REVISTA PRESEI 19.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 noiembrie 2015

ADEVARUL

Prima decizie luată de Cioloş în calitate de premier

Premierul Dacian Cioloş a decis să-l înlocuiască pe Ion Moraru, secretarul general al Guvernului din 2012, cu Sorin Sergiu Chelmu, fost secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii. Ion Moraru rămâne în Guvern, dar va ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului, condusă de Ioan Dragoş Tudorache. Sorin Sergiu Chelmu a fost secretar general în cadrul Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism (2012 - 2013), iar anterior a deţinut această funcţie şi la Ministerul Agriculturii (2005-2009). Decizia de miercuri a premierului Dacian Cioloş, prin care din funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de secretar de stat, este eliberat Ion Moraru şi este numit Sorin Sergiu Chelmu a fost publicată în Monitorul Oficial. Printr-o altă decizie, Ion Moraru este numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului.

Cine sunt tehnocraţii cu conexiuni politice din Guvernul Cioloş

În Guvernul lui Dacian Cioloş şi-au făcut loc, printre tehnocraţi, şi miniştri cu legături politice bine înrădăcinate, oameni fără carnet de partid, dar care au lucrat pentru politicieni şi persoane care au fost numite politic în funcţiile deţinute înainte de a ajunge miniştri. Deşi niciunul dintre membrii Guvernului nu are carnet de partid, aproape o treime din echipa lui Cioloş are rădăcini în sfera politicului. Cel mai evident exemplu este Vasile Dâncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloş. Fără să fi fost membru de partid, chestorul Petre Tobă a fost împins în funcţii ierarhice importante ori de câte ori la putere s-a aflat PSD sau "fratele său sub acoperire" - UNPR. Din noul Guvern fac parte şi doi foşti lideri ţărănişti. Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului şi cel de-al doilea vicepremier al Guvernului Cioloş si Marius Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională, este, de asemenea, fost membru PNŢCD. Componenţa Guvernului Cioloş i-a nemulţumit pe liberali, care se simt lăsaţi pe dinafară.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a prezentat o imagine cu bomba care a explodat în avionul rus

Organizaţia teroristă Stat Islamic a prezentat miercuri o fotografie a bombei care a provocat prăbuşirea avionului de pasageri rus în Peninsula Sinai din Egipt, atentat terorist în care şi-au pierdut viaţa 224 de oameni. Bomba fusese amplasată în cabina pasagerilor, chiar sub un scaun de la geam, au stabilit experţi FSB, citaţi de Kommersant. Imaginea cu presupusa bombă, fabricată într-o cutie de suc a fost publicată pe site-ul revistei Dabiq, aparţinând organizaţiei teroriste Stat Islamic. În fotografie apare o cutie de Schweppes Gold şi un detonator. De asemenea, au fost prezentate imagini ale paşapoartelor unor pasageri ruşi ucişi în atentat. Autenticitatea imaginilor nu a fost confirmată încă de serviciile secrete occidentale sau ruse.

Condiţia pusa de Rusia pentru a se alătura coaliţiei împotriva terorismului

'Sper ca va exista o schimbare de poziţie la alţi parteneri ai noştri occidentali, cum s-a întâmplat, din păcate cu preţul unor teribile atentate teroriste, la colegii noştri occidentali', a declarat Lavrov, cu referire la Franţa, scena unei serii de atacuri sângeroase, care au avut loc vineri seara in centrul capitalei franceze, relateaza Agerpres. 'Trebuie sa se renunţe la ideea ca o lupta adevărata împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI) si a altor asemenea nu poate avea loc înainte ca soarta lui Bashar al-Assad sa fie decisa', a subliniat Lavrov, la finalul întrevederii sale cu omologul libanez, Gebran Bassil. După atentatele din capitala franceza, SUA si Rusia au început sa-si apropie poziţiile pe marginea dosarului sirian si au decis, împreuna cu partenerii din G20, in timpul reuniunii din Turcia (Antalya), sa-si consolideze cooperarea împotriva ameninţării jihadiste. Însă, potrivit lui Lavrov, americanii continua sa 'pledeze cu energie' pentru plecarea lui Assad, înainte de orice uniune împotriva terorismului.

Operaţiune antiteroristă în apropiere de Paris: Doi morţi, printre care o femeie-kamikaze

Forţele speciale franceze au lansat, miercuri dimineaţă, o operaţiune de amploare la Saint-Denis, la periferia de nord a Parisului. Ţinta operaţiunii a fost Abdelhamid Abbaoud, presupusul organizator al atentatelor de vineri seara din capitala Franţei. Două persoane au murit, iar alte şapte au fost arestate în cursul operaţiunii, care s-a încheiat. Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris, a murit în confruntările cu forţele speciale, afirmă surse din cadrul serviciilor de informaţii europene citate de Washington Post, însă autorităţile franceze menţin suspansul, nefiind în măsură să confirme identitatea, transmite Mediafax. Procurorul-şef al Parisului, François Molins, s-a limitat să spună, miercuri seară, că Abaaoud Abaaoud şi Salah Abdeslam, un alt presupus membru al celulei teroriste, nu figurează printre cei opt suspecţi arestaţi în operaţiunea din zona Sain-Denis.

Jean-Claude Juncker: UE se va adapta, urmând să creeze un sistem de integrare diferenţiată

Uniunea Europeană îşi va revizui modul de organizare pentru a crea un sistem diferenţiat, "pe viteze diferite", în care unele ţări vor fi integrate într-o măsură mai mare, iar altele mai puţin, anunţă Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. "Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va întâmpla", dar va trebui să revizuim organizarea, astfel încât unele state membre să adopte anumite politici la viteze diferite, în funcţie de ceea ce vor, a adăugat Juncker, conform Reuters. "Într-o zi, va trebui să reanalizăm arhitectura europeană în sensul în care un anumit grup de ţări să adopte toate sistemele politice, împreună, iar altele să se poziţioneze pe o orbită diferită faţă de nucleu", a precizat preşedintele Comisiei Europene, marcând o manevră care probabil va fi percepută favorabil la Londra.

Alternative la încălzirea cu gaze. Ce soluţii avem în prag de iarnă

Sezonul rece a început deja, dar gazele se scumpesc an de an, până în 2018, ca parte a măsurilor de liberalizare impuse de FMI şi UE, astfel că o parte dintre români deja caută alte soluţii. "Adevărul" vă prezintă alternative la încălzirea cu gaze naturale. O primă soluţie o constituie reconectarea la sistemul centralizat de încălzire, însă pentru acest lucru trebuie să fiţi într-unul dintre marile oraşe ale ţării care în care centralele electro-termice încă mai funcţionează şi în care regiile de distribuţie pentru agentul termic nu sunt falimentare. Centralele termice pe lemn sau peleţi sunt soluţii mai noi, mult mai puţin utilizate faţă de cele pe gaze. Un cazan pe lemne Protherm de 20 kW costă în jur de 3.200 de lei la Comstal, în vreme ce o centrală pe lemne Bosch de 45 kW este aproape 5.000 de lei cu tot cu TVA. Atmos are în ofertă chiar şi un gen de cazan care permite ardere în funcţie de preferinţe: fie lemn plus peleţi, fie lemn plus petrol lampant.

BANCHERUL

Economistul şef al BNR spune ca noul guvern trebuie sa corecteze masurile populiste adoptate de guvernul Ponta

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, considera ca noul guvern Ciolos ar trebui sa corecteze masurile luate recent de fostul guvern Ponta de relaxare fiscala si creştere a salariilor bugetarilor, din cauza cărora deficitul structural al României risca sa ajungă la nu mai puţin de 4,5% in 2017, fata de 1% la cat s-a angajat tara in acordurile internaţionale. El a subliniat ca Romania este singurul stat european care, conform prognozelor Comisiei Europene, îşi va majora substanţial deficitul structural, de la 0,85% in acest an la 2,7% in 2016 si 3,8% in 2017. "Aceasta prognoza este calculata înainte de decizia de majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 10%, care mai adaugă 0,7% la deficit si astfel ajunge la 4,5% in 2017 cu mult peste cele ale altor tari, ceea ce reprezintă o mare problema", a spus Lazea. "Toate celelalte state europene îşi menţin sau îşi micşorează deficitele structurale, numai noi ne-am gândit sa ne legam la cap când nu ne doare capul", a adăugat el.

Romania are 10 bănci de importanta sistemica

BNR a publicat lista băncilor de importanta sistemica, conform metodologiei stabilita de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), adică băncile de dimensiuni mari comparativ cu activele sistemului financiar ansamblu si/sau cu economia reala. Cele 10 bănci de importanta sistemica din Romania sunt: BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, ING, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost. Cele 10 bănci deţin împreună 72% din activele sistemului bancar (aproape 300 miliarde lei), 72% din credite (150 miliarde lei), 75% din titlurile de stat (echivalentul a 60 miliarde lei) si 75% din depozite (170 miliarde lei). De asemenea, toate cele 10 bănci de importanta sistemica deţin fiecare cote de piaţa de peste 2% din sistemul bancar. Mai exista o banca, Piraeus Bank, care la finalul anului trecut avea o cota de 2,5% din activele sistemului, dar nu a fost clasata de importanta sistemica. Probabil in condiţiile in care banca este in prezent in proces de vânzare, iar intre timp si-a redus destul de mult volumul activelor.

CURENTUL

Fost coleg despre creierul atentatelor: era un mic idiot

Un jihadist belgian în vârstă de 28 ani devenit membru activ al grupării Statul Islamic în Siria este presupusul organizator al atentatelor teroriste de la 13 noiembrie de la Paris şi ţinta asaltului lansat miercuri dimineaţă de poliţia franceză la Saint-Denis, potrivit agenţiei France Presse. Abdelhamid Abaaoud s-a născut în 1987, în cartierul Molenbeek din Bruxelles şi se prezintă cu numele de Abou Omar Soussi, numele regiunii din sud-vestul Marocului de unde provine familia sa, sau Abou Omar al-Baljiki (Abu Omar 'Belgianul'). "Era un mic idiot", care-şi hărţuia colegii şi profesorii şi fura portofele, este caracterizarea făcută de un fost coleg de clasă pentru tabloidul belgian La Derniere Heure. Abdelhamid este considerat de către anchetatorii francezi şi belgieni organizatorul atacurilor de vineri de la Paris soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi şi revendicate de Statul Islamic.

Jurăminte - de Tia Şerbănescu

Preşedintele a oferit şampanie miniştrilor care tocmai îşi depuseseră jurămintele: am ascultat astfel 22 de jurăminte dintre care şapte, ale doamnelor, s-au detaşat simţitor. Se vede că femeile ştiu să se jure mai bine - deşi avuseseră o zi grea. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, sosise cu avionul de la Bruxelles chiar înaintea audierii în comisii unde s-a prezentat foarte bine - spre deosebire de dna Guseth care a fost retrasă noaptea după ce primise aviz favorabil (deh, voinţa politică!) în ciuda unei prestaţii lamentabile. "Tehnocraţia ucide democraţia" a scandat Tăriceanu în plen anunţând că nu votează guvernul Cioloş care "e parte a unui plan de schimbare a regimului democratic prin binomul SRI-DNA". Tăriceanu (A3): "vreau să fac o comparaţie care nu vreau s-o fac". Săracul, face mereu ce nu vrea. Iar e în dictatură. Cioloş în schimb a citat din Marc Aureliu deşi putea să citeze din aforismele lui Blaga: "nu toată lumea poate fi în opoziţie după cum nu toată lumea poate fi la putere". Aşadar, nici în opoziţie dar nici la putere, guvernul Cioloş a pornit la muncă pe timp de un an. Sezonier. Deja şi-a schimbat programul de trei ori. Mai încercaţi. Tot nu l-aţi nimerit.

EVENIMENTUL ZILEI

Acţiune în forţă la Paris, în căutarea teroriştilor islamişti | Masacrul din Paris

O operaţiune violentă, desfăşurată timp de mai multe ore, a avut loc în suburbia Saint Denis. Au murit doi terorişti, au fost răniţi doi poliţişti şi au fost arestaţi şapte suspecţi. Potrivit autorităţilor franceze, au fost stopate potenţiale atacuri şi s-au găsit dovezi legate de acţiunile islamiştilor extremişti. O femeie s-a aruncat în aer, cu ajutorul centurii de explozibili, iar un bărbat a fost ucis de forţele antiteroriste, conform procurorului Parisului, François Molins. El a explicat că "teroristul a fost descoperit în timpul operaţiunii şi a fost lovit de gloanţe şi de o grenadă". Molins a confirmat că au fost arestate trei persoane în clădire şi alte două lângă apartamentul luat cu asalt de poliţişti. Raidul din Saint-Denis l-a vizat pe "creierul" atacurilor de săptămâna trecută din Paris, şi a dus la descoperirea unui alt plan privind un nou atentat. Scopul a fost "neutralizarea teroriştilor", a spus preşedintele François Hollande. Suspecţii erau pregătiţi "pentru un fel de operaţiune", au spus surse din poliţie.

Iohannis vrea o nouă lege a Educaţiei până la finalul lui 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a deschis oficial perioada de dezbateri pentru noua Lege a Educaţiei, pe care o doreşte finalizată până la sfârşitul anului 2017. "Vreau ca împreună să oferim elevilor, studenţilor, profesorilor, părinţilor şi societăţii dovada că în România educaţia şi cercetarea pot fi reformate în mod sustenabil, predictibil şi pe termen lung", a spus preşedintele, în cadrul unui eveniment de profil găzduit la Cotroceni. "Din acest moment, dezbaterile în domeniul viitorului educaţiei sunt deschise şi de aceea consider simbolic acest prim eveniment, în care Consiliul Naţional al Elevilor şi partenerii lor ne vor prezenta, de Ziua internaţională a elevilor şi studenţilor, viziunea celor pe care îi reprezintă", a declarat laus Iohannis în deschiderea evenimentului "Perspectiva elevilor asupra sistemului de învăţământ din România. De asemenea, evenimentul a marcat şi Ziua Internaţională a Elevilor şi Studenţilor, iar printre cei care au luat cuvântul s-au mai numărat consilierul prezidenţial Ligia Deca şi preşedintele ARACIP Şerban Iosifescu.

Klaus Iohannis: "Populaţia musulmană la noi NU va fi supervizată

Aflat in Slovacia, şeful statului s-a întâlnit cu preşedintele Slovaciei Andrej Kiska, cu care a avut convorbiri tete-a-tete. La final, cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună. Klaus Iohannis a declarat că tragedia din Franţa trebuie luată "ca atare", drept un atac terorist, iar România nu îşi schimbă poziţia fată de criza refugiaţilor, precizând că trebuie aplicate deciziile luate deja la nivel european. Şeful statului este însoţit în deplasare de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Cosmin Marinescu, Laurenţiu Ştefan şi Leonard Orban. De asemenea, este prezent noul ministru de Externe, Lazăr Comănescu. "Populaţia musulmană la noi nu va fi supervizată. Noi respectăm minorităţile etnice şi religioase în România, majoritatea din România sprijină activ minorităţile etnice şi religioase şi credem că ele fac parte din ţesutul nostru social şi credem că este obligatoriu să rămână aşa. Sunt dintre noi!", a spus Iohannis.

Tinerele care lupta împotriva Statului Islamic

Raparin, Roza si Deijly au decis să facă singure dreptate pentru "crima împotriva umanităţii" comisa de Statul Islamic in Sinjar. S-au hotărât să formeze o unitate de luptă la graniţa cu Iranul, unde au reuşit să omoare pana la 10 terorişti pe zi. Femeile fac parte din comunitatea etnica yazidi, vânată încă de anul trecut de membrii grupării ISIS cu scopul "purificării" Irakului. In ultimul an, aceştia au răpit mii de tinere Yazidi pentru a le folosi pe post de sclave sexuale. Deijly, in vârstă de 29 de ani, este comandanta unităţii si cea mai experimentata dintre ele. Spune ca va lupta împotriva teroriştilor pana la ultima suflare si pana ce războiul împotriva extremismului islamist este câştigat. Femeile au mărturisit ca jihadiştilor le este frica sa fie ucişi de către femei, de teama ca nu vor primi "Jannah", adică nu vor fi răsplătiţi in viaţa de apoi. De asemenea, ele au dezvăluit ca mulţi dintre cei pe care i-au ucis erau dopaţi sau aveau droguri asupra lor, pentru curaj.

JURNALUL NATIONAL

Autorităţile ungare au reţinut doi britanici acuzaţi de finanţare de 'acţiuni teroriste', aflaţi în drum spre Bucureşti

Poliţia ungară a reţinut sâmbăta trecută doi cetăţeni britanici condamnaţi pentru finanţare de acţiuni teroriste. Cei doi se aflau într-un tren internaţional care trecea prin Lokoshaza, în estul Ungariei, şi se îndrepta spre Bucureşti, a informat miercuri poliţia naţională ungară, relatează MTI. Cei doi britanici, Simon Jonathan K. (44 de ani) şi Trevor B. (40 de ani), au fost condamnaţi la închisoare pentru finanţarea unor acte teroriste şi eliberaţi în 2009 cu condiţia să nu părăsească Marea Britanie în următorii zece ani decât cu permisiunea autorităţilor. În momentul în care poliţia i-a verificat, cei doi bărbaţi nu au prezentat documente valide care să dovedească cetăţenia lor sau faptul că locuiau legal în Ungaria. Unul dintre ei avea un permis de conducere britanic, însă celălalt le-a predat ofiţerilor o copie a Coranului, se menţionează în comunicatul poliţiei.

Cum am reuşit să fim săracii Europei

România are acum un PIB pe cap de locuitor de 10.000 de dolari la fel ca în anul 2008. În Polonia este de 1,4 ori mai mare, în Croaţia de 1,3, în Slovacia de 1,8, iar în Cehia de 2 ori. Ca să vorbim doar de ţările din noua Europă, pentru că celelalte au PIB-uri de 4-5 ori mai mari decât noi. Am bătut pasul pe loc şapte ani timp în care toate celelalte ţări s-au dezvoltat. Criza a afectat mult mai puţin restul ţărilor noi intrate în UE decât ne-a afectat pe noi, potrivit unui studiu prezentat de Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. În urmă cu şapte ani România avea un PIB pe cap de locuitor tot de 10.000 de dolari la fel ca şi majoritatea statelor din noua Europă, dar astăzi, aceste ţări au PIB-uri, în medie, de 1,5 ori mai mari decât România. Criza ne-a lovit mai puternic pe noi pentru că nivelul de intermediere financiară este mai redus decât în toate aceste ţări, spun bancherii. Japonia are o datorie publică de peste 200% din PIB, dar aproape toată această datorie stă pe resurse interne.

NATIONAL

"Hiena" Dragnea devorează "stârvul" politic al lui Ponta!

Lanţul de iubire dintre Ponta si Dragnea oricum ruginise de mult, dar acum, ca s-a rupt cu totul, cei doi "prietenari" pesedişti îşi pot da frâu liber simţămintelor. Aşa ca, după cum susţin sursele National, tocmai se pregăteşte, cat se poate de meticulos, sa declanşeze "vânătoarea de pontişti".Se întocmesc obişnuitele "liste negre", in vechea tradiţie a partidelor politice, cu oamenii ale căror capete trebuie sa cada odată cu schimbarea conducerii, Liviu Dragnea i-a tinut pe linie moarta oamenii de încredere ai lui Ponta, cărora PSD-ul ar fi urmat sa le acorde sprijinul politic pentru promovarea in diverse funcţii bănoase si influente, mai ales in Consiliile de Administraţie ale celor mai rentabile companii de stat, a caror promovare a tot fost amânata, pana ce a căzut Guvernul si "hiena" Dragnea se poate năpusti acum liniştit asupra "prăzii" pe care pusese ochii de atâta vreme.

De ce nu e anchetata Carmen Iohannis pentru spălare de bani?

Acum ca a terminat si cu instalarea Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis nu mai are nicio scuza sa se eschiveze in ceea ce priveşte decizia judecătorilor braşoveni prin care i-a fost luata cea de-a doua casa, dar mai ales prin care s-a stabilit ca imobilul a fost dobândit prin documente false. Si pana când preşedintele si Prima Doamna vor catadicsi sa returneze statului porcoiul de bani câştigat din închirierea imobilului, autorităţile ar trebui sa le vina in întâmpinare si sa se autosesizeze cel puţin in privinţa lui Carmen Iohannis, care nu beneficiază de imunitate ca soţul preşedinte. Devenit acum frate de cruce cu cei pe care pana mai ieri ii arata cu degetul ca s-au mânjit cu bani murdari, adică obţinuţi prin fraudarea legii, preşedintele Klaus Iohannis pare ca si-a schimbat sloganul din "Pas cu pas" in "Fals cu fals".

PUTEREA

Scandal şi dosare DNA la vârful IGSU

Un scandal din interiorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a ajuns până în Parlament. În centrul scandalului se află colonelul Eugen Vişan, adjunctul IGSU, şeful Inspecţiei de Prevenire, despre care PUTEREA a relatat în urmă cu o săptămână, după tragedia din Clubul Colectiv, că nu a iniţiat, conform atribuţiilor de serviciu, modificarea corespunzătoare Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor, care a fost dat ca urmare a aplicării legii 307/2006. De ce nu a făcut-o? De asta: Eugen Vişan este preşedintele Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România o adevărată întreprindere de obţinut sponsorizări de la firme din toată ţara care au probleme pe linia protecţiei împotriva incendiilor sau, pur şi simplu, funcţionează fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, ca în cazul Colectiv. Despre luptele intestine pentru ascunderea a mizeriilor de la vârful IGSU, care are o mare parte de vină pentru moartea tinerilor din Colectiv, se ştia şi la Mininisterul Afacerilor Interne şi la DNA.

Investitorii din Centrul Vechi se opun închiderii unităţilor publice din imobilele cu risc seismic

Promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a Legii privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a creat multă nemulţumire printre investitori. Documentul prevede suspendarea activităţilor în clădirile cu risc seismic până la consolidarea imobilelor. Investitorii sunt revoltaţi şi de campaniile de presă care prevestesc închiderea barurilor, teraselor şi a cluburilor din Centrul Vechi al Capitalei. În plus, ei dezvăluie ultima "ispravă" a Guvernului Ponta, înainte de a-şi da demisia, prin care aşezămintele bisericeşti nu mai sunt obligate să aibă autorizaţii de la pompieri. Legea a fost votată pe 26 octombrie 2015, a fost promulgată pe 17 noiembrie de Klaus Iohannis şi va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. În Bucureşti sunt mii de asemenea imobile, dar aglomeraţia cea mai mare este în centrul oraşului.

Votul prin corespondenţă - constituţional

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările depuse de ALDE şi UDMR şi a decis că Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a respins sesizările de neconstituţionalitate formulate în cazul Legii privind votul prin corespondenţă, de modificare şi completare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, iar argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial. Legea a fost adoptată în 28 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional. Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.

ROMANIA LIBERA

Atacurile de la Paris înclină axa geopolitică spre Moscova

În vreme ce, la Paris, autorităţile franceze continuă vânătoarea autorilor atacurilor de vineri seara cu operaţiuni în suburbii, în Siria, atacurile împotriva bazelor şi infrastructurii Statului Islamic au devenit în ultimele zile tot mai coordonate între Statele Unite, Franţa şi Rusia. Aflat la Manila, unde are loc un summit al APEC (procesul de Cooperare Economică Asia-Pacific), preşedintele Barack Obama a declarat ieri că a avut "discuţii repetate" cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca ţările lor să coopereze militar mai strâns în Siria. "Problema, în incursiunile lor militare iniţiale în Siria a fost că au fost mai preocupaţi să îi ofere susţinere preşedintelui Assad. Dacă îşi schimbă centrul de interes şi se concentrează asupra amenin­ţării principale, care este ISIS, atunci acesta este lucrul pe care dorim să îl vedem". Comentariile lui Obama reprezintă cea mai clară şi directă indicaţie că Statele Unite sunt pregătite să coopereze îndeaproape cu Rusia în lupta împotriva ISIS şi răspunde solicitării lui Francois Hollande, care făcuse apel la formarea unei "mari şi singure coaliţii antiteroriste".

Mafia petrolului din Caracas, în vizorul procurorilor americani

Procurorii americani anchetează dacă liderii venezueleni utilizează compania petrolieră de stat Petroleos de Venezuela - PDVSA - pentru a deturna milioane de dolari prin mită şi comisioane oculte. Ancheta americană a fost declanşată, deşi autorităţile de la Caracas au respins de câteva ori acuzaţiile motivând că sunt fabricate de partidele de opoziţie care lucrează cu SUA şi cu alţi "inamici străini" pentru destabilizarea şi răsturnarea guvernului. Procurorii studiază dacă PDVSA şi conturile sale bancare din străinătate au fost utilizate în scopuri ilegale, ca regim de schimb pe piaţa neagră, spălarea banilor din traficul cu droguri. Potrivit Wall Street şi Financial Times, până în prezent nici o acuzaţie nu a fost făcută publică. Ofiţeri de poliţie din New York au stat de vorbă cu şase foşti înalţi responsabili pentru a ancheta asupra acuzaţiilor de corupţie şi există speranţa obţinerii cooperării fostului ministru venezuelean al Energiei, Rafael Ramirez, care anul trecut a fost înlăturat de la conducerea PDVSA.

ZIARUL FINANCIAR

Mega Image şi Decathlon trag tare să deschidă proiectul din Băneasa înainte de sărbători

Cei doi retaileri au dezvoltat de la zero un nou proiect vizavi de magazinul Ikea şi de centrul comercial Băneasa Shopping City, iar lucrările de construcţii au început în vara acestui an. Lanţul de supermarketuri Mega Image şi retailerul de echipamente sportive Decathlon grăbesc lucră­rile la pro­iectul comun din zona Băneasa a Capitalei pentru a deschide în luna decembrie, înainte de sărbători, potrivit surselor ZF din piaţă. Proiectul a cărui construcţie a început la jumătatea acestui an încă nu este finalizat, însă cei doi retaileri grăbesc lucrările pentru a prinde deschis în luna decembrie, cea mai bună pentru comerţ, când unele industrii realizează până la 30-40% din tot businessul anual. Contactaţi de ZF reprezentanţii Mega Image nu au răspuns pentru a oferi detalii despre acest proiect. Reprezentanţii Decathlon au precizat doar că magazinul va avea 3.900 de metri pătraţi, fără a înainta o dată de deschidere.

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 5,6 miliarde dolari în ultimul an

Dan Pascariu, UniCredit: Atragerea de finanţări din interiorul României este suficientă pentru a face faţă actualelor necesităţi. Băncile străine şi-au redus expunerea pe economia românească cu 5,6 miliarde de dolari în ultimul an, respectiv printre cele mai mari retrageri din ţările din Europa de Est. În acest moment, expunerea băncilor străine pe economia românească este de 33,3 miliarde de dolari (echivalentul a 137 mld. lei) respectiv 19% din Produsul Intern Brut al României, ceea ce înseamnă practic că băncile româneşti nu mai apelează la finanţare externă şi au resurse financiare suficiente pentru a se susţine singure. "Reducerea expunerii băncilor străine pe România trebuie privită ca parte a procesului de însănătoşire şi consolidare a sectorului bancar intern. Această reducere a expunerii băncilor străine reflectă ameliorarea structurii de finanţare a economiei interne, reducerea dependenţei acesteia de capitalul străin şi creşterea importanţei capitalului autohton", a explicat Andrei Rădulescu, Banca Transilvania.

Acţiunile contractorilor pentru petrol au plonjat odată cu barilul

Furnizorii de produse şi servicii pentru industria petrolieră au pierdut 30% din valoarea de piaţă în acest an, cel mai prost de la criza din 2008-2009 încoace, din cauza veniturilor în scădere pe fondul restrângerii investiţiilor. Ieftinirea petrolului până la minimele din 2008 i-a afectat nu doar pe producătorii de hidrocarburi, ci şi industria conexă care depinde de contractele de foraj, de extracţie şi prospecţiuni. Majoritatea celor nouă contractori listaţi pe bursa de la Bucureşti au raportat scăderi drastice ale veniturilor, unele au intrat pe pierdere şi trei dintre aceştia au intrat în insolvenţă. Petrolul Brent, referinţa pieţei europene, costa ieri 44 dolari/baril, faţă de 80 dolari/baril cu un an în urmă şi 111 dolari/baril în noiembrie 2013. Perspectivele sunt sumbre: cu oferta de petrol încă prea mare faţă de cerere, iar consumul de gaze naturale în scădere permanentă, cei doi mari cumpărători de servicii, Petrom şi Romgaz (SNG), nu au de ce să apese pedala investiţiilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb