse politice, cel care si-a asumat misiunea de a-l convinge pe guvernatorul BNR sa se alature acestui proiect este chiar presedintele Traian Basescu. Pentru ca pozitia lui in fruntea Bancii Nationale este pusa sub semnul intrebarii - se fac jocuri pentru ca acesta sa fie ultimul mandat -, Mugur Isarescu a lucrat intens la consolidarea imaginii sale pe plan extern. Demers incununat de succes, dupa cum sustin surse politice, care au explicat ca sprijinul si capitalul dobandit i-ar putea servi la fel de bine lui Isarescu si pentru o eventuala candidatura la prezidentiale.
• Tayyip Erdogan: "Blestemate sa fie politicile voastre internationale!"
Adjunctul secretarului de Stat american, Wendy Sherman, a anuntat ca "linia rosie" in Siria a fost trecuta de cel putin doua ori. Dar cu "pasi mici"! Inca mai trebuie dovezi! Declaratia a fost facuta inainte sa ajunga la Washington premierul turc, Tayyip Erdogan, cu grosul dosarului. De parca americanii i-ar fi transmis dinainte ca nu vor fi convinsi. BBC a facut headline joi ca reporterul lor a fost la Saraqib si a vorbit cu doctorii dintr-un "spital local" si cu rudele victimelor atacului cu arme chimice lansate din elicoptere. Si a amintit de victima Maryam Khatib, care a decedat. La intrevederea cu Obama, Erdogan, bazandu-se foarte mult pe "dosarul chimic", vroia sa insiste pentru instaurarea unei interdictii de zbor, ca aviatia lui Assad sa nu mai poata sa-si lanseze atacurile asupra populatiei. Intalnirea vine la o zi dupa ce Adunarea Generala a ONU a condamnat regimul lui Bashar al-Assad. Se pare insa ca s-a stricat prietenia dintre Erdogan si Obama.
• Miliardarul Soros da semnalul falimentarii Apple
Omul de afaceri George Soros a vandut in primul trimestru al acestui an peste 130.300 de actiuni Apple, companie a carei valoare a scazut in perioada ianuarie-martie 2013 cu peste 17%. Soros Fund Management detinea la inceputul acestui an un pachet de peste 157.100 de actiuni Apple, dar si-a redus participatia la 26.800 de unitati. Soros este vestit pentru actiunile sale controversate pe piata financiara (in 1992 a pariat pe prabusirea lirei sterline si a castigat intr-o singura zi un miliard de dolari), iar renuntarea la un pachet atat de mare de actiuni da, practic, un semnal clar: Vindeti-va actiunile Apple, pana nu falimenteaza compania! In schimb, Soros a cumparat recent aproape 190.000 de actiuni Google si are in total peste 330.000 de astfel de titluri, gestul lui fiind urmat de multi investitori.
• PUTEREA
• NASA: Trei mari erupţii solare în 24 de ore, una fiind cea mai puternică din 2013
Trei mari erupţii solare au avut loc în decurs de 24 de ore - luni şi marţi -, dintre care una a fost cea mai puternică din acest an, a anunţat miercuri seara NASA, relatează AFP. Cea mai importantă erupţie solară anterioară din 2013 a avut loc în luna aprilie. Cele trei erupţii solare observate luni şi marţi sunt din aşa-zisa categorie X, care corespunde gradului cu cea mai mare intensitate în cazul unor astfel de fenomene. Ele sunt primele din acest grup din acest an, a precizat agenţia spaţială americană. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală /EMC/ proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze mari, inclusiv ultima observată marţi, cu o viteză de 2.250 de km pe secundă, ceea ce este îndeosebi de rapid, a subliniat NASA.
• JAF CA ÎN VESTUL SĂLBATIC. "Poştalionul" pensionarilor, golit pe DN15
O maşină a Oficiului Judeţean de Poştă Neamţ a fost jefuită, ieri dimineaţă, de câteva persoane înarmate şi purtând cagule, hoţii reuşind să fugă cu suma de 2.500.000 de lei, iar restul bunurilor le-au abandonat. Potrivit reprezentanţilor Poştei Neamţ, banii erau destinaţi achitării pensiilor în municipiul Roman. Jaful a avut loc pe DN15, în dreptul comunei Bârgăoani. Hoţii s-au folosit de două maşini pentru a crea o ambuscadă. Sub ameninţarea armelor, aceştia au luat un sac de bani şi au fugit. Atacul asupra maşinii a fost anunţat telefonic, prin 112, de unul dintre cei doi angajaţi ai Poştei care transportau banii spre municipiul Roman. Una din cele două maşini folosite la jaf avea numere de înmatriculare străine, iar cealaltă de Iaşi, însă după primele cercetări s-a constatat că numerele de înmatriculare erau false.
• ROMANIA LIBERA
• UE. Mari companii din domeniul energetic, suspectate de manipularea preţurilor. Londra avertizează "granzii" petrolului
A doua zi după anunţul Comisiei Europene privind anchetarea sub suspiciunea de înţelegere între diverse companii petroliere pentru manipularea pieţelor, autorităţile britanice au reacţionat, în anchetă fiind implicate BP şi Shell, iar Londra este locul unde se negociază brutul european de referinţă, Brent-ul din Marea Nordului. Comisia Europeană a percheziţionat sediile companiilor petroliere Shell, BP şi Statoil, suspectate de manipularea preţurilor petroliere, în cadrul unei anchete de o amploare fără precedent de la scandalul Libor. Percheziţiile au avut loc în două ţări din UE şi într-o a treia din afara Uniunii. Autorităţile supraveghează îndeaproape etaloanele financiare, după ce unele din marile bănci ale planetei au fost găsite vinovate că au manipulat ratele interbancare de referinţă, Libor şi Euribor.
• Dormiţi liniştiţi! TIRANIA nu pândeşte după colţ! de Cristian Campeanu
Sarcina justificării numirii lui Tiberiu Niţu era una grea după ce îl respinsese cu numai câteva luni în urmă, broasca era deosebit de mare şi dificil de înghiţit. Traian Băsescu a reuşit totuşi să o înghită, dar ăsta nu este cel mai grav lucru imaginabil. Politicienii, se pare, fac acest exerciţiu zilnic. Băsescu a spus că "desemnarea lui Niţu nu era un târg e nerefuzat cum i-au spus mulţi". Inţelegerea politică pe Justiţie a devenit în mod evident regula zilei şi, prin urmare, principiile, independenţa şi celelalte valori au fost aruncate peste bord. Un mesaj transmis recent de Obama este: Dormiţi liniştiţi, nu există niciun pericol de tiranie după colţ! Statul este prietenul vostru şi este aici ca să vă ajute. Aveţi încredere în Stat, de restul ne ocupăm noi. Este, în esenţă, acelaşi mesaj pe care îl transmite Traian Băsescu: "Aveţi încredere", "voi sancţiona", "nu există niciun pericol" de nedreptate, de arbitrar, de control politic, de călcare în picioare a individului "Eu şi (în urma înţelegerii) Ponta suntem păstrătorii independenţei şi libertăţii Justiţiei. Ei bine, NU, nu trăim in paradisul fara griji al coabitarii, iar suspiciunea şi neîncrederea în Stat şi în cei care îl conduc au devenit de-acum o datorie patriotică.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cea mai mare anomalie a industriei româneşti: Dacia importă tablă de caroserie de 100 mil. euro pe an pentru că cea de la ArcelorMittal Galaţi nu corespunde
ArcelorMittal Galaţi, fostul combinat Sidex cumpărat cu 70 mil. euro de miliardarul indian Lakshmi Mittal în 2001, ar avea vânzări suplimentare de 100 mil. euro pe an dacă ar putea să furnizeze tablă pentru caroseriile Dacia. Însă pentru că miliardarul nu a făcut investiţiile necesare, estimate de specialişti la circa 50 mil. euro, tabla produsă de ArcelorMittal Galaţi nu corespunde pentru a fi folosită la caroseria maşinilor Dacia produse la Piteşti, la 300 km distanţă. Astfel, cade ipoteza că Sidex nu ar avea suficientă piaţă şi de aceea este nevoit să reducă producţia. Pentru a putea fi folosită în producţia de caroserii, care acum se face automatizat, tabla trebuie să fie uniformă - caracteristicile metalului trebuie să fie la fel pe toată întinderea şi grosimea sa şi galvanizată - tabla trebuie acoperită cu un strat uniform de zinc care împiedică ruginirea.
• Topul asigurătorilor de viaţă după valoarea poliţelor răscumpărate anticipat de clienţi: trei companii au plătit trei sferturi din bani
ING Asigurări, BCR Viaţă şi Allianz-Ţiriac au achitat anul trecut trei sferturi din sumele plătite de asigurătorii de viaţă în contul poliţelor răscumpărate anticipat de clienţi. Cele trei companii au plătit 311 milioane de lei (70 mil. euro) drept răscumpărări, în timp ce valoarea poliţelor anulate înainte de termen la nivelul întregii pieţe a fost de 430 de milioane de lei.
• Voinea: Avem creştere de PIB, dar veniturile la buget sunt sub prognoză
Guvernul se aştepta la o creştere economică de 2,1% în T1, însă construcţia bugetului a fost mai conservatoare - 1,6%. Pe partea de venituri bugetare, faţă de prognoză, în T1 nu s-au făcut venituri de1,4 mld. lei, drept urmarte a fost nevoie de un management strâns al cheltuielilor pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar, spune Liviu Voinea, ministrul bugetului. Datele semnal ale Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri arată că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul I din 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012. Faţă de T4 din 2012, PIB-ul a crescut cu 0,5%. Acest ritm i-a luat prin surprindere pe analişti, care estimau o evoluţie de +1% în T1.