• ADEVĂRUL
• Poliţiştii, sacul de box al infractorilor
Cazurile de ultraj din ultimii doi ani semnalează o criză de autoritate a oamenilor legii. Numărul poliţiştilor bătuţi de infractori a crescut alarmant. Demotivaţi, cu lefuri de mizerie, neantrenaţi şi fără dotări, poliţiştii nu se mai impun în faţa infractorilor. Statisticile o spun clar. Potrivit rapoartelor Poliţiei Române, în mai puţin de un an s-au înregistrat 467 de cazuri de ultraj. Practic, în fiecare zi, câte un poliţist din România este agresat. Cauzele exacte ale acestei creşteri sunt greu cuantificabile.
• Năstase, interzis la fotoliul lui Băsescu
Roberta Anastase (PDL) va decide cine va putea fi preşedinte interimar din partea Camerei Deputaţilor. PDL a modificat Regulamentul Parlamentului astfel încât niciun vicepreşedinte din Opoziţie să nu poată conduce lucrările. Modificările au fost operate de majoritatea PDL-UDMR-UNPR în noaptea de miercuri spre joi după ce parlamentarii Opoziţiei au părăsit sala în semn de protest faţă de micşorarea punctului de pensie.
• Moscova se extinde sub pământ
În lipsă de spaţiu, capitala rusă riscă să se sufoce. Primăria a decis să construiască un oraş subteran cu toate facilităţile necesare. Metropola de sub metropolă va avea căi rutiere, supermarketuri şi chiar muzee. Lucrările au început deja în Piaţa Puşkin şi în Piaţa Triumf.
• Din subteran, direct în locuinţă
O idee a administraţiei este aceea de a crea în centrul oraşului galerii subterane care să ducă la staţiile de metrou. Pentru aceasta este suficient să interconecteze subsolurile locuinţelor, care sunt acum pline de gunoi şi de şobolani, cu tunelurile. Curăţate şi interconectate, acestea se vor transforma într-o adevărată reţea de pasaje pietonale subterane prin care s-ar putea ajunge direct în imobile. Autorităţile se aşteaptă să fie mutate în subteran, treptat, 30 la sută dintre firmele care prestează servicii, 70 la sută dintre locurile de parcare şi 80 la sută dintre depozite.
• Statul protecţionist, în pericol în Suedia?
Suedezii au votat ieri în alegerile legislative care, potrivit sondajelor, ar urma să reconfirme la putere guvernul de centru-dreapta condus de Fredrik Reinfeldt. Al doilea mandat succesiv al unui guvern de dreapta ar fi o premieră în Suedia, unde, timp de 80 de ani, social-democraţii au dominat scena politică, fiind consideraţi gardienii celebrului stat protecţionist. Ultimii patru ani au fost marcaţi de reduceri masive de taxe.
• SUA: Record de sărăcie şi falimente bancare
Numai în septembrie, şapte bănci din Statele Unite ale Americii au intrat în faliment. Până la sfârşitul anului, numărul acestora va depăşi 140. De la începutul anului, 125 de bănci au declarat faliment. În 2009,43,6 milioane de americani au trăitsub limita sărăciei. Sectorul bancar din Statele Unite ale Americii (SUA) primeşte lovitură după lovitură, cu toate că, oficial, ţara a ieşit din recesiune. În primele trei luni din 2010, economia americană a înregistrat o creştere de 3%. Şi totuşi, 125 de bănci au declarat faliment de la începutul anului.
• În ce valută economisim: în euro sau în dolari?
"Adevărul" a consultat specialişti în finanţe, care vorbesc despre punctele tari şi slabe ale monedelor. Pentru că euro şi dolarul sunt principalele valute la care se raportează românii, astăzi am încercat să aflăm care este reţeta unei economisiri sigure în monede străine. Putem vorbi de economisire în România, ţară aflată în recesiune, cu reforme fiscale şi economice dezaprobate de mediul de afaceri, cu reduceri salariale şi disponibilizări? Analistul Ilie Şerbănescu spune că, în situaţia actuală, foarte puţini români îşi permit şi se gândesc să pună ceva bani deoparte, economisirea fiind doar o poveste.
• CAPITAL
• Noul Cod al muncii va fi mai dur cu angajaţii
Concedierea mai simplă a angajaţilor neperformanţi, perioade mai lungi de probă şi contracte cu durata determinată mai uşor de încheiat sunt principalele modificări ale Codului Muncii, aflat în dezbatere. Criza forţează reaşezarea raporturilor de muncă. Performanţa, productivitatea angajaţilor la costuri cât mai scăzute sunt acum, mai mult decât înaintea crizei, în atenţia angajatorilor. Criteriile economice trebuie să stea înaintea celor de ordin social pentru ca afacerea să rămână în picioare. De aceea, şi presiunile companiilor pentru a obţine o legislaţie a muncii mai flexibilă au crescut în ultima vreme.
• Cum se prefac băncile că reduc costul creditelor
Băncile au menţinut sau chiar au mărit valoarea comisioa-nelor percepute la credite, odată cu adaptarea acestora la noile reglementări legale, schimbându-le doar numele sau comasându-le. Comisioanele de risc şi cele de depunere a dosarelor sunt deja istorie. Chiar dacă au dispărut, costurile suportate de clienţi la contractarea unui credit nou nu sunt mai mici decât în urmă cu cinci luni, potrivit unei analize "Capital". Dimpotrivă, câteva bănci au mărit valoarea comisioanelor percepute
• CURENTUL
• Ca să-l facă tonomat pe Turcescu, Vîntu l-a umflat de 25 de ori
Robert Turcescu este, de departe, cel mai bine plătit jurnalist achiziţionat, la bucată, de Sorin Ovidiu Vîntu. Cum vom arăta mai încolo, preţul lui a crecut brusc, într-o zi, de 25 de ori. Şi Turcescu a devenit, instantaneu, tonomat. Deşi este printre primii oameni ai lui Vîntu din mass media care şi-au trădat stăpânul, el nu este mai puţin vinovat pentru jigodismul de presă practicat de grupul Realitatea-Caţavencu pe care l-a slujit aproape şapte ani. Oricât se străduie unii să-l scoată din categoria tonomatelor, doar pentru că a avut, în comparaţie cu restul sclavilor lui SOV, şi tresăriri de luciditate, mă tem că este imposibil de făcut această separaţie.
• Statut, de Tia Şerbănescu
Începe săptămâna protestelor sindicale: aproape fiecare zi e ocupată de pichetări, mitinguri şi greve. Vremea ţine cu sindicatele: sunt zile de toamnă frumoasă când e şi păcat să stai în casă, la lucru sau în studiourile TV - mai ales că Realitatea TV anunţă cea mai cumplită iarnă din ultimele decenii. Vorba ceea: chiar dacă-i ger, Vîntu să nu bată. Cei care deschid seria protestelor sunt poliţiştii. Deşi dl Blaga i-a anunţat îndurerat că n-au dreptul la grevă - "mă doare că nu cunosc statutul poliţistului" - liderul lor a replicat: "n-am zis că facem grevă, lucrăm mai puţin cu 25%, aşa cum suntem plătiţi". Şi când li se măreau salariile, cum procedau? Faptul că mulţi nu cunosc statutul poliţistului e compensat de faptul că unii cunosc statutul infractorului şi ajung la închisoare alături de lumea bună din afaceri care trece pe acolo.
• Franţa - ţinta unei ameninţări teroriste majore
Şeful contrainformaţiilor franceze, Bernard Squarcini, susţine, în comentariile publicate såmbătă de cotidianul "Le Monde", că Franţa se află sub o ameninţare teroristă majoră. "Toate semnalele sunt pe roşu. Franţa este sub o ameninţare teroristă majoră", a avertizat Squarcini, şeful Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI). Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Bernard Squarcini a amintit în special răpirea, de miercuri, a cinci cetăţeni francezi în nordul Nigerului, precum şi de "informaţiile concordante care ne parvin".
• CURIERUL NAŢIONAL
• Achiziţiile publice - piaţa de desfacere a licitaţiilor trucate
Chiriţoiu: Alocarea pieţelor şi împărţirea licitaţiilor între companii sunt printre cele mai des întâlnite. Cererile constante, predictibile dintr-un anumit sector tind să crească riscul înţelegerilor secrete. Englezii măsluiesc ofertele pentru lucrări la instituţiile sanitare şi de învăţământ. Pe o piaţă a achiziţiilor publice care însumează aproximativ 10% din PIB, respectiv 13 miliarde de euro, tentaţiile de fraudare a licitaţiilor publice sunt tot mai mari. Companiile participante aleg, adesea, să se înţeleagă între ele, astfel încât fiecare să-şi primească "bucăţica". "Există un interes crescut al majorităţii companiilor de a fi parte la un eventual câştig, ţinând cont de faptul că nevoile statului de bunuri şi servicii sunt caracterizate de gradul foarte mare de diversitate (de la consumabile la autostrăzi)", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
• Şantier" pentru o lege mai bună a pieţei de capital
Stere Farmache spune că aceasta se impune în măsura în care şi legislaţia europeană va cunoaşte modificări în competiţia pentru finanţare cu SUA. Preşedintele Bursei nu aşteaptă derogare de la directivele UE, dar vrea o "transpunere înţeleaptă" a acestora. Schimbarea legislaţiei pieţei de capital ar fi benefică în condiţiile în care aceasta va fi supusă dezbaterii publice şi va fi în măsură să elimine blocajul care există în unele zone, a fost consensul reprezentanţilor sectorului de profil care s-au întrunit vineri la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în cadrul conferinţei cu tema "Perspective privind modificarea pieţei de capital". Evenimentul a fost organizat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Casa de Avocatură "Duţescu & Asociaţii", care a avut şi iniţiativa.
• În ceasul al doisprezecelea, RBS a publicat pe site actele adiţionale
Marijana Vasilescu: Data limită pentru răspunsul clienţilor RBS România faţă de modificările prevăzute în actul adiţional este 29 octombrie 2010. În urma articolului "RBS nu a trimis clienţilor actele adiţionale contractelor de credit", publicat în Curierul Naţional la data de 16 septembrie, instituţia şi-a notificat clienţii asupra "aplicării riguroase a prevederilor OUG 50/2010" şi a faptului că a postat pe site-ul său toate actele adiţionale contractelor aflate în derulare.
• Băsescu l-a susţinut pe Vlădescu, dar nu a funcţionat relaţia sa cu premierul
Vlădescu a apreciat că, în condiţiile în care decizia politică a fost că acest Guvern Boc nu îşi depune mandatul, ci se face o remaniere, a fost "foarte corectă" decizia ca primul-ministru să lucreze cu un alt ministru al Finanţelor. Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat, într-o emisiune de televiziune difuzată ieri, că preşedintele Traian Băsescu l-a susţinut pentru funcţia de ministru al Finanţelor, dar ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia sa cu prim-ministrul Emil Boc, informează Mediafax.
• TVA nu va reveni la 19% în următorii 3 ani
Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, apreciază că TVA nu va putea fi redusă, cel puţin în următorii trei ani, indiferent cine va guverna, iar singura modalitate pentru a diminua nivelul actual de 24% este introducerea unui sistem cu cote progresive, discuţia fiind însă exclusă politic.
• Cum se impozitează veniturile din premii şi concursuri?
Modul prin care sunt impozitate veniturile din premii şi jocuri de noroc presupune mai întâi de toate determinarea venitului net. Acesta reprezintă diferenţa între venitul acordat/obţinut din premii/jocuri de noroc şi suma considerată neimpozabilă. Astfel, art. 77, referitor la reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc din Codul Fiscal 2010 arată că: (1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
• Aurul atinge un nou maxim istoric
Doar majorarea dobânzii-cheie ar putea tempera avansul preţului aurului. În următoarele zile ar putea fi testat pragul de 1.300 dolari pe uncie. Preţul aurului a atins vineri un nou maxim istoric de 1,280 dolari pe uncie, iar preţul argintului a ajuns la maximul ultimilor doi ani, din cauza grijilor investitorilor privind evoluţia economiei globale, în timp ce dolarul slab a susţinut aceste majorări, informează Reuters. În acelaşi timp, euro a crescut, comparativ cu dolarul, la nivelul maxim al ultimei luni, susţinut de investiţiile pe termen lung, precum fondurile de pensii şi asigurările de viaţă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Setea de profit a băncilor, ameninţată cu sute de procese
Mişcarea începută de mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi de acţiunile băncilor ar putea crea un precedent la nivel naţional, care să zguduie poziţia forte a creditorilor. Într-o sală nu prea încăpătoare pentru cei veniţi, în care căldura a fost factorul dominant, fiecare dintre cei peste 400 de clienţi au venit cu contractul de credit în mâini pentru a se consilia cu avocatul angajat. Se pare că, de astăzi, clienţii Volksbank vor plăti o rată micşorată, deoarece banca implementează noua ordonanţă. Oferta băncii din actele adiţionale este mai mică cu 0,5% puncte procentuale decât cea veche, tocmai pentru a obliga clientul să treacă pe o dobândă variabilă.
• Scenariile PDL cu cota unică: 12% anul viitor şi 10% în 2012
Calculele făcute în interiorul partidului aflat la guvernare arată că o reducere graduală a cotei unice ar fi posibilă în următorii doi ani, măsură care va genera o creştere economică peste estimări. În contextul unei creşteri economice de 2,5% anul viitor, cota unică de impozitare ar putea fi redusă de la 16% la 12%, pentru ca în 2012 să coboare la 10%, potrivit ultimelor calcule făcute în interiorul PDL, au declarat pentru EVZ surse din partid. Iniţial, aşa cum arătam la finele lunii iulie, a fost analizată reducerea cotei la 10% încă din 2011, dar impactul asupra veniturilor bugetare ar fi fost mult prea mare.
• Monica Macovei: "În PDL nu e mare voinţă în a separa afacerile de politică"
Monica Macovei vede în stoparea operaţiunii "afacerile cu statul sau politica" in clusiv lipsă de voinţă în propriul partid, iar în privinţa remanierii crede că "ar fi trebuit să fie şi mai profundă". Odată cu alegerile din interiorul PDL, eurodeputatul Monica Macovei intenţionează să redeschidă subiectul modificării statutului prin introducerea unor prevederi privind integritatea. Europarlamentarul spune, totodată, că nu intenţionează să candideze pentru o funcţie la vârful PDL, dar susţine, de la Bruxelles, un mecanism anti corupţie european căruia guvernul de la Bucureşti, inclusiv prin colegii săi de partid, i se opune.
• FINANCIARUL
• Recesiune de cel puţin 3% în 2010, creştere de maximum 1% anul viitor
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată explică pentru "Financiarul" de ce guvernul schimbă periodic estimările privind creşterea economică, cum am putea ajunge la -3% la finele anului2010 şi de ce sunt mult prea optimiste previziunile de anul viitor. În opinia sa, "dacă s-ar face bine bugetele de la început, în primul rând dacă s-ar face buget multianual pe programe şi dacă s-ar estima în mod realist evoluţia economică, nu am mai avea toate rectificările bugetare pe care le avem în fiecare an".
• Analiştii: Nu avem nevoie de banii FMI, ci de supravegherea acestuia
13,1 mld. euro reprezintă sumele trase deja din împrumuturile acordate de FMI,UE şi Banca Mondială. 5,75 mld. euro mai are de încasat România de la cele trei instituţii. 25% este cea mai drastică scădere a salariilor bugetarilor din statele afectate de criza deficitelor.
• GÂNDUL
• Harta preţurilor alimentelor. Unde găseşti cea mai ieftină mâncare
Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la mâncare până la sfârşitul anului. Majoritatea producătorilor au admis pentru Gândul, mai mult sau mai puţin direct, că sunt nevoiţi să recurgă la majorări de preţuri, acestea variind între 5% şi 25%. Motivele ţin, în principal, de scumpirea materiei prime, a utilităţilor şi creşterea TVA. Cele mai mari majorări de preţuri sunt anunţate la pâine, iar cele mai mici, la carne.
• România trebuie să îşi deschidă o linie de credit la FMI de 10 miliarde de euro
Fostul ministru al Finanţelor a lansat o serie întreagă de atacuri, mai mult sau mai puţin voalate, la adresa fostului său şef, premierul Emil Boc. România are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro, pentru a face faţă crizei economice până în 2013. Noul aranjament, care ar putea fi semnat după finalizarea celui de acum, în martie anul viitor, ar putea fi unul de tip "polonez", respectiv sub forma unei linii de credit deschisă, la care România să poată apela în cazul în care va fi nevoie.
• Din 2011, posesorii de maşini second-hand vor plăti taxe auto mai mari
Ministerul Mediului pregăteşte măsuri pentru a reduce poluarea din marile oraşe. Pentru o maşină Euro 5 de 1.400 cmc, taxa auto va fi de 125 de euro, iar pentru una de 3.000 cmc, taxa va depăşi 3.600 de euro. De anul viitor, mai mulţi posesori de maşini vor plăti taxa auto, aceasta urmând să fie majorată semnificativ, cu câteva sute până la câteva mii de euro, pentru autoturismele second-hand.
Noutatea este că, din 2011, vor intra la impunere şi modelele Euro 5 care au scăpat până acum de această taxă, potrivit ştirileprotv.ro.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Cum îşi ţepuiesc băncile clienţii
Că băncile nu se ocupă cu opere de caritate nu-i un secret. Că orice contract de credit e făcut să-ţi dea ţie o parte şi să primească ele până la de cinci ori pe-atât nu-i nici asta un secret. Că-n România - parcă-i un făcut! - orice act normativ care se doreşte dat întru protecţia consumatorului, loveşte în cele din urmă precum bumerangul împotriva lui, a devenit şi asta o realitate... Isteria iscată în ultimele zile ale săptămânii trecute şi mai cu seamă vineri, în aşa-zisa ultimă zi de semnare a actelor adiţionale la contractele de credit, o dovedeşte din plin. Cam ce se întâmpla vineri în băncile din Bucureşti?!
• E toamnă şi au înflorit pomii!
O feerie de culori au fost pictate de toamnă, ici-colo, în ruginiu. În adierea vântului, frunzele se desprind agale şi se aştern peste fragilul covor care se înjghebează pe zi ce trece. O frunză verde crud, una de o nuanţă incertă, de verde împodobit cu galben şi ruginiu... Stejarii seculari nu şi-au dezbrăcat încă frunzişul, dar lasă din când în când să mai cadă câte o frunză şi ghinde scorojite, spre bucuria veveriţelor.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Mecanismul orbirii în cazul Vîntu
Este incredibil cât de mulţi oameni inteligenţi refuză să vadă în cazul Vîntu şi altceva decât un joc malefic al lui Traian Băsescu. Mai mult, susţin convinşi că vinovăţia sau nevinovăţia sa în dosarul Popa, dar şi FNI, FNA, Banca Română de Scont, Astra, BID, sunt irelevante în discuţia privind decizia arestării sale, totul fiind în mod evident doar o răfuială politică. De ce preferă atît de mulţi să se orbească, inhalând cu nesaţ teorii conspiraţioniste? Răspunsul trebuie căutat în modul în care mulţi români se raportează la lucrurile pe care nu le înţeleg. Sau nu le convin.
• Sindicatele cer în stradă falimentul statului
Sindicaliştii cer stoparea concedierilor şi salariul minim mai mare. Specialiştii spun însă că prin cheltuieli mai mari decât posibilităţile, statul va menţine presiunea fiscală pe sistemul privat. Sindicatele încearcă iar să for-ţeze o creştere a veniturilor de la un Guvern care n-are bani nici măcar să le menţină pe cele de acum. Se repetă, practic, istoria de acum un an. Înainte de alegerile prezidenţiale, sindicaliştii protestatu pentru ca salariile să nu rămână îngheţate, ci să crească. Apoi, în iunie 2010, ei protestau pentru ca salariile să nu scadă ci să rămână pe loc. Acum, sindicaliştii cer iar măriri de salarii, deşi o îngheţare la nivelurile reduse este maximum a ce pot obţine.
• Vlădescu: Am amânat tăierile de salarii, "după nişte alegeri dramatice"
Guvernul a ştiut că trebuie să strângă cureaua din ianuarie. Majoritatea economiştilor ştiau asta dinainte de alegeri. România nu are un plan de ie-şire din criză, ci se bazează pe revenirea economiei mondiale. Premierul Emil Boc a luat de unul singur decizia majorării TVA şi "are o capacitate limitată de a înţelege complexitatea economiei româneşti". Guvernul ştia din ianuarie că trebuie luate măsuri dure de austeritate, dar a amânat decizia politică până în mai, "după nişte alegeri dramatice". Acestea sunt doar câteva dintre destăinuirile lui Sebastian Vlădescu, înlăturat la începutul acestei luni de la conducerea Ministerului Finanţelor.
• SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ
• Curtea Constituţională, calculatorul de pensii al politicienilor
Legea privind sistemul unitar de pensii publice, ini-ţiată de Guvern şi adoptată săptămâna trecută de Ca-mera Deputaţilor, prevede că va-loarea punctului de pensie rămâne cea actuală, de 732,8 lei, şi că aceasta nu poate decât, eventual, să crească în viitor, prin indexare cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, urmând să rămână constantă dacă ambii indicatori menţionaţi sunt negativi.
• Falimentul României, suportat de bănci şi fonduri de pensii
România are o datorie publică extrem de mică raportată la datoria celorlalte state europene, atât în termeni nominali, cât şi ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB). Acesta este principalul argument al celor care doresc o implicare mai activă a statului în economie, atât printr-o finanţare suplimentară a serviciilor publice şi a sistemului public de pensii (ce altceva ar însemna creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut?!), cât şi prin acordarea de stimuli fiscali companiilor private.
• Sindromul Vîntu ruinează mişcarea sindicală
Reţinerea pentru câteva zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) şi aducerea intempestivă a lui Liviu Luca la Parchet au tulburat apele sindicale. Unii lideri de confederaţii au avut chiar palpitaţii puternice produse de pericolul scoaterii la suprafaţă a legăturilor trainice dintre "părintele" FNI şi organizaţiile muncitorilor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Primul spital evadat de la buget îşi schimbă proprietarul
Operatorul de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU), controlat de fondul de investiţii Advent Inter naţional, va realiza prima fuziune pe piaţa serviciilor medicale private, cu Euroclinic Hospital & Medical Centers. Mişcarea are loc după ce Advent a preluat de la grupul olandez Eureko, joia trecută, 99,9% din acţiunile spitalului. Valoarea tranzacţiei semnate în cursul zilei de joi nu a fost făcută publică
• Discuţiile pe marginea OUG 50 se mută de pe internet în sucursale
Expirarea termenului de 90 de zile până la care prevederile Ordonanţei 50 - care reglementează condiţiile de acordare a creditelor pentru consumatori - ar fi trebuit puse în practică a adus doar o intensificare a disputelor dintre clienţii nemulţumiţi şi bănci, care au amânat până în ultima clipă semnarea actelor adiţionale. Astfel, pe fondul aglomerării unităţilor la sfârşitul săptămânii trecute, jucători precum RBS sau Banca Transilvania au ales, în mod excepţional, să îşi ţină agenţiile deschise şi în weekend.
• Lecţia poloneză de sfidare a crizei: liber la privatizări prin Bursă
Oficialii Guvernului polonez spun că privatizările timpurii şi o bursă puternică au adus Poloniei performanţa de a fi singura economie cu creştere anul trecut. La polul opus se află România, cu o scădere de 7% a economiei în 2009 şi cu o bursă de 50 de ori mai mică decât a Poloniei la nivelul tranzacţiilor zilnice. "Suntem dornici să promovăm piaţa de capital şi vrem să facem din Bursa de la Varşovia inima economiei poloneze. Obiectivul guvernului polonez este ca, prin privatizare, contribuţia activelor deţinute de stat la PIB să scadă de la 20% cât este în prezent la o singură cifră", a spus Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat la Ministerul Trezoreriei din Polonia, în cadrul unei conferinţe la care au fost invitaţi jurnalişti din Europa Centrală şi de Est.
• CNVM încearcă să aducă la zi legea pieţei de capital. Care sunt primele propuneri?
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), BVB şi alţi actori ai pieţei de capital, împreună cu societăţi de avocatură, intenţionează să formeze un grup de lucru care să elaboreze un proiect de îmbunătăţire a legii pieţei de capital prin transpunerea prevederilor europene în legislaţia locală. Actuala lege a pieţei de capital (Legea 297 din 1994) a fost adoptată cu un an înainte de redeschiderea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), însă a suferit modificări semnificative în ultimii 16 ani, prin regulamente şi decizii ale CNVM.
• Cum a reuşit ATS-ul Bursei din Varşovia să bată Bursa de la Bucureşti listând restaurante de sushi
Sistemul alternativ de tranzacţionare NewConnect, operat de Bursa din Varşovia, a ajuns în trei ani de funcţionare la rulaje zilnice de 3 mil. euro, cât toată piaţa principală de la Bucureşti, printre emitenţi fiind şi restaurante de sushi. Destinat companiilor de mici dimensiuni şi investi-to-rilor cu apetit ridicat la risc, sistemul alternativ de tranzacţionare NewCon-nect se pregăteşte să pună umărul la dezvoltarea Bursei din Varşovia, atunci când procesul de privatizare se va finaliza. "NewConnect va furniza marfă pen-tru piaţa principală a Bursei din Varşovia. În cei trei ani de funcţionare, şase com-panii, din cele 146 câte se tran-zac-ţionează în prezent, s-au mutat pe piaţa prin-ci-pală", a spus Robert Kwiat-kow-ski, director adjunct în cadrul departamentului de dezvoltare al Bursei din Varşovia.
• Vinul a pierdut lupta cu berea în coşul de consum. Producătorii încearcă să câştige teren prin deschiderea de crame
Închiderea magazinelor Patria Vinum, singurele deschise în ultima perioadă în Bucureşti, specializate pe comerţul cu vinuri, ar putea anunţa eşecul magazinelor low-cost de vinuri şi intrarea într-o nouă etapă în dezvoltarea comerţului de profil, în condiţiile în care producătorii anunţă că au în vedere extinderea cu crame proprii. Magazinele specializate de vin sunt extrem de puţine, potrivit unor estimări fiind vorba numai de 20-30 la nivelul întregii ţări. Până acum, dintre producători, cele mai agresive planuri de extindere au fost anunţate de Murfatlar.