REVISTA PRESEI - 19.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Graniţele României, păzite şi de poliţişti europeni

"Cardinalul" Claude Guéant - ministrul de Interne francez - a explicat că Franţa a propus un dispozitiv format din poliţişti europeni care să fie detaşaţi la graniţele României. Franţa va reîncepe programele de reinserţie socio-economică pentru rromii care părăsesc de bunăvoie Hexagonul. România nu este încă pe deplin pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar Franţa este dispusă să ne ajute pentru a întruni criteriile tehnice. Acesta este, în esenţă, mesajul transmis la Bucureşti, de ministrul de Interne francez, Claude Guéant, după întâlnirea cu omologul român, Traian Igaş. Printre propunerile discutate cu românii s-a numărat trimiterea de poliţişti de frontieră din alte state UE la graniţele României.

Sergiu Nicolaescu şi-a dat demisia din PSD

Preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, senatorul Sergiu Nicolaescu, şi-a dat demisia din Partidul Social Democrat (PSD). Sergiu Nicolaescu a făcut anunţul la şedinţa grupului PSD din Senat. Potrivit unor surse social-democrate, reacţia lui Sergiu Nicolaescu de a demisiona din PSD vine după ce unii lideri ai partidului i-ar fi sugerat să renunţe la funcţia de preşedinte al Comisiei de cultură din Senat. Aceleaşi surse susţin că, în interiorul PSD, asupra lui Nicolaescu plutea suspiciunea că a bătut palma cu PDL pentru a le susţine anumite proiecte de lege, referitoare la cinematografie şi la mass-media. Înţelegere pe care Nicolaerscu ar fi făcut-o pentru a găsi sprijin din partea Puterii pentru proiectele sale cinematografice.

"Mai puţină vacanţă pentru elevii români"

Deputatul PDL Adriana Săftoiu pledează pentru scurtarea vacanţei de vară. Ea spune că vacanţele de sărbători ar putea fi mai consistente, iar elevii ar putea merge o săptămână în plus la şcoală. Vacanţa de vară din România este una dintre cele mai lungi de pe continent, în timp ce elevii români sunt printre cei mai slabi din Europa. În România, vacanţa mare este cu adevărat mare. Elevii români se bucură de soarele verii timp de trei luni, la fel ca bulgarii, grecii şi italienii. Aceştia din urmă au însă câte şase zile de şcoală pe săptămână. În schimb, elevii din nordul continentului au o vacanţă de numai şase săptămâni. Românii au şi un an şcolar foarte scurt: 35 de săptămâni, faţă de 41 în Danemarca sau în Marea Britanie.

Dama de la Transporturi dă şah la regii asfaltului

Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu, a trimis ieri o notificare de reziliere a contractului pentru tronsonul de autostradă Moara Vlăsiei-Ploieşti. Dorinel Umbrărescu (UMB Spedition), Costel Căşuneanu (Pa&Co International) şi Dan Besciu (Euroconstruct) riscă penalităţi pentru că au părăsit şantierul viitoarei autostrăzi. Pentru constructorii de pe şantierele de infrastructură se îngroaşă gluma: la scurt timp după mutarea-surpriză prin care contractul cu grupul francez Colas (desemnat pentru construcţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa) a fost reziliat, a urmat atacul penalităţilor de peste 42 de milioane de euro aplicate companiilor care au încălcat unele clauze contractuale. Acum, jocul Damei de la Transporturi (Anca Boagiu, şefa ministerului) îi vizează direct pe regii asfaltului, puşi să dea socoteală pentru neregulile semnalate pe tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti.

Grecia continuă să destabilizeze economia UE

Grecia nu-şi va mai putea rambursa datoriile, cred oficialii FMI. Efectele asupra economiei Uniunii Europene vor fi semnificative. Guvernele care au împrumutat Atena cu 80 de miliarde de euro ar putea pierde aceşti bani, iar sistemul bancar european ar putea intra în colaps. La aproape un an de când a fost salvată de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional cu 110 miliarde de euro, Grecia încă dă bătăi de cap oficialilor europeni. Speculaţiile privind intrarea Atenei în incapacitate de plată au cauzat ieri deprecierea monedei unice cu până la 0,9% în raport cu dolarul pe bursa londoneză. Situaţia a fost agravată de declaraţiile oficialilor FMI, care au spus că Grecia nu va mai face faţă datoriilor şi că ar trebui să ia în considerare restructurarea acestora.

Mafia celulelor stem: negociere ca la piaţă cu spitalele

Mai multe persoane au pus la cale, fără autorizaţie, o afacere cu ceea ce specialiştii numesc tratamentul viitorului: celulele stem. Peste 20 de femei s-au trezit că le-au fost recoltate celule stem, însă firma care se voia ca fiind revoluţionară în domeniu nu avea autorizaţie de funcţionare.

Udrea: Susţinătorii lui Blaga atacă Guvernul

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, că remarca preşedintelui la adresa lui Vasile Blaga, conform căreia democrat-liberalii nu trebuie conduşi de un "caporal", nu a făcut decât să corecteze nişte informaţii. "Eu am constatat că, din păcate, colegii din moţiunea domnului Blaga atacă Guvernul. Este un lucru nepermis pentru că şi ei au făcut parte din acest Guvern. Şi, în plus, este un Guvern al PDL, nu este un Guvern al moţiunii domnului Emil Boc", a spus şefa PDL Bucureşti, înainte de a intra în şedinţa conducerii democrat-liberalilor.

Ministrul Botiş anunţă că demisionează dacă se dovedeşte că se află într-un conflict de interese

Realitatea TV susţine că EuroActiv Bistriţa, un ONG condus de sefa de cabinet a ministrului Ioan Botiş, a absorbit fonduri europene, dar şi fonduri de la Guvern. Televiziunea a demonstrat că ONG-ul are sediul chiar în locuinţa ministrului. Un ONG care a primit fonduri europene are sediul acasă la Ioan Botiş iar soţia ministrului, consilier la această firmă, este plătită din bani europeni, potrivit Realitatea. "Nu sunt în această asociaţie. Nu am nicio calitate. Asociaţia are un sediu pe strada Industriei şi până îşi termină sediul au un sediu la mine, dar nu în baza unui contract. Stau acolo temporar. Nu sunt asociat, nu sunt membru", a spus Botiş într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Finlandezii dau fiori zonei euro

"Adevăraţii finlandezi" au devenit a treia forţă politică din Finlanda şi ar putea bloca salvarea statelor membre UE lovite de criză. Conservatorii au câştigat alegerile legislative de duminică din Finlanda impunându-se la limită în faţa socialiştilor şi a naţionaliştilor.

Parlamentul de la Budapesta a dat undă verde noii Constituţii ultraconservatoare

Noua constituţie a Ugariei a fost adoptată de Parlament, cu 262 de voturi pentru, 44 împotrivă şi o abţinere, transmite AFP. Numită ultraconservatoare, noua Constituţie are la bază proiectul premierului Viktor Orban, care face trimitere la divinitate şi la familia tradiţională. Opoziţia a calificat-o drept "puci" constituţional de opoziţie, transmite Mediafax. Constituţie adoptată va fi semnată în a doua zi de Paşte, de preşedintele Parlamentului ungar şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012. Printre altele noua lege fundamentală a Ungariei promite să ocrotească "unitatea spirituală şi intelectuală" a naţiunii maghiare, "ruptă în mai multe părţi în timpul furtunilor istoriei". Pe de altă parte, există foarte multe voci critice care atrag atenţia că această Constituţie încalcă libertăţile fundamentale şi e un mijloc folosit de premier pentru a-şi consolida puterea.

CURENTUL

Şeful CNAS: Cele 67 de spitale au fost închise degeaba

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat ieri, la grupul parlamentar al PDL de la Camera Deputaţilor, că cele 67 de spitale închise la ordinul ministrului Cseke Attila au fost închise degeaba deoarece economia făcută la buget e de doar 20 de milioane de euro anual, ne-au declarat surse participante la discuţie. Conform informaţiilor noastre, şeful CNAS i-a informat pe deputaţii PDL că pierderile Casei se cifrează undeva la 700 milioane de euro anual, iar principala problemă o reprezintă nu spitalele, ci medicamentele compensate. Astfel, Cseke refuză să anuleze ordinul dat în iulie 2008 de liberalul Eugen Nicolăescu, ordin care reglementează medicamentele compensate şi care a fost conceput extrem de generos la vreme aceea, mai ales că veneau alegerile.

Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a dat girul pentru Ioana Vârsta, "diplomata" lui SOV

În urmă cu circa o săptămână, ziarul "Curentul" a scris despre lansarea cărţii Ioanei Vârsta - "Protocol şi etichete diplomatice" - sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Lucrarea Ioanei Vârsta a fost inclusă în "Repere editoriale la MAE", program derulat de această instituţie pentru a veni în sprijinul cărţilor ce au ca tematică istoria, relaţiile internaţionale şi alte aspecte ce ţin de arta diplomaţiei. Până în acest punct totul pare minunat, însă lucrurile se complică atunci când doamna Ioana Vârsta este urmărită în două dosare penale, ambele alături de foşti miniştri - Monica Iacob Ridzi şi Cristian Diaconescu. Ambele cazuri fac referire la contractele de PR şi materialele promoţionale pe care Ioana Vârsta şi soţul său, Horia Mihălcescu, un interpus al afacerilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, le puneau la dispoziţie celor doi miniştri prin firma Red.

Căprăria, de Tia Şerbănescu

Dacă dl. Blaga n-a reacţionat, dl. Cezar Preda a replicat: "orice caporal are în raniţă bastonul de mareşal". Dacă nu i-l fură cineva. Deşi era ziua sa onomastică, dl. Crin Antenescu a ieşit seara la Antene declarând că "Băsescu e un preşedinte de mahala" iar "PD n-a mai avut preşedinte de la Petre Roman"( Pierre şi Michel, pentru avizaţi), aflat acum în PNL după ce l-a smotocit bine la mineriadă. Asta e ca şi cum ai spune că PNL n-a mai avut preşedinte de la dl. Iliescu (pe Stolojan) şi de la CNSAS (pe Quintus) ci de la dl. Stolojan (pe Tăriceanu). Iar PSD n-are preşdinte nici acum căci dl. Ponta a sărit iar de pe pista de carting: "Băsescu e o legumă politică şi e condus de Udrea şi de grupul mafiot al acesteia". Cu câteva retuşuri (Dragnea în loc de Udrea), dl. Ponta şi-a făcut un autoportret foarte reuşit. Aşadar, box: să moară căprăria vecinului.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum a ratat statul un pot de 500 mil. euro

SUA au închis giganţii mondiali ai pokerului online şi anchetează 11 persoane pentru fraudă şi spălare de bani.În România, aceleaşi firme continuă nestingherite să opereze prin intermediul off-shore-urilor fără să plătească impozite. Pentru ca acestea să opereze legal, statul ar trebui să le ofere un mediu fiscal favorabil. Potrivit unei estimări realizate anul trecut de revista Capital, aproximativ 500.000 de români jucau poker pe Internet. Potrivit aceleiaşi surse, site-urile de profil care activează în România au generat un rulaj de 500 de milioane de euro. Ce a ajuns în vistieria statului? Nimic. De ce? Pentru că acestea nu sunt înregistrate la Registrul Comerţului în România, fiecare deţinând autorizaţii offshore. În lume sunt trei mari companii care deţin site-uri de tip cazino. La noi sunt activi doi mari pariori: Pokerstars şi Full Tilt Poker.

Nu vrea nimeni să cumpere City Mall

Deşi la a doua licitaţie preţul de pornire a fost cu 3,5 mil. euro mai mic, niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini. Lichidatorul judiciar va căuta, împreună cu creditorii, alte modalităţi de valorificare a activului.

Bursa americană strigă AAAuuu!!!

Standard & Poor"s a redus perspectiva de la stabilă la negativă pentru rating-ul AAA al titlurilor de stat ale SUA. Pieţele financiare au reacţionat violent, principalii indici bursieri pierzând aproximativ două procente. Vânzările au fost agresive şi în piaţa bondurilor americane, singurul refugiu fiind aurul care s-a apropiat de un maxim istoric de 1.500 USD/uncie.

De ce fel de infrastructură au nevoie maşinile electrice?

Renault încearcă să încheie parteneriate cu primăriile oraşelor cu peste 100.000 de locuitori, în vederea dezvoltării infrastructurii necesare maşinilor electrice, costurile ridicându-se la ordinul sutelor de mii de euro, pentru o singură staţie de încărcare. Din infrastructura de alimentare a maşinilor electrice vor face parte staţiile Quick Drop, unde bateria automobilului poate fi înlocuită cu una încărcată, bornele de încărcare rapidă, unde posesorul de vehicul electric va putea alimenta acumulatorii în câteva zeci de minute şi sistemele Wall Box, care pot fi instalate şi la domiciliul clientului, caz în care timpii de încărcare cresc cu până la opt ore. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că de săptămâna viitoare programul "Rabla" va putea fi accesat şi de cei care doresc să cumpere autovehicule electrice, aceştia primind în locul unei maşini casate şase vouchere, în valoare totală de peste 5.000 de euro.

Ce şanse are Portul Constanţa să devină o rută comercială majoră?

Pârvan: Este realizabil, dar problema este cum ajungem până la Portul Constanţa, nu avem infrastructură. România are potenţial de a deveni una dintre rutele comerciale majore în viitor, prin intermediul Portului Constanţa, dar este nevoie de unele modificări legislative, printre care amânarea plăţii TVA la import pentru toate companiile, indiferent de cuantumul importurilor, potrivit PwC.

Traian Băsescu a discutat cu Ilham Aliyev despre participarea SOCAR la privatizările din România

"Faptul că o companie de talia SOCAR a început să devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească este un lucru extrem de important pentru noi, pentru că astfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice, care va ţine preţurile în frâu şi pentru populaţie, şi pentru industrie". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a discutat cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre posibilităţi de participare a SOCAR în procese de privatizare din România, apreciind intrarea companiei pe piaţa locală a distribuţiei de carburanţi, cu perspectiva extinderii, ca extrem de importantă, conform Mediafax. "

EVNIMENTUL ZILEI

Visul de şapte decenii al Chinei e aproape de realitate: Varyag se pregăteşte pentru lansarea în Pacific

Puterea militară a Beijingului a primit, recent, o nouă infuzie de încredere, după ce agenţia oficială de ştiri Xinhua a publicat fotografii ale portavionului sovietic Varyag, achiziţionat de asiatici în 1998 şi supus unei recondiţionări masive. Nava e considerată de specialişti o bornă fundamentală în procesul care ar putea sfârşi prin schimbarea balanţei de putere în cel mai mare ocean de pe Terra. În vara lui 2010, decidenţii politici de la Beijing "scăpau" pe canalele media oficiale informaţii referitoare la programul de operaţionalizare a rachetelor Dong Feng 21D, considerate capabile să scufunde portavioane din clasa Nimitz. În ianuarie 2011, un site militar chinez şi mai multe bloguri de profil au afişat fotografii ale primului avion de generaţia a cincea produs de China, J-20.Iar anul acesta ar putea consfinţi intrarea ţării asiatice în cercul select al statelor care deţin şi operează portavioane.

Caricaturistul Albert Poch, lăsat a doua oară fără casă de un criminal de război

În anii "40, caricaturistul Albert Poch a fost alungat din casă prin ordinul unui ministru al lui Antonescu. Urmaşii acestuia îl somează acum să evacueze locuinţa din Bucureşti. După aproape 70 de ani, Albert Poch e la un pas să rămână din nou fără locuinţă după ce urmaşii lui Constantin Cotty-Stoicescu au primit înapoi o clădire care i-a aparţinut ministrului, clădire în care caricaturistul are un apartament. Retrocedarea e ilegală, zice Poch, care adaugă că fostul ministru al justiţiei e criminal de război, deci urmaşii săi n-au dreptul legal la restituire. "Din cauza lui mi-am pierdut o parte din familie şi am rămas fără casa natală, în iarna lui 1941. Stoicescu a susţinut în guvern adoptarea legii Germaniei hitleriste pentru soluţionarea problemei evreieşti, adică exterminarea, concluzionând că în felul acesta < îi lichidăm pe toţi, nu ne scapă nici unul >.

Fregata "Regele Ferdinand" pleacă vineri spre Libia

Fregata "Regele Ferdinand", având la bord un echipaj de 205 marinari şi doi ofiţeri de stat major, va pleca vineri spre Marea Mediterană, unde va participa, alături de forţele NATO la misiunea de instituire a embargoului împotriva Libiei. Informaţia a fost confirmată de surse oficiale din Ministerul Apărării Naţionale (MapN), dar şi de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit cărora, "cu prilejul plecării în misiune internaţională a Fregatei 221, "Regele Ferdinand", vineri, la ora 9.50, în portul militar Constanţa, Înaltpreasfinţitul Teodosie va rosti rugăciunea de binecuvântare şi sfinţire a corabiei şi de plecare în călătorie".

Boc câştigă un meci important în PDL

Democrat-liberalii au renunţat ieri la triplarea numărului de delegaţi la Congres, optând pentru o formulă restrânsă de 1.400 de delegaţi. Calculele taberelor din PDL se refac. Dacă în urmă cu o săptămână bătuseră palma pentru triplarea numărului de delegaţi la Congresul din mai, după ieşirea din weekend a preşedintelui Traian Băsescu, susţinătorii lui Emil Boc s-au repoziţionat şi au mers pe varianta iniţială în care şeful partidului să fie ales de aproape 1.400 de delegaţi. Totul în condiţiile în care deja se făcuseră demersuri pentru închirierea Sălii Palatului în care ar fi încăput peste 4.000 de delegaţi. Decizia a fost luată ieri de Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL cu 14 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", acestea din urmă venind din partea susţinătorilor lui Vasile Blaga.

Nu pierdem Ardealul, ci ne pierdem minţile şi ceva bani de la UE. Autor: Sorin Ioniţă

Pentru cine n-a observat, odată cu intrarea în UE şi spaţiul Schengen, probabil la sfârşitul acestui an, dacă om putea să-l ungem cu ceva pe Sarkozy, dispar consecinţele practice ale Tratatului de la Trianon, marota radicalilor maghiari. Cu alte cuvinte, se şterge graniţa fizică dintre Ungaria şi România. Deja cumpărarea de case şi terenuri într-o parte sau alta a frontierei e la liber, iar impresia mea este că mai mulţi români din Oradea, Arad şi Timişoara îşi iau a doua locuinţă în Ungaria, decât invers - maghiari care să se stabilească la noi. Pe de altă parte, mai mulţi investitori mici şi medii unguri îşi fac firme în România decât o fac ai noştri la ei; să fie primiţi, şi unii, şi alţii. După cinci ani de rezidenţă, românii vor vota în alegerile locale din comunele ungureşti unde s-au stabilit. În timp, dacă se strâng suficient de mulţi şi chiar au chef să se implice, vor putea influenţa în mod serios viaţa politică locală de acolo.

FINANCIARUL

Aurul depăşeşte toate aşteptările analiştilor. A urcat la 1.496 $/uncie, o nouă valoare-record

Alt salt fulminant pentru metalul galben, care a înregistrat ieri o nouă valoare-record, de 1.496,40 $/uncie. O creştere de peste 11 $ faţă de cotaţia de vineri, de 1.485 $/uncie. Prins de val, argintul a urcat, la rândul său, la 43,37 $/uncie, cea mai bună per­for­manţă începând din 1980. Surprinşi de această evoluţie, experţii au recunoscut că nu înţeleg cauzele scumpirii galopante. În ultimă instanţă, de vineri până ieri nu s-a întâmplat nimic extraordinar care să justifice graba investitorilor de a opta în favoarea metalelor preţioase, refugiu tradiţional în faţa unor pericole majore.

"Regii asfaltului" vor pierde Autostrada Moara Vlăsiei - Ploieşti. Au încasat însă 118 mil. euro

După rezilierea contractului în valoare de 224 de milioane de euro cu firma franceză Colas, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a renunţat la "regii asfaltului" Dorinel Umbrărescu, Costel Căşuneanu şi Dan Besciu. Mai exact, CNADNR a reziliat contractul de pro­iectare şi execuţie a Autostrăzii Bucureşti - Braşov, secţiunea Bucureşti - Ploieşti, km 19+500 - km 62+000, încheiat cu firmele Spe­di­tion UMB, PA&CO Interna­tional, Eurocons­truct Trading "98 şi Teh­nostrade, după ce consorţiul a părăsit şantierul cerând ma­jorarea tarifului lucrării cu 47%.

Chinezii au 300 mld. $ şi caută proiecte de infrastructură în UE. Ce şanse avem să prindem şi noi ceva?

Statul încearcă să găsească soluţii de finanţare pentru două autostrăzi importante: Piteşti - Sibiu şi Comarnic - Braşov. Un fond chinez de stat cu active de 300 de miliarde de dolari, China Investment Corp, caută oportunităţi de investiţii în Europa. Chinezii au în vizor proiectele legate de infrastructură, considerând modelul de parteneriat public-privat din Europa mult mai bun decât cel din SUA. Chiar dacă România se "mândreşte" cu un dezastru în infrastructură, are şanse mari de a rata şi această oportunitate.

Sărbătorile pascale salvează afacerile cu carne de miel, şi aşa în cădere accelerată

Pentru acest an, reprezentanţii din industria de profil se aşteaptă la o scădere semnificativă a vânzărilor. Preţul la carnea de miel s-a majorat în medie cu 15%. Din cauza creşterilor de preţ la carnea de miel cu 15% şi a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, vânzările vor scădea anul acesta atât pe plan intern, cât şi la export, spun reprezentanţi din industria de profil, consultaţi de "Fin.ro". "Vânzările la carnea de miel sunt în regres total. Pe plan intern salariile s-au micşorat, puterea de cumpărare a scăzut continuu, iar producătorii şi comercianţii majorează preţurile.

Depozitele străinilor în băncile din România au crescut cu 14% în ultimul an, la 3,34 mld. euro

Unul dintre principalele motive ale acestei evoluţii îl reprezintă faptul că instituţiile de credit încă oferă dobânzi mai mari la depozitele la termen. Românii deţineau la finalul lunii decembrie în afara ţării economii în valoare totală de 3,38 miliarde de euro. Depozitele deţinute de străini în băncile româneşti au atins în luna februarie a acestui an un nivel de 14,1 miliarde de lei (3,34 miliarde de euro), în scădere cu 1,4% faţă de luna precedentă, dar în urcare cu 14,4% comparativ cu perioada similară din 2010. Nerezidenţii s-au orientat în special către depozitele în euro, unde au depus o sumă totală de 11,4 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), cu 15,1% mai mult decât în luna februarie a anului anterior. Restul fondurilor, de 2,7 miliarde de lei (640,5 milioane de euro), au mers către economiile în moneda naţională. Faţă de acelaşi interval din 2010, depozitele străinilor în lei s-au majorat cu 10,65%.

Ce ar trebui să înveţe Bursa de la firme private: marketingul agresiv aduce clienţii, nu scandalurile

Problema BVB nu este sediul, ci faptul că pe nimeni nu interesează unde este acesta. Dacă întrebi 10 persoane la întâmplare de pe stradă ce este aia bursă, cinci nu or să ştie, iar patru or să spună că este "bursa de la şcoală", a spus un broker de pe piaţa de capital, pentru a arăta cât de puţin cunoscută este Bursa de la Bucureşti publicului larg. BVB şi-a propus în mod constant în ultimii ani să crească numărul investitorilor pe piaţa de capital, dar a făcut foarte puţine în ceea ce priveşte ajungerea la publicul larg. Marea problemă a pieţei de capital locale este numărul redus al investitorilor de retail, spuneau recent oficialii Franklin Templeton, în pofida faptului că BVB şi-a stabilit de câţiva ani drept obiectiv atragerea mai multor persoane pe Bursă, şi au făcut deseori comparaţie cu Polonia, unde sunt aproximativ 1,5 milioane de investitori, în timp ce în România conturile active de-abia ajung la 10.000.

JURNALUL NAŢIONAL

Ministrul Botiş ar putea demisiona

Ioan Botiş, ministrul Muncii, se află într-un grav conflict de interese în urma căruia ar putea fi forţat să îşi dea demisia. Soţia ministrului, Ligia Botiş, este consilier la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa firmă care se ocupă de medierea, formarea şi consilierea profesională, activitate asimilabilă oricărui centru AJOFM şi care a beneficiat de fonduri din partea UE, nerambursabile, dar şi guvernamentale, în valoare toatală de 2,1 milioane lei. Deşi firma e înfiinţată încă din anul 2007, dosarul de finanţare a fost depus imediat după ce Botiş a ajuns ministru şi, concidenţă sau nu, în doar o lună a fost aprobat. Mai mult, sediul Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa este acelaşi cu domiciliul ministrului Botiş, după cum reiese din declaraţia acestuia de avere.

TVR pupă poalele lui Boc, Udrea, şi Flutur

Paştele în Bucovina, cu cioban paranoic - ediţie nouă. Sâmbătă, 16 aprilie, Televiziunea Română, umilă slugă a Puterii, a băgat în casele românilor, prin graţia Marinei Almăşan, un dezgustător cocteil de kitschuri. Ouă gigantice, bundiţe de dihor, o mizanscenă menită a-i pune în valoare pe amfitrionul Gheorghe Flutur şi mai ales pe invitaţii-surpriză: Elena Udrea şi Emil Boc. Propaganda electorală fără perdea a condimentat expoziţia de bucate bucovinene. Reţeta indigestiei sigure.

A 13-a asumare într-o zi de 18

Cifra e cu ghinion pentru profesori ale căror salarii vor fi plafonate. Dascălilor li s-a blocat accesul la şedinţă. Premierul Emil Boc şi-a angajat luni, din nou, răspunderea în faţa Parlamentului. De data aceasta, prim-mi­nistrul şi-a asumat proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în 2011 a personalului didactic şi Codul de dialog social. La cele două şedinţe comune au fost prezenţi doar reprezentanţii puterii. Aşa cum au promis, deputaţii şi senatorii USL nu au intrat în sală. Nu au intrat în sală nici câţiva reprezentanţi ai profesorilor, întrucât paznicii intrărilor din lojele de deasupra sălii de plen i-au pus pe drumuri de câteva ori, trimiţându-i să-şi facă legitimaţii speciale. Profesorii veniseră la o acţiune organizată de USL şi pentru că tot se aflau în Parlament au venit să asiste şi la discursul premierului.

RCS & RDS va prelua UPC România într-o tranzacţie de 350 milioane euro

15 aprilie 2011 - 12:16 Twitter Facebook Email ImprimăGrupul de telecomunicaţii RCS & RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea, Zoltan Teszari, este în fazele finale ale negocierilor pentru preluarea UPC România cu gigantul american Liberty Global, în cadrul unei tranzacţii de aproximativ 350 milioane de euro (peste 500 milioane de dolari), susţin surse din piaţă. In "cărţile" tranzacţiei este inclus şi un swap (schimb) de active pe piaţa din Ungaria, unde, de asemenea, RCS & RDS deţine o poziţie puternică în piaţă, adaugă sursele citate. În acest moment, compania controlată de Zoltan Teszari este în faza structurării pachetului financiar cu care va acoperi tranzacţia cu UPC. RCS & RDS a înaintat în urmă cu mai multe săptămâni băncilor mari de pe piaţă o cerere de finanţare, între circa 150 şi peste 200 milioane de dolari, de care are nevoie pentru a finanţa o parte din tranzacţie.

NAŢIONAL

Serviciile bănuiesc unde a fugit miliardarul oltean, dar nu pot interveni: Dinel "Nuţu" Staicu se ascunde în Bolivia!

Aşa după cum ne-am obişnuit, mi­niştrii de Interne sunt ultimii care află ce se întâmplă prin propria ogradă. Excepţie nu face nici "exterminatorul" de poliţişti Traian Igaş, care a recunoscut că "habar nu am pe unde ar putea fi Dinel Staicu". Iată însă că sunt şi structuri care cam bănuiesc pe unde s-a refugiat cel care a reuşit să părăsească ţara cu un alt nume, imediat după condamnarea sa definitivă la şapte ani de puşcărie. Atâta doar că "pontul" nu ajută prea mult autorităţile de la Bucureşti, pentru că în Bolivia, ţara unde sursele noastre susţin că ­s-ar ascunde afaceristul, nici măcar braţul lung al justiţiei SUA nu ajunge...

Un cercetător de la Universitatea Cambridge a rezolvat o contradicţie biblică. Cina cea de Taină a fost într-o zi de miercuri!

Creştinii consideră Joia Mare ziua când Iisus a luat ultima cină cu apostolii săi. Apoi, seara, a fost arestat, dus de la Ana la Caiafa, care erau marii preoţi ai Ierusalimului, iar în final, judecat de Pilat din Pont, guvernatorul roman, şi torturat de soldaţii săi. Toate acestea într-o singură noapte! Nici cei patru evanghelişti nu au căzut întru totul de acord asupra evenimentelor din acea noapte. Profesorul Colin Humphreys, cercetător în cadrul Universităţii Cambridge, susţine că ştie de ce sunt toate încurcăturile de date şi evenimente care privesc Paştele creştinilor. El a descoperit că Cina cea de Taină a avut loc miercurea şi că Iisus a fost prins miercuri seara şi judecat şi torturat joi. În cartea sa "Misterul Cinei de Taină", prof. Humphreys coroborează referirile biblice despre Paştele evreilor, datele istorice şi cercetări astronomice pentru a reconstitui ultimele zile ale lui Iisus pe pământ.

Petrom pune flexul pe rafinării!

În ciuda faptului că pentru două dintre activele Petrom există oferte de cumpărare, compania a decis în mod surprinzător să le închidă şi să scoată profit din vânzarea acestora la fier vechi. Rafinăria Arpechim Piteşti şi combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim sunt cele două societăţi care vor urma să ajungă bucăţi la fier vechi. Pentru rafinăria de la Piteşti a existat un interes din partea unui fond de investiţii american, dar şi din partea Oltchim care a şi cumpărat petrochimia de la Arpechim. De cea de a doua interesul a venit din partea patronului InterAgro, Ioan Niculae, care spune că a trimis, de un an, o ofertă financiară de "zeci de milioane de euro" şi care i-a fost refuzată acum trei săptămâni de Petrom. "Parcă ar vrea expres să le taie.

PUTEREA

Preşedintele (Im)Parţial. Cum a intervenit Traian Băsescu în activitatea internă a PDL

Preşedintele Traian Băsescu şi Administraţia Prezidenţială au ţinut să declare că nu se implică în campania internă din PDL pentru desemnarea noului preşedinte al partidului de guvernământ. "Păi, unde aţi văzut implicarea?". Fix acesta a fost răspunsul lui Traian Băsescu la întrebarea cum se împacă echidistanţa impusă de Constituţie cu implicarea sa "pe faţă" în bătălia pentru preşedinţia PDL. Răspunsul şefului statului contrastează puternic cu faptele şi vorbele sale din ultimii doi ani, din care reiese fără doar şi poate că el a fost tot timpul activ implicat în viaţa partidului şi, mai ales, în alegerile privind şefia PDL. Ziarul "Puterea" a realizat o trecere în revistă cronologică a intervenţiilor lui Traian Băsescu în activitatea de partid. Rămâne să trageţi dvs. concluzia dacă Traian Băsescu îl favorizează sau nu pe Emil Boc în detrimentul lui Vasile Blaga.

Şansele lui Blaga la şefia PDL scad văzând cu ochii delegaţilor. Băsescu a întors o decizie a conducerii partidului în favoarea lui Boc

Biroul Permanent Naţional al PDL a refuzat propunerea taberei lui Vasile Blaga de a mări numărul de delegaţi de la Congresul din 14 mai, de la 1.409 la 4.000. Decizia conducerii democrat-liberale este percepută în interiorul partidului ca o nouă înfrângere a secretarului general după ce, cu o zi înainte, preşedintele Traian Băsescu l-a atacat dur şi a spus că preferatul lui rămâne Boc.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce fac parlamentarii facultate. Negoiţă: "Nu ştiu de ce m-am înscris"

"Am luat facultatea ca un hobby" sau "îmi era la îndemână să merg la acea universitate". Cu astfel de argumente, unii deputaţi tineri din România explică de ce au ales să se înscrie la o anumită instituţie de învăţământ. Astfel, două treimi dintre tinerii noştri parlamentari au ajuns să urmeze universităţi considerate mediocre sau foarte slabe, potrivit criteriilor internaţionale. În România există 52 de deputaţi care au mai puţin de 40 de ani. Aceştia fac parte din primele generaţii care nu s-au format în sistemul universitar comunist, putând fi consideraţi tinerele speranţe politice ale României. Din păcate însă, pregătirea lor academică nu este un atu în favoarea acestei teorii.

O americancă de origine română a iniţiat la San Diego o expoziţie cu obiectele tradiţionale ale familiei sale

Zeci de mii de americani au admirat în San Diego obiectele tradiţionale ale unei familii ţărăneşti din România de la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20. Este vorba despre expoziţia de artă populară românească bazată pe donaţiile Luciei Ionescu Kanchenian, o fostă cercetătoare româncă, plecată de aproape 50 de ani din ţară. Expoziţia "Between East and West" (Între Est şi Vest) din Muzeul Internaţional Mingei din San Diego- una dintre principalele atracţii turistice din sudul Californiei- a funcţionat între august 2010 şi aprilie 2011, fiind dedicată artei folclorice româneşti. "Mă rog ca, fără telescoape şi costume de astronauţi, voi şi generaţiile următoare de pe glob să puteţi vorbi cu stelele ca ciobanii noştrii de demult"-Lucia Ionescu Kanchenian.

Mizele vizitei lui Băsescu în Azerbaidjan: energie şi implicare în privatizare. România începe colaborarea militară în caucaz

Parteneriatul strategic cu Azerbaidjanul are o componentă militară consistentă, dar vizează şi cooperarea energetică. Pentru Bucureşti, această ţară este puntea către zona caspică. Azerbaidjanul şi România vor începe o colaborare în domeniul tehnicii militare, după cum a declarat Traian Băsescu ieri, după ce a semnat împreună cu omologul său Ilham Aliyev, Planul comun de acţiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre cele două state.

ZIARUL FINANCIAR

Apartamentele noi sunt la fel de scumpe în lei ca în 2008

Preţurile locuinţelor din cinci dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din Capitală au scăzut în lei cu doar 2-3% pe parcursul ultimilor trei ani, în ciuda perioadei de recesiune care a dus la blocarea tranzacţiilor, potrivit unei analize a ZF. În euro, dezvoltatorii au redus preţurile cu 15-17%, dar deprecierea cursului leu/euro cu circa 13% a anulat astfel discounturile operate de către investitorii imobiliari. În cele cinci proiecte analizate au fost construite 2.500 de locuinţe, dar care au aproape 900 de unităţi nevândute, la preţuri în lei comparabile cu cele de la începutul crizei.

Revoluţia fondurilor de investiţii la BVB, înfrântă de procedură

Demersul unui grup de 24 de acţionari, reprezentând 30% din capita­lul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin care aceştia propuneau înjumă­tă­ţi­rea capitalului operatorului bursier şi dis­tri­buirea diferenţei de 38,3 mil. lei (9,3 mil. euro) către acţionari şi votul cumulativ pentru membrii CA, a eşuat pentru că propunerile acestora nu au îndeplinit toate condiţiile de "formă şi fond" pentru a fi incluse pe ordinea de zi a AGA din 29 aprilie. Astfel că ordinea de zi a AGA din 29 aprilie rămâne neschimbată: acordul de principiu asupra fuziunii cu Bursa de la Sibiu, bugetul pe 2011, distribuirea unui dividend brut de 0,7015 lei/acţiune, confirmarea în funcţia de administrator a lui Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Acţiunile BVB au pierdut ieri 2,2%, închizând şedinţa de tranzacţionare la preţul de 41,8 lei. Capitalizarea BVB este de 78,6 mil. euro.

Cine sunt cei şapte candidaţi care aspiră a un loc în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Şapte persoane şi-au depus candidaturile pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP), organismul care supraveghează administrarea fondului de către americanii de la Franklin Templeton, potrivit unei raportări transmisă de fond Bursei de Valori. În prezent, Comitetul Reprezentanţilor are un loc vacant, în urma demisiei avocatului Corin Trandafir, care a reprezentat până acum interesele moştenitorilor lui Nicolae Malaxa, care se numără printre cei mai mari acţionari ai fondului, cu peste 5% din acţiuni. Pe lista de candidaţi se regăsesc trei persoane propuse de Ministerul Finanţelor: Doru-Petru Dudaş, director general în cadrul Ministerului de Finanţe, Daniel Povîrnaru, Consilier Cabinet Secretar de Stat Ministerul Finanţelor Publice, şi Simion Dorin Rusu, consilier personal al ministrului economiei. Avocatul Florentin Timoianu este propus pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor de Georgia Palade Van Dussen, unul dintre moştenitorii lui Malaxa. Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) candidează în nume propriu, sperând să obţină o sprijinul micilor investitori, dar şi pe cel al fondurilor de investiţii din acţionariatul fondului. Pe listă se mai află Eugen Bredean, director adjunct în cadrul Electrica SA, şi Panca Daniel, casier la firma Gimiad Impex SRL din Focşani, ambii candidând în nume propriu.

Ce stă în spatele aprecierii din ultima lună a forintului, zlotului şi leului

Monedele din Europa Cen­trală şi de Est sunt pe val, în ultima lună, zlotul polonez avan­sând cu 3,4% în raport cu euro, forintul ungar şi leul cu 2,6%, scrie Financial Times. Chiar şi în condiţiile aprecierilor mai substanţiale ale altor monede de pe pieţele emergente, ratele de creştere ale celor trei monede sunt surprinzătoare. Ce arată acestea despre economiile din regiune şi despre evoluţia viitoare a acestora? Unul din factorii aflaţi în spatele aprecierii monedelor este reprezentat de creşterea solidă a economiei germane care generează comenzi pentru producătorii orientaţi la export din această regiune. Un alt punct de atracţie este reprezentat de ratele dobânzii aflate în creştere, băncile centrale din regiune aplicând majorări ca reacţie la presiunile inflaţioniste generate în principal de creşterea preţurilor la alimente şi petrol la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb