REVISTA PRESEI 18.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 18 martie 2013

ADEVARUL

George Scripcaru înclină balanţa în PDL. Elena Udrea a devenit favorită la şefia partidului

George Scripcaru, primarul Braşovului şi liderul organizaţiei locale a PDL, a declarat ieri, la Tuşnad, că o susţine pe Elena Udrea la şefia partidului. Decizia lui Scripcaru înclină decisiv balanţa în favoarea Eleni Udrea, care a devenit favorită pentru a câştiga fotoliul de preşedinte al formaţiunii. Primarul Braşovului a declarat că PDL are nevoie de o rupere de ritm şi că Elena Udrea este soluţia pentru ca partidul să devină eficient din punctul de vedere al luptei împotriva USL "Aţi ascultat moţiunea pe care Elena Udrea a prezentat-o aici. Partidul trebuie să aibă tăria să producă o schimbare. Din punct de vedere al eficienţei, al structurii şi perspectivelor pentru partid şi Elena Udrea este soluţia.

Azerbaidjanul, noua carte pe care mizează oamenii de afaceri din România. Ce caută antreprenorii români în "Ţara Focurilor"

Resursele importante de petrol, expansiunea economică şi importanţa strategică în puterea geopolitică din Caucaz i-a atras pe oamenii de afaceri români în Azerbaidjan. În timp ce piaţa europeană resimte efectele crizei, antreprenorii caută contracte în ţara din zona Mării Caspice. Când spui Azerbaidjan, te gândeşti inevitabil la Marea Caspică şi la resursele naturale de aici, la încă incertul proiect al gazoductului Nabucco sau, mai nou, la concursul Eurovision, organizat anul trecut la Baku, capitala statului azer. Azerbaidjan, "Ţara Focurilor" în limba veche, a fost sub ocupare sovietică din 1920 şi până în 1991, când şi-a recâştigat independenţa şi a devenit un stat în plină ascensiune, cu ambiţii de lider regional în Asia Centrală.

Adevărul despre România: PSD, aproape să guverneze singur

Alianţa PSD-UNPR este prima în opţiunile de vot ale românilor care s-ar prezenta sigur la vot duminică, cu 40% din sufragii. Liberalii împreună cu conservatorii acumulează 23,5% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de PDL cu 14,1% şi PP-DD cu 9%. Datele au fost furnizate de Barometrul de opinie publică "Adevărul despre România", realizat de INSCOP Research, la comanda "Adevărul". Cercetarea ADEVĂRUL-INSCOP a luat în considerare sondarea intenţiilor de vot pentru cele două entităţi care compun USL (PSD ca actor dominant secondat de UNPR, şi PNL ca actor dominant secondat de PC), iar nu pentru USL, care are o perioadă de viaţă determinată. De altfel, la alegerile europarlamentare, cele două forţe politice au anunţat că vor candida separat.

De ce este indicată dezvăluirea contaminării produselor. Exemplul Red Bull

Red Bull a adoptat o decizie neobişnuită când a decis să facă public un caz de şantaj. Oficialii companiei au primit e-mailuri în care şantajiştii ameninţau că vor contamina cutii de Red Bull cu fecale daca nu primesc o anumită sumă de bani. Dezvăluirea şantajului de către Red Bull a reprezentat, de fapt, salvarea companiei în faţa unui scandal mediatic. Cunoscută pentru investiţiile masive în campanii publicitare şi evenimente sportive, compania privată austriacă dezvăluie, în general, foarte puţine detalii despre ea. Astfel, anunţul oficialilor Red Bull a venit ca o surpriză pentru public, comentează BusinessInsider. Extorsioniştii au ameninţat că vor mânji cutii de Red Bull cu excremente dacă nu vor primi o anumită sumă.

După Brazilia, omul de afaceri Valer Blidar a câştigat un contract cu Irakul. Astra Vagoane va construi trenuri şi căi ferate pentru irakieni

O delegaţie irakiană formată din reprezentanţi de rang înalt din mai multe ministere a semnat semnat marţi memorandumul la Bagdad cu reprezentanţi ai producătorului de vagoane Astra, a declarat Salam al-Quraishi, consilier economic al guvernului, citat de publicaţia Al-Shorfa, potrivit Mediafax. Compania mixtă va fi specializată în construcţia de trenuri pentru călători şi va avea sediul în al-Samawa, în sudul Irakului. "Compania va reabilita sectorul infrastructurii feroviare din Irak, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, într-o primă etapă după înfiinţare. După patru ani, va începe construcţia unei reţele de cale ferată între Basra şi vestul Irakului, care urmează să traverseze diferite provincii", a declarat el.

Planul de salvare al UE şi FMI a aruncat Ciprul în haos

Criza datoriilor suverane prin care trece Uniunea Europeană şi-a găsit un nou epicentru în mica insulă din Mediterană. La aproape doi ani de când autorităţile de la Nicosia au vorbit pentru prima dată de un împrumut de urgenţă de la UE şi FMI ca ultimă soluţie în faţa unui faliment suveran, oficialii blocului comunitar au căzut de acord asupra creditului. Deşi este cel mai mic ca valoare absolută acordat până acum - 10 miliarde de euro -, împrumutul vine în condiţii dure pentru populaţie. În schimbul banilor, oficialii europeni vor măsuri de austeritate severe, printre care şi naţionalizarea parţială a depozitelor bancare ale populaţiei, mai exact aplicarea unui taxe excepţionale.

CAPITAL

DEZASTRU: Bogaţii care au pierdut miliarde de euro într-o zi ca urmare a deciziilor luate în acest PARADIS FISCAL

Impozitul excepţional pe depozite bancare prevăzut în planul de salvare convenit de Cipru cu UE şi FMI va afecta puternic depunerile în bănci ale cetăţenilor ruşi, care se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor experţi. "Încrederea în Cipru, ca loc sigur pentru plasarea banilor, se va reduce la zero", a declarat Anatoli Aksakov, deputat şi preşedinte al Asociaţiei băncilor regionale din Rusia, citat de Interfax. Aksakov a citat estimările unor experţi, potrivit cărora depozitele bancare ruseşti din Cipru s-ar ridica la 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), indică agenţia de presă. Ediţia rusească a revistei americane Forbes citează, pe pagina sa de internet, estimări mult mai mari ale nivelului acestor depozite. "Ruşii au pierdut, într-o zi, până la 3,5 miliarde de euro", titrează revista pe site-ul său.

Cât costă să ai birou la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri din Bucureşti

Proprietarii celor mai înalte zece clădiri de birouri din Bucureşti încasează anual, doar de pe urma închirierii ultimului etaj al imobilelor pe care le deţin, peste 1,8 milioane de euro. Capital a analizat cele mai înalte turnuri de birouri din Bucureşti şi a realizat un top în funcţie de costul de închiriere a ultimului etaj. Birourile la înălţime sunt o modă împrumutată din Vest, iar ocuparea ultimului nivel denotă un exerciţiu de putere şi imagine pentru companii. În cazul în care nu sunt ocupate de restaurante cu panoramă, ultimele etaje sunt rezervate birourilor directoriale şi sălilor de consiliu. Cel mai scump etaj, cu vedere panoramică asupra centrului vechi al Bucureştiului, se regăseşte în turnul Bucharest Financial Plaza, clădire moştenită de BCR de la fosta Bancorex. Închirierea celor 1.350 mp disponibili la ultimul nivel ar reprezenta un efort financiar anual de 275.000 de euro, la chiria medie din zonă, însă imobilul este ocupat de proprietar, adică BCR.

CURIERUL NATIONAL

Austeritatea pierde teren în Europa

Săptămâna care a trecut a fost marcată de dezbateri dintre cele mai aprinse asupra unor probleme de viaţă şi de moarte pentru Uniunea Europeană. A fost sesiunea PE, au fost întâlnirile miniştrilor de Finanţe europeni, dar şi mult-aşteptata reuniune a şefilor de stat şi guvern ai ţărilor UE. Protestele din stradă şi creşterea euroscepticismului au făcut ca aceia care cer austeritate severă să piardă teren.

Ministerul Agriculturii modifică Legea Camerelor Agricole

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Camerelor Agricole prin care modifică statutul acestora din organizaţii de utilitate publică, un loc distinct în forumul Colegiilor judeţene ale Camerelor Agricole Judeţene ocupându-l tinerii fermieri de până în 35 de ani. O altă modificare importantă priveşte atribuţiile Camerelor Agricole Judeţene, printre care se numără şi cele referitoare la formarea profesională în domeniul agricol. Pro Agro: Schimbarea statutului Camerelor din organizaţii de interes public în cele de utilitate publică înseamnă acces mai facil la finanţare.

Boc: USL nu a modificat nicio măsură a guvernului PDL

Fostul premier Emil Boc a declarat că USL nu a modificat nicio măsură a guvernului său şi nu a pus în aplicare nicio promisiune făcută în campania electorală, informează Mediafax. Emil Boc a spus că PDL a pierdut alegerile pentru că în 2010 şi-a asumat politic să salveze ţara din punct de vedere economic, dar că măsurile au fost bune şi actualul guvern USL nu le-a modificat. "USL a criticat toate măsurile pe care le-am luat, dar nu a renunţat la niciuna din măsurile pe care le-am luat noi. Sunt de un an aproape la guvernare şi nu au renunţat la nicio măsură pe care am luat-o noi pentru a restabili echilibrul bugetar, deşi au criticat în permanenţă", a spus Boc.

AAAS vrea să preia creanţele Rodipet de la ANAF

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) discută cu Executivul posibilitatea preluării creanţelor Network Press Concept (fostul Rodipet) de la ANAF, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţă, precizând şi că există informaţii potrivit cărora un "investitor strategic" ar fi interesat de preluarea acţiunilor de la stat. Potrivit acestora, în ultima perioadă preşedintele AAAS, Adrian Volintiru, ar fi discutat cu administratorii judiciar şi special ai Rodipet situaţia financiară a societăţii, arătându-se interesat şi de starea în care se află SC Press Point. Această din urmă societate a preluat cea mai mare parte a foştilor "rodipeţi".

BRD estimează un profit operaţional de 1,6 mld. lei

BRD Groupe Societe Generale estimează pentru acest an o creştere de 2% a venitului bancar şi o stagnare a cheltuielilor operaţionale, rezultând un profit operaţional brut de peste 1,6 miliarde lei, în timp ce provizioanele vor scădea semnificativ, iar creditarea va avansa cu 7%, la 37,1 miliarde lei, informează Mediafax. BRD a realizat în 2012 un venit net bancar de 2,91 miliarde lei, iar o creştere marginală de 2% echivalează cu o sumă de aproape 3 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au ridicat anul trecut la 1,35 miliarde lei şi se vor menţine la acelaşi nivel.

EVENIMENTUL ZILEI

"ÎNALTA CURTE" DIN VALEA DOFTANEI. Casa conspirativă în care se vindeau sentinţele judecătoreşti, printre borcanele cu murături

Magistraţi din instanţele din Capitală apar în interceptările DNA în cazul "judecătoarelor şpăgare". Vila unei judecătoare a fost înţesată de microfoane. Ancheta în dosarul judecătoarelor şpăgare de la Tribunalul Bucureşti, Viorica Dinu şi Antonela Costache, va fi extinsă în zilele următoare. Numele mai multor magistraţi apar în interceptări. Judecătoarele sunt arestate preventiv pentru că au primit şpagă pentru sentinţe favorabile în dosarele unor afacerişti sau interlopi din clanurile Duduianu sau Cămătarii. În cazul eliberării lui Dinel Nuţu, fost Staicu, procurorii au o interceptare, din 9 februarie, făcută chiar în casa Vioricăi Dinu din Bucureşti. Este vorba de o şpagă de 150.000 de euro.

MRU şi Pavelescu vor să resusciteze Alianţa DA

Liderul Forţei Civice şi liderul PNŢCD cred că electoratul suspina după acest brand. Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, şi preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, au semnat, sâmbătă, la Parlament, protocolul de înfiinţare a Alianţei Dreptate şi Adevăr. Cei doi s-au gândit că România are nevoie de "o dreaptă unită" şi că brandul Alianţei DA nu reprezintă o amintire neplăcută. "Alianţa DA nu este un brand epuizat. Este denumirea sub care dreapta sau, dacă vreţi, toţi cei care erau împotriva PSD, au înţeles să se unească în 2004, conştientizând pericolul. Între noi şi cei care se află la Putere este o prăpastie de netrecut: ei aruncă România în trecut, noi privim spre România viitoare. Acesta este motivul pentru care am adoptat denumirea Alianţa DA", a explicat MRU.

Fenechiu face autostradă cu rută necunoscută, dar ştie preţul: sub 4 miliarde de euro

Ministrul Transporturilor a anunţat că vrea să construiască autostrada Iaşi-Câmpia Turzii. Traseul va fi la mâna drumarilor. Şeful de la Transporturi a făcut un anunţ halucinant: vrea să construiască prima autostradă fără un traseu bine stabilit. În plus, vrea ca primarii să colaboreze cu drumarii. Mai exact, constructorii vor decide pe unde se va face noua autostradă Iaşi-Câmpia Turzii. "Am propus ca traseul să nu-l cerem foarte restrictiv. Vor fi puncte intermediare prin care va trece autostrada, în rest rămâne la latitudinea constructorilor. Sper să facem această autostradă sub patru miliarde de euro. Traseul măsoară aproximativ 370 de kilometri", a spus ieri Relu Fenechiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarii n-au 10.000 de dolari. Antonescu: Îl rugăm pe Becali să ne sponsorizeze. Becali: Eu şi peştişorului îi îndeplinesc dorinţe!

Grupul de rugăciune al Parlamentului nu are bani să-şi achite o cotizaţie de 10.000 de dolari. "Nici nu e un capăt de ţară", a încercat să-şi convingă colegii social-democratul Cristian Diaconescu. "Pomană curată", l-a persiflat Crin Antonescu, care a văzut problema rezolvată cu o sponsorizare de la Gigi Becali. "Eu şi peştişorului îi îndeplinesc dorinţe", a venit replica lui Becali. Parlamentarii trebuie să-şi desemneze reprezentanţi la activităţile Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. A apărut însă o problemă: nu s-a mai plătit cotizaţia de ani buni.

Vosganian: " E misiune imposibilă să guvernezi cu PSD şi să consolidezi imaginea de dreapta a PNL"

Invitat la Gala Femeilor Liberale, ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat că este "misiune imposibilă" pentru miniştrii liberali să guverneze cu PSD şi să consolideze imaginea de dreapta a PNL. Prezent la Gală, Varujan Vosganian a spus că premiul pentru cea mai bună promovare a valorilor liberale ar trebui acordat miniştrilor PNL"sunt obligaţi să guverneze cu PSD şi în acelaşi timp să consolideze imaginea PNL ca principalul partid de dreapta din România".

JURNALUL NATIONAL

Calvarul lui Adrian Năstase trebuie oprit!

DNA nu renunţă la manevrele odioase menite să-l ţină în continuare în temniţă pe fostul premier, condamnat politic. Tribunalul Bucureşti judecă în această dimineaţă recursul DNA la hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Din seara zilei de 20 iunie 2012, fostul premier al României se află în stare de executare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat la doi ani de închisoare în "Trofeul Calităţii", dosar eminamente politic. Fapte petrecute în 2004, un an electoral tensionat de disputa Năstase-Băsescu pentru Preşedinţia ţării, au devenit, prin munca unei echipe numeroase de procurori şi poliţişti special însărcinată de noua putere instalată după alegeri, probele unei realităţi măsluite.

Udrea: Boc, Ungureanu, Predoiu, Diaconescu, Videanu, posibili candidaţi la Preşedinţie sprijiniţi de PDL. Din partea USL, vor candida Ponta şi Tăriceanu

Elena Udrea a declarat, ieri dimineaţă, că Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu şi Adriean Videanu sunt posibili candidaţi la Preşedinţie pe care PDL i-ar putea sprijini. Udrea a spus că, în condiţiile în care va fi aleasă preşedinte al PDL, nu va candida la Preşedinţie. "Pe lângă faptul că eu consider că va fi o mare victorie pentru clasa politică românească, un mare succes al societăţii, ca în fruntea unui partid puternic să fie aleasă o femeie, nu cred că este momentul să mă gândesc eu la o candidatură în 2014 la Preşedinţia României", a spus Elena Udrea, la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTV.

Câţi bani scoţi tu din buzunar pentru bunul trai al preşedintelui şi al familiei sale

V-aţi gândit vreodată câţi bani scot din buzunare românii pentru bunul trai al preşedintelui Traian Băsescu şi al familiei sale? Bugetul anual alocat Administraţiei Prezidenţiale este de 5-6 milioane de euro. Făcând un calcul scurt, de la începutul mandatului preşedintelui, pentru salariul său, ale consilierilor săi dar şi pentru întregul aparat de lucru al preşedinţiei s-au alocat nu mai puţin de 54 de milioane de euro. La toate acestea se adaugă bugetele altor instituţii care au legătură directă cu şeful statului, cum ar fi RAAPPS sau SPP.

3.000 de zile cu Traian Băsescu. Ce a făcut şi ce nu a făcut cât timp a stat "la cârma" ţării

Mihai Gâdea a vorbit în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de duminică despre faptul că Traian Băsescu a împlinit zilele trecute 3.000 de zile de când este preşedinte al României. Alături de invitaţii săi şi de telespectatorii emisiunii, realizatorul a făcut o evaluare încrederii pe care a avut-o şi pe care o are populaţia în acest moment în Traian Băsescu. De asemenea, Mihai Gâdea a adus în prim plan sărăcia care înconjoară ţara noastră, în timp ce politicienii care se află la putere se lăfăie în lux iar oamenii de rând sunt nevoiţi să părăsească ţara pentru a putea să îşi întreţină familia.

NATIONAL

La ce "perversitati" le-au supus ofiterii DNA pe judecatoarele penale

Perchezitionarea la pielea goala, retinerea si apoi arestarea, pentru 29 de zile, a doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti au socat opinia publica. Bulversata nu atat de ancheta in sine, cat de seninatatea cu care Viorica Dinu si Antonela Anemary Costache conversau intre ele la telefon, fara nicio retinere, despre spagile primite. Iar perceptia publica a fost ca magistratele erau pur si simplu idioate, daca nu isi luau nici cea mai mica masura de prevedere atunci cand vorbeau despre banii incasati pentru "smenuirea" dosarelor pe care le judecau. Numai ca "National" a descoperit adevaratul motiv pentru care presedintei Sectiei a II-a Penala si colegei sale de la T.M.B. pur si simplu nu le pasa ca ar putea fi inregistrate: erau sigure ca nu li se poate intampla nimic, fiind instruite chiar de DNA cum sa se fereasca de interceptari.

Ministrul american al Apararii a "casat" scutul antiracheta european

Chuck Hagel, ministrul american al Apararii, a renuntat la scutul antiracheta european, pe motiv ca sunt bani putini si SUA au nevoie de scut prin Alaska, ca sa se apere de Coreea de Nord. Hagel a numit si "probleme cu dezvoltarea proiectului" printre motivele suspendarii, pana in 2022, a fazei 4. Aceasta presupunea instalarea unor interceptori antiracheta performanti in Polonia, capabili sa intercepteze rachete cu raza medie si raza lunga de actiune si "posibile amenintari din Orientul Mijlociu". Dar, a subliniat Hagel, "angajamentul fata de scutul de aparare al NATO ramane de fier". Analistii militari considera ca SUA mai dau inca un pas inapoi din fata Rusiei, care s-a opus cu vehementa la instalarea interceptorilor performanti, pentru ca-i "intimideaza" programul nuclear. Prin acest anunt, SUA au lasat loc pentru inca o runda de negocieri cu Rusia, in privinta reducerii armelor nucleare. Renuntarea la cea de a patra faza, si ultima, a scutului antiracheta european, nu afecteaza Deveselu.

PUTEREA

Vasile Cepoi: DNA nu va începe urmărirea penală în cazul meu

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi susţine că Departamentul pentru Lupta Antifraudă, care a efectuat o anchetă în cazul său, "nu a găsit nereguli". "Am primit o hârtie de la DNA prin care sunt anunţat că nu se va începe urmărirea penală", a declarat duminică, pentru Agerpres, conf. dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru. În septembrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în vederea cercetării ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

PLATA FACTURILOR LA TERMEN: Furnizorii de medicamente şi servicii medicale nu vor scăderea preţurilor, chiar dacă cheltuiesc mai puţin

Mediul de afaceri din România mai are de aşteptat câteva zile până când directiva privind limitarea termenelor de plată va deveni oficială şi în ţara noastră, legea fiind gata de promulgare. Actul normativ are o foarte mare importanţă, în special pentru firmele care lucrează cu statul, care va fi obligat să-şi plătească facturile într-o lună, maximum în două. Cu toate acestea, furnizorii de medicamente susţin că nu se pune problema scăderii preţurilor, chiar dacă ar urma să-şi primească banii şi de cinci ori mai repede decât în prezent.

PROTESTE: Elveţienii, împotriva austerităţii

Aproximativ 20.000 de cadre didactice, poliţişti, lucrători în sectorul sănătăţii şi alţi funcţionari au manifestat sâmbătă, la Berna, împotriva unor măsuri de austeritate, reclamând condiţii de muncă mai bune şi creşterea salariilor, au anunţat sindicatele. Potrivit agenţiei de presă ATS, cantonul şi-a echilibrat bugetul suprimând creşteri automate de salarii acordate funcţionarilor publici şi a operat o tăiere a cheltuielilor în valoare de aproximativ 55 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 45 de milioane de euro), în special în sectoarele Educaţiei şi Sănătăţii. Mitingul a fost în opinia unora cea mai importantă manifestaţie a funcţionarilor organizată la Berna în ultimele decenii.

ROMANIA LIBERA

Reconciliere istorică a bisericilor creştine: un patriarh ortodox la instalarea Papei Francisc

La ceremonia de confirmare a lui Francisc pe tronul de la Vatican va participa şi capul Bisericii Ortodoxe, patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I. Acesta a anunţat că va fi prezent la slujba inaugurală a Papei, care va avea loc pe 19 martie, potrivit Realitatea. Aceasta este o premieră a ultimilor aproape 1000 de ani. Din anul 1054, de când Roma şi Constantinopol s-au despărţit religios, niciun şef al bisericii ortodoxe nu a mai asistat la instalarea Papei la Vatican. Ieri a avut loc întâia liturghie a Papei Francisc la biserica Sfînta Ana. Suveranul Pontif a anunţat că îşi doreşte o Biserică Catolică mult mai austeră.

Scutul antirachetă rămâne în România. Ce concesii au făcut Statele Unite Rusiei

Decizia administraţiei Barack Obama de a modifica din nou planurile Apărării Antirachetă şi de a anula cea de-a patra fază a Abordării Adaptative în Etape a Apărării Antirachetă în Europa (EPAA), anunţată vineri de secretarul Apărării, Chuck Hagel, nu afectează cu nimic dezvoltarea sistemului din România, care face parte din faza a II-a. Cu toate acestea, ea reprezintă o concesie făcută Rusiei, care reclama faptul că faza a IV-a reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor sale nucleare. Anunţul făcut vineri de noul secretar al Apărării, Chuck Hagel, privind renunţarea la faza a IV-a a desfăşurării scutului a fost "împachetat" public în necesitatea de a răspunde amenin­ţă­rilor cu atacuri cu rachete balistice venite recent din partea Coreii de Nord.

Cum risipeşte ICR bani publici pe chirii. Filiala din Budapesta îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu uriaş, de 1.200 de metri pătraţi

Institutul Cultural Român (ICR) plăteşte chirie 13.000 de euro pe lună pentru spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea filiala sa de la Budapesta. 12.600 achită instituţia ­pentru sediul din Stockholm. În condiţiile în care guvernele ultimilor ani nu vorbesc decât de austeritate şi reduceri de cheltuieli, sumele pe care le plăteşte ICR pentru reprezen­tanţele sale din lume atrage nemulţumiri publice. 7 dintre cele 18 reprezentanţe culturale româneşti funcţio­nează în clădiri ale statului român (de exemplu, la New York în imobilul reprezentanţei României la ONU) şi pentru acestea nu se plătesc chirii. Pentru restul însă, România plăteşte lunar, de la buget, sume care depăşesc de multe ori preţurile din pieţele imobiliare ale capitalelor unde funcţio­nează.

ANSVSA a oprit comercializarea laptelui de la fermele unde există suspiciuni că a fost depăşit nivelul de aflatoxină

S-a pus lacătul pe 32 de dozatoare de lapte. Dozatoarele de lapte din toată ţară sunt verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinară pentru a elimina suspiciunea de contaminare cu aflatoxină. Instituţia a anunţat că activitatea a 32 de automate a fost suspendată. Această măsură a fost luată de ANSVSA preventiv, iar analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare. În general, aceste dozatoare sunt amplasate în pieţe şi centre comerciale, iar cu ajutorul lor fermierii vând lapte fără intermediar. Cristian Lungu, preşedintele furnizorilor de lapte la dozatoare, a declarat, pentru RL, că reacţia autorităţilor este una "normală" şi a susţinut că el a cerut, acum două săptămâni, verificarea tuturor dozatoarelor de lapte, întrucât aceste dozatoare pot colecta lapte de la oricine.

ZIARUL FINANCIAR

40 de mii de români loviţi de cea mai dură măsură luată până acum în criza financiară. Confiscarea a 10% din depozitele bancare

Ciprul a acceptat sâmbătă dimineaţă taxa fără precedent în UE asupra depozitelor bancare după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a ameninţat că va împinge ţara în default prin retragerea liniilor de finanţare cu Laiki, a doua mare bancă cipriotă, potrivit preşedintelui Nicos Anastasiades. "Ne-am întâlnit cu decizii care fuseseră deja luate", a afirmat sâmbătă preşedintele cipriot, potrivit Financial Times. În prezent comunitatea românilor care locuiesc în Cipru este de aproximativ 40 de mii de persoane, potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Externe. Ameninţarea a fost formulată la întâlnirea de vineri seară a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care l-au determinat pe Michael Sarris, ministrul Finanţelor din Cipru, să impună o taxă specială de 9,9% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 euro drept condiţie cheie pentru acordul de finanţare externă de 10 miliarde euro. Depozitele mai mici de 100.000 euro, pragul de garantare în UE, urmează să fie taxate cu 6,75%.

Şova: Pe 15 aprilie avem câştigătorii a 100 km de autostrăzi

Aproape 100 de kilometri de autostrăzi scoşi la licitaţie în luna august a anului trecut ar urma să îşi afle constructorii peste o lună, spune Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, de interes naţional şi investiţii străine, care are în subordine Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Printre constructorii interesaţi de aceste autostrăzi se numără firme româneşti precum Spe-dition UMB (controlată de Dorinel Umbrărescu), Teloxim Con (Theodor Berna) şi Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos), precum şi companii străine precum cea austriacă Strabag, cea spaniolă FCC Construccion sau grupul italian Pizzarotti.

Orange România va folosi sateliţii SES Astra pentru TV

Orange România, numărul unu pe piaţa locală de telefonie mobilă, a semnat un contract cu SES Astra, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii prin satelit din lume, pentru a lansa pe piaţa locală servicii de televiziune prin satelit (DTH), au declarat pentru ZF surse de pe piaţa locală de comunicaţii. Potrivit datelor ZF, Orange România pregăteşte în acest moment ultimele detalii ale intrării pe piaţa de servicii TV, care este programată pentru luna aprilie, cel târziu începutul lunii mai. Contactaţi de ZF, atât reprezentanţii Orange, cât şi cei ai SES Astra nu au dorit să comenteze.

O bloggeriţă vrea să cumpere cea mai scumpă clădire din SUA

Zhang Xin, o scriitoare pe un site de blogging din China, cu o audienţă de peste 5 milioane de cititori, vrea să cumpere clădirea istorică General Motors din New York, cel mai scump spaţiu de birouri din SUA, informează Quartz. hang discută împreună cu familia ei achiziţionarea a 40% din celebra clădire de 50 de etaje, unde îşi au birourile Apple Store şi FAO Schwartz. CEO al celei mai mari reţele de dezvoltatori imobiliari din Beijing şi Shanghai, Zhang se alătură unui lung şir de investitori chinezi care au pus ochii pe proprietăţi americane - o tendinţă manifestată în anii '80 şi '90 de către investitorii japonezi care au cumpărat spaţii comerciale renumite precum Rockefeller Center şi Pebble Beach golf resort. Preţul clădirii se ridică la 3,4 mld. dolari (2,6 mld. euro), conform estimărilor Wall Street Journal, cel mai mare de pe teritoriul SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb