REVISTA PRESEI 20.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 20 martie 2014

ADEVARUL

Ucraina introduce vize de călătorie pentru cetăţenii ruşi şi se retrage din CSI

Administraţia proeuropeană de la Kiev a decis introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să călătorească în Ucraina, informează AFP. Ucraina a decis să nu mai facă parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie formată din foste state sovietice, informează AFP. "S-a decis lansarea procedurilor pentru ieşirea din Comunitatea Statelor Independente", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare. CSI reuneşte cele 15 ţări foste republici sovietice cu excepţia statelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania) şi a Georgiei, care s-a retras din organizaţie în 2008 ca urmare a conflictului militar cu Rusia. "Am cerut Ministerului de Externe să introducă vize de călătorie pentru cetăţenii din Rusia", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare.

Prăbuşirea Excelenţei Sale, împăratul Vlasov

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihail Vlasov, a fost arestat preventiv, ieri, pentru 30 de zile, în urma unei decizii a magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea mită 200.000 de euro. Mihail Vlasov a fost reţinut marţi seară după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 200.000 de euro, bani care reprezentau, potrivit anchetatorilor, prima tranşă dintr-o şpagă de un milion de euro pentru a "aranja" un proces la Curtea de Arbitraj, instituţie aflată în subordinea Camerei de Comerţ la care vicepreşedinte este chiar fiica lui Vlasov, Vanda Vlasov. Concret, procurorii anticorupţie au arătat că denunţătorul din acest caz, alături de fostul său partener de afaceri, începând din 2013, erau părţi într-un dosar de arbitraj, în calitate de pârâţi-reclamanţi. Astfel că, pe 13 martie, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul lui Mihail Vlasov, unde pe parcursul discuţiei, Vlasov i-a cerut denunţătorului suma de un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv.

SONDAJ Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii

Deşi miniştrii, secretarii de stat şi directorii din ministere sunt numiţi şi nu au legătură cu preferinţele publicului, INSCOP Research a efectuat un sondaj vizând cele mai potrivite personalităţi pentru anumite domenii. Astfel, la întrebarea privind în ce măsură personalităţile politice de pe listă ar fi potrivite pentru conducerea sau coordonarea "unor instituţii guvernamentale (ministere, direcţii etc.) din domeniul administraţiei publice", Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a fost indicat drept "potrivit" de 58% din români. Finanţistul preferat - 42,4% din români apreciază că Theodor Stolojan ar fi potrivit pentru o funcţie ministerială cu acest profil. Mihai Tănăsescu ar fi potrivit în acelaşi context în opinia a 27,3%. În domeniul educaţiei, Ecaterina Andronescu întruneşte cele mai multe opţiuni favorabile (49,7%), urmată de Andrei Marga (24,8%), Remus Pricopie (17%) şi Daniel Funeriu (16,1%). Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Sondajul a fost realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, la comanda ziarului "Adevărul".

Planul şefului DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, prin care a obţinut denigrarea comisarului-şef Traian Berbeceanu

Şeful DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureşan, este acuzat de colegii acestuia de la DNA Bucureşti că a conceput un plan, alături de procurorul Nicolaie Cean şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean, prin care să obţină denigrarea comisarului şef Traian Berbeceanu. Totul ca urmare a refuzului lui Berbeceanu de a-l numi pe Muntean într-o funcţie de conducere în cadrul BCCO Alba Iulia. Procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi ofiţerul de poliţie judiciară Muntean Alin au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în dosare penale, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală. O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).

Sfârşitul lumii, aşa cum o ştiam de un sfert de secol?

Nu doar Rusia e cea care aruncă în aer status-quo-ul global, ci şi complicitatea tacită a SUA, UE şi Chinei cu reconfigurarea discreţionară a frontierelor în Europa. Prin ridicolul reacţiei occidentale se deschide o nouă etapă în relaţiile internaţionale, în care recurgerea arbitrară la forţă tinde să devină o regulă nesancţionabilă. Ce garanţii de securitate mai au efectiv statele est-europene, după dezmembrarea Ucrainei? Cât poate înfuleca un urs? Cât vrea. Cu atât mai mult când are o gheară nucleară. Acesta e mesajul transmis de Rusia. In replică, UE şi SUA i-au aruncat ursului în faţă nişte caraghioslâcuri pompos botezate "sancţiuni ţintite". Hohotul de râs ce i-a cuprins pe cei vizaţi vorbeşte de la sine. Duma de Stat a votat în unanimitate o declaraţie prin care solicită includerea tuturor membrilor săi pe lista sancţiunilor UE şi SUA. Iar preşedintele Comisiei Juridice a Camerei superioare a Parlamentului rus a declarat: "Sunt onorat să fiu pe această listă, într-o companie selectă".

Ministerul Economiei, ciopârţit după poftele ministrului Niţă. Dan Şova şi Răzvan Cotovelea, "loviţi" direct de noul proiect privind privatizările

Constantin Niţă, ministrul Economiei, vrea să transfere către instituţia pe care o conduce prerogative şi instituţii pe care tot el, anul trecut, în calitate de ministru delegat pentru Energie, le-a smuls de sub autoritatea ministrului de atunci al Economiei, Varujan Vosganian. Ministerul Economiei a iniţiat în urmă cu două zile un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care reglementează înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS). Acesta ar urmă să fie format din reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi preluarea unor atribuţii ale Departamentului pentru Energie. Urgenţa o constituie, în viziunea ministrului, faptul că numai aşa se pot respecta angajamentele României din acordul cu FMI şi Comisia Europeană privind privatizările şi restructurarea companiilor.

Românii din străinătate au ajuns la fundul sacului

Criza care persistă în ţările cu largi comunităţi de români şi şomajul care a ajuns la cote alarmante în aceste state îşi fac încă simţite efectele negative şi la noi în ţară. Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani, iar în prima lună din 2014 s-au ridicat la numai 259 de milioane de euro, cea mai mică valoare din ultimii doi ani. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au fost anul trecut de numai 3,67 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este cu 8% mai mică decât cea înregistrată în 2012, respectiv 310 milioane de euro, şi la jumătate comparativ cu totalul transferurilor din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record.

Băsescu, după întâlnirea cu omologul moldovean: Susţin integrarea rapidă a Republicii Moldova în UE. Anexarea Crimeii este doar un episod

Preşedintele Traian Băsescu l-a asigurat pe omologului său moldovean, Nicolae Timofti, că România susţine integrarea rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Traian Băsescu: Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este legată de accelerarea integrării în UE: nu există o altă soluţie mai bună. România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate ale Republicii Moldova, plecând de la referendumul din Găgăuzia, situaţia din Crimeea sau situaţia de la Bălţi. Cu certitudine, guvernul Republicii Moldova, preşedintele republicii Moldova vor găsi soluţii să gestioneze cu calm toate aceste lucruri, încât Republica Moldova să-şi gestioneze cu calm drumul către UE. Aş mai menţiona faptul că proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni îşi continuă drumul către realizare. UE nu mai trebuie luată prin surprindere. Ne-a luat prin surprindere Georgia în 2008, Ucraina în 2014. Federaţia Rusă nu se va opri aici. Ca şef al statului român, am spus-o public că anexarea Crimeii este doar un episod.

CURENTUL

De ce i-a fost frică lui Nicuşor Constantinescu, nu a scăpat: încătuşat pentru refuzul aplicării unor decizii judecătoreşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, pentru un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro. Constantinescu a fost ridicat ieri dimineaţă de procurori şi jandarmi din trupele speciale, care i-au percheziţionat locuinţa, dar şi sediul Consiliului Judeţean, de unde au ridicat dosare întregi cu documente. Nicuşor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construire a unor centrale eoliene. În total, lui Nicuşor Constantinescu i se impută 24 de infracţiuni de abuz în serviciu.

PSD s-a făcut mare bulibaşă peste fotbalul oltenesc

"PSD, PSD, cu succes ne duci în B!", au scandat, de curând, plini de obidă, suporterii fotbaliştilor de la Pandurii Târgu Jiu, în ultimele minute ale spre sfârşitul unui meci care s-a dovedit cu ghinion pentru echipa lor favorită. Adevărul este că publicul indignat chiar ştia despre ce vorbeşte: după înlăturarea lui Marin Condescu de la cârma echipei, unde a fost înlocuit cu Mihai Prunariu, vicepreşedintele PSD Gorj, echipa a intrat într-una dintre cele mai negre perioade ale evoluţiei sale competiţionale. La plecarea sa din funcţie, Condescu, s-a lăudat că "am luat o echipă din liga a treia şi am dus-o până în grupele Europa League, timp în care am dat inclusiv jucători în echipa naţională a României". Acum, de când se află sub conducerea PSD-istului Prunariu, echipa Pandurii a ajuns în postura de a recunoaşte că a înregistrat un bilanţ de-a dreptul dramatic: din patru meciuri a pierdut trei, a înregistrat o remiză şi a marcat un singur gol.

CURIERUL NATIONAL

Dacă BCR se dezice de acţiunile trader-ului său, atunci să dea banii înapoi păgubiţilor de la Harinvest

Poziţia BCR faţă de afacerea cu pagube de 20 milioane lei de la Harinvest - venită după trei-patru luni de stat cu capul în nisip - ne apare ca aiuritoare prin prisma faptului că ignoră o realitate netăgăduită: cea mai mare parte a banilor rezultaţi din vânzările acţiunilor furate au ajuns în cuferele celei mai mari bănci din România. Ditamai instituţia cu bancă-mamă la Viena se ascunde în spatele unui trader şi ne aminteşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a identificat nicio vină instituţională la bancă, sesizarea penală fiind făcută către DIICOT pe numele unei persoane fizice. "Din nefericire, un angajat al băncii şi-a asumat o conduită în afara modelului de afaceri şi cu încălcarea normelor interne ale băncii, ceea ce a cauzat concedierea sa de către bancă", spune un comunicat al băncii. Dacă este aşa, şi BCR se dezice de operaţiunile traderului respectiv cu Harinvest, atunci să dea banii înapoi păgubiţilor!

Averea lui Vladimir Putin şi locul acesteia, o nebuloasă pentru SUA

Legile americane suportă o multitudine de structuri financiare secrete de care oficialii străini corupţi au profitat din plin. Se estimează că afacerile personale ale lui Putin din cadrul mai multor companii i-ar fi adus mai mult de 70 miliarde de dolari, ceea ce l-ar face cel mai bogat om din lume. În timp ce Statele Unite aplică noi sancţiuni economice Rusiei, liderii ruşi nu au produs frică în inima pieţelor financiare, însă "au ridicat la fileu" o întrebare destul de interesantă: Vor reuşi SUA să afle vreodată dacă preşedintele rus Vladimir Putin îşi păstrează banii ascunşi în curtea casei sale?

BNR le cere băncilor să facă orice pentru a evita procesele

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au solicitat băncilor să depună toate eforturile pentru a preîntâmpina apariţia unor litigii, întrucât existenţa acestora reprezintă un risc reputaţional, a declarat Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR. "În repetate rânduri, reprezentanţi ai Băncii Naţionale au solicitat, au atras atenţia asupra riscurilor de pierdere - efecte pecuniare asupra instituţiei de credit - în contextul existenţei unor litigii şi am solicitat instituţiilor de credit să depună toate eforturile astfel încât să preîntâmpine apariţia unor litigii. Evident, acest lucru este imposibil. (...) Este de ajuns să ne uităm doar în presă cât de mediatizate sunt aceste litigii, cât de afectată este imaginea băncilor şi reputaţia acestora", a afirmat Păunescu la conferinţa "Colocviile juridice ale Băncii Naţionale a României".

Acţiunile Rompetrol Rafinare vor fi listate în vară

Statul va lansa în această vară licitaţia prin care vrea să vândă 26% din Rompetrol Rafinare, iar preţul de pornire va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol, a declarat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizări din Departamentul pentru Energie. "În această vară lansăm licitaţia pentru vânzarea pachetului de 26%. Diferenţa de 18% va rămâne la stat", a declarat Dumitraşcu. Potrivit unor surse, de pachetul reprezentând 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare sunt interesate mai multe companii, printre care şi o companie arabă. În prezent, statul român deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după vânzarea a 26,7% din acţiuni va rămâne cu o participaţie de 18%.

EVENIMENTUL ZILEI

Rusia a trecut la faza militară de anexare a Crimeii

Una câte una, bazele ucrainene din peninsulă cad în mâna forţelor ruse, în timp ce Occidentul pregăteşte noi sancţiuni împotriva Moscovei. Trupele ruse mobilizate în Crimeea au început să preia, rând pe rând, controlul bazelor militare ucrainene, la o zi după ce Moscova a încheiat faza politică de asimilare a peninsulei din sudul Ucrainei. Tensiunile au început marţi seara, când un soldat ucrainean a fost împuşcat mortal într-un asalt al militarilor ruşi asupra unei unităţi. Ieri, circa 200 de persoane înarmate şi cu feţele acoperite, membri ai aşa-numitelor miliţii de autoapărare din Crimeea, au pătruns cu forţa în sediul comandamentului central al marinei ucrainene din Sevastopol. Militarii ucrainene, în uniformă şi în civil, au părăsit unitatea, cărând cu ei obiectele personale. Comandantul marinei ucrainene, amiralul Serghei Gaiduk, ar fi fost escortat în afara bazei de către agenţi ai FSB, serviciul de securitate rus. După acelaşi scenariu, forţele ruse au preluat apoi controlul asupra bazei ucrainene Novoozerne, din vestul Crimeii, au constatat jurnalişti ai AFP.

Stimul pentru marii consumatori de energie

Săptămâna viitoare va fi aprobat un "pachet de stimulare" a consumatorilor industriali de energie electrică şi gaze naturale, a anunţat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern de astăzi. Pachetul vizează preţurile la energie şi gaze. Principalii beneficiari sunt companii precum Alro, ArcelorMittal şi InterAgro. Potrivit premierului, săptămâna viitoare, pe 24 martie, Guvernul va prezenta în faţa Parlamentului actele normative privind pachetul de stimulare în zona energiei. Miercuri, 26 martie, Guvernul va adopta actele normative. Schema de sprijin presupune reducerea cu pana la 85% a numărului de certificate verzi, ajutor destinat doar marilor consumatori industriali.

Cine fură din supermarket

Două treimi din fraudele din supermarket sunt făcute de angajaţi, în colaborare cu agenţii de pază, a spus Gabriel Pavel, director de marketing al companiei Romanian Business Consult (RBC), integrator şi furnizor de servicii IT pentru comerţ şi industria alimentară. "Între 60 - 67% dintre furturi au loc prin angajaţi şi agenţii de pază. Două treimi din fraudele comise în supermarket sunt datorate personalului. Am ajuns la stadiul în care monitorizăm chiar bonul de casă pe camere de luat vederi, pe care îl comparăm cu marfa", a spus Pavel, citat de Agerpres. Pagubele cauzate prin fraudă sunt între 1,3 - 2% din valoarea vânzărilor, ceea ce reprezintă foarte mult pentru un supermarket.

JURNALUL NATIONAL

"Jos acciza", paravan pentru euro-EBA!

Partidul Mişcarea Populară - PMP luptă din greu împotriva măririi preţurilor la benzină şi motorină. Sub sloganul: "Ponta te arde cu pompa. Atenţie! Cresc preţurile" au organizat un miting sâmbătă în faţa Ateneului. Cu o zi înainte, preşedintele Traian Băsescu a semnat şi el petiţia PMP împotriva majorării preţurilor la unul dintre corturile de campanie ale partidului. Ar fi interesant de ştiut dacă preşedintele României şi-a trecut numele şi pe cealaltă listă, a celor care susţin candidaţii PMP la alegerile pentru Parlamentul European. În cele mai multe corturi ale Mişcării Populare când te duci să semnezi împotriva majorării preţurilor la carburanţi, ţi se vâră sub nas lista prin care eşti de acord să susţii PMP la europarlamentare. Mai mult, nimeni dintre cei de la corturile PMP nu verifică dacă informaţiile trecute pe listele pentru europarlamentare sunt reale. Asta înseamnă că românii care semnează ca primarii contribuie la atingerea pragului necesar de semnături pentru ca partidul condus de basarabeanul Eugen Tomac să ajungă la Bruxelles.

Vladimir Putin, AVERTIZAT de Marea Britanie că Rusia ar putea fi exclusă permanent din G8

Marea Britanie l-a avertizat ieri pe preşedintele Vladimir Putin că Rusia ar putea fi exclusă permanent din grupul ţărilor membre G8 dacă Kremlinul va continua să ia măsuri împotriva Ucrainei. Grupul ţărilor G7 (Marea Britanie, SUA, Germania, Japonia, Franţa, Canada şi Italia), ai căror lideri se reunesc luni la Haga, ar trebui să discute 'excluderea permanentă a Rusiei' din rândurile G8, a declarat premierul britanic David Cameron în Camera Comunelor. Preşedintele american Barack Obama i-a invitat pe liderii G7 şi ai Uniunii Europene să se întâlnească săptămâna viitoare la Haga, pe marginea Summitului privind securitate nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina. Celelalte şapte state membre G7 şi-au suspendat deja participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8 programat pentru luna iunie în Rusia, la Soci, pentru a denunţa încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.

NATIONAL

A inceput "Apocalipsa baronilor"!

Avalansa de dosare penale anuntata de "National" inca de acum o luna a inceput deja sa-si faca simtita prezenta. Tavalugul DNA in administratia locala a inceput cu retinerea presedintelui Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu. Dupa sase ore de perchezitii si alte cateva de audieri, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Constantinescu intr-un nou dosar de coruptie. Dupa audieri si emiterea ordonatei de retinere, Nicusor Constantinescu a apucat sa explice jurnalistilor: "Am fost retinut in urma unor acuzatii ale unui escroc - Turbatu Marian, care a inselat Consiliul Judetean Constanta si mi-a facut plangere". Si seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost ridicat de procurorii DNA, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul institutiei. Adrian Gambuteanu a fost dus, si el, in Bucuresti, pentru audieri.

Cum pericliteaza directorul Liviu Radu siguranta nationala pe Aeroportul Otopeni

Dupa ce "National" a dezvaluit "caracatita" prin care fostul presedinte al ASF, Dan Radu Rusanu, a pus mana pe aviatia civila din Romania, iata ca unul dintre oamenii sai de incredere a fost cu putin timp in urma protagonistul unui nou incident de securitate extrem de grav. Luni seara, la orele 19.30, un sofer turc cauta disperat prin comuna Otopeni depozitul unde trebuie sa-si livreze marfa. Si, total dezorientat, a nimerit pe platforma Aeroportului Otopeni, zona de maxima securitate, de unde se patrunde direct pe piste pentru alimentarea cu kerosen a avioanelor care urmeaza sa decoleze. Acolo, din fericire, a fost interceptat de un agent de la Politia Transporturi care a venit in fuga, alertat de imaginile de pe monitoarele de supraveghere. Agitat, omul legii l-a intrebat pe unde a intrat si, inocent, turcul i-a aratat pe unde: prin Poarta P1, cea mai pazita cale de acces din tot Aeroportul! Si a carei securizare intra in grija Directiei de Securitate Aeroportuara, aflata in subordinea lui Liviu Radu.

Dumitru Dragomir i-o plateste lui Mircea Sandu: STENOGRAMELE RUSINII

Convins ca a fost indepartat de la conducerea Ligii Profesioniste de Mircea Sandu si apropiatii acestuia, printre care se numara si Gica Popescu, Dumitru Dragomir s-a decis sa le-o plateasca "dusmanilor" cu varf si indesat. Miercuri, pe "oracoluldinbalcesti.ro", ex-presedintele LPF a lovit cu o stenograma uluitoare: discutie halucinanta intre Sandu, Popescu, Dumitru Mihalache, Adalbert Kassai si Anghel Iordanescu! "Cinci oameni importanti (...), pe care ii voi numi grupul < Chinta sparta >, s-au reunit in biroul lui Mircea Sandu, inainte de alegeri. Dezvaluirile sunt uluitoare: cum se folosesc banii din bugetul Federatiei, influente politice si multe altele. Pana la urma, ca in argoul pocheristilor, "Chinta sparta" a avut asul grandat, adica fals! (...) Acestia s-au adunat pentru a pune la punct strategia prin care Gica Popescu sa ajunga presedinte al FRF.

Putin poate castiga Al Treilea Razboi Mondial fara sa traga un glont

"Premonitiile" analistilor politico-financiari, anume ca secolul 21 va fi al Chinei, nu par a se implini. Vestea buna este ca "interferenta" Rusiei in aceste "premonitii" chiar ar putea sa supere China. In strategia lui Putin, Rusia nu se poate multumi doar cu Crimeea cea draga sufletului. Ii trebuie toata Ucraina. Gazeoductele prin care convinge Uniunea Europeana sa nu miste un deget strabat intreaga tara. Dar, pe principiul "niciun glont", are de gand sa cumpere restul Ucrainei. Oferta rusilor este net mai atragatoare decat a occidentalilor. Cand o stapani in mod absolut fluxul de gaze, Putin poate cere Europei sa plateasca in altceva decat in dolari! Unii vor accepta, altii nu, iar NATO se va scinda! Aviatia rusa a inceput miercuri exercitii de mare amploare in... vest. Ca sa creeze un "model" pentru NATO. Daca tarile din Orientul Mijlociu se vor ralia "monedei" lui Putin, petrodolarul e sortit mortii in 2014.

PUTEREA

Lady Harvard şi fuga de răspundere. Ministrul Ioana Petrescu a preluat metehnele politrucilor

Cotidianul naţional PUTEREA nu s-a numărat printre detractorii domnişoarei Ioana Petrescu. Pentru a nu fi acuzaţi de rea-credinţă, a decis să poarte un dialog instituţional, pe teme bine definite şi stăpânite de "Lady Harvard": încasări la bugetul de stat. În februarie am fost anunţaţi de şeful ANAF, Gelu Diaconu, că planul la încasări pe ianuarie 2014 a fost depăşit cu 6,5%, iar graţie inspectorilor de la Antifraudă s-a redus evaziunea fiscală. Diaconu a mai spus că, faţă de ianuarie 2013, ANAF a colectat în ianuarie 2014 cu 13,25% mai mult. Acesta să fie adevărul? Nu, Lady Harvard! Practic, comunicatul ANAF este mincinos. De fapt, departamentele subordonate direct ANAF au înregistrat o neîmplinire de plan de 5,5% pe luna ianuarie şi nici o reducere a evaziunii fiscale. Adică mult trâmbiţata reorganizare ANAF este un mare fâs! Fără corecţiile privind indicele inflaţiei şi diferenţa de curs valutar, sumele încasate la bugetul de stat sunt, de fapt, o minciună gogonată, o nerealizare de plan ascunsă grosolan!

Rusia va construi un pod spre Crimeea în valoare de trei miliarde de dolari

Autorităţile de la Moscova vor să construiască un pod peste Strâmtoare Kerci. Acesta va avea o lungime de 7,5 kilometri şi va costa aproximativ trei miliarde de dolari. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Guvernul Medvedev va construi un pod peste strâmtoare Kerci în valoarea de aproximativ trei miliarde de dolari. "Ne trebuie un pod pentru automobile şi terenuri", a explicat Putin într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri. Ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov, a precizat că accesul spre regiune este asigurat în prezent de un bac, dar autorităţile studiază şi posibilitatea construirii unui tunel. Anterior, un oficial rus a anunţat că podul proiectat va avea 7,5 kilometri lungime. Traversarea Strâmtorii Kerci este singura modalitate de a ajunge din Rusia în Crimeea, fără a trece prin Ucraina. Strâmtoarea are o lungime de 4,5 kilometri în cel mai îngust punct.

ROMANIA LIBERA

Putin a readus NATO pe scena geopolitică

N-a trecut decât o zi de la anexarea Crimeii de către Rusia prin forţă şi, în pofida asigurărilor date de Putin că ucrainenii nu au de ce să se teamă şi că Crimeea va fi o provincie trinaţională - rusă, ucraineană şi tătară -, ruşii au început deja să-şi însuşească bunurile şi proprietăţile ucrainenilor prin forţă. În acelaşi timp, în pofida ar-mistiţiului convenit până vineri, "forţele pro-ruse", în realitate GRU, au trecut la evacuarea forţată a bazelor militare ucrainene din peninsulă. Slăbiciunea militară a Ucrainei şi acţiunile agresive ale Moscovei vor avea drept efect resuscitarea NATO ca principală organizaţie de securitate europeană. Denis Hramov, ministru adjunct al Resurselor Naturale şi Mediului, a declarat ieri pentru RIA Novosti că Rusia ar putea restrânge activitatea companiilor străine de explorare a gazelor naturale şi petrolului în largul coastelor Crimeii pentru că, potrivit legii federale, numai companiile ruse majoritar de stat au dreptul să exploreze rezervele considerate "de importanţă federală".

Germania, implicată în producerea armelor chimice siriene

Companiile germane au jucat un rol mai important decât s-a crezut până în prezent în producerea armelor chimice siriene, afirmă cotidianul Süddeutsche Zeitung, care citează un raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). OIAC, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2013, a transmis Ministerului german de Externe o listă cu peste 50 de livrări efectuate în perioada 1982-1993 de companii germane către Siria, anunţă Süddeutsche Zeitung şi postul regional de televiziune NDR. Lista conţine, în special, informaţii despre livrarea a 2.400 de tone de acid sulfuric, care poate fi utilizat pentru fabricarea gazului sarin, potrivit surselor citate. În plus, companii germane au furnizat Siriei detectoare de gaze, pompe şi alte echipamente, afirmă Süddeutsche Zeitung şi NDR. Alte ţări, între care Franţa, Rusia şi China, au participat la rândul lor la dezvoltarea programului chimic sirian în anii '80 şi au primit liste asemănătoare din partea OIAC, potrivit cotidianului german.

Guvernul a modificat legea electorală în avantajul PSD

Palatul Victoria a schimbat regulile alegerilor parţiale din 25 mai prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa oricărei dezbateri publice. Guvernul a decis organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, în data de 25 mai. Executivul a stabilit ca alegerile parţiale pentru Legislativ să aibă loc într-un singur tur, iar candidatul care a obţinut cele mai multe voturi să fie declarat câştigător, a explicat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Potrivit acestuia, regula a existat şi în trecut, dar făcea parte dintr-un articol respins de Curtea Constituţională.

ZIARUL FINANCIAR

Şeful BVB: În drumul spre statutul de piaţă emergentă, vor veni fluxuri mari de capital

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a spus la o conferinţă organizată ieri de ZF că România poate atrage investiţii mari până în 2017, anul-ţintă al intrării în liga pieţelor emergente. Obiectivul strategic pe care îl au cei care conduc şi activează pe piaţa de capital - BVB, ASF, brokeri şi investitori - este promovarea pie­ţei de capital în categoria pieţelor emergente. Mutarea va pune România pe harta unor fonduri ce au la dispoziţie pentru investiţii peste 1.400 miliarde de dolari. Acum România, prin bursa de la Bucureşti, este calificată drept piaţă de frontieră la care se uită fonduri de peste o sută de ori mai mici

Beze, AIPC: Cazul Harinvest ne arată că sistemul ca întreg este defect, iar ASF e inutilă. Nu s-a furat la piaţa Obor, s-a furat pe o piaţă reglementată

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), a declarat ieri la ZF Live că deciziile luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul furtului de acţiuni de la Harinvest exonerează de răspundere celelalte părţi responsabile, nu stabilesc unde au dispărut banii clienţilor şi nici nu rezolvă problema despăgubirii acestora, iar asta arată că ASF nu asigură protecţia investitorilor, ceea ce conduce la pierderea încrederii în piaţa de capital. "Sancţiunile sunt o ruşine. Nu am fost furaţi în piaţa Obor, ci pe o piaţă de capital reglementată, supervizată de nişte oameni competenţi, care se ocupă cu protejarea investitorilor, pentru asta există ASF-ul. Acest caz arată că ASF este lipsită de utilitate publică. Nu avem niciun beneficiu pentru existenţa ASF. Trebuie desfiinţată mâine şi să facem ceva care să funcţioneze", a declarat Beze.

Cât timp merită ţinuţi banii în depozit: scadenţele între unu şi doi ani aduc cele mai mari dobânzi

Deponenţii care îşi ţin banii la bancă pe o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani primesc cele mai mari rate de dobândă, respectiv o medie de 4,36% pe an, în timp ce sumele blocate în contul de depozit mai mult de doi ani sunt bonificate cu rate semnificativ mai mici (media fiind de 2,77% pe an), potrivit datelor publicate de BNR în buletinul pe luna ianuarie. Sumele depuse pe trei, şase sau nouă luni sunt bonificate cu o dobândă medie de 3,78% pe an. "Cred că structura pe maturităţi este afectată de doi factori: un număr destul de mic de bănci care oferă depozite cu maturităţi mai mari de doi ani şi lipsa de predictabilitate a pieţei. România este în continuare o ţară emergentă, ceea ce induce o volatilitate destul de mare a factorilor de piaţă pentru perioadele lungi de timp", afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb