REVISTA PRESEI - 19.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 mai 2011

ADEVĂRUL

Legile lui Boc stau în pixul lui Blaga

Pentru a trece prin Parlament mai multe proiecte restante, premierul Emil Boc are nevoie de voturile susţinătorilor lui Vasile Blaga. "Chiar dacă au ieşit învingători la congres, vor veni ei la noi pentru voturi!", a ameninţat unul dintre adepţii fostului secretar general. Oamenii lui Blaga vor profita de majoritatea pe muchie de cuţit şi vor negocia "la sânge" voturile pentru proiectele în interesul coaliţiei, au afirmat surse democrat-liberale. În Cameră, Coaliţia majoritară are 177 de voturi în condiţiile în care pentru aprobarea unei legi organice este nevoie de 167 de voturi, iar tabăra Blaga poate "disloca" oricând 20-30 de nemulţumiţi. La Senat, situaţia este chiar mai complicată, majoritatea bazându-se pe 69 de vo­turi faţă de cele 68 ale Opo­ziţiei.

Spionaj DNA la Consiliul Judeţean Iaşi

Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi, au demonstrat ieri, într-o conferinţă de presă, că sunt urmăriţi cu aparate de interceptare. Demnitarii au spart peretele de faţă cu jurnaliştii şi au scos la iveală două dispozitive de înregistrare, montate lângă tocul uşii biroului. Ei susţin că şi-au dat seama întâmplător că sunt supravegheaţi video, la începutul săptămânii, când au observat că varul de la tocul uşii avea o nuanţă mai deschisă decât restul zugrăvelii.

Deputatul Dan Păsat îşi comanda prostituate de pe internet

Parlamentarul a fost interceptat în timp ce solicita femei uşoare, iar prietenul care i le aducea este acum cercetat pentru proxenetism. Deputatul Dan Păsat, autosuspendat din PDL, "ochea" dame de companie pe site-uri pentru adulţi, iar apoi îşi trimitea un amic să le "închirieze" pe sute de euro de la proxeneţi. Cunoscut ca un familist convins, Păsat şi-a arătat slăbiciunile în perioada în care fost interceptat în dosarul în care este acuzat de şantaj. "Fetiţele" dorite de parlamentar erau atent alese, iar preţul "prestaţiei" lor nu conta pentru politician. Uneori, cerea chiar şi două fete.

Revoluţia globală, declanşată de un film

"Gata cu competiţia pentru joburi şi oportunităţi, e timpul pentru cooperare în scopuri benefice tuturor. Depinde doar de tine dacă vrei să trăieşti într-o societate fără bani sau într-una plină de griji pentru facturi, credite sau crize economice." Cu aceste cuvinte se prezintă mişcarea Zeitgeist România, iar ideea s-a dovedit suficient de seducătoare pentru ca peste 15.000 de români să se înscrie în această organizaţie, care are filiale în mai toate ţările lumii. Scopul mişcării este lupta împotriva sistemului actual după care este alcătuită societatea. The Zeitgeist Movement (TZM) a apărut în 2008, la îndemnul direct lansat de Peter Joseph, realizatorul seriei de documentare Zeitgeist, termen din limba germană ce se poate traduce ca "spiritul timpului".

Mai suspicioşi decât americanii

Un calcul simplu arată că procentul românilor pasionaţi de teoriile conspiraţioniste propuse de TZM este mai mare decât cel al americanilor. Numărul mare de români care s-au alăturat mişcării Zeitgeist este uşor de explicat atunci când vizionezi "Zeitgeist - Addendum", episodul axat strict pe economie. Filmul conţine o amplă porţiune dedicată rolului jucat de instituţii precum Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială în aservirea economică a unor ţări, pe care, departe de a le ajuta, le afundă în datorii uriaşe, ce vor fi plătite de omul de rând, cu care spectatorul român se poate identifica pe deplin în contextul actualei crize. Peter Joseph enumeră rând pe rând etapele intervenţiei acestor organisme financiare într-o ţară şi efectele acestora. Astfel, ţările care încheie un acord cu FMI se vor confrunta cu devalorizarea monedei naţionale, reduceri drastice în domeniul educaţiei şi în cel al sănătăţii sau privatizări în beneficiul unor mari companii străine, unul dintre numele pomenite fiind al celebrei firme Bechtel.

Cum să reduci factura la curent fără să stingi becul

Monitorizaţi tot timpul consumul de electricitate şi nu puneţi niciodată în funcţiune toate aparatele din casă în acelaşi timp, recomandă specialiştii. Energia va fi din ce în ce mai scumpă, iar singura modalitate de a reduce factura este consumul eficient de electricitate. Progresul tehnologic al omenirii necesită din ce în ce mai multă electricitate, iar Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că, în următorii 20 de ani, consumul la nivel global va creşte cu cel puţin 35%. În acelaşi timp, resursele energetice sunt tot mai scumpe.

Chinezii primesc electricitate cu raţia

Autorităţile chineze au început să raţionalizeze consumul de electricitate din cauza preţului în creştere al cărbunelui. China, cel mai mare consumator de energie din lume, se va confrunta cu un deficit grav de electricitate în această vară. Consumatorii din întreaga lume au fost afectaţi de preţurile în creştere ale cărbunelui şi ale combustibililor în general. Ultima "victimă" este poporul chinez care, în acest an, se va confrunta cu restricţii ale consumului de electricitate.

Berlusconi şi românii, marii înfrânţi la locale

Formaţiunile independente şi cele de centru-stânga au obţinut rezultate mai bune decât coaliţia de la guvernare a premierului. Românii nu şi-au adjudecat în primul tur niciun loc în cursa pentru posturile de consilieri locali din Peninsulă. Executivul Italiei scârţâie din toate încheieturile după înfrângerea usturătoare a coaliţiei de centru-dreapta, aflată la guvernare, în primul tur al alegerilor locale. Formaţiunile de centru-stânga au câştigat la Bologna şi Torino, singurele oraşe mari care au confirmat primarul din primul tur. Pentru

S-a stins "Borges al României"

Mircea Horia Simionescu, pe care Mircea Cărtărescu îl considera un egal al marelui scriitor argentinian, a murit ieri, la vârsta de 83 de ani. Literatura română a rămas fără Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai importanţi prozatori din a doua jumătate a secolului XX. Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928 la Târgovişte. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti abia în 1962, după o lungă întrerupere de studii. În 1969, când a părăsit ziarul "Scânteia", unde a lucrat mulţi ani, Mircea Horia Simionescu a debutat în volum cu "Dicţionar onomastic", primul roman din tetralogia "Ingeniosul bine temperat". Au urmat o mulţime de volume de ficţiune, literatură de călătorie şi eseu, printre care "Nesfârşitele primejdii" (1978), "Învăţături pentru Delfin" (1979), "Licitaţia" (1985), "Paltonul de vară" (1996).

CURENTUL

Banda lui Vîntu a lovit, după modelul Ghiţă, şi la Baia Mare

Descinderea lui Vîntu şi a celor 40 de bodyguarzi, din 27 martie a.c., de la sediul Realitatea TV, în scopul ameninţării cu moartea şi a şantajării lui Ghiţă, care nu mai răspundea la comenzi, a fost îndelung exersată de infractor, prin operaţiuni derulate în diverse localităţi din ţară. Nu ne referim aici la operaţiunile de pedepsire a rakeţilor şi îngroparea lor în dealurile Moldovei, cum mărturisea el, tolănit în raza de recepţie a microfonului de la reverul lui Ghiţă, ci la hold-up-uri adevărate, la jaf organizat şi executat de oameni din banda acestuia. Ne referim, aşadar, la o acţiune petrecută cu mulţi ani în urmă şi care seamănă, ca mod de operare, cu "tålhărirea" documentată de procurori a lui Sebastian Ghiţă.

"Mimi" Schwarzenberg, făcut mincinos pe faţă de Lagardere

Obişnuit mai mult cu câştigurile uşoare provenite din afaceri care aduc mai mult a bişniţă şi speculaţie, "Mimi" Schwarzenberg a crezut că aruncarea pe piaţă a unei astfel de petarde cum ar fi vânzarea Realităţii TV va da un boom pe piaţa media, aşa cum obişnuia să facă în imobiliare cu ceva ani în urmă. Numai că socoteala mincinoasă de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Combinatorul "Mimi" a pus, luni, la cale un interviu cu prietenul Tucă de la "Jurnalul Naţional" în care anunţa cu mare pompă că va vinde Realitatea TV, la nici o lună de la cumpărare, către concernul media francez Lagardre, cel care deţine în România posturile de radio Europa FM şi Radio 21.

CURIERUL NAŢIONAL

Miliardele care pot veni prin Marea Neagră

Adoptarea unor politici adecvate în domeniul transportului şi logisticii ar putea adăuga până la 25 de miliarde de euro la PIB-ul României până în 2025 şi ar putea duce la crearea a 150.000 de noi locuri de muncă, sunt concluziile unui seminar internaţional desfăşurat la Bucureşti. "România, cu poziţionarea sa geografică strategică, ar putea atrage o parte importantă a traficului de mărfuri venind din Asia către Europa Centrală şi de Est, dacă ar exista un regim fiscal şi legislativ adecvat. Am observat deja o creştere solidă a exporturilor României în ultimul an. Suntem încrezători că dacă s-ar adopta politicile necesare în domeniul transportului şi logisticii, exporturile României ar putea să crească încă şi mai mult, prin adăugarea bunurilor reexportate provenind din Asia, sau chiar produse semifabricate şi intermediare care ar fi asamblate în România şi livrate la export", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Olandeze şi liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică PwC România, Peter de Ruiter.

Am luat doar 1,5 mld. euro din 23,3 mld. euro!

România a obţinut plăţi efective de numai 7% din disponibil în perioada 2007-2013 prin şapte Programe Operaţionale. Această contraperformanţă ne menţine pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa accesării fondurilor europene. În cadrul PO Transport nu am încasat nici 1% din banii disponibili. La nivel regional, în cele zece ţări care au aderat la UE după 2004, rata plăţilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performanţe, cu un procentaj de 30%, urmată de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria şi Polonia (16% fiecare), Bulgaria (10%) şi România (7%).

Kelemen Hunor s-a înţeles cu Boc să "blocheze" legea lui Giurgiu în Senat

Legea privind abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă, iniţiată de către deputatul Mircia Giurgiu a fost "blocată" în Senat, după o discuţie avută cu premierul Emil Boc, a declarat preşedintele UDMR.

Băsescu, audiat în procesul cu Surupăceanu

Preşedintele Traian Băsescu s-a prezentat, ieri, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în dosarul în care l-a dat în judecată pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, pentru acuzaţiile aduse de acesta Preşedinţiei de favorizare a consumului de droguri uşoare, informează Mediafax. Preşedintele a declarat, la sosirea la instanţă, că a venit să dea o declaraţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Vasile Blaga: Emil Boc m-a învins, nu Traian Băsescu

PRIMUL INTERVIU DUPĂ ALEGERILE DIN PDL. Vasile Blaga spune că problema cea mai mare a PDL este faptul că "guvernul conduce partidul" şi apreciază că în Modrogan e nevoie de "un preşedinte cu normă întreagă". "Dezbaterile politice din partid lipsesc complet de multă vreme", spune el. La doar câteva zile de la reconfirmarea lui Emil Boc preşedinte al PDL, Vasile Blaga vorbeşte despre starea partidului şi despre lucrurile care nu au funcţionat şi trebuie corectate.

Guvern de uniune naţională de Sebastian Lazaroiu

Un guvern de uniune naţională e soluţia pentru ostoirea orgoliilor meschine ale celor de la putere şi pentru înfometata opoziţie care riscă să se autodevoreze din dragoste pentru ciolan. Aşteptarea PNL şi PSD de a veni la guvernare trebuie răsplătită. Asta dacă nu cumva nerăbdarea Opoziţiei de a face numai lucruri bune pentru ţară nu e decât o mare ipocrizie. La rândul lor, partidele la putere care se cred de neînlocuit, dar îşi trec legile cu sincope - o zi da, o zi nu-trebuie să îşi întărească majoritatea fragilă. Un guvern de uniune naţională ar fi şi cuşca perfectă pentru a zăvorî monstrul populismului electoral care dă deja semne de ieşire din amorţire şi se pregăteşte să facă ravagii în buget pentru 2012.

Radu Berceanu: "Autostrada Transilvania a fost şi este o prostie"

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) a afirmat că autostrada Transilvania nu este o prioritate. "Autostrada Transilvania nu e o prioritate. Pentru că am vorbit cu Uniunea Europeană, noi, România, şi am spus: "vrem Culoarul IV" şi după aceea nu am fost serioşi să ne ţinem de Culoarul IV. De aceea nici nu ne sprijină UE şi de altfel nimeni pentru Transilvania. Am făcut acea bucată, pentru că era începută 80 la sută şi trebuia făcută, pentru că era păcat să aruncăm pe geam toată munca aia şi banii ăia. Dar nu e o prioritate. În domeniul autostrăzilor, autostrada Transilvania este prioritatea doi. Dacă mergem până la Cluj, ne omoară pe străzi", a spus Radu Berceanu, citat de Agerpres.

Cum poate redeveni Patriciu prietenul lui Antonescu

Conflictul deschis dintre Dinu Patriciu şi Crin Antonescu, din ce în ce mai evident în ultimul an, s-ar putea stinge dacă afaceristul îşi reevaluează poziţia faţă de Traian Băsescu. Concret, dacă Patriciu ar accepta obiectivul actualei conduceri a PNL, izolarea politică a şefului statului, ostilităţile dintre el şi Antonescu ar putea lua sfârşit. Semnalul a fost dat chiar de omul de comunicare al liderului PNL, Dan Mihalache. Într-un interviu pentru România Liberă, el explică practic cum ar deveni Dinu Patriciu compatibil cu actuala conducere a PNL. "Dinu Patriciu va realiza şi el că în momentul de faţă nuanţele politice sunt mai puţin importante şi că obiectivul fundamental este înlăturarea regimului Băsescu", susţine Mihalache.

Oraşele în care nu stă nimeni. Care este adevărata lor problemă?

Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante. În total, este vorba despre nu mai puţin de 64 de milioane de locuinţe în care nu stă nimeni. Preţurile apartamentelor din marile oraşe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing. Problema acestor cartiere nu este numai aceea că s-au băgat aici sute de miliarde de dolari pentru nimeni şi pentru nimic, dar lucrările continuă, sute de muncitori în construcţii fiind angrenaţi aici.

JURNALUL NAŢIONAL

Drumu" lui Udrea s-a împiedicat de distrofici

Singurul Centru de Patologie Neuro-Musculară din România, victima intereselor politice. Fără nici o explicaţie, Guvernul României a decis mutarea Centrului de Patologie Neuro-Musculară "Dr. Radu Horia" de la Vâlcele, Covasna. Acesta a fost desfiinţat ca structură de sine stătătoare şi urmează să devină o secţie a unui spital de Cardiologie (!?!). Autorităţile au luat decizia fără nici un fel de analiză de substanţă cu privire la impactul acesteia. S-a neglijat inclusiv aspectul că respectiva clădire în care funcţio­nează singurul centru care vine în sprijinul a 35.000 de români suferinzi de distrofie musculară a fost donată pentru a folosi exclusiv acestui scop. Clima blândă şi apa bogată în fier au fost considerate elemente esenţiale pentru îngrijirea suferinzilor de distrofie musculară.

470 de milioane de euro, preţul încrederii CNADNR

Compania de drumuri a atribuit discreţionar zeci de contracte, în baza noilor legi modificate de Executiv. Jurnalul Naţional a relatat miercuri pe larg care sunt procedurile legislative ce au reuşit să smulgă milioane de euro din bugetul statului. Firmele care s-au bucurat de atenţia CNADNR sunt, aşa cum ne-am obişnuit, aceleaşi. Valoarea totală a contractelor atribuite de compania de drumuri se ridică la suma de 472.921.666 euro. Banii au fost puşi la bătaie în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, modul de atribuire fiind unul discreţionar având în vedere că din cele 44 de contracte, 26 reprezintă atribuiri directe.

Elena Udrea: Sondajele deformează realitatea. PDL este în creştere

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, afirma pe blog că toate sondajele de opinie din România sunt "falsificate sau prezentate deformat", inducând ideea ca PDL s-ar afla într-o cădere liberă. Udrea susţine că, în cazul PDL, "tendinţa este de creştere". "Cu prilejul Convenţiei s-a discutat despre sondajul CSOP realizat la începutul lunii mai (sondaj comandat de Radu Berceanu). De când presa şi televiziunea din România au devenit arsenal de luptă în slujba unor interese politice, sondajele nu mai reflectă obiectiv opinia publică şi tendinţele reale.

NAŢIONAL

Oamenii lui Blaga, înlocuiţi pe capete cu cei pe care îi zburaseră din sistem. Igaş declanşează "Marea Restauraţie"

Aşa cum deja ne-a obişnuit în ultima vreme, ministeraşul cel viteaz de la Interne s-a şi repezit să fie primul care arată că este în trend. Iar după ce i-a luat-o înainte până şi SRI-ul cu anunţul păstrării nivelului de alertă antiteroristă, acum Traian Igaş a declanşat cel dintâi vânătoarea oamenilor pierzătorului Blaga. Care, cel puţin la nivelul celui mai zbuciumat minister al momentului, va coincide practic cu "Marea Restauraţie" a duşmanilor zburaţi din sistem de "Buldog" pe vremea mandatului său.

Ce au înghiţit parlamentarii români în Germania

Deşi s-au scurs patru ani de la aderarea la UE, România continuă să fie percepută ca ruda amărâtă şi, de ce nu, mai fraieră a Europei. Că ţara noastră este tratată ca una second-hand au simţit-o pe pielea lor deputaţii şi senatorii care au efectuat săptămâna trecută o vizită în Germania, la invitaţia Grupului parlamentar de prietenie. Deşi agenda cuprinde întâlniri cu importanţi oficiali ai Bundestagului, parlamentarii români nu au reuşit să ridice nicio problemă importantă pentru ţara noastră. Nu că nu ar fi încercat, dar au fost avertizaţi din start de gazde că ar fi mai bine să tacă înţelept şi să zâmbească frumos.

Americanii pierd din ce în ce mai mult teren în bătălia pentru supremaţia economică. Yuanul chinezesc va fi noul dolar!

Moneda americană îşi va pierde poziţia dominantă din economia globală până în 2025. În acelaşi timp, euro şi yuanul vor ajunge la acelaşi nivel, într-un sistem monetar cu mai multe monede, potrivit estimărilor Băncii Mondiale. Schimbarea va fi determinată, în principal, de creşterea economiilor emergente, având în vedere că şase astfel de ţări - Brazilia, China, India, Indonezia, Rusia şi Coreea de Sud - reprezintă peste jumătate din creşterea economică globală, în ultimii 14 ani, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, citat de Financial Times.

PUTEREA

Reclama e sufletul comerţului... de partid. Şi de stat. Gheorghe Flutur a cheltuit 1,4 milioane de lei pentru a promova Bucovina în Suceava

Consiliul Judeţean Suceava, condus de democrat-liberalul Gheorghe Flutur, a demarat în forţă anul acesta prin contractarea unor servicii de promovare a imaginii. Banii s-au dus pe servicii de publicitate şi de promovare a programelor privind susţinerea turismului, o mare parte din sumele investite făcând parte din finanţări europene. Spre exemplu, pentru servicii aferente proiectului "Paştele în Bucovina", instituţia condusă de Gheorghe Flutur a organizat, în câteva luni, două licitaţii deschise. Mai departe, de la reclame în ziare, posturi de televiziune sau de radio locale, până la tipărirea de pliante referitoare la consumul de fructe, toate aceste servicii au fost contractate de Consiliul Judeţean Suceava pentru 1,4 milioane de lei.

Ce se întâmplă cu documentele de pe biroul preşedintelui Traian Băsescu? Palatul Cotroceni a devenit "Triunghiul Bermudelor"

Palatul Cotroceni începe să semene cu un triunghi al Bermudelor, deoarece documente care au intrat în această instituţie fie nu se mai regăsesc, fie apar după foarte mult timp. Ziarul "Puterea" vă prezintă două documente care zac de mai bine de un an la Cotroceni, fără să existe explicaţii oficiale pentru această întârziere. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, anunţa anul trecut, în luna martie, că a trimis Palatului Cotroceni o listă cu 20 de nume de viitori ambasadori pentru a completa posturile vacante. Ministrul preciza la momentul respectiv că printre capitalele unde se vor trimite noi ambasadori se numără Lisabona şi Havana.

Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: "Răspunderea materială a magistraţilor nu ar trebui angajată pentru erori de judecată, indiferent de gravitatea acestora"

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, magistratul Livia Doina Stanciu, nu acceptă instituirea în România a răspunderii materiale a magistraţilor, deşi, însuşi ministrul justiţiei atenţionează sistemul că sunt prea multe erori de judecată, condamnările la CEDO nu mai contenesc, iar cetăţenii îşi pierd încrederea în justiţie.

O emisiune în care Băsescu vorbeşte despre filmul din campanie, vizionată în procesul cu Patriciu

Judecătoria Sectorului 1 a decis, astăzi, în procesul deschis de Traian Băsescu împotriva omului de afaceri Dinu Patriciu, ca la următorul termen să fie vizionată înregistrarea unei emisiuni din decembrie 2009 în care şeful statului vorbeşte despre filmuleţul difuzat în timpul campaniei elecorale. Astfel, Judecătoria Sectorului 1 a dispus ca la termenul din 29 iunie al procesului deschis de Băsescu împotriva lui Dinu Patriciu să fie vizionată înregistrarea, depusă la dosar de avocatul omului de afaceri, a unei emisiuni "Naşul" difuzată pe 22 decembrie 2009, în care şeful statului vorbeşte despre difuzarea, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, a unei înregistrări în care ar fi lovit un copil.

ROMÂNIA LIBERĂ

Spioni. DNA a început o anchetă pentru a afla cine a compromis umărirea operativă a doi politicieni ieşeni. Miza interceptărilor de la Iaşi: O afacere de 200 de milioane de euro

Specialiştii care au montat aparatura de interceptare din birourile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi sunt suspectaţi de scurgeri de informaţii în urma cărora a fost compromisă o anchetă a DNA ce viza trucarea unor licitaţii, în valoare de peste 200 de milioane de euro, spun surse judiciare. Principalii suspecţi vizaţi de DNA pentru divulga­rea montării aparaturii de interceptare în birourile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi ar fi chiar specialiştii, cel mai probabil ai SRI, implicaţi în monitorizarea acestora, spun surse judiciare. Aparatura a fost montată în birourile vicepreşedinţilor Constantin Adăscăliţei (PSD) şi Victor Chirilă ( PNL) împotriva cărora procurorii anticorupţie adunau probe într-un dosar ce viza tentativa de trucare a unor licitaţii pentru modernizarea Aeroportului Iaşi, în valoare de peste 200 milioane de euro.

Companii. Din cedarea unor acţiuni la întreprinderile de stat s-ar putea aduna şapte miliarde de euro. Cum se toacă banii din privatizare

Acordul cu FMI forţează România să înceapă vânzarea de acţiuni la companiile de stat. Vânzarea unor companii de stat sau a unor părţi din acţiunile companiilor pe bursă ar putea aduce în câţiva ani, până la şapte miliarde de euro, mai puţin decât planul de privatizare al companiilor bulgăreşti, estimat la aproape 9 miliarde euro. Statul va încasa miliarde de euro în următorii ani, prin cedarea unor participaţii la companiile deţinute, printre acestea aflându-se Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz şi Transelectrica. Mai mult, statul român va fi nevoit să grăbească listarea unor pachete de acţiuni la bursă ca urmare a înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentanţii acestei instituţii internaţionale solicitând în mod special privatizarea unor companii din domeniul energetic.

Misterul feminin decodat de Pal Frenak. "Bărbaţii sunt femei degenerate"

Faimosul coregraf maghiar Pal Frenak, a cărui companie de dans îşi are de ani buni sediul la Paris, a fost prezent la Festivalul European al Spectacolului FEST-FDR cu două creaţii: "Twins", în care tratează tema dublului, şi mult aşteptata premieră "Switch", montată la Teatrul Naţional din Timişoara. În "Switch", Pal Frenak aduce un original omagiu feminităţii în toată plenitudinea ei. Pentru aceasta, el a folosit aproape toate actriţele din teatrul timişoarean, în mod democratic, de la cele mai tinere la cele mai în vârstă, construind astfel un emoţionant eseu despre Femeie. Într-un interviu acordat în exclusivitate României Libere, marele coregraf, prezent la premieră, a demontat mecanismul spectacolului său şi a explicat ce stă la baza fascinaţiei sale pentru femei.

Bursa. Franklin Templeton a cumpărat acţiuni FP de 950.000 de euro pentru a evita prăbuşirea preţurilor. Teribila dezamăgire de la Fondul Proprietatea

La trei luni de la listarea FP pe Bursă preţul titlurilor deţinute de foştii proprietari nu depăşeşte jumătate din valoare calculată de stat şi continuă să scadă. Moştenitorii marilor familii din perioada interbelică au din ce în ce mai multe motive să regrete decizia pe care au luat-o atunci când au ales să convertească datoria statului către ei în acţiuni la Fondul Proprietatea. Mult aşteptata listare la Bursă a Fondului pare, mai degrabă o dezamăgire decât un succes. Titlurile FP au scăzut, pentru unele perioade de timp şi sub 0,5 lei(jumătate din valoarea lor nominală) determinând administratorul Franklin Templeton să achiziţioneze acţiuni în valoare totală de 950.000 de euro pentru a evita prăbuşirea preţului.

Dmitri Medvedev pare să exprime dubii privind modul în care a fost eliminat Osama ben Laden

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a părut să exprime dubii în legătură cu versiunea oficială conform căreia Osama ben Laden a fost eliminat în cursul unui raid al forţelor speciale americane în Pakistan, informează AFP, citat de Mediafax. Medvedev, care a participat la o conferinţă de presă organizată în apropiere de Moscova, s-a adresat corespondentului postului public Pervii Kanal care difuzase cu o zi înainte un interviu cu un presupus agent CIA. Acest agent, prezentat drept un turc de origine cecenă, declara că ben Laden ar fi murit din cauza naturale în 2006, iar forţele americane doar îi descoperiseră cadavrul. "Am văzut pe Internet o parte a interviului dumneavoastră cu o personă care avea o poveste foarte interesantă despre ben Laden. Este adevărată sau nu?", a spus Medvedev. "În acest caz, americanii au de ce să nu ofere explicaţii", subliniază preşedintele rus.

ZIARUL FINANCIAR

Cumpărătorii de acţiuni la producători de ulei sau carne, protejaţi de scumpirea produselor

Un mijloc de protecţie în faţa ofensivei scumpirilor produselor alimentare este achiziţia de acţiuni la producătorii de profil. Acţiunile Argus Constanţa (ulei) sau Avicola Buzău (carne de pasăre) au crescut cu peste 30% de la începutul anului. Creşterea din ultimul an a preţurilor la alimente a impulsionat afacerile companiilor din industria alimentară listate la Bursă, care şi-au văzut vânzările majorându-se în primul trimestru cu 35% până la 75% fată de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Băncile continuă să se împrumute de afară, dar se reorientează spre scadenţe lungi

Băncile au continuat să se împrumute din străinătate în primul trimestru, în condiţiile în care pe plan intern capacitatea de economisire - atât a firmelor, cât şi a populaţiei - dă semne de oboseală, tendinţa fiind de reorientare de la scadenţe scurte la termene mai lungi. Datoria externă pe termen lung contractată de bănci, care reflectă în mare parte finanţările primite de la acţionarii din străinătate, a crescut într-un an cu mai mult de un miliard de euro, ajungând la sfârşitul primului trimestru la 16,2 mld. euro, în timp ce ritmul de creştere al datoriei pe termen scurt a fost mult mai lent.

Ce spune Ucraina despre combinatul Krivoi Rog de la care românii pretind un miliard de dolari: Tratativele continuă, dar o înţelegere este foarte problematică

Ministrul ucrainean de externe Konstantin Griscenko, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat ieri că tratativele cu România privind acţiunile de la Krivoi Rog în care autorităţile de la Bucureşti au investit 800 mil. dolari continuă, el exprimând speranţa că se va ajunge "la o înţelegere reciprocă de interes comun". "Pot să vă spun un singur lucru, că tratativele se desfăşoară, continuă şi sper că vom ajunge la o înţelegere reciprocă de interes comun pentru ambele părţi", a spus Griscenko. Ministrul de externe al Ucrainei Konstantin Griscenko s-a aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia omologului român, Theodor Baconschi. Fondul Proprietăţii de Stat din Ucraina nu are în vedere privatizarea combinatului de la Krivoi Rog deoarece trebuie mai întâi ca guvernul de la Kiev să ajungă la înţelegeri cu celelalte ţări participante, în special cu România, care vrea un miliard de dolari pe acţiunile sale, potrivit instituţiei.

Prima tranşă după listare la FP: 7 mil. euro

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a emis titluri de conversie în cuantum de 56,4 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) de la reluarea procedurii din 2 mai, potrivit informaţiilor funrizate de ANRP. La cotaţia de 0,51 lei/titlu de ieri, acţiunile nou emise valorează 29,2 mil. lei (7,1 mil. euro). Teoretic, începând de luni, 2 mai, ANRP reluat procesul de conversie în acţiuni FP a titlurilor de despăgubire după aproape patru luni de pauză, însă abia ieri Depozitarul Central, instituţia care ţine registrul acţionarilor FP, a început să transfere acţiuni din contul Finanţelor în contul foştilor proprietari. Valoarea celui mai mare titlu de conversie din cele procesate până în acest moment, emis de ANRP, este de 7,28 milioane de acţiuni, calculat la preţul mediu ponderat de 0,6176 lei/acţiune.

Metrorex vrea să extindă Magistrala 4 cu două staţii, până la lacul Străuleşti, pentru 300 de milioane de euro

Metrorex, operatorul reţelei de metrou din Bucureşti, vrea să extindă Magistrala 4 cu două staţii, până în zona lacului Străuleşti, unde va fi construit un nod terminal cu o parcare, un dispecerat şi o autogară, investiţia fiind estimată la 1,22 miliarde lei, inclusiv TVA (298,5 milioane euro). Investiţia se va derula pe o perioadă de patru ani şi va fi finanţată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, bugetul de stat şi surse proprii ale Metrorex.

Rareş Nilaş: Putem spune că pentru moment piaţa este "leşinată"

Bursa a scăzut ieri cu 0,26%, influenţată în principal de corecţia ac­ţiunilor Fondul Pro­prie­tatea (FP) şi Banca Tran­silvania (TLV), însă absenţa in­ves­ti­torilor din piaţă a menţinut lichiditatea la un nivel redus. Piaţa a fost pe creştere uşoară până în ultimele minute ale şedinţei, urmând linia burselor externe, însă spre final corecţia acţiunilor FP şi Banca Transil­vania a dus principalii indici bursieri sub nivelurile de marţi. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-FI, care analizează evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprie­ta­tea, a coborât cu 0,37%

Cătălin Chelu îşi adaugă încă o companie în colecţie: Ves Sighişoara

Firma Debrocons din Galaţi, controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi, a fost raportată ieri cu un pachet de 23% din acţiunile producătorului de vase emailate şi şeminee Ves Sighişoara (VESY). Debrocons a cumpărat marţi de pe Bursă un pachet de 22% din acţiuni de la firma de brokeraj GM Invest, pentru 2 mil. lei (aproape 500.000 de euro). Ulterior, firma din Galaţi şi-a continuat achiziţiile în piaţă. Ieri s-au tranzacţionat peste 8,4 milioane de acţiuni VESY, reprezentând 7,1% din capital, iar preţul a urcat cu încă 15%, la 0,0911 lei/acţiune. În ultimele trei şedinţe, valoarea companiei a crescut cu peste 50%, la 10,8 mil. lei (2,63 mil. euro).

Demis din MAI în urma unui imens scandal de corupţie, generalul Fătuloiu ajunge şef la Roma

Fostului secretar de stat, generalul Dan Valentin Fătuloiu, demis în urma arestării omului de afaceri Cătălin Chelu, a fost numit în funcţia de ataşat de interne la Roma. Ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş a susţinut ieri că numirea a fost decizia cea mai corectă din toate punctele de vedere, ţinând cont de experienţa sa în domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb