REVISTA PRESEI 17.07.2018

V.D.
Revista Presei / 17 iulie 2018

REVISTA PRESEI 17.07.2018

ADEVARUL

Unde şi cum reclami dacă îţi sunt prelucrate ilegal datele personale

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aprobat intrarea în vigoare a procedurii de depunere a plângerilor pentru persoanele care consideră că le sunt prelucrate ilegal datele personale.

Românii care consideră că datele personale le sunt prelucrate ilegal de către companii sau autorităţi publice, după intrarea în vigoare a noului Regulament european privind protecţia datelor personale (GDPR), pot depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Însă dincolo de cazurile evidente de comerţ sau comunicări electronice, realitatea este că nu putem şti când anume datele cu caracter personal ne sunt prelucrate în mod ilegal, arată experţii. "În pricipiu nu ai cum să-ţi dai seama dacă nu există o formă de contact, de interacţiune. Este ca şi cum ţi-ai pierde cartea de identitate şi cineva ar folosi-o ulterior fără să ştii", spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică din cadrul companiei Bitdefender. "Este foarte greu să ne dăm seama când, să zicem, un furnizor de servicii a pierdut datele respective şi apoi sunt folosite în atacuri cibernetice sau exploatări de carduri. Realizăm doar atunci când primim un mesaj neautorizat sau a fost efectuată o plată neaprobată", este de părere şi expertul în securitate informatică Andrei Avădanei care însă subliniază că GDPR-ul ne permite ca, în situaţia în care observăm că "o companie cu care noi nu am interacţionat are informaţiile noastre, atunci le putem cere să aflăm de unde au obţinut aceste date, iar apoi să mergem la sursa iniţială şi să le cerem să ne şteargă din baza de date".

BANCHERUL

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul la peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, dupa ce in ultima perioada s-a inregistrat o tendinta de scadere a acestora, pe fondul revenirii unui surplus de lichiditati.

BNR regleaza in prezent nivelul dobanzilor din piata interbancara prin intermediul operatiunii de atragere de depozite, prin care sterilizeaza excesul de lichiditati, astfel incat dobanzile sa nu scada cu mult sub nivelul dobanzii de referinta.

Volumul de depozite atrase astazi de BNR este cel mai ridicat din ultimele patru luni, dupa nivelul din aprilie, de 18 miliarde lei, cand banca nationala a reluat, dupa 7 ani, licitatiile de atragere de depozite.

BNR a decis, in aprilie, sa treaca la operatiunea de atragere de depozite, prin care dreneaza excesul de lichiditate din piata bancara, dupa ce a constatat ca surplusul de bani din conturile bancilor le determina pe acestea sa mentina dobanzile din piata monetara, precum si pe cele pentru depozitele clientilor, la niveluri mai mici decat ar fi normal, in conditiile in care BNR majorase de doua ori dobanda de referinta la inceputul anului, de la 1,75% la 2,25%.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat in aprilie, de la 2,07% la 2,47% la inceputul lunii mai, cu aproape o jumatate de punct. Dobanzile pietei bancare au continuat sa creasca, dupa ce BNR a majorat inca o data dobanda, in 8 mai, la 2,5%, astfel ca ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,83% la finalul lunii mai, cu 0,3 puncte peste dobanda de referinta, un ecard comparativ cu dobanzile din alte tari vecine.

COTIDIANUL

Summitul Putin - Trump: între "trădare" şi moment istoric

"A fost cea mai dezgustătoare prestaţie a unui preşedinte american la un summit alături de omologul său rus", a fost prima remarcă a comentatorilor CNN după încheierea conferinţei de presă de la Helsinki, după întrevederea istorică dintre Donald Trump şi Vladimir Putin. Preşedintele SUA crede mai mult în spusele preşedintelui Rusiei decât în probele aduse de agenţiile americane de informaţii, arată CNN.

Fost director CIA: Trump este la mâna lui Putin

O reacţie dură a venit din partea lui John O. Brennan, fost director CIA în administraţia Obama, unul dintre oficialii despre care presa pro-Trump scrie că a fost implicat în sabotarea candidaturii actualului preşedinte. "Prestaţia lui Donald Trump la Helsinki depăşeşte limita "infracţiunilor şi delictelor". Este legată de înaltă trădare. Comentariile lui Trump nu numai ca au fost imbecile, el este cu totul la mâna lui Putin. Patrioţi republicani: Unde sunteţi???", a scris fostul sef al CIA pe Twitter. Brennan le-a cerut apoi secretarului de Stat Mike Pompeo, şefului de cabinet John Kelly şi consilierului pentru Securitate John Bolton să demsioneze.

Ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016 a acaparat conferinţa de presă de la Helsinki, precum şi analizele presei americane. Aşa cum această anchetă a dus la un război americano-american si paralizează de doi ani administraţia Trump, la fel ea a aruncat în plan secund conflictul din Siria, Ucraina, schimbarea graniţelor în Europa.

Reacţiile presei americane vin după o conferinţă de presă în care Vladimir Putin şi Donald Trump par să fi pus capăt oficial Războiului Rece. Trump şi Putin par să fie de acord să recurgă la experienţa celor care au menţinut linia roşie dintre Moscova şi Washington în perioada războiului rece şi să renunţe la paradigma confruntaţională a ultimelor decenii. În cancelariile aliate şi în presa vestică există teama că cei doi lideri ar putea încheia un "mare târg" peste capetele statelor europene.

CURIERUL NATIONAL

Vladimir Putin a fost cel care a dominat întâlnirea cu Donald Trump

Aprecierea din titlul de mai sus aparţine trimişilor speciali ai ziarului «Le Monde», dar ea a fost împărtăşită, în diverse forme de exprimare, de majoritatea corespondenţilor, a analiştilor politici occidentali prezenţi luni la Helsinki. Preşedintele american a scandalizat opinia americană afirmând, alături de Vladimir Putin, că nu a avut niciun amestec în acuzaţiile privind interferenţa Rusiei în campania sa electorală şi că nici nu crede în astfel de informaţii.

Din declaraţiile celor doi lideri la conferinţa de presă organizată la finalul întâlnirii, a reieşit că ceea ce şi-a dorit şi a obţinut până la urmă Vladimir Putin în urma convorbirilor cu preşedintele american a fost «o relaţie pe picior de egalitate». A avut loc o conferinţă de presă «foarte amicală» la care Vladimir Putin a calificat discuţiile avute cu omologul său american drept «foarte reuşite şi foarte utile». Donald Trump, făcând şi el bilanţul schimbului lor de opinii, a evocat «un dialog direct, deschis şi foarte productiv».

JURNALUL NATIONAL

Cel mai mare produs expirat din România: sistemul energetic

În prezent, 80% din grupurile termoenergetice existente au durata de viaţă depăşită, iar aproape 84% din liniile electrice aeriene (LEA) au anul punerii în funcţiune în perioada 1960-1979, în condiţiile în care durata de viaţă normată a liniilor este de 48 de ani. Până în 2027, compania Transelectrica ia în calcul retragerea din funcţiune a unor grupuri termoenergetice totalizând 4.996 MW putere netă disponibilă, dintre care 2714 MW până în 2022 inclusiv. Concomitent, până în 2027, vor fi puse în funcţiune grupuri energetice noi şi retehnologizate cu o putere netă disponibilă de cel puţin 5100 MW, potrivit prognozelor din Planul de Dezvoltare a Reţelelor Electrice de Transport în perioada 2018-2027, realizat de Transelectrica pe baza datelor transmise de către producătorii de energie. Investiţiile realizate pentru retehnologizarea şi modernizarea grupurilor termoelectrice din Sistemul Energetic Naţional au fost la un nivel scăzut după 1990, iar acum foarte puţine grupuri sunt echipate cu instalaţii pentru reducerea emisiilor care să le permită încadrarea în normele impuse de Uniunea Europeană. Cele mai noi directive de mediu ale Comisiei Europene impun condiţii drastice de mediu pentru termocentrale, de îndeplinit până în 2021, iar aplicarea lor va duce la închiderea multor mine de cărbune şi a grupurilor termoenergetice.

Retragerea din funcţiune a unor importante capacităţi de producţie va fi compensată cu punerea în exploatare a altora. Transelectrica estimează că, în următorii zece ani, vor reintra în funcţiune capacităţi însumate de peste 2800 MW şi vor apărea capacităţi noi cu o putere de 2300 MW, asta fără a lua în calcul potenţialele investiţii noi în sectorul regenerabilelor. "Conform acestui scenariu de dezvoltare, în aceeaşi perioadă vor fi repuse în funcţiune, după reabilitare, patru grupuri de la Turceni, trei grupuri de la Rovinari, un grup la Craiova şi un grup nuclearelectric de la Cernavodă (oprit în retehnologizare pentru prelungirea duratei de viaţă), însumând o putere netă disponibilă de 2841 MW. În ceea ce priveşte intenţiile de instalare de grupuri noi, conform informaţiilor transmise de producătorii existenţi, acestea însumează o putere netă disponibilă de circa 2306 MW", arată Transelectrica.

NATIONAL

SPP si "Doi s un sfert" au protocoale secrete!

Iata ca in timp ce toate tunurile sunt puse pe protocoalele secrete ale SRI-ului, alte structuri merg pe burta, de parca nici usturoi nu au mancat si, drept urmare, nici gura nu le miroase. Insa cum aceste protocoale deviante de la cele mai elementare reguli ale democratiei si independentei Justitiei deopotriva trebuie tratate cu aceeasi masura, cu siguranta se vor face sapaturi suplimentare pentru a se da si de urma acestor protocoale secrete semnate intre doua servicii secrete si trei institutii etalon ale Justitiei. Este vorba, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, despre depistarea unor piste incendiare privind existenta unor astfel de protocoale secrete care ar fi fost semnate " pe sestache" de-a lungul anilor de glorie ai statului paralel intre Serviciul de Protectie si Paza si Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Ciurte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iar astfel de intelegeri oculte ar fi fost parafate si de catre serviciul secret al Ministerului de Interne, actuala Directie Generala de Protectie Interna si aceleasi trei institutii reprezentative ale Justitiei: CSM, ICCJ si PICCJ. Mai mult chiar, din cate sustin sursele noastre in ceea ce priveste interconectarea controversatei unitati "Doi s un sfert" la "fratiile" din "oculta" care a clonat statul de drept atata amar de vreme, lucrurile sunt mult mai avansate, luandu-se deja urma respectivelor documente. Ceea ce nu poate fi decat un semnal pozitiv ca ministrul Carmen Dan chiar incearca sa-si faca "luna" in propria ograda, in ciuda "hemoragiei" informative recent identificata, dar despre care vom reveni cu alta ocazie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb