REVISTA PRESEI 19.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 19 aprilie 2014

ADEVARUL

Confruntarea preoţilor: Unde se rupe creştinismul între Biserica Ortodoxă şi cea Catolică, de Paşte

În acest an, ortodocşii şi catolicii serbează Paştele în aceeaşi zi. Deşi există diferenţe între cele două rituri, creştinii sunt de acord că Paştele e cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii în jurul căreia gravitează toate celelalte. "Biserica Ortodoxă şi cea Catolică sunt, aşa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea, doi plămâni ai aceluiaşi trup care respiră aceleaşi adevăruri de credinţă", spune monseniorul Ieronim Iacob, parohul Bazilicii Sf. Anton de Padova din Constanţa, locul unde există un forum al celor trei culte, ortodox, catolic şi musulman. Cei doi "plămâni" semnifică Orientul, adică ortodoxismul, şi Occidentul, catolicismul. Ei fac parte din trupul unic al bisericii pentru că "biserica este trupului lui Isus". "Esenţa este aceeaşi, doar modul de prezentare îmbracă formele locului", adaugă calm monseniorul din Dobrogea. Diferenţa doctrinară majoră dintre ortodoxism şi catolicism, explică teologul Radu Preda, o constituie "primatul papal şi infailibilitatea papei". Sfintele Paşti înseamnă bucurie, lumină, înfrângerea morţii, confirmarea existenţei vieţii după moarte. Nu e important când sărbătorim Paştele, ci cum le sărbătorim.

Băsescu pierde teren: ANRP cere în instanţă anularea retrocedărilor de la Nana

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor cere în instanţă, la solicitarea Corpului de Control al premierului, anularea retrocedărilor făcute pentru 60 de hectare din terenul de la Nana, deţinut de familia preşedintelui Traian Băsescu. Reprezentanţii ANRP au depus astăzi cererea de anulare a retrocedărilor, la Judecătoria Olteniţa, după verificările efectuate de Corpul de Control al premierului, care a întocmit un raport dat publicităţii în urmă cu câteva zile. Potrivit documentului, în perioada 1997-2005, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, care nu au fost însă verificate şi înregistrate potrivit legii. Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi

Cum a epurat ANAF profesioniştii din Garda Financiară

La concursul din octombrie 2013 pentru posturile la noua direcţie Antifraudă, ANAF a eliminat mare parte dintre profesioniştii Gărzii Financiare şi a promovat "repetenţii" cu note de 5 şi 6. În martie, a fost organizat un nou test după acelaşi scenariu. Noua structură antifraudă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care s-a dorit a fi corpul de elită al combaterii fraudelor financiare, seamănă mai degrabă cu o adunătură de amatori. În urma concursului pentru ocuparea posturilor de inspectori antifraudă de anul trecut, au fost picaţi chiar profesioniştii. Candidaţii cu cele mai mari note la examenul scris, unii dintre ei cu dosare "grele" la activ, au fost respinşi la interviu. În schimb, mulţi dintre cei slab pregătiţi, care de abia au luat scrisul cu note de 5 sau 6, au fost declaraţi admişi. "Cheia" concursului a fost interviul, notat cu "admis" sau "respins", fără posibilitatea de a contesta rezultatul.

Decizie definitivă: Radu Mazăre îşi va petrece Paştele în libertate. Curtea Supremă a respins contestaţia procurorilor

Primarul Radu Mazăre îşi va petrece Paştele în libertate. Asta, pentru că magistraţii Curţii Supreme au respins vineri contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii. Decizia este definitivă.

Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva. Kievul promite autonomie pentru regiunile proruse

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina, relatează BBC News online. Guvernul intemar de la Kiev promite o amplă descentralizare şi acordarea unui "statut special" limbii ruse pe teritoriul Ucrainei, în scopul detensionării situaţiei din estul ţării. "Guvernul ucrainean este pregătit să adopte o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. (...) Vom acorda un statut special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, citat de AFP. "Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale", a continuat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei. "Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia îşi menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei

Federaţia Rusă a anunţat că îşi va menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei, "dată fiind situaţia actuală", a precizat, vineri, Preşedinţia Rusă, potrivit AFP. "Avem trupe în diverse regiuni ale ţării. Acestea există şi în apropierea frontierelor cu Ucraina. Câteva unităţi sunt staţionate lângă statul vecin, altele au fost trimise acum, din cauza situaţiei", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Preşedinţiei Ruse. Săptămâna aceasta, Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat un acord prin care militanţii pro-ruşi sunt somaţi să elibereze sediile guvernamentale ocupate şi să depună armele. Cu toate aceastea, Occidentul a anunţat că îşi menţine solicitarea ca trupele militare din apropierea graniţelor cu Ucraina să se retragă. În estul Ucrainei, militanţii pro-ruşi au denunţat acordul semnat la Geneva, precizând că el nu a fost realizat în numele lor.

Tensiunile din Ucraina, mană cerească pentru afacerile lui Mazăre: zeci de nave de croazieră, cu mii de turişti străini, vor acosta la Constanţa în loc de Odessa

Peste 40 de nave de croazieră cu turişti americani şi germani, programate să ajungă în acest an la Odessa, vor evita portul din Ucraina din cauza situaţiei tensionate din zonă şi îl vor înlocui cu Constanţa. Asta în contextul în care Primăria condusă de Radu Mazăre, se pregăteşte să administreze 33% din acţiunile Portului Constanţa. Primul astfel de vapor de croazieră al cărui traseu a fost deviat de la Odessa la Constanţa pe fondul crizei din Ucraina, cu peste 1.000 de pasageri americani, va sosi pe ţărmul românesc chiar în Duminica Paştelui. "Nava Artania, cu 1.051 de turişti americani, va ajunge duminică la 8 dimineaţa în Portul Constanţa şi va staţiona până seara. Vine de la Varna şi va pleca la Istanbul. Era programată să ajungă la Odessa, dar din cauza situaţiei tensionate din zonă, armatorii şi echipajul au decis să reruteze nava şi să înlocuiască Odessa cu Constanţa", a declarat Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, care va asigura serviciile pe teritoriul României pentru pasagerii americani.

Complexul Energetic Oltenia va transfera la CET Govora carierele de lignit de la Alunu şi Berbeşti cu tot cu creanţa de 160 de milioane de lei

Guvernul vrea să transfere de la Complexul Energetic Oltenia către CET Govora carierele de lignit de la Alunu şi Berbeşti, dar tranzacţia va cuprinde şi creanţa de 160 de milioane de lei pe care aceasta o are de recuperat pentru lignitul livrat până acum. "Se autorizează Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie să mandateze reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia pentru a aproba transferul activelor deţinute de Complexul Energetic Oltenia, aferente unităţii miniere de carieră Berbeşti şi Alunu către CET Govora, împreună cu titlul creanţei deţinute de Complexul Energetic Oltenia faţă de CET Govora", potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD vrea să impună monopol pe păcănele

Pe motiv că s-au înmulţit prea mult, mai mulţi parlamentarii social-democraţi au iniţiat o lege care interzice jocurile electronice în sălile de cartier şi dă voie doar cazinourilor care au crupier şi loteriei să mai aibă păcănele. Parlamentarii Puterii vor să interzică aparatele slot-machine în sălile de jocuri şi să le mute numai în sediile Loteriei Naţionale şi în şase cazinouri. Consiliul Concurenţei avertizează că avizul său este obligatoriu. Mai mult de 100 de parlamentari, din PSD şi UNPR, au depus la Parlament o propunere legislativă în urma căreia jocurile de noroc tip slot-machine, cunoscute popular drept "păcănele", vor deveni, practic, un monopol al Loteriei Române. Lumea jocurilor de noroc acuză că viitoarea lege este o naţionalizare făcută în beneficiul Loteriei Naţionale, din care vor avea de câştigat şi austriecii de la Novomatic, partenerii de afaceri ai companiei de stat.

Procurorii lui Tiberiu Niţu şi-au dat seama că Băsescu are imunitate. Parchetul a suspendat urmărirea penală pentru şantaj la Firea

După numai o zi, Parchetul General a decis să suspende urmărirea penală faşă de Traian Basescu deoarece, potrivit Constituţiei, preşedintele României are imunitate. Parchetul General a anunţat că suspendă urmărirea penală în cazul presupusului şantaj la adresa Gabrielei Firea."În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator) la care a fost conexată şi sesizarea semnată de mai mulţi parlamentari, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Crin Antonescu: Victor Ponta a ameninţat cu puşcăria şi în Parlament, şi în şedinţele USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a ameninţat şi în şedinţele USL. Crin Antonescu nu a precizat însă pe cine a ameninţat Victor Ponta şi nici când s-au făcut aceste ameninţări. "Obsesia lor şi bătălia pe care au angajat-o pentru controlul asupra justiţiei, nu în sensul de a-i lăsa justiţia în pace pe toţi politicienii - cum era până pe vremea lui Năstase - ci de a transforma justiţia în armă letală pentru adversarul politic: asta se joacă în Săptămâna Mare, asta e psihodrama politică jucată în România la începutul acestei săptămâni, bătălia pe justiţie. Băsescu să controleze cât a controlat, cât mai mult, iar Ponta să preia tot ce a avut Băsescu şi să folosească oarecum", a declarat Antonescu.

Ambasadorul Franţei: Sub mandatul lui George Maior, SRI a devenit o instituţie eficientă şi riguroasă

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, afirmă că directorul SRI, George Maior, este "un bun cunoscător al mizelor geopolitice şi de securitate contemporane", iar sub mandatul său, instituţia pe care o conduce a devenit una "eficientă şi riguroasă", se arată într-un comunicat de presă al ambasadei remis vineri AGERPRES. Potrivit sursei citate, cu ocazia oferirii Ordinului Legiunii de Onoare în grad de Cavaler lui George Maior, ambasadorul Gustin a arătat că demnitarul român a iniţiat o reformă profundă a SRI, în scopul de a impune valorile profesionalismului şi respectarea statului de drept.

JURNALUL NATIONAL

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă în ţară de o delegaţie a Patriarhiei Române

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, va fi adusă, sâmbătă seară, în România, în jurul orei 19:00, de o delegaţie a Patriarhiei Române, cu un avion special, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor. De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca) şi Timişoara pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din restul ţării. Înainte să ajungă în România şi pretutindeni în lumea ortodoxă, Lumina învierii se aprinde la Ierusalim.

Berbeceanu a mai câştigat o luptă. Fostul şef al BCCO Alba poate purta din nou armă de serviciu şi poate părăsi ţara

Instanţa a anulat ieri toate restricţiile cerute de procurorii DIICOT pentru Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba. Astfel, el poate purta din nou armă de serviciu şi poate părăsi ţara. Anul trecut, Berbeceanu a fost arestat preventiv 30 de zile, sub acuzaţia că ar fi sprijinit o grupare de evazionişti şi rămăsese cu interdicţia de a părăsi ţara, de a purta arme sau de a comunica cu persoanele implicate în dosar. După eliberare, fostul şef al BCCO Alba s-a întors în poliţia din Hunedoara, pe o funcţie executivă.

Atac terorist împotriva bazei ONU din Bor. Traian Băsescu: Este un act de o gravitate extraordinară

Cel puţin 20 de civili refugiaţi au fost ucişi şi alţi 70 răniţi în cursul unui atac asupra bazei ONU din Bor (Sudanul de Sud), a anunţat joi ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, relatează AFP. Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în urma atacului terorist comis de grupări armate împotriva bazei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Bor, Sudanul de Sud, un mesaj în care condamnă actul, calificându-l drept unul de 'o gravitate extraordinară'. 'Atacul terorist comis de grupări armate împotriva bazei ONU din Bor, Sudanul de Sud, este un act de o gravitate extraordinară, fiind îndreptat împotriva unor persoane civile şi a celor care încercau să le asigure protecţia. Condamnăm cu fermitate violenţele de orice natură şi suntem solidari cu măsurile luate de comunitatea internaţională pentru ca asemenea fapte să nu se mai petreacă. Avem datoria de a asigura securitatea cetăţenilor noştri în numele valorilor pe care se bazează civilizaţia noastră şi al cooperării în cadrul forurilor internaţionale', afirmă şeful statului, potrivit unui comunicat de presă.

Creştere uriaşă la investiţiile în piaţa imobiliară, în primul trimestru din 2014

Volumul total investiţional pe piaţa imobiliară din România s-a cifrat la 302,7 milioane de euro la sfârşitul primului trimestru din 2014, în creştere cu 256% comparativ cu T1 2013, potrivit ultimului studiu realizat de CBRE. Investiţiile au crescut, în România, nu numai ca volum, dar şi ca număr de tranzacţii, de la patru anul trecut, la nouă în 2014. "Apetitul pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est continuă şi, deşi volumele investiţionale din T1 2014 în unele ţări ar putea reprezenta o încetinire, acest an va înregistra o creştere generală. În ţări precum Republica Cehă, Ungaria şi România se înregistrează activităţi sporite şi un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multă atenţie acestor pieţe decât în trecut. Deşi acest interes nu s-a materializat încă în tranzacţii concrete, ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe de-a lungul anului 2014 şi volumele să crească faţă de 2013", potrivit CBRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb