REVISTA PRESEI - 18.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 martie 2011

ADEVĂRUL

Autorităţile nipone încearcă răcirea reactorului 3 de la Fukushima cu tunuri de apă

Japonia este tot mai aproape de un dezastru nuclear. Situaţia de la reactoarele nr.3 şi nr.5 se deteriorează, în ciuda eforturilor aviaţiei japoneze de a arunca tone de apă peste reactoarele supraîncălzite. Australia şi Coreea de Sud i-au îndemnat pe cetăţenii lor, care locuiesc la mai puţin de 80 km de centrala nucleară, să părăsească zona. Zona de evacuare, ca şi cea recomandată de SUA, este mult mai mare faţă de cei 20 km impuşi de guvernul japonez. Agenţia de Siguranţă Nucleară şi Industrială a declarat că inginerii au primit un generator diesel de urgenţă care va alimenta cu energie reactoarele 5 şi 6 de la centrala nucleară. Injectarea apei în piscina pentru combustibil continuă.

Traseist bogat, cu bani de la stat

Afacerile cu statul ale deputatului PDL Florin Anghel au înflorit de când a devenit şeful Consiliului Judeţean Prahova şi au atins apogeul în mandatul de parlamentar. Firma Fibec SA, controlată de familia lui Florin Anghel a obţinut în ultimii doi ani, de când e deputat, contracte de la stat în valoare de 12,4 milioane de euro. Dacă în 2003, când nu deţinea nicio funcţie politică, firma familiei deputatului PDL Florin Serghei Anghel (50 de ani), SC Fibec SA, avea un profit declarat de numai 60 de mii de lei (14 mii de euro), în primul său an de mandat la cârma Consiliului Judeţean Prahova profitul a crescut de 30 de ori, ajungând la 1,7 milioane de lei ( 400 de mii de euro).

Brucan a cerut moartea lui Corneliu Coposu

Rodica Coposu şi Flavia Coposu Bălescu spun că, în anul 1949, Silviu Brucan a scris un articol prin care cerea condamnarea la pedeapsa capitală a Seniorului ţărănist. Blocurile socialiste din Centrul Civic al Bucureştilor înconjoară, parcă "strategic", casa interbelică în care trăiesc două adevărate simboluri ale libertăţii de conştiinţă. Doamnele Flavia (86 de ani) şi Rodica (78 de ani) sunt surorile lui Corneliu Coposu, omul care a generat prima alternanţă la putere de după 1989.

"Rabla 2011" demarează cu regulile din 2010

Guvernul a aprobat pentru acest an un buget de 228 de milioane de lei pentru programul de înnoire a parcului auto, mai puţin cu 494 de milioane de lei faţă de anul precedent. Programul "Rabla 2011" pentru persoanele fizice a început deja, iar cel pentru persoane juridice va începe luni, 21 martie. Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2011 la Rabla, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz sunt publicate pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (afm.ro), în cadrul secţiunii "Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2011".

Protestul dascălilor paralizează şcolile din Moldova

Peste 1.000 de profesori de la 20 de şcoli din Botoşani, Dorohoi şi alte localităţi din judeţul Botoşani refuză să intre la ore, de o săptămână. Dascălii au refuzat să mai muncească după ce în ziua de salariu n-au primit banii pe card. "Conducerea Inspectoratului Şcolar a venit cu explicaţii halucinante. Nu sunt bani pentru plata salariilor pentru luna februarie şi se aşteaptă transferarea fondurilor din trimestrul III pentru efectuarea plăţilor", a declarat Maria Ţiprigan, lider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani.Aceeaşi situaţie se înregistrează în peste 50 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava.

Soţia ambasadorului ne încaieră cu maghiarii

Erzsebet Bajtai a completat mesajul transmis de premierul Viktor Orban cu ocazia Zilei Maghiarilor cu referiri la autonomia Ardealului. Ea a stârnit o întreagă polemică diplomatică. "Este un caz închis", a răspuns ambasadorul Oskar Fuzes solicitării MAE român de a se distanţa de pasajele referitoare la revenirea Ardealului la Ungaria. "Nu mă delimitez. Nu am nimic de care să mă delimitez. Nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic, absolut nimic, în legătură cu autonomia, în legătură cu Ardealul şi aşa mai departe", a declarat, ieri, la Parlament, ambasadorul ungar Oskar Fuzes, după o întâlnire cu fostul şef al diplomaţiei române, vicepreşedintele Senatului Cristian Diaconescu

Fuga din Japonia

Printre cei care sunt dispuşi să plătească aproape oricât pentru un bilet de avion care pleacă din Ţara Soarelui Răsare se numără şi români. Sunt însă şi câţiva conaţionali care spun că Japonia a devenit casa lor. Mii, dacă nu cumva zeci de mii de străini se înghesuie, de câteva zile, să prindă un bilet la cursele aeriene care decolează de pe principalul aeroport internaţional al Japoniei, Narita.

Scandinavia, povestea de succes a Europei

Suedia, Danemarca şi Norvegia au avut creşteri economice puternice anul trecut, în timp ce revenirea înregistrată în restul Europei a fost una firavă. Modelul Scandinaviei este dat exemplu ori de câte ori statele europene au probleme.

Creşterea economică medie a statelor din Uniunea Europeană în 2010 a fost de 1,8%. Criza datoriilor suverane, fragilitatea sistemelor bancare şi ratele uriaşe ale şomajului au determinat un avans "anemic" şi în zona euro (1,7%). Creşterea s-a datorat însă în mare măsură Germaniei, numită de analişti "Supermanul Europei". În celelalte state europene, măsurile de austeritate precum scăderea salariilor, îngheţarea pensiilor şi majorarea impozitelor scoteau oamenii în stradă.

Monedele naţionale,asul din mânecă

Potrivit clasamentului "Doing Business 2011", realizat de Banca Mondială şi International Finance Corporation, Danemarca ocupă locul şase în topul celor mai prielnice medii de afaceri din lume. Pe locul opt se află Norvegia, iar pe 14 - Suedia. Un alt element foarte important pentru economiile bazate pe exporturi ale statelor nordice este faptul că nu au adoptat euro, putând astfel impulsiona livrările externe prin cursul monedelor naţionale, notează "The Wall Street Journal".

CURENTUL

CAB: ÎPS Pimen a colaborat cu Securitatea

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins contestaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată de CNSAS, însă hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. CAB a luat în discuţie pe fond contestaţia ÎPS Pimen, după ce ÎCCJ a decis rejudecarea acestui proces. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 31 martie 2010, recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi a trimis dosarul spre rejudecare la această instanţă.

Gyorgy Frunda: Premierul "maur" ar putea fi schimbat săptămâna viitoare

Emil Boc ar putea fi schimbat din funcţia de premier săptămâna viitoare, a declarat la RFI senatorul UDMR Gyorgy Frunda. "Lupta din cadrul Partidului Democrat Liberal pentru şefia acestei formaţiuni politice va influenţa activitatea guvernamentală în viitorul apropiat, cel puţin până la mijlocul lui mai. Cred că vom asista la schimbări. Dacă Partidul Democrat Liberal îşi menţine acea prevedere statutară potrivit căreia liderul partidului nu poate să fie prim-ministru, atunci e posibil ca săptămâna viitoare sau în viitorul apropiat să asistăm chiar la schimbarea premierului", spune senatorul UDMR.

Importurile de alimente din Japonia, controlate la frontieră din punct de vedere radioactiv

Romånii nu au de ce să se teamă din cauza dezastrului din Japonia. După ce cu două zile în urmă autorităţile anunţau că norul radioactiv nu va afecta ţara, ieri ANSVSA a publicat un comunicat prin care susţinea că toate importurile de produse alimentare şi de furaje din Japonia şi din state terţe vor fi reţinute la frontierele Romåniei şi nu vor putea fi puse pe piaţă decåt după testarea nivelului de radioactivitate. De asemenea, medicii veterinari oficiali din cele opt Posturi de Inspecţie la Frontieră (PIF) din Romånia vor recolta probe de laborator din toate produsele alimentare importate "din ţări terţe", în vederea determinării nivelului de radioactivitate. Probele recoltate vor fi trimise la unul dintre laboratoarele din cadrul ANSVSA, pentru determinarea nivelului radioactivităţii.

Cei care refuză un loc de muncă sau cursurile de recalificare pot pierde ajutorul social

Statul începe să-şi întărească instutuţiile, şi asta după ce modificările aduse noului Cod al Muncii vor pune multe lucuri la punct în acesta materie, aşa cum susţin specialiştii. Mai mult, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a intrat în dezbatere publică proiectul de lege care va stabili că refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, recalificare sau alte măsuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia şi la interdicţia de acordare pe o anumită perioadă.

CURIERUL NAŢIONAL

De ce litoralul nu are nicio şansă

De fiecare dată când vine vorba de organizarea vacanţei de vară pe litoral, punem în balanţă preţurile din România şi pe cele din Bulgaria, iar în ultimii ani vecinii noştri au câştigat detaşat prin tarife mai bune. Şi ne întrebăm cum de hotelierii bulgari au preţuri mai mici decât cei români. Hotelierii din România menţin preţurile mari pentru că trebuie să achite taxe mai mari decât celelalte ţări din zonă. Paul Mărăşoiu, şeful Direcţiei Generale Turistice din MDRT, a declarat ieri, la deschiderea Târgului de Turism "Holiday Market", că nu hotelierii sunt de vină pentru preţurile mari pe care le practică, ci statul, care percepe taxe mai mari decât ţările din zonă. "În Bulgaria, nivelul TVA este de trei ori mai mic la produsele alimentare, nivelul preţurilor la toate utilităţile este simţitor mai mic decât în România, taxele pe salarii sunt la jumătate şi toate acestea puse la un loc duc la acele diferenţe de preţ blamate dintre hotelurile româneşti şi cele bulgăreşti. Nu e vina operatorului hotelier că preţurile sunt prea mari", a spus Paul Mărăşoiu.

Angajatorii vor trebui să facă dosare pentru fiecare salariat

Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, dosarul trebuie păstrat în bune condiţii la sediu şi prezentat inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Angajatorii vor fi obligaţi să elibereze copii ale documentelor în 15 zile de la solicitarea angajatului.

Cele mai costisitoare cutremure din lume

Cutremurul din Japonia a zguduit întreaga lume, iar acum se încearcă să se estimeze care au fost costurile umane şi economice ale acestuia. Potrivit US Geological Survey (USGS), un cutremur de 9 grade este foarte rar, iar la nivel global apare doar un seism pe an de peste 8 grade. Însă, acest lucru nu este o regulă, situaţia fiind diferită de la an la an. De exemplu, în 2007 au fost înregistrate patru cutremure de peste 8 grade, în timp ce în 2008, niciunul, scrie CNBC. Chiar şi în cazul celor mai puternice cutremure, costurile umane şi economice pot fi foarte diferite. Cele mai distructive seisme sunt cele din apropierea zonelor foarte populate, iar acestea pot fi accentuate de faptul că oamenii nu sunt avertizaţi de evenimente care ar putea preceda acel cutremur, precum un tsunami, replici ale seismului sau alunecări de teren.

EVENIMENTUL ZILEI

Apocalipsa devine oficială

Situaţia de la centrala Fukushima este descrisă de liderii lumii în termeni dramatici. Concluzia lor: lucrurile au scăpat de sub control. Doi lideri importanţi ai lumii, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele, rus Dmitri Medvedev, au descris ieri, pentru prima dată, în termeni dramatici situaţia de la centrala atomică Fukushima, după ce, timp de mai multe zile, comunitatea internaţională a fost reţinută în evaluarea dimensiunile tragediei nucleare. Este un accident de "proporţii cu adevărat apocaliptice", a avertizat Merkel într-un discurs în Camera inferioară a parlamentului german, în timp ce liderul de la Kremlin a vorbit despre "o catastrofă" şi "un dezastru naţional colosal". Situaţia de la centrala nucleară Fukushima evoluează după un scenariu dramatic, iar consecinţele sunt imprevizibile, a mai spus şeful executivului de la Berlin în faţa deputaţilor germani.

Schimbarea Bogotei, o lecţie pentru Bucureşti

Fostul primar al Bogotei vorbeşte despre importanţa potenţialului de flirt al unui oraş şi despre transformarea capitalei columbiene prin metode inovatoare. Matematician, filosof, artist şi politician. Aşa este descris pe internet fostul primar al Bogotei, Antanas Mockus, prezent zilele acestea pentru prima dată în România, la festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului - One World. Pretextul este pelicula "Bogota Change", realizată de un regizor danez şi care spune povestea transformărilor spec taculoase prin care a trecut oraşul sub conducerea lui Mockus, edilul cunoscut mai ales pentru soluţiile inovatoare. Pe scurt, acesta a redus cu 50% rata violenţei în trafic, postând mimi în intersecţii, a contribuit la emanciparea femeilor, ceea ce a dus la scăderea numărului de violuri, şi a reuşit să reducă rata omorurilor cu 70%, prin formarea unor grupuri de securitate în comunităţi.

RFE: Centrala de la Cernavodă, a treia cea mai periculoasă din lume

În contextul dezastrului de la Fukushima, Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea (RFE/RL) a realizat un top al primelor cinci potenţiale pericole nucleare. Centrala de la Cernavodă e pe locul 3, scrie Agerpres.

1. Centrala de la Metsamor, Armenia - Centrala a fost construită în 1980, în Armenia sovietică. În 1988, zona a suferit un devastator cutremur, cu o magnitudine de 6,9 grade, al cărui epicentru s-a situat la doar 75 de kilometri distanţă de centrală, forţând oficialii să îi întrerupă temporar activitatea. 2. Flota de submarine nucleare a Marii Britanii -

O serie de incidente şi rapoarte declasificate au atras atenţia asupra stării reactoarelor aflate la bordul flotei de submarine nucleare a Marii Britanii. Potrivit unui document clasificat care a intrat în posesia Daily Telegraph anul trecut, submarinelor nucleare britanice li s-a permis să părăsească portul, deşi aveau dezactivate valvele de siguranţă care ar fi ajutat la răcirea reactorului în caz de urgenţă. 3. Centrala nucleară de la Cernavodă, România

Incident nuclear şi în Canada

Centrala din Pickering, cu tehnologie CANDU, similară celei de la Cernavodă, a raportat probleme.

Zeci de mii de litri de apă contaminată cu tritiu, element radioactiv ce cauzează cancer, au ajuns în Lacul Ontario de la centrala nucleară Pickering (Canada). Incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni, însă autorităţile l-au anunţat două zile mai târziu. Reprezentanţii Ontario Power, operatorul centralei, au precizat că "evenimentul este unul minor şi are efecte neglijabile asupra mediului înconjurător şi nu afectează sănătatea oamenilor. Calitatea apei potabile nu a fost afectată". În total, 73.000 de litri de apă demineralizată, conţinând uşoare urme de tritiu, au ajuns accidental în lac din cauza unei probleme la o pompă, potrivit ace stora.

PSD vrea să facă voturi şi din ajutorarea Japoniei

Senatorul Olguţa Vasilescu nu este mulţumit de campania de ajutorare a Japoniei coordonată la nivelul UE şi vrea ca asitenţa acordată să fie gestionată de PSD. Olguţa vrea ca baxurile de apă minerală şi pături oferite de PSD să fie transportate neapărat cu avionul prezidenţial. Ea a anunţat că PSD se va implica în campania de strângere de ajutoare pentru sinistraţii din Japonia. PSD are experienţa strângerii şi distribuirii a câtorva camioane de ajutoare pentru sinistraţii de la inundaţiile din Dorohoi. Olguţa Vasilescu s-a plâns însă că PSD nu are mijloace să trimită ajutoarele pe care le-ar strânge. De aceea a cerut ca avionul cu care se deplasează preşedintele Bsăescu în strâinătate să fie pus la dispoziţia PSD pentru a transporta ajutoarele pentru Japonia.

FINANCIARUL

Ministerul Comunicaţiilor păstrează supremaţia UTI pe semnătura electronică

Firmele care vor sa intre pe piata acuza existenta unor bariere administrative din partea Ministerului Comunicatiilor

Afacerea semnaturii electronice ramane monopolul unui buchet restrans de firme, in frunte cu UTI Systems, detinuta de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, noii jucatori reclamand piedici adminis­trative menite sa le blocheze accesul pe piata. Prin lungirea termenelor de acor­dare a autorizatiilor, dar si printr-un ordin de ministru controversat, Ministerul Co­mu­nicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) creeaza un monopol de facto. De la 1 ianuarie, ANAF a introdus obligativitatea ca orice companie roma­neasca sa depuna online docu­mentele la Fisc, motiv pentru care este absolut necesara obtinerea unei semnaturi digitale.

Numărul asigurărilor de locuinţe din România s-a triplat, pe fondul evenimentelor din Japonia

In prezent, doar 5,5% din proprietari au o astfel de asigurare Costul acesteia este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul casei. Dezastrul din Japonia, care a avut loc pe 11 martie 2011, a determinat ca numarul de locuinte din Romania asigurate printr-o polita obligatorie sa creasca, dupa aceasta data, de aproape trei ori, de la 300-400 de polite emise pe zi, de la inceputul anului, la 1.000-1.200 de polite in prezent, a precizat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Din august 2010 dobânda la depozite este real negativă

Dobanzile economiilor in lei ale persoanelor fizice au scazut sub 8%. De mai bine de doi ani, ran­damentele depozitelor consti­tuite de populatie au scazut continuu, dupa ce in februarie 2009 valoarea maxima a dobanzilor atinsese 16,36% la economiile in lei depuse pe termen de 12 luni. In plus, odata cu majorarea TVA, castigurile ,,s-au topit", dobanzile devenind real negative, pe fondul cresterii inflatiei. Numai in doua luni si jumatate 18 banci au taiat puternic din randamente si numai sase au oferit dobanzi promotionale. ­De la inceputul acestui an, 18 banci au taiat puternic din randamente, astfel ca in acest moment niciuna dintre institutii nu mai acorda dobanzi de 8% la lei.

Tsunami sau apă de ploaie în fieful petroliştilor din Oil Terminal Constanţa?

Inspectori ai Garzii Financiare, politisti si jandarmi au descins la depozitele din port apartinand companiei, fiind verificate documentele contabile, dar si stocurile Compania a fost ocolita pana acum de controale fiscale. Dupa ani in care rapoartele Curtii de Conturi subliniau activitatile dincolo de limita legii derulate intre diverse societati si Oil Terminal SA, un control amplu s-a declansat ieri la sediul companiei din Portul Constanta. Acuzatiile la adresa comertului cu produse petroliere il incriminau inclusiv pe presedintele ANAF, care era acuzat ca protejeaza societati cu activitate in antrepozitele fiscale.

GÂNDUL

PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII INELARE DIN JURUL MĂRII NEGRE: cu ce "bucată" se va prezenta România

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelară în jurul Mării Negre va da măsura eficienţei Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, el adăugând, întrebat despre stadiul lucrărilor părţii române, că porţiunea Bucureşti-Constanţa este deja executată.

Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN - organizaţie a cărei preşedinţie este asigurată de România - unde a fost întrebat de un diplomat coreean în ce stadiu se află partea română cu lucrările la porţiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrăzi care să facă legătura între porturile de la Marea Neagră.

Japonia: Drum distrus de cutremur, reconstruit în 4 zile

Un drum din regiunea Kanto, distrus de seismul de 9 grade de săptămâna trecută, a fost refăcut de muncitorii japonezi în doar patru zile.

În imagine se poate vedea starea drumului în data de 11 martie, data seismului, precum şi şoseaua refăcută, în 15 martie.

Basm japonez: 4 zile - o şosea de Adrian CERCELESCU

Adică nu eram noi destul de surmenaţi cu Codul Muncii - că pe de-o parte nici nu-l vrem, pe de alta nici n-avem dispoziţia necesară să ne deranjăm la protestele sindicatului. Mai vin şi japonezii cu poveşti îngrozitoare de lopată şi buldozer. Oamenii ăştia n-au nimic salarial în ei. Dacă nu se revărsa Oceanul Pacific, să le ia casele şi toyotele, întrerupeau lucrul fix două minute, cât a ţinut cutremurul secolului. După care aşteptau concediul de vară ca să-şi spună impresiile.

Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia online a ziarului New York Times. Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite . Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime

Cine sunt omuleţii invizibili care-ţi împing marfa sub nas în hipermarket, fără să te prinzi

Ai un sentiment ciudat când păşeşti într-un hipermarket pustiu. E ca şi cum acolo s-ar întâmpla ceva. La şapte dimineaţa, când bucureşteanca Gabriela Dodan ajunge la serviciu, magazinul nici nu s-a deschis. E aşa de linişte că aude până şi camera de filmat mobilă, aia care circulă printr-un fel de tub fixat sub tavan, de n-o vede, n-o bănuieşte nimeni. La ora asta se plimbă pe raioane, ca la ei acasă, numai angajaţii - merchandiseri, lipitori de etichete, cititori de preţuri, lăcătuşi, electricieni, manipulatori, paznici, femei de serviciu, şefi de raioane şi de departamente.

JURNALUL NAŢIONAL

Jurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar

Jurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar, cercetat de poliţişti şi procurori braşoveni încă din vara anului trecut pentru protejarea contra cost a unor grupări specializate în contrabanda cu petrol şi evaziune fiscală.

Cu alte cuvinte, în loc să fie spaima contrabandiştilor, şeful ANAF a devenit unul de al lor. "Din eşalonul de conducere şi consiliere (al grupării cercetate - n.r.) fa­ce parte şi şeful ANAF Sorin Blej­nar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi intervenţiilor la au­­torităţile competente din teritoriu (autorizări antrepozit fiscal, va­rian­te de evaziune, declarare ficti­vă a li­vră­rilor intracomunitare, contracte de ma­nagement, închiriere etc.) ar fi pre­tins 3 milioane de euro, sumă ce ur­mează să-i fie virată într-un cont la o bancă din străină­ta­te", arată concluziile preliminare consemnate în dosarul întocmit în cazul unei grupări infracţionale cons­tituite în jurul lui Cecilian Morcov.

Corespondenţă de la Nara: Lecţia de viaţă a Japoniei

Disciplina niponă şi solidaritatea faţă de victimele seismului şi ale tsu­nami-ului sunt impresionante, mai ales privite de un străin. La orice intrare în magazine, la orice şcoală, în orice instituţie publică, oriunde ai merge sunt cutii de do­naţii. Şi nu sunt goale sau puse doar de protocol. Sunt adevărate mâi­ni întinse pentru toţi cei rămaşi fără adă­post şi fără mijloace de a se între­ţine. Japonezii au înţeles că nu şiroa­iele de lacrimi o să schimbe situaţia, ci solidaritatea. Aşa că, de la mic la mare, oamenii bagă mâna în portofel şi îşi aduc aportul la îmbunătăţirea situaţiei momentane a Japoniei. Studenţii chiar formează grupuri şi merg în locurile cele mai aglomerate, în­dem­nând oamenii să nu rămână in­diferenţi, deşi, în cazul japonezilor, este puţin probabil.

Credit pentru "Prima Casă", obligatoriu cu Ioana Băsescu

Cine vrea un credit pentru Prima Casa are toate şansele să semneze actele asistat de fiica cea mare a preşedintelui Băsescu! Se întâmplă în cazul celor care apelează la serviciile unei filiale din Bucureşti a unei importante bănci. Clientul are de ales, obligatoriu, între doi notari. Unul dintre ei, nimeni altul decât Ioana Băsescu. Este primul pas spre cabinetul notarial al fiicei preşedintelui. Am aflat asta urmând toţi paşii pe care trebuie să-i urmeze acei clienţi ai băncii care vor să-şi cumpere casa prin Programul Prima Casă, potrivit antena3.ro. De ce este obligatoriu să fie folosit unul dintre cei doi notari? Fiind vorba de un program guvernamental, funcţionarul băncii nu prea ştie să explice.

NAŢIONAL

Puiu Haşotti, artificierul PNL

Plictisit până peste poate de moţiunea de cenzură cu final prevăzut, dezbătută într-o doară miercuri, Haşotti a înviorat brusc atmosfera la ceas de seară. Concret, liberalul (cunoscut deja şi pentru alte intervenţii năstruşnice) a propus adoptarea unei declaraţii pline de indignarea şi stupefacţia produse de conţinutul "iredentist şi antiromânesc" al zicerilor lui Viktor Orban. Încăierarea verbală care a urmat s-a întins pe mai multe ore şi a determinat majoritatea parlamentarilor să-l înjure cu sârg pe colegul "plin de idei".

Incredibilele dedesubturi ale "destructurării" serviciului secret al Internelor: "Doi ş"un sfert" desfiinţat pentru şantaj la ministru!

Traian Igaş nu s-a sfiit să declare public, de nenumărate ori, că ofiţerii serviciului secret se ocupau de orice altceva decât de ce aveau în fişa postului. Astfel, atunci când li s-ar fi cerut date despre lumea interlopă, cei de la DGIPI ar fi ridicat neputincioşi din umeri. Şi alţi grei ai sistemului se bucură că va fi desfiinţată controversata unitate "Doi ş"un sfert", ceea ce nu a reuşit nici unul din foştii miniştri de Interne. Care, pur şi simplu, au fost şantajaţi de-a lungul vremii cu tot felul de dosare, pe bune sau fabricate. De la Cristian David la Liviu Dragnea şi de la Dan Nica la Vasile Blaga, cu toţii au fost înfrânţi de propriul serviciu secret. De care "Buldogul" a încercat să scape chiar cu câteva zile înainte de demisie, prin înghiţirea DGIPI de către un viitor şi loial Birou de Afaceri Interne.

Ţopescu propune jurământul pe DEX

Năucit de discursurile anoste şi pline ochi de greşeli gramaticale din Parlament, senatorul liberal Cristian Ţopescu şi-a îndemnat colegii să mai pună din când în când mâna pe carte. "Cine priveşte de la oarecare distanţă scena politică românească observă desfăşurarea mai multor războaie: cu profesorii, cu medicii, cu mamele şi bebeluşii şi cu pensionarii. Acum suntem în plin război cu limba română", a afirmat Ţopescu în plenul reunit al celor două Camere. Liberalul a oferit şi două exemple în care dulcele grai românesc fusese chinuit de aleşii care au luat cuvântul de la tribună. Concret, Ţopescu a susţinut că termenii "coerentizare" şi "raţionalitate", utilizaţi cu atâta aplomb de demnitari, nu există în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.

PUTEREA

Liderii USL fac lucruri trăsnite. Opoziţia contestă la CCR noul Cod al muncii pe motiv că Boc şi-a asumat prea des angajarea răspunerii

Parlamentarii PSD, PNL şi PC au contestat joi noul Cod al muncii la Curtea Constituţională. Deicizia vine ca urmare a respingerii moţiunii de cenzură înaintate de Opoziţie împotriva Guvernului. Printre motivele de contestare, parlamentarii USL invocă utilizarea "până la epuizare" a procedurii de asumare a răspunderii.

Cum era să fie demis Emil Boc din cauza unor versuri. Mesajul ""iredendist"" al lui Orban este al lui Erzsebet

Un mesaj atribuit premierului ungar, citit de un reprezentant al Ambasadei Ungariei pe 15 martie la Târgu-Mureş, a aruncat în aer Coaliţia de guvernare şi a creat un scandal diplomatic. "Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost", este fraza care i-a făcut pe cei din Opoziţie să ceară adoptarea de către Parlamentul României a unei hotărâri de protest faţă de declaraţia "iredentistă" a premierului ungar. Baconschi dă vina pe presă care n-a înţeles bine, iar diplomaţii ungari pe poetul naţional ungur, mort acum 163 de ani.

Blaga mai pierde o filială. Bogdan Cantaragiu, demis de la şefia PDL Sector 1

Deputatul Bogdan Cantaragiu a fost demis în această seară din funcţia de preşedinte al PDL Sector 1, cu unanimitate de voturi, pentru prejudicii de imagine aduse partidului în cazul Păsat. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, deputatul Bogdan Cantaragiu ar fi acuzat de procurorii DNA că s-ar fi folosit de influenţa sa în scopul de a-l determina pe un primar să favorizeze firma deputatului Dan Păsat în scopul obţinerii unor beneficii. Cantaragiu este unul dintre şefii de filiale ale PDL Bucureşti care îl susţin pe Vasile Blaga la şefia PDL, alături de Romeo Raicu, liderul PDL Sector 4 şi Silvian Ionescu, preşedintele PDL sector 3. Reamintim că Elena Udrea, şefa PDL Bucureşti a declarat că organizaţia pe care o conduce îl va sprijini în bătălia pentru preşedinţia partidului pe Emil Boc.

Autorităţile de la Bucureşti nu au fost informate despre achitarea în Irak a lui Mohammad Munaf

Ministerul Justiţiei de la Bucureşti nu a primit, încă, o notificare oficială din partea autorităţilor irakiene cu privire la vehiculata achitare a lui Mohammad Munaf de către instanţele de la Bagdad, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Potrivit ministerului, în prezent, Mohammad Munaf este un condamnat pentru terrorism şi figurează ca urmărit internaţional în baza de date a Interpol.

ROMÂNIA LIBERĂ

Miron Mitrea: Necolaiciuc nu putea să facă asta singur

Miron Mitrea, cel care timp de trei ani l-a păstrat pe Mihai Necolaiciuc în funcţia de director al CFR, a declarat pentru RL că a discutat de multe ori cu subalternul său despre situaţia SAAF, societatea înfiinţată în 1998 pentru administrarea excesului de active feroviare rezultat în urma reorganizării SNCFR. În acest caz, Mihai Necolaiciuc este acuzat că a deturnat banii dintr-un credit obţinut de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), destinat refacerii infrastructurii afectate de calamităţi. Folosindu-se de aceşti bani, CFR-ul condus de Necolaiciuc a preluat, fără bază legală, un credit al SAAF de la Bancpost. De altfel, Mihai Necolaiciuc nu a cerut nici aprobarea Consiliului de Administraţie al CFR pentru această operaţiune. Şi dacă ar fi făcut-o, compania condusă de Necolaiciuc nu ar fi avut oricum dreptul să preia creditul respectiv.

Întoarcerea robiei şi a grofilor sub trădătorul Traian Băsescu de CRISTIAN CAMPEANU

Români, treziţi-vă! Alogenul fără Dumnezeu Traian Băsescu, vânzător de neam şi trădător de ţară se pregăteşte, în ura lui bestială faţă de tot ce e Românesc, să le cedeze ungurilor pământul sfânt al Ardealului. Instrumentul robiei româneşti este noul Cod al Muncii! Moarte tiranului! Cine reuşeşte, 100.000 euro de la domnul Vîntu.

Român din Japonia: De ce nu vreau să plec de aici

La 27 de ani, George Ianuş este cercetător şi doctorand în cadrul Universităţii din Tokyo şi face parte din echipa care lucrează la proiectarea viitorului avion hipersonic al Japoniei pentru zboruri comerciale. Tânărul spune că nu are de gând să plece din Japonia în aceste momente grele, chiar dacă mulţi dintre colegii săi au făcut-o. "Profesorii de aici mi-au oferit o şansă extraordinară de a-mi realiza educaţia la standarde înalte. Aşa că vreau să fac tot ce pot să îi ajut la rândul meu", spune tânărul.

Cine sunt evreii clujeni din familia Lorzilor Balfour

Un fost elev al Liceului Evreiesc din Cluj s-a căsătorit cu Lady Allison Balfour, nepoata fostului prim-ministru. Una dintre cele mai uluitoare poveşti de dragoste îi are ca eroi pe un fost elev al Liceului Evreiesc din Cluj, deportat în infernul lagărului nazist de concentrare din Bergen-Belsen şi care a devenit apoi luptător în războiul de independenţă al Israelului, şi pe o lady care aparţine uneia dintre cele mai ilustre familii aristocratice din Marea Britanie. Este vorba de Thomas Kremer şi de Allison Kremer, născută Balfour. Destinele celor doi eroi au cunoscut traiectorii total diferite, până când s-au cunoscut la cea mai bună universitate din Scoţia, cea din Edinburgh.

ZIARUL FINANCIAR

Aţi cerut un nou Cod al muncii. Îl aveţi. Acum daţi drumul la angajări!

Investitorii străini sunt la un pas de a câştiga bătălia pe care au dus-o timp de mai bine de jumătate de an pentru modificarea legislaţiei muncii, considerată a fi o frână în continuarea investiţiilor. Posibilitatea de a face mai uşor noi angajări (dar şi concedieri) va declanşa o creştere a numărului de angajaţi cu forme legale într-o perioadă scurtă de timp şi ar putea readuce încrederea investitorilor străini în România, susţine Consiliul Investitorilor Străini (CIS), organizaţia care a elaborat majoritatea prevederilor preluate de guvernul Boc în actul normativ.

Japonia: a început goana după iod. Industria electronică trimite şocuri globale. Tensiunea nucleară nu scade

Goana cea mare a japonezilor este acum să plece din zonele afectate şi să-şi cumpere sare iodată. În supermarketuri s-au format cozi şi oamenii cumpără cu kilogramele de teamă să nu se termine (foto). Iodul din sare ar împiedică absorbţia radiaţiilor în organism, afirmă medicii. Pe de altă parte, piaţa de electronice ar putea fi grav afectată ca urmare a dezastrului care a lovit Japonia, în condiţiile în care companii de renume, precum NEC, Panasonic şi Fujitsu au sistat activitatea de producţie deoarece au înregistrat distrugeri la fabrici, iar producătorul Sony a închis şapte fabrici, scrie The Guardian.

Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro

Investitorii din Liban, cea mai bine reprezentată comunitate din Liga Arabă pe piaţa românească, au afaceri de 2 miliarde de euro şi au ajuns să controleze din poziţia de lider piaţa farma (A&D Pharma), distribuţia de bunuri de larg consum (Top Brands Distribution şi Interbrands), dar au afaceri puternice şi în industria alimentară şi agricultură (Caroli, Maria Trading sau Agro Chirnogi).

Băncile străine, libere să aducă sau să scoată bani din piaţă

Cele 9 bănci străine mari care controlează 70% din piaţa locală - Erste Group, Société Générale, Raiffeisen Group, UniCredit Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus - nu mai sunt obligate să menţină un anumit nivel al expunerilor pe piaţa locală, odată ce expiră acordul convenit la Viena în urmă cu doi ani în paralel cu acordul stand-by semnat de România cu FMI. Acesta a fost rezultatul discuţiilor care au avut loc miercuri la Bruxelles între reprezentanţii celor nouă şi cei ai FMI, Comisiei Europene, BNR şi Ministerului Finan­ţelor, potrivit unor surse bancare.

Volksbank anunţă noua ofertă de retail, presa austriacă scrie despre vânzarea băncii

Volksbank, o bancă de top zece scoasă la vânzare de grupul austriac care o controlează după ce s-a confruntat cu pierderi masive în ultimii doi ani, a făcut ieri primul pas în relansarea ofertei de retail, venind cu pachete de produse şi servicii pentru operaţiunile curente, după ce mult timp activitatea fusese practic îngheţată. În timp ce la Bucureşti managementul se străduieşte să refacă relaţiile cu clienţii (zdruncinate în anii trecuţi de disensiunile privind majorările de dobânzi şi comisioane) şi să gestioneze deteriorarea rapidă a portofoliului de credite, presa austriacă scrie despre evoluţia procesului de vânzare.

Toată Europa joacă după cum cântă Germania

În schimbul îndeplinirii condiţiilor cerute, Germania a fost de acord să sporească puterea de creditare a fondului de urgenţă de la 250 la 500 miliarde de euro. Nu este clar cum va fi realizat acest lucru cu ratingul AAA al fondului deşi ameninţarea de a trage agenţiile de rating la răspundere pentru ratinguri incorecte ar putea asigura o oarecare flexibilitate. Merkel a fost de asemenea de acord să permită fondului să achiziţioneze obligaţiuni ale statelor salvate "ca excepţie".Ea nu a fost de acord cu eurobondurile sau cu o "restructurare soft" în care ţările îşi răscumpără propriile obligaţiuni la un discount de pe piaţă şi nici cu achiziţionarea obliga­ţiunilor ţărilor cu probleme în scop preventiv sau cu transferuri suplimentare către Europa de Sud sau Irlanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb