REVISTA PRESEI - 19.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 august 2010

ADEVĂRUL

Erori şi interese la spitalul groazei

Conducerea Maternităţii Giuleşti (Bucureşti) a fost suspendată ieri-seară după un şir de greşeli grave care au dus la tragedia celor 11 bebeluşi. Bogdan Marinescu este de 27 de ani directorul spitalului, timp în care scandalurile şi acuzaţiile de malpraxis au fost rar şi blând sancţionate. Tragedia de la Maternitatea Giuleşti a şocat opinia publică. În timp ce autorităţile îşi pasează răspunderea, părinţii îşi plâng copiii morţi.

Şef de 27 de ani

Cunoscut mai ales datorită fertilizărilor in vitro, prof. univ. dr Bogdan Marinescu este şeful Maternităţii Giuleşti din 1983. Alături de el, alţi doi directori fac parte din Consiliul Administrativ care trebuie să asigure buna funcţionare a spitalului: Mirela Ranga, director medical care este responsabil de activitatea asistenţilor medicali şi directorul financiar-contabil, Ion Pecingina. Potrivit fişei postului, managerul e cel care asigură furnizarea serviciilor medicale şi calitatea acestora.

Afacerile doctorului Marinescu

Cariera publică a profesorului Marinescu a mers mână în mână cu afacerile sale din privat. Doctorul este, conform declaraţiei de avere, acţionar la Lira Cabinet Medical Obstetrică-Ginecologie şi conduce Cabinetul de obstetrică şi ginecologie din cadrul clinicii private Marinescu Medical Center (MMC). Clinica MMC a fost înfiinţată în anul 2003 şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 60.000 de euro şi un profit de 50.000 de euro.

PSD-iştii îşi vând sediile între ei ca să scape de datorii

Ca să scape de o parte din datorii, partidul a vândut sediul filialei Ilfov, situat în centrul Bucureştiului, către Institutul "Ovidiu Şincai". Cele două sute de mii de euro primite pe clădire au acoperit o mică parte din datoriile partidului. Ca să facă rost de bani pentru a achita măcar datoriile curente ale partidului, liderii social-democraţi au decis să scoată la vânzare sediile unor filiale. Organizaţia "văduvită" a fost cea din Ilfov, care s-a trezit că va rămâne fără clădirea din strada Negustori nr. 3, unde îşi desfăşura activitatea.

Ţiganiada lui Sarkozy: ciubucul, doar o dată

Primii ţigani expulzaţi din Franţa sosesc, astăzi, în Bucureşti. Ei vor fi amprentaţi şi introduşi într-o bază de date de autorităţile de la Paris. "Oscar" - baza de date cu amprentele rromilor - va deveni funcţional peste două săptămâni şi îi va împiedica pe rromi să încaseze de mai multe ori ajutorul de 300 de euro. 79 de rromi, care au acceptat repatrierea voluntară în schimbul a 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor vor ajunge, astăzi, în capitală, la bordul unui avion închiriat.

Cu ce ne încălzim la iarnă?

Dacă subvenţiile vor fi eliminate, cele mai ieftine soluţii pentru încălzirea caselor în timpul iernii vor fi sobele cu lemne şi centralele pe gaze. Specialiştii recomandă să fim atenţi la costurile fiecărei soluţii de încălzire şi, mai ales, să gândim pe termen lung. În pachetul de măsuri de austeritate anunţat de Guvern la începutul acestei veri era inclusă şi eliminarea totală a subvenţiilor pentru energia termică, urmând ca doar populaţia defavorizată să mai beneficieze de ajutoare de căldură.

Statele datornice se împrumută ieftin

Recenta creştere economică anunţată de statele europene ajută tot mai multe ţări să se împrumute, favorizând vânzarea de titluri de stat. Interesul investitorilor nu pare să fie afectat de datoriile publice mari ale statelor europene, iar subscrierile depăşesc ofertele ministerelor de Finanţe. Spania şi Irlanda, considerate printre cele mai "periculoase" state membre ale zonei euro, au reuşit ieri să atragă finanţări de pe pieţe prin emiterea de titluri guvernamentale.

Părintele Olimpiadei moderne, un român şters din istorie

Moşierul român Evanghelie Zappa a iniţiat Jocurile Olimpice moderne înaintea lui Pierre de Coubertin, încă de la 1859. La Atena, grecii îngrijesc un "templu" care îi poartă numele, "Zappeion". Acasă, în Câmpia Bărăganului, românii i-au distrus conacul. Au existat oameni care de-a lungul istoriei au punctat fericit timpul şi spaţiul prin atitudinile şi acţiunile lor excepţionale. Unii s-au înscris definitiv în cartea cu nume aureolate a omenirii.

CURENTUL

Show politic abject pe cadavrele bebeluşilor arşi de vii. Oprescu, blestemul bebeluşilor

Puţină lume îşi mai aduce aminte că Sorin Oprescu a ajuns primar datorită semnăturilor unor bebeluşi, aflaţi între susţinătorii candidaturii sale la Primăria Capitalei. 24 de sugari, născuţi în 13.04.2008, respectiv 16.04.2008, apăreau că au semnat pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Oprescu. Evident o fraudă şi o bătaie de joc. Acum "doctorul" Oprescu batjocoreşte alţi bebeluşi, morţi din vina sa, neasumându-şi nicio responsabilitate, ascunzându-se după minciuni penibile.

"În Marea Neagră s-ar putea afla importante resurse de hidrocarburi"

Interviu cu dr. Peakall şi dr. Parsons de la Universitatea din Leeds. În urmă cu circa două săptămâni, publicaţia britanică "The Telegraph" scria că o echipă de cercetători britanici a descoperit un curent masiv de apă sărată, un adevărat râu subacvatic, cu un debit de 10 ori mai mare decât cel al Rinului. De asemenea, unul dintre cercetători, doctorul Dan Parsons, a mai spus că datele acestei cercetări vor putea fi folosite şi de către companiile petroliere care doresc să foreze în zona unde se află acest râu, loc unde s-ar putea afla importante resurse de hidrocarburi.

PSD şi PNL joacă teatru cu alianţa deja formată

Deşi liderii PSD şi PNL încă se ceartă la centru pentru şefia opoziţiei, aruncând pe piaţă tot felul de diversiuni ideologice, alianţa informală dintre cele două formaţiuni funcţionează bine la nivelul filialelor din teritoriu, colaborarea dintre acestea fiind patentată încă din 2008, când social-democraţii au susţinut tacit guvernarea Tăriceanu pe baza trocului voturi contra resurse. În fapt, cifrele din sondajele de opinie par să fie liantul care îi apropie pe liberali şi pesedişti, deşi sunt invocate adesea diferenţele ideologice dintre doctrine.

Sistemul, de Tia Şerbănescu

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti unde în urma unei explozii la secţia de terapie intensivă au murit 4 bebeluşi născuţi prematur iar alţi 7 sunt în stare foarte gravă a zguduit România. E aproape insuportabil să te gândeşti la cei 11 micuţi care lăsaţi nesupravegheaţi cel puţin o oră - cât a durat până când cineva a văzut focul - au căzut pradă flăcărilor sfârşindu-şi viaţa în chinuri înainte de a şi-o începe. Putem discuta oricât şi putem găsi vinovaţi oriunde (aşa cum se întâmplă de trei zile încoace) - de la "sistemul medical putred" şi până la preşedintele Băsescu - şi tot degeaba: nimic nu scuză faptul că o asistentă n-a fost acolo unde trebuia să fie.

Actorul Mitică Popescu îl critică pe Bendeac

În războiul dintre generaţii, actorul Mitică Popescu s-a declarat dezamăgit de show-urile care se difuzează acum a televiziuni. Astfel, realizatorul emisiunii "D" ale lui Mitică" a susţinut că Mihai Bendeac nu are umor. "Show-rile de acum sunt total lipsite de umor. Mihai Bendeac nu are nici sare, nici piper. Maniera în care se face umor nu e întotdeauna cea mai strălucită, dar de vină nu sunt actorii, ci producătorii şi cei care scriu. Se improvizează, se parodiază, dar fără umor", spunea Mitică Popescu. Marele actor i-a sfătuit pe cei care apar la televizor să fie mai inteligenţi. "Fiţi deştepţi, nu vă lăsaţi prostiţi, că e plină lumea de proşti!", a conchis actorul.

CURIERUL NAŢIONAL

Impozitul de 3%, salvarea IMM-urilor

Comisia de Buget, Finanţe din Camera Deputaţilor a aprobat reintroducerea impozitului pe venit de 3% pentru microîntreprinderi. Proiectul, care cuprinde şi abrogarea impozitului minim, trebuie însă să mai treacă şi de Plen. Întreprinzătorii susţin că măsurile sunt ca o gură de oxigen pentru IMM-uri, care se luptă cu falimentul în fiecare zi. De asemenea, s-a aprobat ca termenele pentru plata penalităţilor obligaţiilor fiscale de microîntreprinderi să fie extinse de la 30 de zile, la 90 de zile, pentru plata penalităţilor de 5%, iar de la 90 de zile la 180 de zile pentru penalităţile de 15%. Nivelul dobânzii pentru întârzierile la plată a fost stabilit la 0,03% pe zi.

Blidar: Aroganţa băncilor străine m-a determinat să înfiinţez Banca Comercială Feroviară

""Instituţiile străine care activează în România solicită comisioane şi dobânzi mari, mult peste cele practicate de băncile-mamă"". ""BCF nu resimte criza pentru că a fost înfiinţată chiar în timpul crizei şi nu deţine un portofoliu de credite neperformante"". Omul de afaceri Valer Blidar afirmă că a înfiinţat Banca Comercială Feroviară (BCF) din cauza "comportamentului neprietenos şi arogant" al băncilor străine care activează în România. Blidar, care ocupă şi poziţia de preşedinte la BCF, a spus că nu a avut niciodată credite la bănci, ca om de afaceri, ci doar depozite. "Tot ce am făcut, am făcut din surse proprii. Relaţia mea cu băncile a fost bună, pentru că eu am avut doar depozite, şi nu credite", a spus Blidar.

China ar putea deveni prima economie mondială în... 2027

"Asahi Shimbun" crede că şi Coreea de Sud va depăşi economic Japonia, până în 2031

Ritmul fulminant al creşterii economice în China, materializat prin consacrarea, zilele trecute, a acestei ţări - în mod oficial - drept a doua mare putere economică a lumii, după SUA şi devansând Japonia, îi determină pe mulţi analişti economici de la instituţii internaţionale de prestigiu să caute explicaţii detaliate ale unor asemenea evoluţii şi să facă prognoze privind noi posibile modificări ale ierarhiei economice atât la nivelul zonei asiatice, cât şi la nivel mondial.

EVENIMENTUL ZILEI

Aventura "pe fugă" a unui jurnalist britanic în România: "M-am îmbătat cu personalul trenului"

Un colaborator al ziarelor "The Guardian" şi "The New York Times" a petrecut câteva zile în România pentru a filma un documentar. Concluziile lui în urma vizitei "pe fugă" prin Bucureşti, spre Istanbul, nu au fost chiar măgulitoare: "e obositor" şi "Bucureştiul e un oraş cu reputaţia unei monstruozităţi comuniste". Într-un interviu acordat EVZ, jurnalistul britanic po vesteşte mica sa incursiune prin România şi spune că ar reveni, dar şi că suntem "prea suspicioşi" cu străinii.

Orange a pierdut startul pentru iPhone 4 in fata lui eMag

Deşi nu sunt importatorii oficiali ai produselor Apple, eMag.ro, cel mai mare magazin on-line din România, a luat din nou faţa concurenţilor prin aducerea iPhone 4 la noi în ţară. În cazul acestui gadget, Orange România este importatorul oficial, însă compania încă nu a dorit să comunice când va ajunge telefonul în ţară. Ca şi în cazul iPad-ului, eMag.ro a profitat de ocazie şi a importat masiv iPhone 4. Preţul nu este unul de neglijat, pornind de la aproape 5.000 de lei, în funcţie de varianta pe care o doriţi. Astfel, versiunea de culoare neagră de 16 GB ajunge să coste 4.989 lei, iar cea de 32 de GB - 5.739 lei.

Presa rusă: Grecu ar fi spionat pentru NATO

Diplomatul român reţinut luni este suspectat că ar fi acţionat în interesul unor ţări terţe. Moscova ameninţă cu "măsuri de retorsiune". Pe de altă parte, televiziunea publică rusă, Rosiya 1, a relatat că serviciile speciale româneşti pot fi interesate de o singură temă care are legătura cu Moscova, respectiv prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria, transmite postul de radio Europa Liberă.

FINANCIARUL

Rectificare bugetară pentru plata şomajului disponibilizaţilor

După o şedinţă de opt ore, ministrul de Fi-nanţe a declarat că Executivul a adoptat ordonanţa în aceeaşi formă discutată şi săptă-mâ-na trecută. Sebastian Vlădescu a arătat că principalul scop al acestei rectificări a fost acoperirea deficitelor fondurilor de pensii şi de şomaj. Astfel că bugetul asigurărilor sociale va fi suplimentat cu 3,8 miliarde de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj va fi majorat la capitolul cheltuieli cu suma de 1,1 miliarde lei.

Bancherii: Euro nu sare de 4,3 lei la finalul anului

Din perspectiva fiscală, următoarea evaluare a FMI ar putea reprezenta un moment dificil pentru curs. Prognozele analiştilor bancari pentru cursul de schimb de la finele acestui an oscilează între 4,2 şi 4,3 lei, cu un posibil maxim la peste 4,3 lei/euro în lunile octombrie sau noiembrie, când impactul majorării TVA şi al reducerilor salariale din sectorul public se va face resimţit mai puternic în economie. Cele mai multe dintre estimările bancherilor arată o relativă stabilitate a cursului pentru ultima parte a acestui an, în pofida semnelor de întrebare care planează asupra economiei şi a scenei politice.

Raiffeisen Bank, profit de aproape 50 mil. euro în S1

Pe ansamblu, sistemul bancar a înregistrat pierderi în primele şase luni ale anului. Raiffeisen Bank a raportat un profit net de aproape 50 de milioane de euro, cu 5% mai mic decât în primul semestru din 2009. Băncile au anunţat profituri în scădere faţă de anul trecut sau chiar pierderi. Sistemul bancar a înregistrat pierderi cumulate de 55 de milioane de euro la sfârşitul lunii iunie, iar specialiştii anticipează o înrăutăţire a rezultatelor din cauza scăderii economiei.

Dezvoltatorii au scumpit cel mai ieftin cartier de blocuri din Bucureşti, Titan

Vânzătorii de locuinţe noi au strunit piaţa apartamentelor vechi. Totuşi, în mai puţin de doi ani, cartierul Titan a devenit cea mai căutată destinaţie locativă din Capitală. Într-un top al celor mai dorite zone din Bucureşti, cartierul Titan se află prin-tre preferinţele clasei medii. E adevărat că pe primele locuri se află zone precum Tine-retului, 1 Mai şi Unirii, însă ţinând cont că acestea sunt considerate sau asimilate ca făcând parte din aria centrală (sau semi-centrală) a Capitalei, perfor-manţa fostului cartier muncitoresc Titan este surprin-ză-toare.

Chiriile pentru studenţi sunt cu până la 10% mai mici faţă de anul trecut

Reduceri maxime la chirii s-au consemnat în Bucureşti, acestea se menţin însă la cel mai înalt nivel din ţară. Chiriile apartamentelor din principalele centre universitare din România pornesc de la 100 de euro pe lună la garsoniere şi ajung la 320 de euro la locuinţele cu trei camere, potrivit imobiliare.ro, pe termen scurt majorarea cererii din partea studenţilor urmând să crească uşor nivelul acestora. "Mai mult ca niciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate în alege-rea unei chirii şi tocmai de aceea proprie-tarii trebuie să-şi alinieze aşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român.

Combinatele siderurgice au ajuns la 60% din producţia de dinaintea crizei

Afacerile în domeniu în S1 2010 au fost cu aproape 50% peste cele din S1 2009. În 2009, piaţa siderurgică din România a scăzut cu 60% din cauza crizei economice, înregistrând cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În 2010, producţia a început să îşi revină şi a ajuns la un volum echivalent cu 55%-60% din cel înregistrat cu puţin înainte de declanşarea crizei. Speranţele siderurgiştilor români se bazează pe revenirea consumului din Turcia, principalul client.

Mark Mobius şi-a luat în serios rolul de "PR pentru România": vrea să înlăture prejudecăţile străinilor

Listarea Fondului Proprietatea va pune Bursa din Bucureşti pe harta marilor investitori. Mark Mobius, preşedintele exe-cu-tiv al Templeton Asset Mana-gement, a scris ieri un nou comentariu pe site-ul com-paniei pe care o conduce, prin care încear-ăa să înlăture ideile greşite pe care şi le-au format investitorii despre Româ-nia. Momentul a fost foarte potrivit pentru că ieri Comisia Naţionala a Valorilor Mobi-liare (CNVM) a înregistrat Fondul Pro-prietatea (FP) în categoria alte organisme de plasament colectiv, unul din paşii cei mai importanţi în vederea listării acestuia la Bursă, eveniment ce va pune Bursa din Bucureşti pe harta marilor investitori ai lumii.

GÂNDUL

India, singura ţară în care au mai murit bebeluşi într-un incendiu la maternitate

Ministrul român al Sănătăţii, întrebat de gravitatea evenimentului de la Maternitatea Giuleşti, a spus că tragedia din România nu este unică în lume. "Căutaţi pe Google!", a mai completat ministrul. Gândul a realizat o documentare mai complexă. Singura ţară în care un incident similar celui din România a avut loc este India. O ţară care are program spaţial, dar, în acelaşi timp, din cei 1,18 miliarde de locuitori, 42% sunt sub pragul sărăciei, trăind cu mai puţin de 1,25 de USD pe zi. India are un medic la 10.000 de locuitori, în timp ce în România avem încă un doctor la 550 de români

Medicii: Dacă vă spun că şi mâine bebeluşii sunt în viaţă, înseamnă că e bine, a mai trecut o zi

O echipă de medici israelieni a venit în sprijinul doctorilor de la "Grigore Alexandrescu" pentru a-i trata pe cei şapte bebeluşi arşi în Maternitatea Giuleşti. Specialiştii spun, însă, că nu pot face mai mult decât echipa românească, care se descurcă foarte bine. Cea mai mare realizare a echipei de medici care are în grijă copiii arşi în Maternitatea Giuleşti este că au ajuns să cunoască pacienţii şi să înveţe la ce reacţii să se aştepte din partea lor, a declarat managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu. "Tratamentul unui copil ars este de o plasticitate fantastică.

De ce Romania sprijina Polonia si Ungaria in disputa cu UE privind pensiile private

Nouă state europene, printre care Polonia, Ungaria şi România, cer UE ca valoarea contribuţiilor către sistemele de pensii private obligatorii să fie "scoasă" din deficitul bugetar. În momentul de faţă , banii viraţi de stat în conturile administratorilor sunt trecuţi la capitolul cheltuieli, deşi ei sunt plătiţi, de fapt, de către angajatori.

JURNALUL NAŢIONAL

Migraţia creierelor, un fenomen care se frânează cu cap

România n-are o strategie pentru recucerirea inteligenţei. Fenomenul migraţiei creierelor nu a în-ceput cu România. Alimentat de să-răcie, de viziuni înguste, de dispe-rare, de dorinţa de a zbura sus sau de contexte politice de tipul extinderii Uni-unii Europene, este un fenomen la scară globală pe care fiecare ţară se stră-duieşte să îl gestioneze aşa cum poate. Dacă poate.

Şase milioane de euro pentru imaginea PDL

După întâlnirea de luni între premierul Boc şi grupul deputaţilor PDL, aceştia din urmă au primit SMS-uri pe telefoanele de serviciu, în care erau informaţi că la rectificarea bugetară, deci cea operată în şedinţa de guvern de ieri, vor primi, fiecare, câte 200.000 de lei, aproximativ 47.000 de euro, "pentru acoperirea unor cheltuieli din colegiu". Acestea ar trebui, conform indicaţiilor trasate prin SMS-uri, să acopere "cu precădere investiţii în şcoli şi drumuri". PDL are 125 de deputaţi, deci efortul financiar al Guvernului s-ar ridica la 5,8 milioane de euro, bani care să meargă în colegiile parlamentarilor democrat-liberali, pentru a mai ridica puţin din imaginea partidului în ochii alegătorilor.

Bucureştiul, fără sectoare, doar cu un primar general

La Ministerul Administraţiei şi Internelor se lucrează de zor la proiectul de modificare a Legii administraţiei publice locale. Pe scurt, acest proiect vizează desfiinţarea primăriilor de sector, un buget unic pentru bucureşteni, puteri depline pentru Consiliul General şi primarul general. Pentru că este vorba despre o schimbare majoră a sistemului administrativ al Capitalei, atât edilii, cât şi bucureştenii ar fi trebuit consultaţi, un referendum în acest caz fiind absolut necesar.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum s-a risipit creşterea economică a României pe manele şi limuzine

Sute de şomeri sau lucrători necalificaţi, oameni fără şcoală din comunele din jurul Bucureştiului s-au îmbogăţit din intermedierea tranzacţiilor imobiliare. Între 2007 şi 2008, perioada de maximă creştere economică a României, "pontagiii" (vânzătorii de ponturi) au pus la saltea sute de mii de euro, unii chiar milioane, bani pe care i-au cheltuit cu aceeaşi uşurinţă pe distracţii costisitoare şi un stil de viaţă grandoman. Cele mai multe dintre aceste averi s-au topit astfel la fel de uşor cum au fost făcute. "Ca să vă spun să înţelegeţi mai bine: am înnebunit. Pe cuvântul meu, nu mai eram eu. Credeam că sunt cine ştie ce om. Patriciu eram. Dom"ne, bine a venit criza asta, de ne-a trezit la realitate, că nu mai ştiam noţiunea banului". Aşa explică Lilak, un samsar imobiliar din Voluntari, febra anilor 2007-2008.

Cum a luat un analfabet şomer credit de 10.000 de euro

Procurorii de la Crimă Organizată au desfiinţat o reţea care a obţinut sute de mii de euro în mod fraudulos din credite bancare şi indemnizaţii pentru creşterea copilului aranjate prin Messenger. Patru persoane au fost arestate, iar alte şapte au interdicţie de a părăsi localitatea, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au descoperit o schemă frauduloasă de obţinere a creditelor bancare şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. În dosar sunt implicaţi inclusiv funcţionari din aparatul de stat, de la Agenţia pentru Prestaţii Sociale Sector 5, Administraţia Finanţelor Publice Sector 5 şi Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială din Capitală.

ZIARUL FINANCIAR

Kazahii au plătit statului doar 10% din datoria de la Petromidia

Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu au semnat ordonanţa din 2003 prin care Petromidia, deţinută de Dinu Patriciu, a primit facilitatea de a-şi transforma datoriile de 570 mil. euro în obligaţiuni cu scadenţa în 2010. Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia - controlată acum de grupul kazah KazMunaiGaz, a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finanţelor ar putea primi acţiuni în companie, dar a căror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor.

Acţionarii Bursei au câştigat 8 mil. euro în două zile

Titlurile operatorului bursier de la Bucureşti (BVB) au înregistrat o creştere spectaculoasă săptămâna aceasta, numai în ultimele două şedinţe acţiunile BVB urcând cu 15%, pe fondul celor mai ridicate rulaje din ultima lună şi jumătate. "Singurul eveniment care ar putea să mai crească atractivitatea acţiunilor BVB este listarea Fondului Proprietatea care este mai concretă în acest moment, dar nu sigură şi care ar putea aduce un spor de lichiditate pe piaţă", spune Adrian Mănăilă, directorul general al Eldainvest, unul dintre principalii acţionari ai BVB.

Bergenbier dă afară de la producţie şi angajează în vânzări

Producătorul Bergenbier, numărul trei în piaţa locală a berii, care a anunţat recent că va închide fabrica de la Blaj urmând a disponibiliza peste 170 de angajaţi, şi-a mărit echipa de vânzări cu 12% de la începutul acestui an cu scopul de a creşte vânzările în magazinele de cartier. Mărirea echipei de vânzări este anunţată la scurt timp după ce după ce managementul companiei a decis să demareze discuţiile cu sindicatele pentru oprirea producţiei în cadrul fabricii de la Blaj . În urma acestei decizii, 172 de persoane vor fi disponibilizate, aproape un sfert din cei peste 700 de angajaţi ai companiei.

Câţi studenţi români învaţă în străinătate: 22.000, 35.000 sau 50.000?

În România nu există o instituţie care să centralizeze numărul de studenţi români care învaţă în prezent la universităţile din străinătate, iar ONG-urile care activează în zona educaţională raportează cifre diferite. Astfel, dacă anul trecut organizaţia Integral Programe Educaţionale anunţa că 50.000 de studenţi români învaţă în străinătate, reprezentanţii grupului de ONG-uri Educativa spun că cifra este mult mai mică, de aproape 22.000 de români, bazându-se pe o serie de statistici realizate la nivel european.

Cinteză, BNR: Eliminarea comisionului de rambursare la creditele vechi pune în genunchi băncile. Dar clienţii?

Bancherii au calculat că vor acumula pierderi de cel puţin 450 mil. euro din cauza aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 50 din 11 iunie, care prevede printre altele plafonarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipată, inclusiv pentru creditele acordate în trecut. Unele bănci riscă să ajungă cu solvabilitatea - principalul indicator de prudenţă urmărit de BNR - sub pragul minim de 8% din cauza pierderilor determinate de aplicarea noilor reglementări privind creditele pentru consumatori, care le vor diminua veniturile, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Cum şi-au potrivit brokerii ceasul la Fondul Proprietatea?

Gloria de a intra în istorie drept brokerul care a intermediat cea mai aşteptată listare a ultimilor cinci ani şi mai puţin comisioanele reprezintă miza pentru care nouă dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piaţă, grupate în trei consorţii şi un intermediar independent, au intrat în competiţie la Fondul Proprietatea. Ieri la ora 14.00 a expirat termenul limită până la care firmele interesate îşi puteau depune ofertele, iar în privinţa ofertelor nu au existat surprize. Brokerii care vor lista Fondul Proprietatea vor porni cu şanse mai mari în cursa pentru a intermedia marile IPO-uri (oferte publice iniţiale) anunţate de stat, cum ar fi listarea Romgaz, afaceri în care miza financiară este mult mai mare.

Doi avocaţi şi un fost şef al Hidrolectrica vor să reprezinte acţionarii la FP

Acţionarii privaţi sunt primii care şi-au depus candidaturile pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor care va supraveghea administrarea Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton. Miza este însă pe cine anume va desemna statul român să îi reprezinte interesele. Până ieri, 18 iulie, Fondul Proprietatea (FP) a primit trei candidaturi pentru cele cinci locuri de membru în Comitetul Reprezentanţilor cu două zile înaintea expirării termenului limită. Desemnarea componenţei comitetului va avea loc în cadrul AGA din 6 septembrie.

Candidaturile statului sunt încă un mister

De departe cele mai aşteptate candidaturi sunt cele propuse de Ministerul Finanţelor Publice, care deţine mai mult de jumătate din capitalul fondului. Cum fondul nu a publicat până în prezent niciun criteriu de selecţie a reprezentanţilor şi nici condiţiile privind experienţa profesională a candidaţilor, este destul de dificil de estimat pe cine anume va desemna statul român. În anii trecuţi, şase din cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere au fost numiţi sau revocaţi în funcţie de apartenenţa politică şi de partidul aflat la guvernare. Astfel că în ultimul an şi jumătate componenţa Consiliului de Supraveghere a fost schimbată de trei ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb