REVISTA PRESEI 19.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 noiembrie 2014

ADEVARUL

Akos Mora a demisionat din Senat. Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca pot fi arestaţi

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat pentru arestarea preventivă a deputatului PSD, Ioan Adam, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, alături de Viorel Hrebeniuc. În cazul arestării preventive a liberalului Mircea Roşca, colegii săi de partid au votat pentru, însă deputaţii PSD s-au împotrivit. La Senat, Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu. Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 220 de voturi "pentru" şi 65 "împotrivă", cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PNL Mircea Roşca. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 248 voturi "pentru" şi 63 voturi "împotrivă" cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ioan Adam. Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 274 voturi "pentru" şi 55 "împotrivă", cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă.

Prima şedinţă a noului PNL. Iohannis: Nu dorim să preluăm puterea. Nu dorim o cosmetizare a unui Guvern PSD

Conducerea "noului PNL", din care face parte şi PDL, s-a întâlnit ieri la Parlament. Prima şedinţă a fost una cordială, în care liberalii au celebrat rezultatul. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut o conferinţă de presă la finalul şedinţei şi a făcut o serie de precizări referitoare la priorităţile formaţiunii pe care o conduce.

Băsescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla la Externe şi Cultură

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană, pentru şefia MAE, după demisia lui Teodor Meleşcanu. Mihnea Motoc este soţul Iuliei Motoc, care, în prezent, este judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi seară, decretele privind numirea lui Mihnea Motoc în funcţia de ministru de Externe şi a lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc miercuri, după publicarea decretelor în Monitorul Oficial. Teodor Meleşcanu a anunţat, în cursul dimineţii de marţi, că, în şedinţa de Guvern, îşi va depune mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota.

Curtea Supremă a amânat luarea în discuţie a incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

Judecătorii de la Curtea Supremă au hotărât să amâne pentru 25 noiembrie discutarea dosarului de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis. Practic, aceştia urmau să decidă dacă recursul ANI este admisibil şi, eventual, dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate. Magistraţii Curţii Supreme au admis, pe 30 septembrie, în principiu recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate.

Aroganţele baronilor PSD: "deştepţii" care l-au votat pe Iohannis sunt "manelişti", "cocalari" şi manipulaţi pe Facebook

Baronii PSD din mai multe judeţe au dat declaraţii jignitoare la adresa românilor, atât în ziua votului, cât şi după, la aflarea veştii că noul preşedinte al României este Klaus Iohannis, candidatul ACL. În timp ce declaraţiile unora dintre liderii social-democraţi din ţară uimesc prin atitudinea arogantă, discursurile altora s-au schimbat la 180 de grade faţă de cele din campanie, făcând apel la pace şi înţelegere. Bogdan Matişan, fost viceprimar al Focşaniului a postat un comentariu pe pagina de Facebook "Victor nu fii trist! Nu fii dezamăgit!! Ai strâns toate voturile celor care cred ca România este casa lor! Ai strâns toate voturile celor pentru care manelele nu sunt o religie, care au educaţie si care SUNT PATRIOŢI !!!!!! Cei care au decis soarta României pentru încă un deceniu au o minte cât o nucă ! Nici nu merită să te oboseşti sa înţelegi de ce au votat !", îi scrie alesul PSD lui Victor Ponta. Marian Oprişan îl felicită ironic pe noul preşedinte, cerându-i să aducă investitori străini în Vrancea. Lia Olguţa Vasilescu, ironică pe Facebook după rezultatul alegerilor prezidenţiale 2014: "Aşteptăm Diaspora acasă după ce şi-a luat ţara înapoi".

Crin Antonescu, prima apariţie după alegerile prezidenţiale: Victor Ponta este un om politic distrus

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a declarat marţi seară la Realitatea TV că premierul Victor Ponta "este distrus politic". "PSD are o atitudine pe care domnul Zgonea o numea duplicitate. O numea corect şi această duplicitate a fost amendată în istorie. Ponta a reacţionat atât de rapid şi aproape cu o anumită umilinţă - nu aş fi fost în stare dacă eram în locul lui - pentru că, în ce îl priveşte, este vital să rămână la guvernare. Vedeţi cu câtă speranţă comentatorii apropiaţi PSD vânează nuanţele din vorbele lui Iohannis de 48 de ore. Vor să ne dea jos sau nu vor să ne dea jos? Asta arată în continuare acea prioritate fundamental greşită, aceea de a rămâne la putere cu orice preţ. Pentru a rămâne la guvernare cu orice preţ, Ponta a făcut multe lucruri. Pentru ca el să devină preşedinte cu orice preţ. cei din jurul său au distrus multe lucruri, inclusiv USL, sfârşind prin a-l distruge chiar pe Ponta ca om politic. Evident, este distrus. Nu ştiu dacă mai are posibilitatea de revenire."

Grupul italian Edison a câştigat procesul cu Gazprom în privinţa contractelor de gaze naturale

Grupul italian de utilităţi Edison, controlat de către compania franceză de stat Electricite de France (EdF) a câştigat procesul declanşat împotriva Gazprom la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, urmând să primească despăgubiri retroactive pentru modul în care au fost întocmite contractele, scrie agenţia rusă Interfax. Edison va primi 35% din sumele cerute iniţial în instanţă, potrivit sursei citate, fără a da mai multe detalii despre pretenţiile iniţiale. Edison importă anual circa 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru Italia. Acesta este cel de-al doilea proces între Edison şi Promgas - subsidiara Gazprom dată în judecată. Bruno Lescoeur, directorul executiv al Edison, a declarat în presa rusă că Gazprom a fost de acord să scadă preţul gazelor vândute companiei sale, având în vedere preţurile din Italia au scăzut pe piaţa gazelor.

ANALIZĂ Coşmarul lui Ponta: să-şi facă singur bugetul pe 2015 cu toate pomenile electorale

Dacă în urmă cu câteva luni premierul Victor Ponta afirma că nu i se pare "corect" să prezinte un proiect de buget până la alegeri, pentru a nu-l "dirija" pe viitorul premier, acum tot el trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi cheltuielile promise în campanie. "Noul" premier este tot vechiul premier, care trebuie să prezinte bugetul pe anul viitor, unde trebuie să detalieze exact sursele de finanţare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, pentru majorarea pensiilor, dar şi pentru o serie de alte măsuri luate sau promise de Guvern cu puţin înainte de alegeri. Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1,4%, cu scăderea taxei pe stâlp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, după ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decât cel de anul trecut.

BANCHERUL

In procesul colectiv impotriva BCR, profesorul Piperea urecheaza judecatoarele de la Curtea de Apel Bucuresti

"Onorata instanta, as avea nevoie de atentia intregului complet inainte de a incepe pledoaria", s-a adresat astazi avocatul Piperea, profesor la Universitatea Bucuresti, unei instante de la Curtea de Apel formata din doua judecatoare, dintre care una parea destul de distrata, chemate sa stabileasca daca BCR si-a abuzat o parte dintre clienti majorandu-le nejustificat dobanda la credite. "Va asigur ca atentia intregului complet este indreptata catre dumneavoastra", a venit raspunsul presedintei completului, scuzandu-se parca. "Doamna presedinte, am fost atent la ce facea completul (in timp ce-si sustinea pledoaria avocata Ana Diculescu Sova, care reprezinta BCR) si am observat ca doamna judecatoare este mai mult preocupata de a da SMS-uri si mesaje pe whatsapp. Daca e asa, ma opresc aici si nu mai continui!" a amenintat Piperea, facand aluzie la membra completului de judecata ce parea intr-adevar cam zambareata si cu ochii in telefon. Piperea a certat judecatoarele destul de justificat, dupa ce anterior presedinta instantei parea ca nu stie nici denumirea comisioanelor din contractele de credit nici distinctia dintre acestea.

Din martie 2015 ne vom putea plati taxele si impozitele online cu cardul

De anul viitor vom scapa de problema cozilor la administratiile financiare pentru plata taxelor si impozitelor, pe care le vom putea achita de acasa sau din orice loc, la orice ora, din fata calculatorului sau de pe telefonul mobil, accesand site-ul ANAF la sectiunea "Spatiul privat virtual", unde va fi implementata o solutie de plati online pe baza unui card bancar. Important de precizat: orice plata cu cardul, online sau la POS, este gratis pentru utilizatorii de carduri, care nu platesc niciun comision, acesta fiind suportat de catre comercianti sau in cazul de fata de catre Trezoreria Statului, in calitate de acceptator de plati cu cardul. Acceptatorii de carduri au tot interesul sa plateasca o taxa modica, de maxim 0,3%, intrucat vor beneficia de vanzari si incasari sporite, pentru ca romanii nu vor mai trebui sa stea la cozi interminabile pentru a-si plati impozitele si o vor putea face rapid, din orice loc, chiar daca se afla in strainatate.

CURENTUL

După ce au dat cu gaze lacrimogene, jandarmii francezi şi-au scos căştile de protecţie de pe capete

Ioana Andreescu, doctorandă la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) din Paris povesteşte în Dilema Veche ce s-a întâmplat când chiar cu câteva minute înainte de ora 9 seara, jandarmii francezi au aruncat cu gaze lacrimogene ca să elibereze trotuarul din faţa Ambasadei. "Însă noi n-am plecat. Ne-am şters lacrimile şi ne-am dres vocea, ca să ne întoarcem în faţa ambasadei, atît cît ne puteam apropia, şi să strigăm încă o dată, "Fă-ră vi-o-len-ţă". În faţa scuturilor, ne-am apărat cum am putut: ne-am aşezat pe jos şi am strigat "Li-ber-ta-te". Apoi am scandat "Jos Mafia" şi "Fără corupţie". Am cîntat imnul de cel puţin 10 ori. Am făcut o horă. Cei mai curajoşi şi-au purtat copiii pe umeri: un tătic îşi ţinea bebeluşul în braţe şi-l arăta poliţiei. Într-un final, se pare că jandarmii francezi au înţeles: în semn de solidaritate, şi-au dat jos căştile de protecţie. Iar noi i-am aplaudat." scrie Ioana Andreescu. Aşadar chapeau bas pentru români de la jandarmii francezi! Probabil pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial încoace!

Ponta l-a desemnat pe Oprea să exercite atribuţiile de premier în perioada 19-24 noiembrie

Premierul Victor Ponta a emis marţi o decizie prin care îl desemnează pe vicepremierul Gabriel Oprea pentru a exercita, în perioada 19-24 noiembrie, atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a Guvernului. Luni, la Palatul Parlamentului, prim-ministrul declara că, după şedinţa de guvern, doreşte să stea câteva zile cu familia. "În zilele următoare o să stau puţin cu familia mea, care suferă mai mult decât mine, dar mâine (marţi-n.r.) avem şedinţa de guvern şi de săptămâna viitoare ne facem datoria", spunea Ponta.

Urmări - de Tia Şerbănescu

În urma istoricei sale înfrângeri, care a adus trofeul învinşilor pentru a treia oară consecutiv în vitrina PSD, premierul Ponta a ieşit şi a declarat: "Iohannis este preşedinte legitim". Ei, nu mai spune! De când stabileşte Ponta legitimităţile şi ilegitimităţile în ţara asta? S-a învăţat prost: pe dl. Băsescu l-a declarat ilegitim cu de la sine putere, acum a catadicsit să-l declare pe Iohannis legitim - nu se ştie pe ce criterii căci Iohannis era legitim şi dacă învingea cu 0,2%. Asta-i democraţia. După ce i-a acordat legitimaţia lui Iohannis, Ponta a răspuns şi celor din propriul partid care au început să-i ceară socoteală. După care Ponta a recunoscut: "sunt trist, familia suferă şi mai mult". Aluzie, probabil, la Daciana despre care premierul mărturisise un secret de familie bine păstrat: "a fost europarlamentară înainte de a fi fiica lui Ilie Sârbu". Precoce fată! Pesemne că văzând-o în PE, Ilie Sârbu a remarcat-o şi s-a decis s-o conceapă. La timp, altfel risca să ajungă socru înainte de a fi tată. Politica produce adesea salturi neobişnuite în biografii. Presa germană: "un neamţ vrea să scoată România din mlaştină". Îi sugerăm să înceapă cu mlaştina. S-o asaneze - altfel mlăştinaşii noştri nu ies din ea nici cu mascaţii. Trăiască ziua de 16 noiembrie, după ora 18.

CURIERUL NATIONAL

În Guvern au început demisiile. În PSD se pregătesc expulzări

Ministrul de Externe şi-a anunţat plecarea din Executiv, în locul lui fiind deja propus ambasadorul extraordinar Mihnea Motoc. Pe lista înlocuirilor sunt şi miniştrii Finanţelor şi al Educaţiei, Ioana Petrescu şi Remus Pricopie. În timp ce senatorul Şerban Nicolae spune că locul lui Ioan Rus şi al lui Ilie Sârbu nu sunt în acest partid, Ilie Sârbu spune: "de ce să ne grăbim"? Ilie Sârbu a încercat să fie ceva mai conciliant:.."Congresul va fi în februarie, probabil, de ce să ne grăbim, acum. (...) Sunt câţiva indivizi care tot timpul au avut ceva de comentat. Nu am fost niciodată adeptul exclude­rilor şi al tăierilor de capete. (...) Poate găsim şi alte metode, important este să facem ce trebuie să facem. (...) Totuşi, oamenii ne-au dat votul ca să fim la guvernare. Ne-au mai dat şi acum cinci milioane de voturi şi nouă ne arde acum să decontăm micile noastre insatisfacţii", a afirmat Sârbu.

Piaţa electro-IT merge spre 2 miliarde de euro

Piaţa electro-IT din România va reuşi să marcheze încă un an de creştere, fiind unul dintre singurele sectoare economice care se află pe un trend de revenire, iar după rezultatele din vânzări din primele 9 luni ale acestui an, se observă un ritm de creştere consistent. În primele 9 luni ale acestui an, valoarea pieţei a crescut cu 16,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la aproape 1,3 miliarde de euro. Cu o previziune de creştere de 18%, 2014 va fi cel mai bun an pentru piaţa de profil din 2008 încoace. Jucătorii din piaţă se aşteaptă la un final de an fulminant, în contextul campaniilor de reduceri de Black Friday şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Nuclearelectrica angajează consultant pentru reactoarele 3 şi 4

Continuând procedurile pentru realizarea proiectului Uni­tăţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul cărora a selectat investitorul China General Nuclear Power Corporation, Nuclearelectrica convoacă, pentru data de 18 decembrie, Adunarea Generală Extraodinară a Acţionarilor pentru a-i supune aprobării, printre altele, propunerea de achiziţie a unor servicii de asistenţă/ consultanţă juridică, financiară şi tehnică în legătură cu acest proiect.

"Durata estimată a contractului sau, după caz, a acordului-cadru de consultanţă este 36 luni. Bugetul aferent serviciilor de consultanţă, pe o durată de 36 de luni, având ca referinţă tarifele orare plătite de SNN în baza contractelor similare încheiate, este estimat la 1.800.000 euro fără TVA", se arată în nota de aprobare a achiziţiei de servicii.

Datoriile statului sunt echivalente cu un sfert din PIB

Datoriile sectorului "Admi­nistraţia publică" în trimestrul II au ajuns ca pondere în produsul intern brut la 24,6 la sută, informează Banca Naţională a României. La finele primelor trei luni din 2014, cifra era de 25,1 procente din PIB, iar după primele şase luni din 2013 25,9% din PIB. În T2 2014, deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului, care reprezintă categoria de creanţe majoritară, au scăzut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 9,4 la sută din PIB. Depozitele administraţiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, până la 7,8 la sută din PIB, iar creanţele co­merciale au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,4 la sută ca pondere în PIB, arată BNR.

ASF trimite listarea FP la Londra în prelungiri

Proiectul de Regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzac­ţionare pe o piaţă reglementată din România, documentul de a cărui adoptare depinde listarea Fondului Proprietatea (FP) la Londra, va mai fi supus consultării publice până la data de 21 noiembrie a.c. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat ieri prelungirea acestui termen cu câteva zile, răstimp în care instituţia va primi propuneri şi observaţii asupra proiectului pe adresa de e-mail reglementari@cnvmr.ro.

EVENIMENTUL ZILEI

În spatele pupăturilor, "noii" liberali ascut săbiile

Ieri, liberalii şi democrat-liberalii s-au felicitat, s-au aplaudat. În spatele liniştii aparente, începe lupta pentru şefia noului PNL. Prima şedinţă la PNL după câştigarea alegerilor prezidenţiale a avut un aer de sărbătoare. Totuşi, în spatele aparentului calm, taberele se repoziţionează. În timpul campaniei electorale, la nivel local, între PDL şi PNL au apărut numeroase tensiuni privind implicarea în campanie, care acum răbufnesc. "Cătălin Predoiu nici nu voia să se implice în campanie în primul tur: tot inventa scuze. MRU nu mai ştia cum să apară în poze la dreapta lui Iohannis", a declarat un vicepreşedinte al PNL, pentru EVZ. Ieri, a apărut, pe surse, informaţia că PNL va avea un Congres în luna februarie: variantă care este agreată de tabăra Blaga, dar de care liberalii nici nu vor să audă. Suspiciunea liberalilor este aceea că Vasile Blaga vrea să îşi pregătească filialele în aşa fel, încât în urma unui Congres să fie ales preşedinte, fără a mai fi nevoit să împartă funcţia cu cineva din vechiul PNL.

Ion Cristoiu: Câţi dintre jurnaliştii care au întreţinut pe televiziuni scandalul votului din străinătate sunt ofiţeri acoperiţi?

Jurnalistul Ion Cristoiu a postat pe blogul personal un text în care ridică mai multe întrebări cu privire la victoria de duminică a candidatului ACL, Klaus Iohannis. Cum dracu de m-am prostit atît de tare încît să nu mă întreb asupra unor ciudăţenii din acest an, 2014, în care un necunoscut de la Sibiu în ianuarie 2014 sfîrşeşte prin a deveni Preşedintele României prin incredibila răsturnare a scorului din primul tur?! De ce l-a adus Crin Antonescu pe Klaus Iohannis în februarie 2013 de la Sibiu direct în funcţia de prim locţiitor al său la conducerea PNL? De ce s-a cramponat Crin Antonescu de dubla funcţie a lui Klaus Iohannis - cea de ministru de Interne şi cea de vicepremier cu finanţele - dacă pînă la urmă Klaus Iohannis i-a luat toate funcţiile? De ce s-a încăpăţînat Victor Ponta să-i refuze lui Klaus Iohannis dubla funcţie, deşi ştia că asta va duce la ruperea USL? De ce s-a încăpăţînat Crin Antonescu să parieze pe procentajul de 20% la europarlamentare, oferind băieţilor pistolul cu care să tragă în el?

KLAUS IOHANNIS: "SENZAŢIE", în cel mai vândut ziar din Europa

KLAUS IOHANNIS este "germanul care va conduce Europa". Aşa este prezentat Iohannis în tabloidul german Bild, cel mai vîndut ziar din Europa - 3,3 milioane de exemplare. Bild îi dedică lui Iohannis pagina 2. Sub titlul "Senzatie la Alegerile prezidentiale. Acest German conduce acum Romania", publicaţia germană face o prezentare a scrutinului şi a preşedintelui ales. În articol există şi o declaraţie a preşedintelui Germaniei, care precizează că Berlinul va sprijini reformele din România. Rezultatele oficiale parţiale date publicităţii de Biroul Electoral Central la ora 11 arată o victorie clară a candidatului ACL, Klaus Iohannis, care l-a învins pe Victor Ponta cu 54,50% la 45,49%. Numeroase publicaţii germane au scris, luni, despre victoria lui Klaus Iohannis, în alegerile prezidenţiale. În timp ce o parte dintre acestea consideră rezultatul alegerilor drept un semnal că România "este europeană" şi că Iohannis e în România, mai degrabă, un "oblic", cineva venit din afara sistemului politic tipic românesc, altele au abordat acest subiect în spirit satiric, opunându-l pe 'Santa Klaus' lui 'Mickey Mouse'. În general, însă, potrivit celor relatate în presa germană, se aşteaptă "o cotitură" benefică în politica României.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis: Vrem toată puterea. Nu mai există două partide, un singur partid, PNL, doreşte să preia puterea

PNL vrea să preia puterea. Iohannis a fixat ca termen 2015, prin negocieri, schimbarea arhitecturii politice în Parlament şi moţiune de cenzură, sau 2016. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat că nu doreşte o cometizare a guvernului PSD, ci o preluare a puterii, în 2015, printr-o moţiune de cenzură, sau cel mai târziu în 2016 când vor avea loc alegeri parlamentare la termen. "Există voci care spun că de ce nu cerem noi schimbarea de urgenţă a Guvernului. Ce dorim noi este o schimbare a puterii în România. Noi dorim să preluăm puterea, noi PNL. Nu mai există două partide, unul singur - PNL nou - care doreşte să preia puterea", a spus Iohannis. El a precizat că acest lucru se va întâmpla în 2015 sau cel mai târziu în 2016, când vor fi alegeri parlamentare.

LuxLeaks - scandal uriaş de evaziune fiscală

Multinaţionalele au evitat să plătească impozite de miliarde de euro refugiindu-se în paradisul fiscal Luxembourg condus de fostul premier Jean-Claude Juncker, noul preşedinte al CE. Demisia Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker este cerută din ce în ce mai des pe fondul uriaşului scandal LuxLeaks privind multiple operaţiuni de evaziune fiscală din timpul mandatelor sale de premier al Luxemburgului. Începând din 1995, Juncker a fost timp de 18 ani premierul Luxemburgului, perioadă în care cetăţenii acestui micuţ stat au devenit cei mai bogaţi din lume, după cei din Qatar. Bunăstarea în acest paradis fiscal a fost adusă de secretul bancar pe model elveţian şi schemele de evaziune fiscală oblăduite de guvernul condus de Juncker, scrie presa internaţională.

Se întoarce Antonescu la conducerea liberalilor?

Plecarea liu Iohannis de la conducerea PNL a deschis lupta pentru succesiune. Mircea Quintus, preşedintele de onoare al PNL, a lansat ideea că revenirea lui Antonescu în conducerea PNL ar fi binevenită. Quintus s-a abţinut să comenteze lipsa de implicare a lui Crin Antonescu în campania prezidenţială.

Piaţa auto a crescut cu peste 25%

Piaţa auto din România a înregistrat, în primele zece luni din acest an, o creştere de 25,3% comparativ cu datele înregistrate în perioda similară din 2013, iar producţia naţională de autovehicule a scăzut cu 4,1% ajungând la 329.410 unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Creşterea consemnată anul acesta de piaţa auto este prima după şase ani de scăderi consecutive. Din numărul total de autovehicule produse, circa 85%, respective 283.529 unităţi, au fost fabricate de Dacia, iar 15% de Ford. Cele mai multe autoturisme fabricate au fost ale modelului Dacia Duster, urmând Dacia Logan, Ford B-MAX, Dacia Sandero şi Dacia Logan MCV.

NATIONAL

De ce sufera nevasta lui Crin Antonescu dupa deputatul penal Mircea Rosca

Misterul asupra retragerii prezidentiabilului Crin Antonescu din cursa pentru Palatul Cotroceni persista. Iar sarada acestei mutari politice cu totul neasteptate, mai ales pentru un personaj atat de orgolios ca fostul presedinte al PNL se poate interpreta si in alta cheie, odata cu dezvoltarea anchetei derulate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi impotriva deputatului Mircea Rosca. Mai ales ca procurorii au strans declaratii si probe care dovedesc ca din sumele de bani cerute de catre Mircea Rosca firmelor din judet pentru acordarea de contracte din bani publici, acesta tinea o treime pentru el, restul fiind "pentru mai sus, in interesul partidului". Extrem de interesant este insa ca, dupa cum sustin sursele National, pe tehnica anchetatorilor, alaturi de puscariabilul Rosca, a picat si europarlamentarul Adina Valean.!

Pupilul lui Iliescu se ia de tata socru

Amarat la culme din cauza infrangerii la prezidentiale, senatorul PSD Serban Nicolae ii asmute pe pesedisti asupra colegilor Ioan Rus si Ilie Sarbu - principalii lideri ai social-democratilor transilvaneni. Ca sa scape cu pielea intreaga, Serban Nicolae a preferat metoda scrisorii deschise, trimisa "adrisantilor" la comun cu tot activul PSD, plus presa si opinia publica. Iar epistola, adresata "impostorilor, ticalosilor si duplicitarilor" (din randul carora Nicolae i-a nominalizat doar pe Ioan Rus si Ilie Sarbu) care impiedica de atatia ani PSD-ul sa culeaga rod electoral bogat in Transilvania, cere nici mai mult nici mai putin decat eliminarea lui Rus si Sarbu din partid.

ROMANIA LIBERA

Răfuială în PSD: Oamenii lui Ponta, atacaţi din toate părţile

Pentru a nu pierde şi guvernarea, liderii centrali ai PSD au decis să îngroape, cel puţin momentan, securea războiului, astfel că Victor Ponta şi Liviu Dragnea rămân în continuare la conducerea partidului. Până când? Măcar până la congresul din februarie. Între timp, ar putea plăti cu funcţia liderii filialelor care nu au performat. Victor Ponta a uitat total promisiunea "categorică" de a pleca din fruntea PSD, cei care i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea au fost puşi la punct, public, chiar de Ponta, iar mogulul Sebastian Ghiţă a precizat că nu se mai gândeşte să candideze la şefia formaţiunii. Cu alte cuvinte, social-democraţii s-au gândit că, deocamdată cel puţin, este mai bine pentru ei să stea liniştiţi - decât să înceapă acum reglarea de conturi, cu riscul de a pierde şi guvernarea, şi beneficiile ei. Decizia nu îi mulţumeşte, însă, pe toţi. De pildă, liderii filialelor care au obţinut rezultate bune vor să le fie recunoscute meritele şi să fie sancţionaţi cei care nu au adus suficiente voturi partidului. Semnale de acest tip au venit, de exemplu, din Giurgiu, Olt, Dolj şi Buzău.

Cum îşi schimbă discursul trompetele lui Ponta

Aşa cum Patriarhul Daniel a ajuns, la finalul unei campanii în care preoţii s-au transformat pe faţă în agenţi electorali ai PSD, la concluzia că Dumnezeu lucrează uneori şi prin "străini de neam" precum Regele Ferdinand şi Regina Maria, la fel încep Antena 3 şi RTV să-şi schimbe abordarea. Asta, după ce în prealabil "jurnaliştii" celor două posturi au aruncat haznale întregi împotriva celui votat de români preşedinte. Practic, totul se întâmplă la numai câteva zeci de ore de la primele semne că la Cotroceni va merge Klaus Iohannis, nu Victor Ponta. RTV, postul mogulului PSD Sebastian Ghiţă, a fost până acum locul în care despre Iohannis se spunea că e "fascist", "traficant de copii" şi altele asemenea. Mai nou însă, cei care îi hărţuiseră familia liderului PNL dau pe post materiale drăguţe cu noua primă doamnă a României. Întorcând o ironie fină a lui Klaus Iohannis, care a numit RTV "televiziunea mea preferată", apropo de atacurile care s-au adus nonstop la adresa lui, pe burtiera canalului apare acum, ca un titlu de glorie, "televiziunea preferată a preşedintelui".

ZIARUL FINANCIAR

Adrian Vasilescu, BNR: Cum a dispărut recesiunea din calendarul anului 2014

Comunicatul INS din 14 noiembrie, privind estimările "semnal" pentru trimestrul III/2014, a trezit dezbateri aprinse. Mai mult, faptul că INS, în amintitul comunicat, venea cu o variantă nouă a PIB-ului pe trimestrul I/2014, schimbând registrul de la minus 0,2 la sută la plus 0,5 la sută, nu numai că a dat naştere la nesfârşite co­mentarii, dar a trezit şi suspiciuni cu privire la corectitudinea calculelor INS. Referitor la suspiciunea trezită de publicarea rezultatelor cu mult timp după ce PIB-ul a fost nu numai produs, dar şi consumat, merită subliniat că nu e nimic dubios în această privinţă. Datele PIB-ului nu sunt comunicate la libera inspiraţie a fiecărui institut naţional de statistică, ci după un calendar stabilit de Eurostat. Şi sunt comunicate în aceleaşi zile în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Investiţiile străine vor creşte sigur. Educaţia profesională va fi o prioritate

"Klaus Iohannis este adeptul întâlnirilor scurte şi eficiente. Nu am auzit niciodată vreun investitor din zona Sibiu să se plângă de birocraţie." Este o certitudine faptul că investiţiile străine vor creşte în mandatul lui Klaus Iohannis, pentru că experienţa sa ca primar al Sibiului a demonstrat faptul că este o persoană activă în străinătate, unde se ducea să atragă investitori fără să facă prea multe promisiuni, spune Merica, managerul responsabil de dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre investitorii germani - printre cei mai mari investitori străini din România - şi autorităţile române. Şcoala profesională e una dintre temele favorite ale lui Iohannis, de aceea cred că va fi una dintre priorităţile lui în mandat.

Fondul de investiţii Fribourg are "ambiţia" să listeze magazinul online elefant.ro la bursă

Fondul de investiţii Fribourg, controlat de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, are drept "ambiţie" marcarea unui exit parţial din acţionariatul magazinului online elefant.ro prin vânzarea unui pachet de acţiuni pe sistemul alternativ operat de Bursa de Valori Bucureşti. Magazinul online elefant.ro este un jucător de talie medie de pe piaţa locală de ecommerce, cu afaceri estimate pentru acest an la 15 milioane de euro. Liderul pieţei este emag.ro cu rulaje anuale de circa 200 milioane de euro. Elefant.ro a atras recent în acţionariat un al doilea fond de private equity - Catalyst - care a preluat un pachet de 10% din acţiuni în cadrul unei majorări de capital. Astfel, dacă anterior semnării tranzacţiei acţionariatul companiei Universal Online Promotion, care deţine magazinul, era de 60% Fribourg Capital, iar Dan Vidraşcu deţinea 40% din capital, în prezent participaţia deţinută de Fribourg alături de Vidraşcu a coborât la 85%, restul de 5% din capital urmând a fi acordat managerilor companiei în cadrul unui program de "stock option".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb