• ADEVARUL
• Principalii lideri europeni şi Obama cheamă la prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei
Prezenţi la întâlnirea de ieri de la Berlin, Angela Merkel, Therasa May, Mariano Rajoy, Matteo Renzi, Francois Hollande, alături de Barack Obama, au reafirmat, conform comunicatului dat de americani "importanţa cooperării în cadrul instituţiilor multilaterale, inclusiv NATO... şi au fost unanim de acord asupra faptului că sancţiunile împotriva Rusiei legate de situaţia din Ucraina trebuie să rămână în vigoare". Acest apel stârneşte deja o serie de reacţii contradictorii la Bruxelles, anunţând totodată un viitor şir de luări de poziţii posibil chiar antagonice. din partea Statelor Membre.
• ÎPS Teodosie, un Al Capone în sutană
ÎPS Teodosie, supranumit Teodosie "Şpagoveanul" cercetat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Momentul oferit, joi, de arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de 20 de preoţi în timp ce se duce la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei, este identic cu cel din filmele cu Al Capone, în care şeful mafiei se duce la întâlnirea cu oamenii legii înconjurat de gărzi de corp pentru a nu fi fotografiat sau deranjat de întrebările presei.
• Alegerile din 1996, după 20 de ani
După aproape şapte ani în care a fost condusă de Ion Iliescu, după zeci de ani în care a cunoscut trei dictaturi, România a virat la dreapta. Era 17 noiembrie 1996. Emil Constantinescu, candidatului Convenţiei în ciuda avantajului liderului PDSR din primul tur, a obţinut cu aproape 8 procente mai mult decât Ion Iliescu: 54,41%, respectiv 45,59%. Era prima alternanţă la putere din România postdecembristă. Marea şansă a României va fi irosită cu seninătate, pe mâna incompetenţei, a vanităţilor gratuite, a orgoliilor şi a spiritului excesiv de boem sau, după caz, rapace al noii clase conducătoare. Până la urmă, eşecul politic din perioada 1996-2000 a fost unul pe măsura speranţelor iniţiale. Emil Constantinescu a părăsit scena politică pe uşa din dos, iar PNŢCD, principalul partid de guvernământ, nu a mai intrat în Parlament după alegerile din anul 2000.
• Un martor protejat cere 80.000 de euro drept daune pentru umilinţa la care a fost supus de poliţişti
Un martor cu identitate protejată din dosarul în care este trimis în judecată chestorul Adrian Barascu, fost director al Oficului Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM), a cerut 80.000 de euro daune de la poliţiştii care trebuiau să-i ofere protecţie, dar pe care i-a acuzat că l-au ţinut în condiţii improprii timp de doi ani. Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a constituit parte civilă, la termenul de vineri de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul care priveşte ilegalităţile comise la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, potrivit News.ro.
• Cum "a sponsorizat" Clujul soţia, cabana şi concediile lui Horea Uioreanu
Pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, Horea Uioreanu, fostul preşedinte liberal al Consiliului Judeţean Cluj, a instituit regula "întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului, se arată în motivarea condamnării acestuia la 6 ani şi jumătate de închisoare. Banii erau folosiţi pentru a asigura familiei Uioreanu un venit lunar de 20.000 de lei pentru diverse cheltuieli, se arată în motivarea hotărârii prin care Tribunalul Cluj l-a condamnat pentru luare de mită, în luna mai, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la 6 ani şi 6 luni. În dosar au mai fost condamnaţi oamenii de afaceri Ioan Bene (3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare), Vasile Pogăcean (3 ani de închisoare cu executare).
• "Vânătorul de imigranţi", pentru care ISIS oferă recompensa, risca 4 ani de închisoare
Gruparea teroristă ISIS a stabilit o recompensă de 38.000 de lire sterline pentru uciderea unui bulgar, Dinko Valev, care coordonează o grupare paramilitara la graniţa cu Turcia. Acesta ii capturează pe imigranţii care vor sa ajungă in Bulgaria. Dinko Valev, 29, Bulgaria, conduce o echipa paramilitara care patrulează graniţa cu Turcia in maşini blindate. Câteodată, bulgarul monitorizează graniţa calare. Când refugiaţii se apropie, echipa sa ii prinde pe refugiaţi si ii da in primire autorităţilor, relatează The Sun. Însă, acum, bărbatul riscă să facă închisoare după ce grupurile care militează pentru drepturile omului s-au arătat revoltate de modul in care acesta tratează femeile si copiii imigranţi. In viziunea bulgarului, orice imigrant este un posibil jihadist, scrie Metro.
• Bocancii armatei elveţiene, făcuţi în România pe salarii de nimic
Presa elveţiană relatează pe larg despre un reportaj difuzat miercuri seara în emisiunea "Rundschau" a postului de televiziune SRF, în care se face dezvăluirea că noii bocanci de luptă ai armatei elveţiene sunt produşi într-o fabrică din România unde angajaţii sunt plătiţi cu salarii extrem de mici, de circa 300 de franci pe lună (aproximativ 1.200 de lei). "Recruţii noii armate elveţiene au noi bocanci de luptă, făcuţi în România. Dar cei care îi produc trebuie să se descurce cu un salariu al foamei", se spune reportajul televiziunii eleveţiene de limbă germană.
• Ministrul Transporturilor: La anul inaugurăm 150 km de autostradă. Anul acesta, 15
În 2017 vor fi construiţi 150 de kilometri de autostradă, "de zece ori mai mulţi" decât în acest an, fiind vorba despre porţiunile Lugoj-Deva, Sebeş-Turda, Suplacu de Barcău-Borş, a spus ieri, la Braşov, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe. Acesta a participat la inaugurarea tronsonului I al centurii ocolitoare a Braşovului. "Anul acesta nu o să fie zero kilometri, anul acesta o fie 15 kilometri. Lotul II Lugoj-Deva va fi gata pe 15 decembrie. Am fost acolo săptămâna trecută şi lucrările sunt foarte avansate", a spus Buşe. El a precizat că urmează să fie lansat procesul de licitaţie pentru mai mult de 500 de kilometri de autostradă, respectiv Târgu Neamţ -Iaşi -Ungheni, Craiova-Piteşti, şi se are în vedere şi deblocarea Comarnic-Braşov, unde au fost făcute contestaţii.
• Principalii lideri europeni şi Obama cheamă la prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei
Prezenţi la întâlnirea de ieri de la Berlin, Angela Merkel, Therasa May, Mariano Rajoy, Matteo Renzi, Francois Hollande, alături de Barack Obama, au reafirmat, conform comunicatului dat de americani "importanţa cooperării în cadrul instituţiilor multilaterale, inclusiv NATO... şi au fost unanim de acord asupra faptului că sancţiunile împotriva Rusiei legate de situaţia din Ucraina trebuie să rămână în vigoare". Acest apel stârneşte deja o serie de reacţii contradictorii la Bruxelles, anunţând totodată un viitor şir de luări de poziţii posibil chiar antagonice. din partea Statelor Membre.In chestiunea prelungirii sancţiunilor urmează să se pronunţe şi liderii unor ţări din est favorabili lui Putin şi care, de foarte multe ori, au cerut deja fie pur şi simplu abandonarea sancţiunilor, fie demararea unor negocieri diplomatice care să permită ridicarea treptată a sancţiunilor.
• S-au afişat rezultate concursului pentru directorii de şcoli
Peste 7000 de candidaţi au încheiat joi proba CV-ului şi a interviului din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct de şcoală. Rezultatele au fost afişate vineri pe site-urile inspectoratelor judeţene, iar, potrivit calendarului, în perioada 21-23 noiembrie, candidaţii pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în perioada 24 noiembrie - 9 decembrie 2016, iar pe 16 decembrie 2016 acestea vor fi validate în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
• Stoltenberg, absolut convins că Trump nu va renunţa la rolul de lider al Statelor Unite în NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este "absolut convins" că, în timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite îşi vor menţine rolul de lider în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi şi-a exprimat speranţa că va putea vorbi în curând cu preşedintele ales american, relatează Reuters. În timpul campaniei electorale, Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite la protejarea statelor aliate cu contribuţii financiare reduse, provocând temeri că ar putea să retragă finanţarea americană pentru alianţă într-un moment de tensiuni crescute cu Rusia, notează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dosarul împrumutului de la FMI a fost clasat
Procurorii DNA au clasat dosarul legat de împrumutul FMI pe care România l-a făcut în anul 2009 şi în care au fost reclamaţi Traian Băsescu, Emil Boc, Mugur Isărescu şi Lucian Croitoru. Decizia a fost luată încă de pe 8 noiembrie, deşi informaţia privind existenţa acestui dosar a apărut în presă pe 14 noiembrie. Totodată, instanţa a decis vineri să elimine BNR din calitatea procesorală privind practicile ilegale, din procesul Asociaţiei Parakletos, conduse de avocatul Gheorghe Piperea, împotriva a nouă bănci comerciale şi a BNR, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ. Asociaţia Parakletos a depus o acţiune, la începutul anului, la Judecătoria sectorului 2 contra băncilor cu credite în franci elveţieni şi BNR, pentru încetarea practicilor înşelătoare ale tuturor băncilor din România care rulează credite în CHF.
• Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu - legături apropiate cu SRI, prin consiliera sa, ofiţer de carieră
Mass-media au dezvăluit de a lungul timpului că ofiţeri acoperiţi ai diverselor servicii de informaţii au lucrat şi lucrează în presă sau sunt infiltraţi prin Guvern sau prin Parlament. Se pare, însă, că nu este doar o psihoză a presei româneşti ci chiar o realitate, întrucât, de-a lungul timpului s-a descoperit că unii foşti sau chiar actuali angajaţi ai serviciilor sunt "infiltraţi" pe lângă cei care conduc România. Cel mai recent exemplu este la ministerul condus de Vlad Voiculescu, cel al Sănătăţii. Ministrul şi-a angajat o consilieră care a muncit mai bine de 5 ani la SRI, aceasta având chiar grad de ofiţer. Irina Ghineţ este persoana despre care vorbim. Bruneta îl consiliază pe şeful de la Sănătate în ceea ce priveşte comunicarea, după cum menţionează chiar ea pe contul de facebook.
• Medicii au intrat in razboi! Extraordinarele culise ale Ordonanţei de Urgenţă din Sănătate
Modificările Legii Sănătăţii aprobate marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, care vizează profesionalizarea managementului în spitale, au stârnit un adevărat tsunami în lumea medicală. Tot mai multe voci denunţă interese oculte în lipsa unei dezbateri publice, a unei consultări de amploare. Cert este că graba cu care a fost aprobat acest act normativ naşte suspiciuni. Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au dezvăluit că, încă din luna iunie a acestui an, înaintea vacanţei parlamentare, s-a încercat introducerea acestei Ordonanţe de Urgenţă, pe şest! Motivul ascuns îl reprezenta faptul că în urma unui periplu prin spitalele din întreaga ţară, ministrul Vlad Voiculescu a vrut să facă nişte schimbări de directori, să aducă nişte cadre tinere, şcolite, în mare parte, prin alte ţări. Atunci a aflat că aceştia nu au competenţe, pentru că nu sunt nici cadre universitare, nici medici primari.
• Vladimir Putin anunţă neutralizarea tuturor ameninţărilor la adresa Rusiei, inclusiv pe cele venite din România
Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine că Alianţa Nord-Atalantică este "deosebit de periculoasă" şi a avertizat că va neutraliza toate ameninţările la adresa securităţii Rusiei, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO. Retorica rusă nu intimidează însă NATO. Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că statele membre fac paşi pentru a creşte cheltuielile cu apărarea. L-a asigurat de asta şi pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, scrie digi24.ro. De la Bruxelles, şeful NATO a făcut un anunţ - şi anume că statele membre sunt hotărâte să investească mai mulţi bani în apărare, pentru a face faţă noilor provocări de securitate.
• SONDAJ. Cifre neaşteptate după prima săptămână de CAMPANIE
Cel mai recent sondaj arată cifre neaşteptate pentru câteva dintre partidele politice în cursa alegerilor parlamentare. Potrivit unor sondaje CCSB, la cererea Iniţiativa România Liberală, în perioada 17 noiembrie, prin metoda CATI pe un număr de 1261 de subiecţi, PSD şi PNL sunt la distanţă de nu mai puţin de 13 procente. După numai o săptămână de când a început campania electorală, PSD are peste 40 de procente, în timp ce PNL nici nu se apropie de 30%. Următorul partid în clasament este USR, care depăşeşte bariera psihologică a celor 10 procente, având 11%. UDMR are 5,4, ALDE trece şi ea pragul cu 5,2%, în timp ce PMP se află la limită, cu 5 procente, iar PRU creşte la 4,2%. Potrivit cifrelor sondajului, numai şase partide ar intra în Parlament. Marja de eroare e de 3%, în plus sau minus.
• Traian Băsescu, declaraţii explozive despre Laura Codruţa Kovesi
Traian Băsescu a fost prezent în platoul televiziunii România TV, unde a comentat verdictul dat de către cei care au văzut teza de doctorat a şefei DNA şi care au concluzionat că este vorba despre o sesizare "parţial îndreptăţită şi fundamentată" a unui plagiat. "Profesorilor le este frică de faptul că li se poate înscena ceva. Doamna Kovesi nu putea ajunge aici fără sprijinul lui Florian Coldea. Ne facem denunţători şi un procuror DNA îţi dă 3000 de euro pe lună. E fabulos. Îţi plăteşte creditele la bancă. E o mârşăvie fără limite. Această femeie a făcut ce vedeţi. Martori sub acoperire cărora să li se dea 3000 de euro pe lună. Să li se plătească creditele la bănci. Să se oprească această nebunie, această isterie. Se condamnă pe denunţuri şi nu pe probe", a spus el.
• Elena Udrea APRECIATĂ de un martor din dosarul Gala Bute
La termenul de vineri din dosarul Gala Bute a fost audiat fostul director general din ministerul Turismului Paul Mărăşoiu. El a avut cuvinte de laudă la adresa Elenei Udrea. Acesta a afirmat că Udrea: "a fost unul dintre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun ministru al Turismului". Mai mult, acesta a afirmat că Udrea nu i-a cerut să comită ilegalităţi în sponsorizarea Galei Bute, titrează curierulnational.ro. Declaraţiile lui Mărăşoiu sunt surprinzătoare, pentru că, la momentul la care a părăsit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, presa a speculat ideea unui conflict cu fosta blondă de la Cotroceni. Fostul director general a mai precizat că ministerul nu ar fi putut organiza evenimentul, aşa că a ales calea legală a promovării brandului turistic naţional aşa cum se stabilise deja în Hotărârea de Guvern din 5 ianuarie 2011.
• JURNALUL NATIONAL
• Accident teribil pe DN 2. Trei morţi şi 14 răniţi. Planul ROŞU a fost activat
Trei persoane au murit şi alte 14 au fost rănite într-un accident rutier petrecut sâmbătă, pe DN2, în apropierea localităţii Şindriliţa, în urma coliziunii între un microbuz cu călători şi un alt autovehicul. Potrivit ISU-Ilfov, la faţa locului s-au deplasat patru ambulanţe SMURD, pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate fiind necesară intervenţia unui echipaj de descarcerare. Conform primelor informaţii, şoferul microbuzului a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal de autoturism. Cel mai probabil, microbuzul făcea o cursă regulată din Bucureşti şi trecea prin localitatea Şindriliţa.
• 500.000 de bugetari primesc lefuri şi de 2.000 de euro/lună
Salariul mediu al bugetarilor din administraţia publică centrală este cu 156% mai mare decât cel din economia reală. Un angajat din ministere ia în mână, în medie, 3.000 de lei, în timp ce un salariat care lucrează în altă parte câştigă, în medie, 2.094 de lei. Venitul mediu al ministeriabililor este tras în jos de şoferi, care iau în jur de 2.000 de lei, şi de tinerii debutanţi, care nu trec de 1.800 de lei, însă ceilalţi angajaţi cu funcţii de execuţie "sar" cu toţii de 3.200 de lei. Angajaţii din administraţia publică centrală (ministere şi instituţii centrale) care au funcţii de execuţie sunt încadraţi ca experţi, consilieri, inspectori sau auditori. Ei câştigă lunar bani buni care nu au nicio legătură cu performanţa pe care o realizează, ci doar cu vechimea acumulată.
• Zegrean, pensionar de lux. Dragnea se face că plouă
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, încasează de o lună indemnizaţia pentru limită de vârstă, celebra pensie specială de fost ales. Pentru că a avut două mandate de parlamentar, Zegrean primeşte de la bugetul de stat în jur de 3000 de lei. Deşi era judecător CCR când Curtea a decis că primarii nu pot să primească pensie specială, Zegrean a făcut cerere pentru indemnizaţie. Chiar dacă încasează şi pensie de handicap şi pensie de magistrat. Asta înseamnă că fostul şef al Curţii trece, cel mai probabil, de 15.000 lei lunar. In fiecare lună, peste un milion de lei (260.000 de euro) pleacă de la bugetul de stat în buzunarele foştilor parlamentari. Ceea ce înseamnă peste 3 milioane de euro pe an, doar pentru pensiile speciale ale foştilor deputaţi.
• Trei ministri ai Energiei din Bulgaria, pusi sub acuzare pentru Centrala Belene
Inca un fost ministru al Energiei din Bulgaria, al treilea, a fost pus sub acuzare de procurori în dosarul Centralei nucleare de la Belene. Lucrările au fost intrerupte la cererea Uniunii Europene, care a considerat ca investitia, relizată cu utilaje şi tehnologie din Rusia nu este conformă normelor comunitare. Bulgaria are de platit Rusiei peste 500 milioane de euro despăgubiri pentru rezilierea contractului.
• Gorghiu: PNL majorează salariile bugetarilor cu 30-40%, până în 2020, şi dublează salariile medicilor din 1 iunie 2017
PNL va majora salariile bugetarilor cu 30-40% până 2020, prin măsuri sustenabile, a declarat, vineri, la lansarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare, preşedintele partidului, Alina Gorghiu. Alina Gorghiu a spus că PNL are inclusă în programul de guvernare şi dublarea salariilor medicilor, de la 1 iunie 2017, dar şi implementarea programului Casa medicului, care presupune construirea a nouă sute de locuinţe pentru aceştia. Totodată, liderul liberal a reamintit că introducerea cotei unice de 16% se datorează liberalilor, iar în programul pe care-l vor pune în aplicare cu viitorul Guvern Cioloş au în vedere generalizarea cotei unice până în 2020.