REVISTA PRESEI 18.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 iunie 2012

ADEVARUL

Locale 2012, rezultate finale

USL a obţinut o victorie clară în alegerile locale, după ce şi-a adjudecat 49,8% din totalul voturilor. Pe locul al doilea s-a clasat PDL, cu 15,2%, iar al treilea loc a fost ocupat de PP-DD, cu 8,9%. USL domină la nivel naţional, după ce a câştigat cele mai multe mandate pentru funcţia de primar - 1.322, cu 41,57% din voturi, fiind urmată de PDL cu 498 de mandate (15,66%) şi PSD cu 378 de mandate (11,88%), potrivit datelor finale după centralizarea proceselor verbale din toate cele 3.186 de circumscripţii electorale. Numărătoarea finală arată că USL a căştigat şefia a 36 de consilii judeţene, cu un procent de 87,8%, fiind urmată de UDMR cu două mandate (4,87%), în timp ce PDL, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală şi Mişcarea Creştin Liberală au obţinut un singur mandat, fiecare cu un procent de 2,43%.

PDL îşi alege noua conducere pe 30 iunie

Convenţia naţională a PDL se va reuni peste două săptămâni pentru a desemna noul preşedinte. Membrii Colegiului Director al PDL s-au reunit ieri, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, într-o şedinţă cu uşile închise, la Palatul Parlamentului, pentru a decide când vor organiza alegeri interne pentru conducerea partidului. După trei ore de dezbateri, membrii de vârf ai partidului au decis, cu 36 de voturi "pentru" şi 14 "împotrivă", convocarea unei Convenţii naţionale în cadrul căreia să fie aleasă noua structură de conducere a PDL. Un alt punct de interes pe ordinea de zi a fost lupta pentru şefia partidului. La întâlnirea de ieri-seară, democrat-liberalii s-au împărţit în două tabere. Pe de o parte, fostul preşedinte Emil Boc, care a anunţat că nu mai candidează, împreună cu Anca Boagiu şi Elena Udrea susţineau varianta unei conduceri colective, în timp ce Mircea Hava, Mircea Toader, Gheorghe Ştefan şi Mihai Stănişoară îl doreau la şefia partidului pe Vasile Blaga.

Războiul papioanelor: Ponta contra Patapievici

Ca să-i debarce pe "intelectualii lui Băsescu", Guvernul USL a trecut Institutul Cultural Român de la Preşedinţie la Parlament. Nici nu s-au stins bine ecourile nominalizărilor de la Educaţie sau ale cazului Grăjdan, că actualul Guvern a mai comis o gafă. Joia trecută, în ultima şedinţă a Cabinetului Ponta, s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/2012, privind "unele măsuri în domeniul cultural". Sub această sintagmă se ascunde, în fapt, un act de răzbunare politică. Este vorba de schimbarea conducerii Institutului Cultural Român, în frunte cu Horia Roman Patapievici, prin trecerea instituţiei din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului României. Motivaţia oficială începe prin a invoca "necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturală".

Grecii au votat a doua oară, impasul politic continuă

Scor strâns între dreapta şi stânga radicală în urma alegerilor legislative de duminică. Partidul de dreapta proeuropean Noua Democraţie devansa cu doar 0,5 puncte scorul partidului radical de stânga Syriza, care se opune austerităţii, potrivit unui sondaj difuzat de televiziunile greceşti duminică seara după închiderea birourilor de votare, în urma unui scrutin crucial, relatează AFP. Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea "garantul" menţinerii ţării în zona euro şi care susţine totodată necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, este creditată cu un scor între 27,5 şi 30,5%, în timp ce Syriza, care cere "o anulare a acestui plan", ar primi 27-30% din voturi.

Patru SCENARII ECONOMICE după alegerile din Grecia

Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia şi zona euro după alegerile cruciale de duminică, merg de la cele mai negre şi până la unele mai puţin defavorabile, relatează AFP. Iată care ar fi posibilităţile: 1. Abandonarea euro. Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câştigă majoritatea în alegerile de duminică. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul său Alexis Tsipras vrea să revină asupra acestui plan, obţinut în schimbul unui ajutor financiar. 2. Neaplicarea planului de austeritate, dar menţinerea în zona euro. Un Guvern împotriva austerităţii s-ar putea forma în Grecia, care să decidă totodată să rămână în zona euro, aşa cum doreşte majoritatea populaţiei. 3. Relaxarea planului de austeritate. Noile autorităţi greceşti, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obţină "un pic mai mult timp din partea UE şi FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders. 4. Punerea în aplicare a reformelor şi menţinerea în zona euro.

Fitch arată ce probleme ar avea România dacă Grecia ar ieşi din zona euro

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea conduce la un avans al creditelor neperformante, în cazul unei deprecieri prelungite şi puternice a leului, a declarat un analist al companiei de evaluare financiară Fitch pentru Mediafax. "Fitch consideră că ar exista incertitudini ridicate în privinţa unei injecţii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, având în vedere dificultăţile politice şi angajamentul pentru consolidare fiscală. Chiar dacă băncile ar primi capital, aceasta ar fi considerată doar o soluţie temporară", a declarat pentru Mediafax analistul Keranka Dimitrova.

Semnele DEZASTRULUI ECONOMIC TOTAL, văzute de un analist american

Un analist şi strateg economic american, David Rosenberg, a identificat 51 de semne care arată că economia SUA, dar şi cea mondială, traversează o perioadă dezastruoasă. Pentru noi, românii, aceste semne pot constitui motive de îngrijorare în măsura în care indicatorii analizaţi de Rosenberg seamănă - uneori, izbitor - cu evoluţiile din România. Iată câteva dintre observaţiile analistului american: - Gospodăriile populaţiei au un grad de îndatorare din ce în ce mai mare - Statele cheltuiesc tot mai mult pentru dobânzi şi pentru a obţine finanţările necesare acoperirii deficitelor ("pentru a obţine un dolar, SUA cheltuie 1,5 dolari", notează analistul) - Numărul clădirilor şi proprietăţilor imobiliare neocupate creşte de la an la an - Tot mai multe ţări au grade de îndatorare de peste 100% din PIB - În Uniunea Europeană se menţin diferenţe mari între evoluţiile statelor membre

Rajoy: Spania nu va aplica deocamdată recomandările FMI

Spania nu va aplica deocamdată recentele recomandări ale Fondului Monetar Internaţional, care includ tăieri salariale în sectorul guvernamental, deoarece acestea nu au valoare coercitivă. Declaraţia a fost făcută sâmbătă de premierul spaniol, Mariano Rajoy. FMI este una dintre cele trei organizaţii financiare internaţionale cărora Spania le-a solicitat efectuarea unui audit asupra sistemului său bancar, înainte de a solicita ajutor din partea Eurogrup. Într-un discurs rostit la San Sebastian cu ocazia unei reuniuni a Partidului Popular pe care îl conduce, Mariano Rajoy a explicat că propunerile FMI au deocamdată valoare de sugestie, transmite Agerpres, preluând AP şi EFE.

CAPITAL

THE ECONOMIST: Porneşte motoarele, Angela!

Pericole imense planează asupra economiei globale. Iar totul depinde de o singură femeie. < Spre bărcile de salvare!" pare a fi mesajul pieţelor de bonduri când vine vorba de economia globală. Investitorii se bat pe obligaţiunile suverane ale Americii, Germaniei şi ale altor economii aşa-zise "sigure", puţine câte au mai rămas. Or, dacă aceşti oameni au ajuns să dea bani guvernului de la Berlin în schimbul unor obligaţiuni fără cupon şi să crediteze America pe o perioadă de zece ani pentru o dobândă nominală de sub 1,5%, este clar că fie se aşteaptă la câţiva ani de stagnare şi deflaţie, fie anticipează un dezastru iminent. În oricare dintre cazuri, este clar că ceva merge foarte prost cu economia mondială.

Şeful Băncii Mondiale: Europa riscă o criză comparabilă cu cea a Băncii Lehman

Preşedintele în exerciţiu al Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a apreciat că Europa riscă să se confrunte cu o situaţie comparabilă cu cea provocată de falimentul Băncii Lehman Brothers în 2008 şi că prăbuşirea monedei euro ar putea declanşa o criză mondială, relatează AFP. Într-un interviu apărut în ediţia de duminică a săptămânalului britanic The Observer, Zoellick a menţionat că va atrage atenţia în plenul summitului G20 în legătură cu riscul unui crah financiar în Europa ce ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru ţările dezvoltate. 'Europa poate să fie capabilă să se salveze, dar riscul se măreşte', a declarat el, adăugând că 'o situaţie comparabilă cu cea a băncii Lehman poate să se producă dacă lucrurile nu sunt tratate cum trebuie'.

Cum te arde firma de leasing la cursul de schimb

Firmele de leasing încasează doar în lei ratele la finanţările în euro. Cursul de schimb este, uneori, un fel de secret de stat şi, întotdeauna, foarte dezavantajos. Să afli cursul de schimb la unele firme de leasing din România este o misiune aproape imposibilă. Angajaţii de la call center nu ţi-l spun decât dacă sunt siguri fie că eşti client al companiei, fie că vrei să închei un contract. Această adevărată "secretomanie" pe care reporterul Capital a regăsit-o inclusiv la companii de renume din domeniu are o justificare cât se poate de pragmatică. În ciuda faptului că acordă cu precădere finanţări în euro, firmele de leasing obligă clienţii să plătească ratele în lei. Ba, mai mult, companiile impun un anume curs de schimb care este, de cele mai multe ori, foarte dezavantajos. Firmele de leasing arondate băncilor au început doar de curând să utilizeze cursul de schimb afişat de bancă.

CURENTUL

Dictatorul din PNL, Crin Antonescu, în delir la TV

În mărinimia lui, odată cu victoria USL la alegerile locale, Crin Antonescu a lămurit şi cine a stat în spatele înfrângerii zdrobitoare a PDL." Eu cu doi-trei oameni lângă mine maxim, m-am bătut pentru partidul ăsta cu domnul Băsescu, de când am făcut USL". Şi noi naivii care credeam că PNL a funcţionat ca o echipă , că doar aşa au declarat aproape zilnic liderii în campanie. Când colo, Crin Antonescu, acest Atlas al politicii româneşti a dus pe umerii săi firavi, susţinut de doi- trei oameni maxim , toată lupta cu "propaganda lui Băsescu", după cum a declarat chiar el, într-un interviu de curtoazie, dat în curtea lui Felix.

Ponta a declanşat mineriada epurărilor politice. Spun intelectualii

Într-o vreme în care edificiul european se zgâlţâie din toate încheieturile, premierul Ponta se războieşte cu Preşedintele pe problema "cine merge la Consiliul European". În paralel, marii bărbaţi politici ai USL au declanşat un proces de "epurare politică" totală. Epurare care, ce-i drept, s-a petrecut şi altă dată, după fiecare modificare a raportului de forţe de pe eşichierul nostru politic. Dar parcă niciodată cu o asemenea furie. Primul pas a fost schimbarea de la vârful Inspectoratului de Stat pentru Construcţii. Dar faptul că penibilul marţafoi Adrian Balaban-Grăjdan a fost adus acolo doar pentru a-i da lui Adrian Năstase o mână de ajutor în războiul lui cu justiţia, nu pare a fi deranjat mai pe nimeni. La fel cum nimeni nu pare a fi băgat de seamă că Liviu Pop, încă interimarul ministru al Educaţiei, a schimbat, peste noapte, componenţa Consiliului Naţional de Etică.

Arieratele şi derapajele de la calendarul privatizărilor- pe agenda Consiliul Director al FMI

Consiliul Director (Board-ul) al Fondului Monetar Internaţional va analiza, în 22 iunie, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei româneşti derulată la Bucureşti de instituţiile financiare internaţionale în această primăvară, potrivit programului publicat pe site-ul FMI. 
După o eventuală aprobare a evaluării de către conducerea FMI, programul va disponibiliza încă aproximativ 475 milioane euro asistenţă din partea FMI pentru România, dintr-o sumă totală de circa 3,5 miliarde euro.

CURIERUL NATIONAL

Cum scoatem zona rurală din subzistenţă?

Studiile realizate în rândul asociaţiilor de fermieri şi a celor de proprietari de păduri, obşti şi composesorate din România arată că 99,2% dintre exploataţiile agricole din ţara noastră sunt ferme de subzistenţă individuale, diferenţa - 0,8% dintre exploataţiile agricole - fiind deţinută de societăţi comerciale care deţin controlul a aproape jumătate (44%) din întreaga suprafaţă agricolă a României. Pe de altă parte, potrivit studiului realizat de Institutul de Economie Socială (IES) în parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV), România a devenit ţara cu cele mai multe exploataţii agricole din Uniunea Europeană din cauza fărâmiţării extreme a terenurilor agricole, împărţite în peste 3,8 milioane de exploataţii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafeţe de sub 1ha. Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) : Stimularea comasării terenurilor agricole în exploataţii se poate face atât financiar, cât şi legislativ, fără a se greva bugetul.

Sistemul financiar global, la un pas de colaps

Managerul de fonduri Felix Zulauf spune că sistemul de credit este fragil datorită acumulării unor datorii de 800 trilioane de dolari. Următoarele 12 luni sunt critice, iar cutremurul din zona euro este doar un factor declanşator al unei crize care are la bază probleme structurale. Autorităţile pregătesc măsuri disperate în faţa unui cataclism deflaţionist. "Este prea multă datorie în lumea industrializată şi sistemul financiar este virtual în faliment". Aşa şi-a început expunerea în cadrul Mesei Rotunde a publicaţiei Barron's Felix Zulauf, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale. El spune că valoarea nominală de 800 de trilioane de dolari a contractelor derivate şi operarea excesivă cu efect de pârghie face întreg sistemul de credit foarte vulnerabil la cel mai mic recul al economiei reale.

ExxonMobil se retrage din Polonia

Grupul petrolifer şi gazifer american ExxonMobil a hotărât să se retragă din Polonia, unde a explorat zăcăminte de gaze de şist, dar nu a găsit cantităţi care să fie exploatate în scopuri comerciale, a anunţat cotidianul Gazeta Wyborcza în ediţia de sâmbătă, relatează AFP. "Încetarea explorării gazelor de şist înseamnă şi abandonarea altor activităţi de explorare în Polonia", a anunţat Adam Kopysc, un purtător de cuvânt al ExxonMobil Exploration and Production, citat de ziar, informează Mediafax.

800 de specialişti în domeniul energetic discută despre strategii şi securitatea alimentării

800 specialişti de marcă, lideri în domeniul energiei, oficialităţi guvernamentale şi locale, factori de decizie din marile companii şi firme energetice din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, dezvoltatori şi investitori s-au reunit ieri în cadrul celui mai important eveniment energetic al anului - Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est - FOREN 2012. Organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub auspiciile Consiliului Mondial al Energiei (CME), în perioada 17 - 21 iunie, la Neptun - Olimp, cu tema: "Politici şi strategii energetice naţionale şi regionale. Securitatea alimentării", FOREN 2012 abordează unele din cele mai importante subiecte care se află în prezent pe agenda de lucru a decidenţilor economici şi politici din România şi din lume.

EVENIMENTUL ZILRI

Televiziunea Română a făcut jocul Antenelor

Prin ameninţarea cu rezilierea contractului, preşedintele TVR a făcut jocul Antenelor. Văzut de la televizor, scandalul meciurilor de fotbal dintre TVR şi Romtelecom pare să aibă doi protagonişti. La o privire mai atentă, ies însă la iveală câteva neconcordanţe. Surse din Antena 1 au dezvăluit pentru EVZ că, în urmă cu o lună, Trustul Intact, condus din umbră de Dan Voiculescu, a făcut o ofertă către Romtelecom ca să-i devină partener într-un show de mare amploare, care risca să-şi piardă principalul finanţator de până acum. Din informaţiile primite, suma cerută companiei de telecomunicaţii se ridica la circa trei milioane de euro. Cum Romtelecom nu a fost tentat de ofertă, mai ales că urmărea să investească în preluarea de la TVR a meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal, proaspătul preşedinte interimar al TVR, Radu Călin Cristea, nume susţinut de PNL şi agreat de USL, era cel mai potrivit pentru a face, din afară, jocurile Antenei.

Piaţa Universităţii, lagărul lui Oprescu

La kilometrul Zero al democraţiei au apărut garduri de doi metri, care i-au revoltat pe bucureşteni. Chiar în zilele când se împlineau exact 22 de ani de la înăbuşirea, de către minerii chemaţi - unii spun "instigaţi" - de Ion Iliescu, a spiritului Pieţii Universităţii, garduri de sârmă, înalte de peste doi metri, au fost montate de-a lungul trotuarelor din faţa fântânii de la Arhitectură şi a Teatrului Naţional. Doar staţiile de autobuz au rămas, deocamdată, oaze de libertate în afara ţarcului amenajat de Primărie. "Domnu' Oprescu a trimis vorbă că le-a pus contra ţânţarilor! Dacă mai pune şi puţin curent e ca la Auschwitz!", e de părere Maricel Daraban, unul dintre cei cinci protestatari prezenţi non-stop pe o bancă din faţa Teatrului Naţional. Cristian Cârstea, unul dintre "permanenţii" locului, crede că "Nici lui Iliescu nu i-a trecut prin cap să pună garduri acu' douăjdoi de ani! Nici în piaţa Tien An Men n-au făcut aşa ceva!"

JURNALUL NATIONAL

Viitorul european al Greciei s-a jucat la urne. Dreapta proeuropeană ar putea forma Guvern cu socialiştii

Grecii s-au întors duminică la urne pentru încă o rundă de alegeri generale, după eşecul de a forma un Guvern stabil, care să poată scoate ţara din criză după primul scrutin de la 6 mai. Votul, urmărit cu nelinişte în toată Europa, dar şi în afara acesteia, a fost unul cu valoare de test, considerat un referendum asupra monedei euro şi în privinţa viitorului ţării aflate în criză, comentează France Presse. Grecia se află pe marginea prăpastiei: un PIB în scădere cu 6,5%, un şomaj la nivel oficial de 22,6 procente, retrageri masive de depozite bancare din partea populaţiei, de frică, şi conturi publice care ar rămâne pe zero la jumătatea lunii iulie. Partidul de dreapta proeuropean Noua Democraţie al lui Antonis Samaras devansează, potrivit primelor estimări, stânga radicală reprezentată de partidul Syriza, al lui Alexis Tsipras, care se opune planului de austeritate impus Greciei.

Criza dă noi semne de întoarcere: sectorul auto pierde viteză din cauza crizei datoriilor

Dacia, cel mai mare exportator al României, a anunţat că va întrerupe parţial activitatea timp de trei zile din cauza scăderii comenzilor, ultimul semnal negativ trimis de criză. La nivel european, piaţa a scăzut cu 7,7% în primele cinci luni, însă declinul a accelerat la 8,4% în luna mai, din cauza crizei datoriilor. Sectorul auto reprezintă circa 10% din produsul intern brut al României. Există şi veşti bune: Ford va începe producţia modelului B-Max la Craiova. Deşi pe hârtie am depăşit recesiunea, avertismentele privind economia continuă să se adune în zona euro din cauza datoriilor. Alegerile din Grecia, băncile cu probleme din Spania, problemele Italiei sau ale Franţei pot părea evenimente disparate şi îndepărtate, însă toate sunt conectate direct până în curtea noastră.

A luat Sarkozy şpagă de la patroana L'Oréal?

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy ar putea fi nevoit să răspundă în legătură cu o eventuală finanţare ilicită a campaniei sale în 2007, în cazul Bettencourt, după ce a rămas fără imunitate. Sarkozy a comunicat justiţiei programul său din anul respectiv, dezvăluie Le Journal du Dimanche, citat de AFP. Fostul preşedinte a pus să i se trimită judecătorului Jean-Michel Gentil o copie certificată a agendei sale de la începutul lui 2007, împreună cu şapte pagini de observaţii. Originalul agendei a fost depus la grefă. Justiţia se întreabă dacă nu cumva retrageri de numerar din conturile extrem de bogatei moştenitoare a companiei cosmetice L'Oréal, Liliane Bettencourt, au servit la o finanţare ilicită a campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy în 2007.

NATIONAL

Ponta, noua papusa a "sforarului" Hrebenciuc

Retras din prim planul scenei politice in 2010, Viorel Hrebenciuc revine in forta, mai influent ca niciodata, reusind chiar sa-l domine pe premierul Victor Ponta. Politician abil, Hrebenciuc s-a multumit sa-si planteze oamenii in institutiile "banoase", numirile in fruntea agentiilor si deconcentratele grele fiind facute de premier la sugestia sefului SRI, George Maior. SRI-ul profita din plin pentru a-si infiltra pe capete oamenii in posturi-cheie. Care, chiar daca nu presupun o mediatizare din cale afara, sunt extrem de importante pentru cineva care vrea sa creeze o retea prin care sa controleze domenii vitale cum ar fi productia si transportul de energie, tehnica militara sau colaborarea cu organisme internationale.

Gusa: Basescu sta cu demisia pe masa

Analistul politic Cozmin Gusa sustine ca presedintele Traian Basescu ar putea sa forteze propria demisie pentru a redeveni jucator politic in fruntea PDL. Traian Basescu urmareste sa se reinventeze ca lider politic, considera Cozmin Gusa, mentionand ca, in felul acesta, seful statului ar putea ramane "patriarhul" PDL. "Astazi, Traian Basescu creeaza mai multe aripi care vor avea fiecare un candidat la presedintia PDL-ului, pentru ca doreste sa joace pe mai multe cai in aceste alegeri, dintr-un singur motiv. Ar dori ca viitorul lider al PDL-ului sa fie intr-o relatie de subordonare explicita fata de autoritatea sa politica, astfel incat, la randul sau, sa se poata reinventa ca lider politic, nu administrativ cum este acum", a conchis Gusa.

Fenechiu sare la gatul venerabilului Campeanu

Neplacut surprins si "chiar indignat", Relu Fenechiu se incaiera cu nonagenarul Radu Campeanu pentru onoarea lui Crin Antonescu. Liderul PNL Iasi il pune la zid pe Campeanu pentru vina de a nu crede in sansa prezidentiala a lui Crin Antonescu. In ochii lui Relu Fenechiu, Campeanu este si mai vinovat cata vreme nici nu a facut vreo declaratie pro USL sau PNL de-a lungul campaniei electorale. "Cu sau fara aprobarea domnului Radu Campeanu, Crin Antonescu va fi primul presedinte liberal al Romaniei!", conchide optimist Fenechiu. Care s-a repezit sa-l puna la zid pe Campeanu dupa ce partea vatamata, Crin Antonescu, a regretat public ca nu are "duritatea" necesara pentru "a-i da pe usa afara" pe toti liberalii care vorbesc aiurea in tramvaiul numit PNL.

"Dracula" Putin ii trage in teapa pe Bilderbergi

Un articol elogios despre presedintele Federatiei Ruse il numea "un Vlad Tepes, care va proteja natiunea rusa de dusmanii bilderbergi." Nominalizati ca dusmani sunt Michael McFaul, ambasadorul SUA la Moscova, Söros si prietenii lor din Bilderberg". "Ambasadorul e binecunoscut in Rusia, unde a actionat din anii `90", scrie Pravda. Singur se recomanda:"Sunt specialist in democratie, miscari antidictatoriale si revolutii!". Si nu se dezminte, recunoscand ca se intalneste cu liderii Opozitiei ruse. McFaul e mana-n mana cu George Söros, "care sponsorizeaza revolutiile portocalii la comanda prietenilor din Bilderberg si a alocat peste 400 de milioane de dolari pentru schimbarile de regim din Europa". Numai ca "democratiile" ordonate de Bilderberg se indeplinesc prin varsare de sange si aduc la putere oameni supusi elitei mondiale, care-si vand interesele nationale.

PUTEREA

Elenii au votat degeaba. Grecia e Pat

Grecii au votat pentru un nou Parlament, întrebarea-cheie fiind dacă mai poate să rămână în zona euro. Cele două partide tradiţionale, Noua Democraţie şi PASOK, nu au prea reuşit să îşi mobilizeze partizanii, în vreme ce noii veniţi ai stângii radicale Syriza, conduşi de Alexis Tsipras, conduceau în opţiunile electoratului. Conservatorii de la Noua Democraţie şi social-democraţii PASOK sunt singurele partide care mai susţin memorandumul de austeritate încheiat de Grecia cu Uniunea Europeană. Toate celelalte partide, în frunte cu Syriza, cer renegocierea memorandumului şi uşurarea condiţiilor impuse Greciei. Doar comuniştii greci doresc ieşirea din zona euro - însă acest lucru s-ar putea întâmpla oricum în condiţiile în care viitorul guvern de la Atena ar încerca să forţeze o renunţare la politicile de austeritate. Cotidianul britanic "The Guardian" a publicat o evaluare a scenariilor de ieşire a Greciei din zona euro.

Începe recoltatul 2012!

Toţi factorii implicaţi în agricultură, de la parlamentari, la agricultori, anunţă o recoltă de cereale bună, cu puţin mai mică decât cea înregistrată anul trecut, declarată ca fiind una record. Optimismul lor este notabil, având în vedere seceta din ultima parte a anului trecut, care a afectat sensibil culturile de toamnă. De această recoltă depinde foarte mult creşterea economică din 2012, pentru că anul trecut "a stricat socotelile" conducând la un PIB mai mare, iar acum ne confruntăm cu recesiunea tehnică. Pentru acest an, producţia de grâu "nu va fi foarte bună, ci mulţumitoare", a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Proteste de amploare la Roma, în apărarea "valorii muncii"

Marile sindicate din Italia, Cgil, Cisl şi Uil, au organizat sambata dimineaţă o mare manifestaţie la Roma, în Piaţa Esedra, la care participă peste 100.000 de persoane, pentru a-i cere guvernului Monti o reformă a pieţei muncii în vederea creării de noi posturi de muncă, o reformă fiscală în vederea reducerii presiunii fiscale asupra lucrătorilor şi a pensionarilor, o combatere drastică a evaziunii fiscale, care a ajuns la 18% din PIB. Manifestanţii mai cer şi o reducere a cheltuielilor administraţiei publice, în vederea combaterii corupţiei, care după Curtea de conturi este de peste 60 de miliarde de euro, informează cotidianul roman La Repubblica. Sub sloganul 'Valoarea muncii', sindicatele au organizat o manifestaţie la Roma pentru a solicita o schimbare radicală a politicii economice a ţării.

Preţul certificatelor verzi a ajuns la 242,90 lei

Numărul certificatelor verzi tranzacţionate în prima sesiune din iunie 2012 pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 15.200 de unităţi, conform datelor publicate de operatorul pieţei de energie OPCOM. În prima sesiune din iunie, au fost lansate opt oferte de cumpărare şi 26 de vânzare. Preţul de închidere a fost de 242,90 lei/certificate, informează Agerpres. De la începutul anului, pe PCCV au fost tranzacţionate 340.903 certificate verzi. Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie.

Ruşii debarcă în Siria

Rusia a trimis spre Siria o navă de război cu un contingent mic de trupe, pentru a-şi proteja baza navală din portul Tartus, informează televiziunile americane. Potrivit acestora, serviciile secrete susţin că la bordul navei de război ruse, în drum spre Siria, se află arme de calibru mic şi muniţie. Opoziţia cere înarmarea observatorilor. Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a cerut duminică Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să prevadă măsuri coercitive împotriva regimului de la Damasc, inclusiv recurgerea la forţă militară, informează Agerpres. Solicitarea vine a doua zi după decizia observatorilor ONU de a-şi suspenda operaţiunile în Siria, decizie care a surprins CNS, după cum se afirmă în anunţul organizaţiei.

ROMANIA LIBERA

Scenariu ŞOCANT: Talpeş: În 13 iunie 1990, francezii au încercat să schimbe guvernul. Radu Câmpeanu urma să fie premier

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Ioan Talpeş, a declarat, recent, la Giga TV, că violenţele din iunie 1990 au fost provocate de agenţi străini, care îşi doreau să răstoarne guvernul de la Bucureşti să-l numească pe Radu Câmpeanu prim-ministru. "În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai. Printre cei care au declanşat violenţele au fost agenţi ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat şi ruşii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întâmplat", a declarat Ioan Talpeş. De asemenea, fostul şef al SIE a mai declarat la emisiunea "Turnul de Veghe" că Franţa era cea care avea interese să schimbe puterea politică din România.

De la Învăţământ şi Culte, la Drumuri

Noua mână dreaptă a directorului general de la Compania de Autostrăzi este o consilieră locală pe probleme de învăţământ, de la Satu Mare, membră PNL. Aceasta a fost şi angajata unor firme de familie ale ministrului Transporturilor. La doar câteva zile după ce un raport al Curţii de Conturi menţiona politicile dezastruoase şi arbitrare de personal ale Minis­terului Transporturilor în privinţa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România-aceasta fiind şi una dintre cauzele pen­tru care ne aflăm la coada clasamentului european al reţelei de autostrăzi, la Ministerul Transporturilor au loc numiri ciudate.

Germania este pregătită să discute termenele limită pentru aplicarea reformelor în Grecia

Germania este pregătită să discute durata necesară aplicării reformelor în Grecia, a declarat duminică ministrul Afacerilor Externe Guido Westerwelle pentru televiziune, relatează AFP, potrivit Mediafax. "Nu pot exista schimbări substanţiale în angajamentele" Greciei faţă de programul său de reforme, a spus ministrul. "Îmi pot imagina foarte bine că vom discuta noi termene", a mai adăugat acesta într-un interviu pentru televiziunea publică ARD. Pentru a justifica această flexibilitate el a subliniat că Grecia a cunoscut "o paralizie politică în ultimele săptămâni din cauza alegerilor". "Cetăţenii de rând nu trebuie să fie victimele, mai ales cei care au suportat deja reduceri drastice", a declarat Westerwelle.

ZIARUL FINANCIAR

Cătălin Marinescu, omul-cheie care va conduce cea mai mare licitaţie a anului: 700 mil. euro

În joc este prezenţa pe o piaţă telecom de peste 40 de miliarde de euro pentru următorii 15 ani. Cătălin Marinescu, 48 de ani, preşedintele Autori­tăţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), este omul-cheie în licitaţia care va stabili ce operatori de telefonie mobilă vor rămâne pe piaţă până în anul 2029 şi din care statul speră să ob­ţi­nă în această toamnă peste 700 mil. euro. Până acum la licitaţie şi-au anunţat prezenţa Cosmote, Orange, RCS& RDS şi Vodafone, dar în competiţie pot intra şi grupuri care nu au acum operaţiuni pe plan local. România este a şaptea piaţă ca mărime din UE şi de aceea ar putea fi considerată interesantă de operatori noi, spune Cătălin Marinescu.

Cine vine din urmă în managementul de top al băncilor

De ani de zile, expaţii sunt candidaţii preferaţi pentru poziţii de top management în băncile din România, iar preponderenţa acestora s-a consolidat pe măsură ce instituţiile de credit controlate de stat au fost privatizate. Acţionarii multor bănci mari afirmă că şi-ar dori bancheri români la cârma afacerilor locale, dar nu găsesc profilul potrivit ori managerul dispus să preia un anumit business bancar. De la începutul lui 2012 sistemul bancar a intrat într-un proces amplu de împrospătare a forţelor de management, fiind implicate mai multe poziţii de CEO, dar şi de vicepreşedinte. Astfel, şi-au schimbat sau sunt pe cale să-şi schimbe o parte din şefi BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, ING, RBS, Millennium Bank.

Au prins putere după ce s-au asociat: 39 de fermieri care au 25.000 ha în Giurgiu negociază cu traderii la fel ca marii latifundiari

Un grup de 39 de fermieri din judeţul Giurgiu care exploatează împreună 25.000 de hectare de teren arabil a reuşit după ce s-au asociat să îi convingă pe traderi să le vândă seminţe sau pesticide cu până la 30% mai ieftin. Mai mult, imediat după recoltele strânse în fiecare vară şi toamnă casele de comerţ se înghesuie să le cumpere grâul sau porumbul. "Totul a pornit de la iniţiativa unor oameni de afaceri din judeţul Giurgiu. La început, în 2008, erau 23 de fermieri, iar acum numărul lor a crescut până la 39. Cea mai mare parte a terenului exploatat este luat în arendă, însă există şi o parte care se află în proprietate. Suprafaţa minimă pe care o exploatează un fermier este de 200 de hectare şi cea maximă de 2.200 de hectare", spune Tudor Nenu, directorul executiv al cooperativei Vlaşca 2008, care a făcut pasul în agribusiness în 2006, după ce în prealabil a lucrat în bănci mai mult de un deceniu.

"Grexit" pas cu pas: Un fost bancher central descrie cum s-ar putea produce practic ieşirea Greciei din zona euro

"Se va decide într-un weekend. Cel mai probabil, luni şi marţi vor fi declarate zile nebancare, poate chiar o întreagă săptămână. În acest timp, bancomatele şi casele de schimb nu vor funcţiona. Toate bancnotele euro din ATM-uri vor fi ştampilate cu menţiunea Noua Drahmă. Birourile de ştampilat vor fi deschise în întreaga ţară, iar euro ştampilaţi vor fi singura monedă legală. În cel mai bun caz, noi bancnote (cu noua monedă) vor fi fost comandate de banca centrală a Greciei pentru a fi tipărite în străinătate şi vor fi introduse în circulaţie", explică Bengt Dennis, fost guvernator al băncii centrale a Suediei, în prezent consultant al East Capital, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Suedia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb