REVISTA PRESEI 19.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 septembrie 2014

ADEVARUL

Referendum în Scoţia

Urnele de vot s-au închis. Începe numărătoarea buletinelor de vot în urma căreia se va stabili dacă Scoţia rămâne în componenţa Regatului Unit al Marii Britanii sau va deveni independentă. Un sondaj de tip exit-poll, prezentat de BBC, anunţă că independenţa Scoţiei a fost respinsă cu 54 %. Primele rezultate oficiale vor fi anunţate vineri dimineaţă. Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot au ieşit la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent. Peste 97% dintre scoţienii cu drept de vot s-au înscris pe liste pentru referendum. În plus, cu caracter extraordinar, vârsta de vot a fost scăzută la 16 ani, astfel încât o parte cât mai mare din populaţie să-şi poată spune cuvântul, iar rezultatele să fie de netăgăduit. Pe tuşă au rămas însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum.

Aproape totul despre ofiţerul acoperit al lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu nu a mai vorbit la fel de răspicat despre "candidatul cu dublă comandă" la alegerile prezidenţiale, însă îi somează în continuare pe aspiranţii la Cotroceni să-şi completeze CV-urile. Şeful statului a restrâns aria de incertitudine şi a precizat, păstrând, totuşi, un oarecare semn de întrebare, că unul dintre candidaţii la Preşedinţie a fost ofiţer acoperit după Revoluţie. "Dacă, totuşi, printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru care, repet, nu este nimic ruşinos, mai ales că vorbim despre o perioadă de după 1990, dar acest lucru trebuie recunoscut", a mai spus Băsescu. Aşadar, nu vorbim despre ofiţeri din vremea comunismului, a odioasei Securităţi, ci de perioada postdecembristă. Şeful statului a oferit, printre rânduri, chiar şi un indiciu: posibilul spion ar fi avut legături cu Justiţia.

Kelemen Hunor, despre autonomie: "Mureşul - capitala regiunii, maghiara să se predea şi în şcolile româneşti

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, la Cluj Napoca, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Proiectul de autonomie prevede "o regiune autonomă" formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, capitala urmând să fie, în viziunea UDMR, la Târgu-Mureş. Elevii români din regiune studia ca materie obligatorie limba maghiară. Kelemen Hunor a susţinut că supune proiectul dezbaterii societăţii româneşti şi nu va condiţiona alianţele politice de poziţia faţă de acest proiect. Întrebat despre momentul în care va fi depus proiectul, dar şi dacă există un orizont de timp de implementare a acestuia, liderul UDMR a precizat: "Eu nu spun că acest lucru se va realiza astăzi, mâine sau poimâine. Dacă vă aduceţi aminte în '90, o plăcuţă bilingvă a provocat un scandal. De atunci, cred că mentalitatea la nivelul societăţii româneşti s-a schimbat mult."

Moise Guran, printre ziariştii cărora li se doreşte scoaterea emisiunilor din grila TVR

Emisiunea lui Moise Guran, "Biziday", riscă să nu mai fie difuzată de TVR 1, după ce Consiliul de Administraţie a respins, marţi, grila de toamnă a postului public. Jurnalistul a declarat, pentru "Adevărul", că nu a purtat nicio discuţie în acest sens. Emisiunea "Biziday", realizată de Moise Guran, nu a mai primit aprobarea conducerii TVR pentru noua grilă de programe, după cum scrie Reporter Virtual. Contactat de reporterii "Adevărul", Moise Guran a declarat: "Este o informaţie inexactă pentru că TVR nu are practic o nouă grilă. Mi s-a comunicat că astăzi fac emisiune şi o să fac, ce-o mai fi săptămâna viitoare, vom vedea. Nu am discutat cu nimeni". Stelian Tănase a recunoscut, pentru Paginademedia.ro, că nu se ştie dacă emisiunile "Vorbeşte liber", realizată de Sorin Avram, "Biziday" a lui Moise Guran şi "Foc Încrucişat", al cărei invitat permanent este Cornel Nistorescu, vor mai fi pe post şi săptămâna viitoare.

Vladimir Putin: "Dacă vreau, trupele ruse pot să ajungă în două zile nu doar la Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia sau Bucureşti"

Rusia îşi poate trimite "în două zile trupele la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", i-ar fi spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, relatează joi cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Liderul ucrainean l-a informat despre această ameninţare pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev vineri, adaugă Sueddeutsche Zeitung, citat de Bloomberg. Dacă se va confirma, aceasta va fi prima ameninţare explicită a liderului rus la adresa unor state membre ale Uniunii Europene şi NATO. Întrebat despre aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu comentez despre semne de psihoză în masă".

Andrei Pleşu: Electorale...

Crede cineva că Churchill sau De Gaulle, Mitterrand sau Helmut Schmidt, John Kennedy sau chiar socialistul Hollande au făcut vreodată campanie electorală cu ulei şi mălai, cu daruri către Biserică, sau cu autobuze pentru şcoli? Avem un motiv în plus să observăm că România e altfel. Trăim, s-ar zice, întradiţia iarmarocului. Totul e de vînzare, totul se poate cumpăra. Tîrgul se face deschis, la vedere, fără mari manevre de camuflaj, fără ruşine. Se confecţionează legi care să garanteze simpatia părinţilor cu progenituri leneşe, amnistii financiare pentru oameni cu totul neglijaţi pînă mai ieri, declaraţii patriotice de circumstanţă, asezonate cu vizite pioase pe la icoane şi moaşte. Pe scurt, electoratul e tratat ca o masă de pomanagii şi de fraieri. Iar el, de voie, de nevoie, mai în glumă, mai în serios, se comportă ca atare. Mai nu vrea şi mai se lasă. În fond, de vreme ce cam toate partidele ultimilor 25 de ani au procedat la fel înseamnă că aşa e jocul. Filozofia autohtonă a istoriei îşi confirmă, iarăşi şi iarăşi, principiile, exprimabile, de altfel, prin doar două axiome fatale: "N-ai ce-i face!" şi "Asta-i situaţia!".

Produs unic în lume. Brânza care nu se strică

Un întreprinzător din Satu Mare produce, într-o fabrică situată la 15 km de Satu Mare, în comuna Odoreu, un produs unic în lume, extrem de nutritiv, gândit special pentru perioade de război. Gabriel Iuga prepară, în fabrica a cărui proprietar este, brânză care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Acest produs care, speră întreprinzătorul, va marca istoria, este realizat în cantităţi mici, un lot, o dată pe săptămână. Apoi este dus într-o cămăruţă, special amenajată pentru procesul de maturare a brânzei, unde temperatura nu este mai mare de şase grade Celsius. Se ţine cinci ani până când poate fi consumată. Această brânză este extrem de nutritivă, astfel că 100 de grame consumate ţin de foame o întreagă zi. După încheierea procesului de maturare şi finisare, brânza ajunge să coste 430-440 de lei/kg. Costurile de realizarea a fabricii de la Odoreu s-au ridicat la aproape două milioane de euro, bani europeni.

Georgian Pop: Milioane de cartele prepay sunt cumpărate cu sacoşa din România şi merg în Orientul Apropiat

Deputatul Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a declarat, joi, la Adevărul Live că România este singura ţară în care cartelele prepay se pot cumpăra fără a prezenta un act de identitate. În context, Pop a susţinut că trebuie stabilit un echilibru între dreptul la intimitate, pe de o parte, şi dreptul la securitate şi la viaţă, pe de altă parte.

BANCHERUL

Cum sta Romania la indicatorii macro-economici si financiar-bancari

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolare (BERD) a publicat prognoza privind evolutia economiilor din tarile din Estul Europei, precum si statistici comparative ale indicatorilor macro-economici si financiari din aceste tari. Romania este codasa la o serie de indicatori, precum creditele neperformante, dar in mod paradoxal avem cea mai mica rata a somajului din regiune. Stam bine, in schimb, la rezervele valutare ridicate si la datoria externa a tarii, mai mica decat a altor state din zona. In privinta prognozei privind evolutia economiei in urmatorii ani, BERD estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,6% in acest an si 2,8% in 2015, fata de 3,5% in 2013, estimare neschimbata fata de precedenta prognoza, in ciuda faptului ca intre timp statisticile au relevat ca suntem in recesiune economica. In comparatie cu tarile vecine de talia noastra, suntem din acest punct de vedere codasi: Polonia ar urma sa aiba o crestere economica de 3% in acest an si 3,3% in 2015, in timp ce Ungaria: 2,8% in 2014 si 2,2% in 2015. Depasim insa Bulgaria, cu o crestere de PIB estimata la doa 1,5% in acest an si 2% anul viitor.

CURENTUL

Complicitatea la tortură din 13-15 iunie '90 îi poate aduce condamnarea lui Ion Iliescu

Agonie şi extaz pentru Ion Iliescu în dosarul mineriadei. Decizia definitivă de ieri a CEDO care dă frisoane celor care se ştiu vinovaţi va redeschide dosarul penal prin infirmarea unora sau tuturor dispoziţiilor procurorilor de până acum. Instanţa de la Strasbourg a constatat ieri o încălcare a aspectului procedural privind articolul 3 (interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante). Pentru infracţiunea de tortură, procurorii români au scos de sub urmărire în 2009 sau au dat NUP pentru toţi inculpaţii şi cercetaţii, motivând, conform legii româneşti că faptele nu erau prevazute de legea penală la momentul săvârşirii acestora.

Jurnalişti BBC bătuţi cu bestialitate în Rusia

O echipă de ziarişti de la BBC a fost agresată de persoane necunoscute în sudul Rusiei, unde realizau un reportaj referitor la soldaţi ucişi în apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat BBC. "Echipa noastră a fost bătută cu violenţă, camera de filmat a fost distrusă şi apoi confiscată", se arată într-un comunicat difuzat de BBC. "Agresiunea şi distrugerea materialului şi a înregistrărilor fac parte în mod clar dintr-o tentativă premeditată ce vizează împiedicarea ziariştilor acreditaţi să realizeze un reportaj", se arată în comunicat. Cei trei ziarişti ai echipei efectuau o anchetă în oraşul Astrahan privind moartea unor soldaţi ruşi în apropiere de graniţa cu Ucraina când 'au fost agresaţi de persoane neidentificate într-un atac premeditat, a precizat sursa citată. Potrivit purtătorului de cuvânt al canalului, James Hardy, cameramanul de la BBC a primit îngrijiri medicale pentru comoţie şi alte răni suferite. O anchetă în acest caz este în curs de desfăşurare, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Astrahan, Piotr Russanov.

CURIERUL NATIONAL

Păgubiţii de la Harinvest, în cursa pentru 20.000 E

Fondul de Compensare a Investitorilor a anunţat că începând de ieri reclamanţii furturilor de la Harinvest pot depune cereri pentru accesarea despăgubirilor în limita a 20.000 de euro. Vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, spune că măcar pentru cei 50 de investitori a căror situaţie de portofoliu era foarte clară ar trebui ca accesarea fondului să nu fie întârziată. Aurel Marinescu, reclamant al unui furt de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea, spune că aşteaptă banii pentru a putea să se judece mai departe în vederea recuperării integrale a prejudiciului. Pentru următoarele 30 de zile investitorii prejudiciaţi se pot adresa administratorului judiciar care gestionează insolvenţa Harinvest, urmând să fie despăgubiţi în cel mult trei luni de la data întocmirii listei definitive a celor ce pot accesa fondul.

Şi Opel se înfundă în stepa rusească

După Grupul Renault, un alt mare constructor mondial de autoturisme resimte puternic efectele războiului economic dintre Rusia şi Occident. Astfel, Opel, divizia europeană a producătorului auto american General Motors, îşi restructurează masiv operaţiunile din Rusia, reducând producţia şi renunţând la aproximativ 500 de angajaţi de la uzina din Sankt Petersburg. Constructorul auto a anunţat recent că va reduce producţia la un singur schimb, din cele două în prezent, relatează Bloomberg. Reducerile de personal vor fi pe bază de voluntariat, iar angajaţilor li se vor oferi pachete compensatorii. La uzina din Sankt Petersburg, unde sunt produse modelele Opel Astra şi Chevrolet Cruze, lucrează în prezent aproape 2.000 de angajaţi, din totalul de 4.000 de salariaţi pe care General Motors îi plăteşte în Rusia. Rusia, cea de a treia mare piaţă de desfacere pentru Opel, după Marea Britanie şi Germania, se confruntă cu "turbulenţe serioase", a declarat Karl-Thomas Neumann, CEO-ul Opel.

Furnizorii de energie electrică presează pentru reintroducerea contractelor bilaterale

AFEER argumentează că, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potenţialii investitori ar avea nevoie de contracte pe termen lung, lucru interzis prin modificările Legii 123. În ultimul an şi jumătate, s-a constatat o migrare a tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt, fapt ce conduce la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa angro. Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) atrage atenţia autorităţilor că modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 blochează investiţiile în producţia de energie şi îi situează pe producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi de pe pieţele externe care, deşi au burse de energie puternic dezvoltate, permit încheierea tranzacţiilor pe piaţa angro prin negociere directă.

Băncile europene au accesat credite de la BCE sub aşteptări

Prima licitaţie organizată de Banca Centrală Europeană a dezamăgit aşteptările analiştilor, băncile accesând doar 82,6 miliarde de euro, sub nivelul estimării de 150 de miliarde de euro. Banca Centrală Europeană a început să acorde credite ieftine băncilor din zona euro, prima astfel de operaţiune de refinanţare, care se va ridica la o valoare totală de 1.000 miliarde euro, cu scopul stimulării economiei din regiune. BCE acordă împrumuturi pe patru ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,15% băncilor din zona euro, cu scopul de a încuraja creditarea. " Se pare că problema din acest moment în zona euro nu este lipsa lichidităţilor", a declarat Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank din Londra.

China deschide piaţa aurului pentru străini

Străinii au acum acces la piaţa de aur din China, după ce Shanghai Gold Exchange (SGE) şi-a deschis joi frontierele investitorilor străini. Această mişcare are ca scop încurajarea participării străine la piaţa de aur bine controlată a Chinei. Lansarea va marca prima dată când China a permis investitorilor străini să participe la comerţul cu aur al ţării, notează english.news.cn. În ciuda faptului că este cel mai mare producător şi consumator de metal preţios din lume, China are puţine de spus cu privire la preţul aurului pe piaţa mondială. Autorităţile speră să obţină o mai mare influenţă asupra preţurilor prin acordarea accesului investitorilor la nivel mondial pe piaţa de tranzacţionare a aurului în valoare de 3,2 miliarde de yuani.

11 localităţi în imposibilitate de plată primesc 25 mil. lei

Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru deblocarea financiară a 11 localităţi aflate în insolvenţă, în executare silită sau în imposibilitate de plată. În acest scop, va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului suma de 25,584 milioane lei. Hotărârea are la bază solicitări ale autorităţilor administraţiei publice privind situaţiile de blocaj financiar în care se regăsesc unele unităţi administrativ-teritoriale. Solicitările vizează 11 localităţi: Oraşul Aninoasa şi Municipiul Lupeni (jud. Hunedoara), Comuna Izvoarele (jud. Giurgiu), Comuna Ciocăneşti (jud. Dâmboviţa), Municipiul Reşiţa (jud. Caraş-Severin), Oraşul Luduş (jud. Mureş), Comunele Teaca, Livezile, Budacu de Jos şi Parva (jud.

Moldova şi Ucraina ar putea primi statutul de aliaţi non-NATO

Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american analizează un proiect de lege care prevede sancţiuni extinse contra Rusiei şi aliaţilor acesteia, precum şi acordarea statutului special de aliaţi non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA examinează joi "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014", care prevede sancţiuni împotriva Rusiei şi aliaţilor acesteia din Comunitatea Statelor Independente şi chiar împotriva Siriei, potrivit RIA Novosti. Proiectul de lege autorizează acordarea a 350 de milioane de dolari (271 milioane euro) Administraţiei prooccidentale de la Kiev, precum şi furnizarea de echipamente militare şi muniţie armatei ucrainene.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni că a promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Şeful statului a adăugat că nu o va ataca la CCR pentru că legea este simplă, nu pune probleme de constituţionalitate şi s-ar pune într-o situaţie penibilă. Băsescu a lansat un atac dur la adresa Guvernului despre care a spus că nu înţelege ce are de făcut şi că prioritatea sa ar trebui să fie crearea de locuri de muncă. Şeful statului a adăugat că există riscul ca la anul să avem creşteri de taxe şi impozite sau reducerea CAS poate fi anulată.

Mazăre: "Aş fi câştigat Preşedinţia, fluierând"

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este convins că dacă Victor Ponta nu ar fi candidat la preşedinţie, ar fi candidat el şi ar fi avut şanse sigure de reuşită. "Dacă aş fi candidat eu, probabil că nu ar fi candidat Victor Ponta. Şi cu restul de candidaţi, fluieram", a declarat Radu Mazăre pentru EVZ. Radu Mazăre îl susţine pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, deşi nu se implică în campania electorală a şefului său de partid. Cel care va coordona campania la Constanţa este senatorul Nicolae Moga. Dacă nu ar fi candidat Ponta, Mazăre s-ar fi înscris în cursa pentru Cotroceni. "Cu restul de candidaţi, fluieram, Iohannis, Udrea, Macovei, nici nu are rost să-i menţionez, îi întreceam fluierând".Chiar dacă numele lui nu a figurat, prea des, în sondajele de opinie comandate de partide, Radu Mazăre crede că este cunoscut şi apreciat în toată ţara.

Traian Băsescu, despre referendumul din Scoţia: Am convingerea că va revalida unitatea Regatului Unit

Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi seară un mesaj în care şi-a exprimat convingerea că referendumul din Scoţia "va revalida unitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi apartenenţa Scoţiei la acesta". "Peste câteva ore se vor închide urnele la referendumul pentru independenţa Scoţiei. În acest context, îmi exprim convingerea că acest referendum va revalida unitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi apartenenţa Scoţiei la acesta. Şi Uniunea Europeană, şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar şi România au nevoie ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână un partener puternic, aşa cum este în prezent", se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială. Scoţienii votează joi, 18 septembrie, dacă vor să fie independenţi sau să rămână sub egida Marii Britanii. Potrivit ultimelor exit poll-uri, majoritatea a decis că Scoţia să rămână în continuare parte a Marii Britanii.

JURNALUL NATIONAL

Putin, ca Băsescu: Arestează adversarii şi le confiscă averile

La Moscova a fost pus în stare de arest miliardarul Vladimir Yevtushenko, acţionarul principal al holdingului Sistema, cotat la burse, inclusiv la Londra, cu o valoare de peste 7 miliarde dolari. Asupra oligarhului s-a lansat acuzaţia de spălare de bani şi corupţie legate de privatizarea companiei petroliere Bashneft în anul 2009. Presa rusă şi mediul de afaceri consideră că acest dosar reprezintă cazul Yukos 2, având asemănări izbitoare cu operaţiunea de excludere din viaţa publică a miliardarului Hodorkovski, adversar politic al preşedintelui Putin. Hodorkovski a fost întemniţat, averea i-a fost confiscată, trustul media închis. Arestarea lui Yevtushenko, acţionar într-o mare companie privată, este o lovitură asupra climatului investiţional, emblematic pentru atitudinea statului rus faţă de proprietatea privată, comenta publicaţia The Moskow Times în ediţia din 17 septembrie.

Incorect atacul lui Băsescu împotriva tinerilor cu studii, care vor să se întoarcă în ţară, să lucreze

Premierul Victor Ponta a calificat, joi, drept incorect atacul preşedintelui Traian Băsescu împotriva 'tinerilor care au studii' şi vor să se întoarcă în ţară şi să lucreze. "Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ne-a făcut multă cinste prin ceea ce a învăţat şi ceea ce vrea să facă pentru ţara sa, iar declaraţia acesteia referitoare la faptul că nu Guvernul este cel care trebuie să creeze locuri de muncă este 'foarte clară'", a declarat Ponta. "Cred că a fost foarte clar ce a spus doamna ministru şi, sincer să fiu, tot acest atac pe care l-am vazut şi de la domnul preşedinte împotriva oamenilor tineri care au studii, care au capacitatea şi vor să se întoarcă în ţară să lucreze pentru România, cred că este un atac incorect", a afirmat prim-ministrul. Ponta a spus că statul creează condiţiile pentru ca firmele private să asigure locuri de muncă, dar nu creează locuri de muncă în mod direct.

NATIONAL

Gruparea Tiriac - "Vulpea" ataca Guvernul Ponta!

Proaspatul zburat din fruntea "Doi s'un sfert" de catre premierul Victor Ponta, Gelu Oltean, ar putea fi numit acum consilier personal al lui Victor Ponta. In acest sens se fac eforturi disperate, putandu-se vorbi deja de presiuni desantate din partea miliardarului Ion Tiriac. Cel care, de-abia scapat de pe lista neagra a dosarului EADS, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, a prins acum aripi. Si incearca sa isi plateasca datoriile personale de la bugetul de stat, prin impunerea pe functii a unor oameni care, probabil, i-au facut servicii importante, de ii sprijina acum atat de puternic, la limita traficului de influenta. Iar un alt personaj celebru care se da de mama focului sa il vada din nou pe Gelu Oltean pe cai mari la Palatul Victoria este "tutorele" acestuia de la Cluj, "Vulpea" Virgil Ardelean.

Basescu instiga la comiterea de infractiuni

Declaratiile presedintelui Traian Basescu legate de existenta unui ofiter acoperit printre aspirantii la prima functie in stat au inceput sa-i irite din ce in ce mai mult pe politicieni, care sunt de parere ca seful statului a mers prea departe. Intentia presedintelui de a-l demasca pe "candidatul acoperit" nu este privita cu ochi buni de politicieni. Printre cei care au criticat la scena deschisa demersul lui Traian Basescu se numara si Razvan Ungureanu, prim-vicepresedinte PDL si fost director SIE. "Presedintele deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic si se apropie periculos de mult de limita instigarii la comiterea de infractiune.

Mariana Campeanu, la DNA pe motiv de sot

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, a fost audiata ieri la DNA, in calitate de martor, intr-un dosar legat de pensionarea sotului sau, Iulian Campeanu. Potrivit anchetatorilor, Casa de Pensii a judetului Ilfov, condusa la acea vreme de Mariana Campeanu, i-a acordat sotului acesteia, Iulian Campeanu, atat pensie, cat si indemnizatie de insotitor ca urmare a incadrarii in gradul I de invaliditate. Asta in conditiile in care Iulian Campeanu nu locuia in Ilfov, ci in Bucuresti, iar dosarul medical ar contine o serie de nereguli.

Sa-ti bagi picioarele! Pantofi de doua milioane de dolari!

Cu siguranta finala din acest weekend aconcursului "America's Got Talent" va intra in istorie. Macar si pentru ca prezentatorul sau, Nick Cannon, nimeni altul decat sotul celebrei Mariah Carey, va purta cei mai scumpi pantofi din lume. Este vorba despre o pereche de incaltari sclipitoare care, daca ar fi scoase la vanzare, ar costa nu mai putin de doua milioane de dolari. Suma astronomica are si o explicatie. Mai exact, pantofii sunt decorati cu 14.000 de diamante, cu o valoare insumata de 340 de carate. Pantofii de record au fost creati de Jason Arasheben, fondatorul Jason of Beverly Hills, pentru Tom Ford.

PUTEREA

Iulian Iancu: "Rusia a finanţat protestele contra gazelor de şist!"

Manifestările împotriva gazelor de şist din mai multe ţări europene, inclusiv din România, ar fi fost finanţate de Rusia cu 82 de milioane de euro, blocând proiecte mari de infrastructură, precum Nabucco. Acuzaţiile vin din partea lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, fiind pentru prima dată când un oficial de rang înalt face public astfel de afirmaţii. Speculaţii au existat şi în vremea în care localnicii din Pungeşti protestau faţă de prima sondă care ar fi urmat să fie forată de gigantul american Chevron, în căutare de gaze de şist. Iulian Iancu spune că abia acum se vede că Rusia ar fi în spatele protestelor, în contextul în care Rusia a ameninţat cu reducerea şi chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa. De menţionat, aproape întreaga Europă depinde de gazele livrate de grupul rus Gazprom, unul din cei mai mari producători de gaze din lume.

Trei zile şi trei nopţi de concerte şi petreceri la Zilele Bucureştiului

Cu ocazia împlinirii a 555 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei, Primăria organizează Zilele Bucureştiului, în perioada 19-21 septembrie. Evenimentele se vor desfăşura în Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, Parcul Cişmigiu şi Centrul Istoric. Accesul publicului la toate evenimentele este liber. Sărbătoarea Bucureştiului a debutat joi, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi de la bugetul local, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. În zilele de 20 şi 21 septembrie, Hanul Gabroveni îşi deschide oficial porţile, în intervalul orar 10.00-20.00, pentru a-i întâmpina pe toţi cei ce doresc să cunoască mai bine unul dintre locurile care vor găzdui evenimente ce vor revitaliza peisajul cultural bucureştean.

ROMANIA LIBERA

Acuzaţii cu iz penal între Ministerul Educaţiei şi firmele care au licitat

Recent, a început un scandal naţional după ce elevii de clasa I şi a II-a s-au trezit fără manual. Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei pentru editarea manualelor trebuie reluată de la zero după ce mai multe contestaţii au fost admise. În acest context ministrul Remus Pricopie a decis ieri să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a. Totuşi, disputa ar putea aluneca în continuare spre zona penală, în condiţiile în care CNSC a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare, la licitaţia pentru manuale, spune Federaţia Editorilor din România (FER), care a şi prezentat, drept dovadă, decizia consiliului. În acest context, FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO împreună cu Editura Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg.

Ce efecte poate avea proiectul Ţinutului Secuiesc

Potrivit proiectului prezentat, ieri, de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, Ţinutul Secuiesc se va constitui ca o regiune autonomă cuprinzând judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea va avea propriul steag şi propria stemă iar limba maghiară va fi limbă oficială, alături de cea română. Conducerea va fi asigurată de un preşedinte, de un Consiliu regional, cu rol de legiferare şi de un executiv regional. Practic, vorbim de structuri de putere locale, care acoperă atât partea executivă, cât şi cea legislativă. Astfel, Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. Executivul regional va fi compus din preşedintele regiunii, care prezidează şedinţele, şi dintr-un număr de vicepreşedinţi conform deciziei Consiliului regional. Preşedintele regiunii conduce executivul regional şi participă la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai bine păstrat secret de pe bursă: cine sunt acţionarii Fondului Proprietatea

Structura acţionariatului Fondului Proprietatea, cu active de 3,3 mld.euro, este unul dintre cele mai bine păstate secrete de la bursă. Fondul american de hedging Elliott Management Corporation este cel mai mare acţionar cu 15,23% din capitalul Fondului Proprietatea, potrivit datelor Reuters. Fondul american acţionează prin două vehicule: Manchester Secu­ri­ties şi Beresford Energy Corp, care deţi­neau 13,98% din FP la finalul anului 2012, respectiv 1,86% la începutul anului 2012, potrivit Bloomberg. Fondul Elliott este condus de Paul Singer, investitorul care a trimis Argentina în default. În ceea ce priveşte al doilea cel mai mare acţionar, datele din cele două terminale sunt diferite. Potrivit Bloomberg, al doilea acţionar este Georgia Palade van Dusen cu o deţinere de 6,5% din capital la data de 31 decembrie 2011. Însă datele Reuters arată că al doilea cel mai mare acţionar ar fi compania cu numele Franklin Templeton Investment Management Ltd din Scoţia, cu o deţinere de aproape 7% din capital la 30 iunie.

Şeful Consiliului Fiscal: Statul tratează altfel companiile de stat faţă de cele private, ceea ce nu este de tolerat

Companiile de stat, care în mod nor­mal sunt ţinute în ograda publică pen­tru a aduce un plus la vistieria comună, continuă să fie de ani de zile unul dintre cei mai hră­pă­reţi consumatori de resurse fără să dea aproape nimic în schimb: contul de profit şi pierderi este mai mereu pe minus, iar datoriile la buget sunt enorme, în ciuda faptului că acestea au fost de nenumărate ori şterse. Companiile de stat au rămas o povară pentru buget şi o frână pentru creşterea economică. În anii de criză unele dintre "perlele" statului, care deţin monopoluri în producţia de energie , transportul de gaze sau transportul feroviar, au continuat să înregistreze pierderi şi să genereze arierate. În ultimii ani s-au înmulţit vocile care au afirmat că întreprinderile de stat au beneficiat de-a lungul timpului de un "regim special" faţă de companiile private.

Referendumul pentru o Scoţie independentă i-a pus pe jar pe liderii marilor economii ale lumii

Din Spania până în Germania şi din SUA până în China, referendumul pentru independenţă al Scoţiei a fost dacă nu pus la zid atunci dezaprobat de lideri politici din toate colţurile lumii. De asemenea, majoritatea marilor publicaţii britanice au insistat mai ales pe efectele negative pe care le-ar avea dezlipirea Scoţiei de Regatul Unit. Încurajări, pe plan internaţional, au venit mai ales din partea unor politicieni care promovează independenţa la ei acasă. În poate cel mai puternic mesaj de condamnare a referendumului venit din partea unui şef de stat din afara Marii Britanii, premierul spaniol Mariano Rajoy a avertizat că evenimente precum acest referendum "cre­ează probleme mari în domenii precum moneda, datoria publică, plata pensiilor şi aduc recesiune şi sărăcie pentru toată lumea". El a asemuit astfel de evenimente cu "torpilarea spiritului european sub linia de plutire", scrie agenţia Thomson Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb