REVISTA PRESEI - 19.06.2010

Willy Homner
Revista Presei / 19 iunie 2010

ADEVĂRUL

Ponta şi Antonescu îşi dispută şefia opoziţiei

Respingerea moţiunii de cenzură cu un scor strâns - 228 de voturi "pentru" şi 197 "împotrivă" - a adus un plus de legitimitate social-democraţilor şi liberalilor. Victoria la nivel de imagine relansează competiţia între cei doi protagonişti, PSD şi PNL, miza fiind câştigarea statutului de lider al Opoziţiei.

Riscul bancar devoalat de UE

Forurile europene au decis joi ca rezultatele testelor de stres realizate asupra sectoarelor bancare naţionale, inclusiv cel din România, să fie publicate până la jumătatea lunii iunie pentru a consolida încrederea investitorilor în pieţe. Testele de stres permit evaluarea vulnerabilităţilor ce rezultă din legăturile macrofinanciare de la nivelul economiei şi aprecierea capacităţii sistemului bancar de a absorbi şocuri în condiţiile unor evenimente excepţionale.

Cele mai bune bănci europene sunt spaniole

Banca Santanter a fost declarată entitatea financiară cea mai bine calificată de către Comitetul European al Supervizorilor de Bănci, care a analizat starea conturilor celor mai mari 30 de bănci din Uniunea Europeană. Altă bancă spaniolă, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a fost situată pe poziţia a doua europeană, informează Expansion.

Primul domn al Irlandei jecmănit de un român

Un tânăr din Vrancea este acuzat că a furat 4.250 de euro din conturile lui Martin McAleese, soţul doamnei Mary McAleese, preşedintele Irlandei. Costel Asimioanei (27 de ani), din comuna Negreşti - Vrancea, a reuşit să sustragă banii clonând cardul partenerului de viaţă al liderului de la Dublin.  

Autostrada Bucureşti-Piteşti trece prin Focşani

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al Focşaniului, postat pe site-ul Primăriei şi realizat de firmele Protelco SRL şi Altrix Arhitect SRL din Bucureşti, este de fapt un proiect copiat ca la indigo din PUG-ul Piteştiului. De altfel, aceleaşi firme au făcut ambele documente, la fel ca şi PUG-ul Ploieştiului. Asemănările flagrante dintre cele două planuri arată că proiectantul a lucrat după un text unic, în care doar a înlocuit "Piteşti" cu "Focşani".

Polonia: alegeri pe fond de inundaţii

Polonezii vor lăsa deoparte, mâine, pentru câteva ore, munca de reconstrucţie şi se vor deplasa la urne pentru a-şi alege preşedintele. Favoriţii acestui scrutin sunt liberalul Bronislaw Komorowski şi conservatorul Jaroslaw Kaczynski, fratele defunctului preşedinte, Lech Kaczynski. Alegerile prezidenţiale din Polonia ar fi trebuit să aibă loc în toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme după moartea fostului preşedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, într-un tragic accident aviatic produs la Smolensk, în Rusia.

Suedia joacă la nunta prinţesei

Moştenitoarea tronului Suediei se mărită astăzi cu Daniel Westling, fostul ei instructor de fitness. La nunta regală, organizată la Stockholm şi considerată "senzaţia verii", vin numeroase personalităţi. Printre acestea se numără Principele Radu şi Principesa Margareta.

EVENIMENTUL ZILEI

Emanaţii Revoluţiei: parlamentarii martiri

Eroi după război. Figuri celebre din politica românească au la mână patalama de revoluţionar. Mulţi au ieşit din case după fuga lui Ceauşescu, din 22 decembrie, iar majoritatea au făcut Revoluţie în oraşe de provincie în care nu s-a tras nici măcar un singur glonţ. Vasile Blaga la Ştei, Radu Berceanu la Craiova, Toni Greblă la Tg.-Jiu, Petre Movilă la Iaşi, Vasile Nistor la Bacău, Gheorghe Marcu la Botoşani ş.a.m.d. au ieşit în stradă abia după ce evenimentele majore se consumaseră.

Deprecierea leului în faţa euro scumpeşte ratele şi chiriile

Moneda europeană a atins ieri un maxim al ultimelor şase luni în raport cu moneda naţională: 4,2448 lei. Acest lucru se va simţi în cheltuielile importante ale unei familii. Analistul economic Ilie Şerbănescu aprecia că moneda naţională va trebui să piardă în valoare, având în vedere turbulenţele financiare de la nivel european, dar şi lipsa, cel puţin pentru moment, a unor măsuri de stabilizare a economiei româneşti.

Creşteri de câteva zeci de lei pentru cheltuielile importante

De săptămâna viitoare, românii care au credite în euro sau plătesc chirii în acestă monedă vor resimţi creşterea euro. La începutul anului, pe 18 ianuarie, Banca Naţională afişa un curs de 4,1008 lei/euro. La acea vreme, băncile vindeau moneda europeană cu 5-6 bani peste referinţa Băncii Centrale.

Veniturile din activităţi independente, taxate ca salariile

Biruri mai mari pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente, începând cu 1 iulie. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, publicat ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor, persoanele care practică profesii liberale şi cele care au venituri şi din contracte de drepturi de autor vor achita contribuţii sociale similare celor plătite pentru salarii, dacă activitatea pe care o desfăşoară poate fi considerată drept "activitate dependentă".

Procesul premierilor: Boc câştigă runda I

Acţiunea lui Tăriceanu, prin care acesta îi cerea daune succesorului său pentru afirmaţii "calomnioase", a fost respinsă de instanţă. Fostul premier poate contesta decizia la Tribunalul Bucureşti. La începutul lui 2009, Boc l-a acuzat pe Tăriceanu că a pus la cale afacerea "Sterling" şi că nu a luat nicio măsură pentru a opri "abuzul" prin care erau "prejudiciate financiar interesele României".

Când vara e ca iarna pe facturi

Canicula scumpeşte confortul: aerul condiţionat şi consumul mare de apă ridică preţul întreţinerii până ce acesta se apropie de cel înregistrat în timpul sezonului rece sau chiar îl depăşeşte.Traiul modern, în care şi-au făcut loc aparatele de aer condiţionat şi multe facilităţi, face uitate facturile lejere, de vară. Există însă şi ponturi la îndemână pentru a reduce acest tip de cheltuieli. Spre exemplu, consumul de energie pentru un aparat de aer condiţionat poate varia în funcţie de o serie de factori precum: timpul de utilizare, izolarea pereţilor exteriori ai locuinţei, locul montării aparatului sau chiar de calitatea execuţiei montajului.

10 ani de la scandalul FNI

Cu toţii am trăit scandalul FNI, prăbuşirea acestui fond. Au urmat mitinguri, procese, câteva arestări. S-au scris şi câteva cărţi. De lămurit clar ce s-a întâmplat nimeni nu a făcut-o. Iată însă o viziune total nouă asupra acestui scandal care a nenorocit 300.000 de români. Ea îi aparţine istoricului Alex Mihai Stoenescu, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dezvăluirea trecând neobservată în cartea sa, "România post-comunistă 1989-1991".

Târg cu produse tradiţionale şi tombolă, la Agronomie

Bucureştenii care vor vizita Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, organizat în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" (ASAS), vor putea savura sarmale cu urdă, învelite în frunze de potbal, sau borş moldovenesc. Cei care vor face cumpărături în valoare de peste 100 lei vor putea câştiga preparate din carne sau lactate. Marele premiu al tombolei este un week-end la munte. Premiul include doar cazarea. Câştigătorii vor fi desemnaţi în urma tragerii la sorţi, care va avea loc sâmbătă, la ora 16. Târgul va fi deschis în zilele de de astăzi şi până duminică, între orele 10-18.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb