• ADEVARUL
• România şi Olanda, în gherila florilor
La o zi după ce Olanda a decis să refuze accesul României în spaţiul Schengen, florile şi carnea importate din Ţara Lalelelor sunt supuse unor riguroase controale la frontierele româneşti. Funcţionari din trei instituţii sunt asmuţiţi către importurile olandeze: Fiscul, Agenţia Fitosanitară şi Protecţia Consumatorului. Vineri seară, chiar în ziua în care reprezentanţii Ministerului imigraţiei din Olanda au anunţat că Guvernul de la Haga se va opune aderării României în spaţiul Schengen, vămile noastre erau luate cu asalt de zeci de inspectori trimişi de la Bucureşti cu o singură ţintă: transporturile de flori trimise dinspre Olanda.
• Economia nu va mai creşte ca înaintea crizei
Bancherii nu sunt convinşi că avansul PIB va depăşi 3% în 2012, chiar dacă Guvernul şi FMI continuă să mizeze pe o creştere de 3,5%. Cererea internă şi exporturile dau semne de încetinire, fapt care-i determină pe bancheri să reducă prognozele de creştere a PIB pe următorii ani. La sfârşitul săptămânii trecute, două instituţii financiare, UniCredit Ţiriac Bank şi ING Bank, şi-au anunţat rezervele faţă de prognoza oficială de creştere a economiei în 2012. Dacă Guvernul preconizează un avans al PIB de 3,5% pentru anul viitor, ING şi-a revizuit drastic prognoza, reducând-o de la 3,5% la 2,2%. Şi experţii de la Unicredit sunt ceva mai pesimişti, estimând o "revenire lentă" în următorii ani.
• Obama propune taxa "Warren Buffet"
Preşedintele SUA va cere Legislativului american introducerea unei taxe suplimentare pentru oamenii bogaţi, aşa cum a sugerat miliardarul Warren Buffet. Mai mulţi miliardari care au cerut introducerea acestei taxe în urmă cu o lună estimau că bugetul de stat va strânge 600 de miliarde de dolari în zece ani. Preşedintele SUA, Barack Obama, împrumută sugestiile făcute de miliardarii americani pe parcursul acestei veri. Astăzi, Obama va propune Legislativului american să introducă o suprataxă pentru persoanele care au un venit mai mare de un milion de dolari anual. Potrivit publicaţiei "The New York Times", Obama nu va preciza un nivel al acestei taxe şi nici alte detalii legate de acest lucru.
• România, pe locul 15 în topul ţărilor cu cel mai mare risc de incapacitate de plată
România se claseză pe locul 15 în topul statelor cu cel mai ridicat risc de a intra în incapacitate de plată, afirmă analiştii de la Citi Investment, citaţi de Business Insider. O echipă de cercetare a grupului financiar Citi Investment a calculat, folosind un model propriu, ce şanse matematice are un stat de a intra în incapacitate de plată. Au fost analizate 44 de state, iar pe primul loc a ieşit Grecia, cu o probabilitate de 16,3%. România se află pe locul 15, cu un procent de 1,2%. Pe ultimul loc se plasează Luxemburgul, cu 0,01% şanse de a intra în incapacitate de plată.
• TVA-ul Ungariei, cel mai ridicat din UE. Topul statelor europene, în funcţie de rata TVA
Ungaria va pune în aplicare o ajustare fiscală de 750 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde de euro) în 2012, a anunţat, vineri, ministrul economiei György Matolcsy, adică mai mult cu 200 de miliarde forinţi decât estimările iniţiale. O măsură menită să aducă mai mulţi bani la bugetul ţării este majorarea, începând cu anul viitor, a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 25% la 27%, ceea ce aduce Ungaria în fruntea statelor din UE în ceea ce priveşte cota TVA. Ungaria este urmată în top de Danemarca, Suedia şi pe locul patru se situează România, cu 24%. Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg, conform Portfolio.hu.
• ALERTĂ Băncile germane au nevoie de 127 miliarde de euro, cât PIB-ul României
Cele mai mari 10 bănci germane au nevoie de 127 miliarde de euro capital suplimentar, informează publicaţia germană Frankfurt Allgemeine Sonntagzeitung, citând un studiu realizat de institutul de cercetări economice DIW, potrivit Reuters. Dorothea Schaefer, directorul departamentului de analiză a pieţelor financiare la DIW, a afirmat că raţia capitaluri proprii/active trebuie să fie ridicată la cel puţin 5%. O sursă citată de Reuters spunea la începutul lunii că Fondul Monetar Internaţional estimează că băncile europene ar putea avea nevoie de un capital suplimentar de 200 de miliarde de euro. Băncile germane au o expunere de sub 10 miliarde de euro la obligaţiunile suverane elene, din care Deutsche Bank 1,2 miliarde euro şi Commerzbank 2,2 miliarde de euro.
• Băsescu: România va depăşi ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 dacă măreşte pensiile şi salariile
România nu va putea să respecte ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 în cazul în care autorităţile se gândesc să acorde măriri de pensii şi de salarii anul viitor. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care a reamintit că încadrarea în această limită de deficit este o obligaţie asumată conform Tratatului de aderare, dar şi prin actualul acord stand-by de tip preventiv încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.
• Criza datoriei va mai dura încă un an sau doi, susţine ministrul belgian al Finanţelor
Criza datoriei suverane va mai dura încă "un an sau doi", a afirmat sâmbătă ministrul belgian al Finanţelor, Didier Reynders, după participarea la reuniunea miniştrilor europeni de finanţe de la Wroclaw (Polonia). Referindu-se la ajutorul acordat autorităţilor greceşti, ministrul a spus că 'acestea vor trebui probabil puse sub tutelă într-un anumit fel' considerând insuficiente măsurile luate până în prezent de Atena. El a criticat, de asemenea, întârzierea Greciei în dosarul privatizărilor, notează Agerpres. Totuşi, Reynders afirmă că trebuie să i se lase timp Greciei ca să revină la echilibrul bugetar. O cură de austeritate prea dură riscă să anihileze orice posibilitate de creştere, consideră acesta.
• Dominique Strauss-Kahn a confirmat că a avut o relaţie "nepotrivită" cu camerista din Manhattan
Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a confirmat, în aceasta seară, potrivit "Le Figaro", că a avut o relaţie "nepotrivită" cu Nafissatou Diallo, camerista de la hotelul Sofitel din Manhattan. El a spus că este o greaşeală pe care a făcut-o faţă de soţia şi copiii lui, dar şi faţă de francezi. "Am ratat întâlnirea mea cu francezii", a afirmat Strass-Kahn la TF1, în cadrul primei sale apariţii televizate de când s-a întors la Paris. "Ceea ce s-a întâmplat nu conţine nici violenţă, nici constrângere, nici agresiune, nici un fel de delict, este procurorul care o spune", a explicat fostul director FMI.
• Termocentralele sunt la un pas de a fi închise din cauza poluării
Sectorul termoelectric are nevoie de investiţii de mediu de peste două miliarde de euro. Mai multe termocentrale din România riscă să se închidă chiar din acest an, pentru că nivelul de emisii poluante nu a fost redus conform angajamentelor faţă de Uniunea Europeană. România şi-a asumat, în Tratatul de aderare, că va aduce la standarde europene nivelul de poluare al termocentralelor până la 1 ianuarie 2013, însă puţine dintre aceste investiţii au fost duse la capăt.
• CURENTUL
• Neamul voiculeştilor, la arat şi semănat în Băneasa
Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA, firma de bază a familiei Dan Voiculescu, a anunţat zilele trecute că îi va da în judecată pe ziariştii care au publicat sau preluat în presă informaţii dintr-un raport oficial întocmit de inspectori ai Corpului de Control al Ministerului Agriculturii (MADR). Sunt vizaţi, conform unui comunicat transmis de Grivco, jurnalişti de la România Liberă, Realitatea Tv şi ancheteonline.ro care, "fără a se informa obiectiv, au invocat numele firmei în contextul demiterii preşedintelui Agenţiei Domeniilor Statului".
• "Luceafărul huilei" a luat-o razna: Cozma ameninţă România cu Tribunalul de la Haga
Miron Cozma s-a lăudat, de curând, în faţa presei, că a făcut plângere împotriva statului român la Tribunalul de la Haga. Mai mult decât atât, el le-a spus ziariştilor de la Libertatea că instanţa internaţională i-a fi aprobat deja dosarul, urmând ca primul termen al ipoteticului proces să aibă loc chiar în toamna acestui an. Cozma a mai spus că s-a adresat instanţei de la Haga, "pentru perioada petrecută în detenţie în urma mineriadei de la Costeşti" în urma căreia ar fi făcut puşcărie pe degeaba. De fapt, el s-a referit la cei zece ani petrecuţi după gratii din pedeapsa totală de 18 ani, pronunţată împotriva lui de justiţia românească
• Vanghelie pleacă în "Kurdistan" să aducă PSD voturi din diasporă
După ce PSD a venit mereu cu tot soiul de contraoferte politice mediocre la toate măsurile luate de guvern, de ce nu ar veni acum social-democraţii şi cu una pe zona de diaspora. O plajă electorală oarecum virgină care nu a fost exploatată în trecut decât de PDL, fapt ce a dus în 2009 la victoria preşedintelui Traian Băsescu în lupta cu contracandidatul său de atunci Mircea Geoană. Mai nou, PSD-ul vrea să intre şi el pe această piaţă a marketingului politic şi l-a "internaţionalizat" pe Marean, a cărui misiune este să îi fure lui Baconschi milionul voturi pe care acesta le-a promis pentru 2012.
• CAPITAL
• Băsescu îi invită pe specialişti să bea primii apă de la Roşia Montană, să demonstreze că nu există cianuri la nivel toxic
Preşedintele Traian Băsescu susţine că specialiştii l-au asigurat că în ceea ce priveşte cantitatea de cianură în urma exploatărilor aurifere aceasta va fi mai mică decât cea dintr-o cafea, motiv pentru care îi va "invita" să bea primii apă din iazul de decantare de la Roşia Montană.
• Moneda unui stat de lângă România se apropie de colaps
Instabilitatea economiei mondiale îi mână pe vecinii noştri ucraineni la casele de schimb valutar. Ucrainenii cumpără masiv valută, încercând să scape cât mai rapid de grivne, de frică să nu se devalorizeze. Însă dacă vor continua să cumpere valută în ritmul actual, nu vor face decât să devalorizeze grivna, moneda locală, cu 50%, avertizează economiştii. Numai în luna august, populaţia din ţara vecină a cumpărat 2,21 miliarde de dolari de la casele de schimb valutar şi de la bănci. Dacă din acestă sumă scădem valuta vândută de populaţie, rezultă un net de 824,2 milioane de dolari care au ajuns în buzunarele ucrainenilor, transmite publicaţia ucraineană "Economiceskie Novosti".
• 28.000 dintre tinerii ce au picat bacul au devenit şomeri cu acte
Ce se va întâmpla cu aproape 100.000 de tineri fără diplomă de bac? Ar fi fost de aşteptat să îngroaşe conturile şcolilor postliceale, însă nu a fost cazul. În schimb, peste un sfert dintre ei s-au înregistrat în evidenţele ANOFM. Rezultatele nefericite (pentru unii) ale bacului din acest an au reprezentat, în primă fază, o veste bună pentru proprietarii şcolilor postliceale, singurele instituţii unde absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă, se pot înscrie pentru a-şi continua studiile.
• Primarii stau pe o avere imobiliară de miliarde
Cinematografe şi păduri, hoteluri şi biserici, locuinţe şi terenuri, spaţii comerciale şi stadioane - administraţia locală este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa imobiliară autohtonă. În luna mai, consilierii locali din Sfântu Gheorghe au aprobat demararea negocierilor pentru cumpărarea în vederea renovării a hotelului "Bodoc" din localitate. Achiziţia are loc în parteneriat cu cei de la Consiliul Judeţean Covasna, care s-au arătat dispuşi să participe cu jumătate din banii necesari. Clădirea îi aparţine cunoscutului om de afaceri braşovean Ioan Neculaie, iar dacă în 2009 acesta ar fi cerut pentru ea 1,8 milioane de euro, acum se pare că tranzacţia se va încheia la o sumă de aproape două ori mai mică - 1,08 milioane de euro.
• BMW nu ştie ce e criza şi anunţă deschiderea a trei noi reprezentanţe în ţara noastră
Reţeaua de distribuţie a BMW Group în România se extinde în această toamnă cu trei noi reprezentanţe, în Arad, Brăila şi Piteşti, într-o perioadă dificilă pentru acest sector, când dealerii auto locali nu şi-au mai pus problema dezvoltării, pe fondul dificultăţilor financiare din ultimii trei ani generate de căderea pieţei auto. In Arad, Grup West va deschide pe 22 septembrie un centru BMW. "Investiţia totala se ridică la 2,5 milioane euro. Infrastructura se compune din showroom şi spaţii administrative, depozit piese, atelier service mecanică, atelier tinichigerie şi vopsitorie, două spălătorii auto. Suprafaţa construită este de 2.800 mp, iar terenul aferent are o suprafaţă totală de 6.250 mp", a declarat directorul de marketing al companiei, Matei Blaj.
• CURIERUL NATIONAL
• Pe spatele cui creşte cocoaşa valutară?
Tendinţa de întărire a euro în raport cu leul a demarat înainte de data stabilirii calculului accizelor, la fel ca şi în ultimii ani. Călin Rechea, analist financiar: Speculaţii se făceau şi înainte, dar de trei ani a devenit mai evident. Augustin Hagiu (Federaţia Operatorilor Români de Transport): Ne furăm singuri căciula! Accizele mai mari vor duce la creşterea evaziunii pe piaţa carburanţilor. Moneda naţională pare a se fi înscris din nou pe un uşor impuls de slăbire în raport cu euro odată cu apropierea datei de 1 octombrie, la care se stabileşte calculul accizelor pentru anul viitor. Mişcarea este repetitivă de mai mulţi ani, deprecierea leului favorizând creşterea acestui tip de taxe, în folosul Ministerului de Finanţe. Leul tinde să se întărească în primăvară, în perioada dividendelor, favorizând repatrierea profiturilor multinaţionalelor la un curs avantajos şi are un puseu de depreciere în toamnă, în jurul momentului în care se stabileşte calculul accizei pentru anul următor.
• Baconschi: Vom cumpăra avioane F-16 noi, la preţul celor aflate în uz
Reducerea este inclusă în "efortul regional" de revigorare a companiei producătoare Lockheed Martin. Ambasadorul american la Bucureşti consideră că piloţii noştri sunt "foarte buni", ceea ce ar putea reduce şi costurile pentru antrenamente. Băsescu: România ar putea plăti eşalonat aparatele de zbor. La mai bine de cinci ani de discuţii pe tema achiziţiei avioanelor multirol şi peste doi ani de negocieri cu Guvernul american, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi a avansat ideea cumpărării unor aparate de zbor F-16 noi, la preţul celor aflate în uz. Implicit, ipoteza anterioară de folosire a aparatelor F-16 scoase din uz şi revitalizate de autorităţile americane, este exclusă, ceea ce nu poate fi decât benefic României în condiţiile în care bătrânele MIG - 21 LanceR ar fi trebuit de mult casate.
• De ce nu cred investitorii în "darul" austriac?
Suma oferită de Erste pentru patru dintre cele cinci SIF-uri se ridică la 1,89 mld. lei şi acoperă 90% din întreaga capitalizare bursieră a emitenţilor. Raportul menţionat indică o neîncredere majoră a investitorilor faţă de valoarea reală a participaţiei acestora pe titlurile bancare respective. Efectul pozitiv de antrenare a pieţei pe segmentul acţiunilor societăţilor de investiţii financiare după publicarea acordului a patru dintre SIF-uri cu Erste privind valorificarea participaţiilor la BCR a tins să se estompeze, sesiunea de vineri evidenţiind acest lucru, cu un avans de numai 0,57% al indicelui BET-FI şi cu transferuri la această categorie însumând numai 4,89 milioane lei.
• Scandal între Chelu şi SIF Oltenia la Argus
SIF Oltenia (SIF5) susţine că accesul unor acţionari ai Argus Constanţa în sediul firmei a fost blocat şi sâmbătă, la a doua convocare a AGA, de către omul de afaceri Cătălin Chelu, care respinge însă acuzaţia şi afirmă că AGA a avut loc vineri, când a fost ales şi un nou Consiliu de Administraţie. "Azi (sâmbătă - n.r.), ca şi vineri, a fost închisă poarta principală. Era un anunţ că accesul se face pe o altă poartă, însă cei de acolo au spus că AGA s-ar fi ţinut ieri (vineri - n.r.) şi nu ne-au lăsat să intrăm. Am chemat din nou Poliţia să facă proces verbal că nu ni s-a permis accesul în societate. Vom face raport în piaţă şi vom anunţa situaţia, iar apoi vom vedea ce vom face. Este strigător la cer ce se întâmplă, când tu, acţionar, nu eşti lăsat să intri la AGA", a declarat pentru Mediafax Tudor Ciurezu, preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia, societate care deţine 31,93% din acţiunile Argus.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Teodor Meleşcanu: "Coabitarea cu Traian Băsescu nu este imposibilă"
Liberalul Teodor Meleşcanu acuză încălcarea protocolului USL la Prahova. El spune că nu renunţă la candidatură în ciuda faptului că preşedintele PNL a cedat în faţa PSD. Teodor Meleşcanu, senator PNL, acuză într-un interviu jocurile de culise care l-au împiedicat să candideze şi vorbeşte despre relaţia sa cu Crin Antonescu.
• Ora de religie în şcoli. Umilit în faţa colegilor pentru că e ateu
Elevul nu e obligat să urmeze religia, dar riscă mult dacă se retrage de la această oră. Supăraţi că profesorul le îndocrinează copiii, câţiva părinţi propun soluţia: ora de istoria religiilor. "Nu putrezesc, miros foarte frumos şi fac minuni", sună ghicitoarea cu care profesorul de religie îşi stimulează elevul de clasa a III-a. Cei care răspund corect, adică "moaştele", vor primi probabil un zece. Mai târziu, în clasa a IV-a, elevul va învăţa să se ferească de atei sau neoprotestanţi. Se porneşte de la prima dintre poruncile din Biblie: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine".
• JURNALUL NATIONAL
• Liga pro-Băsescu, mai tare ca MISA
"Cavalerii preşedintelui" vor să-l facă pe şeful statului cel mai de seamă bărbat. Formaţiunea, înfiinţată în 2007 pentru a protesta faţă de suspendarea preşedintelui, a avut numeroase acţiuni împreună cu organizaţia locală a PDL Galaţi şi a făcut campanie pentru EBA la europarlamentare, în mai multe judeţe. Dacă e să ne luăm după datele furnizate chiar de preşedintele acesteia, Liga pentru Preşedinte are mai mulţi simpatizanţi decât Mişcarea de Integrare în Absolut (MISA), păstorită de guru Grig. În câţiva ani, organizaţia condusă de un fost vaporean din Galaţi, actual patron de restaurant, a strâns peste jumătate de milion de simpatizanţi în toată ţara şi în diaspora.
• PC respinge orice fel de ultimatum
După ce Victor Ponta a declarat, la Iaşi, că PC poate să meargă singur la alegerile locale, preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin , a reacţionat declarând că "nimeni nu este în măsură să dea ultimatumuri Partidului Conservator". "Sunt un om de onoare, care-şi respectă cuvântul dat, iar Partidul Conservator este un partener care îşi respectă atât deciziile interne, cât şi pe cele comune din USL. USL a hotărât să aibă candidaţi comuni la primării şi consiliile judeţene, cu excepţia cazului Iaşi, unde PC îl va susţine pe Tudor Ciuhodaru.
• Berceanu îi avertizează pe membrii PDL: Cine nu respectă deciziile va fi executat fără milă
Radu Berceanu, liderul PDL Dolj, i-a avertizat pe membrii de partid care nu se supun regulilor că vor fi "executaţi fără milă", precizând că el este obişnuit cu "regula celor doi D", "democraţie la luarea deciziilor" şi "disciplină". "Eu sunt obişnuit cu o regulă pe care am numit-o, foarte demult, nu de acum, de 15 ani, regula celor doi D, adică democraţie la luarea deciziilor, dezbateri, luări de cuvânt şi, după ce se ia o decizie, disciplină. Când s-a luat o decizie, toată lumea respectă această decizie cu disciplină maximă. Văd că această regulă se pierde atât la Dolj, cât şi la nivel central. Este o regulă foarte bună, de la care nu trebuie abdicat", a declarat, la Craiova, Radu Berceanu.
• Cod galben pentru energie
Secarea apelor Dunării şi a râurilor ameninţă coloana vertebrală a economiei. Secarea Dunării începe să afecteze sistemul energetic naţional după ce producţia Hidroelectrica a scăzut cu 15%, preţul energiei s-a dublat faţă de media din 2010 pe bursa de energie OPCOM, iar debitele la Porţile de Fier sunt cu o treime sub cele normale. Acum, Transelectrica, care gestionează securitatea întregului sistem energie se află în faţa unei mari dileme: ori dă drumul la apa din lacuri - cu riscul intrării în iarnă cu un nivel scăzut, ori porneşte mai multe termocentrale, fie pe cărbune, fie pe gaze naturale sau păcură, dar care produc energie mult mai scump.
• NATIONAL
• Basescu pregateste un "box" pentru mutra lui Boc
Dupa ce Emil Boc l-a ejectat din Guvern pe Sebastian Lazaroiu, presedintele Traian Basescu il ataca pe liderul democrat unde-l doare mai tare, mai exact la comasarea alegerilor. Lupta dintre Traian Basescu si Emil Boc se ascute de la o zi la alta. Cu spatele asigurat de un grup solid, alcatuit din parlamentari si afaceristi, premierul este convins de faptul ca niciun demers prezidential nu-l mai poate inlatura din fruntea Executivului. Asa cum "National" anticipa, Boc nu numai ca a blocat orice miscare a sefului statului, ba chiar si-a permis luxul sa-l trimita la plimbare pe Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si, cel mai probabil, omul pe care Basescu miza pentru viitoarele alegeri.
• Vin vremuri grele pentru "parintii" unitatii "Doi si-un sfert"!
Proaspat consilier al presedintelui Ion Iliescu, generalul de armata Gheorghe Carp infiinta la data de 17.02.1990 Directia Speciala de Informatii a Ministerului de Interne. Intrat in istorie sub celebra denumire de Unitatea "Doi s" un sfert", dupa indicativul militar 0215, serviciul secret a cunoscut apogeul existentei sale de-a lungul celor noua ani de domnie ai unul alt controversat general, Virgil Ardelean. Acum, conform informatiilor intrate in posesia noastra, nu numai ca vremea de aur a gloriei lor a trecut, dar "parintii" actualei DGIPI se pot astepta la "arogante" de necrezut altadata, facute de tot mai bagagiosii procurori anticoruptie. Pentru ca, simpla coincidenta sau nu, sursele noastre sustin ca acestia strang latul in jurul celor doi fosti "grei" ai sistemului, dar si a altor veterani de la SRI si SIE.
• Ce pune la cale Vanghelie in diaspora
Satul de domnia lui Victor Ponta, Marian Vanghelie se extinde politic in diaspora si face ochi dulci PDL-ului. Total ignorata de pesedisti, cea mai buna dovada in acest sens fiind rezultatele de la prezidentialele din 2009. Odata identificata oportunitatea, Vanghelie nu a mai pierdut timpul, ci a pus repede de un "Consiliu de onoare Bucuresti-Diaspora", ba a mai si organizat, sambata, o cina festiva in cinstea reprezentantilor romanilor de peste hotare.
• Ciorbea si Pavelescu isi pun poalele-n cap
Taranistii se incaiera in continuare pe resturile PNTCD-ului. Odihnit dupa ani de rapaus politic, Victor Ciorbea sare la gatul lui Aurelian Pavelescu. Impartiti in trei tabere, taranistii asteapta acum ca Justitia sa decida cui revine sediul central si stampila partidului. Pana atunci, urmasii lui Corneliu Coposu se contesta reciproc si se injura ca la usa cortului. Scos din fire de congresul organizat sambata de aripa Milut-Pavelescu, Victor Ciorbea (ales, nu de mult, presedintele gruparii agreate de Ion Diaconescu si surorile Coposu) s-a napustit asupra lui Aurelian Pavelescu, pe care l-a taxat drept "infractor, nemernic, mincinos, agent infiltrat". Incapabil sa intrerupa tirada lui Ciorbea, Pavelescu a reusit doar sa-si trimita adversarul la psihiatru: "Aveti o criza de nebunie, il intreceti cu mult pe Vadim Tudor".
• NASA anunta ca un satelit american va cadea pe Terra in jurul datei de 23 septembrie
Cercetatorii NASA afirma ca un un satelit american va cadea pe Terra in jurul datei de 23 septembrie, intr-o regiune ce nu a fost deocamdata identificata. Potrivit BBC, NASA poate spune unde va cadea satelitul cu doar doua ore inainte ca acesta sa intre in atmosfera.
• PUTEREA
• Fals în actele Parlamentului
Unora dintre consilierii Curţii de Conturi li se termină luna viitoare mandatul. Este vorba de cei aleşi în 2008, pe o perioadă de trei ani. Prezentăm mai jos cazul Marioarei Sabina Funar, care s-a trezit că mandatul ei de şase ani s-a transformat într-unul de trei şi că trebuie să plece acasă, din cauza unei rectificări ilegale din Parlamentul României. Dacă sesizarea făcută de Funar va fi soluţionată în favoarea ei, atunci asistăm la un precedent de o gravitate deosebită comisă în Legislativul ţării.
• Şi totuşi România se va cutremura
Deşi acum doi ani spunea că în România nu se va produce un cutremur mai mare de 6 grade, acum, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, susţine contrariul. El avertizează că un seism de 6-6,5 pe Richter se poate declanşa oricând. Mărmureanu nu este îngrijorat de activitatea seismică din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs 20 de cutremure, unul chiar de 4,2 grade pe scara Richter. "În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.
• Adio creşteri de pensii şi salarii în 2012!
Previziunile analiştilor economici privind imposibilitatea creşterii salariilor şi pensiilor în 2012 s-a adeverit. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri că respectarea obligaţiei asumate de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB nu poate fi îndeplinită dacă anul viitor pensiile vor fi indexate, iar salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010. Şeful statului consideră că Executivul trebuie să respecte în 2012 ţintele din programul cu FMI, în pofida tentaţiilor populiste dintr-un an electoral.
• Ringier România atacă "Puterea"
La un an după cedarea publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital lui Bobby Păunescu, pentru că nu le mai putea susţine financiar, Ringier România se relansează pe piaţa media românească. Dar nu oricum, ci pe poziţii de forţă, încercând să scoată un produs denumit la fel precum un altul deja existent. Ringier România cere Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci să-i înregistreze numele de "Puterea" la aceleaşi clase sub care este deţinută marca "Puterea Cotidian Naţional", pentru editarea cotidianului "Puterea".
• ROMANIA LIBERA
• Operaţiunea treceţi Carpaţii: Comarnic-Braşov sau Piteşti-Sibiu?
Din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, lucrările la cele două autostrăzi pot fi derulate concomitent. Specialiştii consultaţi de România liberă cred însă că este imposibil: România nu are suficientă credibilitate pentru a atrage asemenea finanţări, este criză şi nu avem experienţa concesiunilor. Comarnic-Braşov şi Piteşti-Sibiu, două proiecte importante de autostrăzi domină de ani de zile discuţiile publice, nici una dintre acestea neînregistrând pe agenda Ministerului Transporturilor progrese importante.
• Începe căutarea de manageri privaţi
Se caută directori pentru Hidroelectrica, Oltchim, SNLO, Electrica şi Romarm. Compania Pedersen&Partners a fost aleasă pentru a oferi serviciile de consultanţă în recrutarea de personal de conducere la companiile cu capital majoritar de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), informează The Money Channel. Reprezentanţii Pedersen&Partners au precizat că aşteaptă semnarea propriu-zisă a contractului.
• Este Germania calul troian al Rusiei?
Wikileaks. Polonezii, nemulţumiţi de apropierea dintre Berlin şi Moscova. În 2004, în timpul războiului din Irak, un ziar german acuza Polonia că este "măgarul troian" al Americii în UE. O telegramă publicată recent de WikiLeaks arată că în 2008 ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, le mărturisea diplomaţilor americani că Germania este "calul troian" al Rusiei în NATO. Sikorski a spus că Germania pare să aibă o înţelegere cu Rusia. "Vor juca jocul Rusiei şi, în schimb, companiile germane vor primi afaceri în valoare de sute de miliarde euro în Rusia, o înţelegere destul de bună", se arată în telegramă.
• Grecia, în carantină financiară
Premierul grec şi-a anulat vizita la New York, iar finanţatorii şi-au anulat vizita la Atena. Inspectorii de la Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au amânat o vizită crucială la Atena, care ar trebuit să înceapă luni, iar premierul elen, George Papandreou, a renunţat la o vizită în SUA, la Naţiunile Unite şi FMI. Oficialii celor trei instituţii vor participa, în schimb, la o teleconferinţă cu ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, relatează Reuters.
• SAPTAMANA FINANCIARA
• "Dorinţa Guvernului este de a creşte pensiile şi salariile anul viitor"
Interviu cu Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. Guvernul intenţionează să discute cu FMI şi Comisia Europeană posibilitatea majorării salariilor bugetarilor cu 15% anul viitor şi a creşterii pensiilor în funcţie de inflaţie şi de salariul mediu brut, declară ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit acestuia, e posibil ca şi în România să se revizuiască prognoza de creştere economică pentru 2012, însă orice decizie va fi luată după discuţiile din octombrie cu FMI şi CE. Referitor la acest subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat luna trecută că salariile bugetarilor nu pot fi majorate simultan cu o scădere a taxelor, iar prioritatea e revenirea salariilor la nivelul din 2010, după care se poate gândi o relaxare fiscală.
• România pare că se scaldă la propriu în bani
Populaţia a scos din bancomate o sumă-record în trimestrul II al anului, iar numerarul în circulaţie a ajuns la un nou maxim istoric în iulie 2011. Valoarea tranzacţiilor de retragere de numerar de la bancomatele din România, cu carduri emise în ţară, a fost de 23,88 miliarde de lei în al doilea trimestru din 2011, cu 2,5 miliarde de lei (11,7%) peste nivelul din primele trei luni ale anului, potrivit datelor BNR. Întrebarea care se pune este însă: ce au făcut românii cu sumele în plus, după ce le-au scos? Ceea ce este cert e că nu le-au băgat în produse şi servicii din economia oficială. Asta pentru că, din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu doar 0,03% în T2 2011 faţă de T1, de la 80,463 la 80,492 miliarde de lei, iar volumul cifrei de afaceri din comerţ a scăzut.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sunteţi prizonierii acestei situaţii economice, ai acestui Guvern, ai acestei administraţii. Băsescu v-a spus-o clar!
Cea mai mare greşeală pentru economie a guvernului Boc, PD-L, coaliţiei de guvernare, luaţi-o cum vreţi, dar în final, până la urmă, a administraţiei Băsescu a fost majorarea TVA din vara lui 2010, de la 19% la 24%, ceea ce a însemnat un plus de 26%. Cei care sunt responsabili de ea au recunoscut că a fost o greşeală. Dacă e aşa, greşeala nu poate fi reparată? Preşedintele Băsescu a spus plastic la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV că odată spart paharul, s-a dus. Adică în mandatul actualului Guvern şi probabil al lui, TVA nu va scădea. Adică situaţia economică nu se va îmbunătăţi atât de mult într-un orizont imediat astfel încât să permită reducerea TVA, iar programul cu FMI, plasa de siguranţă în faţa analiştilor externi şi a pieţelor străine pline de rechini, este linia directoare şi nu este prevăzută acolo.
• ZF propune o listă de manageri privaţi pentru proiectul "CEO la stat"
De astăzi începe cursa pentru găsirea de directori de companii de stat din mediul privat. ZF defineşte profilul celor care ar putea intra pe listele scurte ale head-hunterilor implicaţi în proiect. Ministerul Economiei a ales vineri firma de executive search care va oferi consultanţă în recrutarea managerilor din privat pentru primele cinci companii de stat. În luna februarie a anului viitor companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, SNLO şi Electrica Furnizare vor avea primii manageri privaţi, aleşi în cadrul celui mai mare proiect asumat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.
• Un exemplu de urmat pentru agricultura românească: Polonia a ajuns exportator net de produse agroalimentare pentru că a investit 5 miliarde de euro în procesare
Exporturile de produse agroalimentare ale Poloniei au crescut cu două treimi în ultimii cinci ani, la 11 miliarde de euro după ce în această perioadă investiţiile în unităţile de procesare a alimentelor făcute cu bani europeni s-au ridicat la cinci miliarde de euro. În tot acest timp România continuă să fie importator net de alimente deşi din 2007 până în prezent în conturile fermierilor români au ajuns fonduri UE de 2,4 miliarde de euro pentru investiţii.
• Noua strategie a portughezilor de la Millennium: Stabilizăm operaţiunea şi reducem impactul pe rezultatul grupului
Afacerile pe care Millennium BCP le are în Europa în afara Portugaliei - concentrate în Polonia, Grecia şi România - vor fi considerate de acum încolo de către grup drept "non-core", adică vor fi tratate drept active care nu mai sunt esenţiale ca business şi ar putea fi vândute. Potrivit raportului Millennium pe semestrul I, banca va evalua din punct de vedere strategic diferite opţiuni de a-şi valorifica deţinerile înainte de a lua o decizie finală. Pentru banca din România, care avea la jumătatea acestui an o cotă de piaţă de circa 0,6%, noul principiu de business enunţat în raport indică mai degrabă o etapă de conservare: "stabilizarea operaţiunii şi reducerea impactului acesteia asupra rezultatelor băncii-mamă".
• Austria evocă un posibil faliment al Greciei, "situaţie preferabilă dacă salvarea va fi mai scumpă"
Vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, care deţine şi funcţia de ministru de Externe, a declarat că este posibil evocarea unui faliment al Greciei, ca scenariu alternativ, în condiţiile în care datele referitoare la situaţia finanţelor publice elene nu sunt încă disponibile. Spindelegger a subliniat la televiziunea publică ORF că este aşteptat rezultatul discuţiilor dintre autorităţile de la Atena şi reprezentanţii troicii formate din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care vor avea loc luni, prin intermediul unei teleconferinţe.
• Erste către SIF-uri: Listarea BCR e imposibilă, luaţi cât vă oferim pentru că nu veţi primi mai mult
Austriecii de la Erste au negociat dur cu cele cinci SIF-uri preluarea controlului la BCR, reuşind să îşi impună condiţiile şi să le facă pe patru dintre SIF-uri să accepte câte 25,6 milioane de euro cash şi acţiuni Erste evaluate la 82 mil. euro pentru pachetele de 6% din BCR. Erste se aşază la masa învingătorilor în cea mai mare tranzacţie a ultimilor ani. Directorul financiar al grupului austriac Erste, Manfred Wimmer, a explicat vineri într-o conferinţă de presă de două ore de ce oferta pe care le-a făcut-o SIF-urilor pentru participaţiile deţinute de acestea la BCR este cea mai bună alternativă pentru acestea şi de ce listarea BCR ar fi cea mai proastă soluţie.
• Daniel Dăianu: Deficitele zonei euro: are Trichet dreptate?
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, repetă cu obstinaţie că dezechilibrele agregate ale zonei euro (UM) sunt inferioare celor ale SUA, ale altor ţări mari (probabil se referă la Japonia, cu o datorie publică de peste 200% din PIB). Aşa a spus şi la ultima reuniune a liderilor zonei euro unde a fost prezent şi secretarul Trezoreriei al SUA, Timothy Geithner. Prin această remarcă el încearcă, se pare, să sublinieze că starea de ansamblu a economiei europene (a zonei euro) nu ar trebui să îngrijoreze mai mult decât cea a altor ţări mari. Şi drept este că, dacă se compară dezechilibrul de cont curent, deficitul bugetar şi datoria publică agregate (ca pondere în PIB) ale zonei euro cu ale SUA cifrele îl sustin pe Trichet.