REVISTA PRESEI 20.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 20 mai 2013

ADEVARUL

Gigi Becali a vrut să fugă din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din "Dosarul Terenurilor". I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport. Lui Becali i-a fost deschis un nou dosar penal, pentru Avicola Iaşi, unde este invinuit de înşelăciune şi delapidare, iar Poliţia avea mandat de aducere. Este vorba de un dosar penal aflat pe rol de mai mult timp şi în care a început abia acum urmărirea penală. Becali a fost dus duminică seara la Parchet, apoi a fost eliberat, dar are în acest moment interdicţie de a părăsi ţara. Becali urma să decoleze duminică seara, în juriul orei 23.00, cu un avion care aparţinea unei companii a lui Ion Ţiriac, spre Israel, dar a fost oprit de poliţiştii de frontieră.

Judecătoarele care dau verdictul în "Dosarul Transferurilor": una dintre ele i-a achitat pe Gigi Becali şi pe Adrian Năstase, iar alta a dispus arestarea unui coleg de la Înalta Curte

Corina Jijie, Tatiana Rog şi Lavinia Lefterache pot trimite după gratii nişte personaje care păreau a fi deasupra legii până acum câţiva ani. "Adevărul" prezintă cine sunt cei trei magistraţi, dar şi cele cinci scenarii posibile în cel mai mediatizat dosar din ultima perioadă. A început în februarie 2006, pornit dintr-o anchetă a "Gazetei Sporturilor", şi sunt şanse să se încheie în mai 2013. "Dosarul Transferurilor" a avut de toate: audieri, amânări peste amânări, băşcălii şi glume ale inculpaţilor pe seama procurorilor, achitare, recurs, pedepse şocante, alte amânări, alte audieri. Din aceste cauze, la un moment dat, cazul chiar a căzut în derizoriu, mulţi fiind convinşi că totul e o "perdea de fum", un "spectacol mediatic", un joc prin care omul de rând să aibă impresia că justiţia nu doarme. Dacă a fost aşa sau nu, ne vom convinge luni dimineaţă.

George Friedman, fondatorul Stratfor: "Şi americanii, şi românii vor să scadă influenţa ruşilor în UE"

George Friedman, specialist în geopolitică şi fondator al Stratfor, spune că România are nevoie să-şi consolideze relaţia cu SUA, iar pentru asta trebuie să identifice nevoi comune, precum crearea unei bariere în calea Rusiei. Pentru că, aşa cum scria acum câţiva ani într-o analiză despre România, ţara se află în locul în care se ciocnesc imperiile. Prin urmare, trebuie să ne folosim toate atuurile astfel încât să devenim cu adevărat independenţi, subliniază Friedman, prezent la Bucureşti săptămâna trecută. În prezenţa premierului Victor Ponta, a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a fostului preşedinte Ion Iliescu, Friedman a vorbit în termeni când încurajatori, când critici la adresa strategiei aplicate în România în ultimii ani.

Interesul manifestat de Prinţul Charles pentru Prejmer transformă localitatea braşoveană într-un al doilea Viscri

Localitatea atrage tot mai mulţi turişti străini în ultimii ani. Majoritatea vin să viziteze Biserica Fortificată, cea mai veche din România. Cetatea a fost vizitată şi de Prinţul Charles care "i-a făcut reclamă", în rândurile britanicilor. Recunoscută pentru cea mai veche şi mai importantă biserică fortificată din Ţara Bârsei, comuna Prejmer este una dintre cele mai vechi şi mai bogate aşezări din judeţul Braşov. De cum ajungi aici, influenţa saşilor poate fi remarcată în stilul arhitectural. Chiar dacă astăzi mai trăiesc doar câteva zeci de saşi din miile care populau comuna, încă se mai simt urmele adânci pe care aceştia le-au lăsat în conştiinţa românilor. Denumirea localităţii are multiple semnificaţii pentru fiecare etnie care a trăit de-a lungul timpului în cetatea medievală. Cea mai cunoscută este denumirea de "Preajmir", care înseamnă "satul cu 1.000 de izvoare", datorită sumedeniei de izvoare care străbat comuna.

Rusia trimite Siriei "ucigaşi de nave"

În ciuda eforturilor întreprinse de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a deplasat săptămâna trecută la Soci pentru a-l convinge pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să suspende livrarea de sisteme de rachete S-300 regimului de la Damasc, presa internaţională scrie că aceste rachete au ajuns deja în Siria. Potrivit "The New York Times", Moscova a trimis recent armatei siriene o navă plină cu "arme sofisticate": e vorba de o versiune avansată a rachetelor Yakhont, poreclite şi "ucigaşi de nave". Siria a dat comandă de 72 de astfel de rachete, cu tot cu lansatoare şi vehicule pentru suport, în 2007, iar prima livrare a avut loc la începutul lui 2011, scrie publicaţia americană. "Este cel puţin o decizie nefericită ce va da curaj regimului şi prelungi suferinţele. Este foarte regretabil şi nepotrivit", a declarat generalul Martin Dempsey, întrebat despre problemă într-o conferinţă de presă la Pentagon.

RCS&RDS scoate la vânzare primul pachet de energie obţinută din soare

RCS&RDS, unul dintre principalii operatori de telecom de pe piaţa locală, deţinut de omul de afaceri Zoltan Teszari, vinde primul pachet de energie obţinută din panouri fotovoltaice cu aproape un milion de euro. Tranzacţia se derulează prin Energiafoto SRL, o firmă cumpărată anul trecut de operatorul telecom. Pachetul scos la vânzare pe platforma de contracte bilaterale a bursei OPCOM este de 15.636 MWh, livrabil în perioada 29.05.2013-30.04.2014. Preţul de pornire este de 200 lei/MWh, fără TVA, ceea ce înseamnă că RCS&RDS ar încasa 900.000 de euro dacă întreaga cantitate de energie ar fi contractată la preţul oferit. Licitaţia va avea loc la data de 21 mai. Energiafoto SRL deţine trei proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 2,9 MW fiecare, toate fiind amplasate în comuna Stăncuţa din judeţul Brăila.

Criza de-o noapte din USL

Conflictul dintre PSD şi PNL a debutat fulminant, dar s-a stins după numai o noapte, odată cu pacea surprinzătoare dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cei doi lideri s-au împăcat sâmbătă la TNL. Însă Victor Ponta aşteaptă ca liberalii să-l sancţioneze luni pe Sorin Roşca Stănescu, conform unor surse politice. În ciuda declaraţiilor care anunţau prohodul USL, sâmbătă, la Conferinţa Tineretului Naţional Liberal, Victor Ponta şi Crin Antonescu au jucat, neaşteptat, hora prieteniei. Tonul a fost dat chiar de premier. "Am fost doi ani şi jumătate o echipă unită, am fost doi ani şi jumătate împreună şi vreau să fim în următorii ani împreună, fiind într-adevăr o echipă pentru România. (...) Cred că ăsta e de fapt marele secret al succesului nostru, faptul că am putut de fiecare dată să fim împreună şi să înţelegem că împreună suntem mai importanţi şi mai puternici decât separat", a spus, împăciuitor, Ponta. Liderul liberal Crin Antonescu a contiunat în acceaşi notă a reevaluării.

CAPITAL

România, medalie de bronz la creşterea economică

În primul trimestru din 2013, economia autohtonă s-a situat pe locul trei în Uniunea Europeană, după Letonia şi Lituania, în ceea ce priveşte evoluţia faţă de aceeaşi perioadă din 2012. La nivelul UE, veştile nu sunt, însă, tocmai bune: PIB-ul celor 27 de state membre a scăzut în perioada ianuarie-martie 2013 cu 0,1% faţă de trimestrul patru din 2012 şi cu 0,7% faţă de trimestrul întâi al anului trecut. Mai mult, pe harta Europei unite par a apărea două zone destul de bine conturate: cea estică, unde rezultatele economice din primul trimestru sunt majoritar pozitive (Letonia, Lituania, România, Polonia ori Slovacia) şi cea vestică şi sudică, unde s-au raportat scăderi importante (Grecia, Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Finlanda sau Olanda). Există, desigur, excepţii în ambele tabere: PIB-ul Cehiei a scăzut cu 0,8% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,9% faţă de ianuarie-martie 2012, în timp ce al Marii Britanii a crescut cu 0,3%, respectiv 0,6%.

DOVADA: Companiile de telefonie ŞTIU ABSOLUT TOTUL DESPRE TINE!

In vara lui 2006, Comisia Europeană a propus o directivă - Directiva privind stocarea datelor - care spune că toţi operatorii de telefonie din Europa, toţi furnizorii de servicii Internet din Europa trebuie să stocheze o serie de date despre utilizatori. Cine sună pe cine? Cine îi trimite cui emailuri? Cine trimite cui SMS-uri? Şi dacă foloseşti mobilul, locaţia îţi este înregistrată. Toate aceste informaţii sunt păstrate între 6 luni, cel puţin, până la doi ani de operatorii de telefonie sau de furnizorul de servicii Internet.

O NOUĂ ŢARĂ ÎN EUROPA: "Nu este cale de întoarcere"

Alfred Bosch este purtător de cuvânt în congresul Spaniei pentru Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Acesta a scris o opinie pe iberosphere.com în care termenii privind independeţa Cataluniei sunt foarte radicali. Intitulat "Catalunia este aproape de independeţă în ciuda Madridului", comentariul lui Bosch arată că ruperea celei mai bogate provincii din Spania şi constituirea sa ca stat independent nu este un obiectiv uşor de atins şi nici nu se poate spune când şi cum anume se va realiza acest lucru. Dar, spune acesta, "se poate afirma că drum e deschis, planurile au fost schiţate şi duse la îndeplinire şi, în mod sigur nu mai este cale de întoarcere la vechea dependenţă".

CURENTUL

Pace la televizor, război în spatele uşilor închise în USL

Deşi vor să lase senzaţia că lucrurile sunt sub control în guvernul USL şi că totul se ghidează într-o simbioză politică normală, liderii USL sunt mai degrabă ca două oale sub presiune gata să explodeze. Miniştrii liberali ai cabinetului Ponta nu fac decât să vină cu jalba în proţap la Crin pentru a denunţa "dictatura" premierul Victor Ponta. La sfârşitul săptămânii trecute, o serie de înregistrări de la ultima şedinţă a PNL au făcut deliciul presei despre care este situaţia reală a miniştrilor liberali în guvernul Ponta. Printre aceştia s-au aflat Mariana Câmpeanu de la ministerul Muncii şi Eugen Nicolăescu de la Sănătate. Nici europarlamentarul Norica Nicolai nu s-a abţinut de la remarci negative asupra comportamentului PSD ca partener de guvernare. Conform înregistrărilor amintite, ministrul Muncii i se plânge lui Crin de faptul că a stat să scrie noaptea măsurile despre care ziua se vorbea pe televiziuni.

Ministrul de finanţe dezvăluie cum vrea guvernul să păcălească FMI

Angajamentele asumate de guvernul Ponta în faşa FMI sunt departe de a fi respectate, dar executivul nu-şi face prea multe griji , intenţionând să-i păcălească pe experţii Fondului care ne vor evalua luna viitoare. Întreg scenariul de păcălire a FMI a fost dezvăluit de ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu, în şedinţa BPN al PNL din 16 mai când , potrivit pesurse.ro,vicepremierul liberal le-a comunicat baronilor locali că ca vor primi bani doar după ce se încheie acordul cu FMI şi le cere păsuire până la rectificarea bugetară. Cu alte cuvinte, guvernul va deschide baierele pungii pentru baronii locali după ce îi vor convinge pe cei de la FMI că nu aruncă cu banii aiurea în ţară şi respectă promisiunea de rezolvare a arieratelor. Conform dialogului dintre Chiţoiu şi preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, redat de pesurse.ro, ministrul de Finanţe spune cum s-a gândit să fenteze FMI pentru a se încadra în termenii Acordului stand-by.

CURIERUL NATIONAL

Isărescu: Zona euro nu se va destrăma

Actuala criză economică din Uniunea Europeană este una din multele crize de când s-a format această Uniune, dar este una care va fi depăşită, a declarat guvernatorul BNR. "Trebuie să fim realişti, Uniunea este în mari probleme, eu zic că este o criză a creşterii, o criză a dezvoltării, poate, prea rapide". Isărescu a spus că face parte din categoria acelora care cred în proiectul european, chiar ştiind că avem probleme, pentru că pot fi rezolvate. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat că actuala criză din Europa este "o criză de creştere", exprimându-şi speranţa că va fi depăşită şi afirmând că nu face parte "din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma".

Metalexportimport, obligată să plătească daunele către AVAS

Tribunalul Bucureşti a admis rezoluţiunea contractului de privatizare încheiat pentru Fortus în 2003 şi a cerut MEI să plătească daune de 350.000 euro pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) a câştigat la Tribunalul Bucureşti procesul cu Metalexportimport (MEI) prin care cerea plata unor daune pentru nerespectarea clauzelor prevăzute în contractul de privatizare încheiat pentru Fortus Iaşi în 2003, decizia instanţei putând fi însă atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Suntem oare martorii sfârşitului industriei PC-urilor?

Dell, al treilea cel mai mare producător de PC-uri din lume, a raportat joi o scădere de 79% a profitului pe primul trimestru al acestui an - la doar 130 de milioane de dolari - din cauza scăderii vânzărilor de desktop-uri şi laptop-uri, numită aşa-zisa dispariţie a "utilizatorului de calculatoare". Venitul operaţional trimestrial pentru această divizie a scăzut cu 65%. "În industria PC-urilor, toată lumea se luptă - nu doar Dell - şi mai ales în piaţa PC-urilor mobile", spune Craig Stice, analist senior în Statele Unite la o companie care dezvoltă platforme pentru PC-uri.

Cine va culege de pe jos aurul lumii?

Preţul aurului a scăzut cu 20% de la începutul anului, apropiindu-se de nivelul de 1.350 dolari/uncie. Mai mulţi analişti anticipează pentru următorii ani repere de tranzacţionare apropiate de 1.000. Jim Rogers: "Cine ştie cât de jos poate ajunge aurul?! Dar dacă se întâmplă, cumpără tot aurul pe care îl poţi găsi!". Paul Singer, fondator al fondurilor Elliott, cele care au cea mai mare deţinere la Fondul Proprietatea: "Este frustrant să asistăm cum preţul aurului cade atunci când condiţiile care ar trebui să conducă la aprecierea lui sunt din ce în ce mai prevalente", scrie acesta într-o notă pentru investitori preluată de publicaţia online Zero Hedge. El spune că băncile centrale au trecut de la statutul de protectori ai banilor de hârtie într-o zonă de extremism al experimentelor monetare. Aceste instituţii au apucat-o pe o cale distructivă, iar inflaţia pe care o pot crea nu erodează numai economiile oamenilor, ci poate distruge şi coeziunea socială.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL, băgat în colţ de coabitarea Ponta-Băsescu

Cel mai recent sondaj IRES confirmă că liberalii pierd de pe urma pactului dintre preşedinte şi premier, ceea ce ar explica şi recentele tensiuni din USL. Prezentat ca un soi de stindard în jurul căruia liberalii îşi construiesc rezistenţa anti - PSD, senatorul Sorin Roşca Stănescu nu este cauza, ci doar pretextul recentelor tensiuni din USL. După cum arată şi stenogramele "scurse" strategic către presă din şedinţa de joia trecută a PNL, problema este îngrijorarea crescândă a liberalilor faţă de pactul de coabitare dintre preşedinte şi premier. Dincolo de sentimentul de a fi fost trădaţi de parteneri, liberalii au şi motive concrete de teamă, întrucât, conform sondajelor, perdanţii coabitării sunt ei, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu. Conform celui mai recent sondaj IRES, pe perioada aprilie-mai, majoritatea românilor (56%) au o părere bună despre pactul de coabitare, iar 37% o părere proastă.

Crin Antonescu: Suntem SINGURI împotriva lui Băsescu, a PSD, a unor instituţii. Trebuie să rezolvăm până la vacanţa parlamentară

Preşedintele PNL i-a anunţat pe colegii săi din conducerea partidului, în şedinţa care a avut loc în urma scandalului iscat de senatorul Sorin Roşca Stănescu, că de acum vor juca singuri, fără social-democraţi. Totodată, Crin Antonescu le-a cerut liberalilor să facă în aşa fel încât la alegerile europarlamentare PNL să atingă 25% şi i-a învăţat ce să spună în emisiunile televizate. De exemplu, dacă sunt întrebaţi despre Sorin Roşca Stănescu, ei să vorbească despre Codul Silvic sau despre IMM-uri.

Al-Qaida s-a conectat la petrolul lui Assad

Grupările islamiste siriene controlează terenurile petrolifere pe care le folosesc pentru a se înarma şi a-şi extinde influenţa în statul arab răvăşit de război. În lupta pentru înlăturarea regimului de la Damasc, controlul câmpurilor petrolifere capătă o greutate strategică tot mai însemnată. La Raqqa, un oraş din nordul ţării, rebelii au pus mâna pe întreaga infrastructură petrolieră care produce până la 380.000 de barili pe zi. Informaţia nu ar produce nicio emoţie în cancelariile occidentale dacă nu ar fi completată cu următorul detaliu: grosul rebelilor din regiune este format de militanţii grupării Jabhat al- Nusra, o organizaţie afiliată Al-Qaida din Irak. Alte două zone bogate în petrol, Hasakeh şi Deir al-Zour, situate în est, lângă graniţa cu Irakul, regiune unde sunt concentrare majoritatea instalaţiilor de extracţie a ţiţeiului, sunt fieful grupării autointitulate Statul Islamic Irakian, un alt aliat al reţelei al-Qaida.

JURNALUL NATIONAL

Un elev român, inventatorul maşinii low-cost, fără şofer!

Românul Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, în SUA, potrivit unui comunicat al organizatorilor, citat de mediafax.ro. Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer. Competiţia Intel ISEF (International Science & Engineering Fair), care a avut loc în Arizona, SUA, între 12 şi 17 mai, a reunit 1.600 de tineri pasionaţi de tehnologie din întreaga lume. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Riscurile exploatării gazelor de şist, dezbătute din iunie

Fisurarea hidraulică presupune introducerea în pământ a 750 de substanţe chimice, cancerigene. Avantajele şi riscurile exploatării gazelor de şist vor fi analizate în dezbateri publice organizate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Prima dintre aceste dezbateri va avea loc la începutul lunii iunie la Bucureşti. "Vom organiza dezbateri publice. Vom începe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucureşti, în prima decadă a lunii iunie, cu specialişti, cu experţi şi, bineînţeles, cu organizaţii neguvernamentale, pentru a putea explica în mod cât se poate de ştiinţific care sunt avantajele şi dezavantajele", a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului, invitată la Antena 3.

NATIONAL

"Nasul" Rusanu, stapanul banilor!. Cum a ajuns Crin Antonescu marioneta "mafiei finantistilor" liberali

Poate deloc intamplator, salariul oficial al presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara este de 10 ori mai mare decat cel al premierului! Dar, odata cocotat in varful piramidei economice si politice deopotriva, probabil ca lui Dan Radu Rusanu nici macar nu-i pasa cat are leafa, din moment ce a si anuntat ca isi va taia singur din ea. Puterea eminentei cenusii a PNL, de care se tem pana si oamenii sincer loiali ai presedintelui Crin Antonescu, este atat de mare, incat, fapt fara precedent in istoria postdecembrista, aidoma lui Nicolae Ceausescu, Rusanu si-a permis sa dea de toti peretii cu Erik de Vrijer, atacandu l grosolan pe seful misiunii FMI in Romania. De unde atata aroganta? Simplu, pentru ca Rusanu este convins ca, alaturi de" locotenentii" Daniel Chitoiu si Gelu Stefan Diaconu, este stapanul banilor din Romania pentru urmatorii cinci ani. Si, drept urmare, "nasul" si la figurat, nu doar la propriu, al celor care conduc finantele intregii tari.

In timp ce incercau sa faca pace cu Ponta, liberalii s-au intalnit cu oamenii lui Blaga

Incoltiti de Victor Ponta, liberalii nu numai ca nu s-au lasat intimidati, ba chiar s-au reorientat catre alti parteneri politici. Pentru ca nu stiau in ce ape se scalda premierul, iar unitatea USL parea serios amenintata, liberalii au apelat la "planul B" - negocierile cu PDL. Astfel, potrivit unor surse din PNL, in timp ce Crin Antonescu a mers la Guvern sa-l potoleasca pe Victor Ponta, alti lideri liberali s-au intalnit cu oamenii lui Vasile Blaga. Ce-i drept, in interiorul Partidului National Liberal, scenariul scindarii USL a fost luat in calcul inainte ca premierul sa declanseze ofensiva impotriva penelistilor. Astfel, potrivit unor inregistrari prezentate de site-ul pesurse.ro, una dintre temele discutate in cadrul reuniunii Biroului Politic National a fost chiar iesirea de la guvernare.

Cum incearca escrocul Patriciu sa puna mana pe avioanele TAROM!

Dinu Patriciu pune la cale o noua escrocherie, din care statul roman va iesi si fara bani, si fara flota: cu ajutorul unor persoane sus-puse, el incearca sa ia avioane de la TAROM, bagandu-si in fata propria fiica si bazandu-se pe lacomia ministrului Relu Fenechiu. Asta in timp ce DIICOT i-a deschis un nou dosar penal...Fostii bodyguarzi ai lui Tariceanu i-au promis lui Dinu Patriciu ca au relatii sus-puse la Ministerul Transporturilor si ca vor obtine acordul ministrului Relu Fenechiu sa ia gratis aeronavele de la TAROM. Tranzactia urmeaza sa se deruleze prin firma Eurojet Romania SRL, companie aeriana care are datorii uriase catre stat si care este administrata de catre Ana Patriciu, fiica fostului miliardar.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Din lumea guvernanţilor care nu cuvântă. Agenţii cu lacăt la gură

Guvernul Ponta II, cel rezultat în urma victoriei USL în alegeri, este cel mai stufos din istoria României. Pentru a satisface toate cerinţele activiştilor de partid şi sponsorilor au fost sparte ministere mari în ministeraşe mai mici, au fost inventate portofolii, au fost suplimentate organigrame din subordinea acestora. Dintre marile câştigătoare ale anului politic 2012 se regăsesc, fără îndoială, agenţiile şi inspectoratele cu funcţii de control din subordinea ministerelor-mamă sau a premierului. La fel ca la împărţeala la vârful USL, care aplica regula simplă "unu de la tine unu de la mine", şi în rândul acestora s-a aplicat aceeaşi regulă, chiar în cazul în care volumul de muncă, atribuţiile sau importanţa acestora nu necesita acest lucru. Practic, acolo unde era nevoie doar de un om, a trebuit să i se facă loc în schemă şi celui de-al doilea de la partidul aliat.

Cui să-i mulţumim că ne-am pricopsit cu Ciorbea

Pe Victor Ciorbea îl ştim toţi, cu căţel cu purcel. Ce nu ştim decât unii dintre noi e cine ni l-a adus pe cap. Ei bine, ca să fie toată lumea atotştiutoare, ideea ca dl Ciorbea să fie propulsat, dintr-un mic procuror comunist-sindicalist, ca primar şi premier CDR i-a aparţinut Anei Blandiana. Aceeaşi respectabilă doamnă care ne-a nenorocit şi cu Emil Constantinescu, Cătălin Harrnagea sau Costin Georgescu. Apropo, i-o plăcea doamnei Blandiana ce fac ultimii doi? Dacă nu ştie, să-l sune pe Roşca Stănescu!.

Proiect nou pentru Roşia Montană

Proiectul Roşia Montană nu poate fi susţinut în forma actuală, ci este nevoie de un proiect nou, care să cuprindă garanţii mult mai mari privind standardele de mediu, dar şi beneficii suplimentare pentru statul român, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb. "Aşa cum am preluat proiectul anul trecut, acesta nu poate fi susţinut. (...) Încă de anul trecut am impus în discuţie garanţii suplimentare în ceea ce priveşte mediul. Am cerut şi am impus prin discuţii să avem o garanţie mult mai mare în ceea ce priveşte standardele de mediu şi mă refer aici la o garanţie financiară sustenabilă, atât pe componenta de exploatare, cât şi după închiderea exploatării, şi, de asemenea, beneficii mai mari pentru statul român. Practic, vom vorbi despre un nou proiect. Până acum, Guvernul nu a luat nici o decizie în acest sens. Orice autorizare a unei investiţii presupune un acord integrat de mediu, care nu se poate aproba fără dezbateri publice", a explicat Rovana Plumb, la Antena 3.

Dedicaţie pentru Nabucco

Este oficial! Conducta Nabucco nu va respecta legislaţia comunitară privind liberul acces la reţeaua de transport algazelor naturale, pentru care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dat o derogare. Pe de altă parte, Comisia Europeană a demarat procedurile pentru penalizarea României tocmai pentru încălcarea acestui principiu, dar pentru o altă conductă, construită cu Rusia pe teritoriul ţării, acum mai multe zeci de ani. Dar Nabucco este considerată investiţie strategică pentru Uniunea Europeană, astfel că interesul de a aduce gaze din altă parte decât Rusia este mult mai mare decât o lege. ANRE, prin Decizia nr. 1226, publicată în Monitorul Oficial de vineri, "scuteşte tronsonul românesc al gazoductului Nabucco de la prevederile legislaţiei referitoare la accesul terţilor la sistemele de transport al gazelor naturale şi de la metodologiile de tarifare".

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Interviu cu Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România: Infrastructura influenţează costurile de producţie din România

Companiile franceze vor continua să investească în România, dar dezvoltarea infrastructurii trebuie să fie prioritatea autorităţilor de la Bucureşti, în condiţiile în care joacă un rol important în planurile pe care investitorii străini le fac atunci când au în vedere deschiderea unor afaceri în ţara noastră, susţine ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, într-un interviu acordat RL. Oficialul mai recunoaşte că relaţiile dintre cele două ţări sunt în prezent bune, chiar "excelente", dar arată că simpla revenire a stângii la putere, şi în Franţa, şi în România, este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru îmbunătăţirea relaţiilor franco-române.

Cum a devenit PSD forţa dominantă în USL

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întrecut sâmbătă în gesturi reverenţioase şi în declaraţii de fidelitate unul faţă de celălalt, dar criza din USL nu s-a încheiat. Înregistrările din şedinţa PNL scot în evidenţă nemulţumirea crescândă a peneliştilor din teritoriu faţă de dominaţia PSD exercitată prin instrumentele guvernamentale şi teama lor că PNL va fi redus la un rol secundar. Antonescu a declarat că "episodul Roşca Stănescu este încheiat", dar Ponta s-a ferit să confirme, în condiţiile în care azi expiră însă ultimatumul dat de liderul PSD privind sancţionarea lui Roşca Stănescu. În pofida declaraţiilor de fidelitate, atmosfera USL este una otrăvită. Dacă Ponta acceptă şiretlicul lui Antonescu şi renunţă la ultimatum, atunci o face de pe poziţiile de forţă pe care le-a câştigat în ultimele zile. Oricum ar fi, raporturile din USL s-au schimbat. Paritatea a devenit istorie iar PSD şi-a asumat rolul de forţă dominantă.

Topul banilor cheltuiţi de la UE: 130 de euro pe locuitor, România, 1.500 de euro Cehia

În cei şase ani scurşi de la aderarea la UE, România a reuşit să cheltuiască în medie 130 de euro pe fiecare locuitor al său, sumă de două ori mai mică decât cea cheltuită de UE cu fiecare bulgar şi de aproape 12 ori mai puţin decât cu un ceh sau un leton. România deţine ultimul loc într-un top la cheltuirii fondurilor nerambursabile alocate de UE ţărilor din regiune, arată un studiu al firmei de consultanţă KPMG, dat publicităţii zilele trecute. Raportată la populaţia celor 10 ţări cuprinse în studiu, suma absorbită este în România de 2,5 ori mai mică decât cea din Bulgaria şi de aproape 12 ori mai mică decât cea primită de Cehia, pe fiecare locuitor al acesteia.

"Reţeta" reţelelor de crimă organizată

Olanda este siderată după ce ministrul adjunct de Finanţe a arătat pe un laptop, la TV, zeci de bulgari lăudându-se cum au fraudat guvernul olandez cu presările de ajutoare sociale. După ce Bruxelles-ul a prezentat un plan de facilitare a liberei circulaţii a forţei de muncă în UE, mai multe state se arată îngrijorate de o sosire masivă a bulgarilor şi românilor. Iar media reflectă această politică. Dezvăluirea s-a transformat într-un scandal care reflectă îngrijorările olandezilor privind modul în care generozitatea statului bunăstării poate supravieţui integrării UE. Potrivit Financial Times, există asemenea temeri şi în Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria Belgia şi Luxemburg, unde, de anul viitor, se vor aplica regulile UE privind migraţia nelimitată din Bulgaria şi România.

ZIARUL FINANCIAR

Din păcate, cazul SRS a înghiţit toată creşterea economică din T1

În primul trimestru, România a avut o creştere economică de 2,1%, pe date brute (1,4% pe date ajustate), comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 0,5% peste T4 2012, iar aceste rezultate s-au pierdut pe drum când ele ar fi trebuit să fie pe primul loc pe agenda premierului, a guvernului şi a alianţei politice USL, care conduce România. În loc de asta ne-am ales cu cazul SRS, care nu ştiu de ce este atât de important pentru premier. Datele economice la T1 au venit miercuri dimineaţă, iar la începutul şedinţei de guvern, unde presa are acces, au fost remarcate de premier undeva pe la mijlocul discuţiei cu miniştrii, pierdute între disponibilizări, problemele de la Arpechim, Oltchim. Această creştere de 2,1% ar fi trebuit să fie comunicată de premier şi de către guvern de dimineaţă până seara, mai ales că România este în top trei în T1 în Europa privind evoluţia economiei. În faţa noastră erau numai Letonia cu 5,6% şi Lituania cu 4,1%, dar acestea sunt ţări mici. Polonia a avut un plus de 0,4%, Cehia un minus de 1,9, Ungaria minus 0,3%, Germania minus 0,3%, Franţa minus 0,4%, Italia minus 2,3%.

Datoria externă a depăşit 100 mld. euro, faţă de 72 mld. euro cât era în decembrie 2008

Statul este dator străinilor 37 mld. euro, iar băncile şi companiile private cu 64 mld. euro. În decembrie 2008 datoria statului era doar de 11 mld. euro, iar cea privată era de 61 mld. euro. Datoria externă totală, care include atât datoria statului, cât şi pe cea privată, a ajuns în martie 2013 la 101 mld. euro, faţă de 21 mld. euro în decembrie 2004 şi 72 mld. euro în decembrie 2008. În decembrie 2008, când a început criza, datoria externă totală era de 72 mld. euro, din care statul avea 11 mld. euro, iar firmele private şi băncile 61 mld. euro. Din datoria externă suplimentară acumulată în criză, statul este responsabil de 26 mld. euro, în timp ce sectorul privat şi-a mărit expunerea faţă de exterior doar cu 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, de patru ani 90% din banii noi din exterior care mai vin în România sunt împrumutaţi de către stat, iar firmele private şi băncile doar îşi re­înnoiesc liniile de finanţare.

Lucian Croitoru, BNR: Prieten îmi este Negriţoiu, dar mai prieten îmi este adevărul

Mişu Negriţoiu a scris în Ziarul Financiar din data de 16 mai 2013 un articol ("Atacul speculativ şi manipularea cursului în 2008: a fost sau nu a fost?") în care se întreabă dacă în octombrie 2008 a fost un atac speculativ sau o fugă de capital. Două evenimente - spune M. Negriţoiu - l-au motivat să scrie articolul. Primul este comunicatul Consiliului Concurenţei, care "nu reţine nicio manipulare" (M. Negriţoiu) în "stabilirea indicilor de piaţă monetară ROBID şi ROBOR în perioada octombrie - 2008". Al doilea eveniment este dezbaterea de la BNR asupra cărţii mele intitulată "Politica monetară: ipostaze neconvenţionale", care are un capitol distinct intitulat "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale" (editura Curtea Veche Publishing, 2012, pp. 79-122). În cuvintele lui M. Negriţoiu, cele două evenimente au adus în actualitate "mult- discutatele speculaţii (sublinierea îmi aparţine) pe piaţa monetară din România în plină criză financiară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb