REVISTA PRESEI - 19.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Bac istoric: tragi un plic şi dai un click

Peste 200.000 de elevi vor intra de astăzi în cea de-a doua probă a examenului de maturitate, cea de folosire a calculatorului. Reţeaua informatică a Ministerului Educaţiei este ameninţată de presiunea celor peste 40.000 de elevi care vor descărca subiectele astăzi, în acelaşi timp.

Cât pierd firmele europene din cauza vulcanului din Islanda

La iniţiativa preoţilor, credincioşii s-au rugat ieri ca norul vulcanic să plece de pe cerul României.Pierderile financiare înregistrate în România şi restul Europei din cauza norului vulcanic devin mai mari, pe zi ce trece. Cele mai afectate companii sunt cele aeriene şi de turism. Populaţie panicată, călători blocaţi zile întregi pe aeroporturi şi pierderi financiare de ordinul sutelor de milioane de dolari pe zi înregistrate de companiile aeriene şi operatorii din turism.

Cronica unei campanii la feminin

Teo Trandafir (PDL) şi Liliana Mincă (PSD+PC) mai au doar cinci zile pentru a-şi convinge electoratul din Sectorul 4 că merită un loc în Parlament. Fosta vedetă TV şi adversara sa au vorbit deschis, pentru "Adevărul", despre relaţiile cu alţi politicieni, dar şi despre modelele lor. Campania lor e însă criticată de analiştii politici.

Kaczynski, ultimul drum

Preşedintele polonez, decedat în urma prăbuşirii avionului său în Rusia, a fost înmormântat ieri alături de regii Poloniei. Polonezii au venit, ieri, cu mic cu mare, din toate colţurile ţării, la Bazilica Sf. Maria din Cracovia, pentru a-şi lua adio de la preşedintele Lech Kaczynski şi de la soţia sa, Maria. Sicriele cuplului prezidenţial au ajuns la bazilică aproape de ora 10.30 (11.30 ora României. Aici, a avut loc o slujbă de pomenire şi s-au rostit rugăciuni. După liturghia oficială, în jurul orei 16.15 (17.15 ora României), cortegiul funerar cu sicriele aşezate pe afeturi de tun s-a îndreptat spre Catedrala Wawel, urmat numai de familie, apropiaţii şi oficialii polonezi.

De 14 ani vinde ziare la Torino

Un piteştean are una dintre cele mai "longevive" activităţi comerciale româneşti. El aduce cotidiene, reviste şi integrame din ţară. Nicolae Sandu este cunoscut ca "Nae ziaristul". Porecla i se trage de la faptul că a fost primul compatriot care a pus în vânzare ziare româneşti la Torino. Nicolae are 57 de ani şi a început să vândă ziare acum 14 ani, când a observat că la un singur chioşc din oraş se comercializa un săptămânal cu ştiri din România.

Creşterea TVA nu va putea fi evitată din 2011

Dacă Guvernul nu reuşeşte să scadă cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an, majorarea taxelor este inevitabilă, contrar asigurărilor date de guvernanţi. Cele patru case de consultanţă chestionate de Forbes România (Deloitte, KPMG, PwC, Mazars) cred că pericolul nu a trecut, iar creşterea cotei nu va putea fi evitată decât cel mult până la sfârşitul acestui an. În situaţia în care se află România, niciuna dintre acestea nu acordă vreo şansă unei eventuale scăderi a taxei pe valoare adăugată.

Datoriile statului către firme, recuperate de bănci

Operaţiunea de factoring permite finanţarea a 80% din creanţele unei companii înainte de termenul de încasare. Costurile adiţionale sunt comisionul de creditare şi dobânda anuală. Criza de lichidităţi poate fi rezolvată prin externalizarea colectării obligaţiilor de plată către o bancă sau o companie de factoring independentă. Societăţile cu nevoie de finanţare pe termen scurt şi care au clienţi credibili şi solvabili, dar care au termene lungi de încasare, pot să apeleze la factoring.

CURENTUL

Judecătorii CCR nu sunt incompatibili! Legea le permite să fie acţionari la societăţi comerciale!

Presa a înghiţit pe nemestecate informaţia livrată pe surse ANI, conform căreia patru din cei nouă judecători de la Curtea Constituţională s-ar afla în stare de incompatibilitate, deoarece deţin acţiuni la societăţi comerciale. Informaţia a apărut vineri, în exclusivitate, pe blogul Emiliei Şercan, o ziaristă ce se prezintă ca o expertă în jurnalismul de investigaţie.

Cenuşă de Tia Şerbănescu

La Bucureşti, norul de cenuşă emanat de un vulcan din Islanda a produs alarma şi sfaturile de rigoare: secretarul de stat Streinu Cercel a recomandat populaţiei "să nu-şi mai taie părul din nas" întrucât acesta are un rol de protecţie. Un cercel în nas probabil ar fi şi mai eficient.

PDL a propus închiderea hipermarketurilor duminica pentru a stimula cumpărarea de alimente de la piaţă. Asta seamănă cu închiderea aeroporturilor spre a stimula mersul cu trenul sau cu închiderea guvernului ca să stimulăm administraţia locală. De unde se vede că nu orice cenuşă devine diamant. Sau materie cenuşie.

Udrea nu mai vrea doar vârstnici în staţiunile balneare

După ce ani la rånd autorităţile centrale şi locale au lăsat în voia sorţii staţiunile balneare, acum au conştientizat ce profituri ar putea aduce turismul balnear. Acest gen de turism este considerat prioritate naţională, după cum a afirmat ministrul Turismului, Elena Udrea. Cu alte cuvinte, va fi promovat şi nu numai. De anul trecut şi pånă în prezent, pentru staţiunile balneare din judeţele Harghita şi Covasna au fost alocaţi aproximativ zece milioane de euro.

Românii mănâncă mai puţină carne

Producătorii de carne de porc şi pui se plâng că românii mănâncă mai puţină carne. Aceştia spun că, deşi au scăzut preţurile, vânzările sunt în scădere. Reprezentanţii Patronatului Român al Cărnii spun că vânzările de carne de porc ale producătorilor români s-au diminuat cu până la 80% în primele trei luni ale acestui an, cu toate că preţurile au scăzut la nivelul minim al ultimilor şase ani.

CURIERUL NAŢIONAL

Bulgaria, paradisul fiscal de lângă noi

Vecinii noştri au o cotă unică de doar 10%, iar contribuţiile sociale însumează 20,5%.

Birocraţia este mai mică, iar capitalul minim pentru o firmă doar 1 euro. Printre dezavantaje se numără drumurile acolo, facturarea în bulgară şi TVA de 20%.

Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri aleg să îşi înregistreze firmele în Bulgaria. Motivul principal îl constituie modalitatea dificilă de recuperare a TVA în România, dar şi condiţiile mai bune de impozitare din ţara vecină.

Bursa americană a urcat la etajul de unde a sărit Lehman Brothers

Indicele Dow Jones a ajuns la pragul psihologic de 11.000 de puncte, o rezistenţă la care s-ar putea regrupa vânzătorii. Acest nivel nu a mai fost atins de la căderea Lehman Brothers. Apetitul pentru risc al investitorilor a fost ridicat în cursul ultimelor săptămâni pe pieţele financiare, fapt care a împins indicii principali ai burselor importante către noi maxime.

ANRP a emis titluri de despăgubire fără acte doveditoare

Prejudiciile create în 2008 sunt de ordinul milioanelor de euro. Curtea de Conturi a trimis actul de control Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timp ce pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului se aflau sute de dosare în care românii reclamau că nu le-au fost restituite proprietăţile confiscate în timpul comunismului, deşi existau în acest sens decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) atribuie imobile şi terenuri fără a se fi dovedit că beneficiarul avea calitatea de proprietar sau moştenitor...

-Într-un scenariu optimist, piaţa de publicitate se va stabiliza în acest an, creşterea realizându-se treptat. De asemenea, perspectiva pesimistă ar fi reprezentată de posibilitatea ca această industrie să mai scadă cu încă 10-15%, comparativ cu 2009, bugetele rămânând pe acelaşi trend de depreciere. În cel mai bun caz, 2010 va fi un an în care piaţa de advertising va încerca o stabilizare, potrivit Mercury360.

EVENIMENTUL ZILEI

Televiziunile de ştiri s-au jucat de-a Apocalipsa cu norul

Principalele canale de ştiri au profitat de problemele create de norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda pentru a-şi face audienţă speriindu-şi telespectatorii, susţin specialiştii. Profitând de faptul că reprezentanţii guvernului au decis să menţină închis traficul aerian pe întreg teritoriul României şi astăzi, cel puţin până la ora 12.00, televiziunile de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3, au continuat să se întreacă în a transmite mesaje alarmiste despre "norul negru" de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull.

Guvernul vrea bani din energie pentru drumuri

Vânzarea unor acţiuni de peste un miliard de euro la companii energetice ar aduce fonduri necesare pentru investiţii în infrastructura rutieră. Pentru a face rost de bani la buget, guvernul ar putea scoate la vânzare, după modelul Poloniei, o serie de pachete de acţiuni la cele mai importante companii din domeniul energetic, precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Romgaz.

Cum se pierd banii europeni de frica regionalizării

Retorica naţionalistă pune în aşteptare orice demers privind eficientizarea regiunilor de dezvoltare astfel încât rata de absorbţie a fondurilor comunitare să crească considerabil. Cu o rată de absorbţie a banilor europeni puţin peste 10%, în primii doi ani de după integrare, România riscă să se aleagă din aderarea la UE mai mult cu statutul de cotizant la bugetul european decât cu cel de beneficiar. În mare parte şi pentru că "motoarele" care atrag fondurile - regiunile de dezvoltare - şi-au dovedit ineficienţa, iar orice demers de "recalibrare" a acestora este îngropat într-o retorică naţionalistă.

Cum penalizează Fiscul contribuabilii corecţi

Din cauza unor probleme de funcţionare, firmele care îşi achită contribuţiile sociale înainte de termen se trezesc cu majorări de întârziere. O firmă din Bucureşti şi-a plătit contribuţiile sociale pentru angajaţi cu câteva zile înainte să-şi depună declaraţiile în acest sens. Deşi a virat banii în conturile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după câteva săptămâni a primit o scrisoare în care era înştiinţată că are datorii la bugetele de asigurări sociale.

FINANCIARUL

Norul de cenuşă provoacă României pierderi de peste 3 mil. euro pe zi

Numai Aeroportul "Henri Coandă" înregistrează zilnic daune de aproximativ 300.000 de euro, iar Tarom de 1,1 milioane de euro. Odată cu închiderea traficului aerian în România, din cauza norului de cenuşă provenit de la vulcanul care a erupt săptămâna trecută în Islanda, CFR Călători şi firmele private de transport rutier au avut cereri peste capacitate pentru asigurarea transportului intern şi internaţional.

Autostrada Bechtel scoasă oficial de pe lista priorităţilor

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Transporturilor a declarat că "prioritatea zero zero zero" este partea de cofinanţare pentru fonduri europene nerambursabile, apoi cofinanţarea proiectelor cu bani de la Banca Europeană de Investiţii şi BERD, iar în al treilea rând proiecte publice, precum Autostrada Transilvania. Acesta a subliniat că nu sunt bani la buget pentru continuarea lucrărilor la Bechtel şi că a comunicat companiei americane să găsească ei finanţare. Puţin probabil ca Bechtel să vină cu bani de acasă, mai ales în condiţiile în care Ministerul Transporturilor nu a achitat nici restanţele pe 2009, care depăşesc bugetul alocat pe 2010.

Renault a dat greş cu Logan în India

Grupul francez Renault a anunţat că va renunţa la participaţia de 49% pe care o deţine la o companie mixtă din India, care fabrica Logan, şi că o va ceda companiei indiene Mahindra&Mahindra, care deţine restul de 51% din participaţii. Motivul: scăderea drastică a vânzărilor Logan în ultimii ani, de la aproape 26.000 de unitati în 2007/2008 la doar 5.300 de maşini în 2009/2010.

GÂNDUL

De ce îi susţine Berceanu pe regii asfaltului: Dacă îşi iau maşini de1 mil.euro, plătesc taxe în România

N-am bani!" Este leitmotivul răspunsurilor pe care ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, le-a dat ieri, la dialogul cu cititorii ziarului, la Videochatul Gândul şi apoi a apoi la Interviurile Gândul. Este şi motivul pentru care, spune ministru, "probabil că nu vom inaugura niciun kilometru de autostradă în 2010". Oricum, a precizat Berceanu, planurile nu au fost gândite strategic de la bun început, aşa că, pe hârtie, prioritar va fi, de acum încolo, tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti.

Misterul morţii subite a semnalului telefonic în Primăria lui Vanghelie

Cine bruiază semnalul telefonic în primăria lui Vanghelie? Edilul, ca să nu-l asculte Cotrocenii? Poliţia, care are sediu vizavi? Pică semnalul de la sine? Citiţi în continuare o poveste de sectorul cinci. "Alo, domnu"!!" strigă lapidar şi telefonic un paznic gătit cazon, care stă în gura uşii din capul scării primăriei, ce duce la biroul lui Vanghelie, de la care am fi vrut să aflăm, pe firul scurt, amănuntele "afacerii". E limpede, după ton, că la 5, cetăţeanului i se acordă atenţia cuvenită.

Trocul, moneda de schimb pe criza: cele mai frecvente bartere

Barterele se practică frecvent în construcţii şi imobiliare. De când a început criza, patronii au fost nevoiţi să accepte trocul ca monedă de schimb în relaţiile contractuale cu diverşi furnizori, din cauza lipsei de lichidităţi. O soluţie de compromis, nu tocmai civilizată, însă preferabilă falimentului, spun întreprinzătorii, arătând cu degetul către stat, principalul vinovat pentru blocajul financiar din economie şi care, la finele anului trecut, avea datorii de 2,67 miliarde de lei către mediul privat.

JURNALUL NAŢIONAL

Norul de la Katyn . Doliu sub cenuşă

Fără Obama, Sarkozy, Prinţul Charles, Regele Juan Carlos al Spaniei sau Angela Merkel, Polonia şi-a îngropat preşedintele mort în tragedia de acum 10 zile de la Smolensk. Deşi nu se bucura de prea multă popularitate, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a fost omagiat la Cracovia de oameni simpli, dar şi de câţiva conducători de state din lume.

Disputa pe despăgubiri. Norul "de forţă majoră"

În timp ce oficialii europeni declară că pasagerii curselor aeriene anulate din cauza norului de cenuşă ar trebui să fie despăgubiţi de companiile aeriene, cei români susţin clar şi răspicat că aceasta este o situaţie de forţă majoră, iar pasagerii nu pot fi despăgubiţi.

Topul cumpărăturilor aiuritoare

Autorităţile şi companiile de stat continuă cu seria de achiziţii publice care de care mai ciudate. Lista este plină de surprize, de la cosirea buruienilor şi servicii de testare psihologică a personalului până la veşnicele comenzi de hârtie pentru copiatoare şi eternele reparaţii ale maşinilor din curte.

ROMÂNIA LIBERĂ

Concedieri sau concedii?

În lipsa voinţei politice necesare concedierii a 100.000 de bugetari, măsură impusă de nevoia reducerii cheltuielilor statului, concediile fără plată rămân singura alternativă.Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se alătură vocilor oficiale care cer disponibilizarea în 2010 a 100.000 de bugetari. La finele anului trecut, actualul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, le spunea parlamentarilor că proiectul bugetului pe 2010 prevede economii cu salariile a 100.000 de bugetari.

Cum poate fi salvată ANI ?

Premierul Boc a anunţat că Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât România să nu piardă şansa de a scăpa de monitorizarea UE. Cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală", a declarat ieri premierul Emil Boc. El a repetat anunţul făcut vineri că Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Legea ANI, astfel încât prevederile sale să fie în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale (CCR).

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Criza auto la apogeu: Românii nu mai cumpără Dacia

Aparent, noile date privind înmatriculările de autoturisme, difuzate de MAI, nu aduc nicio surpriză pentru piaţa auto din România, o piaţă care ne-a obişnuit cu un ritm de vânzare slab, la un nivel de 50% din ceea ce se vindea anul trecut. Dincolo însă de această aparenţă există trei probleme majore: se vinde slab deşi a început "Rabla", comparaţiile ar trebui făcute cu anul 2008, iar Dacia, marca autohtonă, nu mai prezintă interes pentru români.

România ar putea ieşi din criză fără ajutor de la FMI

Soluţiile de redresare a economiei, după care guvernul Boc bâjbâie încă, sunt aplicate cu succes de Polonia şi au fost implementate şi de România capitalistă interbelică. SFin a identificat încă din ianuarie 2009 căile de urmat pentru a nu se apela la un acord de finanţare activă din partea FMI. Printre variantele enunţate atunci s-au numărat şi restructurarea companiilor deţinute de stat în anumite sectoare, cum ar fi cel energetic, şi vinderea de pachete de acţiuni către sectorul privat.

Firmele de stat devin şi mai portocalii

Companiile din subordinea ministerelor anunţă alte numiri în Consiliile de Administraţie, nou-veniţii fiind membri PDL sau oameni "buni la toate". După ce anul trecut demnitarii PDL şi-au înşurubat oamenii în adminis­traţiile firmelor de stat, acum se pregăteşte un al doilea desant portocaliu în societăţile din subordinea ministerelor. Miza nu mai este indemnizaţia de membru AGA sau CA, ci controlul firmelor de stat într-o perioadă în care abundă licitaţiile pentru achiziţii şi se pregătesc noi privatizări.

ZIARUL FINANCIAR

Verdictul analiştilor după trimestrul I: economia va creşte cu mai puţin de 1%

BCR spune că e nevoie disperată să apară o revenire a cererii interne pentru că doar exporturile nu pot relansa economia. FMI, agenţiile de rating şi analiştii băncilor la unison au început să revizuiască în jos estimările privind creşterea economică în acest an, la sub 1%, după un prim trimestru slab în care datele semnalează că România a rămas în recesiune.

-Tranzactiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un volum record în luna martie, reprezentând circa 5,3% din capitalul Fondului, în condiţiile creşterii interesului investitorilor străini. Volumul de 753,8 milioane de acţiuni tranzacţionat luna trecută este de 4,4 ori mai mare decât cel din februarie, când s-au transferat 170 mil. acţiuni, şi de cinci ori mai mare decât tranzacţiile din decembrie 2009. De altfel, din martie 2008, când a devenit posibilă vânzarea acţiunilor FP prin Depozitarul Central, şi până în decembrie 2009 s-au tranzacţionat circa 21% din acţiunile Fondului.

Cea mai grea lovitură pentru companiile aeriene din istorie 1 mld. euro pierderi directe

Impactul economic al norului de cenuşă vulcanică - în urma erupţiei vulcanului Eyjafjallajokull (vulcanul E, cum l-a numit presa) din Islanda - care a închis aeroporturile Europei şi a anulat zeci de mii de zboruri va creşte puternic în zilele următoare şi va fi din ce în ce mai semnificativ cu cât se prelungeşte criza. Scenariul pesimist: în plină criză, Europa va pierde 1-2% din creşterea economică prognozată, potrivit analiştilor citaţi de agenţia Reuters. Nici atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 nu au produs un asemenea haos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb