REVISTA PRESEI 18.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 august 2016

ADEVARUL

Se umple ţara de municipii! Guvernul reclasifică oraşele şi comunele

Executivul va modifica, după 25 de ani, clasificarea oraşelor şi comunelor, urmând ca acestea să fie diferenţiate în funcţie de o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească până în 2015. La şase luni de la modificarea statului localităţilor va fi schimbat în concordanţă şi impozitul pe locuinţă, scrie Profit.ro. Astfel, oraşele vor fi reclasificate în şapte categorii în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare, valenţele de natură culturală şi ecologică, iar comunele vor fi încadrate în 2 categorii. Localităţile din mediul urban vor fi reclasificate în: municipiu capitală, de importanţă naţională; municipii poli regionali principali, municipii poli regionali secundari, municipii poli judeţeni principali, municipii poli judeţeni secundari, municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal şi municipii şi oraşe cu funcţii specializate.

Ultima aroganţă a lui Tăriceanu, taxată de reprezentanţi ai societăţii civile

Declaraţiile şefului Senatutului în scandalul permisului auto, potrivit căruia preocuparea aleşilor nu e să stea la coadă, ci să se ocupe de nevoile comunităţii, au fost taxate de analişti, care consideră că nimeni nu trebuie să fie privilegiat în faţa legii. Mai mulţi şefi de guverne sau de parlamente din vestul Europei arată prin atitudinea lor că şi ei sunt simpli cetăţeni şi se comportă ca şi cum nu ar ocupa mari funcţii în stat. Un astfel de exemplu este preşedintele Parlamentului norvegian, Ole Michael Thommessen, politician care chiar la un eveniment dedicat provocărilor contemporane, recent organizat într-o localitate a ţării sale, a stat la rând ca toţi ceilalţi oameni, fără a uza de faptul că ar fi trebuit să fie privilegiat.

Ce date va colecta SRI prin noul sistem informatic Big Brother

Controversatul sistem SRI SII Analytics de prevenire a fraudei, corupţiei, terorismului şi evaziunii fiscale va pune la un loc toate bazele de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului pentru ca instituţiile statului să analizeze mai bine cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. Acuzat că-şi face un sistem "Big Brother" cu bani europeni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) susţine că proiectul SII Analytics, criticat de societatea civilă pentru că ar putea deveni o intruziune în viaţa privată a cetăţenilor, va opera doar bazele de date deja existente, însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor. SRI a fost acuzat de patru ONG-uri că vrea să implementeze un sistem informatic prin care să aibă acces necontrolat la orice informaţie despre orice cetăţean al României.

Umilinţa aplicată Stelei de suporterii lui Dinamo a făcut înconjurul lumii

Suporterii dinamovişti au intrat în istoria fotbalului mondial aseară după ce, la începutul meciului dintre Steaua şi Manchester City, scor final 5-0, au făcut o coregrafie în care apărea mesajul "Doar Dinamo Bucureşti". Umilinţa la care au fost suspuşi Steaua şi fanii acesteia a făcut înconjurul lumii, presa internaţională reacţionând imediat. The Guardian titrează: "Steaua a fost sabotată de suporterii lui Dinamo", în timp ce americanii de la Fox Sports au scris: "Fanii Stelei au fost "trollaţi" de rivalii de la Dinamo înaintea meciului cu Manchester City". "Doar Dinamo Bucureşti", coregrafia înainte de meciul Stelei din UCL", notează şi 101 Great Goals.

Cât a costat înmormântarea Reginei Ana

La înmomântarea Reginei Ana, statul român a asigurat ordinea publică, inclusiv prezenţa gărzilor de onoare ale Jandarmeriei, în schimb Casa Regală a suportat cheltuielile cu invitaţii din străinătate. Pentru aceste cheltuieli s-a vehiculat o sumă fantezistă: 30.000.000 de euro. Adevărul este însă altul. "Pentru partea de ceremonii din Elveţia s-a cheltuit undeva la 15.000 de euro. Este un cost normal dacă ţinem cont că sunt funerariile unei regine. Nu au fost cheltuieli extravagante", a precizat avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad. La înmormântarea Reginei Ana, cheltuielile mai mari au fost în România, cele mai grele facturi au fost cele privind închirierea limuzinelor pentru membrii Familiei Regale, cazarea şi transportul biletelor de avion pentru membrii caselor monarhice prezenţi la ceremonii (în jur de 50 de persoane), vestimentaţia şi florile de la eveniment. Conform unor apropiaţi ai Casei Regale, costul acestor aranjamente nu s-a ridicat la mai mult de 150.000 de euro.

Românii muncesc de trei ori mai mult decât nemţii pentru un plin de benzină şi de zece ori mai mult decât americanii

Un român munceşte de trei ori mai mult decât un neamţ pentru un plin de 60 de litri de benzină şi de 11 ori mai mult decât un un american pentru a-şi putea permite aceeaşi cantitate, potrivit unei analize "Adevărul", realizate pe baza unor calcule Bloomberg. În schimb, un ceh lucrează de două ori mai puţin timp decât românul pentru acelaşi rezervor, unui polonez îi trebuie cu o treime mai puţin, unui ungur îi este necesar un sfert mai puţin, iar din regiune doar bulgarii şi turcii sunt nevoiţi să muncească mai mult pentru carburant.

Eşec neaşteptat pentru Putin: OMV, Shell, Engie, Uniper şi Wintershall părăsesc gazoductul Nord Stream 2

Anunţat cu mare tam-tam după anularea South Stream 2 şi blocarea Turkish Stream, gazoductul Nord Stream 2, care urma să traverseze Marea Baltică din Rusia până în Germania este, la rândul său, aproape de eşec. Partenerii europeni ai Gazprom, respectiv grupurile Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall au anunţat că se retrag din proiect, după ce autoritatea de concurenţă din Polonia nu a dat undă verde pentru realizarea gazoductului. Nord Stream 2 urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania. Gigantul rus Gazprom a anunţat, însă, că va continua de unul singur lucrările la gazoduct, scrie Interfax.

Băsescu dă un ultimatum propriului partid: ori acceptă fuziunea cu UNPR, ori el pleacă

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, i-a avertizat pe liderii din teritoriu ai partidului care nu sunt de acord cu noile conduceri la nivel de organizaţii judeţene decise în urma fuziunii cu UNPR că au varianta de a se "despărţi". Deputatul Nuţu Fonta a reclamat, miercuri, în cadrul Consiliului Executiv Naţional al PMP, existenţa unor probleme în ceea ce priveşte noua conducere la nivelul filialei din Maramureş a partidului. "Singurul obiectiv pe care-l avem astăzi este să vedem dacă s-a desăvârşit fuziunea în toate organizaţiile. Este de importanţă majoră dacă acest lucru s-a întâmplat", a declarat Traian Băsescu în deschiderea Consiliului Executiv Naţional al PMP. Preşedintele PMP i-a întrebat apoi liderii din teritoriu dacă există vreo organizaţie unde există "probleme legate de fuziune". Din sală i s-a răspuns că sunt astfel de probleme la nivelul organizaţiilor PMP Maramureş, Giurgiu şi Galaţi.

Iohannis a plecat în concediu

Preşedintele României Klaus Iohannis efectuează, în perioada 17 - 25 august, o deplasare privată şi a plecat în cursul zilei de astăzi, din Bucureşti, cu o cursă de linie, în Republica Federală Germania, informează Administraţia Prezidenţială. Părinţii preşedintelui Iohannis locuiesc în Wurzburg, oraş situat intre Frankfurt si Nurnberg. În urmă cu două săptămâni, preşedintele Klaus Iohannis a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare, la Bâlea Lac, cu un rucsac în spate. "Drumeţiile montane rămân o pasiune pentru mine aşa că am urcat din nou pe munte. Vă spun cu toată sinceritatea: avem probabil cele mai spectaculoase peisaje din Europa. Merită să le descoperiţi! - Bâlea Lac", a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele nu are concediu şi îşi exercită mandatul oriunde s-ar afla.

BANCHERUL

Peste 7.000 de clienţi ai OTP Bank cu credite in franci elveţieni (72% din total) au acceptat oferta de conversie in lei

OTP Bank a anunţat ca la finalul ofertei de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), lansată la finalul anului trecut, au fost semnate peste 7.000 de contracte, reprezentând 72% din totalul celor vizate, adică peste 10.000 de credite. Rata de succes obţinută de OTP Bank este cu aproximativ 10 puncte procentuale sub nivelul estimat de către şeful băncii, Laszlo Diosi, in momentul lansării, adică 80%. Banca Transilvania (BT) a obţinut o rata de succes de 80% in cadrul ofertei de conversie a creditelor in CHF ale clienţilor Volksbank, care însă au primit pe lângă discountul de 22% si rambursarea comisionului de risc, care reprezenta in jur de o treime in rata lunara. BT nu a pierdut nimic de pe urma ofertei de conversie, dimpotrivă, a făcut un profit uriaş, de 1,6 miliarde lei, după achiziţia Volksbank, o banca ajunsa in pragul falimentului din cauza creditelor in CHF. Soldul creditelor in CHF deţinute de băncile româneşti a scăzut la echivalentul a 6 miliarde lei (1,5 miliarde CHF) la finalul lunii iunie 2016.

CURENTUL

Uniunea Judecătorilor o umileşte din nou pe Raluca Prună

Premierul Dacian Cioloş solicitat de magistraţi să retragă propunerea ministrului Raluca Pruna de reinventariere a arhivei serviciului secret SIPA. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România i-au solicitat Premierului Dacian Cioloş pe data de 16 august 2016 să retragă 'de îndată' proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de Ministrul Justiţiei Raluca Prună prin care doreşte reinventarierea arhivei SIPA şi transferarea către alte instituţii a informaţiilor 'de interes operativ', obţinute de SIPA prin acţiuni de poliţie politică şi grave încălcări ale drepturilor omului, condamnate inclusiv de Comisia Europeană. Magistraţii i-au cerut, de asemenea, Premierului Cioloş să-i solicite Ministrului Justiţiei Raluca Prună să facă public 'în mod transparent, complet şi exact' ce au făcut comisiile anterioare cu privire la această arhivă.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii protestează pe 15 septembrie

Patronatele cer Guvernului îngheţarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016. Proiectul de lege al RCA aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia de Buget-Finanţe, să fie adoptat prin ordonanţă de urgenţă pentru a intra imediat în aplicare. COTAR: Din respect faţă de toate familiile cu copii mici, am avut în vedere evitarea datei de început a anului şcolar - 12 septembrie. Nemulţumiţi de tărăgănarea rezolvării situaţiei din piaţa RCA, transportatorii au anunţat ieri că vor declanşa, pe 15 septembrie, un protest la nivel naţional, solicitând din nou guvernanţilor să intervină pentru îngheţarea primelor RCA la nivelul din luna iunie, nivel pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl consideră stabil din punct de vedere financiar.

Centrul de soluţionare a litigiilor cu banca poate ajuta la reducerea ratelor

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) poate ajuta la reducerea ratelor lunare ale împrumutaţilor, în timp foarte scurt, a informat ieri Centrul, precizând că un astfel de caz a fost rezolvat în doar 17 zile, în urma schimbului online de documente şi informaţii. "Litigiul dintre un consumator din Botoşani şi banca la care avea un credit s-a stins amiabil în doar 17 zile. Tot schimbul de documente şi informaţii a fost online, aşadar clienta nu a fost nevoită să vină la Bucureşti. Este vorba despre o doamnă din Botoşani care s-a adresat CSALB pentru a o ajuta în relaţia cu banca. În urma procedurii SAL cu soluţie propusă, rata lunară i-a scăzut cu aproape 100 de euro (de la 330 la 234 de euro), comisionul de administrare a fost eliminat din contractul de credit, iar consumatoarea din Botoşani a primit şi 800 de euro despăgubire de la bancă", a informat ieri CSALB.

Migranţi tot mai mulţi sosesc la Calais. Atmosferă tensionată.

Trecerea pe căi ilegale în Marea Britanie s-a complicat după Brexit. Traficanţii de migranţi fac acum afaceri colosale. Pentru o trecere "garantată", preţul a ajuns acum la 12.000 euro, dublul preţului practicat în urmă cu trei luni. Potrivit unui recent recensământ, efectuat de asociaţii umanitare, numărul refugiaţilor de la Calais continuă să crească, zilnic sosind câte cel puţin o sută de persoane, în căutarea unei ocazii de trecere în Marea Britanie. Au ajuns la 9.000, cu 2.000 mai mulţi decât în urmă cu o lună. Majoritatea provin din Eritreea, Sudan, Etiopia sau Afganistan. Condiţiile de trai sunt catastrofale, a relatat un reprezentant al asociaţiei umanitare Auberge des migrants. În tabăra creată în apropierea portului Calais nu mai există practic locuri de cazare, iar atmosfera se tensionează de la o zi la alta din cauza condiţiilor de trai.

EVENIMENTUL ZILEI

3.500 de copii din România caută părinţi

Legea privind procedura adopţiei a fost modificată şi simplificată. Cei care doresc să adopte un copil nu mai au de depus la dosar munţi de hârtii şi au apărut elemente noi în sprijinul copilului. Sunt mulţi copii care vor să trăiască într-o familie, să primească iubire, afecţiune, să poată spune "mama" şi "tata", poate şi "frate", cuiva. Sunt mulţi copii care visează să călătorească alături de familia lor. Cu cât vor sta mai mult în grija statului, cu atât mai mult se vor întrista, nu se vor dezvolta cum trebuie, le vor fi tăiate aripile. Un copil din România aflat în această situaţie petrece în jur de 7,5 ani în sistem. Foarte mult pentru el să trăiască fără bucuriile, chiar şi cele mai simple, uneori, ale copilăriei. În România există 57.581 de copii în sistemul de protecţie specială. 3.250 sunt adoptabili, 698 sunt încadraţi în grad de handicap, iar 813 sunt fraţi.

O radiografie la rece a Comisiei Europene privind situaţia din România. Justiţia, în cădere liberă

Sondajul periodic realizat de Comisia Europeană arată o scădere drastică a încrederii românilor în Justiţie. În ciuda atentatelor care au zguduit Bătrânul Continent şi a valului de imigranţi, pentru conaţionalii noştri principalele probleme sunt: şomajul, situaţia economică şi nivelul de trai. Mult lăudatul sistem al Justiţiei din România a cunoscut, în doar câteva luni, o scădere fără precedent a nivelului de încredere, în rândul populaţiei. Din datele furnizate de Eurobarometru reiese că, în primele luni ale anului 2016, încrederea românilor în Justiţie a scăzut cu 13% faţă de anul precedent. În prezent, 35% dintre români au încredere în Justiţie şi sistemul judiciar. Şi Armata înregistrează o uşoară scădere 72% dintre respondenţii români au declarat că au încredere în instituţia militară, în scădere cu patru procente faţă de 2015.

Fostul consilier al lui Ponta, Radu Popa, numit şef al organizaţiei PMP Giurgiu

Deputatul Radu Popa a fost numit, miercuri, în Consiliul Executiv Naţional al PMP, preşedinte al organizaţiei PMP Giurgiu, anunţă Agerpres. Popa a fost consilier pe vremea când Victor Ponta era premier. "Am schimbat preşedintele de la Giurgiu şi domnul Radu Popa este noul preşedinte al oganizaţiei de Giurgiu. (...) la Giurgiu am schimbat preşedintele care nu primise numire, era într-un interimat neclar şi astăzi l-am desemnat pe domnul Radu Popa preşedinte al organizaţiei de Giurgiu", a declarat Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Naţional. Liderul PMP a explicat că au fost discuţii cu privire la fuziunea cu UNPR în cazul a trei organizaţii - Giurgiu, Galaţi şi Maramureş - dar că acestea au fost rezolvate. La Galaţi, a adăugat el, UNPR a invocat o dispută pentru conducerea organizaţiei între deputatul Eugen Chebac şi fostul primar al municipiului Galaţi Marius Stan.

Ţara care stă pe cea mai mare rezervă de petrol din lume, dar NU ARE BANI să-l extragă!

Venezuela a ajuns într-o situaţie paradoxală. Chiar dacă stă pe cea mai mare rezervă de petrol din lume, nu mai are bani să o exploateze. Reuters scrie că producţia de petrol a Venezuelei va ajunge în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani. Numai în ultimele 12 luni cantităţile zilnice extrase au scăzut cu 9%. Companiile petroliere din Venezuela nu au mai avut bani pentru investiţii în echipamente petroliere noi. De asemenea, nici cele deja existente nu mai sunt reparate pentru că datoriile către furnizori nu au mai fost achitate de multă vreme, scrie digi24.ro. Economia Venezuelei este în scădere puternică de la prăbuşirea preţurilor petrolului, în 2014, iar liderii opoziţiei afirmă că situaţia nu se va îmbunătăţi fără schimbarea guvernului.

JURNALUL NATIONAL

Gabriel Oprea a contestat decizia CNATDCU privind verdictul de plagiat

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a depus contestaţie, miercuri, la CNATDCU privind verdictul de plagiat în cazul lucrării sale de doctorat, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei. La începutul lunii august, după ce CNATDCU a dat verdictul de plagiat, Oprea scria pe Facebook că în anul 2000 a scris lucrarea de doctorat ''respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv''. "Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram în politică, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum'', susţinea Oprea la acea dată.

Bişniţă la nivel mondial

Preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), irlandezul Patrick Hickey, a fost arestat pentru vânzare ilegală de bilete la Jocurile de la Rio de Janeiro, a anunţat miercuri poliţia din metropola braziliană, citată de AFP şi Reuters. Patrick Hickey este acuzat că face parte dintr-o reţea de vânzare ilegală de bilete pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Poliţiştii au executat "un mandat de arestare şi de captură vizându-l pe irlandezul Patrick Joseph Hickey, membru al Comitetului Internaţional Olimpic. El a fost arestat", a precizat poliţia braziliană într-un comunicat. Hickey a fost arestat într-un hotel din Barra da Tijuca, la vest de Rio, aflat în apropierea satului olimpic.

Cine poate lua de la stat 26.000 de euro nerambursabili

Românii cu afaceri mici, de până la 50 de milioane de euro şi maximum 249 de angajaţi, pot lua de la stat maximum 26.000 de euro, fonduri nerambursabile. Banii trebuie investiţi în diverse maşini şi utilaje necesare pentru desfăşurarea activităţii sau îmbunătăţirii condiţiilor din firmă, dar şi în servicii. Ministerul Economiei, prin Direcţia Politici Antreprenoriale, a lansat ieri Programul Start 2016, destinat firmelor nou înfiinţate, adică de maximum doi ani. Înscrierile în program se fac între 16-30 august, până la ora 20.00, printr-o aplicaţie care poate fi accesată la adresa http://programe2016.aippimm.ro. Programul are un buget total de 17 milioane de lei, iar o firmă poate lua maximum 120.000 de lei, ceea ce înseamnă în jur de 26.000 de euro, la cursul actual.

NATIONAL

Oare acum se potoleşte Băsescu?

Băsescu a resimţit din plin, acolo unde îl durea mai tare, cele două unde de soc reprezentate de trimiterea după gratii a fratelui Mircea si, mai ales, a loialei colaboratoare, după cum chiar el o numeşte, Elena Udrea. Iar faptul ca "blonda de la Cotroceni" a beneficiat de pază si protecţie timp de doi ani de zile după ce nu mai era ministru ii poate aduce pe cap un nou dosar, tocmai acum, când ii e lumea mai dragă, de-si scrie pe spate "fericire "cu marker-ul, aidoma puştoaicelor îndrăgostite. Însă o altă vulnerabilitate nebănuită a fostului şef al statului pare să fie căsătoria fiicei sale Elena cu Bogdan "Syda" Ionescu, astfel ca miliardarul Gheorghe Bebe Ionescu se poate dovedi un "cuscru de coşmar" pentru Băsescu.

Capitala, împânzită de tehnica de ascultare?

Puţine mai sunt localurile din Capitală in care poţi vorbi deschis despre orice. Se vorbeşte chiar că aproape fiecare restaurant de top este înţesat cu tehnica de ascultare, însă astea sunt doar vorbe, greu de crezut si imposibil de demonstrat. Cert e ca din ce in ce mai multa lume caută sa evadeze din Bucureşti, litoralul fiind destinaţia preferata. Problema e că si hotelurile si vilele de prin staţiuni (in special in Neptun) au fost deja vizitate dinainte de oamenii DNA. Procurorii anticorupţie sunt la curent cu faptul ca multe combinaţii sunt puse la cale pe cel mai mare stadion al tarii; Meciurile echipei naţionale si cele disputate de Steaua in cupele europene atrag ca un magnet milionari, politicieni, interlopi etc; Lojele de pe Arena Naţionale sunt de ceva timp sub lupa DNA; Câteva dosare ar fi fost deja întocmite exclusiv pe baza înregistrărilor obţinute la fostul "23 August".

Siberia, cotropită de chinezi

Kremlinul si-a exprimat îngrijorarea cu privire la expansiunea chinezilor in Orientul Îndepărtat al Rusiei, o sursă de tensiune intre China si Rusia. Recent, premierul rus, Dmitri Medvedev, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca afluxul din ce in ce mai mare de chinezi in Extremul Orient rusesc va produce dezechilibru si enclave pe acest teritoriu ostil, dar bogat in resurse, asupra căruia Rusia riscă să piardă controlul. Rusia a creat un minister pe problemele Orientului Îndepărtat care a deschis mai multe programe ce urmăresc popularea acestei regiuni cu ruşi, in special proveniţi din fostele republici sovietice, dar si înăsprirea legislaţiei in materie de migraţie. Extremul Orient rusesc, partea asiatica a Rusiei, este un teritoriu imens, foarte important din punct de vedere geostrategic, cu o suprafaţă de peste 6 milioane de kilometri pătraţi însă populat doar de 6,8 milioane de oameni.

PUTEREA

Sute de români, ţepuiţi de agenţia Genius Travel

Sute de români care şi-au plătit anticipat, unii cu multe luni înainte, pachetele turistice achiziţionate de la agenţia Genius Travel, au rămas şi fără concediile visate şi fără banii cheltuiţi. Cel mai mult au avut de pătimit unii care au ajuns la destinaţiile din străinătate, pentru a se lovi de refuzul hotelierilor de a-i caza. Dar sunt şi mulţi care chiar şi zilele acestea ar fi urmat să-şi înceapă sejurul. Agenţia de turism s-a limitat să-şi anunţe clienţii, prin email, că se află în insolvenţă şi că, pentru a încerca să îşi recupereze banii, trebuie să se înscrie la masa credală. Pe scurt: ţeapă. Abia acum, operatorii din turism caută să se mobilizeze şi vorbesc de constituirea unui fond comun de garanţii, astfel încât, în cazul unui alt faliment, rambursarea clienţilor să fie certă.

Gabriela Firea confundă împrumutul pentru RADET cu banii necheltuiţi în 2015

Fostul primar general interimar, Ştefănel Marin, o contrazice pe actuala primăriţă cu privire la cele "200 de milioane de euro, bani necheltuiţi pe anul trecut". El spune că în toamna anului trecut, Primăria Capitalei era îndatorată deja în procent de 28,6%, iar el a mai accesat un împrumut pentru stingerea datoriei dintre ELCEN şi Romgaz, pentru deblocarea conturilor RADET. "Este vorba de un împrumut de 248 de milioane de lei, nu euro, luaţi de la Trezorerie special pentru RADET", susţine Ştefănel. El spune că banii au o destinaţie sigură, altfel Firea face o deturnare de fonduri. Ştefănel Marin lansează în aceste zile soluţiile pentru salvarea regiei de termoficare, care iau în calcul majorarea gigacaloriei. Existenţa a 200 de milioane de euro "necheltuiţi în 2015" a fost folosită de Firea ca argument pentru subvenţionarea cu 15 milioane de lei a lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului în 2016.

ROMANIA LIBERA

Cazinoul din Constanţa, la 106 ani de neputinţă

Nu există, probabil, simbol mai bun al neputinţei politicienilor (şi, în oarecare măsură, al intereselor lor personale) decât Cazinoul din Constanţa. Clădirea - monument istoric de clasă A a împlinit, săptămâna aceasta, 106 ani de la inaugurare. Deşi a trecut prin două războaie mondiale, prin câteva decenii de comunism, a rezistat şi a funcţionat. În ultimii 15 ani, când Constanţa a fost guvernată de PSD, iar Cazinoul a fost în administrarea municipalităţii, a ajuns o ruină. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Decebal Făgădău au -promis că imobilul va fi reabilitat, dar în realitate au fost nevoiţi să promită de mai multe ori acest lucru, pentru că fiecare promisiune era încălcată. Rezultatul este vizibil: lucrările de reabilitare nu au început încă. Şi nici nu se ştie cu exactitate data la care vor începe, ci doar că lucrările vor dura circa doi ani. Deci, nu mai devreme de 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are dreptul să intervină pentru ieftinirea RCA

Dacă ar dori cu adevărat să intervină pentru reglementarea preţurilor poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ar avea la îndemână metode eficiente şi mai directe. Este suficient ca ASF să aplice o normă pe care a introdus-o, cu mare tam-tam, chiar la începutul acestui an. Norma 23 modificată prevede că firmele de asigurare sunt obligate să calculeze tarifele RCA în baza unor "date statistice relevante". Concret, dacă daunele plătite de companii nu au crescut suficient de mult ca să justifice creşterile de preţ, respectivele societăţi pot fi sancţionate. Iar daunalitatea nu justifică actualele preţuri, acesta fiind şi motivul pentru care Uniunea Naţională a Societăţilor de Asi­gurare şi Reasigurare (UNSAR) bombardează opinia publică cu statistici exagerate, ce prezintă şoferii de camion drept adevăraţi "ucigaşi ai şoselelor".

ZIARUL FINANCIAR

PIB-ul României ar fi ajuns la peste 200 mld. euro dacă măcar jumătate din emigranţi ar fi rămas în ţară ca angajaţi sau ca antreprenori

Ţările ex-comuniste duc campanii de atragere acasă a locuitorilor care au plecat să muncească în Europa de Vest, deoarece şi-au dat seama că emigraţia costă anual procente din PIB, scrie Bloomberg. România ar fi avut un PIB de cel puţin 200 de miliarde de euro (şi nu de 160 de miliarde de euro, cum a fost anul trecut) dacă măcar un milion din cei trei milioane de emigranţi români ar fi rămas ca angajaţi în ţară, iar 500.000 s-ar fi orientat către antreprenoriat. ZF a făcut un scenariu ipotetic în care 1,5 milioane dintre românii care au plecat în străinătate ar fi rămas în ţară şi a calculat potenţialul impact al muncii acestora în economie. Astfel, dacă un milion de salariaţi plătiţi cu salariul mediu de 500 de euro brut pe lună şi 500.000 de antreprenori care ar fi făcut un profit de 50.000 - 70.000 de euro pe an ar fi rămas în ţară în loc să emigreze, PIB-ul Ro­mâniei ar fi crescut anual cu valori cuprinse între 25 şi 35 de miliarde de euro, potrivit unei simulări de calcul făcute de ZF.

Tranzacţie surpriză. Grupul israelian AFI a semnat cu un investitor vânzarea clădirilor de birouri din Cotroceni

Grupul israelian con­tro­lat de miliardarul Lev Leviev a semnat în data de 10 iunie o scrisoare de intenţie pentru vânzarea clădirilor de birouri AFI Park 1,2 şi 3, alături de o opţiune ca viitorul proprietar să cumpere şi AFI Park 4&5. Valoarea tranzacţiei pentru cele trei clădiri de birouri din apropierea mallului AFI Cotroceni, dacă se va realiza, va fi de 92,7 milioane de euro cu un randament de 7,75%. De asemenea, compania vrea să vândă şi 4&5 tot cu acelaşi randament. În urma tranzacţiei compania va încasa un profit de 6,5 mil. euro, înainte de plata taxelor aferente, iar tranzacţia va genera un cash flow de 46,7 mil. euro. Toate aceste informaţii apar într-un raport al AFI. Potrivit presei israeliene, în piaţă au apărut zvonuri potrivit cărora şi mallul AFI Cotroceni ar fi la vânzare.

Ezitarea Băncii centrale americane de a creşte dobânzile pune presiune pe dolar

Investitorii încep să nu mai aibă încredere în abilitatea Rezervei Federale Americane de a creşte dobânda de politică monetară odată cu încetinirea creşterii economice globale, scrie Wall Street Journal. Dubiile investitorilor vin pe fondul mesajelor contradictorii transmise de oficialii băncii, care au semnalat că sunt dispuşi să crească ratele de dobândă dar că au dubii în privinţa capacităţii economiei americane de a absorbi creşterea. Ezitările Fed au dus la o depreciere a monedei americane faţă de celelalte valute, care se află la cel mai mic nivel din luna iunie. La ultima sa şedinţă, din 26-27 iulie, Fed s-a pronunţat împotriva unei creşteri a dobânzilor, deşi a declarat în comunicatul său că riscurile la adresa economiei americane şi globale s-au diminuat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb