REVISTA PRESEI - 18.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 martie 2010

ADEVĂRUL

Bomba pensiilor ticăie în Europa

Îmbătrânirea şi reducerea populaţiei în spaţiul UE sunt motivele pentru care vom ieşi la pensie "la sfântu" aşteaptă". Experţii susţin că actuala criză va fi depăşită de 10 ori ca intensitate de o viitoare criză a pensiilor, dacă statele membre nu se vor mobiliza să îşi modifice sistemele de pensii.Prelungirea vârstei de pesionare, nu numai în România, ci şi în alte ţări europene, a încins spiritele aproape peste tot unde s-a pus în discuţie.

Un nebun şi un textilist au blocat aeroportul

Ameninţarea cu bombă făcută de Vasile Anghelescu, bolnav psihic, a întors un avion din zbor şi a provocat haosul pe aeroportul din Timişoara. Directorul aeroportului din Timişoara, PDL-istul Cornel Sămărtinean, fost comerciant de textile, a gestionat catastrofal o situaţie de urgenţă.

Un nou primar de mare oraş în liga aleşilor penali

Curtea de Apel din Cluj a decis ieri că primarul municipiului Baia Mare va sta doi ani şi jumătate la închisoare pentru abuz în serviciu.Liberalul Cristian Anghel este la al cincilea mandat în fruntea Băii Mari, fiind printre cei mai longevivi şi populari primari din ţară. Anghel a fost găsit vinovat de o pagubă de 394.500 euro, prejudiciu pe care este obligat de instanţă să îl achite Primăriei.

Boc cu circul prin ţară. Primul show la Iaşi

Cei 200 de reprezentanţi ai Guvernului veniţi ieri în capitala Moldovei pentru prima reuniune ţinută în teritoriu au avut parte de o primire cu muzică şi chiuituri. 1.500 de sindicalişti din Educaţie şi Sănătate au scandat împotriva guvernanţilor. Emil Boc s-a ascuns de protestatari şi a semnat, de formă, nişte proiecte mai vechi.

Start incert pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Vânzarea primelor poliţe întârzie din cauza procesului de formare a bazei de date şi a faptului că Pool-ul de Asigurare (PAID) nu a semnat încă contractul de reasigurare. Dacă iniţial reprezentanţii PAID au înaintat mai multe date exacte privind începerea obligativităţii asigurării de locuinţe, acum, ei se feresc să facă astfel de estimări.

CURENTUL

Norica Nicolai - între circ şi horror pe micile ecrane

Dacă pâine şi circ vrea poporul, asta va avea. Şi nu de la oricine, ci de la trustul felixian Intact, care ne va oferi o nouă emisiune de "divertisment", de calitate bineînţeles... chipurile. OTV-ul va avea concurenţă serioasă sâmbătă seara, când, adulterinul bâlbâit Lucian Mândruţă a.k.a Lucian Bâlbuţă (prietenii ştiu de ce!) va revărsa în casele românilor un nou amestec de umor suburban pentru IQ-uri scăzute.

Abateri de milioane de lei la CEC Bank

Curtea de Conturi a constatat abateri de aproape două milioane de lei, în urma controlului efectuat la CEC Bank. Raportul instituţiei pe 2008 arată nereguli în privinţa licitaţiilor, în organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor de inventariere, evidenţierea în patrimoniu a terenurilor deţinute, în efectuarea cheltuielilor şi modul de reflectare a lor în evidenţa contabilă sau onorarea discutabilă a unor contracte. Radu Graţian Gheţea, spune că raportul Curţii de Conturi este vechi şi că "nu este nimic spectaculos în el".

Petre Roman, căpuşa ex-KGB de pe fruntea PNL

Din luna aprilie a anului trecut, Petre Roman este consilierul politic al preşedintelui PNL Crin Antonescu. "Sfaturile mele vor viza ideile, strategia politică, programele, reacţia politică, cei patru stâlpi ai acţiunii politice" - declara Petre Roman la numirea sa în importanta poziţie de sfetnic al liderului PNL. Cum Petre Roman este un bun vorbitor de limbă rusă, iar Crin Antonescu este lipovean la bază, este de presupus că schimbul de idei politice dintre dânşii se desfăşoară în limba maternă a amândurora.

Schizofrenia distruge România

Isteria aşa-zisului terorist care a anunţat telefonic existenţa unei bombe la bordul unui avion a pus ieri stăpânire pe televiziunile de ştiri din România. N-a existat buletin de ştiri, din juma" în juma" de oră, care să nu ne spună pe larg povestea bombei care, ca-n bancurile de la Radio Erevan, s-a dovedit a fi o glumă proastă a unui om diagnosticat cu schizofrenie. Dar, ca să intrăm în jocul pervers al televiziunilor, omul era din Constanţa, locul de baştină al lui Băsescu, iar şeful aeroportului din Timişoara, unde a fost anunţată existenţa bombei, era bineînţeles un pedelist rapace.

Concluzii de Tia Şerbănescu

A doua consultare de la Cotroceni pe tema modernizării Constituţiei cu PSD+PC şi PNL s-a desfăşurat fără dl Crin Antonescu întrucât acesta "nu e la dispoziţia dlui Băsescu". Fiind indispus, aşadar, dl Antonescu s-a menajat lăsându-l pe dl Ponta să preia conducerea opoziţiei. Bine dispus, dl Ponta a glumit pe tema descompletării celebrului său tandem cu dl Antonescu drept care preşedintele i l-a recomandat în şa pe dl Năstase - sugestie acceptată de liderul PSD: "o să-l iau data viitoare" şi accentuată de dl Băsescu: "luaţi-l, doar sunteţi procuror".

CURIERUL NAŢIONAL

Firmele încep să renunţe la banii europeni

Tot mai multe companii se retrag din contractele pentru proiecte cu fonduri UE.Plosceanu (ARACO): Firmele sunt descurajate de birocraţia excesivă şi de întârzierile în ceea ce priveşte rambursările .În plus, acestea au probleme mari în obţinerea cofinanţării de la bănci şi se gândesc şi dacă afacerea va mai fi viabilă în criză.

CE: Investiţiile anuale în energii regenerabile trebuie triplate

Fondurile pentru producerea energiei cu emisii scăzute de carbon trebuie suplimentate cu 50 mld. euro în următorii 10 ani.Pentru energia eoliană sunt necesare 6 miliarde de euro

În energia solară trebuie investite 16 miliarde de euro.Consiliul UE Transport, Telecomunicaţii, Energie - Secţiunea Energie a adoptat, în reuniunea desfăşurată la 12 martie a.c., concluziile Consiliului UE privind Comunicarea Comisiei "Investiţii în dezvoltarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon (Planul SET)".

Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 25% până în vară

Preţurile vor creşte pe fondul eliminării subvenţiilor, dar şi al tendinţei de aliniere la cele practicate în Europa.Agricola Bacău: Piaţa cărnii de pui traversează o perioadă destul de dificilă.Eliminarea subvenţiilor pentru carnea de pasăre, de 1,6 lei/cap, dă bătăi de cap companiilor din sectorul avicol, dificultăţi care se vor traduce anul acesta printr-o scumpire a preţurilor de consum. Creşterea preţurilor va fi determinată şi de o evoluţie naturală, de aliniere la nivelurile practicate în Europa.

Asaltul asupra lui Mircea Geoană, reluat de independenţi

Senatorii au solicitat "revocarea ca sancţiune" a preşedintelui Senatului.Senatorii independenţi solicită sancţionarea lui Mircea Geoană şi a reprezentanţilor PSD şi PNL în Biroul Permanent cu avertisment public scris pentru blocarea celor două solicitări ale lor: revocarea preşedintelui Senatului şi includerea lui Şerban Mihăilescu în Comisia pentru Regulament, scrie NewsIn.

BCR Curtici, păgubită cu peste 3 mil. euro

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată 175 de persoane, dintre care trei erau angajaţi ai băncii.În schimbul serviciilor aduse inculpaţilor, Szirka Daniela Mihaela, directoarea băncii, a primit un Audi A4 şi un laptop.Trei angajaţi ai Agenţiei BCR Curtici, judeţul Arad, unul dintre ei chiar directorul, au fost trimişi ieri în judecată de procurorii anticorupţie timişoreni, după ce au facilitat acordarea de credite către 172 de persoane, cauzând astfel băncii un prejudiciu de peste 3 mil. euro în doi ani.

Peste o treime din maşinile verificate de RAR sunt un pericol public

Mai mult de o treime din cele 77.409 maşini controlate anul trecut de Registrul Auto Român (RAR), respectiv 26.423 autovehicule, au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere, a anunţat ieri instituţia, precizând că 5.707 maşini puteau provoca în orice moment accidente din cauza defecţiunilor la sistemele de frânare sau la mecanismul de direcţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Senatorul PDL care curentează bugetul Electrica

Un ordin controversat al ministrului Adriean Videanu alimentează conturile avocaţilor de partid.Deşi are jurişti proprii, compania naţională Electrica, condusă de vicepreşedintele PDL Dâmboviţa, a încheiat un contract fără licitaţie cu casa de avocatură fondată de senatorul PDL Mircea Andrei. Ioan Folescu, directorul societăţii de stat şi colegul de partid al avocatului-senator, îşi "aminteşte" că valoarea contractului de servicii juridice se ridică la 200.000 de euro.

Greva de la metrou, anulată

Angajaţii Metrorex au renunţat la protest după ce li s-a promis mărirea lefurilor.

Urmează staţia Unirii, cu peronul pe partea stângă", anunţul se poate auzi şi astăzi, după ce sindicatul şi conducerea companiei Metrorex au căzut la pace. Angajaţii din subteranul Capitalei au obţinut lefuri mai mari cu până la 10%, ne-au declarat surse prezente la negocieri.

Noua lege a educaţiei, croită după modelul finlandez

Finlanda pare fi o Mecca a învăţământului de calitate, dacă luăm în considerare nu doar performanţele internaţionale ale elevilor din statul nordic, ci şi frecvenţa cu care oficialii Ministerului Educaţiei le aduc în discuţie."Modelul finlandez e unul dintre cele mai de succes şi eficiente sisteme de învăţământ la nivel european, inclusiv prin rezultatele foarte bune obţinute de elevii finlandezi la testele PISA", a declarat ministrul Daniel Funeriu.

Puii bulgăreşti "au invadat" România

Producătorii români spun că la un preţ mic nu ai cum să obţii şi calitate, însă importatorul susţine că produsele sunt mai bune decât cele de la noi.Puiul bulgăresc la doar 5 lei kilogramul este oferta momentului în multe supermarketuri din România. Asta, în timp ce preţul puiului românesc poate să depăşească şi 10 lei kilogramul.

Revocarea" lui Geoană costă un milion de euro

Aceasta ar fi nota de plată, din bani publici, pentru cele zece zile de blocaj din Senat, consumate cu încercarea debarcării PSD-istului. Ştiaţi că parlamentarii au peste 215 zile libere pe an? Dar că, în cele doar 150 de zile în care au program de lucru, senatorii şi deputaţii reuşesc de multe ori "performanţa" să nu facă nimic? În această situaţie se află acum Senatul, supranumit şi Camera superioară a legislativului.

Gazprom: România nu exclude Bulgaria din South Stream

Atât România, cât şi Bulgaria pot fi ţări de tranzit ale gazoductului South Stream, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev.Afirmaţia acestuia clarifică astfel speculaţiile potrivit cărora implicarea uneia dintre ţări o va scoate din joc pe cealaltă.

SUA simplifică birocraţia pentru românii doritori de viză

Persoanele care vor să călătorească peste Ocean, indiferent de scopul deplasării, vor completa, din aprilie, un singur formular on-line pentru obţinerea vizei, care va fi tradus şi în română.Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a anunţat, ieri, introducerea unui nou sistem electronic de solicitare a vizelor, denumit Consular Electronic Application Center (CEAC), şi a noului formular, DS-160, care trebuie completat, începând cu 1 aprilie, în acest scop.

FINANCIARUL

Schimbare la vârf în conducerea Volksbank România

Printre bancheri circulă informaţia că preşedintele Volksbank România, austriacul Gerald Schreiner, va fi înlocuit de un alt austriac. Gerald Schreiner spunea de acum câţiva ani că se va retrage de la conducerea băncii. În aprilie 2007, preşedintele Volksbank România afirmă că, în acel an, intenţiona să dezvolte banca astfel încât să urce de pe locul 10 pe 9 în topul celor mai mari bănci din România.

Banca Naţională, fără mănuşi: Ministerul Finanţelor este vinovat de agravarea crizei economice în 2009

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a acuzat guvernul (prin intermediul MFP) că a folosit banii împrumutaţi de la bănci pentru salarii şi pensii dând astfel un brânci firmelor private. Singurul program anticriză este acordul cu instituţiile financiare internaţionale, mai spune oficialul Băncii Naţionale a României.

După Wood, şi UniCredit a lansat derivate pentru Fondul Proprietatea

UniCredit Bank Austria a listat săptămâna aceasta pe Bursa din Viena un produs structurat de tip warrant identic cu cel emis de casa de brokeraj Wood&Company din Cehia în luna decembrie, având ca suport titlurile Fondului Proprietatea şi destinat clienţilor instituţionali. Cu warranturile lansate de banca austriacă nu se realizase până ieri nicio tranzacţie, ele doar figurând pe site-ul Wiener Borse, cu maturitatea în 4 martie 2011.

Profitul UniCredit a scăzut în 2009 cu 8%, la 329 milioane lei

UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat în 2009 un profit net de 329 milioane de lei, în scădere cu 8 procente faţă de rezultatul obţinut în urmă cu un an. În perioada analizată, instituţia a majorat provizioanele nete cu 84% şi a înregistrat o creştere a activelor totale de 17%, la 20,4 miliarde lei.

Legiferarea fiscală în Uniunea Europeană se va face exclusiv la Bruxelles

Recenta criză globală a obligat unele guverne la măsuri urgente pentru stabilizarea activităţii bancare. În caz contrar, multe bănci ar fi dat faliment, dar intervenţia rapidă a guvernelor naţionale a blocat acest scenariu, împiedicând astfel producerea unui dezastru financiar cu urmări imprevizibile. Gravitatea neobişnuită a crizei a justificat aceste acţiuni.

GÂNDUL

Cum a îmbrăcat Guvernul nudul lui Sabin Bălaşa

T. Băsescu, J. Scheele sau fostul Patriarh nu s-au sfiit să apară cu tabloul din Aula Universităţii Iaşi în spate.Măsură ilară luată ieri la Iaşi, pentru ca şedinţa Guvernului Boc să se desfăşoare netulburată, în clădirea Universităţii Al.I.Cuza. O pictură uriaşă, reprezentând un nud, a fost acoperită cu un ecran, în sala în care premierul urma să susţină conferinţa de presă. Organizatorii s-au încurcat în diverse explicaţii când au fost întrebaţi despre această schimbare de peisaj.

Ministrul Educaţiei pregăteşte universitatea-mall. Cum reacţionează rectorii şi ce înseamnă schimbarea pentru studenţi

Cu noua Lege a Învăţământului, Ministerul Educaţiei face primul pas către fuzionarea universităţilor. Noul sistem de învăţământ universitar se va baza pe un sistem de departamente conduse de rectori numiţi, nu aleşi.Ministerul Educaţiei pregăteşte scoaterea de pe piaţă a universităţilor care nu pot face dovada calităţii programelor de studiu pe care le oferă studenţilor.

Minune bugetară: Leafa creşte cu 10%, fondul de salarii e acelaşi

Sindicaliştii au preferat să includă al 13-lea salariu şi primele în salariul lunar. Pentru că sporurile, calculate în procente, se vor aplica pe o leafă mai mare, angajaţii Metrorex au câştigat astfel câteva procente bune în plus la leafă.Sindicaliştii de la Metrou au convenit, ieri, cu administraţia Metrorex asupra unui artificiu care le aduce angajaţilor o creştere salarială fără ca statul să scoată mai mulţi bani din buzunar. Înţelegerea a dus la anularea grevei generale care fusese anunţată pentru această dimineaţă

Cât de aproape e o nouă criză imobiliară în SUA

Americanii care nu mai vor să-şi plătească ipotecile şi renunţă, de bunăvoie, la imobile "de vis" - achiziţionate în perioada de boom imobiliar de până în 2007 - ameninţă băncile cu o nouă criză financiară. Suma care trebuie rambursată băncilor este cu mult mai mare decât valoarea locuinţei, încât tot mai multora li se pare absurd să mai plătească.

PD-L îşi pregăteşte o majoritate şi la Curtea Constituţională

Opoziţia vrea să obţină 2 din 3 mandate de judecători la Curtea Constituţională. PD-L le ţine pe toate pentru el.Negocieri serioase se preconizează în această perioadă între putere şi opoziţie pentru ocuparea a trei locuri care vor fi eliberate, la începutul lunii iunie, la Curtea Constituţională. Mandatele judecătorilor desemnaţi de şeful statului şi de Parlament expiră, viitorii numiţi urmând să preia aceste posturi pentru 9 ani.

Românii înghit 550 kg popcorn într-un weekend la un singur cinematograf. Şeful Sony propune interzicerea floricelelor pentru reducerea obezităţii

Floricelele, băturile acidulate şi ciocolata ar putea avea cât de curând alternative la barurile din incinta cinematografelor. Alimente sănătoase, susţine Michael Lynton, preşedintele Sony, oferind o soluţie la o problemă de sănătate publică - obezitatea

JURNALUL NAŢIONAL

România, importator de tortură

România a importat din Cehia şi Germania dispozitive pentru aplicarea de şocuri electrice, cătuşe şi sprayuri cu substanţe chimice, considerate "instrumente de tortură", arată un raport al organizaţiei Amnesty International. Documentul arată că tranzacţionarea echipamentelor de poliţie şi securitate concepute în scopul torturii este posibilă din pricina lacunelor juridice.

Ciocniri de interese pe Aeroportul Timişoara

Alarma falsă cu bombă declanşatămiercuri la Timişoara a scos la iveală grave deficienţe de management al traficului aerian, dar şi în funcţionarea aeroportului timişorean.

În spatele confuziei şi al informaţiilor contradictorii se ascund interese financiare ale unor companii care operează pe acest aeroport. Scandalul privind contractele de operare dintre Aeroportul Timişoara şi companii aeriene, dar şi alţi furnizori de servicii, a ieşit la iveală, în ciuda faptului că acesta a fost muşamalizat în decembrie 2009.

Enel investeşte 700 de milioane de euro în următorii cinci ani

Compania italiană Enel, care deţine în România filialele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din Muntenia, Banat şi Dobrogea, a anunţat un program de investiţii de 700 de milioane de euro în următorii cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea reţelei electrice.

ROMÂNIA LIBERĂ

China dă Americii lecţii de comerţ liber

Criza economică şi deficitul american din comerţul cu China riscă să genereze o confruntare comercială între cele două mari economii ale lumii, după ce Congresul SUA a introdus pe ordinea de zi un act normativ ce ar putea duce la impunerea de sancţiuni comerciale americane împotriva Chinei - o decizie care nu va rămâne fără răspuns din partea Beijingului.

Misterul de la Timişoara

Bagajul suspect, indicat de autorul alarmei de pe aeroport, îi aparţine unui fost secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor. Procurorii nu au elucidat încă de unde cunoştea "teroristul" numele celor din avion.

Magazinul "Bucureşti", "Caritasul" lui Vanghelie

Marian Vanghelie a cumpărat magazinul "Bucureşti" de la AVAS pe ascuns, în septembrie 2003, pe numele vărului său Mircea Sorin Niculae, şeful pieţelor din sectorul 5 al Capitalei. Atunci, el nu şi-a înscris noua proprietate pe declaraţia de avere. După un scandal de presă, Vanghelie a recunoscut că este proprietarul magazinului, alături de rudele sale.

Bilanţ şocant al falimentelor de criză

Valul de falimente care a cuprins firmele din România în 2009 continuă să se manifeste şi anul acesta. Companiile autohtone intră în insolvenţă în ritm de 70 pe zi, anunţă Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

ZIARUL FINANCIAR

Afacerile lui Mittal la Galaţi au scăzut cu nu mai puţin de 1,1 miliarde de euro în 2009. În România cererea şi-a revenit de asemenea, însă într-un ritm mai lent.

Afacerile combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, au scăzut anul trecut cu 58%, la circa 800 de milioane de euro, de la un nivel de 1,94 mld. euro consemnat cu un an în urmă, atât ca urmare a prăbuşirii cererii de pe piaţă, cât şi a preţurilor la tabla groasă, principalul produs al combinatului, spun reprezentanţii companiei.

Creditarea îşi revine în semestrul doi; BRD iese cu 7% dobândă

Bancherii spun că au bani de dat credite şi au bugetat creşteri pentru anul acesta, dar aşteaptă mai întâi ca economia să dea semne clare de revenire, care ar trebui să apară însă abia din semestrul al doilea. "Pe partea de companii ne aşteptăm la o revenire a creditării, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului. Există deja semnale care indică această revenire, cum ar fi creşterea producţiei industriale", a spus Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

ING Asigurări si XL World angajează 1.300 de oameni la Cluj şi la Bucureşti

Într-unul din puţinele sectoare în care se mai fac angajări, cel al serviciilor de outsourcing şi call-center, au fost anunţate două campanii importante de recrutare: ING Asigurări va angaja 1.000 de oameni la un centru de operaţiuni de la Cluj în următorii trei ani, în timp ce compania britanică XL World, specializată în servicii de outsouring şi call-center, va face între 250 şi 300 de noi angajări până la sfârşitul anului.

Un trader gigant a cumpărat două silozuri în Giurgiu de la proprietarii Avicola Buzău

Filiala locală a gigantului olandez Alfred C. Toepfer, unul dintre cei mai discreţi jucători pe piaţa comerţului cu cereale, cu afaceri de 332 mil. euro în 2008, a achiziţionat, la jumătatea lunii decembrie 2009, pachetul majoritar al Cerealcom Giurgiu de la trei oameni de afaceri români, Gavril Fetinca, Bogdan Stanca şi Bogdan Gruia.

"Dacă premierul este mulţumit de economie, economia nu este mulţumită de el"

Oamenii de afaceri privesc cu reţinere măsurile anticriză luate şi cele care ar urma să fie adoptate de Guvern, anunţate marţi-seară de premier la Camera Deputaţilor. Într-un discurs de aproape o oră în care era aşteptat să anunţe un nou plan anticriză, premierul a prezentat o imagine voioasă a unei Românii în care, datorită măsurilor luate de Guvern anul trecut şi în primele luni ale acestui an, rata şomajului ar fi cu 2% sub media UE.

Sindicatul de la metrou renunţă la grevă după ce bonusurile le-au fost transformate în salarii

Metrorex şi Uniunea Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM) au semnat ieri un nou contract colectiv de muncă, pentru perioada 2010 - 2011, în urma căruia angajaţii de la metrou au renunţat la greva programată pentru astăzi. Fondul de salarii a rămas la acelaşi nivel din 2009, însă salariul mediu tarifar a crescut după ce o parte din sporuri şi bonusuri au fost transferate la salarii.

Grecii de la Alpha Bank vor creştere pe retail, după un an de stagnare

Grupul financiar elen Alpha Bank a raportat un profit brut pe România în creştere cu 10%, la 51 mil. euro, deşi creditarea a fost slabă. Alpha Bank, a patra mare bancă locală după active, controlată de unul dintre grupurile financiare elene de top, se va concentra anul acesta pe creditul de retail, după ce anul trecut a bătut pasul pe loc, soldul finanţărilor înregistrând variaţii reduse.

Misterul scăderii veniturilor bugetarilor se adânceşte: apare în ecuaţie Curtea de Conturi

Scăderea veniturilor bugetarilor în primele luni ale anului are o nouă explicaţie. După ce legea salarizării a fost considerată "responsabilă" de reducerile salariale, sindicaliştii vorbesc acum de un raport al Curţii de Conturi, potrivit căruia circa 20% din cei 1,4 milioane de bugetari au încasat în anii trecuţi sporuri ilegale, care au fost eliminate de la începutul lui 2010. 235.000 de bugetari au încasat în anul 2008 sporuri ilegale în valoare totală de 259 milioane euro.

Soluţia problemelor Greciei este renunţarea la moneda euro, crede un profesor de economie de la Harvard

Măsurile de austeritate prezentate de Grecia se vor solda cu un eşec şi ţara ar putea lua decizia de a părăsi zona euro pentru a-şi rezolva criza fiscală, este scenariul sumbru pe care şi-l imaginează Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard. Martin Feldstein a avertizat în urmă cu aproape două decenii că moneda euro se va dovedi a fi o "primejdie economică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb