REVISTA PRESEI - 18.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 mai 2011

ADEVĂRUL

Şeful FMI a făcut pe seducătorul şi cu jurnalista Laura Chiriac

Laura Chiriac a povestit pentru adevarul.ro propriile experienţe cu directorul FMI care nu a pregetat în a fi extrem de amabil şi cu atrăgătoarea jurnalistă. Dominique Strauss-Kahn s-a arătat foarte interesat de Laura Chiriac pe care a invitat-o personal la un dineu unde au vorbit toată seara. La final, şeful FMI a insistat în repetate rânduri ca partenera sa de discuţie să mai rămână la petrecere.

DSK încaieră presa franceză şi cea anglo-saxonă

Scandalul sexual pune faţă în faţă două mentalităţi diferite privind viaţa privată a politicienilor. Avocaţii directorului Fondului Monetar Internaţional susţin că între Dominique Strauss-Kahn şi cameristă a existat un contact consimţit. Socialiştii francezi au criticat virulent sistemul judiciar din SUA care permite "linşarea mediatică" a celui acuzat prin difuzarea de imagini degradante. Fostul ministru al Culturii Jack Lang a declarat că sistemul american este "inuman şi-l striveşte pe cel care-i cade în mâini". Cazul "a învrăjbit" presa franceză şi cea anglo-saxonă. Ziarele britanice au atacat "legea tăcerii" aplicată de publicaţiile din Hexagon atunci când vine vorba de aventurile politicienilor.

Vanghelie, profanator şi mincinos

Procurorii fac ultimele demersuri pentru a finaliza cercetările în cazul ocupării abuzive a capelei familiei Lahovari, din Cimitirul Bellu, de familia lui Marian Vanghelie. Prins cu morţii în cavoul altuia, Marian Vanghelie va răspunde în instanţă, alături de acoliţii săi, sub acuzaţiile de profanare de morminte şi falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 va trimite în instanţă dosarul penal întocmit lui Marian Vanghelie şi acoliţilor săi pentru mai multe capete de acuzare în dosarul "Cavoul Lahovary": abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi distrugerea în formă calificată.

Scandal în Parlament: Irinel Columbeanu s-a certat cu preşedintele asociaţiei TATA

Deputaţii din Comisia pentru Drepturile Omului i-a audiat pe reprezentanţii protecţiei copilului Ilfov în cazul fetiţei soţilor Columbeanu. Comisia s-a autosesizat în acest caz. În timp ce Irinel Columbeanu făcea declaraţii, Bogdan Drăghici de la Asociaţia TATA i-a cerut să mute "circul pe hol" şi să nu mai blocheaze intrarea. Bogdan Dăghici a declarat că există mii de părinţii care într-adevăr au probleme. "Domnul Columbeanu a făcut Comisia preş", a spus Drăghici.Irinel Columbeanu l-a numit pe Drăghici "escroc" şi "iresponsabil". "Domnul Columbeabu vrea să candideze la funcţia de parlamentar", a adăugat el. "Domnul Columbeanu arată că îşi chinuie copilul pentru notorietate, a spubliniat Bogdan Drăghici.

Ce vor ruşii la schimb pentru a ne ieftini gazele

Un diplomat rus spune că România trebuie să vină cu o ofertă concretă de colaborare cu Gazprom, ca să putem importa gaze ruseşti la preţuri mai mici. Compania Gazprom s-a arătat interesată de preluarea Romgaz şi de realizarea unor depozite de gaze pe teritoriul României. România trebuie să ofere ceva gigantului rus Gazprom, dacă doreşte să importe gaze la un preţ mai mic, a declarat Igor Sidorov, consilier economic în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. El a fost prezent ieri la reuniunea miniştrilor Economiei din zona Mării Negre, care a avut loc la Bucureşti.

Preşedintele Franţei va fi din nou tătic

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy se poate considera un om născut sub o stea norocoasă. Când toată lumea spunea că numai o minune l-ar mai putea ajuta să câştige un al doilea mandat prezidenţial, iată că ajutorul a venit. Adversarul său cel mai redutabil, socialistul Dominique Strauss-Kahn, şeful Fondului Monetar Internaţional, a fost arestat la New York pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, fiind terminat politic. În plus, soţia lui Sarkozy, Carla Bruni, a fost binecuvântată cu o sarcină.

Soluţia Puterii: "Emil Boc - trei în unu"

Premierul Emil Boc (foto) a rămas, după alegerile interne de la sfârşitul săptămânii trecute, cu toate cele trei "fotolii": preşedinţia partidului, şefia Guvernului şi cea a Ministerului Muncii. Deşi, după câştigarea luptei cu Vasile Blaga pentru preşedinţia PDL, chiar şi cei care l-au susţinut vorbeau despre oportunitatea schimbării sale de la Palatul Victoria, scenariul fiind abandonat pe parcurs.

Marii administratori din imobiliarul românesc

Vlad Dumitrescu, de la Immofinanz, Rob Stewart de la Genesis Development, şi Sorin Preda, acţionarul majoritar al Global Vision, manageriază cele mai ample portofolii de clădiri office. În condiţiile reducerii ratei de neocupare, managerii portofoliilor de clădiri care aduc venituri joacă un rol din ce în ce mai important pe piaţa de profil. În primul trimestru al acestui an a fost livrată o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank/The Advisers. Chiriaşii au continuat să-şi îndrepte atenţia asupra clădirilor office situate în zonele centrale şi semicentrale, datorită accesibilităţii mai bune.

Legea audiovizualului adoptată tacit

Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiată de deputaţii PDL Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit deoarece termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru 21 aprilie, a fost depăşit. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este decizional. Una dintre cele mai importante modificări aduse prin proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este introducerea posibilităţii ca membrii CNA să poată aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei posturilor de televiziune şi radio, pentru acte de cenzură şi ingerinţe editoriale.

Concedieri şi demisii la "Evenimentul zilei"

Ieri, publicaţia a fost lovită pentru a treia oară în ultimii doi ani de restructurări masive. Ioana Lupea, redactor-şef adjunct la "Evenimentul zilei", şi-a dat demisia, iar o parte din personalul administrativ a fost restructurată. Conducerea "Evenimentul zilei" a decis să renunţe la mai mulţi angajaţi. Astfel, publicaţia a rămas fără departamentul corectură, fără secretarii de redacţie şi o parte dintre şoferi. În plus, atât la "Evenimentul zilei", cât şi la "Capital" funcţiile de redactor-şef adjunct şi editori coordonatori au fost desfiinţate. Persoanele care ocupau aceste posturi urmând să devină seniori editori.

Femeia din Iran care trebuia să se răzbune pe fostul iubit, turnându-i acid sulfuric pe faţă, s-a răzgândit: vrea 2 milioane de euro

Ameneh Bahrami, care fusese orbită de iubitul său, în 2004, turnându-i acid sulfuric pe faţă, trebuia să se răzbune în acelaşi mod. Femeia ar fi trebuit să îi picure lui Majid Movahedi câte 20 de picături în fiecare ochi sâmbătă, însă ca urmare a presiunii organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, Ameneh Bahrami va trebui să se mulţumească cu 2 milioane de euro, fără a-şi putea lua revanşa în modul în care îşi dorea.

Învăţământul în limba maghiară, eliminat/ Votul deputaţilor ar putea "arunca în aer coaliţia"

Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Vicepremierul Marko Bela a declarat că iniţiativa, adoptată "tacit" de deputaţi, ar putea "arunca în aer coaliţia". Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să treacă şi de Senat, care este forul decizional în acest caz. Propunerea legislativă a fost făcută de deputatului Mircia Giurgiu. Potrivit lui Marko Bela, premierul Emil Boc se delimitează de iniţiativele şi proiectele lui Mircia Giurgiu, care zilnic propune "câte o prostie" în Camera Deputaţilor.

CURENTUL

Penibilul Irinel călăreşte penibilul Parlament

Deşi a fost abandonat de Moni datorită impotenţei, survenită ca urmare a consumului de Xanax şi alcool, Iri dovedeşte că şi-a păstrat totuşi libidoul trecånd acum la regulat Parlamentul. Atracţia sa faţă de ţigani a rămas neştirbită, acum Iri frecventåndu-l asiduu pe Nicolae Păun, zis Tarzan. Ieri, Virinel a inaugurat faza pe ţară a circotecii marca Columbeanu, invadånd Parlamentul, respectiv sala de şedinţă a Comisiei prezidate de Nicolae Păun, fostul lăutar pe la mesele pesediştilor, acum şef peste Drepturile Omului (omul potrivit la locul potrivit). Păun, în loc să o apere pe Monica, ţigancă de-a lui, a preferat să-l servească pe Iri, şmecher de-al lui, mai potent la biştari, măcar.

Romånii au cumpărat LCD-uri şi plasme de 65 mil. euro în trei luni

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a fost de 307 milioane de euro în primul trimestru, cu 10,7% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând creştere pentru prima dată în ultimii doi ani, aproape toate sectoarele fiind pe plus, potrivit unui studiu GfK Temax. Sectoare precum foto şi electronicele de larg consum şi-au confirmat evoluţia încurajatoare de la sfârşitul anului trecut, în timp ce IT-ul a avut un trimestru excelent, cu o creştere de peste 25%. Astfel, pe sectorul electronicelor de larg consum vânzările au crescut cu aproximativ 15%, ajungând la un total de 65 milioane de euro.

CSM, sesizat cu un dosar care se plimbă prin instanţe de 27 de ani

În fapt, este vorba despre faptul că Metalimportexport a livrat, la începutul anilor "80, în SUA, tablă groasă produsă la Galaţi la un preţ de 330 de dolari pe tonă. Tranzacţia, încheiată cu firma americană IMC, a fost făcută la un preţ inferior celui practicat la acea dată pe piaţa americană, şi anume de 520 de dolari tona. Finanţarea şi vânzarea tablei au fost făcute prin intermediul firmelor Otto Wolff Handelsgesellschaft mbh (OWH) şi Otto Wolff America Inc. (OWA), ThyssenKrupp fiind desemnată apoi succesorul legal al celor două firme. Calitatea slabă a produselor livrate de combinatul din Galaţi a determinat, pentru o perioadă, întreruperea furnizării, dar tranzacţiile au fost reluate, fără a exista însă posibilitatea recuperării contravalorii mărfii, întrucât nu au fost deschise acreditive bancare care să garanteze plata tablei groase. În urma acestui fapt, firma americană a rămas datoare către Metalimportexport cu 18 milioane de dolari.

CURIERUL NAŢIONAL

România alimentară, o mare bulină roşie

Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a trecut de plenul Senatului. Specialiştii din piaţă spun că dacă s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulină roşie sau portocalie. Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu îşi vor permite să cumpere puţinele produse cu bulină verde.

În scandalul Strauss-Kahn, adevărata victimă este Franţa

Zeci de ore de emisiuni speciale ale posturilor franceze de televiziune sunt consacrate transmiterii în direct de la New York a tragicei sinucideri politice şi profesionale a lui Dominique Strauss-Kahn, considerat până sâmbăta trecută personalitatea cea mai influentă în lumea economică şi a finanţelor planetei, cu puteri şi influenţă apropiate de cele ale unui şef de stat. Imaginea sa de luni, încătuşat, nebărbierit, obosit şi neglijent îmbrăcat, purtat de doi poliţişti americani în faţa sutelor de ziarişti sosiţi la tribunalul din Manhattan, a ajuns pe ecranele tuturor posturilor de televiziune din întreaga lume.

Vom obţine gaze mai ieftine de la ruşi dacă eliminăm intermediarii?

Consilier Ambasada Rusiei: România ar trebui să ofere ceva la schimb. În 2005 am ratat o şansă importantă când am dat Distrigaz Sud francezilor. România nu stă deloc bine la capitolul relaţii comerciale cu Federaţia Rusă. Cel puţin pe segmentul energetic, unul de mare importanţă pentru noi, nu excelăm deloc. Gazprom trimite gaz în România, însă o face prin intermediari şi asta înseamnă automat preţuri mai mari. În prezent ţara noastră plăteşte cam cel mai mult pe gazul natural importat din Federaţie prin gigantul rus, preţul aflându-se undeva în jurul a 400 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. Cum iernile sunt destul de rele în România, producţia autohtonă este insuficientă şi direcţionată către sectorul industrial, iar alt partener mai bun nu avem, factura la gaze naturale plătite în fiecare an este mare.

Ajutorul Portugaliei de 78 mld. euro a fost aprobat

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat împrumutul de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia şi au cerut Greciei să facă eforturi mai mari pentru a-şi atinge ţintele stabilite. Dominique Strauss-Kahn a fost marele absent la discuţiile miniştrilor de Finanţe din zona euro. Ei s-au întâlnit luni seara la Bruxelles şi au aprobat ajutorul pentru Portugalia. Reuniunea a continuat şi în cursul zilei de ieri, în format complet, cu şefii finanţelor din toate ţările Uniunii. Dacă ajutorul pentru Portugalia a fost aprobat fără probleme, situaţia Greciei a creat discuţii.

EVENIMENTUL ZILEI

Războiul vieţii de apoi. Românii ţin cu Dumnezeu

HAWKING VS RELIGIE: O DEZBATERE VECHE, REAPRINSĂ. Personalităţi din spaţiul public românesc comentează cea mai recentă afirmaţie a omului de ştiinţă Stephen Hawking. Acesta a susţinut, recent, că viaţa de apoi e doar "o poveste". Cuvintele unuia dintre cei mai respectaţi oameni de ştiinţă din istorie - rostite prin intermediul tehnologiei speciale care-i transformă gândurile în sunete egale, venite parcă din altă lume - capătă o cu totul altă greutate. "Văd creierul asemenea unui computer care va înceta să lucreze atunci când componentele sale se defectează. Nu există Rai sau viaţă de apoi pentru computere stricate. Asta e o poveste pentru oameni care se tem de întuneric", a declarat Hawking acum câteva zile, pentru "The Guardian".

Stelian Negrea: "Culmea ironiei, eu sunt securistul"

Jurnalistul Stelian Negrea a prezentat ieri, în faţa CNA, mai multe înregistrări audio ale unor discuţii pe care le-a avut cu directorul general al Intact Media Group, Codruţ Şereş, din care reiese cum acesta îi "recomanda" ce oameni politici şi ce companii să atace sau nu, după caz. Stelian Negrea a denunţat şi faptul că i-au fost trasate ca principale sarcini atacarea companiei RCS&RDS şi a ministrului dezvoltării şi turismului, Elena Udrea. Jurnalistul a explicat şi cum comenzile de ordin politic erau "unidirecţionale", îndreptate împotriva unui singur partid politic - PDL.

Vicepreşedintele CNA vede o anchetă penală

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Onisei, a declarat că, în opinia sa, organele de drept ar trebui să intervină şi să verifice dacă nu cumva, în cazul "Stelian Negrea - Intact Media Group", "se întrunesc elementele constitutive ale comiterii infracţiunii de şantaj". Onisei a adăugat: "Tipul de organizare (al Intact Media Group, Antena Group, Antena SA - n.r.), contracte între firme, care, la rândul lor, au contracte cu alte firme, în loc să aibă cu jurnalişti, persoane fizice, este făcut să eludeze responsabilitatea asupra conţinutului editorial, astfel încat să nu ai pe cine trage la răspundere".

Topul celor mai mari salarii din ministere

Angajaţii guvernului nu sunt plătiţi la fel. Până la aplicarea Legii salarizării unitare, există diferenţe enorme între lefurile medii din ministere. Afacerile externe, justiţia şi dezvoltarea regională sunt cele mai bănoase domenii pentru salariaţii din ministere. Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au cele mai mari salarii din Guvernul României, potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), transmise EVZ. Ei au primit, în ianuarie, lefuri medii nete de 7.892 lei şi sunt urmaţi de cei ai Ministerului Justiţiei (MJ), care au încasat salarii medii aproape de două ori mai mici, de 4.612 lei. Pe locul al treilea se regăsesc salariaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care au primit, în medie, un salariu net de 4.193 lei. Funcţionarii Finanţelor se situează pe al patrulea loc în topul celor mai mari salarii din ministere, cu 3.524 lei pe lună, potrivit datelor oficiale. Aceştia sunt urmaţi de angajaţii Internelor, care au salarii sub 3.000 lei/lună, de 2.733 lei, în luna ianuarie.

Traian Ungureanu, kamikaze PDL: "Le vom exploda în faţă USL-ului, în 2012"

Într-un interviu pentru ziare.com, europarlamentarul PDL Traian Ungureanu anunţă "un breaking news: Nu urmează războiul din PDL, urmează războiul cu USL". "Suntem vii şi - speră prietenii noştri politico-mediatici - putem exploda. Intuiţia e corectă. Le vom exploda în faţă, la alegerile din 2012", afirmă Traian Ungureanu, în interviul citat. Întrebat cum ar descrie congresul PDL din weekend, Ungureanu a spus că a fost "intens şi real". "Nu luaţi în seamă comentariile-clişeu care descriu un succes enorm şi conchid, modest, că alte congrese şi partide ar trebui să roşească de invidie. Un congres perfect e o festivitate, nu o realitate politică de luat în seamă", a spus europarlamentarul PDL.

FINANCIARUL

Gafă la nivel înalt: O firmă privată a fost inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate

Compania privată Dalkia România, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusă de guvern în scrisoarea de intenţie către FMI pe lista firmelor de stat cu pierderi care trebuie supravegheate. Eroarea a trecut neobservată şi prin boardul FMI şi a fost corectată doar după ce acţionarii francezi au reclamat situaţia. Aceasta a apărut în momentul redactării scrisorii de intenţie încheiate între guvern şi FMI în urma misiunii din ianuarie, când operatorul privat de energie termică a fost inclus pe o listă de 30 de societăţi de stat ale căror pierderi trebuie trecute în deficitul bugetar şi care sunt obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Vodafone a pierdut aproape 86 mil. euro din venituri şi 533.000 de clienţi

Iñaki Berroeta, preşedinte şi CEO Vodafone România: Rata de scădere s-a diminuat de la un trimestru la altul. Veniturile totale ale Vodafone România au scăzut cu 9,3% în anul fiscal 2010-2011, încheiat la 31 martie, la 835,6 milioane de euro, iar EBITDA (profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) s-a redus cu 22,8%, la 305,6 milioane de euro. Cauza? Condiţiile economice dificile, spun oficiali operatorului, care semnalează însă o tendinţă de revenire a pieţei.

România, ignorată de fondurile de investiţii străine în favoarea grupului de la Visegrad

Ţara noastră mai primeşte o veste proastă. De data aceasta de la firma de consultanţă Deloitte Touche care arată că doar 6% din oamenii de afaceri din Europa Centrală se aşteaptă la oportunităţi pe piaţa investiţiilor din România, Bulgaria şi Macedonia, ceea ce înseamnă o medie de 2% pentru fiecare stat în parte. Datele sunt cuprinse în cel mai recent studiu realizat în Europa Centrală cu privire la încrederea fondurilor de investiţii cu capital de risc. La polul opus, pentru 74% din investitori, aşa-numitul Grup Visegrad (format din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) reprezintă principalul centru de interes pentru viitoare oportunităţi de afaceri.

Bursa de la Bucureşti, pe locul 7 în topul mondial al randamentelor, după o scădere cu 4% în mai

În Bulgaria investitorii au avut un câştig de trei ori mai mare decât în România. Lipsa de încredere a investitorilor, oferta slabă de instrumente de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi riscurile interne au fost cauze importante pentru scăde­rea cu aproape 4% a indicelui BET în nu­mai două săptămâni. Statutul de piaţă de frontieră atribuit României - care denotă un potenţial de creştere mai accentuat decât o bursă dezvoltată - şi evoluţia slabă din 2010 au determinat poziţionarea pe locul 7 în topul mondial al randamentelor bursiere din acest an.

Fiscul a încasat doar 14% din TVA de la dezvoltatorii persoane fizice

Din tranzacţiile realizate în Ilfov statul a recuperat doar 1% din datorii de 200 mil. lei. Fiscul are de recuperat 560 de milioane de lei (136 de milioane de euro) reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor realizate de persoane fizice în scop comercial în perioada 2006-2008, potrivit datelor ANAF privind controalele realizate până în februarie 2011. Până în prezent, statul a încasat 14% din bani, respectiv 80 de milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro). Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este pe urmele persoanelor fizice care au realizat tranzacţii imobiliare în scop comercial în perioada 2006-2008.

În opt ani, mafia alcoolului a evaporat 4,5 miliarde de euro din bugetul de stat

Anul acesta, evaziunea fiscală va creşte, pe fondul sofisticării metodelor de fraudă. Oamenii de afaceri din do­me­niul băuturilor alcoolice acuză autorităţile de stat că tole­rează şi încurajează evaziunea fiscală, fapt care duce la falimentarea firmelor care lucrează legal. Pierderile bugetului de stat din neplata accizelor şi a taxelor pe valoarea adăugată pentru alcool şi băuturi alcoolice se ridică la 4,5 miliarde de euro pentru perioada 2003-2010, potrivit organizaţiei patronale Garant. Pierde­rile prin neplata accizelor au fost de 3,3 miliarde de euro, iar din neplata TVA de 1,2 miliarde de euro. În cei opt ani pentru care s-a făcut statistică, pagubele pentru bugetul de stat au crescut cons­tant. Doar pentru 2010, accizele neplă­tite au însemnat 598 de milioane de euro.

Pe lista scurtă a candidaţilor la şefia FMI figurează europeni, un turc, un singaporez şi un sud-african

Odată cu plecarea lui Dominique Strauss-Kahn (DSK) de la conducerea FMI, în urma arestării sale sub acuzaţia de agresiune sexuală şi tentativă de viol, Europa pierde un aliat, scria ieri ziarul ,,Le Figaro". "Desigur, cita publi­caţia declaraţia unui înalt funcţionar al Fondului, nimeni nu este de neînlocuit, dar DSK a jucat un rol aparte, ca intermediar în interiorul Europei şi ca apărător al cauzei europene pe lângă alţi membri ai organizaţiei". De facto, bătrânul continent este de departe primul client al FMI. Pe de o parte este contribuţia de 250 mld. euro la Fondul european de stabilitate financiară destinat susţinerii ţărilor din zona euro, iar pe de alta, ţările din Est integrate în UE în 2004 au devenit mari beneficiari ai împrumuturilor FMI: Polonia, România, Ungaria sau Letonia şi care, numai ele, au primit peste 40 mld. euro.

JURNALUL NAŢIONAL

DSK, idolul femeilor şi la Bucureşti

Vizita în Capitala României din martie anul trecut a directorului general al FMI a lăsat impresii plăcute şi divelor din politica şi din presa română. În programul pe care DSK l-a avut la Bucureşti au figurat întâlniri oficiale la Guvern, la Preşedinţie, la Parlament şi o serie de evenimente la Ambasada Franţei. Amintirile îl descriu pe directorul FMI ca pe un bărbat jovial, extrem de atent cu prezenţele feminine din preajma lui, curtenitor. El avea un zâmbet fermecător care atrăgea privirile admirative ale sexului slab. Într-un cuvânt, un cuceritor, aşa cum se ştia despre el de ani de zile.

CNADNR, robinetul de 19 miliarde de euro al clientelei de casă

Guvernul PDL, patronat de Emil Boc, a regizat cu grijă dezmăţul care se desfăşoară de mai bine de opt luni pe bani publici. Astfel, sub motivaţia accelerării achiziţiilor publice, noua strategie pusă la cale de Executiv serveşte exclusiv clientelei politice şi deschide porţile sifonării banilor publici. Reţeta pare să aibă succes: facem bani cu legea în mână! Practic, scurtarea termenelor de licitaţie, mărirea pragurilor de achiziţii şi relaxarea procedurilor de contestare pentru autorităţile contractante s-au transformat în simple portiţe speculate aproape infracţional. Scopul este însuşirea ilegală a unei porţii generoase din "tortul" de peste 19 miliarde de euro reprezentat de achiziţiile publice.

NAŢIONAL

Anastase repară cu aceeaşi firmă şi Parlamentul, şi partidul

Proaspăt aleasă prim-vicepreşedinte al PDL, Roberta Anastase a fost însărcinată cu dregerea imaginii şi comunicării partidului. Ocazie potrivită pentru a-şi plăti unele datorii, susţin gurile rele din partid. Roberta Anastase va elabora, până lunea viitoare, o strategie de imagine şi comunicare a partidului, a anunţat, ieri, Sever Voinescu. Imediat ce s-a aflat de noua sarcină de partid încredinţată Robertei Anastase, unii dintre colegii de partid ai doamnei în cauză şi-au şi amintit de firma aleasă, la începutul acestei primăveri, să facă un audit referitor la eficientizarea activităţii administrative a Camerei Deputaţilor, Cameră condusă de Roberta Anastase. Un audit efectuat moca, după cum a precizat, la timpul cuvenit, aceasta din urmă

Cum se joacă preşedintele cu plastilina în politică

Aprig contestat de mai toate partidele, preşedintele Traian Băsescu este şi va fi singurul personaj capabil să provoace mişcări spectaculoase pe scena politică românească. Chiar dacă metodele utilizate nu sunt întotdeauna cele mai ortodoxe, Băsescu va continua să facă jocurile până în 2014, cel puţin. A impus Guvernul în 2004 cu "soluţia imorală" PC. L-a readus pe Boc la Palatul Victoria după ce Parlamentul l-a dat afară în brânci. A iniţiat un nou partid pe scena parlamentară (UNPR), făcându-şi-l majordom pe generalul-lider Gabi Oprea. A demonstrat din plin că-i joacă pe toţi cum vrea şi zilele trecute, la congresul PDL, când cu un discurs bine închegat şi câteva lacrimi în colţul ochiului a reuşit să-l impună pe Emil Boc în fruntea partidului.

Lumea informaţiilor secrete din România se împarte în două "bisericuţe": Marea schismă a Serviciilor

De departe, cea mai puternică tabără, care va influenţa semnificativ viaţa socială, politică şi economică a României din ultimii ani, este formată din ofiţeri aparţinând serviciilor considerate de elită. Cu o prezenţă discretă, dar o "productivitate" mult mai mare decât a rivalilor, cel puţin pe plan extern, SIE şi DGIA se aliază, luând sub propria pulpană, mai mult de nevoie, şi SPP-ul. De partea cealaltă rămâne SRI-ul, care va coordona rămăşiţele direcţiilor de informaţiii ale Ministerului de Interne, şi anume DGIPI şi DGA. La care se va adăuga tot mai activul Birou "Cercetare - Documentare" al Jandarmeriei. Plus actuala Direcţie de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului, care ar putea redeveni ceea ce a fost odată. Şi anume temuta SIPA din Ministerul Justiţiei. Cu excepţia derapajelor adolescentine ale directorului, Serviciul de Informaţii Externe a luat de departe faţa celorlalţi concurenţi. Conform surselor noastre, tocmai SIE se află la declanşarea "schismei".

Preşedintele iranian, la şefia OPEC

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a făcut o mişcare de maestru. Şi-a destituit ministrul Petrolului şi şi-a asumat el funcţia. Astfel, va avea prilejul să meargă la Viena, la întâlnirea bianuală a miniştrilor "cartelului" ţărilor producătoare de petrol, OPEC, programată pentru 8 iunie. În urmă cu o săptămână, preşedintele iranian era pe cale să fie suspendat, din cauza neînţelegerilor cu ayatolahul Khamenei, pentru că l-a demis pe ministrul Informaţiilor, pe care ayatolahul voia să-l păstreze în funcţie. Din cauza asta, preşedintele a lipsit nemotivat de la serviciu vreo două săptămâni, timp în care i-au fost arestaţi vreo 25 de oameni şi se discuta suspendarea sa din funcţie. Iată că s-a întors cu o strategie care pare a fi şi pe placul ayatolahului şi care îi permite să ajungă la preşedinţia OPEC.

PUTEREA

""Nemuritorul"" Boc taie capete de miniştri. Se coace o remaniere. Termen: o lună de zile

Emil Boc şi echipa care a câştigat puterea în PDL pregătesc o remaniere guvernamentală. Noua conducere pedelistă a lansat un program de evaluare a tuturor celor numiţi în funcţii publice cu sprijinul PDL. Vor fi verificaţi la integritate şi profesionalism, susţin ei. Prim-adjuncţii lui Boc confirmă că megaevaluarea va cuprinde şi capete portocalii din Guvern. Cel însărcinat să execute operaţiunea de curăţare a democrat-liberalilor cu pete este Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al partidului. Evaluarea şi, implicit, schimbarea câtorva miniştri ar putea fi gata într-o lună. Printre "vulnerabili" sunt Valeriu Tabără, de la Agricultură, şi Ion Ariton, de la Economie, cei doi fiind consideraţi apropiaţi ai echipei lui Vasile Blaga, gruparea care a pierdut sâmbătă alegerile în PDL.

Pesediştii caută fonduri la marile puteri. Ponta zboară spre China, Vanghelie - spre America

Preşedintele PSD a decolat spre meleaguri asiatice pentru a participa la un forum economic China - Europa. Marian Vanghelie, preşedintele pesediştilor din Capitală, şi-a concentrat acţiunea spre vest, fiind invitat la Conferinţa anuală AIPAC - for al lobby-ului israelian în SUA.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a devenit afacerea DSK un rechizitoriu împotriva Franţei

Media din SUA şi Marea Britanie se întrec în a reaminti aventurile sexuale ale politicienilor francezi, acuzând toleranţa suspectă manifestată de societate. Media şi clasa politică franceză, în special, sunt acuzate că au aplicat codul tăcerii şi au ascuns adevărul despre deviaţiile comportamentale ale lui DSK. Pentru "Guardian" afacerea dezvăluie "problema jenantă din media franceză şi politica a două lumi paralele - ce este scris negru pe alb şi realitatea din culise despre care nu se spune nimic".

COREEA DE NORD. Infernul din spatele sârmei ghimpate. Prizonierii politici, sclavii torturaţi în gulagul nord-coreean

Lagărele de muncă forţată din Coreea de Nord au crescut în dimensiune şi număr în cursul ultimului deceniu. În prezent, circa 200.000 de persoane se află deţinute în condiţii "atroce", arată Amnesty International. Amnesty International a difuzat fotografii luate prin satelit ale lagărelor unde regimul de la Phenian îşi închide prizonierii politici în condiţii de viaţă crunte. Coreea de Nord nu are nici un motiv să invidieze gulagurile din cea mai dură epocă sovietică.

Numărul cardurilor active din România a scăzut la nivelul din 2008. Cardul de credit riscă să ajungă obiect de muzeu

După o scurtă perioadă de glorie în care reuşiseră să ia faţa creditelor de consum, vânzările de carduri de credit au intrat într-un declin accentuat de la începutul acestui an. Numărul cardurilor de credit active în România a scăzut în primele trei luni ale acestui an la aproximativ 10,5 milioane, nivel aproape similar cu cel din 2008. Declinul vine integral din zona cardurilor de credit care au atins cel mai mic nivel de când există pe piaţa din România. Portofoliul de carduri de credit valide aflate în circulaţie s-a redus în primul trimestru cu 181.348 unităţi faţă de decembrie 2010 şi cu 311.235 de carduri comparativ cu martie 2010.

Interviu cu Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL. Patriciu va înţelege de ce trebuie înlăturat Băsescu

Dan Mihalache, mâna dreaptă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, numit recent în funcţia de secretar general adjunct al partidului, declară că alianţa cu Dan Voiculescu nu afectează electoratul PNL şi că, după formarea USL, votanţii liberali ar fi crescut în Bucureşti. Dan Mihalache susţine că lustraţia n-ar mai trebui să fie o temă a liberalilor şi că PNL nu i-a promis lui Dan Voiculescu funcţia de preşedinte al Senatului. În ceea ce priveşte distanţarea lui Dinu Patriciu de PNL, Mihalache crede că ar fi doar o poziţionare de moment şi că în cele din urmă principalul finanţator al liberalilor va înţelege de ce ar trebui înlăturat regimul Băsescu de la putere.

ZIARUL FINANCIAR

Incursiune la sediul Glencore România, compania care face afaceri de 100 de milioane de euro cu 50 de angajaţi. Liftul nu urcă la etajul companiei decât pentru cei care ştiu parola

Nu există fotografii sau informaţii publice despre românul care conduce afacerile de peste o sută de milioane de euro pe care gigantul elveţian Glencore le rulează în România cu doar 50 de angajaţi. Ziarul Financiar a stat de vorbă cu Leontin Suciu, românul care din 1998 lucrează pentru filiala locală a companiei care este la un pas de a încheia al treilea cel mai mare IPO din istoria Europei. Secretosul Glencore, cel mai trader de materii prime din lume, nu-şi dezminte reputaţia în România. Cerealele i-au adus pe elveţienii de la Glencore în România în urmă cu aproape douăzeci de ani, deşi presa de investigaţie scrie că Marc Rich, fondatorul celui mai mare grup de comerţ cu materii prime din lume, era în strânse legături cu România încă din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.

Marile bănci de investiţii străine fac din nou pariuri de 4 lei pe euro

Leul a reintrat pe radarul marilor bănci de investiţii din centrele financiare ale lumii, care revin cu pariuri de scădere a cursului spre 4 lei pentru un euro, după o perioadă în care uitaseră de piaţa românească. De data aceasta optimismul lor este legat de perspectivele că BNR ar putea favoriza o întărire în continuare a leului, care ar ajuta în lupta cu inflaţia tot mai usturătoare. În plus, randamentele oferite de titlurile de stat româneşti, în special cele pe termene scurte, par atractive, pe fundalul unei îmbunătăţiri a imaginii generale a economiei. Traderii de la BNP Paribas sau JP Morgan le recomandă clienţilor în discuţii private să parieze pe leu, având în vizor ţinta de 4 lei pentru un euro.

Bulgaria a atras 114 mil. euro de la UE pentru infrastructură, România a atras doar 47 mil. euro

România a reuşit să absoarbă până la sfârşitul anului trecut 1% din fondurile europene disponibile pentru Transporturi, adică 47 mil. euro, în timp ce în Bulgaria rata de atragere a atinsese 7%, adică 114 mil. euro. Cu toate acestea, România are la dispoziţie 5,6 miliarde de euro pentru 2007-2013, în timp ce Bulgaria are la dispoziţie 1,8 miliarde de euro. Cei aproape 150 de milioane de euro plătiţi în total de Bruxelles până acum României şi Bulgariei pentru proiectele europene de infrastructură reprezintă doar contravaloarea contractelor pentru proiectarea şi realizarea studiilor cone­xe pentru marile lucrări de infrastructură din cele două ţări, spune Dragoş Pâslaru, manager general al firmei de consultanţă GEA Strategy & Consulting.

Noii vulturi mondiali revendică acum şefia FMI, în timp ce europenii se luptă din răsputeri să-şi menţină postul

Desemnarea unui succesor pentru Strauss-Kahn este mai complicată decât în trecut pentru că economiile emergente (China, Brazilia, Rusia şi India) vor o influenţă mai mare pe scena mondială şi şi-ar dori ca următorul preşedinte să vină dintr-o astfel de ţară. De cealaltă parte a baricadei, Europa, care în mod tradiţional desemnează şeful FMI, are nevoie mai mult ca niciodată de un european la conducerea instituţiei pentru a putea gestiona mai bine criza datoriilor de pe continent.

Avocaţii spun că cel mai mare PPP, reactoarele de 4 mld. euro de la Cernavodă, nu are şanse

Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cel mai mare obiectiv care ar urma să fie construit în parteneriat public-privat (PPP) de pe lista celor 17 proiecte prezentate recent de Guvern, are şanse "discutabile" de realizare în forma actuală a Legii PPP, cred unii avocaţi. În România nu există în prezent niciun proiect de anvergură care să fie construit după prevederile Legii 178/2010 a parteneriatului public-privat, în contextul în care anul trecut una dintre investiţiile care s-ar fi putut realiza în această manieră, autostrada Comarnic-Braşov, a eşuat lamentabil.

Soros şi-a lichidat aproape total investiţiile de 800 mil. dolari în aur

Miliardarul George Soros şi-a lichidat aproape în totalitate, în primul trimestru, plasamentele în aur în valoare de 800 de milioane de dolari, cu mult înaintea unei scăderi a preţurilor materiilor prime cauzate printre altele de zvonuri că investitorul renunţă la activele sale în aur, transmite Reuters. Soros, care considera aurul ca fiind "bula speculatorie supremă", a fost însoţit în această retragere de alţi investitori cu nume mari, precum Eric Mindich şi Paul Touradji, în timp ce John Paulson a rămas pe poziţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb