REVISTA PRESEI 17.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 decembrie 2014

ADEVARUL

Dosarul "Carom". Ovidiu Tender a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Marian Iancu a primit 13 ani

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 11 ani şi patru luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul finanţator al echipei de fotbal Politehnica Timişoara Marian Iancu, la 13 ani şi opt luni de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa a decis ca toţi inculpaţii din dosar să plătească despăgubiri de peste 31 de milioane de euro societăţii Carom Oneşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. În acest dosar, procurorii anticorupţie susţin că fosta şefă a DIICOT Alina Bica l-ar fi ajutat pe Tender să îşi formuleze o apărare avantajoasă. Potrivit dosarului trimis instanţei în august 2006, dosar instrumentat chiar de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Ovidiu Tender şi Marian Iancu sunt acuzaţi pentru înşelăciune, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Baronul Nicuşor: "Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??"

Revenit la cârma Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a lansat o tiradă la adresa lui Raed Arafat, care a dorit preluarea elicopterului cumpărat de CJC din fonduri europene, pentru operare transfrontalieră a judeţelor Constanţa şi Dobrici-Bulgaria în caz de urgenţă. "Elicopterul avea flotoare, comandate de mine, avea troliu, adică ham pentru scos victimele din apă, două motoare, zbor pe timp de zi şi de noapte şi câte şi mai câte. Am refuzat să schimb destinaţia elicopterului, era cumpărat din fonduri europene pentru judeţul Constanţa şi judeţul Dobrici, pentru supraveghere, intervenţie, salvare şi interconectare. Elicopterul CJC este la standarde mai ridicate decât SMURD, că este luat pentru două ţări, România şi Bulgaria. Să răspundă cine a tăiat flotoarele! Hai să vedem, le găseşte în lacul Siutghiol??" Ancheta de la Aviaţie va stabili dacă elicopterul avea montate flotoarele cu care fusese prevăzut în dotare.

Barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: "Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă.

"Pescarul din Ovidiu" este administrator la Insula Ovidiu, punctul turistic de pe lacul Siutghiol. "M-a sunat şeful meu Cătălin Livadariu şi m-a anunţat că a căzut un elicopter în lac. Văzuse la televizor. Mi-a spus exact unde se prăbuşise, în dreptul < La Butoaie >. Noi eram la 5 mile de acel loc. Am luat barca noastră cu motor şi am plecat imediat acolo", relatează Gheorghiţă. Pe luciul apei nu se mai vedea nimic, nicio ţipenie de om. Au dat târcoale locului încercând să detecteze vreo mişcare. Nu se vedea nimic. Între timp au venit şi pompierii, cu barca pneumatică, vâslind. "Vâsleau de parcă se duceau, nu veneau. Unul dădea într-o parte, altul într-alta. Au zis că e prima dată când folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat împreună coada de elicopter care ieşea din apă. Când am tras în sus, a ieşit la suprafaţă doctoriţa. Era agăţată cu haina de fiare, dedesubt. Stătuse sub apă, nu mai respira, nu mai era conştientă. Un pompier i-a luat pulsul, a zis că are semne vitale.

GHID Cum pot românii să-şi verifice online situaţia fiscală

Sistemul online prin care contribuabilul intră în contact cu Fiscul poate fi acum accesat de persoanele fizice din toată ţara. Cu mai multe clickuri şi un drum la administraţia fiscală, românii pot vedea din faţa calculatorului care sunt obligaţiile fiscale şi ce contribuţii a plătit angajatorul. Platforma găzduită pe site-ul www.anaf.ro poate oferi contribuabilului, la cerere, în urma înregistrării şi autentificării, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul contribuţiilor sociale declarate de angajator şi decizia de impunere. Platforma este dedicată deocamdată doar persoanelor fizice, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore. Pentru a valida înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual, contribuabilul trebuie să meargă la cea mai apropiată administraţie fiscală de pe raza localităţii de domiciliu. Cu numărul de înregistrare şi cu o copie de buletin, contribuabilul primeşte la ghişeu o confirmare printată cu mesajul "Înregistrarea cu numărul XXXX a fost aprobată cu succes".

Criza rusească a lovit leul

Leul s-a apreciat ieri faţă de euro şi dolar, după ce în precedentele patru şedinţe a scăzut semnificativ faţă de cele două valute, pe fondul unui trend regional generat de criza din Rusia, unde rubla s-a prăbuşit. Astfel, Banca Naţională a României a anunţat marţi un curs de schimb de 4,4738 lei/euro, în scădere cu 0,5 bani faţă de nivelul de luni, de 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat din ultimele nouă luni. Un curs mai ridicat a fost înregistrat cel mai recent la 24 martie, când paritatea euro s-a situat la 4,4793 lei. Maximul acestui an, de 4,5447 lei pentru un euro, a fost atins la 10 ianuarie. Deprecierea din ultima vreme vine, în principal, din cauza retragerilor mari de capital din Rusia, care au afectat şi evoluţia monedelor din estul Europei.

Antonescu: Încă am multe lucruri neclare în ce îl priveşte pe Iohannis. Aproape totul

Senatorul PNL Crin Antonescu a vorbit la Gândul Live despre relaţia sa cu preşedintele ales Klaus Iohannis şi a vorbit despre neimplicarea sa în campania pentru alegerile prezidenţiale. "Klaus Iohannis e un om care vorbeşte puţin, dar gândeşte cât vorbeşte. Eu ştiam ce va însemna Victor Ponta ca preşedinte cu PSD în spate. Nu ştim cum va fi Iohannis ca preşedinte. Sper şi eu că va fi bine. Vom vedea. Nu pot intra într-un proiect pe care nu îl pot garanta. Mi s-a cerut o participare la campanie de tip monoton, de partid, să umblăm pe scene şi să zicem că e bine. E corect, se practică, dar nu e specialitatea mea. Cred că cei care s-au uitat atent la mine ştiu că nu am putut susţine decât lucrurile în care am crezut cu adevărat. ", a spus el. Întrebat de ce nu a crezut în Iohannis, Antonescu a răspuns că, în continuare, se îndoieşte că îl cunoaşte pe preşedintele ales.

Curtea Constituţională: procesul lui Klaus Iohannis poate continua

Magistraţii Curţii Contituţionale a României (CCR) au luat în discuţie, marţi, articolul de lege în urma căruia preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, dar şi mai mulţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate. În urma dezbaterilor, judecătorii au considerat că prevederile sunt constituţionale. Astfel, procesul de la Curtea Supremă al lui Klaus Iohannis îşi va urma cursul firesc. Întrucât Iohannis urmează să depună jurământul ca preşedinte pe 21 decembrie, iar dosarul de la Înalta Curte are stabilit termen pentru data de 14 ianuarie, acesta va beneficia deja de imunitate prezidenţială, conform Constituţiei. Însă Legea fundamentală vorbeşte doar despre imunitate, fără să precizeze dacă această imunitate se referă doar la dosarele penale sau şi la cele civile. Cel mai probabil, în cazul în care Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil, problema imunităţii prezidenţiale va sfârşi tot pe masa Curţii Constituţionale, care va trebui să dea o interpretare termenului vag prevăzut în Constituţie.

CURENTUL

Ramona Mănescu audiată la Parchet în dosarul accidentului aviatic din Apuseni

Ramona Mănescu, fostul ministru al Transporturilor, a fost audiată marţi la Parchetul General - Secţia Militară în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. La ieşire, fostul ministru a declarat că a dat toate detaliile procurorilor, afirmând că, la acel moment, instituţiile statului şi-au făcut datoria. Ea a fost audiată în calitate de martor. Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten - Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic. Procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Macovei cere MEN verificarea tezelor de masterat şi de doctorat ale demnitarilor şi anularea celor plagiate

"Renunţarea lui Ponta la titlul de doctor 'în plagiat' nu şterge ruşinea României de a avea un premier plagiator şi nici nu închide subiectul titlurilor de doctor obţinute fraudulos. Solicit Ministerului Educaţiei şi instituţiilor de învăţământ superior să verifice lucrările de masterat şi de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului şi ai Parlamentului, şi să le anuleze pe cele plagiate", afirmă Monica Macovei într-un comunicat remis marţi AGERPRES. Premierul Victor Ponta i-a scris marţi rectorului Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, pentru a-l anunţa că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003. El a precizat în scrisoarea făcută publică pe pagina sa de facebook că, după ce va părăsi viaţa politică, îşi doreşte să iniţieze un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment.

La fel - de Tia Şerbănescu

Schimbare de plan: programul "guvernul Ponta IV într-o zi" a fost imposibil de îndeplinit astfel că jurămintele la Cotroceni s-au amânat cu 36 de ore dar ce era mai important s-a petrecut. Guvernul a fost votat în Parlament cu o majoritate confortabilă (377 de voturi), mai mare decât cea estimată - întrucât coaliţia s-a mobilizat exemplar. UDMR a votat şi ea guvernul din care plecase: "am decis să dăm un cec în alb premierului" a mărturisit Kelemen Hunor. Riscant! Din ambele părţi. Când UDMR dă un cec se asigură că va obţine cel puţin trei cecuri iar când Ponta primeşte ceva în alb poţi să fii poţi că iese negru. Din păcate premiera cu Ponta IV a fost umbrită de o tragedie: iar s-a prăbuşit un elicopter SMURD (în lacul Siutghiol) şi iar n-am fost capabili să salvăm cele patru victime intervenind prea târziu şi cu bărci cu motorul stricat. Premierul şi-a exprimat compasiunea. La condoleanţe şi înmormântări suntem buni. Cu salvarea vieţilor stăm mai prost. Poveste veche.

CURIERUL NATIONAL

Tabloul sumbru al ţiţeiului românesc

Rezervele de ţiţei sunt limitate şi se vor epuiza în maximum 23 de ani, în condiţiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani sunt modeste. Potrivit ultimei Strategii Energetice, investitorii au probleme cu cadrul fiscal şi legislativ şi chiar cu accesul la terenurile pe care au concesiuni. Există şi probleme cu transportul intern şi extern, neexistând stimulente financiare şi nici bani pentru dezvoltarea acestuia. Analiza efectuată de specialiştii Departamentului de Energie indică o serie de riscuri politice şi de reglementare, coroborate cu cele operaţionale pe termen scurt şi lung, având în vedere dependenţa de un singur mare client în piaţa internă. Printre gravele deficienţe, specialiştii numesc lipsa interconectării sistemului naţional de transport la cele ale ţărilor învecinate şi grad redus de utilizare a SNTT, în special a subsistemului de transport (sub 10%) şi a capacităţilor de rafinare (doar trei rafinării sunt utilizate, una singură la capacitate maximă).

Ponta renunţă la titlul de doctor

Victor Ponta renunţă la titlul de doctor în Drept, obţinut în anul 2003. Premierul a anunţat pe Facebook că a trimis marţi o scrisoare către rectoratul Universităţii Bucureşti, în care notifică renunţarea la titulatura de doctor. "Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună-credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic", motivează premierul în scrisoare. El precizează că îşi va da din nou doctoratul după ce va părăsi viaţa politică, "respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment". Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, spune că anunţul premierului Victor Ponta privind renunţarea la titlul de doctor în Drept nu are niciun efect juridic şi legal. Iancu spune că nimeni nu poate renunţa la un titlu, ci instituţia care i l-a acordat trebuie să retragă acest titlu.

Acciza, returnată doar transportatorilor care nu au alte compensaţii

Pentru a beneficia de această facilitate, transportatorii trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport, odată cu depunerea cererilor de înregistrare în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize şi a cererilor de restituire de accize. Prevederea este stipulată într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 537/ 2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Rusia, blocată într-o criză valutară greu de oprit

Un bolovan care se rostogoleşte la vale prea violent pentru a putea fi oprit chiar şi de puterea unei bănci centrale. Aşa ne apare rubla rusească, ce a atins ieri după prânz un minim istoric de 79,16 unităţi pentru un dolar în pofida celei mai drastice măsuri de politică monetară din această ţară din 1998 încoace. Dobânda-cheie a fost ridicată ieri la 17%, de la 10,5%, transmite Bloomberg, amintind că o astfel de mişcare nu îşi are echivalentul decât în majorarea instantanee a costurilor împrumuturilor cu 100% după falimentul Rusiei de acum 16 ani. Pe Bursa de la Moscova, picajul este la fel de abrupt. Acţiunile Sberbank, prima bancă a Rusiei, cădeau ieri cu 17,77%, iar cele ale celui de-al doilea competitor, VTB, sufereau un declin de 14,29%, alături de scăderi semnificative ale titlurilor giganţilor energetici Gazprom, Rosneft şi Sugurt, conform Russia Today. "Este un adevărat crah", comentează pe Twitter Joseph Weisenthal, editor la Business Insider.

Ţiriac Bank a finalizat preluarea business-ului Corporate al RBS

UniCredit Ţiriac Bank a finalizat cu succes preluarea business-ului Corporate al The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, Sucursala România. "Ne bucură că transferul business-ului nostru a decurs cu uşurinţă şi fără a produce inconvenienţe foştilor noştri clienţi. Suntem în continuare convinşi că acest transfer va aduce multe beneficii şi valoare adăugată clienţilor, deoarece UniCredit Ţiriac Bank are o ofertă excelentă de produse şi servicii, ca şi un angajament dovedit faţă de piaţa românească ", a spus Henk Paardekooper, Hub Executive al RBS în Europa Centrală şi de Est. Tranzacţia a fost semnată pe 5 august şi a implicat portofoliul de clienţi Corporate ai RBS România, constând în companii private de talie medie şi mare, locale şi internaţionale, precum şi instituţii publice şi financiare. Personalul RBS România asociat portofoliului Corporate a făcut de asemenea parte din transferul agreat cu UniCredit Ţiriac Bank.

EVENIMENTUL ZILEI

Doctorul "Moarte" trebuie să plece! Raed Arafat nu a putut explica cele 12 ore de gafe şi erori fatale

Patru oameni au decedat, după ce un elicopter SMURD aproape nou s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Raed Arafat nu a putut explica şirul de gafe şi erori pe care le-a înregistrat Departamentul de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă pe care îl coordonează. În ambele tragedii - cea din Munţii Apuseni, de pe 20 ianuarie şi cea de pe lacul Sutghiol, de luni - oamenii au murit cu zile, iar acţiunile de salvare au fost coordonate de acelaşi personaj: Raed Arafat. Dramatic este, însă, că, luni, pe lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, patru oameni şi-au pierdut viaţa la doi paşi de staţiunea Mamaia, nu în creierii munţilor. O bună parte din datele furnizate, la 24 de ore după accident, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), contrazic, flagrant, multe dintre declaraţiile secretarului de stat în MAI, doctorul Raed Arafat, cel desemnat, după tragedia din Munţii Apuseni, să conducă Departamentul de Intervenţie în caz de Urgenţă.

25DE ANI DE LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989. Ziua în care Ceauşescu a ordonat: "FOC!"

17 DECEMBRIE 1989, TIMIŞOARA. Din acea zi, evenimentele au început să se precipite şi s-a pornit pe o cale fără întoarcere. În noaptea de 16 spre 17 decembrie, au avut loc primele confruntări serioase dintre timişoreni şi forţele de ordine - Miliţie şi Securitate, după episodul de susţinere a pastorului Tokes, din seara zilei de 15 decembrie. O "Notă privind informaţiile şi activităţile desfăşurate în noaptea de 16/17 decembrie 1989 de grupa de comandă a Inspectoratului Judeţean Timiş al M.I.", aflată în Dosarul nr. 24/1991 de la Înalta Curte de Justiţie,Secţia militară, dosar ce cuprinde urmărirea penală a generalului Ion Coman şi a altor inculpaţi, reprezintă un document istoric care relevă ce s-a petrecut în oraş şi cum au acţionat organele statului comunist.

TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL. DNA, pentru EVZ: "Anchetăm modul în care CJ Constanţa a achiziţionat şi echipat elicopterul!"

Procurorii DNA s-au sesizat din presă şi au deschis o investigaţie despre modul în care CJ Constanţa a achiziţionat şi echipat elicopterul SMURD, prăbuşit în lacul Siutghiol. "La data de 03.12.2014, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Constanţa s-au sesizat din oficiu, ca urmare a unui articol publicat pe pagina de internet al Centrului de Investigaţii Media, cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acest moment se efectuează urmărirea penală faţă de faptă, pentru a se clarifica aspecte referitoare la modalitatea de achiziţionare, în cursul anului 2013, a unui elicopter, echipat pentru zboruri medicale, de către Consiliul Judeţean Constanţa, precum şi cu privire la un legalitatea şi conţinutul contractului pentru servicii de operare a elicopterului respectiv, ce ar fi fost încheiat de CJ Constanţa cu o firmă privată, anterior predării acestui elicopter către Inspectoratul General al Aviaţiei din cadrul MAI," arată DNA.

Negoiţă ar putea plăti din buzunar milioanele aruncate pe Bulevardul Unirii

Inspectorii Curţii de Conturi au luat la verificat investiţiile făcute de Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 3 şi au descoperit că lucrările de pe Bulevardul Unirii au fost făcute ilegal. "În urmă cu două săptămâni, inspectorii Curţii de Conturi au făcut un control la ADP. Noi am tot spus că lucrările au fost făcute ilegal, pentru că s-au cheltuit banii publici fără acordul Consiliului Local al Sectorului 3", a explicat consilierul local Victor Tărtăcuţă. "Mai grav este că s-a încercat legalizarea lucrărilor în şedinţele Consiliului, dar nu s-a reuşit", a mai precizat sursa citată. Concret, pe 16 octombrie 2014, edilul a cerut aleşilor locali să aprobe cheltuirea a aproximativ 8,7 milioane de euro pentru amenajarea Bulevardului Unirii din Capitală. Cererea edilului a venit după ce s-a reamenajat jumătate din acest bulevard. Mai mult, banii din vistieria Sectorului 3 au fost cheltuiţi fără ca locuitorii din acest areal să fie consultaţi.

Viktor Orban, declaraţii revoltatoare despre Revoluţia din 1989

Premierul Ungariei, Viktor Orban, face iar declaraţii socotite revoltătoare despre România. Orban consideră că Revoluţia din 1989 din România este o acţiune maghiară care a dus la eliberarea ţării, scrie Stiripesurse. Orban consideră că la Est de Ungaria mai sunt multe persoane care nu sunt dispuse să accepte faptul că Revoluţia din 1989 din România a pornit de la o parohie reformată dintr-o comunitate maghiară. Cu ocazia unei conferinţe de marcare a 25 de ani de la Revoluţia de la Timişoara, organizată la Academia Ungară de Ştiinţe din Budapesta, Orban a declarat că în anul 1989 s-au aprins o lumină, a cărei strălucire a ajuns nu doar în Transilvania, în întreaga Românie şi în Ungaria, şi a cuprins şi Europa.

JURNALUL NATIONAL

Stupefiant. Zeci de milioane de euro din fonduri europene, investiţi inutil în aeroporturi!

Curtea de Conturi europeană a scos la iveală nişte cheltuieli aiuritoare. Potrivit acesteia, Uniunea a cheltuit 38 de milioane de euro, bani pentru finanţarea unor piste sau terminaluri ale unor aeroporturi niciodată utilizate. Fondurile au fost cheltuite inutil în multe state membre ale UE pentru extinderea sau construirea de noi aeroporturi de care nu era nevoie, întrucât nivel traficului aerian din unele regiuni nu justificau astfel de investiţii, relatează Le Monde, care citează un raport al Curţii Europene de Conturi, comentat duminică şi de săptămânalul german Der Spiegel. "S-au construit prea multe aeroporturi şi proiectele în multe cazuri au fost supradimensionate", semnalează autorii raportului publicat oficial marţi. O situaţie foarte gravă a fost constatată în Spania, în document fiind menţionate câteva cazuri de astfel de aeroporturi, existând riscul ca, în cazul unora, să se impună închiderea lor dacă bugetele locale nu vor putea suporta cheltuielile impuse de funcţionarea şi întreţinerea acestor instalaţii.

"Ne-am luat ţara înapoi" - o parascovenie! - Autor: Ilie Serbanescu

A-ţi lua ceva - indiferent ce - înapoi înseamnă că ai deţinut cândva acel ceva! Când o fi fost asta? Formula "ne-am luat ţara înapoi" a fost iniţiată în contextul participării la prezidenţiale a candidatului PSD-ist Victor Ponta, sugerând că înfrângerea acestuia ar marca desprinderea definitivă de comunism. Dar ce mai este oare comunist în PSD, acest partid care este principalul artizan din România al celui mai odios capitalism sălbatic din Europa?! Cum oare o fi comunist Victor Ponta, despre care se poate spune fără ezitare că nu s-a mai văzut altul la fel de determinat să vândă pe nimic şi aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist de oriunde de prin ţară doar-doar de o dobândi astfel graţia "partenerilor euroatlantici"?! În plan economic lucrurile sunt clare, fără echivoc. Tot petrolul şi jumătate din resursele de gaze - la austrieci; distribuţiile din energie (cele care strâng banii) - la nemţi şi francezi în cazul gazelor, la italieni, nemţi şi cehi în cazul electricităţii, la austrieci, kazahi şi ruşi în cazul carburanţilor; băncile - la austrieci, greci şi francezi. Fraţilor, nu veţi lua nimic înapoi! Actualii deţinători vând scump, nu dau gratis precum statul român! Si v-au luat şi banii, ca să nu aveţi cu ce cumpăra!

NATIONAL

DNA trage apa dupa Marian Petrache!

Inca de la inceputul verii, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, procurorii anticoruptie au luat urma uneia dintre cele mai mari afaceri derulate cu bani acordati din fonduri europene. Iar la ancheta privind acordarea contractelor de introducere a retelei de apa si canalizare in Ilfov au contribuit si specialistii organizatiilor europene antifrauda, ingrijorati ca sumele uriase date de Bruxelles pentru extinderea infrastructurii sanitare rurale vor ajunge pe mainile cui nu trebuie.

Puneti-l pe Dumnezeu sa conduca ISU!

Accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol se adauga pe lunga lista a evenimentelor devenite tragice din cauza autoritatilor. Balbaiala, neputinta si nepasarea acestora fac victime in fiecare zi. De fiecare data, salvatorii devin calai. Iar faptul ca patru oameni supravietuiesc unui accident aviatic, dar mor din cauza interventiei tarzii ne arata ca nimeni nu a invatat nimic dintr-un alt eveniment tragic, respectiv drama din Muntii Apuseni. Si atunci, mana divina si-a facut treaba, echipajul supravietuind unui aterizari fortate in munti. La Constanta, de asemenea, Dumnezeu a intins o mana de ajutor echipajului, dar ISU parca s-a facut ca nu o vede, si inca patru oameni si-au pierdut viata cand ar fi putut fi salvati.

Robert Cazanciuc vrea o puscarie de protocol

Reconfirmat in functia de ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc a demonstrat ca este intr-adevar un om cu viziune, anuntand ca are in plan ridicarea unui nou penitenciar in Romania. Inainte sa fie pus in libertate, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ii sfatuia pe politicienii nostri sa investeasca in viitorul lor si sa puna mana sa construiasca o noua puscarie. Daca nu moderna, macar decenta. Iata ca indemnul lui Vantu a avut ecou in mintea si constiinta ministrului Justitiei. "Avem un deficit de peste 10.000 de locuri, conform standardelor din acest domeniu. O sa continuam sa facem mici investitii la anumite penitenciare. Din pacate, locatia in care se afla un penitenciar, de cele mai multe ori, nu permite extinderea, nu permite cresterea capacitatii de cazare si atunci nu avem alta solutie decat sa construim un penitenciar de la zero, care se poate face, in momentul de fata pe un teren aflat in proprietatea ANP-ului sau a Ministerului Justitiei", a afirmat Cazanciuc.

PUTEREA

TRAGEDIA DIN LACUL SIUTGHIOL. Arafat, arătat cu degetul

Şeful CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu îl acuză pe secretarul de stat Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului care s-a prăbuşit, luni după-amiază, pe lacul Siutghiol, şi care ar fi avut flotoare în momentul predării de la CJ Constanţa către SMURD, iar acum aceste echipamente care i-ar fi permis să aterizeze pe apă lipsesc. Oficiali ai MAI au anunţat marţi seară, la rândul lor, că elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor. Atât şeful CJ Constanţa, cât şi MAI au declarat că acest elicopter a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinaţia lui era să salveze vieţi omeneşti în cele două ţări.

Infochioşcuri de un milion de euro. Proiectul a fost amânat sistematic şi se anunţă un nou eşec

Ministerul Muncii investeşte peste 4,7 milioane de lei într-un proiect dedicat Diasporei. Lansat în 2012, prin acest proiect ar trebui realizate 22 de infochioşcuri amplasate în oraşele care au comunităţi mari de români. Deşi în prezent, românii din Occident ar fi trebuit să beneficieze deja de acesta, întreaga operaţiune a fost prelungită pentru încă un an. De altfel, în peste doi ani, oficialii ministerului nu au stabilit datele pe care infochioşcurile ar urma să le conţină. Dincolo de faptul că este greu de crezut că un imigrant român va bate câteva sute de kilometri pentru a ajunge la infochioşcul ministerului pentru a obţine câteva informaţii, întreg proiectul a fost deja amânat în două rânduri.

Petrolul, la 59 de dolari pentru prima dată după 2009

Cotaţia barilului de petrol a coborât marţi aproape de 59 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, continuând o tendinţă de scădere care a început în urmă cu şase luni, pe fondul încetinirii economiei chineze şi a deprecierii monedelor emergente, transmite Reuters. În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii, la care se adaugă strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra mai degrabă cota de piaţă decât preţul ţiţeiului. În jurul orei 10,20 GMT, un baril de ţiţei Brent era cotat la 59,63 dolari, după ce anterior a coborât până la 59,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2009.

ROMANIA LIBERA

Ce spune MAE despre închisorile CIA în România

Ministerul Afacerilor Externe susţine că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora "alegaţiile" aduse."Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi", susţine MAE într-un comunicat.

Concesiunea Comarnic-Braşov, semnată în 2015?

Proiectul de realizare a unei autostrăzi între localităţile Comarnic-Prahova şi Braşov nu a fost pus în cui ba, dimpotrivă, contractul de concesiune cu firmele câştigătoare Vinci-Strabag-Aktor urmează să fie semnat anul viitor, a dat ieri asigurări Alexandru Năstase, şeful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. "Pentru 2015 se anunţă probabil închiderea şi semnarea contractului de concesiune", a afirmat Năstase, la audierile din Parlament privind bugetul CNADNR pe 2015, fără să dea alte detalii. Termenul anunţat de autorităţi pentru semnarea contractului a fost amânat de mai multe ori. Cele mai recente date transmise de CNADNR pe această temă, furnizate Mediafax în noiembrie, arată că sunt în derulare activităţile prealabile semnării contractelor de finanţare şi contractului de concesiune de lucrări publice.

ZIARUL FINANCIAR

Furtuna financiară din Rusia aduce spectrul unui nou default, ca în 1998

Datoria externă a României de 98 mld. euro este principala slăbiciune în cazul creşterii volatilităţii pe pieţele financiare. Decizia fără precedent din noaptea de luni spre marţi a Băncii Rusiei de a majora dobânda de referinţă de la 10,5% la 17% pentru a stopa prăbuşirea rublei a fost interpretată de analişti ca un gest de disperare într-o situaţie de panică. Rezultatul este că încrederea în banca centrală s-a evaporat, iar rubla şi-a continuat prăbuşirea cu cel mai rapid picaj de după 1998. Wall Street-ul pariază pe posibilitatea ca Rusia, a cărei economie este lovită de prăbuşirea preţului petrolului, de hemoragia masivă de capital şi de blocarea accesului băncilor şi companiilor la finanţare în valută, va intra în default, aşa cum a mai făcut în 1998. În România, care în acea perioadă se confrunta cu propria criză financiară şi a trecut la un pas de intrarea în incapacitate de plată, din cauza crizei valutare din. Întrebarea care se pune este dacă istoria se va repeta.

Poza sistemului bancar după şase ani de criză: pierderi şi neperformante mai mari, dar şi mai mult capital

Sistemul bancar arată complet diferit faţă de imaginea afişată în toamna lui 2008, în momentul apariţiei crizei, jucătorii din piaţă fiind nevoiţi să se adapteze mai greu sau mai uşor la noile condiţii, respectiv cerere de credite redusă, venituri în scădere şi explozie a creditelor neperformante. Un număr de 42 de bănci administrau la finalul lunii septembrie 2014 active de 351 mld. lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul din septembrie 2008. Creşterea activelor a fost mai degrabă un efect al devalorizării leului (peste jumătate din active sunt în valută), dar şi urmare a expansiunii portofoliilor de titluri de stat, nu de credite. Rata creditelor neperformante, un indicator care exprimă sănătatea bilanţurilor băncilor, se afla la 15% în septembrie, faţă de 6,5% în 2009, când a fost publicat pentru prima dată acest indicator. Neperformantele urcaseră la 22% la începutul anului, dar au scăzut în ultimele luni pe fondul unui amplu proces de curăţare a bilanţurilor.

Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin instrumente de acoperirea riscului. Pentru noul val de scăderi nu mai este asigurată

Petrom nu mai este protejată prin instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura veniturile din segmentul de explorare şi producţie, principala sursă de profit a companiei, în contextul în care în 2009, an în care industria s-a confruntat cu prăbuşirea preţului petrolului după falimentul Lehman Brothers, hedgingul a protejat profitul producătorului de ţiţei şi gaze. În 2009, profitul Petrom a fost susţinut de hedgingul făcut pe preţul petrolului, câştigul companiei crescând cu 34% până la 1,3 miliarde de lei, deşi cifra de afaceri a scăzut cu 23% până la 12,8 miliarde de lei. Acum însă, profitul Petrom nu mai este asigurat prin instrumente speciale de acoperire a riscului, vânzările companiei com­pri­mându-se cu 11% în primele nouă luni ale anului, iar profitul marcând o scădere de 34%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb