REVISTA PRESEI 19.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 19 iunie 2014

ADEVARUL

Senatorii au adoptat o propunere legislativă prin care datornicii la bănci să poată face conversia creditelor în ce monedă vor, fără costuri

Băncile ar putea fi obligate să accepte convertirea contractelor de credit în monedă străină, inclusiv cele aflate în derulare, într-o monedă alternativă, la solicitarea celor care au făcut împrumuturi, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare, au decis, miercuri, senatorii, care au adoptat o propunere legislativă în acest sens. Cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pieţei, aplicabilă în ziua realizării conversiei, dacă în contractul de credit nu se specifică altfel, potrivit Mediafax. Instituţia de credit va efectua, la momentul solicitării conversiei creditelor, fără costuri şi comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plăţi atât în moneda contractului, în moneda naţională, cât şi în moneda de conversie.

Constantin îl asigură pe Ponta că "ploaia care nu se mai opreşte" nu va afecta agricultura

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a asigurat pe premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern, că fenomenele meteorologice din ultima perioadă şi prognozate şi pentru următoarele zile nu au afectat agricultura şi nici nu vor afecta producţia din sector. "În această perioadă sunt fenomene meteorologice extreme şi marea mea speranţă este că această ploaie care nu se mai opreşte nu va afecta, de fapt, agricultura, acolo e marea problemă. Deocamdată, încă nu sunt probleme, nu?", l-a întrebat Ponta pe ministrul Agriculturii, în şedinţa de guvern. Acesta l-a asigurat că nu sunt probleme până în prezent şi a apreciat că nu vor apărea probleme nici în perioada următoare. Meteorologii au emis o avertizare cod galben în 16 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde din noaptea de miercuri spre joi şi până vineri după-amaiză vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi, în unele zone, căderi de grindină, cantităţile de apă putând ajunge la 50 l/mp.

CCR îl bagă în legalitate pe preşedintele jucător

Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate avea un rol activ în politică, poate să-şi exprime afinităţile pentru un partid anume, pentru că declaraţiile sale nu produc efecte juridice. Curtea Constituţională (CCR) a hotărât, cu unanimitate de voturi, că poziţia preşedintelui Traian Băsescu din campania electorală pentru alegerile europarlamentare, prin care a susţinut PMP, sau s-a pozat cu Elena Udrea la malul mării, nu a provocat un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern, aşa cum cerea premierul. Ieri, CCR a publicat motivarea deciziei, iar cei nouă judecători au desfiinţat sesizarea făcută de Victor Ponta, care a folosit mai multe sofisme decât argumente juridice atunci când s-a adresat Curţii. Pe scurt, Victor Ponta "s-a plâns" magistraţilor CCR că atitudinea preşedintelui Traian Băsescu, care a susţinut vădit PMP în campania electorală, a împiedicat Guvernul să organizeze alegerile europarlamentare şi parţiale din 25 mai. Curtea a statuat ceea ce era evident: declaraţiile preşedintelui nu au avut niciun efect juridic.

Argentina riscă să intre în faliment a doua oară în 13 ani

Curtea Supremă din SUA a decis că Argentina trebuie să achite integral o serie de datorii în valoare de 15 miliarde de dolari pe care le renegociase în ultimii ani, ca parte a restructurării datoriei publice după notoria intrare în incapacitate de plată din 2001. Atunci, argentinienii aveau datorii în valoare de 95 de miliarde de dolari. Acum au două săptămâni pentru a găsi o soluţie. Guvernanţii de la Buenos Aires au două săptămâni pentru a face rost de 15 miliarde de dolari pentru a răscumpăra obligaţiuni guvernamentale care şi-au depăşit de ani buni scadenţa. Grupul de investitori care cerea plata integrală, condus de miliardarul american Paul Singer, a avut câştig de cauză. Instanţa americană a decis că guvernul argentinian trebuie să răscumpere obligaţiunile cu dobânda şi prima promise atunci când le-a vândut, adică la o valoare totală de 15 miliarde de dolari. Până acum, argentinienii s-au oferit să plătească doar 30 de cenţi la fiecare dolar pe care-l datorează, ceea ce ar însemna o pierdere de 70% pentru creditori.

Senatul: Adio, pensii nesimţite pentru magistraţii corupţi!

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care procurorii şi judecătorii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu vor mai beneficia de pensia specială prevăzută de legea magistraţilor. Un singur ales s-a opus adoptării Ordonanţei. Magistraţii găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie nu vor mai primi pensia specială de 80 la sută din ultimul salariul brut încasat. Decizia a aparţinut plenului Senatului, care a adoptat, miercuri, cu 98 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, după ce opinia publică a semnalat faptul că magistraţii corupţi, deşi condamnaţi, beneficiază de pensii ce sfidează bunul simţ. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, şi va fi publicată în Monitorul Oficial.

Defibrilatoarele cardiace, tichia de mărgăritar a bucureştenilor

Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti este prevăzut, începând de ieri, cu două defibrilatoare automate pentru cazurile de stop cardiorespirator, în condiţiile în care, în medie, o dată pe săptămână este o aterizare de urgenţă medicală, iar traficul de călători depăşeşte anual 7,5 milioane. Astfel, numărul total al defibrilatoarelor publice din Bucureşti ajunge acum la opt, primele cinci fiind montate în 2012 la cele mai circulate staţii de metrou din Bucureşti. Cel de-al şaselea aparat a fost amplasat anul trecut la Muzeul Antipa. Şi, în ciuda faptului că totul a plecat de la o nevoie reală, românii fiind în topul europenilor cu probleme cardiovasculare, pe cele şase defibrilatoare s-a pus praful în ultimii ani. Asta în condiţiile în care în ţările vest-europene defibrilatoarele automate se găsesc la fiecare colţ de stradă şi sunt utilizate frecvent de populaţie. Prin urmare, acolo s-a reuşit nu doar reducerea semnificativă a timpului de intervenţie în caz de atac de cord, dar a scăzut şi rata mortalităţii.

Viva España, viva el Rey!

Regele Felipe al VI-lea este începând de joi noul suveran al Spaniei, urmând la tron după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, la 2 iunie. În vârstă de 46 de ani, Felipe este al treilea copil şi singurul băiat al cuplului Juan Carlos-Sofia, care au domnit timp de 39 de ani în regatul iberic. Miercuri 18 iunie, la Palatul Regal Regele Juan Carlos a renunţat la coroană şi i-a predat ştafeta fiului său, în cadrul unui eveniment perfect instituţional. Ziua de 19 iunie este momentul noului rege. Pe de o parte, are loc recepţia de la Palatul Regal apariţia publică la balcon, cu noua familie regală, care se schimbă de acum, odată cu proclamarea lui Felipe al VI-lea, şi va fi formată de regina Letizia, de prinţesa - moştenitoare Leonor, de Infanta Sofia şi de regii Juan Carlos şi Sofia ca predecesori ai viitorilor monarhi. De cealaltă parte, Felipe depune jurământul în prezenţa parlamentarilor spanioli, un eveniment la care Juan Carlos nu participă, anunţând anterior că doreşte să nu umbrească momentul de glorie al fiului său.

CURENTUL

Război între găştile din PSD pentru nominalizarea la Cotroceni

Pe fondul incertitudinii lăsate lipsa unui anunţ oficial din partea lui Ponta pentru candidatura la Cotroceni, găştile din PSD încet să scoată uşor-uşor securea războiului din fascii. Lipsa unei decizii clare a lui Ponta a alimentat din nou visurile imaturului Mircea Geoană care nutreşte de aproape cinci ani de zile o dublă-revanşă. Faţă de fotoliul de la Cotroceni şi faţă de tânărul Victor Ponta care era atunci şeful său de campanie şi care nu şi-a asumat niciodată vina colectiva, ba mai mult, i-a luat locul la şefia partidului. Cu toate acestea, Ponta are de partea sa familia, respectiv pe tata-socru Sârbu şi pe naşul Oprea. Aceştia au ieşit să-l apere, vorbind despre o divizare în interiorul PSD pe acest subiect. Pe de cealaltă parte, Geoană nu are decât "gaşca de la cinci din Ferentari" a lui Vanghelie. Cu toate acestea, Dragnea ar putea pendula cu gaşca sa de baroni locali pe care îi reprezintă la vârful PSD şi al Guvernului. Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, despre riscul divizării PSD în competiţia internă pentru prezidenţiale, că social-democraţii ştiu foarte bine ce au de făcut, precizând: "Dreapta e tot mai unită, perspectivele dreptei sunt deja certe şi noi să începem să ne creăm probleme?"

CURIERUL NATIONAL

Calotă: A trecut vremea marilor proiecte de energie verde, e timpul pentru unităţi mici

Vremea marilor proiecte de producţie a energiei din surse regenerabile a trecut, dar a venit timpul unităţilor cu puteri mici, zonă în care potenţialul este extraordinar, afirmă Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). "În energia verde timpul marilor capacităţi credem că a trecut. Este timpul pentru capacităţi mai mici care să alimenteze local şi care să nu afecteze sistemul energetic naţional. (...) Potenţialul este extraordinar pe biomasă şi biogaz. Cred că este momentul oportun pentru un program pe termen mediu şi lung", a spus Calotă. Potrivit oficialului ANRE, responsabil pentru departamentul de eficienţă energetică, energie regenerabilă şi cogenerare din instituţie, în prezent în România sunt operaţionali 100 MW în centrale pe biomasă şi biogaz. Aşteptările ANRE sunt ca în patru-cinci ani capacitatea instalată în astfel de unităţi să ajungă la 500 MW.

De ce folosesc fermierii puţine îngrăşăminte

România foloseşte de până la cinci ori mai puţine îngrăşăminte la hectar decât alte state UE, situaţie reflectată în productivitatea redusă la hectar. Olteanu, UNPCPR: România trebuie să mizeze pe calitatea cerealelor, şi nu pe cantitate. Cultivatorii vor trebui să se orienteze către producţii de calitate făcute cu costuri adecvate pieţei. Frumosu, FNSIA: Când depăşeşti o anumită cantitate de îngrăşăminte, rezultatele se văd imediat în produsul finit şi atunci s-ar putea să pierdem mai mult decât să câştigăm. România are o productivitate agricolă mai mică decât multe ţări din UE şi pentru că foloseşte mai puţine îngrăşăminte la hectar, ceea ce reprezintă o grijă mai mare pentru mediu, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a arătat că în România există în continuare potenţial de creştere, dar, în egală măsură, există o grijă pentru mediul înconjurător. "Ne preocupăm şi de mediul înconjurător, dar avem nevoie de investiţii foarte mari în agricultură pentru a ajunge la o medie de productivitate aşa cum întâlnim în alte state europene", a afirmat, recent, Constantin.

Secretul creşterilor Burselor: băncile centrale au făcut cumpărături de 29 trilioane dolari

400 de instituţii de stat din 162 de ţări cumulează investiţii de 29,1 trilioane dolari, potrivit unui grup axat pe monitorizarea activităţii băncilor centrale. Un departament al Băncii Populare a Chinei administrând 3,9 trilioane dolari este cel mai mare investitor suveran pe pieţele de equities. Autorii studiului afirmă că menţinerea trendului investiţiilor de stat în hârtiile de valori poate contribui la preţurile supraîncălzite ale activelor. Cu ce bani au fost ridicate iarăşi la cer - din praful crizei - preţurile acţiunilor de pe marile Burse ale lumii? Răspunsul cel mai neliniştitor - "cu bani tipăriţi din nimic de băncile centrale" - ar putea fi adevărat. Băncile centrale, fraierii de serviciu pentru descărcarea şmecherilor? Portalul financiar Zero Hedge oferă însă o explicaţie mai îndrăzneaţă: băncile centrale încearcă să menţină artificial sus preţurile activelor prin achiziţii cu bani creaţi din nimic. Ceea ce părea o teorie a conspiraţiei devine fapt: băncile centrale din lumea întreagă cumpără acţiuni în cantităţi sporite. "Pentru a rezuma, pieţele globale de equities sunt acum o masivă schemă piramidală în care banii proşti sunt băncile centrale ele însele", conchide publicaţia online.

Cum va ajuta reducerea CAS economia României

Iniţiativa Guvernului de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este foarte bine primită de mediul de afaceri, reprezentanţii acestuia spun că România va deveni mai atractivă pentru investiţii. De asemenea, măsura va fi benefică şi pentru angajaţi, pentru că vor beneficia de creşteri salariale. Preşedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini, spune că reducerea CAS ajută marii angajatori, menţine nivelul salarial şi poate duce la creşterea acestuia. " Principalul efect al reducerii CAS va fi creşterea competitivităţii României indiferent de investitori, că sunt români sau străini. De asemenea, se reduce şomajul, iar o parte din bani vor fi reinvestiţi", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mauro Maria Angelini, precizând că măsura reprezintă un ajutor substanţial pentru marii angajatori şi îi ajută pe cei care activează în industria lemnului şi textilă. Preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, spune că reducerea CAS cu 5% vine în sprijinul patronilor, arătând că România trebuie să aibă o nouă filosofie salarială şi bugetară.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ cere pedepsirea vinovaţilor pentru agresiunea barbară din Paris căreia i-a căzut victimă un adolescent rom

Prigoana împotriva imigranţilor romi a atins cote inacceptabile în Franţa, trecând de la faza discursului oficial agresiv, la cea a atacurilor fizice şi a vendetei colective. Totul la adăpostul unei retorici extremiste de care oficialii de la Paris nu sunt străini şi pe care au alimentato ani de zile prin declaraţii iresponsabile, menite doar să atragă voturi, într-un context politic intern marcat de ascensiunea radicalilor şi populiştilor conduşi de Marine Le Pen. Cruzimea şi violenţa greu de descris de care au dat dovadă agresorii adolescentului de etnie romă Darius au ajuns pe prima pagină a publicaţiilor europene, jurnaliştii britanici de la Daily Telegraph publicând, în ediţia de ieri, două fotografii şocante cu trupul tumefiat al băiatului de 16 ani. EVZ cere autorităţilor franceze să renunţe la soluţia facilă a expulzărilor, la discursul fără conţinut şi să le asigure, în schimb, imigranţilor romi un climat de securitate personală şi să promoveze politici de integrare a romilor reale, în spiritul valorilor Uniunii Europene.

Ponta îi ia Transporturile lui Şova pentru a-i da PSD-ul

Premierul îşi pregăteşte succesorul la conducerea partidului: Dan Şova. Aflat în război cu vicepremierul Liviu Dragnea, Ponta vrea să-i sufle acestuia conducerea formaţiunii social-democrate. Surse din interiorul PSD susţin că Dan Şova va fi scos de la conducerea Ministerului Transporturilor şi, pe timpul verii, va începe să colinde organizaţiile judeţene ale partidului. Mişcarea ar face parte dintr-un plan de impunere a lui Şova, de către Ponta, la conducerea partidului, după alegerile prezidenţiale. Liviu Dragnea, care, prin funcţia de preşedinte executiv al PSD, părea cel mai plauzibil succesor al lui Ponta, a pierdut susţinerea şefului său, după ce l-a înfruntat în mai multe rânduri. Ultima dispută a avut ca temă organizarea alegerilor interne pentru desemnarea prezidenţiabilului. "Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca acest partid să se divizeze într-o competiţie internă", a susţinut Dragnea. "A fost ideea mea, doar n-o să mă dezic de ea acum. Trebuie să facem alegeri preliminare", a declarat Ponta. Odată cu remanierea lui Şova este posibil să fie schimbaţi mai mulţi membri ai Cabinetului.

Surse PSD: Se ştie unde e Marta!

Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, a postat o informaţie explozivă pe pagina sa de Facebook,despre fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar: "A fost găsit Codruţ Marta. Acum decartează, mai pe la toamnă îl avem şi acasă". Moraru a mai scris: "Prima victimă, Adamescu". Potrivit unor surse din rândul greilor PSD, Marta ar fi localizat şi ar fi început să colaboreze cu autorităţile: "Se ştie că a colaborat în cazul Adamescu şi că mai sunt două cazuri, iar spre sfârşitul anului ar urma să fie adus în ţară". Dispărut din mai 2012, Marta este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, şi de soţii Nemeş, care au fost extrădaţi, recent, din SUA.

JURNALUL NATIONAL

Adrian Rădulescu, intermediarul lui Băsescu în afacerea Nana: "Am învăţat poporul prost

Scandalul de la Nana nu s-a îngropat prin punerea la congelare a comisiei parlamentare de anchetă. Documentele şi mărturiile, câte au fost, se află la Parchet. Procurorii investighează şi ei neregulile în atribuirea proprietăţilor din comuna devenită faimoasă după ce Băsescu s-a instalat aici ca moşier de viţă nouă. Personajele distribuite de fermierul Băsescu în tragi-comedia Nana îşi joacă rolurile şi în alte piese. Adrian Rădulescu a ajuns un fel de star al tranzacţiilor agricole după ce i-a livrat lui Băsescu pontul de la Nana. De când a ajuns subiect, Rădulescu nu îşi mai încape în piele de importanţă. A început să-şi dea cu părerea despre marile probleme ale naţiei; este mâna dreaptă a Elenei Udrea în partiduleţul de 6%. Despre români are o părere proastă, la fel de proastă cum o au şi românii despre Băsescu. El jigneşte populaţia nu doar prin funcţiile pe care le are, ci îşi exprimă direct scârba faţă de români. "Am învăţat poporul prost. I-am învăţat milogi şi cerşetori şi nu fac nimic fără bani. Sunt mai răi, ca o armată de mercenari"

ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu

ANI vrea să anuleze votul sutelor de mii de români care l-au trimis pe Mircea Diaconu în Parlamentul European. Este o nouă sforţare a domnului cu integritatea mică, pentru care blocarea lui Mircea Diaconu spre orice afirmare publică a devenit obsesie. Şirul de acţiuni împotriva acestei voci critice la adresa regimului Băsescu au intrat în derizoriu după ce instanţele i-au dat dreptate lăsându-l să candideze. Funcţionarul de la ANI, încurajat cu iresponsabilitate de un mecanism politic complice, recidivează. Nesimţitul intră pe fereastră după ce l-ai dat pe uşă afară. Dacă nu reuşeşte, încearcă pe coş, pe conductă, prin canalizare. Horia Georgescu se pune împotriva a 379.582 de cetăţeni care i-au dat votul lui Mircea Diaconu. "Partidul" lui Diaconu a fost mai tare decât partidul lui Băsescu-Udrea. Asta nu suportă, de fapt, această caracatiţă a băsismului care vrea să sufoce bunul simţ. Intriganţii integrităţii devin tot mai nocivi cu cât li se apropie funia de par.

ANRE: Preţul energiei electrice va scădea din iulie

Preţul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de şase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, prezent la o conferinţă prilejuită de lansarea Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz. "Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factură", a spus Calotă. Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, el a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în şedinţa Comitetului de Reglementare din perioada următoare. "Autoritatea face o evaluare şi o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine ştiţi, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze şi nu scuz. Este, până la urmă, o greşeală - în primul rând una de comunicare şi mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuţie şi furnizare în relaţia cu consumatorul final", a adăugat oficialul ANRE.

NATIONAL

Procurorul sef adjunct al DNA, Marius Iacob, si-a salvat cariera prin condamnarea lui Cioaca

La sapte ani dupa disparitia avocatei Elodia Ghinescu, justitia din Romania l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioaca la 15 ani si 8 luni de inchisoare. Desi Curtea de Apel Pitesti a fost mai ingaduitoare cu politistul acuzat de uciderea sotiei sale (Tribunalul Arges l-a condamnat la 22 de ani de inchisoare), sentinta de ieri vine sa-i salveze, practic, cariera fostului procuror criminalist Marius Iacob. "V-am pupat!" le-a transmis Cristian Cioaca, ieri, jurnalistilor in timp ce se indrepta, cu catuse la maini, catre masina ce avea sa-l duca la puscarie. Desi cea mai puternica proba intr-un dosar de omor, respectiv cadavrul, lipseste, Cristian Cioaca a primit, prin sentinta definitiva, o pedeapsa de 15 ani si 8 luni de inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte si nu pentru omor cum fusese trimis in judecata.

SRI sapa dupa "Cartitele" Moscovei de la Bucuresti

In cadrul parteneriatului strategic romano - american, emisarii Departamentului Apararii de la Washington le-au cerut structurilor de informatii de la Bucuresti declansarea unei campanii de proportii pentru identificarea, monitorizarea si "extragerea" din functii a oficialilor suspectati de "fraternizare" cu Moscova. Astfel ca, in paralel cu "lista intagibililor" dezvaluita ieri in exclusivitate de ziarul nostru, se intocmeste acum si o "lista neagra" cu politicienii, demnitarii sau personalitatile publice din Romania care au facut, in ultima vreme, obiectul unor incercari mascate de racolare din partea serviciilor secrete externe ale Federatiei Ruse. Este vorba inclusiv de cateva nume grele ale vietii politice de la Bucuresti, a caror eventuala deconspirare ca posibili agenti de influenta rusi ar zgudui serios scena politica romaneasca.

Seful ANAF trece sub ordinele lui Gabi Oprea!

Toate par sa ii mearga din plin "prezidentiabilului" Gabi Oprea. Bineinteles, cel putin pana la proba contrarie. Astfel ca, intre majorarea sporurilor pentru politisti si promisiunile date pentru promovarea unor oameni in structurile de conducere ale MAI, vicepremierul este pe cale sa mai dea o importanta lovitura PSD-ului. Astfel, in ampla campanie de uneperizare a tot ce misca, Gabi Oprea s-a napustit si asupra "ramasitelor" liberale, pe care incearca sa le salveze de linsajul pesedist. Bineinteles, cu conditia obligatorie de a se inrola in marea armata uneperista. Iar ultimul liberal care, dupa cum sustin sursele noastre, ar fi acceptat recent sa-si pastreze postul prin trecerea sub ordinele actualului ministru de Interne este nimeni altul decat seful ANAF, Gelu Diaconu.

PUTEREA

Dragnea cumpără angajaţilor 13 telefoane cu 10.000 de euro

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) condus de Liviu Drganea a avut în desfăşurare o achiziţie publică pentru cumpărarea a 13 telefoane mobile pentru angajaţi, pentru care a prevăzut, potrivit caietului de sarcini, suma de 44.500 de lei, echivalentul a 10.000 de euro. Mai mult, conform documentaţiei, telefoanele vor fi utilizate de către angajaţii ministerului doar pentru operaţiunile pe care le vor desfăşura în cadrul unui proiect derulat pe bani europeni. Astfel, deşi este greu de crezut că angajaţii nu aveau telefon de serviciu, iar cu suma respectivă ar putea fi racordate la apă curentă prin Programul REGIO nişte şcoli, s-au cumpărat telefoane model iPhone 5S pentru angajaţi, după cum a precizat pentru ziarul PUTEREA persoana responsabilă de achiziţia acestora. În plus, nu este prevăzut dacă aceste telefoane vor fi returnate sau dacă pentru fiecare proiect pe bani europeni angajaţii primesc de fiecare dată un iPhone, ajungând astfel ca bugetarii de la acest minister să facă o reală colecţie de telefoane inteligente.

Fostul şef al CJ Mehedinţi, acum după gratii, făcut doctor de Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"

Adrian Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, în prezent arestat pentru o puzderie de matrapazlâcuri, este nu numai unul dintre cei mai dubioşi şi corupţi, dar şi unul dintre cei mai şcoliţi baroni locali din România. Contrabandist şi afacerit veros, Duicu este şi un mare colecţionar de diplome universitare, el obţinând în nici opt ani mai multe titluri şi patalamale ca Nicolae Iorga într-o viaţă. Revoluţia l-a surprins pe tânărul benzinar absolvent de liceu, dar odată cu explozia fabricilor de diplome intrepridul politician s-a pornit pe achiziţii.

Abilitarea Guvernului şi împărţirea posturilor din conducerea SRR

Deputaţii PDL şi PNL au decis să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) în privinţa nerespectării ponderii parlamentare la împărţirea posturilor în conducerea postului public de radio. Obiectul unei plângeri către magistraţii constituţionali îl va face şi Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Anunţul sesizării magistraţilor constituţionali a fost făcut, miercuri, deputatul PNL Theodor Nicolescu, într-o conferinţă de presă comună cu liderul grupului parlamentar PDL, deputatul Tinel Gheorghe. "Argumentul pe care îl vom aduce în faţa CCR este acela că nu a fost respectată ponderea grupurilor parlamentare, aşa cum prevede legea. PNL deţine o pondere de 25% din Parlament şi ar fi avut dreptul la nominalizarea a două persoane (n.r. - în CA al RRA), lucru care nu s-a întâmplat", a precizat Nicolescu.

ROMANIA LIBERA

Războiul dintre Dragnea şi Ponta a ieşit la suprafaţă

Cu perspectiva prezidenţialelor în faţă, vicepremierul încearcă să forţeze candidatura premierului pentru a evita o competiţie internă care i-ar putea da planurile peste cap. Desemnarea candidatului social-democrat pentru alegerile prezidenţiale alimentează tensiunile de la vârful PSD. Nesigur de obţinerea victoriei, după ce PSD a obţinut sub 40% la euroalegeri, premierul Victor Ponta a încercat să lase o portiţă de rezervă. El a propus organizarea de alegeri preliminare, în cazul în care vor exista mai mulţi candidaţi la Consiliul Naţional din 1 august. Propunerea a fost contrazisă, ieri, de vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a fluturat pericolul divizării PSD în cazul organizării de alegeri preliminare. "Din punctul meu de vedere, pentru a avea şanse mari de reuşită la alegerile prezidenţiale, PSD trebuie să susţină un singur candidat. Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca acest partid să se divizeze într-o competiţie internă pe care ştim dinainte cine ar putea să o câştige", a subliniat Dragnea.

Acord final între Iran şi marile puteri, în dosarul nuclear

Reprezentanţii Iranului şi cei ai marilor puteri au început, miercuri, redactarea textului acordului final pe tema programului nuclear iranian, dar există în continuare numeroase divergenţe, anunţă ministrul iranian de Externe, citat de AFP, potrivit Mediafax. "Am început redactarea textului acordului final, dar există în continuare numeroase divergenţe", a declarat Mohammad Javad Zarif la Viena. La negocieri participă reprezentanţii Iranului şi cei ai grupului P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania). Occidentul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

ZIARUL FINANCIAR

Cum ar putea evolua preţul Electrica după listare şi ce câştiguri au adus ofertele din anii trecuţi

Ultimele patru oferte derulate pe bursă au adus investitorilor câştiguri situate între 2,9% şi 15% în prima zi de tranzacţionare. Brokerii şi analiştii de pe bursă se aşteaptă ca şi oferta Electrica să aducă investitorilor un câştig cuprins între 5% şi 15% imediat după listarea companiei pe bursă. Pe termen mai lung însă părerile sunt împărţite, unii nu exclud ca evoluţia să fie mai apropiată de cea a titlurilor Nuclearelectrica, care au scăzut până în prezent cu 28% din toamna anului trecut, decât cea de la Romgaz, unde titlurile au urcat cu 14% până în prezent din noiembrie anul trecut. Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest, crede că randamentele obţinute de investitori în oferta de la Romgaz, unde titlurile au urcat cu 15% pe bursă în prima zi după listare, este o excepţie.

Top 100 companii ale antreprenorilor români: retailerul de bricolaj Dedeman Bacău, noul lider

După 25 de ani de capitalism, România nu are nicio companie controlată de un antreprenor român cu afaceri de un miliard de euro. Dedeman Bacău, afacerea din retailul de bricolaj a fraţilor Pavăl din Bacău, a devenit în 2013 liderul companiilor create de antreprenori români, cu afaceri de 2.679 mil. lei (606 mil. euro) şi aproape 7.000 de angajaţi, de­păşind pentru prima dată Oscar Down­stream (Alin Niculae) şi Interagro SA (Ioan Niculae). Interagro SA, compania din agricultură a lui Ioan Niculae, a fost liderul firmelor cu acţionariat majoritar românesc în 2012 şi 2011, poziţie pe care a mai ocupat-o şi RCS&RDS în 2010, dar şi Grup Servicii Petroliere în 2009, după cum arată datele centralizate de ZF.

Fondul Proprietatea are la dispoziţie cash de 1,7 mld. lei pentru a-i linişti pe acţionari

Fondul Proprietatea (FP) are conturile pline cu cash de 1,7 miliarde de lei, suficienţi bani cât să recompenseze acţionarii cu dividende speciale şi să facă răscumpărări pentru a duce discountul de tranzacţionare la 15% cât cere fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al fondului. Analiştii se aşteaptă ca fondul să deruleze a doua mare ofertă de răscumpărare în perioada următoare, după modelul celei de anul trecut. Lichidităţile de care dispune în prezent Fondul Proprietatea au urcat la suma record de 1,66 miliarde de lei. Din această sumă, 390 milioane de lei sunt plasaţi în titluri de stat, 73 milioane de lei sunt în depozite, alte 557 milioane de lei trebuie să le încaseze sub formă de dividende de la companiile din portofoliu (în principal Petrom şi Romgaz) şi 645 milioane de lei obţinuţi marţi din vânzarea unui pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb