REVISTA PRESEI 20.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 20 martie 2013

ADEVARUL

INTERVIU Victor Ponta: "Sper să nu fim băgaţi în aceeaşi oală cu Ungaria"

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul prim-ministrul României Victor Ponta vede România ca pe o ţară stabilă înconjurată de crize, context folositor pentru atragerea de investiţii în economie. Criza politică din vara anului trecut i-a lăsat cicatrici în relaţia cu partenerii europeni şi nu s-ar mai angaja într-o nouă suspendare. Speră ca România să nu fie confundată cu Ungaria, aflată în plină criză constituţională. Ponta este optimist în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aşteaptă de la Bruxelles o listă cu obiective clare. Viitorul ministru al Justiţiei trebuie să fie credibil la Bruxelles şi să aibă un profil mai puţin politic. Premierul a anunţat că are un plan şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene: autorităţile de management vor fi sub comanda Ministerului Fondurilor Europene, iar din toamnă va intra în funcţiune mecanismul de prevenire a conflictelor de interese pe fonduri europene. Guvernul are în vedere şi înfiinţarea unui tribunal pentru contestaţii.

Dacia turează motoarele în ţările Uniunii Europene. Când piaţa scade cu 10%, Dacia creşte cu 12%

Pe o piaţă în scădere la nivelul Uniunii Europene (UE), Dacia culege acum roadele lansărilor de succes din ultimul an. Numărul înmatriculărilor de autoturisme Dacia noi în ţările Uniunii Europene (UE) a crescut cu 12,1% în primele două luni ale anului, la peste 40.200 de unităţi. Totul în contextul unei pieţe în continuă scădere din cauza situaţiei economice dificile din zona euro, cu recesiune şi şomaj ridicat. Înmatriculările de autoturisme noi din UE efectuate în lunile ianuarie şi februarie au coborât cu 9,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 1,68 milioane de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În procente, creşterea Dacia a fost depăşită numai de Honda (+15,1%) şi Jaguar (+22,1%), care afişează însă volume mai mici, de 18.000, respectiv de 3.200 de unităţi.

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura sa salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA. Ultimul dosar pe care îl mai are Adrian Năstase pe rol, intitulat "Zambaccian", şi în care a fost condamnat în primă sentinţă la trei ani de închisoare cu suspendare, are trei posibilităţi de finalizare în recurs: achitarea, menţinerea condamnării cu suspendare şi condamnare cu executare. Un anumit articol din Codul Penal anulează cea de-a doua opţiune şi le mai lasă posibile doar pe celelalte două: ori achitarea, ori condamnarea cu executare.

Bani partidelor, înnegriţi şi albiţi în declaraţii

Cazul Adrian Năstase, condamnat pentru modul în care şi-a finanţat campania electorală, a provocat declaraţii contradictorii ale liderilor politici despre modul în care îşi strâng banii pentru alegeri. Seria declaraţiilor a fost deschisă de ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu. Acesta a afirmat că în cazul Adrian Năstase condamnarea în dosarul "Trofeul Calităţii" a fost o greşeală şi aşteaptă revenirea acestuia în politică. "A închide un prim-ministru pentru o chestiune pe care mulţi politicieni au făcut-o mi se pare o mare greşeală. Au găsit diverse forme pentru a-şi finanţa campaniile electorale ", a fost argumentul lui Fenechiu în favoarea lui Năstase. Deşi a recunoscut că este vorba de o practică generală, Fenechiu a făcut trimitere către preşedintele Traian Băsescu.

Bombele ruşilor de la combinatele siderurgice Mechel, gata să explodeze

Sindicaliştii combinatului din Câmpia Turzii au ieşit la proteste cu familiile, la COS Târgovişte s-au dat 500 de preavize de concediere, iar unităţile Ductil Buzău şi Oţelu Roşu au intrat în insolvenţă. Perspectiva unei restrângeri drastice a activităţilor din combinatele vândute recent de Mechel îi exasperează pe angajaţi, iar autorităţile sunt depăşite de situaţia creată în fiecare din localităţile unde se găsesc oţelăriile preluate de ruşii de la Nikarom. Piaţa oţelurilor şi produselor laminate este suprasaturată, vânzările şi preţurile scad, costurile de producţie cresc şi toate acestea i-au determinat pe ruşii de la Mechel să se descotorosească de combinatele siderurgice deţinute în România.

Spionii care au păcălit lumea şi au declanşat unul dintre cele mai grave conflicte ale ultimului deceniu

Minciunile a doi spioni irakieni au stat la baza acuzaţiilor că fostul lider Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care Marea Britanie şi SUA au decis să atace Irakul. Dar oare câtă acurateţe au avut aceste informaţii şi cum au influenţat ele soarta unui conflict iminent, se întreabă jurnaliştii britanici de la BBC. Cu şase luni înainte ca trupele britanice să invadeze Irakul, prim-ministul de atunci, Tony Blair, îşi avertiza concetăţenii despre ameninţarea armelor de distrugere în masă pe care Saddam Hussein le avea.

Un an întârziere pentru metroul din Drumul Taberei. Relu Fenechiu: "Nu vă pot spune ce s-a întâmplat cu muncitorii care nu sunt aici"

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost marţi pe şantierul metroului din Drumul Taberei, la Răzoare. Acesta a declarat că se fac toate eforturile pentru ca lucrările de forare către staţia Favorit să înceapă în luna iunie, însă magistrala din Drumul Taberei va fi dată în folosinţă cu un an mai târziu, faţă de termenul propus iniţial, 2015. De asemenea, ministrul Fenechiu a spus că poate explica ce s-a întâmplat cu muncitorii ar fi trebuit să fie pe şantier. Amintim că lucrările la metroul din Drumul Taberei au fost stopate acum mai bine de o lună, din lipsă de fonduri.

CURIERUL NATIONAL

Firmele mici, într-o situaţie disperată

Numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de până în 10%, ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor s-a mărit de la 78% în 2010 la 85% în 2012, şi este aşteptată o majorare a numărului microîntreprinderilor în insolvenţă şi în acest an, cu 20%, după modificările fiscale prin care acestea sunt obligate să plătească impozit de 3% pe venituri, chiar dacă au avut pierderi, arată o analiză Coface.

Guvernul renunţă la construcţia reactorului 5 de la Cernavodă

Una dintre puţinele companii energetice din România care reuşeşte încă să scoată profit - Nuclearelectrica - este din nou împovărată de guvernanţi, cerându-i-se să suporte singură cheltuielile aferente schimbării destinaţiei spaţiilor aferente reactorului 5, la a cărui construire se renunţă. Ministerul Economiei estimează că bugetul de stat va avea de câştigat din impozitele pe venit şi asigurările sociale colectate de la cei care vor lucra la acest proiect.

Controversatele finanţe al Băncii Vaticanului şi lupta pe care o va duce noul Papă

Acum că Papa Francis a preluat conducerea a peste 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume, munca sa se îndreaptă şi către finanţele Vaticanului, un lucru nu foarte uşor de manevrat. Anul trecut, mai multe documente confidenţiale au fost făcute publice de către majordomul fostului Emerit Papa Benedict al XVI- lea, într-un scandal cunoscut sub numele de afacerea Vatileaks. În cazul scandalului documentelor secrete, care durează de câteva luni, actul principal s-a consumat pe 25 mai. Paolo Gabriele, majordomul Papei Benedict al XVI-lea, a fost arestat pentru "posesie de documente confidenţiale", după ce în locuinţa acestuia au fost găsite patru cutii cu documente secrete.

Nişte fiinţe bipede cu cravate şi pantofi scumpi care ştiu că pot intra oricând în banii noştri

Ăştia sunt bancherii! Au luat decizii proaste, au pierdut bani dând credite cui nu trebuie, ca să cumpere ce nu trebuie şi la preţul care nu trebuie, dar mizează că până la urmă se vor scoate pe seama confiscării de avuţie de la cei mulţi. Ştiu că instituţiile lor sunt "sistemice", că economia întreagă este ostatică industriei financiare şi că pot ajunge la banii cetăţenilor pentru a acoperi "găurile" pe care ei le-au făcut. Între timp, se afişează tot ca fiind puternicii zilei. Sunt cu toţii grozavi şi noi trebuie să luăm aminte la ce spun ei, deşi ei sunt cu pierderile şi noi suntem cei care trebuie să venim cu bani din urmă să îi dăm pentru prostiile făcute de ei.

Unda de şoc cipriotă cuprinde Europa

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro nu au mers niciodată atât de departe, spun - stupefiaţi - analiştii economici de la "Les Echos". Planul de salvare a Ciprului de la colaps financiar a provocat consternare nu doar în rândul ciprioţilor cu depozite bancare uneori modeste. El a provocat temeri, o intensă preocupare la nivelul întregii Uniuni Europene. O undă puternică de şoc s-a înregistrat la Moscova, la nivelul conducerii ţării, dar şi al presei.

Băsescu şi Papa Francisc au avut un scurt dialog după întronizare

Preşedintele Traian Băsescu şi Papa Francisc au dat mâna şi au avut un scurt dialog, ieri, la Vatican, după slujba de întronizare a noului suveran pontif, care i-a spus şefului statului român să se roage pentru succesul pontificatului. Preşedintele Traian Băsescu a participat, ieri, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc. Alături de Papa Francisc s-a aflat şi cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Adrian Năstase - de la Coruptul Absolut la Eroul Naţional

Spectacolul transmisiei în direct a ultimului episod din telenovela Eliberarea lui Adrian Năstase a scos de prin arhive, unde zăceau de şapte ani, secvenţe din primăvara lui 2006, unul dintre cele mai dificile fragmente din destinul postdecembrist al fostului premier.

DEZVALUIRI EVZ. Cum a «spart» programul informatic reţeaua mafiotă din Justiţie

Viorica Dinu a fost parteneră de complet cu Cristian Jipa, cel care şi-a pierdut roba de judecător în cazul de corupţie al fostului senator Cătălin Voicu. Antonela Costache a devenit suspectă în ochii colegilor după primul ei divorţ. Inspecţia Judiciară a CSM a declanşat ancheta. Se cere extinderea verificărilor pe ţară şi nu doar în penal. Evenimentul zilei a prezentat în numărul de ieri 10 metode prin care poate fi păcălit sistemul repartizării aleatorii a dosarelor în instanţe. Astăzi, EVZ vă prezintă cele două mari tipuri de fraudare, care nu ar fi posibile fără existenţa unor "cupluri" ale corupţiei judiciare: avocat-grefier şi judecător-grefier. din analiza celor întâmplate şi în urma discuţiilor cu oameni din sistemul judiciar, reiese faptul că există două tipuri mari de fraudare: 1. Cea gestionată de avocat. 2. Cea gestionată de judecător.

Un penal la Transelectrica

Judecat pentru corupţie, Dumitru Pârvulescu va supraveghea, între altele, privatizarea unui pachet de 15% din acţiuni. Dumitru Pârvulescu, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Cariera lui Pârvulescu, fost şef al direcţiei contribuabili mici şi mijlocii de la Finanţele Publice Gorj, a evoluat spectaculos după ce deputatul Victor Ponta, ales într-un colegiu din acest judeţ, a ajuns prim-ministru. În ultimele zece luni, Pârvulescu a fost administrator special al uzinei Sadu, şef al corpului de control al ministerului Economiei şi apoi secretar general adjunct al acestui minister. Totuşi, la 1 martie, el a fost demis din funcţia de conducere pe care o avea în ministerul Economiei.

JURNALUL NATIONAL

Microsoft, anchetată pentru şpăgi date în România, Italia şi China

Departamentul american al Justiţiei şi Comisia de Valori Mobiliare din SUA investighează Microsoft pe motiv că o serie de intermediari ai gigantului software au dat mită în România la Ministerul Comunicaţiilor, scrie Wall Street Journal, care citează surse. Publicaţia nu oferă detalii despre perioada în cauză, însă conform DC News, firma Dim Soft Srl a câştigat în 2009 o licitaţie organizată de Ministerul Comunicaţiilor, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru 163.427 licenţe software. Ulterior, acordul-cadru cu firma respectivă este anulat iar ministerul a acordat contractul unui consorţiu alcătuit în jurul unei entităţi numită D-CON.NET. Ag. Aceasta era înregistrată în Elveţia şi, cu puţin timp înainte tocmai cumpărase Dim Soft, mai scrie DC News.

Propunere pentru ministrul Justiţiei: Alexandru Athanasiu

Iminenta vacantare a postului de ministru al Justiţiei prin trecerea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională agită lumea politică. Jurnalul Naţional propune drept candidat cu mari şanse pentru a conduce Ministerul Justiţiei pe profesorul universitar Alexandru Athanasiu. Jurist elevat, cu o vastă cultură în domeniu, Alexandru Athanasiu a fost senator în mai multe legislaturi, ministru al Muncii şi a deţinut funcţia de prim-ministru interimar al României. Athanasiu nu este "contaminat" de băsism şi nu a fost antrenat în scandaluri publice, fiind cunoscut pentru echilibrul analizelor sale politice.

2013, anul insolvenţelor. În ultima perioadă au început să intre în insolvenţă tot mai multe societăţi mari din economie

Ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a crescut de la 78% în 2010 la 85%, iar anul 2012 a fost primul an când rata de creştere a insolvenţelor este mai mare decât cea a înfiinţărilor, potrivit Coface. Numărul microîntreprinderilor care ajung în aeastă situaţie a crescut anual cu 14,5%, mai mult decât restul companiilor din economie, care au înregistrat un ritm de creştere de 10%. Mai mult, numărul este aşteptat să crească din nou, din moment ce acum sunt obligate să plătească un impozit de 3% pe venituri fie că au sau nu profit. Datele sunt şi mai triste atunci când se compară şi numărul ieşirilor cu succes din această procedură: acesta este de 3%, însă chiar şi în această situaţie creditorii îşi recuperează în foarte mică măsură banii.

Cipru: Cine a avut ideea taxarii depozitelor bancare?

Pe fondul furiei care a cuprins Cipru dupa decizia UE de a impune Nicosiei sa impoziteze depozitele bancare, zona euro a fost cuprinsa de un fel de balbaiala verbala. Cine a venit insa cu aceasta idee? Potrivit Financial Times, care citeaza un inalt responsabil european, initial s-a spus ca trebuie taxate cu 15,6% numai depozitele de peste 100.000 de euro, detinute, in mare parte, de rusi. "FMI si Germania au dorit ca aceasta impozitare sa ajunga pana la 40%", a dezvaluit o sursa diplomatica europeana sub acoperirea anonimatului. "Au existat avertismente, dar nu au vrut sa asculte. Problema este ca acum ei nu-si asuma nimic".

Angela Merkel bate cu pumnul in masa si cere Ciprului să negocieze doar cu troica

Cancelarul german, Angela Merkel, a insistat luni pe lângă preşedintele cipriot Nicos Anastasiades să negocieze un plan de salvare numai cu troica UE-BCE-FMI, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, reacţie ce survine în contextul vizitei ministrului cipriot de finanţe în Rusia, ţară care ar putea acorda Ciprului un împrumut. Ministrul cipriot de finanţe, Michalis Sarris, a plecat marţi la Moscova. Potrivit mass-media locale, el ar urma să negocieze cu Rusia obţinerea unui împrumut, după ce Uniunea Europeană a condiţionat acordarea unui ajutor financiar Ciprului de instituirea unei taxe pe depozitele bancare, măsură ce nemulţumeşte profund Moscova.

NATIONAL

Mona Pivniceru vrea sa fie judecatorul Romaniei la CEDO!

Lovitura de teatru in razboiul crancen purtat in ultima vreme pentru controlul Justitiei. "National" a descoperit jocul dublu facut de catre ministrul Justitiei, care si-a calculat la centima beneficiile pe care le poate obtine de pe urma surprinzatoarei dezertari din tabara lui Crin Antonescu. Iar retragerea Monei Pivniceru din fruntea ministerului va avea rezultate cu atat mai devastatoare pentru sustinatorii sai, cu cat aceasta a trimis deja catre Sectia de Procurori a CSM lista cu posibilii sefi ai DNA si Parchetului General. Iar in schimbul acestei "ultime lovituri" date fostilor parteneri si trecerii in "tabara coabitarii", moldoveanca a vrut musai numirea sa ca judecator al Romaniei "la Siedo"!

Dinu Patriciu, infractor sau fatalau?

Apetitul chinezoaicei Melanie Chen pentru lux il determina pe Dinu Patriciu sa ia decizii tot mai bizare. Pentru a-i face acesteia toate poftele, magnatul a sters cu buretele un mariaj de 20 de ani, isi umileste fiicele si se comporta cu propria mama ca si cu o straina. Genti de zeci de mii de euro, iahturi de milioane de euro, mana libera la conturile lui Dinu Patriciu si cele ale companiilor sale, bijuterii, diamante si haine de blana de sute de mii de euro - asa este rasfatata chinezoaica Melanie Anne Chen, femeia care a intrat brusc in viata magnatului si a ajuns sa-l manipuleze dupa bunul ei plac.

Vasile Blaga pregateste fraudarea alegerilor interne din PDL

Incapabil sa scoata partidul din prapastia in care l-a impins cu buna stiinta, Vasile Blaga se foloseste de tot felul de tertipuri pentru a castiga un nou mandat la Congresul din 23 martie. Competitia cinstita si onoarea sunt doua notiuni straine pentru Vasile Blaga, care este dispus sa sacrifice PDL-ul doar ca sa-si salveze propria cariera politica. Chiar daca nu mai are ce sa ofere membrilor de partid, in afara unui trecut comunist si rapciugos, liderul democrat-liberal nu numai ca nu face pasul in spate, asa cum ar proceda un politician adevarat, ci continua sa tarasca PDL-ul intr-un razboi infect.

PUTEREA

Campanie de presă pentru denigrarea liberalului Adrian Neacşu. Vlad Moisescu comandă la tv

Un post naţional de televiziune a declanşat din senin o campanie de presă împotriva medicului Adrian Neacşu, fost director al Spitalului Judeţean Ilfov (Titan) în perioada noiembrie 1998-martie 2000 şi februarie 2001-noiembrie 2002. Realitatea este că informaţiile sunt transmise de Vlad Moisescu, fost preşedinte al PNL Sector 1, cu intenţia de a destabiliza organizaţia PNL Bucureşti şi a induce o stare de nemulţumire în interiorul partidului pentru a face posibilă revenirea grupării de la sectorul 1 în poziţia din care poate influenţa deciziile la vârful formaţiunii liberale. În acest context, e bine de precizat că Adrian Neacşu ocupă funcţia de preşedinte interimar al PNL Sector 2.

ANALIZE: Produsele Danone sunt sigure pentru consum

Danone România, care retras mai multe lactate posibil contaminate cu aflatoxină, a anunţat că un laborator european acreditat a analizat mostre din acestea şi a transmis companiei că produsele sunt sigure pentru consum, având un conţinut de aflatoxină"sub limita europeană". Producătorul a anunţat luni că retrage preventiv de pe piaţă unele produse, iaurt şi smântână, care ar putea să conţină urme de lapte contaminat şi blochează în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul dintre furnizori.

Ponta şi Antonescu decid împreună numirea noului ministru al Justiţiei

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că portofoliul Justiţiei va reveni tot Partidului Naţional Liberal, iar decizia numirii noului ministru o va lua după ce se va consulta cu liderul liberal Crin Antonescu. "Am pe cineva în minte, dar, repet, decizia va fi o decizie comună. Sau mai bine zis: decizia o iau eu, dar numai după o consultare cu domnul Antonescu", a explicat primul-ministru, într-un interviu acordat adevărul.ro. El a spus că, personal, acordă o atenţie specială Ministerului Justiţiei, pentru că este un domeniu pe care îl cunoaşte foarte bine, dar şi pentru că deţinătorul acestui portofoliu este un fel de ministru de Externe în relaţia cu Bruxelles-ul.

CSM, ÎN ALERTĂ. Judecătoarele de la Tribunalul Bucureşti au "păcălit" sistemul informatic de repartizare a dosarelor

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri să verifice modul de repartizare a dosarelor de la Tribunalul Bucureşti. Informaţia a fost confirmată de preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, care a precizat că CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări privind posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti. Propunerea Consiliului a fost formulată după ce judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestare preventiv pentru luare de mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare. În aceeaşi cauză sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, avocaţi şi alte persoane care ar fi intervenit la cele două judecătoare pentru repartizarea unor dosare la anumite complete de judecată şi pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor cauze aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel Bucureşti, în schimbul unor sume mari de bani.

ACORD UE-SERBIA: Rompetrol se teme de liberalizarea importurilor de carburanţii sârbeşti mai ieftini

Acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Serbia nelinişteşte companiile petroliere din România. Prin aplicarea prevederilor acestui document, este de aşteptat să intre în ţară carburanţi la preţuri mai mici decât cele practicate în prezent. Rompetrol a ridicat această problemă în faţa autorităţilor române, arătându-şi teama că activitatea rafinăriei ar putea fi afectată de importurile sârbeşti. Preţuri mai mici la benzină şi motorină ar putea produce "reacţii pozitive" din partea populaţiei, anticipează ministrul Varujan Vosganian.

Unităţile BT, închise două zile

Unităţile Băncii Transilvania (BT) din Cipru au fost închise ieri şi vor rămâne şi azi, fiind declarate zile bancare nelucrătoare de către Banca Centrală a Ciprului, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Transilvania. "Având în vedere recenta decizie luată de Eurogroup referitoare la taxarea depozitelor bancare în Cipru, menţionăm că ponderea Sucursalei BT Cipru este nesemnificativă în totalul activităţilor Băncii Transilvania. Portofoliul de clienţi BT din Cipru este format, în cea mai mare parte, din românii care lucrează în zonă, iar din totalul depozitelor deschise la BT Cipru, în valoare de sub 5 milioane de euro, doar 1,3% sunt mai mari de 100.000 euro", au spus oficialii băncii.

IPOTEZĂ: Rusia poate tăia Germaniei gazele

Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei pentru a răzbuna pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii ruşi le-ar înregistra prin taxarea depozitelor din băncile cipriote, a declarat profesorul de economie de la Universitatea de Vest din Sydney, Steve Keen. Taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost descrisă ca o acţiune acoperită a Germaniei şi a statelor din zona euro împotriva spălării de bani în Cipru de către organizaţii ruseşti. "Dacă încerci să-i iei la ţintă pe ruşi, iar preşedintele Vladmir Putin trebuie să-şi apere imaginea de om puternic în Rusia, de ce nu ar decide să oprească livrările de gaze naturale către Germania până la remedierea lucrurilor? Dacă vrei să ataci spălarea de bani, atunci ar trebui să o faci direct, fără să iei ostatici ţăranii ciprioţi şi companiile mici în lupta împotriva oligarhilor ruşi", a declarat Keen, pentru CNBC.

ROMANIA LIBERA

Bătălia pentru cote de piaţă, miza scandalului alimentelor "toxice"

Verificările derulate de autorităţile veterinare au arătat că nu există nici un fel de probleme în nici unul dintre loturile de lapte controlate. Mai multe asociaţii ale producătorilor de alimente din judeţul Cluj susţin că recentele scandaluri alimentare din România sunt, de fapt, o consecinţă a luptei pentru cote de piaţă, derulată de marile concerne. Afirmaţiile lor sunt întărite de faptul că toate controalele desfăşurate de autorităţi precum Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au arătat că, în Transilvania, nu există nici un fel de probleme, nici cu carnea de curcan, nici cu laptele. În acest context, pe piaţa clujeană au sporit semnificativ importurile de lapte din Cehia şi din Polonia.

BCE a luat act de hotărârea Parlamentului cipriot şi va furniza necesarul de lichidităţi

"BCE a luat act de hotărârea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenţă financiară) şi este în contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirmă angajamentul de a furniza necesarul de lichidităţi conform reglementărilor existente", scrie instituţia. Parlamentul cipriot a respins marţi taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi niciun vot favorabil. Miile de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru acest vot.

Incendiul de la Confort City. Şi sinistraţi şi cu bani luaţi

Locatarii din complexul rezidenţial Confort City care au revenit în apartamentele distruse de incendiul de proporţii de la începutul lunii octombrie a anului trecut spun că au fost nevoiţi să facă împrumuturi pentru a putea să-şi remobileze locuinţele şi să revină acasă. După aproape jumătate de an de la incendiul care a afectat peste 240 de apartamente din complexul rezidenţial aflat în Popeşti-Leordeni, necazurile păgubiţilor par departe de a se fi stins. Cu toate că dezvoltatorul imobiliar a renovat deja cea mai mare parte a apartamentelor afectate de incendiu, iar proprietarii au putut să revină în casele lor, aceştia au fost obligaţi să le remobileze şi doteze de la "zero", de la farfurii şi până la electrocasnice.

ZIARUL FINANCIAR

EXCLUSIV ZF. "Băieţii deştepţi" din agricultură au primit 220.000 de hectare de la agenţia statului pe 49 de ani

Firmele au terenurile aproape pe gratis având în vedere că în calitate de arendaşi ai acestor suprafeţe firmele au primit anul trecut subvenţii de la UE de 130 euro/hectar. O sută de companii din agricultura românească au în derulare contracte de arendă sau concesiune cu Agenţia Do­meniilor Statului (ADS) pentru 220.000 de hectare de teren, semnate în cea mai mare parte pentru 49 de ani, aceste suprafeţe reprezentând 80% din totalul concesionat sau arendat de instituţia aflată în sub­ordinea Ministerului Agriculturii. În medie, companiile cu teren "închiriat" de la ADS au plătit anul trecut redevenţe de 575 lei/hectar (130 euro/ha), la jumătate faţă de nivelul din piaţa liberă.

RBS Bank: 7% din biletele la ordin şi cecuri sunt refuzate la plată

Aproape 6,7% din cecurile, biletele la ordin şi cambiile aduse la bancă de clienţii RBS Bank sunt refuzate la decontare pentru că firmele care au emis respectivele instrumente de plată nu au suficienţi bani în conturi, afirmă Mircea Spinei, directorul departamentului de tranzacţii bancare din cadrul RBS. "Am înregistrat un vârf al refuzurilor la plată în 2010, dar în ultimii doi ani numărul acestora a scăzut. Dacă în 2010 ajunsesem la un vârf de 8% al sumelor refuzate, acum ponderea a scăzut la 6,7%", a declarat Spinei. Sumele refuzate la plată au reprezentat una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada de criză, blocând practic activitatea multor companii.

Cipru a ajuns în pragul falimentului pentru că prăbuşirea sectorului bancar colosal sufocă economia reală prea fragilă. Depozitele sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul. Cine urmează?

Guvernul Ciprului este atât de secătuit de bani, încât naţionalizarea de­pozitelor bancare - o sursă sigură şi rapidă de lichiditate - i-a fost dată drept cel mai puţin păgubitoare soluţie pentru sal­varea sistemului bancar uriaş. Depozitele băncilor din Cipru depăşesc de cinci ori PIB-ul, dar cea mai mare parte a acestor bani nu ajunge în economia reală. În UE sunt mai multe state cu sisteme bancare exagerat de mari, iar dacă turbulenţele din Cipru vor degenera într-o migrare a capitalului şi o criză de neîncredere în siguranţa eco­nomiilor, aşa cum avertizează analiştii, problema se pune cine ar putea ajunge în aceeaşi situaţie cu Ciprul. În Luxemburg, depozitele sunt de 14 ori mai mari decât economia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb