REVISTA PRESEI 18.09.2010

Willy Homner
Revista Presei / 18 septembrie 2010

ADEVARUL

63% dintre români cred că SOV trebuia arestat. 39% cred că Traian Băsescu este în spatele scandalului

63% dintre români cred că Sorin Ovidiu Vîntu trebuia arestat şi 39% dintre ei cred că preşedintele Traian Băsescu a ordonat ca acesta să fie reţinut, potrivit unei analize a Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), patronat de Vasile Dâncu. Cercetarea a fost efectuată în perioada 9-15 septembrie, pentru a măsura modul în care mediatizarea acestei poveşti a influenţat percepţia publicului.

"Bancile isi bat joc de noi"

Clienţii care trebuie să-şi actualizeze contractele de creditare nu sunt de acord cu modificarea dobânzilor şi a comisioanelor. Ieri, sediile băncilor au fost asaltate de oameni cu hârtii în mână, care nu ştiau ce au de semnat. Totuşi, marea lor majoritate sunt hotărâţi să dea în judecată banca. Chiar dacă, oficial, ieri a fost ultima zi lucrătoare când puteai să intri în posesia actului adiţional la contractul de împrumut, băncile comerciale au făcut liste de aşteptare care depăşesc acest termen.

Record de plângeri la ANPC

Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit 7.200 de reclamaţii de la clienţii instituţiilor de credit privind implementarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Sorin Mierlea, preşedintele ANPC, spune că o parte din vină aparţine clienţilor instituţiilor de credit care au semnat în grabă contractele de împrumut în urmă cu câţiva ani, fără să le citească cu atenţie.

Doua contributii la un singur ghiseu

Începând de luna aceasta, persoanele care au venituri din drepturi de autor nu vor mai face două drumuri pentru a-şi plăti contribuţiile de asigurări sociale, adică cele datorate fondului de pensii şi celui de şomaj. Banii pentru ambele conturi pot fi lăsaţi la ghişeele uneia dintre aceste instituţii, care vă este mai la îndemână. Programul de lucru va fi prelungit pentru a nu se mai produce aglomeraţiile de luna trecută.

Se dubleaza pretul abonamentului la metrou

Metrorex a anunţat ieri că, începând de astăzi, majorează tarifele biletelor şi abonamentelor de călătorie cu diferite procente. Astfel, preţul unei cartele cu două călătorii va fi de 3 lei, una cu zece călătorii - 9 lei, iar un abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii costă 50 de lei. În condiţiile majorării biletului simplu, cel cu două călătorii cu 8% şi a abonamentului lunar cu 100%, Metrorex vine cu noi tipuri de cartele şi de abonamente. Este vorba despre abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii, la preţul de 15 lei, cartela de weekend la 6 lei şi de abonamentul lunar cu maximum 62 de călătorii, ce va costa 27 de lei.

Oferta de angajare vine după sinucidere

Mircea Drimba (42 de ani) din Oradea s-a sinucis pentru că era şomer de jumătate de an. Soţia lui, Angelica, a fost anunţată că Mircea a primit o slujbă la o zi după ce şi-a îngropat bărbatul. Orădeanul avea o fetiţă de patru ani bolnavă de 4, credite restante şi era disperat că angajatorii nu-i dau nicio şansă....

Braila, capitala mondiala a caricaturii

În acest weekend, Brăila devine centrul universal al caricaturii. Ediţia a V-a a Concursului Internaţional de Caricatură reuneşte anul acesta personalităţi internaţionale de prim rang ale genului aflat la intersecţia dintre arte. 158 de artişti din 42 de ţări vor participa la competiţia organizată timp de două zile în oraşul de la malul Dunării. Juriul, din care fac parte scriitorul Tudor Octavian (brăilean de origine) şi graficienii Mihai Stănescu, Ion Barbu, Leonte Năstase şi Costel Pătrăşcan va alege cele mai bune lucrări din cele 600 înscrise.

Tiganii gripeaza motorul franco - german

Cancelarul german, Angela Merkel, a infirmat declaraţiile preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, potrivit cărora Berlinul se pregăteşte să desfiinţeze taberele de rromi. Summitul european s-a încheiat. Disputele pe tema expulzării ţiganilor continuă să dezbine liderii UE. O lovitură grea pentru liderul francez a venit din partea aliatului german.

Bucate tradiţionale pe alese, începând de astăzi în Muzeul în aer liber din Sibiu

Reprezentanţii CNM "Astra" organizează mâine cea de-a treia ediţie a târgului "Slow Food". Prăjituri delicioase de casă, hencleş, pâine coaptă pe vatră, cozonaci, brânzeturi, preparate din carne sau peşte, condimente, ceaiuri, zacuscă, suc de roşii, murături şi dulceaţă vor fi puse la dispoziţia sibienilor care vor trece pragul muzeului.

EVENIMENTUL ZILEI

Fenechiu: guvernul lui Crin, bun doar până la alegeri

Vicele PNL Relu Fenechiu dă şanse cabinetului-alternativă prezentat de Crin Antonescu să devină realitate doar în varianta instalării unui guvern de criză, de câteva luni, nu şi după alegeri. Lideri importanţi ai PNL sunt nedumeriţi de prezenţa unor persoane necunoscute chiar partidului, dar şi de maniera în care Antonescu a ales să-şi facă cunoscut guvernul din umbră. Aceştia se aşteptau ca şeful partidului să-şi prezinte nominalizările în primul rând în interior. Surse din PNL susţin că, miercuri, în Delegaţia Permanentă, sunt aşteptate reacţii de protest.

Ruşanu, Stroe, Fenechiu, Vosganian şi Tăriceanu, uitaţi de Antonescu

Ca şi Dan Radu Ruşanu, care nu a dorit să comenteze alegerea lui Antonescu, nici Relu Fenechiu, nici Radu Stroe, care l-au sprijinit pe actualul lider în congres, nu se regăsesc pe lista lui. Varujan Vosganian pe altă parte, ca şi Călin Popescu-Tăriceanu, alte două nume grele care lipsesc, au fost pasaţi de Antonescu ca rezerve de preşedinţi ai Camerelor. "Varujan Vosganian, ca şi Călin Popescu- Tăriceanu, ca şi alţi colegi, pot fi foarte bine, oricând, în ipoteza câştigării alegerilor, preşedinţi ai Camerelor", s-a eschivat Antonescu. În opinia lui Pârvulescu, o astfel de promisiune poate echivala însă cu "trecerea pe linie moartă".

Avantaje în raport cu PSD

Istoria recentă arată însă că guvernele din umbră au rămas în majoritate pe hârtie în momentul-cheie al intrării unui partid la guvernare. În ciuda mizei aproape nule a nominalizării celor 11 pe hârtie, cabinetul-alternativă al PNL îi aduce totuşi câteva avantaje liderului. Principalul: impactul public prin prezentarea unui "cabinet curat". În opinia lui Pârvulescu, avantajele ar fi "un execiţiu de comunicare politică" şi "poziţionarea faţă de PSD" în vederea unor negocieri. "Cred că e un exerciţiu de negociere, ca PNL să pornească de pe o poziţie de egalitate", spune analistul.

Acceptarea tacită, cârligul cu care băncile agaţă clienţii

Înainte să semneze actele adiţionale la contractele de creditare, debitorii trebuie să ştie că doar prevederile care sunt conforme cu Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 pot fi acceptate tacit. Băncile îşi îndeamnă clienţii să semneze noile acte adiţionale la contractele de credit pe motiv că neprezentarea la agenţia bancară echivalează cu acceptarea tacită. Debitorii nici nu vor să audă de aşa ceva şi se pregătesc să îşi caute dreptatea la tribunal. Ordonanţa 50/2010 stipulează că vor fi acceptate tacit doar clauzele care aliniază prevederile contractului de credit la cele ale noului act legislativ.

Mii de clienţi nemulţumiţi, asociaţi pe internet

Până acum, câteva mii de clienţi s-au alăturat grupurilor formate pe internet. Acţionând băncile în instanţă în comun, ei speră că vor avea mai multe şanse de câştig. Clienţii Unicredit care s-au alăturat grupului format pe internet reclamă impunerea unui comision de 50 de euro pentru prestarea de servicii la solicitarea împrumutatului. "Comisionul de 50 euro nu exista în contractele iniţiale, la fel cum mulţi dintre noi nu aveau nici comisionul de administrare, şi nu cred că se pot introduce prin acceptare tacită. Comisionul mic se face mare

Mai puţin norocos, unul dintre clienţii CEC Bank se plânge că în "contractul pe care îl am era trecută clar o clauză de modificare a dobânzii la 6 luni, adică în martie şi octombrie. Dar, în iulie, mi-au pus pumnul în gât şi au zis aşa: < Dobânda se recalculează după alţi indicatori. Dacă nu vă convine, vă rugăm să rambursaţi integral creditul >. Evident că am acceptat noua dobândă." Tot în faţa faptului împlinit s-a găsit şi Raluca Lupu, din Bucureşti. Femeia a contractat un credit ipotecar de la Alpha Bank în 2005, a plătit ratele la timp, iar în luna august a acestui an a fost notificată că va avea de plătit noi taxe şi comisioane. Numai că noile tarife se aplicau de la 31 iulie, nu din ziua notificării, când banca a tras şi sumele aferente acestora.

Averea senzaţională a lui Dan Diaconescu, mogulul de garsonieră

Dan Diaconescu face cărare la DNA, unde zilnic are şedinţă, după ce ani întregi şi-a afişat cu ostentaţie averea: vile, iaht, avion, elicoptere, totul produs cu o televiziune de apartament. Domnul Dan. Aşa-i spun angajaţii, cu o slugărnicie asumată. El se alintă altfel: micul mogul. N-a avut niciodată mai mult de 60 de kilograme, dar încălţările din piele de şarpe îţi transmit că vrea să-l iei în serios. Bentley-ul gri şobolan, asortat la pantofi, pare un protector solid al acestui tip firav şi care vorbeşte cu o voce aşa de scăzută de parcă n-ar fi mâncat nimic toată ziua.

"Şi-a gonflat averea"

Domnul Dan are iaht de 2,4 milioane de euro, are Rolls de 600.000, Bentleyuri şi Roveruri, terenuri, case, dependinţe, elicoptere, avioane, poate şi-un aeroport. Averea e aura sa, cercul de lumină care te orbeşte şi care-l ajută să leviteze 50 cm deasupra solului. Domnul Dan are. La 30 de milioane de euro îl cotează tabloidele, ba chiar şi-un ziar serios ca "România liberă". N-are atât, dar toată lumea se întreabă cum a putut izvorî purcoiul acesta de bani dintr-o garsonieră în care încăpeau o masă şi trei reflectoare. Toate interviurile date de micul mogul sunt forme de exhibiţionism financiar.

Partidul Poporului are sediul într-o băcănie

Marian Simion, 57 de ani, ex-plutonier adjutant-şef la Poliţia Călare, în prezent buticar, e omul lui Dan Diaconescu din judeţul Ilfov. Sediul partidului îl găseşti cum vii pe şoseaua Andronache în Voluntari, după barieră. La parter e băcănia, la etaj locuinţa. Vizavi, într-o terasă falimentată, convertită în grădină de legume unde se vând şi butelii, cu steagul UE şi drapelul României atârnând la poartă, dai peste preşedintele filialei ilfovene a Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale (PPPS). O atestă o hârtie semnată de Dan Claudiu Tănăsescu, fostul primar de Mogoşoaia. Adică fostul Partid al Pensionarilor.

Drumul românului spre Buddha, în straie capitaliste

Drumul spre idealul budist poate fi sprijinit de o viaţă austeră, dar şi de o adaptare mai puţin restrictivă, preferată de mulţi români. Numeroşii falşi budişti au "bulevardul" lor, dar acesta nu duce spre Buddha. "Dacă reuşesc să trimit pe cineva pe Lună, dar nu-mi pot controla emoţiile, unde e câştigul?" Răspunsul interogativ la întrebarea despre motivele orientării spre budism vine din partea lui Mihai Popa-Radu, fondatorul centrului Seeds for Happiness (Seminţe pentru Fericire), din Bucureşti.

Oliver Stone: "Ne-am îndrăgostit de lăcomie"

EXCLUSIV EVZ. Celebrul regizor american Oliver Stone spune că mentalitatea Wall Street a devenit una de cazinou şi că finanţiştii fac bani din datorii. Lungmetrajul "Wall Street: Money Never Sleeps", de Oliver Stone, a avut premiera internaţională la Cannes, în afara competiţiei, iar în cinematografele româneşti intră din 24 septembrie. O continuare a celebrului lungmetraj din 1987, îl are tot pe Michael Douglas în distribuţie, căruia i se alătură Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan, Susan Sarandon şi Frank Langella.

Cum a înclinat Costiniu balanţa pentru Sorin Ovidiu Vîntu

După ce şi soţul ei, fostul magistrat Florin Costiniu, a trecut prin experienţa arestării preventive, judecătoarea Viorica Costiniu a convins-o pe Luciana Mera că Sorin Ovidiu Vîntu nu e un pericol social. Nu excepţiile de nelegalitate ridicate de avocaţi au dus la eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a "locotenenţilor" lui, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, ci insistenţele judecătoarei Viorica Costiniu - preşedinta completului de recurs - pe lângă colega sa Luciana Mera. Aşa susţin surse judiciare, potrivit cărora, Viorica Costiniu a considerat, că, la fel ca în cazul soţului său, măsura arestării preventive nu se justifică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Redactorul Prv este tendentios si rautacios cand scrie acest artocol .

    In primul rand ca el a insistat sa imi ia acest interviu si nu a scris decat aiurea , ceva ca sa discrediteze aceasta miscare cu Partidul Poporului . Adica acest Parv nu vede realitatea din tara , nu vede ca suntem in faliment si ca populatia o duce tot mai greu prin aceste masuri aberante de diminuare a veniturilor si majorare a taxelor si impozitelor . 

    Acest parv confunda bacania cu un market si face un amestec rautacios in mintea lui bolnava , de butelii , terasa , etc . .

    Nu prea le are cu jurnalismul si deontologia . Fii domle om cu bun simt si fara prejudecati . daca esti bolnav , stai acasa . Nu mai scrie asemenea tampenii , daca esti om corect , nu te abati de la subiect . Pai ai titlu Partidul Poporului si scrii despre butelii si terase ? Sa-ti fie rusine , impostorule , ciubucarule . Daca primeai ceva bani , mai scriai asa ? Mitocanule , pune mana pe carte si fate jurnalist . 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb