REVISTA PRESEI 17.11.2014

Willy Homner
Revista Presei / 17 noiembrie 2014

ADEVARUL

Prima baie de mulţime a lui Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii

Klaus Iohannis, câştigătorul exit-pollurilor la alegerile prezidenţiale 2014 a ieşit în Piaţa Universităţii printre cei 10.000 de români adunaţi în centrul Capitalei. Oamenii au strigat "Klaus, Klaus, Klaus ne-ai scăpat de Mickey Mouse!" şi "Ole, ole ole, Victor Ponta nu mai e". Lumea scandează: "Klaus, Klaus, Klaus ne-ai scăpat de Mickey Mouse!" şi "Iohannis te-am votat, nu ne face de rahat". Bulevardul Magheru este blocat. Miile de protestatari au ajuns în Piaţa Universităţii scandând în aplauze. La Universitate s-a format un cordon de jandarmi. Proteatatarii dau jos bannerele electorale cu Victor Ponta.

Rezultate parţiale BEC: Iohannis 55,79%, Ponta 44,20%, după numărarea voturilor din 33% din secţii

La ora 02.00, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a prezentat datele centralizate până la 00.00. Astfel, în urma centralizării datelor din 6.215 secţii (33%) dintr-un total de 18.847, Victor Ponta a obţinut 44,2% din voturi, iar Klaus Iohannis, 55,79%. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 3.862.330 (98,51%), iar cel al voturilor nule, de 58.337, ceea ce reprezintă un procent de 1,48%. Potrivit BEC, Iohannis a obţinut 2.155.128 de voturi, în timp ce Victor Ponta a obţinut 1.707.202 de voturi după centralizarea rezultatelor din 6.215 de secţii.

Dragnea: Scorul este 53% - 47% pentru Iohannis. Blaga: Avem peste un milion de voturi în faţă

Şeful de campanie al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat că Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu scorul 53%, pe când Victor Ponta, candidatul PSD-PC-UNPR a obţinut 47%. Vasile Blaga: "Aş vrea să declar că după numărarea voturilor din 90,53% din secţii, preşedintele României se numeşte Klaus Iohannis chiar dacă toţi ar vota invers în momentul acesta. Poporul român a ales calea dreaptă. Pentru modul în care a organizat alegerile, îi cer demisia premierului Victor Ponta. Nu are rost să vorbim de Meleşcanu, de cel dinainte. Avem peste un milion de voturi în faţă. Klaus Iohannis: 54,39, Victor 45,61%". Blaga a precizat că ACL a numărat voturile şi din diasporă, în 135 de secţii, adică în 42% din acestea, iar Klaus Iohannis a obţinut 83,5%, în timp ce Victor Ponta a obţinut 16,5%. Liviu Dragnea: "Guvernarea va fi menţinută în continuare. Nu are de gând să-şi dea demisia şi nu-şi va da demisia Victor Ponta.

Iohannis - bucurie reţinută, Ponta - înfrângere asumată

Klaus Iohannis a fost calm aseară, la sediul Alianţei Creştin Liberale, după anunţarea exit-poll-urilor. Dincolo, la sediul Partidului Social Democrat, Victor Ponta a întâmpinat eşecul cu o atitudine decentă. E un reflex din România ultimilor 25 de ani ca presa să se înghesuie către sediile de partid în ziua alegerilor, pentru că din aceste sedii s-au tras sforile în ultimul sfert de veac. Acum, în bârlogul marilor partide a fost mai pregnantă ca oricând senzaţia că lucrurile se întâmplă în altă parte. Că vorbele politicienilor sunt mai inutile ca niciodată şi că oricare ar fi rezultatele finale va exista, de azi înainte, o Românie din ce în ce mai greu de controlat din birouri ascunse.

Consilier al lui Vladimir Putin: Europa va pierde un trilion de euro dacă mai menţine sancţiunile împotriva Rusiei

Statele Uniunii Europene ar putea pierde până la un trilion de euro, dacă vor continua politica de sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat Sergey Glazyev, consilier pe probleme economice al preşedintelui rus Vladimir Putin. "Practica aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei va afecta, eventual, negativ chiar statele membre UE", a afimat Glazyev la o conferinţă pe teme economice la Kîrgîzstan. Integrarea eurasiatică ar putea deveni o bună alternativă pentru cooperarea economică cu Europa, a mai afirmat el. Consilierul Kremlinului a explicat că economiile statelor europene au înregistrat recent o "cădere catastrofică", contrastând cu creşterea bunăstării Chinei şi a puterii sale economice. Glazyev a subliniat că stabilirea Uniunii Economice Eurasiatice, văzută ca o alternativă la Uniunea Europeană, nu este "motivată politic", ci este destinată creşterii economice în statele membre. Uniunea Eurasiatică va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi are ca membri Rusia, Belarus şi Kazahstan. De asemenea, şi alte state au anunţat că vor să adere, respectiv Armenia şi Kîrgîzstan.

ANALIZĂ Cum a crescut economia românească doar pe hârtie

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că economia a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea şi că România nu a fost în recesiune în acest an, după recalcularea Produsului Intern Brut după o nouă metodologie. Analiştii economici au primit cu uimire, dar şi cu scepticism datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), care indică un avans economic peste aşteptări în trimestrul al treilea, dar şi faptul că România evitat recesiunea în acest an. Analistul Florin Cîţu atrage atenţia că ajustările sezoniere nu explică revizuirea datelor privind evoluţia PIB din primele două trimestre ale acestui an. "Să ai o instituţie întreagă plătită din bani publici care să anunţe revizuiri pentru ultimele două trimestre cu 0,7 puncte procentuale şi cu 0,6 puncte procentuale arată ori influenţa politică ori cât de slab pregătiţi sunt cei de la INS. Oare care este varianta mai costisitoare pentru noi?", a scris Florin Cîţu pe o reţea de socializare.

BANCHERUL

Tranzactiile cu carduri bancare bat noi recorduri de crestere

Atat numarul cat si valoarea platilor cu cardul au stabilit noi recorduri de crestere in trimestrul trei al acestui an, arata ultimele date agregate de BNR. Siguranta banilor pastrati pe card, precum si confortul platilor fara numerar, atat la POS-urile magazinelor cat si online, determina tot mai multi romani sa utilizeze cardurile in defavoarea platilor cash. In privinta numarului tranzactiilor cu cardul, cea mai mare crestere au inregistrat-o platile la POS-urile magazinelor, care au sporit cu 2,75 milioane in trimestrul trei, la un total de 48,71 milioane plati cu cardul inregistrate la finalul lunii septembrie. In aceeasi perioada a anului trecut, numarul acestor plati se ridicau la doar 42,2 milioane, cu 6,5 milioane mai putine. In septembrie 2008 se faceau doar 16,6 milioane de plati cu cardul in magazine, de trei ori mai putine decat in prezent. Si numarul platilor cu cardurile de credit au atins un maxim istoric de 9,29 milioane in septembrie, cu o jumatate de milion mai multe decat in trimestrul precedent si cu 5 milioane, adica aproape inca o data mai multe decat in septembrie 2008.

OTP Bank a facut un profit de 10 milioane lei in trimestrul trei

Profitul net al OTP Bank Romania a stagnat in trimestrul trei al acestui an la 10,1 milioane lei, la cursul zilei in forinti (HUF), rezultat identic cu cel din trimestrul anterior si mai mare cu 12% decat cel din trimestrul 3 din 2013, conform datelor financiare prezentate de grupul maghiar din Budapesta. In primele 9 luni din 2014, castigul net al bancii a fost de 34,7 milioane lei, fata de o pierdere de 24,5 milioane le in aceeasi perioada a anului precedent. OTP Bank a avut venituri de 88,2 milioane lei in trimestrul trei din 2014, in crestere cu 8% fata de trimestrul anterior si cu 16% fata de trimestrul trei din 2013. Creditele au inregistrat o crestere anuala de 2%, in timp ce depozitele au scazut cu 1%, ajustate la evolutia cursului de schimb. Creditele de consum au avut cel mai mare avans, de 29%, urmate de creditele corporate, cu 6%, in timp ce creditele ipotecare, multe in franci elvetieni, au scazut cu 5%.

CAPITAL

Băsescu: "Simt că scap de o greutate din spate"

"Cu votul pe care l-am dat astăzi, simt că scap de o greutate din spate: responsabilitatea pentru România", a declarat Traian Basescu la liceul A.D. Xenopol, acolo unde a votat. Votul pe care l-am dat acum, simt că încep să scap de o greutate din spate, se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar şi acest lucru sper să-l facă şi toţi aceea care au fost umiliţi de câţiva ani, fiind numiţi băsişti', a declarat Băsescu după ce a votat la Liceul economic 'A.D. Xenopol. El a făcut din nou apel la cei numiţi 'băsişti' să vină la vot indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate, 'să le arate acelora care i-au dispreţuit că ei contează şi nu vor lăsa să se instaleze în România o putere discreţionară'.

China anunţă reduceri de taxe de 6,5 miliarde de dolari pentru a stimula creşterea economiei

China va reduce anual taxe şi comisioane în valoare de aproximativ 40 miliarde de yuani (6,5 miliarde de dolari) ca parte a efortului de a stimula creşterea economiei, a anunţat Consiliul de Stat, transmite Reuters. Începând cu ianuarie 2015, Guvernul va renunţa la 42 de comisioane administrative şi 12 taxe de înregistrare a afacerilor, pentru a reduce povara asupra companiilor mici, au anunţat autorităţile de la Beijing. Afacerile cu vânzări lunare sub 30.000 de yuani vor fi exceptate de la plata a cinci taxe suplimentare în următorii trei ani, iar autorităţile vor lua măsuri pentru o reformare a preţurilor în vederea promovării concurenţei în sectorul energiei, transporturilor şi mediului. Vorbind la summitul G20 de la Brisbane, Australia, preşedintele Xi Jinping a dat asigurări investitorilor globali că ţara sa va menţine 'o creştere solidă, sustenabilă şi echilibrată'.

Bursa aşteaptă finalizarea alegerilor şi calmarea pieţelor internaţionale

Piaţa de capital aşteaptă finalul de an cu îngrijorări legate de alegerile prezidenţiale, care pot duce la o perioadă de instabilitate la nivelul guvernului, dar şi de evoluţia pieţelor dezvoltate din străinătate. Bursa de Valori a înregistrat şi anul acesta, până la finalul lui octombrie, o evoluţie pozitivă, în ciuda perioadei electorale prin care trecem. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii listate, are o creştere de 8,33% la sfârşitul lui octombrie faţă de închiderea de anul trecut, o apreciere peste cea disponibilă la depozite bancare şi chiar peste unele fonduri mutuale. Creşterea cotaţiilor de la BVB este apreciabilă în condiţiile în care octombrie a fost o lună negativă. Situaţia nu este foarte bună nici pe bursele externe dezvoltate, unde cotaţiile au recuperat de mult pierderile provocate de criză, iar acum se bănuieşte o supraîncălzire, care nu poate duce decât la o perioadă de scădere, a cărei lungime este încă necunoscută.

Câţi bani a încasat statul din exploatarea resurselor minerale. Şi cine a plătit

Redevenţele încasate pentru exploatările de roci utile, lignit, ape minerale, huilă şi cupru au urcat la circa 18 milioane de euro, în prima jumătate a acestui an. Circa jumătate din această sumă, 36 milioane de lei, reprezintă redevenţa colectată de la firmele ce exploatează roci utile (argilă comună, andezit industrial şi de construcţii, calcar industrial şi de construcţii, diabaz, nisip şi pietriş, şisturi verzi ). Printre firmele din acest domeniu de la care s-a colectat redevenţa sunt Cemacom Cluj-Napoca, Lafarge Agregate Betoane Bucureşti, Somaco Construct Constanţa sau Cariera de Piatra SRL Arad.

CURENTUL

Dan Şova pregăteşte terenul pentru graţierea lui Dan Voiculescu

Liderul PSD, Dan Şova, urmărit penal pentru corupţie de DNA în dosarul "Rovinari", a anunţat la Antena 3 şi ulterior a postat pe contul său de facebook: "În mod evident, Dan Voiculescu este unul din eroii luptei anti-Băsescu, care a căzut la datorie. Statul de drept presupune însă să accepţi hotărârile judecătoreşti şi să le pui în aplicare. Tot statul de drept îmi dă dreptul să le şi critic". Dan Şova parcă se scuză public pentru faptul că sentinţa de 10 ani a fost pusă în aplicare. Cel mai probabil vom asista în curând la votarea în Parlament a legii amnistiei şi graţierii care îi va elibera pe toţi corupţii şi arestaţii, scăpându-i şi de dosarele nefinalizate încă. Doar toţi sunt eroi băgaţi de Băsescu la puşcărie, nu?

Alegerea - de Tia Şerbănescu

Duminica alegerii preşedintelui a fost o zi mohorâtă: soarele n-a răsărit nici măcar pe uliţa lui Ponta - care avea însă din start voturile tuturor deţinuţilor şi penalilor şi un plus de partide la spate. Cu două zile înainte PSD semnase înfiinţarea USL 2 cu PLR-ul lui Tăriceanu, un partid care nu există, nefiind înscris la tribunal. Un fals în plus nu contează pentru Ponta care a încălcat câteva legi (legea SRI folosind numele directorului în scopuri politice şi legea INS folosind date neanunţate oficial) cu intenţia de a ajunge pe scurtătură la Cotroceni. Înaintea votului guvernul Ponta mai făcuse o gafă: alimentele oferite de UE pentru săraci şi împărţite de guvern în numele său (furate adică) au trebuit returnate fiindcă greşiseră destinatarii. Ăştia fură şi când fac daruri. După care le iau înapoi - ceea ce se va întâmpla şi în 2015. De-asta şi ţine Ponta să câştige - ca să-i acopere Tăriceanu cu nisip ce-a lăsat pisicuţul. Ponta, român viu şi mic creştin, după ce s-a închinat a minţit şi-n duminica votului: "am votat pentru ca Daciana, eu şi Sorin Oprescu să nu mai fim o generaţie de sacrificiu". Ei trei, generaţie de sacrificiu? Chiar nu le e ruşine?

CURIERUL NATIONAL

Cei cu credite în franci, tot pe marginea prăpastiei

Volksbank vrea să aplice dobânda pentru lei la conversia creditului din franci în lei. Efectul ar fi creşterea ratei creditului. Av. Dimitriu: Ar fi un abuz grosolan să aplice o altă dobândă. Vor să intimideze clienţii astfel încât să nu-i mai dea în judecată. Av. Piperea: Creditul trebuie convertit la un curs de circa 1,98 lei, dobânda rămânând aceeaşi din contract, de 3,59%. Decizia Tribunalului Galaţi dată în cazul Costache vs. Volksbank ar putea avea efecte contrare celor scontate, reprezentanţii băncii susţinând că obligaţia de convertire a creditului acordat în franci elveţieni, în lei, va duce la dublarea dobânzii, ceea ce ar putea implica stagnarea ratei la nivelul actual sau chiar o majorare a acesteia. Întrebaţi dacă au făcut o simulare privind conversia creditului în lei şi care vor fi efectele aplicării acestei decizii definitive şi irevocabile a instanţei, reprezentanţii Volksbank au spus că se aşteaptă la o stagnare sau o majorare a ratei creditului.

O criză mai gravă decât în 2008?

David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan, le recomandă investitorilor să se aştepte la o criză mai mare decât cea care a condus la căderea băncii Lehman Brothers. Băncile centrale au alimentat un balon speculativ a cărui spargere nu poate fi departe. "Îţi vinzi acţiunile, îţi vinzi bondurile, rămâi pe cash, îţi pui capul în pământ şi aştepţi furtuna care va veni". Creşterea de acum pe activele de risc este artificială, fiind susţinută artificial de bancherii centrali. "Ei alimentează cu combustibil un balon speculativ cum n-am mai văzut în timpurile moderne sau cum n-a fost vreodată", a declarat vineri, pentru Fox Business, Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners. În cele din urmă, şi acest balon se va sparge, antrenând un şoc în întreg sistemul financiar.

Brandul Saatchi & Saatchi, transferat la Publicis. Clienţii, la Radu Florescu

Publicis Groupe şi Centrade Saatchi & Saatchi au anunţat că, în România, brandul Saatchi & Saatchi va fi consolidat sub o singură entitate legală, Lion Communication SA, al cărei acţionar majoritar este Publicis Groupe. Această entitate legală va include cele trei branduri ale grupului, şi anume: Publicis, Leo Burnett şi Saatchi&Saatchi. Transferul se va face începând cu 1 ianuarie 2015. După această dată, agenţia şi echipa conduse de Radu Florescu vor continua să funcţioneze ca entitate independentă, păstrându-şi portofoliul de clienţi.

Cum putem avea creştere economică

"Fără investiţii şi fără o revigorare a economiei reale la nivelul IMM-urilor este greu să speri să ai o creştere economică. România a intrat într-o perioadă extrem de dificilă din cauza unor greşeli de guvernare făcute în ultimii 10 ani, a intrat într-o perioadă dificilă în care priorităţile încep să meargă spre sectoare neproductive imediat, adică învăţământul şi sănătatea. Măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc au distrus aceste două artere vitale ale unei societăţi, educaţia şi starea de sănătate. Prioritatea din punctul meu de vedere trebuie să fie reacumularea pierderilor sau reacoperirea pierderilor pe care le-am avut într-o manieră dramatică în învăţământ şi în sănătate. El a afirmat că noul guvern, actualul sau orice executiv ar trebui să aibă o artă a echilibrului între investiţiile necesare în sfera activităţii productive şi investiţiile necesare în sfera activităţilor neproductive, dar devenite esenţiale ca urmare a austerităţii din 2007-2009.

Rezultatele de la Electrica, înregistrate târziu pe contorul de la BVB

Viteza curentului electric. Aşa par a fi căpătat rezultatele financiare trimestriale ale Electrica SA (EL) date publicităţii vineri. Acestea au fost publicate pe portalul de ştiri Hotnews cu o jumătate de oră înainte de a fi postate pe website-ul Bursei spre a fi în atenţia tuturor investitorilor, semnalează The Money Channel. Prima dată ştirea apare la ora 15:55 în publicaţia menţionată, fiind preluată de pe portalul Electrica, însă abia la ora 16:26 titlurile companiei au fost suspendate de la tranzacţionare. Comunicarea disponibilităţii raportului are loc la ora 16:30, iar link-ul către ştirea de pe electrica.ro este furnizat de BVB la ora 17:59, în ceea ce pare o scăpare în ceea ce priveşte uniformitatea diseminării informaţiilor către investitori a unui emitent "tânăr" cu o experienţă redusă în ceea ce priveşte aceste cerinţe. "Ori cei de la Electrica au pus acel comunicat la dânşii pe site fără niciun fel de restricţie, ori - că nu ştim asta deocamdată - au trimis către Bursă şi a dormit cineva acolo, lucru care nu prea s-a întâmplat. Din acest punct de vedere nu ştiu ce să zic în afară de faptul că nu e în regulă".

Ofertele publice ale companiilor aeriene asiatice, un dezastru pentru investitori în ultimul deceniu

Supranumit "oracolul de la Omaha", miliardarul american pare a fi din nou confirmat de piaţă. Avertismentul său faţă de industria transportului aerian de acum 10 ani, când şi-a recunoscut greşeala unui plasament de 358 milioane dolari în US Airways Group, este validat de piaţă. Şase din cele zece acţiuni ale companiilor aeriene asiatice listate în acest interval se tranzacţionează sub preţul ofertei publice primare, observă Bloomberg. Pierderile cumulate ale acestora de anul trecut se ridică la 1,8 miliarde dolari, iar în medie cotaţia se află cu 12% sub preţul de IPO. Ultimul exemplu, Bangkok Airways Co., care a obţinut pe piaţa de capital 494 milioane dolari luna trecută, a debutat la valori sub cele ale ofertei iniţiale pe piaţa thailandeză.

EVENIMENTUL ZILEI

Auchan sparge piaţa

Groupe Auchan, grupul francez de retail din care face parte Auchan România SA, operatorul lanţului de hipermarketuri cu acelaşi nume pregăteşte o mutare-şoc pe piaţa din România. Auchan operează în momentul de faţă un lanţ de 31 de hipermarketuri, o parte din ele fiind preluate de la grupul german Metro, în urma unei tranzacţii parafate anul trecut. Grupul francez de retail Auchan se pregăteşte de lansarea unui lanţ de magazine de proximitate în România, sub brandul A2 pas.

Americanii şi britanicii se bat pe studenţii români

Liceenii care vor să înveţe în străinătate au acum o şansă uriaşă de a alege o facultate de top. Multe universităţi din SUA şi Marea Britanie vor organiza la finalul săptămânii mai multe târguri la care îşi vor prezenta oferta. Concurenţa universităţilor din străinătate, pentru a pune mâna pe viitori studenţi din România, s-a înteţit. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un absolvent de liceu din România nu sunt foarte drastice, fapt care măreşte şansele de a prinde un loc într-o universitate de top de afară. Pentru finalul săptămânii sunt anunţate două târguri de educaţie din care unul în premieră. Astfel, Comisia Fulbright Româno-Americană va organiza în data de 21 noiembrie, pentru prima oară în România, la Universitatea de Urbanism şi Arhitectură "Ion Mincu", Târgul educaţional US Alumni Fair. Membri ai ambasadei SUA şi bursieri Fulbright americani vor prezenta 24 de universităţi din diverse regiuni ale Statelor Unite, în calitate de absolvenţi ai acestora şi vor sta de vorba cu publicul interesat de oportunităţi de studiu în SUA.

Trenul care depăşeşte 500 de kilometri pe ora a fost testat cu pasageri

O sută de persoane au experimentat un drum de aproape 43 de kilometri, într-un tren care a atins o viteză uluitoare: 500 de kilometri pe oră. Compania Căilor Ferate japoneze testează timp de opt zile trenul "maglev" Shinkansen. Maglev este o metodă de transport care utilizează levitaţia magnetică. Aceste mijloacele de transport nu utilizează roţi, ci magneţi pentru a se deplasa. Pasagerii care au testat noul tren au călătorit 42.8 kilometri, între oraşele Uenohara şi Fuefuki, scrie BBC. Trenurile maglev sunt mai rapide decât cele de mare viteză create de japonezi, care ating până la 320 kilometri pe oră.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Badea, genial: Am încercat să scăpăm fata de la viol....

Mircea Badea a avut o intervenţie absolut genială în cadrul emisiunii SInteza zilei. Referindu-se la lupta pe care jurnaliştii trustului Intact au dus-o, timp de 10 ani, împotriva regimului instaurat de Traian Băsescu, Mircea Badea a declarat: "Mie nu mi se pare important ce va face Victor Ponta mâine. Pentru mine, mai important decât asta este faptul că trăiesc într-o ţară unde noi ne-am bătut 10 ani cu mari sacrificii personale cu un sistem totalitar, am încercat să scăpăm fata de la viol, dar ne-am dat seama că de fapt ea îl iubeşte. Este ceva îngrozitor!". Subscriind acestei idei, putem adăuga faptul că povestea se termină şi mai fericit, fata violată (românii, România) s-a şi măritat cu violatorul!

Dragnea: ACL a provocat un curent de ură în societate. Trebuie să pansăm această rană

Liviu Dragnea a făcut declaraţii despre rezultatul alegerilor prezidenţiale, confirmând că Klaus Iohannis a câştigat preşedinţia. Însă, Dragnea a precizat că PSD a făcut o campanie corectă şi decentă, în contrast cu ACL, care ar fi provocat un curent de ură în societate. Vicepremierul declarat despre votul masiv din străinătate că în Diaspora au fost duşi foarte mulţi români din ţară cu autocarul. "Guvernarea va fi menţinută în continuare. În primul rând, este vorba de peste cinci milioane de voturi pe care Victor Ponta le-a luat. Să sperăm că de la ACL îşi vor da seama că, datorită modului în care au făcut campanie, ţara este dezbinată acum. Este vorba despre un curent de ură care a creat o falie în societate. Trebuie să pansăm această rană, pentru că este periculoasă. N-am de gând să demisionez din partid. O sa vem o discuţie cu colegii şi o să hotărâm. N-am nimic să reproşez colegilor. Ştiţi câte autocare au fost duse în Diaspora cu oameni din România? Nu vom contesta rezultatul.

Echipa de filmare Antena 3, agresată de manifestanţii care "sarbatoreau" victoria lui Iohannis

Echipa de filmare a Antena 3 a fost agresată de către unii dintre protestatarii aflaţi în zona Palatului Victoria. Reporterul Ioana Răduca a relatat că echipa de filmare care o însoţea a fost scuipată, înjurată şi s-a aruncat cu bani. "Ni s-a spus că de mâine nu vom mai avea un loc de muncă şi că doar aşa (aruncând cu bani - N.R.) ne pot ajuta. Au fost agresivi, ne-au scuipat, ne-au înjurat, aveau un nivel foarte scăzut al discursului, în ciuda faptului că nu o arătau. Au existat şi persoane care ne-au protejat, făcând un zid în faţa noastră", a declarat Ioana Răduca.

NATIONAL

Victor Ponta s-a predat!

Sub presiunea strazii si a rezultatelor care inclina in favoarea contracandidatului sau, prezidentiabilul Victor Ponta si-a recunoscut infrangerea. Cu protestatarii in poarta, dupa mai bine de o ora de la difuzarea exit-poll-urilor, Victor Ponta a iesit in fata opiniei publice cu un mesaj echilibrat specific insa unui om care si-a asumat esecul. "Poporul are intotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie si eu si toti colegii mei, cat timp vom fi in pozitii publice, ne vom face datoria fata de tara. In rest, am spus, poporul are intotdeauna dreptate si e normal sa fie asa si imi doresc un singur lucru, ca sa intelegem ca suntem o tara democratica si, asa cum eu accept rezultatul, sper sa-l accepte si cei care vor sa protesteze si nu au de ce sa protesteze", a afirmat Victor Ponta. De partea cealalta, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat ca victoria lui Klaus Iohannis se datoreaza "politicii de dezbinare" pe care ACL a dus-o.

"La Mircea", clubul de striptease care ascunde secretele "baronilor"

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, presedintele PSD Satu Mare se afla in vizorul procurorilor anticoruptie in mai multe dosare, alaturi de "colegii" de lot Adrian Stef si Ovidiu Silaghi. La mijlocul anilor '90, intr-o perioada in care astfel de stabilimente erau percepute mai mult ca bordeluri decat ca veritabile cluburi de noapte, in Satu Mare apare "La Mircea". Este vorba cel mai celebru bar de striptease din oras, al carui proprietar, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia anchetatorilor, era nimeni altul decat Mircea Govor. Cel care, prin acest "cuibusor de nebunii" si-a gasit o spectaculoasa rampa de lansare in lumea politica. Ce-i drept, se pare ca au fost si multi politicieni care s-au plans apoi ca mai bine nu-si faceau de cap in barul de striptease al lui Govor, existand multa vreme "legenda" privind inregistrarile secrete de aici, care i-au deschise nenumarate usi proprietarului.

Noaptea alba a tuturor romanilor

Frica de a nu pierde alegerile prezidentiale i-a facut pe pesedisti sa calce in strachini mai rau ca niciodata. Rezultatul: indarjiti, romanii din strainatate si-au scos rudele din tara la vot. Viata le-a demonstrat pesedistilor ca de ce ti-e frica nu scapi. O prezenta mare la vot a fost cosmarul lui Ponta & Comp., in toata perioada trecuta de la turul unu. Ei bine, cele mai rele presimtiri ale social-democratilor s-au implinit, romanii asaltand ieri, la propriu, urnele. Nu numai in strainatate - unde cozile de mii de oameni au reprezentat "omagiul" adus de diaspora candidatului PSD - ci si in tara, unde inca de dimineata prezenta a depasit-o nu numai pe cea inregistrata in turul unu, ci si pe aceea de la prezidentialele din 2009.

Romania nu este pregatita sa adopte euro in urmatorii cinci ani

Aderarea la zona euro presupune o serie de conditii si, desi autoritatile romane estimeaza ca vom putea adopta moneda unica pana cel tarziu in 2019, reprezentantii legislativului european avertizeaza ca daca renuntam prea repede la leu vom avea soarta Greciei. Numerosi oficiali ai UE spun acum ca Grecia s-a grabit sa adopte euro, fapt ce i-a fost fatal: datorie de sute de miliarde de euro, somaj de peste 20%, falimente, mari probleme sociale. Europarlamentarul german Joachim Starbatty sustine ca Romania poate avea soarta Greciei, daca adopta moneda unica mai devreme de cinci ani de acum inainte. Oficialul german precizeaza ca, in acest interval de timp, deficitul bugetar trebuie mentinut sub 3% din PIB, iar datoria publica, sub 60% din PIB (Germania si Franta au depasit demult aceste limite, dar ce mai conteaza!).

PUTEREA

Topul celor mai mari producători de energie din lume

Societatea modernă depinde de o aprovizionare sigură şi abundentă de energie. Pe măsură ce populaţia şi oraşele devin mai mari, cererea de energie este setată doar să crească: Administraţia de Informaţii în Energie a SUA (EIA) a prezis că până în 2040 consumul de energie la nivel global va creşte cu 56%. Postul de televiziune CNBC prezintă un clasament al celor mai mari producători mondiali de petrol brut, nuclear şi energie hidro, realizat după Statistica Mondială privind Energia pentru anul 2014 a Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE). Arabia Saudită: 540 milioane tone barili în 2013 AIE a numit Arabia Saudită ca fiind cel mai mare producător mondial de petrol brut. Statele Unite ale Americii: 801 TWh Statele Unite ale Americii găzduiesc 62 de centrale nucleare aflate în operare comercială în peste 31 de state şi a produs 801 TWh de electricitate din surse nucleară în 2012, potrivit AIE, adică aproximativ o treime din producţia totală a lumii. Franţa: 425 TWh.

Profitul net al Nuclearelectrica s-a prăbuşit cu 68%

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a finalizat primele nouă luni din acest an cu un profit net de 99,78 milioane de lei, în scădere cu 68% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, când a obţinut 313,6 milioane de lei. Veniturile din vânzarea energiei electrice au fost de 1,226 miliarde de lei, mai mici cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar cantitatea de energie electrică vândută s-a diminuat cu 1%, în perioada menţionată, până la 7,98 TWh.

ROMANIA LIBERA

Prostia şi ticăloşia PSD au salvat din nou România

România a avut, iarăşi, noroc de prostia, ticăloşia şi aroganţa liderilor PSD. Trebuie să recunoaştem, sincer, că fără aceste trei ingrediente, pe 16 noiembrie, Victor Ponta ar fi ajuns la Cotroceni, împins de la spate de un odios aparat de propagandă şi de un partid dispus să facă orice pentru a-şi salva pielea. În ciuda resurselor incredibile alocate în această campanie, PSD şi-a ratat din nou principala ţintă şi anume câştigarea alegerilor prezidenţiale. Aceasta este o veste cât se poate de bună pentru democraţia din România. Iar principalul câştigător al acestor alegeri nu este Klaus Iohannis ci poporul român.

Victoria lui Iohannis în presa străină: "Surpriză", "victorie istorică"

Agenţia France Presse, Reuters, Associated Press şi ANSA relatează despre victoria surprinzătoare a lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din România, notând că scrutinul a fost marcat de probleme pentru românii din diaspora. Presa germană consacră mai multe articole prezidenţialelor câştigate, în premieră, de un român de etnie germană. "Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie < normală >, liberă de corupţie", notează Agenţia France Presse într-un material cu titlul "Klaus Iohannis, parcursul atipic al < germanului de Transilvania > devenit preşedinte".

ZIARUL FINANCIAR

Iohannis a primit 6 milioane de voturi în turul II, faţă de 2,8 milioane de voturi în turul I

Klaus Iohannis a primit 6 milioane de voturi în turul II, faţă de 2,8 milioane de voturi în turul I, adică mai mult decât dublu, în timp ce Victor Ponta a primit 5,3 milioane de voturi, faţă de 3,8 milioane de voturi în primul tur, dacă Iohannis a câştigat cu 53% faţă de 47% Ponta aşa cum arată numărătoarea paralelă a partidelor. Astfel, în primul tur au ieşit la vot 52% din cei 18,2 milioane de români cu drept de vot, adică 9,5 milioane de persoane, iar în turul II au ieşit la vot 62%, adică 11,3 milioane de persoane. Practic, majoritatea celor aproape 2 milioane de votanţi care au venit în plus în turul II la vot au votat cu Klaus Johannis. În primul tur Victor Ponta a avut 40% din voturi, Johannis 30%, iar în turul II Victor Ponta doar 47%, în timp ce Johannis 53%.

Miza alegerilor prezidenţiale s-a transformat în miza românilor care muncesc afară şi care sunt cei mai mari "investitori străini"

Cele trei milioane de români plecaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară 63 mld. euro din 1998 încoace, aproape jumătate din această sumă fiind bani intraţi în ţară între 2005 şi 2008, perioadă care s-a suprapus peste un boom economic cu o rată medie de creştere a economiei de peste 5% pe an. Spre comparaţie, investiţiile directe ale companiilor din străinătate au cumulat 58 mld. euro, respectiv cu 5 mld. euro sub nivelul remiterilor. Românii aflaţi la muncă în străinătate au continuat să trimită bani în ţară chiar şi în perioada de criză, deşi volumele au fost mai mici. De exemplu, în 2009, când economia se prăbuşea cu 7% şi investiţiile străine directe se prăbuşeau cu 60%, remiterile însumau 6,7 mld. euro. Scăderea din 2009 a fost de 20% faţă de vârful atins în anul anterior. Migraţia forţei de muncă în străinătate a ajutat şi ajută în continuare economia, dar din punct de vedere social acest fenomen a fost un dezastru. Familii întregi s-au rupt şi zecii de mii de copii sunt nevoiţi să crească fără părinţi, în grija bunicilor sau a rudelor.

Angajaţii de la Moscova ai JPMorgan sau Morgan Stanley părăsesc corabia

Din ce în ce mai mulţi angajaţi care lucrează la subsidiarele din Moscova ale entităţilor străine din sectorul financiar vor să părăsească "corabia" rusă pe fondul sancţiunilor financiare şi şi-au depus "CV-uri conţinând cereri nenegociabile de a fi transferaţi la Londra", scrie The Financial Times. Angajaţi de la subsidiarele ruseşti ale unor bănci precum JPMorgan sau Morgan Stanley pleacă de la Moscova la birourile din Londra după ce sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei au împotmolit afacerile din Rusia. Unele bănci străine prezente în Rusia se feresc să îşi reducă personalul de teama de a nu ofensa Kremlinul, aşteptându-se să fie recompensate cu mandate din partea guvernului şi a companiilor de stat odată ce sancţiunile vor fi ridicate, spune Nick Rees, country manager pentru Rusia al firmei de recrutare SThree.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb