• ADEVĂRUL
• Frânaru" Berceanu
Recordul de nouă ore de întârziere a unui tren al CFR nu l-a impresionat pe ministrul Transporturilor. Mereu "alţii" sunt vinovaţi. În timp ce călătorii îşi macină nervii în vagoane, oficialii Ministerului Transporturilor invocă "greaua moştenire" şi lipsa de bani. Cei 874 de kilometri care despart, pe calea ferată, Oradea de litoralul românesc au fost parcurşi în aproape 24 de ore. Astfel, în loc să ajungă la destinaţie sâmbătă dimineaţa la ora 7.55, trenul a reuşit să doboare un record ruşinos, de aproximativ nouă ore întârziere, sosind la capătul de linie abia la ora 16.40.
• Mircea Geoană rămâne fără voce
Conducerea PSD îl menţine pe Geoană la şefia Senatului, dar fostului lider i s-a interzis să critice partidul. Dacă nu va respecta interdicţia, Geoană "va pleca din PSD", a precizat Victor Ponta. Liderii PSD au mai convenit că nu vor cere revocarea lui Geoană din fruntea ."Este vorba despre o anumită coerenţă în comunicarea publică a partidului şi acest lucru, evident, este o decizie pe care o voi respecta", a fost singura declaraţie făcută, ieri, de Geoană, la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent.
• Liberalii n-ar refuza guvernarea de la Băsescu
Lideri ai PNL se declară dispuşi să formeze Executivul în orice formulă fără PDL. "Adevărul" vă prezintă un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.
• Boc, certat de aleşi pentru Vlădescu
Premierul Emil Boc a fost pus la zid ieri de parlamentarii PDL pentru lipsa de comunicare cu partidul de care dau dovadă în luarea deciziilor toţi reprezentanţii Executivului, dar în special ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Potrivit unor surse participante la întâlnirea pe care Boc a avut-o ieri cu aleşii PDL, Vlădescu a fost "pârât" premierului că nu sprijină iniţiativele democrat-liberalilor şi că nu colaborează nici măcar cu reprezentanţii PDL în comisiile de Buget -Finanţe.
• Spre ce climă se îndreaptă România?
Sudul Europei se va confruntă tot mai mult cu o creştere a temperaturilor, ceea ce va afecta potenţialul hidroenergetic, turismul de vară şi producţia agricolă. Roxana Bojariu, climatolog consultat de ONU, avertizează, într-o discuţie cu Green Report, că efectele încălzirii globale se resimt deja şi în România. Vom vorbi şi peste decenii şi chiar sute de ani despre o climă cu un aspect continentalizat, cu patru anotimpuri, dintre care două de tranziţie. Se vor modifica însă caracteristicile anotimpurilor.
• Veniturile bugetare sunt supra evaluate
La ultima rectificare, Guvernul a mizat pe încasări cu 0,5% din PIB mai mari decât cele realizabile, transmite Consiliul Fiscal. Ţinta de deficit bugetar ar putea să nu fie atinsă din cauză că prognozele Guvernului sunt din nou prea optimiste, avertizează instituţia de supraveghere. Pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asigurările sociale, "estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste", arată Consiliul Fiscal (CF).
• Cât mai plătim pentru manopera unei case
Faţă de perioada 2007-2008, meşterii au ieftinit tarifele cu peste 25%, pe fondul lipsei de comenzi, dar şi al micşorării preţurilor la materialele de construcţii. Nu doar preţurile caselor şi materialelor de construcţii au scăzut în ultimul an, ci şi costurile manoperei. Meşterii preferă să lucreze mai ieftin pentru a supravieţui pe piaţă.
• Casă de vacanţă cu 30.000 de euro la malul Mării Mediterane
Preţul unui studio de pe vestita Costa del Sol a ajuns mai mic decât cel al unei garsoniere în Bucureşti. Preţurile locuinţelor de vacanţă din regiunea oraşului spaniol Malaga, aflat la malul mării, pornesc de la aproximativ 30.000 de euro pentru o garsonieră şi ajung până la un milion de euro pentru o vilă exclusivistă, cu acces la plajă privată. Oferta este extrem de tentantă, dovadă fiind şi locul patru pe care îl ocupă românii la capitolul achiziţii imobiliare în acest colţ de paradis..
• CURENTUL
• Realitatea FM, încă o vuvuzelă eoliană pe făraş: "Deontologul" Turcescu se leapădă de Vântu pe Twitter
Plin de "curaj", o trăsătură caracteristică fostului slujbaş a lui Vântu, Turcescu a "ciripit" ieri pe Twitter cum că se leapădă de Realitatea lui Vântu, neprecizând dacă merge să îşi ia tainul din altă parte. Turcescu a fost foarte evaziv în ceea ce priveşte motivele care au condus la această decizie, dar a precizat că Realitatea FM, postul de radio la care era şef, este pe ducă şi la 1 septembrie va fi închis după modelul falimentar patentat de Vântu pentru a pune căluş vuvuzelelor care nu îi mai servesc interesele în perioada dintre campaniile electorale.
• În clocot, de Tia Şerbănescu
Prezent la parada navală organizată la Constanţa de Ziua Marinei, preşedintele Băsescu a fost huiduit (parţial) după ce a făcut apel la solidaritate dându-i ca exemplu de bărbăţie pe marinari - mergând până acolo încât a declarat 15 august "ziua bărbatului". Ziua bărbatului de ziua Sfintei Fecioare Maria? Ce idee! Mulţi bărbaţi s-ar putea simţi jenaţi şi multe Marii s-ar putea simţi jignite văzând că onomastica lor devine ziua soţilor şi trebuie să le cumpere ele cadouri în loc să primească flori.
• Canicula şi creşterea TVA au resuscitat vânzările de electrocasnice
Piaţa românească a bunurilor de folosinţă îndelungată şi-a încetinit scăderea în al doilea trimestru din 2010, valoarea vânzărilor fiind doar cu 15% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK România. În aprilie-iunie, vânzările de electrocasnice mari s-au ridicat la o valoare de 70 milioane de euro, în scădere 13,6% faţă de perioada similară din 2009. Cu toate acestea, piaţa de profil a depăşit valoarea din primele trei luni ale anului, sub influenţa factorilor sezonieri care au sporit vânzările de produse de răcire.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Ajutoarele de stat, misiune imposibilă pentru IMM
Scărlătescu: Proiectele Guvernului cu privire la stimularea IMM-urilor rămân doar la stadiul de iniţiativă. Pîrvu: Aceste ajutoare de la stat, cât şi fondurile europene sunt practic imposibil de accesat de IMM. Ajutoarele de stat pentru IMM-uri vor rămâne, din păcate, la fel de inaccesibile ca până acum întreprinderilor mici, deşi Guvernul a modificat mai multe acte normative în scopul creşterii numărului de firme care au acces la finanţările de acest tip. Deşi premierul a anunţat că va fi coborât plafonul cerinţelor pentru IMM-urile care solicită ajutoare nerambursabile la nivelul investiţiilor de 5 mil. euro şi creării a minimum 30-50 de locuri de muncă, apariţia HG 588/2010 nu va avea efectul scontat.
• Lunile următoare vor fi decisive pentru economia României
Dacă pe parcursul acestui an revizuirile privind economia României în 2010 au fost negative, România mai are încă şanse de a deveni o piaţă atractivă dacă vor fi luate măsuri de stimulare a investiţiilor, consideră Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. "Lunile următoare vor fi decisive pentru perspectivele economice ale României pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt - cunoaştem situaţia, ne aşteptăm la scădere economică pe anul în curs. Pe termen mediu şi lung însă, România încă mai are şanse de a deveni o piaţă atractivă, dacă vor fi stimulate investiţiile - atât cele străine, cât şi cele locale - şi dacă fiscalitatea va prezenta o anumită coerenţă, atât de necesară investitorilor.
• FMI vede o creştere economică pentru regiune de 3,4% în 2011
Estimările privind evoluţia economică a României în 2010 au fost revizuite - treptat - negativ de la începutul anului şi până în prezent, respectiv de la o creştere de 1,3% (estimată în ianuarie), la o scădere de circa 1,9% prognozată în prezent. În acelaşi timp, estimările privind Europa Centrală şi de Est au urmat un curs invers, fiind revizuite pozitiv, până la 3,3%, mai ales datorită rezultatelor bune marcate de Cehia sau Polonia. Pentru 2011, estimările FMI privind regiunea arată o creştere de 3,4%, în timp ce pentru România se întrevede o creştere de 1,5%, maximum 2%.
• Leul a reacţionat bine pe timp de criză
În ceea ce priveşte moneda naţională, analiştii X-Trade Brokers arată că aceasta a evoluat slab comparativ cu alte monede, dar, având în vedere amploarea crizei economice din România de până în prezent, leul "a reacţionat bine", păstrând un nivel de apreciere cu mult peste performanţele economiei României. În trimestrul al doilea al anului curent, România a înregistrat o uşoară creştere economică faţă de primul trimestru, respectiv de 0,3%. "Mult mai relevante cred că sunt însă creşterile înregistrate de exporturi şi de producţia industrială, întrucât acestea arată că fundamentele viitoarei creşteri economice pot fi cu mult mai "sănătoase" decât cele de dinainte de criză.
• Unde sunt cele mai bune universităţi din lume?
Topul celor mai bune 100 de universităţi din lume este dominat de SUA, cu nu mai puţin de 54 de prezenţe. Cu 27 de universităţi, UE este al doilea cel mai bun loc din lume pentru a studia. Nicio universitate românească nu este prezentă. Uniunea Europeană câştigă teren în faţa Statelor Unite, însă tot americanii rămân campionii de necontestat în domeniul academic, dominând cu desăvârşire topul celor mai bune 100 de universităţi din lume. În topul celor mai bune 20 de universităţi din lume, 17 sunt instituţii americane şi două sunt britanice: Oxford ocupă poziţia a zecea în top, fiind devansată de Cambridge, care se clasează pe locul cinci, topul 20 fiind închis de Universitatea din Tokio.
• Top 10 Universităţi în 2010:
1. Harvard (SUA); 2. University of California, Berkeley (SUA); 3. Stanford University (SUA); 4. Massachusetts Institute of Technology (SUA); 5. University of Cambridge (Marea Britanie); 6. California Institute of Technology (SUA); 7. Princeton University (SUA); 8. Columbia University (SUA); 9. University of Chicago (SUA); 10. University of Oxford (Marea Britanie)
• EVENIMENTUL ZILEI
• Robert Turcescu a plecat din "bataia" lui Vintu
Jurnalistul care a realizat ani la rand emisiunea 100% si-a dat demisia din trustul detinut de Sorin Ovidiu Vintu. Surse EVZ indica drept cauza presiunile editiriale. O decizie luata recent in trustul lui SOV, stabileste ca toate listele cu invitatii care urmeaza sa apara la RealitateaTV si cu subiectele propuse trebuie aprobate de Catalin Popa directorul televiziunii.
• Angajările şi concedierile, mai flexibile din toamnă
Guvernul este decis să modifice Codul Muncii până în luna octombrie, fie şi prin asumarea răspunderii în parlament. Noua lege ar trebui să stimuleze angajarea în regim part-time.Flexibilizarea contractului individual de muncă, a contractelor colective de muncă şi a salariilor. Asta s-ar fi angajat guvernul să introducă în viitorul Cod al Muncii - care se vrea mai aproape de modelul european - în faţa oficialilor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
• Pro şi Contra
Doar 8,5% dintre românii apţi de muncă lucrează în regim part-time, faţă de extremele europene delimitate de Bulgaria (2%) şi Olanda (48%). Ca atare, trebuie să recuperăm decalajele faţă de ţările dezvoltate, ceea ce ne obligă să revizităm în paşi alerţi Codul Muncii în sensul flexibilizării, să creştem vârstele de pensionare, respectiv să stimulăm munca. La polul opus, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, contestă posibilitatea, prevăzută într-un document al Fi nanţelor, de a angaja ca "zilier" şi persoanele cu studii superioare, indiferent de funcţia ocupată.
• PSD şi PNL vor să îngroape TVA-ul lui Boc
PNL şi PSD au decis, ca senatorii celor două partide să voteze, în sesiunea extraordinară, împotriva ordonanţelor de urgenţă prin care guvernul a majorat TVA de la 19% la 24% şi a modificat Legea finanţelor publice locale. Anunţul a fost făcut de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu. "Am convenit împreună să votăm împotriva majorării TVA şi împotriva ordonanţei care modifică Legea finanţelor publice locale, care transformă primarii din opoziţie în oameni fără putere", a explicat Dragnea, citat de Mediafax.
• FINANCIARUL
• Guvernul şi-a făcut din nou calculele greşit: Disponibilizările de bugetari şi tăierile de salarii aduc şi pierderi: 3,17 mld. lei în primul an
Economiile pe care măsurile de austeritate ar trebui să le aducă la bugetul de stat sunt de fapt sub estimări. Şi la TVA cifrele au fost umflate, încasările în urma majorării fiind de trei ori mai mici decât socotelile iniţiale. Reducerea salariilor din sistemul public şi disponibilizările anunţate de guvern aduc şi pierderi imediate la bugetul de stat, nu doar economii. De exemplu, contribuţiile sociale strânse de la cei 1,4 milioane de angajaţi scad cu 2,6 miliarde de lei, într-un singur an. De asemenea, în acelaşi interval de timp, de la bugetul de stat se "pierd" în jur de 570 de milioane de lei, bani pe care statul trebuie să îi plătească angajaţilor disponibilizaţi.
• Avem cea mai mare inflaţie din UE, de peste trei ori media europeană
În acelaşi timp România e fruntaşă şi la scumpiri, în iulie. Rata anuală a inflaţiei a fost în iulie de 2,1% în medie, în Uniunea Europeană, în timp ce rata în România a fost de peste trei ori mai mare, de 7,1%, valoare care ne plasează pe primul loc în UE la acest capitol. Ca urmare a majorării TVA cu 5%, preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 3,1% în iulie faţă de iunie, serviciile s-au scumpit cu 2,6%, iar preţurile mărfurilor alimentare cu 1,9%.
• Consultanţă de 2,3 milioane de lei pentru metrou la o magistrală inexistentă
Proiectul construcţiei reţelei de metrou - Magistrala V, a cărui valoare estimată depăşeşte 1,5 miliarde de euro, a început să absoarbă milioane de lei pentru servicii inutile. Banii, 2,34 milioane de lei, "vor pleca pe filiera PDL către o firmă de partid", pentru că Metrorex consideră necesară consultanţa unui "specialist" în vederea achiziţiei unei noi garnituri de trenuri. Acest lucru are loc chiar dacă între Metrorex şi compania Bombardier există deja un contract în acest sens. Pentru actuala reţea vor fi achiziţionate 16 trenuri noi de metrou (96 vagoane), iar pentru Magistrala V, 21 de trenuri (126 vagoane).
• Un zăcământ de pământuri rare va schimba soarta războiului din Afganistan
Exista 17 tipuri de astfel de elemente, fiecare având o importanţă vitală pentru fabricarea produselor hi-tech. Pe lângă componentele general cunoscute ale tehnicii de vârf, o clasă importantă care ajută la obţinerea de progrese tehnologice remarcabile sunt aşa-numitele pământuri rare. Valoarea lor este atât de mare încât descoperirea unor zăcăminte de astfel de elemente în Afganistan ar putea schimba soarta războiului pentru că acest teritoriu ar putea prospera aşa cum a prosperat Arabia Saudită de pe urma petrolului.
• GÂNDUL
• Ce "spionează" România în Rusia? Un diplomat român reţinut de Serviciul Federal de Securitate rus
"Ofiţerul român de informaţii externe Gabriel Grecu, care lucra pentru am-basada naţională, sub acoperire, ca secretar I la departamentul politic, a fost reţinut de FSB în timp ce încerca să obţină secrete militare de la un cetăţean rus la 16 august", a anunţat FSB, citat de Interfax, în pagina electronică. Potrivit FSB, "materialele de spionaj confiscate de la agent dezvăluie acti-vitatea sa ostilă împotriva Rusiei. O anchetă asupra incidentului este în desfăşurare".
• Peste 150.000 de şoferi filmaţi în Bulgaria de camerele poliţiei vor rămâne fără permis
Sute de mii de şoferi români plecaţi în vacanţă conduc, anual, pe şoselele din Bulgaria. Câteva zeci au rămas deja fără permis de la începutul anului. Peste 150.000 de şoferi ar putea rămâne fără permis după ce au circulat pe şoselele din Bulgaria. Potrivit Sofia News Agency, poliţia rutieră bulgară a anunţat că va retrage permisele de conducere în toamna acestui an, după ce va procesa imaginile surprinse de cele 15 camere de supraveghere.
• Ziua concedierilor: 50.000 de oameni din administraţia locală primesc preavize sau intră în şomaj
Luni a expirat termenul până la care administraţiile publice locale trebuiau să aprobe noile organigrame şi să rectifice atât bugetele proprii, cât şi pe cele ale instituţiilor subordonate . Reducerea bugetelor trebuia să fie de 20 la sută iar numărul concedierilor la nivel naţional să ajungă la aproximativ 50 de mii de angajaţi. Noile organigrame au fost deja avizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Singurele excepţii sunt primăriile Cogealac din judeţul Constanţa, Fărăgău din judeţul Mureş şi Iepureşti din judeţul Giurgiu, care nu au transmis documentaţia la ANFP.
• Investiţie de 100 de milioane de euro pentru construcţia China Town la Afumaţi
Magazine, restaurante, locuinţe, şcoli, grădiniţe şi depozite vor fi ridicate în următorii ani în cadrul unui proiect imobiliar în apropiere de Bucureşti. În apropiere de Bucureşti, lângă localitatea Afumaţi, o firmă controlată de investitori chinezi va investi 100 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Chineză-Română. În prima etapă a proiectului, firma China Town România a terminat cinci linii de magazine de tip showroom, amenajate în nouă hale care cuprind 350 de spaţii comerciale moderne.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Fluturaşii de salariu alungă medicii din ţară
Primii fluturaşi cu salariul amputat cu 25%, aterizaţi în buzunarele angajaţilor din sistemul sanitar, reprezintă picătura chinezească pentru mulţi medici şi asistente de a-şi căuta de lucru în străinătate. Potrivit studiului intitulat "Tendinţa de migrare a personalului din sănătate", 70% din angajaţi, adică şapte din zece, iau în considerare posibilitatea de a munci în alte ţări UE.
• Udrea vrea să pună mâna pe publicitatea din Capitală
Elena Udrea, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe care-l conduce, intenţionează încet, încet să pună monopol pe tot ce mişcă în Capitală. Ultima găselniţă a fost elaborarea Regulamentului-cadru pentru amplasarea mijloacelor de publicitate în municipii şi oraşe. Acesta va stabili condiţiile-cadru în care se vor autoriza, executa şi amplasa firmele şi reclamele publicitare, precum şi normele privind expunerea de afişe pe teritoriul localităţilor, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat. Acest domeniu era până acum în subordinea administraţiilor locale.
Operaţiunea "Ciocu" mic" în partidele mari
Elena Udrea, pe post de dirijor al corului anti-Boc-Blaga-Videanu-Berceanu, cere fermitate şi sancţiuni împotriva "disidenţilor" şi o nouă conducere pentru PDL, care să nu îi mai aibă în componenţă pe actualii miniştri. Tabăra adversă reacţionează prin gura lui Adriean Videanu: "Ei, da!". Pedeliştii, şi de o parte, şi de cealaltă, cer să se facă "ciocu" mic", adică să se interzică criticarea Guvernului şi a colegilor în public.
• Cum să te mai ajute cel căruia i-ai cântat prohodul?! de Ilie Şerbănescu
De două decenii nu s-a auzit din partea reprezentanţilor mediului privat decât că statul se opune dezvoltării, căci este cel mai prost şi ineficient administrator şi că, de aceea, trebuie să se dea la o parte, lăsând totul în seama iniţiativei, întreprinderii şi gestiunii private, care au dezvoltarea în sânge şi care vor trece în sfârşit păcălita până acum Românie pe tărâmurile progresului şi ale civilizaţiei.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Scandal de spionaj pe axa Bucureşti-Moscova
Cod roşu la Ambasada României de la Moscova: un diplomat de rang înalt, reţinut de serviciile secrete ruse pentru spionaj militar şi eliberat ulterior, luni seară, a fost declarat persona nongrata si trebuie să părăsească Rusia în 48 de ore. Diplomatul Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost reţinut ieri de autorităţile ruse sub acuzaţia de spionaj. Potrivit RIA Novosti, care citează un comunicat al FSB (serviciul secret rus, fostul KGB), "asupra spionului au fost găsite obiecte specifice activităţii de spionaj, care confirmă în totalitate activitatea ostilă împotriva Federaţiei Ruse".
• România, bun venit în Purgatoriu
După ce zeci de ani a fost pe partea greşită a istoriei, România riscă acum să aterizeze pe partea greşită a economiei. Teoretic, există un prag dur sub care o economie nu poate coborî. Dimpotrivă, cu cât cade mai de sus, cu atât şansele de revenire rapidă sunt mai mari. Tocmai au trecut prin experienţa asta ţări ca Turcia, Rusia sau Ucraina, care după căderi ameţitoare văd acum reveniri spectaculoase. La o scară mai mică, acelaşi lucru se întâmplă în ţările baltice sau chiar în Germania. România tocmai atinge acest prag. Cu un PIB care în T2 a scăzut cu doar 0,6% în termeni anuali şi a crescut cu 0,3% în termeni trimestriali, economia pare să fi atins punctul de ricoşeu.
• ZIARUL FINANCIAR
• Băncile au găsit cui să dea sute de milioane de lei la dobânzi de 13%: autorităţilor locale
Primăriile sectoarelor 1, 3, 4 şi 6 au împrumutat de la BCR 800 mil. lei în 2010. În total autorităţile locale au împrumutat de la bănci 1,4 mld. lei în 2009 şi 2010. Băncile au găsit astfel cui să dea credite în lei cu 13%, în condiţiile în care Guvernul cere dobânzi sub 7%, iar companiile şi persoanele fizice ezită să se îndatoreze. Primăriile şi consiliile judeţene au luat anul trecut şi în perioada ianuarie-martie 2010 credite de peste 1,4 mld. lei (circa 360 mil. euro), patru primării de sector împrumutând doar în ianuarie echivalentul a 200 mil. euro, arată datele publicate pe e-licitaţie.ro.
• Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară
Consiliul Fiscal critică dur proiectul de rectificare bugetară, susţinând că există posibilitatea ca veniturile fiscale să fie supraevaluate cu până la 0,5% din PIB, astfel că atingerea ţintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilită pentru acest an "comportă riscuri semnificative". "În special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asigurările sociale estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste.
• Banca Mondială consideră sectorul public din România prea costisitor
Banca Mondială apreciază că sectorul public din România este "pur şi simplu prea costisitor" faţă de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, impunându-se aplicarea unor măsuri de austeritate pentru a ajunge la niveluri accesibile. În luna octombrie, Banca Mondială urmează să finalizeze prima etapă a analizei funcţionale demarată în martie 2010 la nivelul Guvernului şi sectoarelor Concurenţă, Învăţământ preuniversitar, Transporturi, Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi Finanţele Publice, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
• Raiffeisen evaluează acţiunile FP la 1,05 lei
Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investent (RCI), unul dintre cei mai mari intermediari de pe Bursă, susţin că acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se pregătesc să devină noua stea a bursei de la Bucureşti şi recomandă cumpărarea acestora, indicând un preţ-ţintă de 1,05 lei/acţiune pentru următorul an. Evaluarea este dublă faţă de cotaţia actuală a acţiunilor FP, de circa 0,51 lei/acţiune, precizează analiştii. Titlurile FP se tranzacţionează în prezent pe o piaţă netransparentă, preponderent prin anunţuri la mica publicitate şi prin intermediul câtorva brokeri, însă Raiffeisen estimează că odată cu listarea fondului, previzionată pentru luna ianuarie 2011, titlurile se vor apropia de valoarea lor reală.
• Carpatica încearcă să facă faţă unor pierderi de 100 mil. lei în primul semestru
Mai mult de jumătate din creditele de 1,23 mld. lei (290 mil. euro) acordate de Banca Carpatica (simbol bursier BCC) erau considerate neperformante la finele primului semestru, aceasta fiind principala explicaţie pentru pierderile istorice raportate. Banca Comercială Carpatica, cu sediul central în Sibiu şi controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, face parte din "liga mică" a instituţiilor de credit, cu o cotă de mai puţin de 1% din activele totale de peste 78 mld. euro ale sistemului bancar local.
• Erste: Coloana vertebrală este să atragem clienţi cu salarii virate la BCR
"Încasarea salariului prin bancă asigură o relaţie pe termen lung cu clientul respectiv. Politica de dobânzi la depozite are în vedere tocmai creşterea numărului acestor clienţi pentru că nu avem niciun interes să atragem < hot money > care apoi să fugă când altă bancă oferă mai mult." În prezent, clienţii care îşi iau salariul prin BCR pot primi o dobândă de 8% pe an la depozitele la termen pe trei luni, faţă de o dobândă maximă de 6,5% pentru clienţii obişnuiţi. Aceeaşi categorie de clienţi poate avea acces la credite mai ieftine cu jumătate de punct procentual şi în lei, şi în euro faţă de oferta standard.