REVISTA PRESEI 19.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 februarie 2013

ADEVARUL

EXCLUSIV Statul român intră în acţionariatul unui fond de investiţii alături de KazMunaiGaz. Care vor fi beneficiile României

Statul va intra în acţionariatul unui fond de investiţii în energie alături de KazMunaiGaz, cu o cotă de 20%, fond care urmează să fie înfiinţat peste aproximativ o lună, să aibă un capital iniţial de 150 de milioane de dolari şi să genereze investiţii de până la un miliard de dolari pe piaţa românească. Surse apropiate negocierilor dintre partea română şi KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, pe tema diferendului privind acţiunile statului la Rompetrol Rafinare au declarat pentru "Adevărul" că, în cadrul memorandumului de înţelegere, în care s-a stabilit răscumpărarea acţiunilor, s-a decis şi înfiinţarea unui fond de investiţii. "Partea statului va fi de 30 de milioane de dolari, însă aceasta va fi virată tot de KazMunaiGaz în numele statului, pe lângă suma care va fi plătită autorităţilor pentru acţiunile răscumpărate", au declarat sursele citate. În cadrul acordului s-a stabilit că statul român poate vinde acţiunile deţinute la fondul de investiţii numai după cinci ani de la realizarea investiţiilor, iar KazMunaiGaz are obligaţia de a le răscumpăra.

Guvernul porneşte aspiratorul de rable. Timbrul de mediu, care va înlocui vechea taxă auto, va fi avizat azi

Timbrul de mediu va fi avizat marţi de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, măsură care va încuraja importurile de maşini second-hand şi va pune în pericol afacerile producătorilor de maşini noi. Principalele schimbări aduse de timbrul de mediu indică o ieftinire semnificativă la înregistrarea maşinilor vechi şi foarte vechi (non-euro) şi o scumpire uşoară a înmatriculării de maşini noi. Mai exact, timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că, pentru prima dată, vor exista prime acordate de stat persoanelor care înmatriculează maşini electrice sau total nepoluante.

Băsescu pe Facebook: "Nu pot avea un dialog cu liderii PDL cât timp conducerea este asigurată de actuala echipă"

Preşedintele Traian Băsescu afirmă, pe Facebook, că între el şi conducerea PDL nu a existat niciun fel de dialog după alegerile din decembrie 2012 şi nici nu poate exista un dialog atâta timp cât conducerea formaţiunii va fi asigurată de actuala echipă de politicieni. Şeful statului a postat un mesaj pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru", pe care a mai utilizat-o în timpul acestui mandat. "Am decis să scriu acest mesaj pe pagina de Facebook a voastră, a susţinătorilor mei, deoarece cred că trebuie să fac câteva precizări cu privire la dezbaterea pe care am provocat-o în PDL în ultimele zile despre starea în care a ajuns astăzi Partidul Democrat-Liberal. Intervenţia mea este legitimă pentru că şi eu, şi PDL avem acelaşi electorat", scrie Traian Băsescu. Preşedintele adaugă că dacă actualii lideri ai PDL îşi asumă riscul dezinformării cu privire la propriile lor eşecuri, el refuză acest lucru.

Dosarul "Pixelul Albastru". Traian Băsescu a câştigat procesul cu Dinu Patriciu

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat procesul cu Dinu Patriciu în dosarul "Pixelul Albastru". În acest dosar preşedintele l-a acuzat pe omul de afaceri de minciună şi trucarea unor filmări. Astfel, în urma sentinţei dată luni de judecătorii Tribunalului Bucureşti, Dinu Patriciu îi este dator lui Băsescu 1 leu. Decizia nu este definitivă. Tribunalul Bucureşti a respins recursul făcut de Dinu Patriciu în dosarul "Pixelul Albastru" în care omul de afaceri este acuzat de minciună şi trucarea unor filmări. Astfel, Traian Băsescu a câştigat procesul, însă sentinţa nu este definitivă, Patriciu putând face recurs la decizia magistraţilor.

Cum fac avere românii din Transcarpatia: vând "răsărită" în toată Europa şi în Asia

Românii de dincolo de Tisa, din ţinutul cunoscut drept Transcarpatia sau Maramureşul Istoric, şochează prin case opulente, de genul celor întâlnite în vestita localitate din Ţara Oaşului, Certeze. Ce fac ei pentru a aduna averi, în unele cazuri chiar fabuloase? Răspunsul la această întrebare l-a găsit cercetătorul ştiinţific sălăjean Camelia Burghele, care a câştigat, în urmă cu doi ani, o bursă post-doctorală oferită de Academia Română. Timp de doi ani, cercetătorul a bătut cele 13 sate predominant româneşti din Maramureşul de dincolo de Tisa, aflat în teritoriul ucrainean, şi a studiat modul de viaţă al românilor de acolo şi felul în care aceştia îşi păstrează identitatea naţională. A aflat, astfel, că românii de acolo o aduc destul de bine din punct de vedere economic, iar asta şi pentru că au descoperit "aurul negru" sau "răsărita", aşa cum le spun ei seminţelor de floarea soarelui, pe care le vând, ambalate în pachete, în toată Europa şi în Asia.

CURIERUL NATIONAL

Revoluţia 4G se mişcă cu viteză mică

Orange şi Vodafone oferă acoperire restrânsă, nici măcar Capitala nu e acoperită integral. Cosmote îşi va lansa serviciile abia la finele lunii aprilie şi se va extinde în funcţie de clienţi. Aproape 700 de milioane euro s-au plătit la licitaţia din toamnă pentru licenţele telecom, care au avut ca trofeu principal frecvenţele dedicate serviciilor 4G. Au trecut aproape cinci luni de la câştigarea licitaţiei pentru spectrul de telecomunicaţii din România. Marele trofeu au fost frecvenţele de 1.800 de MHz şi 2.600 MHz, în care se pot furniza servicii prin reţele de generaţia a patra (4G) sau Long Term Evolution (LTE), după cum mai sunt numite.

Ponta: ANAF rămâne la Finanţe

Premierul Victor Ponta a declarat că ANAF va rămâne la Ministerul de Finanţe, precizând că, în calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, ci şi prin celelalte instituţii, având posibilitatea de a cere informaţii de la DGIPI, SRI şi SIE, informează Mediafax. "ANAF e la Ministerul de Finanţe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus şi domnul Chiţoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcţie antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri şi firme care îşi plătesc taxe şi să se ducă, aşa cum e în ţările din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii", a spus Ponta.

Poşta Română, curtată de peste zece investitori

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a anunţat ieri că peste zece companii s-au arătat interesate de privatizarea Poştei Române, procesul urmând să fie finalizat în vara acestui an. "Sunt mulţi investitori, peste zece, care şi-au exprimat interesul faţă de privatizarea Poştei, care au solicitat informaţii suplimentare în legătură cu acest proces. Nu pot să divulg numele investitorilor pentru că s-au încheiat acorduri de confidenţialitate, în condiţiile în care sunt listaţi la bursă", a spus Nica, citat de Mediafax, precizând că, pentru a se evita situaţia de la Oltchim, garanţia de participare va fi de 2 mil. euro. Ministrul a afirmat că valoarea caietului de sarcini a fost stabilită la 50.000 de euro.

Miniştrii de Finanţe din G20 au discutat despre orice în afară de reducerea datoriilor

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor bogate şi emergente din G20 s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova (Rusia asigurând anul acesta preşedinţia G20), pentru a încerca să pună capăt "stagnării" economiei mondiale, grav afectată îndeosebi de evoluţiile economice din zona euro. Aceştia au amânat pentru mai târziu adoptarea de noi obiective vizând reducerea datoriilor, invocând o conjunctură economică mondială în continuare extrem de fragilă. Au fost de acord cu evitarea unui "război al valutelor", pieţele fiind cele care stabilesc ratele de schimb.

Vosganian: Este nevoie de un acord politic pentru a salva Oltchim

Varujan Vosganian spune că are nevoie de un acord al partidelor din USL pentru a salva Oltchim şi că nu poate face acest lucru singur. Ministrul Economiei a declarat ieri că are nevoie, de asemenea, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială, scrie Mediafax. "Nu pot salva Oltchim singur, am nevoie de un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială", a afirmat Vosganian într-o declaraţie de presă, după o întâlnire cu sindicaliştii combinatului chimic.

Statul va organiza licitaţie pentru vânzarea acţiunilor deţinute la Rompetrol Rafinare

Statul ar putea vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare (RRC) prin licitaţie, companiei care ar oferi cel mai bun preţ, iar Rompetrol vrea să răscumpere într-o primă etapă 25% din titluri, care la cotaţia bursieră actuală valorează aproximativ 273 milioane de lei. "Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Dacă statul ar vinde acum, ar cere cel puţin preţul acţiunilor de pe bursă. Dacă alte companii ar da un preţ mai bun, statul le-ar vinde lor, pe actuala legislaţie, prin licitaţie", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor. Victor Ponta: Pe lângă suma pentru cumpărarea acţiunilor, grupul petrolier ar urma să aducă încă un miliard de dolari pentru investiţii

EVENIMENTUL ZILEI

Pensiile militarilor bagă zâzanie în Guvern

Ponta vrea recalculare fără tăierea pensiilor greşite în plus. Ministrul Muncii vrea corectarea tuturor greşelilor (în plus sau în minus). Recalcularea pensiilor militarilor, cerută insistent de colonelul Mircea Dogaru, cel care a pus zdravăn umărul la răsturnarea fostului guvern, a devenit un cartof fierbinte în mâinile actualului cabinet. La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Muncii invoca cele peste 25.000 de procese pentru greşeli de calcul al pensiilor militare, pentru a justifica necesitatea unui act legislativ reparatoriu. Ar trebui să se înceapă cu verificarea celor 25.000, după care ar urma să se treacă la o verificare, prin sondaj, şi a restului pensiilor. Pe ideea că, dacă s-au făcut greşeli în minus, e foarte probabil că s-a greşit şi în plus. Dar, evident, beneficiarii nu au semnalat greşeala.

SUA - Rusia, o relaţie tot mai tensionată

Secretarul american de Stat, John F. Kerry, a reuşit să discute la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, abia după şase zile de când l-a căutat prima oară, dezvăluie presa americană. Kerry şi Lavrov au discutat 30 de minute, duminică, despre situaţia din Siria şi testul nuclear din Coreea de Nord, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Cei doi vor stabili, în următoarele săptămâni, data la care va avea loc prima lor întâlnire oficială. Kerry l-a sunat pe Lavrov, în 11 februarie, la câteva ore după desfăşurarea testului nuclear nord-coreean, care a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ponta: Roşca Stănescu şi Sebastian Ghiţă pleacă din USL dacă se mai acuză o dată public

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă vor pleca din USL dacă vor continua să se mai acuze public legat de cine este "mai mogul şi mai securist", a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizând că decizia a fost luată, luni, cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. Omul de afaceri Ioan Niculae a susţinut că telefonul său este ascultat din 1997, în timp ce senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că legile siguranţei trebuie modificate pentru deconspirarea ofiţerilor acoperiţi. Senatorul PNL l-a acuzat pe patronul România TV, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, că este ofiţer acoperit şi că, în mod direct, coordonează campania de denigrare, prin falsuri, a PNL, dusă de televiziunea pe care o conduce. Stănescu a susţinut că ar avea probe împotriva lui Ghiţă, dar nu le-a prezentat.

Legătura dintre Crin Antonescu şi Virgil Măgureanu: un penthouse cumpărat la jumătate de preţ

Crin Antonescu şi soţia lui, Adina Vălean, au achiziţionat în 2011 un penthouse în zona Herăstrău pentru care au plătit 248.000 de euro în condiţiile în care pe piaţa imobiliară o asemenea locuinţă costă cel puţin dublu faţă de suma dată de actualul şef al Senatului. Potrivit unor documente obţinute de Centrul de Investigatii Media soţii Antonescu-Vălean au cumpărat aceasta proprietate direct de la soţii Virgil (fost şef al SRI) şi Maria Măgureanu, reprezentaţi la notar de fiul lor, Marian Măgureanu.

JURNALUL NATIONAL

Cine e şef de cadre la Justiţie? Guvernatorul de la Cotroceni merge cu Morar până în pânzele albe şi vrea doar ce vrea el la DNA şi ICCJ

Băsescu Traian vrea să blocheze toate numirile în posturile de conducere din Parchete şi Înalta Curte până nu vor ajunge acolo oamenii acceptaţi de el. Această decizie a apărut foarte clară după manevrele făcute la CSM şi presiunile externe care au preluat "tezele" băsiste în raportul MCV. El şi-a expus planul fără reţinere la o televiziune considerată "oficios" al Palatului Controceni - B1. "Este decisiv ce se va întâmpla cu numirile de anul acesta. Vreau să ştiţi că anul acesta, prin această procedură Guvern - CSM - preşedinte, trebuie numiţi Procurorul General, Procurorul Şef al DNA toţi adjuncţii lor, şi la unii şi la alţii, toţi şefii de secţie. Deci la toţi le expiră mandatele... Deci sunt vreo 25 de procurori care trebuie să fie impecabili pentru comisie. Dacă ratăm aceste numiri, pe care recunosc, cu Monica Macovei şi cu Predoiu nu le-am ratat..

Ce pierde România din cauza scandalului privind carnea de cal. Postul german de televiziune n-tv vorbeşte despre un prejudiciu de imagine greu de şters

Scandalul din jurul cărnii de cal provenite din România, etichetate în străinătate drept carne de vacă, a făcut înconjurul mapamondului şi a atras un prejudiciu de imagine uriaş ţării noastre. Foarte puţine publicaţii s-au obosit să dezmintă în final implicarea României în acest scandal. Au existat şi excepţii. De exemplu, jurnaliştii postului de tv de ştiri din Germania, n-tv, au petrecut două zile în România pentru a investiga cazul. "Primele suspiciuni legate de ţara de provenienţă a cărnii de cal au fost legate de România. Pentru a afla gradul ei de vinovăţie în acest scandal, timp de două zile am trimis reporterii n-tv în România", îşi explică n-tv decizia luată.

Sandero e o maşină cu 90 de vaci putere! Fermierii îşi mulg caii! Cum a fost UMILITĂ România la emisiunea TOP GEAR

Cei trei prezentatori ai emisiunii "Top Gear" au atacat România, duminică seară, în contextul scandalului cărnii de cal etichetată ca fiind de vită. Astfel, britanicii au făcut mai multe aluzii răutăcioase cu privire la români şi la maşina Dacia Sandero, despre care au spus că are 90 de vaci putere, şi nu cai.

NATIONAL

Pivniceru umbla cu miloaga la procurori ca sa-i unga sefi la DNA si Parchetul General!

Zilele trec si devine tot mai clar pentru toata lumea ca incercarea de "rebeliune" printre magistrati esueaza lamentabil. Principiile coabitarii, fie ele si impuse cu japca de mai-marii cancelariilor occidentale, s-au aratat mai puternice decat dorinta cuplului Crin Antonescu - Mona Pivniceru de a prelua controlul Justitiei. Iar dupa ce nu au reusit sa se debaraseze de Oana Haineala din fruntea CSM, majoritatea magistratilor din tara au inceput deja sa dea inapoi. Sau cel putin sa nu se mai arunce cu capul inainte, riscand sa-si fringa cariera profesionala, in aceste vremuri tulburi. Astfel ca, desi a ajuns sa bata tara in lung si in lat, rugandu-se de procurorii din teritoriu sa-si depuna candidaturile la sefia DNA si a Parchetului General, ministrul Justitiei nu a reusit sa faca rost macar de un singur contracandidat pentru propunerile sustinute de presedintele Traian Basescu.

Document secret incendiar! FMI a autorizat anumite banci sa ascunda informatii despre rezervele de aur

Un document secret al FMI, care a intrat in posesia comitetului GATA (Gold Anti Trust Action) releva ca institutia a facut "bisericute" cu anumite banci centrale, in vederea manipularii pietei valutare. Favorizate au fost Bank for International Settlements (sediul elitei financiare globaliste, Elvetia), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, Bundesbank, Banca Frantei si alte cateva banci europene occidentale. Acestea au fost "pasuite" sa ascunda informatii legate de rezervele de aur, fiind socotite "extrem de sensibile pe piata". Declararea corecta a rezervelor de aur ar fi impiedicat respectivele banci sa-si faca "interventiile secrete" asupra pietei valutare.

Tariceanu vrea sa-i scoata pe aia mici si galbeni din capul lui Antonescu

Modificarile pe care presedintele PNL , Crin Antonescu, intentioneaza sa le aduca la Statutul partidului, l-au bulversat pe fostul lider liberal, Calin Popescu Tariceanu. "Optiunea mea (privind modul in care trebuie aleasa conducerea partidului - nr) nu am sa v-o anunt dvs inainte sa o anunt colegilor mei, pot insa sa va spun ca (...) sunt preocupat de o formula eficienta si care sa nu fie nici lista si nici vot uninominal, ceea ce inseamna mai multe listute", a declarat Crin Antonescu, la finalul sedintei BPC. Nebuloasa in care liderul liberal a invaluit partidul a fost imediat taxata de senatorul Calin Popescu Tariceanu: Am vaga senzatie ca la nivelul comisiei de revizuire a Statutului au luat parte niste consilieri straini, de prin Coreea de Nord.

"Plosnita SRL", o afacere de milioane. Actiunea DIICOT, BCCO si SRI - luata la misto de comerciantii de dispozitive de interceptare

Ieri, in timp ce autoritatile se laudau ca au prins noua indivizi care vindeau dispozitive de interceptare a convorbirilor, reporterii "National" au discutat cu mai multi asemenea comercianti, care isi laudau marfa ca la piata. "Avem pe stoc microfonul spion GSM, cu aparat foto. Il plasati undeva si, cand sunati pe cartele SIM din dispozitiv, va transmite in timp real sunet, plus imagini, sub forma unor MMS-uri. (...) Sistemul de bruiere portabil nu poate fi detectat. Nu veti avea probleme, sunt perfect legale", ne-a explicat angajatul site-ului www.microfonspion.ro. Un alt comerciant, de la www.oferteshop.ro, spus ca vanzarea dispozitivelor de bruiere este legala, insa folosirea lor nu. "Aveti grija cum il folositi, sa nu va prinda cineva. Nu aveti voie sa iesiti cu el din casa", a spus, sfatos, angajatul.

Serviciile doteaza birourile sefilor din ministere cu "mobila" de ascultare inteligenta!

Rotirea cadrelor continua intr-un ritm alert in toate institutiile statului. Cu datul la gioale aferent, grupurile de interese ii preseaza pe liderii politici sa le puna oamenii de incredere in diverse functii. Drept urmare, birourile din ministere si alte structuri guvernamentale sunt un adevarat loc de pelerinaj, in care functionarii vin sa-si depuna omagiile proaspetilor jupani. Si, dupa cum constata acestia cu amar, in multe cazuri prima grija a noilor veniti a fost schimbarea mobilierului. Numai ca, de aceasta data cel putin, la mijloc nu mai este vorba de mangaierea orgoliului personal...

PUTEREA

INTRAROM, preferata lui Pivniceru. Licitaţie cu dedicaţie de 3,25 milioane de euro

În ziarul PUTEREA de vineri, 8 februarie, s-a anunţat că Ministerul Justiţiei a reluat licitaţia de achiziţionare a unei platforme de e-learning cu specific IT pentru minister şi pentru sistemul judiciar din România. Valoarea estimată a proiectului este de 14.727.378 lei, adică peste 3,25 milioane de euro, iar ultima zi de depunere a ofertelor a fost 11 februarie 2013. Conform calculelor preliminare ale comisiei de evaluare, clasamentul intermediar arată astfel: 1. SIVECO în asociere cu East European Business Architects; 2. Powernet Consulting - "subsidiară" SIVECO; 3. INTRAROM; Dar, ca orice licitaţie cu dedicaţie, învingătorul va fi "alesul" preferat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru: în cazul de faţă, grecii de la INTRAROM. Cum va justifica doamna ministru Pivniceru faptul că ocupantul locului 3 va primi în dar 3,25 milioane de euro? Răspunsul va fi unul năucitor: pentru că INTRAROM vine cu un preţ de dumping.

"MAKE", FENTAT DE SIMA. Păgubiţii nu se înghesuie să-l dea în judecată pe brokerul fugar

Brokerul Cristian Sima, care a pierdut milioane de euro din banii clienţilor săi şi, apoi, a fugit din ţară, a fost dat în judecată de către proprietarul ziarului "Bursa", Florian Goldstein, zis "Make", pentru suma de 121.966 de lei. Florian Goldstein este a doua persoană care a intentat proces împotriva brokerului, după Monica Nistorescu, fosta soţie a jurnalistului Cornel Nistorescu, care are de recuperat de la Sima 100.000 de dolari. Imediat după plecarea din ţară, Sima declara că aşteaptă "plângerile penale şi sumele revendicate", dar se pare că numărul celor care îi cer socoteală în justiţie este încă foarte mic, deşi paguba estimată public se ridică la multe milioane de euro. Avocatul lui Goldstein, Gheorghe Piperea, a declarat pentru PUTEREA că păgubiţii lui Sima nu se adresează instanţelor pentru că, din diverse motive, nu vor să se afle că au fost clienţii firmei acestuia, WBS Holding, ori sumele sunt mici, astfel încât nu justifică cheltuielile în justiţie pentru recuperarea lor.

Daniel Dăianu: Modelul României de creştere economică trebuie regândit

România trebuie să-şi regândească modelul de creştere economică şi să aibă grijă pe ce îşi cheltuieşte capitalul, a declarat, luni, economistul Daniel Dăianu, la prezentarea raportului "Creşterea de aur: Restabilirea strălucirii modelului economic european", elaborat de specialiştii Băncii Mondiale.. Ştim că există multă ineficienţă în economia românească, problema noastră este cum să regândim reformele mai ales în cazul întreprinderilor de stat. O altă problemă este că România e un stat slab cu un guvern numeros. România nu are un guvern mic", a spus Dăianu.

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Strungarii şi inginerii schimbă Legea Fundamentală

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută componenţa Comisiei pentru modificarea Constituţiei, fără a ţine cont că unii dintre parlamentarii aleşi să facă parte din comisie sunt la bază strungari sau foşti ingineri. Astfel, la o scurtă triere a CV-urilor, doar 13 din cei 23 de membri ai actualei comisii au studii juridice, dar nici unul nu este expert în Drept constituţional. Prin comparaţie, din comisia de revizuire din 2003 făceau parte parlamentari specializaţi în drept constituţional între care Antonie Iorgovan (vicepreşedintele comisiei), Valer Dorneanu (preşedinte) sau Ion Predescu, acum judecător al Curţii Constituţionale, propus de PSD

ROMANIA LIBERA

Rompetrol, afacerea Dănilă Prepeleac. Kazahii vor CONTROLUL Rompetrol. Guvernul ameninţă cu vânzarea acţiunilor sale la licitaţie

In 2010 Rompetrol a introdus statul în acţionariat vânzându-i acţiuni la un preţ de 0,11 lei pe acţiune, adică valoarea nominală plus prima de emisiune. Acum statul îşi poate vinde pachetul, de 19,7 miliarde acţiuni (44,69% din total), cu aproximativ 0,06 lei pe titlu, cât e preţul la bursă. Din această operaţiune statul pierde între 200 şi 300 de milioane de dolari. Statul ar putea vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare (RRC) prin licitaţie, companiei care ar oferi cel mai bun preţ, în timp ce Rompetrol şi-ar dori să răscumpere într-o primă etapă 25% din titluri, care la cotaţia bursieră actuală valorează aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).

REORGANIZAREA ADMINISTRATIVĂ. Fiecare partid vine cu propriul său proiect. Cum vor fi decupate regiunile României?

Cel mai dezbătut proiect de reorganizare teritorială a fost propus de PSD. Potrivit premierului Victor Ponta, în acest moment varianta cea mai probabilă ar fi menţinerea graniţelor actualelor regiuni de dezvoltare. Acest lucru ar presupune costuri politice minime pentru premier, în perspectiva alegerilor din 2014 şi 2016. Şi asta pentru că, de bine, de rău, actualele regiuni de dezvoltare reprezintă un rău cu care deja s-au obişnuit actorii politici. De asemenea, un element-cheie din programul PSD de regionalizare este păstrarea judeţelor. În acest fel, nu vor exista baroni locali nemulţumiţi că îşi vor pierde poziţiile şi influenţa.

Ponta: Mă doare sufletul să-l văd pe Gică Popescu la tribunal. Aş fi în stare să-i iert orice

Premierul Victor Ponta a declarat că îl doare sufletul să îl vadă pe Gică Popescu şi că el ar fi în stare să îi ierte orice jucătorului care l-a făcut să fie mândru că este român, adăugând însă imediat că nu vorbeşte despre Dosarul Transferurilor şi că nu ştie ce anume a comis acesta în dosar, potrivit Mediafax. "Nu pot să comentez foarte mult aici, dar când văd un jucător ca Gică Popescu - eu, când l-am văzut în tricoul Barcelonei ridicând Cupa Cupelor, am fost atât de mândru că sunt român - cum să vă spun, aş fi în stare să-i iert orice lui Gică Popescu. Nu vorbesc despre dosar, nu ştiu ce a făcut, ce nu a făcut, dar mă doare sufletul să-l văd la tribunal", a spus Ponta la Dolce Sport.

ZIARUL FINANCIAR

Imobilizaţi în subdezvoltare: în 20 de ani gradul de urbanizare al României a avansat cu doar 0,6%. Ridicarea noilor cartiere nu compensează dezastrul din industrie

Din 1990 şi până în 2011 gradul de urbanizare al României a crescut cu doar 0,6% - de la 54,3% la 1 iulie 1990 la 54,9% la 1 iulie 2011. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt, prin neutralitatea lor, nemiloase. Nu am progresat cu nimic în ultimii 20 de ani? Sociologii şi economiştii au explicaţii dintre cele mai diverse pentru ceea ce reflectă Statistica. Dar cu toţii dau credit unei observaţii de mult făcute: gradul de urbanizare este în directă legătură cu gradul de bunăstare al oamenilor. Dacă "industrializarea forţată" din urmă cu câteva decenii, asociată cu urbanizarea (care creştea cu zece procente la un deceniu), este istorie, revenirea la normalitate trebuie să însemne stagnare?

MAEur vrea 7 mld. euro de la UE în 2013, dar în bugetul consolidat nu sunt prevăzute decât 2,5 mld. euro fonduri nerambursabile

Noul minister al fondurilor europene ţinteşte, până la finele lui 2013, o absorbţie pe fonduri structurale şi de coeziune de 50% din totalul fondurilor de 19,8 mld. euro alocate României între 2007-2013, ceea ce ar însemna peste 7 mld. euro, în condiţiile în care, până la finele lui 2012, au fost absorbite 2,2 mld. euro (12% din total). În ciuda ţintei ambiţioase, strategia fiscal-bugetară pentru 2013-2015 relevă că, pentru 2013, veniturile aşteptate la bugetul general consolidat din fondurile externe nerambursabile ar urma să fie, în 2013, de doar 11,2 mld. lei - 2,5 mld. euro.

Iaciu, SIF4: Predarea controlului asupra SIF Muntenia va fi doar cu acordul acţionarilor

Trecerea SIF Muntenia, cu active în gestiune de peste un miliard de lei, sub controlul indirect al SIF Banat-Crişana ar putea aduce o situaţie mai bună, însă acest transfer nu se poate realiza fără acordul acţionarilor SIF Muntenia, este de părere Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia. Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, a anunţat vineri, 15 februarie, pe bursă că societatea pe care o conduce are intenţia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest de la Grupul Financiar Muntenia, societate condusă de Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca vreti sa fiti cinstit pana la capat si dati si dvs. niste sfaturi cum se procedeaza. Daca vreti sa va informati aveti aici la pagina 98 "Im "Steuerjahrbuch 2013" gibt das Ressort von Finanzministerin Maria Fekter (ÖVP) nämlich auch Tipps für den Umgang mit "Incentives oder Schmiergeldern". Parca dumneavoastra erati nu demult incantat de modelul austriac si cel polonez. Mult succes !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb