REVISTA PRESEI 17.05.2018

V.D.
Revista Presei / 17 mai 2018

REVISTA PRESEI 17.05.2018

ADEVARUL

Prosteală de ghicitoare: consultaţii sfinte la telefon cu plată prin Western Union

O afacere extrem de profitabilă s-a extins în ultimii ani în toată ţara, sute de autointitulate vrăjitoare, făcătoare de minuni şi ghicitoare storcându-i pe naivi de bani. Două escroace din Prahova şi Buzău, care pretindeau că sunt vrăjitoare, au ajuns în spatele gratiilor.

Surorile Claudia şi Luciana Ioan, în vârstă de 33, respectiv 30 de ani, erau vizate de anchetatori de mai multă vreme. După ce au strâns probe, poliţiştii le-au reţinut. Acţiunea a fost declanşată ieri dimineaţă, când poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova le-au bătut la uşă. Percheziţiile au vizat locuinţele vrăjitoarele, una la Buzău, iar alta la Ploieşti. Vrăjile n-au avut nici-o putere asupra poliţiştilor, care le-au luat pe sus şi le-au dus la audieri. În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat mai multe telefoane mobile şi diverse înscrisuri, printre care şi documente de transfer bancar. Surse din Poliţie au declarat pentru "Adevărul" că, până în prezent, au depus plângere pentru înşelăciune mai mult de 40 de persoane, dar numărul victimelor este posibil să fie mult mai mare. Cele mai multe victime sunt din ţară, dar au depus plângeri şi persoane din străinătate, tot cetăţeni români.

Cum au ajuns bugetarii să câştige mai mult decât angajaţii din sectorul privat. Pericolul răsturnării scării valorilor

Salarizarea unitară implementată de Guvern de la 1 ianuarie adânceşte prăpastia dintre veniturile medii nete încasate de bugetari, faţă de cei din mediul privat, ecart care se va dubla în următorii trei ani.

Potrivit specialiştilor consultaţi de "Adevărul", ecartul uriaş este provocat pe de o parte de politicile fiscale care nu ţin cont de economia reală şi de dezinteresul clasei politice, iar pe de alta de faptul că angajaţii din mediul privat nu au reprezentanţi ai salariaţilor care să le apere interesele, aşa cum bugetarii îi au pe sindicalişti. "Diferenţa dintre salariul mediu net pe economie încasat de bugetari, faţă de cei din privat este acum de circa 800 lei şi se va dubla până în 2021. Sectorul privat ar merge mai bine dacă legislaţia nu ar bloca posibilitatea de distribuire, adică încheierea unor contracte colective de muncă. Dar nu la nivel de unitate din mediul privat, pentru că reprezentantul salariaţilor nu poate face mare lucru. Patronul îi poate spune oricând să transmită salariaţilor că, dacă nu le convine, pot să plece. Aici vorbesc de contracte colective pe ramură. Spre exemplu, pentru bugetari sunt circa 6.800 de unităţi care au încheiat contracte colective de muncă pentru aproape circa 950.000 de salariaţi. Statul trebuie să le respecte. În mediul privat există foarte puţine contracte, doar 767 de contracte colective de muncă şi cuprind doar 165.000 de angajaţi dintre cei peste 4 milioane", a declarat pentru "Adevărul Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

BANCHERUL

Bancile romanesti au marje de dobanda si rate de profitabilitate mult mai mari decat in alte tari

Bancile romanesti au rate de profitabilitate mai ridicate decat cele din tarile vecine, inclusiv datorita unor marje de dobanda (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) mult mai mari comparativ cu cele din tari precum Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria.

De exemplu, Raiffeisen Bank, grupul austriac prezent in multe tari din Estul Europei, a avut in Romania o rata de rentabilitate a capitalului (Return on Equity - ROE) de 23,4% in primul trimestru din acest an, de peste doua ori mai mare decat in Cehia (10,2%), de patru ori peste nivelul din Polonia (5,7%) si de trei ori mai ridicat fata de Ungaria (8,5%) si Bulgaria (7,3%).

Profitabilitatea ridicata a subsidiarei din Romania se datoreaza, in principal, unei marje nete de dobanda de 3,87%, cu mult peste cea din alte tari: 2,06% in Cehia, 2,33% in Polonia, 1,96% in Ungaria, 2,8% in Bulgaria.

Si BCR, subsidiara altui mare grup austriac, Erste Bank, a avut o marja neta de dobanda peste cea din alte tari, de 2,93%, insa diferentele sunt mai mici: 2,44% in Cehia sau 2,79% in Ungaria, la nivelul grupului indicatorul fiind de 2,27%.

COTIDIANUL

Unde e putregaiul Justiţiei mioritice?!

Săptămână teribil de interesantă în sălile de judecată. Achitări pe bandă rulantă în dosare grele ale DNA. Habar nu am, la nivel naţional, care este raportul achitări/condamnări al dosarelor instrumentate de procurori DNA. Probabil e un procentaj bun, apropiat de 100%. Însă aici sunt incluse şi marile capturi ale procurorilor DNA, mii probabil, gen secretarul primăriei din Cucuieţii din Deal, care, din necunoştinţă de cauză, a creat fabulosul prejudiciu de 2000 lei în operarea cu stufoasele proceduri ale fondurilor europene. Care prea puţin interesează opinia publică. Vorbim de marile dosare de corupţie. Iar aici, în ultima perioadă, DNA a luat în sălile de judecată bobârnace peste bobârnace.

Întâi, fostul prim ministru Victor Ponta, primul premier al României, trimis în judecată în timpul mandatului, în 2015, a fost achitat, alături de fostul senator şi ministru al Transporturilor Dan Şova, în celebrul Dosar Rovinari. Ponta era acuzat de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, iar Şova de fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Plus recuperarea prejudiciului de peste 50.000 lei.

Apoi, fostul judecător de la Curtea Constituţională, Toni Greblă a fost achitat de judecători într-un Dosar în care era acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate), favorizarea făptuitorului, folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

CURENTUL

Arşinel vorbeşte cu fotografia Stelei Popescu şi a angajat-o fără concurs la Teatrul Constantin Tănase pe fata minoră a lui Cătălin Crişan

Gabriela Firea nu vrea şi pace să-l schimbe pe octogenarul Alexandru Arşinel de la conducerea Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Până şi celebrul lanţ de farmacii care ne sufocase cu interpretarea lui desuetă a renunţat la el. Acelaşi stil învechit de semi-ţipete şi glume răsuflate despre care Firea crede că-i mai amuză votanţii.

Pe contul său de Facebook, Daria, fata lui Cătălin Crişan a anunţat că s-a angajat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", acolo unde director este Alexandru Arşinel deşi nici n-a făcut 18 ani. Numele său apare chiar şi pe afişele spectacolului. Daria este cea mai mare dintre fetele lui Cătălin Crişan şi are o pasiune pentru muzică şi actorie încă din copilărie. Şi Cătălin Crişan şi Alexandru Arşinel au intrat în politică pentru avantaje materiale. Teatrul Constantin Tănase se află în subordinea Primăriei şi Conform Codului Muncii, Art. 30, încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz; posturile vacante existente în statul de funcţii vor fi scoase la concurs, în raport cu necesităţile fiecărei unităţi prevăzute la alin. (1); în cazul în care la concursul organizat în vederea ocupării unui post vacant nu s-au prezentat mai mulţi candidaţi, încadrarea în muncă se face prin examen. Bineînţeles că Arşinel a angajat-o pe fată fără concurs.

CURIERUL NATIONAL

Locul 5 la creştere economică nu se vede în realitate

România a înregistrat o creştere economică de 4,2%, arată Eurostat

Am pierdut şase locuri în raportul global al competitivităţii

Investiţiile străine directe au crescut la finalul trimestrului I al lui 2018 cu 57%, deci de la 0,88 miliarde de euro la 1,380 de milioane de euro

"România, cu o creştere de 4,2%, are a cincea cea mai mare creştere dintre cele 28 de state membre ale UE. Ca şi anul trecut, creşterea se situează la un nivel dublu faţă de medie", a declarat marţi, 15 mai, vicepremierul Viorel Ştefan, în cadrul unui briefing de presă privind starea economiei pe trimestrul I 2018, citând date Eurostat. Astfel, potrivit Eurostat, creşterea se situează la un nivel dublu faţă de medie. ,,Aşa cum a spus şi Comisia Europeană, avem o creştere economică robustă, iar ritmul de creştere este la potenţialul estimat de Comisie pentru acest an. Rezultatele din primul trimestru sunt mai puţin relevante, pentru că nu au decât o contribuţie de 19%, dacă ne raportăm la primul an. De regulă, primul trimestru este influenţat de condiţii incerte într-o măsură mai mare decât celelalte trimestre'', a mai explicat vicepremierul Ştefan. Printre subiectele abordate s-au numărat PIB-ul nominal, cifra de afaceri în industrie, mediul de afaceri, deficitul la fondul de pensii, protecţie socială, salariul mediu net, evoluţia calităţii vieţii.

JURNALUL NATIONAL

Regizorul Lucian Pintilie a murit

Regizorul Lucian Pintilie a murit miercuri, la ora 21,00, la Spitalul Elias din Capitală, a confirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Silvius Negoiţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Elias, cunoscutul regizor avea mai multe afecţiuni cronice.

Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice. A fost admis în secţia de Terapie Intensivă, unde a necesitat investigaţii medicale, monitorizare şi tratament de specialitate, a precizat Silvius Negoiţă.

Lucian Pintilie s-a născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Basarabia, azi în Ucraina, potrivit site-ului www.cinemagia.ro. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (1956).

După absolvire, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti , printre care: ''Copiii soarelui'' (1961), ''Proştii sub clar de lună'' (1962), ''Cezar şi Cleopatra'' (1963), ''Biedermann şi incendiatorii'' (1964), ''Inima mea e pe înălţimi'' (1964), ''D'ale carnavalului'' (1966), ''Livada de vişini'' (1967), notează site-ul www.cinemarx.ro.

În 1965, a regizat primul său film, ''Duminică la ora 6'', iar în 1968 - ''Reconstituirea'', o satiră socială neagră, interzisă în România pentru doi ani.

După interzicerea spectacolului cu piesa ''Revizorul'', în 1972 (după cea de-a treia reprezentaţie), Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost îndemnat să plece din ţară, stabilindu-se în Franţa. A revenit în ţară pentru a finaliza filmările la ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982), după un scenariu propriu pornind de la piesa ''D'ale carnavalului'', film ce a putut fi văzut abia după 1990, notează site-ul www.imdb.com.

NATIONAL

Ponta si Oprea, plan secret "La Doi Cocosi" !

Dupa achitarea de la Inalta Curte se pare ca pe Victor Ponta l-a cam luat din nou valul maririi politice, dorinta de revenire a acestuia la "butoanele" PSD-ului si ale guvernarii deopotriva fiind atent intretinuta de un alt mare amator de vendetta, Gabriel Oprea. Si convinsi din nou ca "unde-i nasul si cu finul/ se schimba la lume destinul", cei doi tocmai ce s-au intersectat la legendarul restaurant de la marginea Capitalei, "La doi cocosi", dupa cum lesne se poate poate observa si in "plansa foto". Insa nu pentru a-si "linge ranile", ci pentru a pune la punct un plan exploziv de dinamitare a actualei coalitii de guvernare si implicit a stabilitatii politice.

Iar daca dupa cum dezvaluiam in ultima vreme, ambitiile lui Gabriel Oprea sunt tot mai impulsive. Astfel ca esecul misiunii incredintate "in interesul national" lui Codrin Stefanescu dupa "racolarea" acestuia pentru "ruperea", dupa vechiul scenariu uneperist a cat mai multor "tradatori" din PSD si formarea unui nou partid, fostul vicepremier spera sa "se extinda" barem pe orizontala. Prin preluarea legala, sub propria pulpana, a aproximativ 2.000 de consilieri locali ajunsi in PMP dupa controversata fuziune cu partidul lui Basescu. Iar acum l-a reactivat si pe Victor Ponta, cel care "cocotat" pe platforma PRO Romania va ataca , cat mai galagios mediatic cu putinta, "tintele" date de Gabi Oprea.

ZIARUL FINANCIAR

Forumul de franciză Transilvania. Piaţa francizelor din România este dinamică, în­că la început, iar lumea abia îşi descoperă ape­ti­tul. Locaţia este cheia pentru dezvoltarea unei francize viabile

♦ În piaţa din România există circa 400 de concepte dintre care 35% sunt autohtone. Printre cele mai extinse reţele de francize româneşti se numără Salad Box (restaurante) şi 5 toGo (cafenele), fiecare cu câteva zeci de unităţi.

"Dacă acum câţiva ani, persoanele interesate nu erau foarte informate despre ce presupune achiziţia francizei, acum s-a schimbat această percepţie şi vin cu temele făcute la masa de discuţii", a spus Alina Covaşă, retail manager, Salad Box, în cadrul evenimentului ZF "Forumul de franciză Transilvania", organizat de Ziarul Financiar împreună cu francize.ro. La evenimentul din Cluj-Napoca au fost prezente peste 150 de persoane, antreprenori actuali şi viitori, executivi şi corporatişti în căutarea unei oportunităţi de business.

Piaţa francizelor din Franţa este de 55 mld. euro, însă piaţa românească de fran­cize are un potenţial de dublare în următorii cinci ani, a arătat în cadrul evenimentului Paul Voicu, managing partner francize.ro.Segmentele în care este împărţită piaţa de francize românească sunt: retail - 48%, HoReCa - 24% şi zona de servicii - 28%. "Legat de profilul francizatului, acest entuziasm poate să vină de la o persoană care nu are de-a face cu domeniul. S-ar putea să fie o problemă mai mare când are deja un background, deoarece e greu să îi schimbi ideile, şi va fi întotdeauna cel care va debalansa această barcă", a spus în cadrul evenimentului Mihaela Mocanu, avocat specializat în francize.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb