REVISTA PRESEI 20.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 octombrie 2015

ADEVARUL

Soluţia turcească la criza refugiaţilor, "o afacere murdară"

Cancelarul german şi-a oferit susţinerea pentru grăbirea aderării Turciei la UE, la schimb pentru cooperarea Ankarei în combaterea celei mai mari crize a refugiaţilor pe care o cunoaşte Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Călătoria în Turcia a cancelarului german Angela Merkel a fost văzută ca o încercare de a combate criza refugiaţilor care au luat cu asalt Europa în general şi Germania, în special, în acest an. Analiştii germani au descris vizita în Turcia drept cea mai importantă pentru cancelar, de la preluarea puterii, în 2005, notează "The Independent". Cancelarul şi-a descris vizita în Turcia ca fiind "datoria mea blestemată". În acest moment, în Turcia, locuiesc două milioane de refugiaţi. "Vrem să creăm condiţii în care refugiaţii să stea mai aproape de ţara lor", a spus Merkel.

Marele semn de întrebare: va reuşi Beijingul să convingă lumea că poate să relanseze economia?

În urmă cu cinci ani, China şi-a propus să-şi dubleze Produsul Intern Brut până în 2020 - adică o rată de creştere de cel puţin 7% pe an. Un obiectiv ce pare acum tot mai greu de atins. Dar performanţele din acest an sunt sub ţinta propusă. Economia încetineşte, cu toate că pe primele trei trimestre statistica a anunţat un excedent comercial de aproximativ 60 de miliarde de dolari, cu 12 miliarde peste aşteptări. Dar importurile de bunuri s-au diminuat cu 20%, proporţional cu reducerea consumului. China este nevoită să ia măsuri pentru a menţine ritmul economiei şi unul dintre instrumente este dat de politica monetară: reducerea dobânzilor şi facilitarea accesului la finanţări. Preşedintele chinez Xi Jinping recunoaşte că încetinirea ritmului de dezvoltare a provocat scăderi ale burselor de mărfuri şi afectează ţările dependente de exporturile chineze.

Cum te poţi trezi cu datorii la bancă fără să ai habar

O femeie din Iaşi, fostă angajată a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, a reuşit să păcălească cinci bănci folosindu-se de un act de identitate fals, în care a inserat CNP-ul unei colege. Falsificatoarea a fost trimisă în judecată de procurorii. Fosta angajată a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, fiind acuzată de fals, uz de fals şi fals privind identitatea. Camelia Bucur a furat identitatea unei colege de serviciu, cu care se afla într-o relaţie apropiată, contractând pe numele acesteia mai multe credite de la diferite bănci sau instituţii non-bancare. Dosarul ei a fost deschis după ce colega de serviciu a aflat că este datoare vândută la bănci fără să fi făcut însă niciun împrumut. Băncile de la care Camelia Bucur a obţinut împrumuturile sunt Libra Bank, Emporiki Bank, Banca Italo Romena şi Unicredit, precum şi o instituţie de creditare nebancară.

Concluzia oficială a tragediei din Apuseni: mortul e de vină

Vremea rea şi mai multe decizii eronate ale comandatului de zbor Adrian Iovan au dus la prăbuşirea aeronavei în Munţii Apuseni, acum doi ani. Este concluzia anchetei desfăşurate de experţii Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile care au prezentat ieri raportul despre cauzele tragediei. Raportul, care arată cauzele prăbuşirii avionului, are 150 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie - stat de fabricaţie a aeronavei - şi SUA, unde au fost fabricate motoarele. Astfel, principala concluzie a specialiştilor este că motoarele aeronavei s-au oprit din cauza givrajului sever. "Din cauza givrajului, deasupra plafonului de nori s-a produs blocarea motoarelor", a spus Eugen Suciu, membru al comisiei de investigaţie în acest caz, arătând că aeronava a zburat tot timpul, deasupra Carpaţilor Meridionali, sub altitudinea minimă admisă. Potrivit experţilor, comandantul Adrian Iovan a comunicat că are probleme de givraj, dar nu a comunicat starea de urgenţă.

Talpeş: În şase luni, voi dezvălui numele celor trimişi de Moscova în timpul Revoluţiei pentru a forma noul guvern român

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a dezvăluit că are o listă a persoanelor care, pe 17 decembrie 1989, au fost trimise de Moscova pentru a forma noua putere în România, după Revoluţie. Talpeş spune că acestea se aflau la bordul unui avion care a fost întors de la Bucureşti şi că fac şi astăzi parte din viaţa publică în România. Ioan Talpeş, fostul director al SIE, a dezvăluit luni, în cadrul emisiunii Secretele Labirintului difuzată din toamna aceasta de postul Prima TV, că deţine o listă a persoanelor pe care Moscova a încercat să le trimită la Bucureşti cu zile bune înainte de izbucnirea violenţelor din timpul Revoluţiei. Aceste persoane, aflate la bordul unui avion întors din drum pe 17 decembrie, urmau să formeze noul palier de putere în România, să joace rolurile unor feţe noi, din exteriorul nomenclaturii, a explicat Talpeş, în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu, director de relaţii publice al "Adevărul" şi Magda Vasiliu, realizatorul emisiunii care va fi difuzată în fiecare duminică, la ora 12.00. Ioan Talpeş este invitat permanent al acestei emisiuni.

Tragedia paraşutiştilor de la Clinceni. Anchetă pentru ucidere din culpă şi încălcarea obligaţiilor de siguranţă

Internat pe secţia de terapie intensivă de la Spitalul Floreasca din Capitală, instructorul de paraşutism Adrian Constandache, care a căzut în gol de la 100 de metri înălţime, era aseară în stare foarte gravă, iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire, în ciuda faptului că l-au supus mai multor intervenţii chirurgicale. Tragedia, cea mai gravă din ultimii ani, este investigată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, dar şi pentru încălcarea obligaţiilor de siguranţa zborului. Specialiştii sunt de părere că accidentul ar trebui să le dea de gândit autorităţilor astfel încât regulile pentru cei care îşi doresc să obţină permisul de paraşutist, dar şi pentru cei care vor să sară în tandem cu un instructor să devină mai stricte. Asta în condiţiile în care tot mai mulţi români aleg să facă salturi cu paraşuta şi sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar pentru o astfel de experienţă.

Chinezii vând grămezi de titluri de stat ale SUA. Americanilor nici că le pasă

China a început să vândă masiv din deţinerile sale de titluri de stat emise de către Statele Unite ale Americii, dar autorităţilor de peste Ocean nici că le pasă de acest lucru, scrie Bloomberg. Fondurile mutuale din SUA cumpără cantităţi impresionante de astfel de titluri, iar investitorii americani şi-au crescut cota de piaţă de pe această piaţă în valoare de 12.900 de miliarde de dolari pentru prima oară din 2012 încoace, potrivit sursei citate. Achiziţiile fondurilor americane vin într-un moment în care China - cel mai mare creditor străin al SUA - şi-a redus din deţineri pentru prima dată din 2001 până acum. Acest lucru arată că SUA nu este aşa de vulnerabilă la "arma nucleară financiară" a chinezilor pe cât se credea înainte, dar este motiv de îngrijorare pentru altceva: faptul că americanii toarnă bani în certificatele de trezorerie ale SUA arată că economia americană este afectată de lipsa creşterilor salariale şi, cu inflaţie apropiată de zero, nu există destule motive pentru ca Rezerva Federală - banca centrală americană - să ridice dobânda-cheie.

BANCHERUL

Băncile vor fi obligate sa indice rata lunara maxima la care ar putea ajunge un credit ipotecar cu dobânda variabila

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat recent un document consultativ privind rata de referinţă din Directiva privind Creditele Ipotecare (Mortgage Credit Directive - MCD), care impune băncilor sa ofere doua exemple ilustrative in formularul de informaţii european standardizat (ESIS) pentru dobânzile variabile, pe baza ratei de referinţă specificata de EBA. In acest scop, EBA a dezvoltat o formula de calcul a dobânzilor pentru creditele ipotecare, pe care o supune dezbaterii publice, pana in 20 noiembrie, înainte de a fi introdusa in Directiva care trebuie sa intre in vigoare din 21 martie 2016, un proiect de transpunere a acesteia fiind publicat recent si de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Profitul sistemului bancar s-a dublat in doua luni: de la 1,2 miliarde lei in iunie a ajuns la 2,3 miliarde lei in august 2015

Profitul sistemului bancar romanesc a ajuns la aproape 2,3 miliarde lei in august, dublu fata de câştigul de 1,2 miliarde lei înregistrat la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o întâlnire cu ambasadorii tarilor străine in Romania. Dublarea profiturilor băncilor in lunile de vara este cu atât mai spectaculoasa cu cat vine după ce Banca Transilvania a înregistrat in trimestrul doi al anului un profit extraordinar, de 2,2 miliarde lei, de pe urma achiziţiei Volksbank (vezi aici detalii). Banca din Cluj si-a bugetat pe tot anul un profit brut de 2,227 miliarde lei, cu 1,745 miliarde peste cel din 2014, de doar 505 milioane lei. La rândul sau, BCR, cea mai mare banca românească, a obţinut in primul semestru un profit important, de 603 milioane lei, la nivel de grup si probabil ca a reuşit sa-l majoreze in următoarele doua luni. Dublarea profiturilor băncilor in iulie si august s-a datorat creşterii puternice a creditării, in paralel cu diminuarea provizioanelor pentru credite neperformante, in condiţiile in care BNR a obligat sistemul bancar sa-si recunoască cea mai mare parte a pierderilor la finalul anului trecut.

CURENTUL

Tăriceanu şi-a băgat în buzunar 1,7 milioane RON printr-o ordonanţă de urgenţă

Deşi în urma negocierilor dintre PNL şi PSD, impozitul de 5% pe dividende a fost amânat prin art.43 (6) din Noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017, astăzi cei doi, Ponta şi Tăriceanu au anunţat că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Şi ca statul să ia cât mai puţin din dividende s-a decis plafonarea cotei de asigurări de sănătate de la 5.5% din valoare dividendelor la 5.5% din cinci salarii medii pe economie. Adică sub 700 de lei. Tăriceanu are de ridicat dividende de la Automotive Trading Services SRL în valoare de 10,315,116 lei (peste 2,3 milioane euro) pentru anii 2007-2009. Prin modificarea pe care o va aduce OUG-ul lui Ponta, începând cu 01 ianuarie 2016 impozitul pe dividende scade la 5% aşa că dl. Tăriceanu, anul viitor, va plăti către ANAF doar 515.755,8 lei impozit, diferenţa de 1.134.662,76 lei mergând direct în buzunarul său iar către bugetul de sănătate doar 700 de lei economisind 566.631,38 lei, aşadar Tăriceanu câştiga dintr-o singură OUG 1.701.294,14 RON.

Etichete - de Tia Şerbănescu

Acum Dragnea e jupânul: "vreau să fii lângă mine aşa cum şi eu am fost lângă tine" - i-a spus el lui Ponta. Acelaşi lucru i l-a cerut şi noului preşedinte executiv: "îi doresc lui Vali Zgonea să fie pentru mine cum am fost eu pentru Ponta". Dorinţă îndeplinită pe loc: "ce spune preşedintele Dragnea aşa o să fac" a promis Vali, devenit, iată din colegul lui Mihai Viteazul, cum se recomanda, şi colegul lui Dragnea. Într-o vreme se mira şi el c-a ajuns numărul trei în stat - dintr-un repetent oarecare. Un capitol special al Congresului a fost dedicat "etichetelor" de comunişti, baroni şi corupţi de care oamenii din PSD s-au săturat: "ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti" ne-a asigurat Dragnea. Pardon! Nu s-a referit nimeni la "oamenii" din PSD ci la ţopenclatura partidului. Ei ce sunt? Au venit bogaţi de pe Marte? Par ei de pe altă planetă - dar să-şi păstreze etichetele. Pentru identificare. Concluzia Congresului a fost clară: era Ponta s-a terminat, începe era Dragnea. Acum, au zis martorii, gata, vine Dragnea, PSD începe o viaţă nouă, viitor de aur Liviu nostru are: "cred în proiectul Liviu Dragnea" a zis titularul cu modestie. Ar fi fost culmea să nu creadă nici el.

EVENIMENTUL ZILEI

Jocuri politice murdare în jurul televiziunii lui Vîntu, de la Chişinău

"Evenimentul zilei" a obţinut o serie de mărturii despre subteranele bătăliei pentru controlul Republicii Moldova. Sorin Ovidiu Vîntu, Vlad Plahotniuc, Cozmin Guşă, Sergiu Toader, Vlad Filat şi aventura PUBLIKA TV în Moldova. Dragoş Nedelcu este un fost jurnalist care s-a hotărât să rupă tăcerea şi acum a oferit al doilea episod din aventurile sale în Republica Moldova. Dragoş Nedelcu a fost redactor-sef adjunct la săptămanalul economic "Capital" până în 2006, apoi director executiv la "The Money Channel", este fost vicepreşedinte al CA de la Realitatea TV. Partener cu SOV în proiectele sale din Moldova a jucat un rol important în lansarea Publika TV şi negocierile subterane care au însoţit-o.

Armata SUA se pregăteşte pentru ameninţările din Europa

După trei ani de când armata SUA a trimis acasă tancurile de la bazele permanente din Europa, comandanţii se bazează pe armamentul primit înapoi sau împrumutat de la aliaţi, pentru a face faţă riscurilor actuale. Comandanţii americani trebuie să fie gata oricând să contracareze ameninţarea unei Rusii agresive, dar şi pericolul militar şi haosul din Orientul Mijlociu. Dar odată cu reducerea bugetului la Pentagon şi cu o naţiune tot mai puţin dispusă să poarte războaie în întreaga lume, una dintre primele măsuri luate de autorităţile de la Washington a fost reducerea prezenţei militare masive în Europa, o forţă de teren care se afla într-o zonă de război de tip hibrid. Administraţia Obama a promis un miliard de dolari pentru eforturile împotriva unei potenţiale agresiuni ruseşti şi trimiterea unor tancuri, arme şi echipamente în Europa de Est.

Bobby Păunescu, oficial proprietar al studiourilor Buftea

Conducerea studiourilor Buftea a anunţat oficial că firma Central European Media Enterprises a vândut compania "către un grup de investitori". Anunţul oficial este scurt: "Un grup de investitori - format din importanti producatori de film din Statele Unite ale Americii si Romania - a finalizat tranzactia prin care CME a vandut actiunile companiei MediaPro Entertainment, actionar majoritar al Studiourilor MediaPro. Obiectivul principal al noilor actionari este de a readuce in prim-plan importanta istorica al celui mai important complex cinematografic din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est." Noii proprietari ai studiourilor sunt mai mulţi oameni de afaceri americani din industria filmului şi Bobby Păunescu, cel care deţine şi jumătate din postul B1 TV.

JURNALUL NATIONAL

Finanţăm furnizorii de utilităţi cu factura în avans

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat GDF Suez Energy cu 200.000 lei pentru facturarea consumului în avans. Este primul furnizor sancţionat pentru astfel de practici. În cazul în care distribuitorii nu renunţă la facturile viitoare autorităţile ameninţă că îi vor penaliza drastic. Amenda s-ar putea să fie un argument suficient. De altfel, practica emiterii de facturi pe baza consumului estimat este o practică întâlnită şi la alţi furnizori de utilităţi, cum sunt cei din domeniul energiei electrice. Prin această metodă, consumatorii casnici, care au acces la tarife reglementate, sunt forţaţi să crediteze aceste companii. Teoretic, furnizorii susţin că la stabilirea consumului estimat se are în vedere istoricul consumatorului, ceea ce inseamna ca se ţine cont de cât a consumat un abonat într-o perioadă similară ca întindere şi anotimp. În realitate însă, de foarte multe ori nu coincid aceste consumuri, facturile estimate fiind foarte mult umflate.

Dragnea l-a scos pe Iliescu din Biroul Permanent Naţional al PSD

Preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, nu mai face parte din noua structură a Biroului Permanent Naţional al PSD, a precizat, luni, liderul formaţiunii, Liviu Dragnea. "În Biroul Permanent Naţional domnul Iliescu nu este membru. Membri sunt cei care au fost aleşi la Congres în BPN. În schimb, domnul preşedinte Iliescu poate participa la orice structură de conducere a acestui partid, la orice structură. Cred că era o greşeală - am şi vorbit cu domnia sa acum o săptămână - era o greşeală să îl menţinem pe domnul Iliescu în Biroul Permanent Naţional. Preşedintele de onoare nu poate sta într-o structură executivă. Preşedinte de onoare este un om care a fondat acest partid, care primeşte respectul partidului, dar care nu participă efectiv la structurile executive de conducere ale partidului. Poate să vină oricând, la orice dezbatere, la orice structură de conducere, să transmită ceea ce simte că trebuie să transmită", a explicat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă, la finalul BPN al PSD.

În plin scandal Volskwagen, Poliţia Română îşi ia maşini marca... Volskwagen

Poliţia Română va dota secţiile şi posturile din ţară cu aproape 400 de autoturisme marca Volkswagen Polo, cu motor de 1,2 litri TSI / 90 CP (benzină), echipare Comfortline şi tehnologie Blue Motion. Consumul este de 6,5 litri/100 km, iar preţul de listă este 13.511 euro (TVA inclus). Noile maşini, care au toate dotările necesare, au fost achiziţionate cu 9.370 de euro bucată, în condiţiile în care preţul de catalog era de 14.000 de euro, scrie observator.tv. Autovehiculele Volskwagen cumpărate pentru poliţişti au intrat în faza de testare finală. Acum se verifică dacă sistemele acustice şi luminoase funcţionează optim pe bateria suplimentară.

NATIONAL

Dragnea, cu şliţul deschis după Congresul PSD

Noul lider ii tine pe pesedişti in priza. In mai puţin de 24 de ore după confirmarea sa in funcţie, Liviu Dragnea l-a dat pe Ion Iliescu afara din BPN, a luat la puricat guvernul lui Victor Ponta si i-a avertizat pe social-democraţi sa fie atenţi ce scot pe gura ştiut fiind ca "fiecare pasare pe limba ei piere". Dragnea a reformat încă din prima zi partidul, băgându-si colegii in sperieţi. Cea mai spectaculoasa măsura este, de departe, pensionarea definitiva si fără drept de apel a lui Ion Iliescu - cel care, in vremurile sale de glorie, jura ca nu va ieşi din politica "decât cu picioarele înainte". Deloc intimidat de aura pe care Iliescu o mai are in PSD (ce-i drept, Dragnea nu e un pesedist sadea, ci unul adoptat după o ucenicie politica făcută in PD), noul lider l-a ras scurt pe patriarhul social-democraţiei mioritice din rândurile BPN.

Planul secret de după "extragerea" Laurei Codruţa Kovesi: Zone libere de DNA!

Tot mai mulţi politicieni, demnitari sau afacerişti de top numără deja zilele pana la încheierea mandatului Laurei Codruţa Kovesi in fruntea structurii care a bulversat Romania in ultimii doi ani. S-au stabilit si modalităţile concrete prin care sa se "îndulcească" opinia publica internaţionala in perioada imediat următoare debarcării Laurei Codruţa Kovesi, daca acest lucru va reuşi. Astfel, după cum susţin sursele National, se lucrează deja la identificarea unor aşa-numite "zone libere de DNA", care sa fie date de model cancelariilor internaţionale. Astfel se spera ca se va închide in scurt timp gura "cârcotaşilor", cărora li se va demonstra ca baronii chiar sunt "oameni muncitori si gospodari", vorba lui Liviu Dragnea, care au grija de banul public. Si ca, drept urmare, DNA nu prea mai are ce căuta in respectivele zone, printre care se pare ca se vor numără Timiş - Arad, Maramureş - Satu Mare, Iaşi - Suceava, Constanta si, mai ales, "marele pariu" al noului preşedinte al PSD, un Teleorman curăţit de şpăgari.

PUTEREA

Ancheta accidentului din Apuseni - o muşamalizare!

"Pilotul Adrian Iovan este vinovat!", au exclamat majoritatea celor care au comentat raportul Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, rezultat după anchetarea împrejurărilor tragediei aviatice din Munţii Apusei, produsă în 20 ianuarie 2014. Însă experimentatul pilot-comandant de navă Cezar Osiceanu priveşte concluziile raportului şi dintr-o altă perspectivă. Osiceanu are experienţă de 15 ani în calitate de comandant de navă şi de 35 de ani în pilotaj. "Este primul raport corect făcut într-o asemenea proporţie, care însă aduce câteva tuşe îngroşate asupra comandantului. Comandantul este principalul responsabil la bordul aeronavei şi cu asta am spus tot! Problema de ce a fost luat un pasager în plus ţine de proprietarul avionului şi de mica înţelegere la faţa locului. Nu se scrie de ce şi cine a decis ca acel pasager în plus să vină cu echipa la acel zbor. Să nu uităm că acel pasager în plus a îngreunat nepermis avionul, fapt constatat de comisie. Deci aici este zona în care iar pilotul comandant este vinovat!"

După ce s-a "fript" cu GDF Suez, ANRE "suflă" în toate facturile

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte controale în tot sectorul energetic, după neregulile găsite la unul din furnizorii de gaze naturale, GDF SUEZ Energy România, au declarat surse din piaţă pentru PUTEREA. "ANRE a luat atitudine în cazul GDF SUEZ Energy România, referindu-ne la amenda de 200.000 de lei anunţată azi (luni, 19 octombrie - n.r.) pentru facturarea în avans a consumului estimat. Însă ia în calcul să verifice şi alţi operatori, să se asigure că aceştia respectă legea. Din orice domeniu pe care îl reglementează. Nereguli sunt peste tot, nu poate fi o piaţă perfectă, ba chiar sectorul energetic e supus neregulilor, având în vedere sumele şi profiturile mari care sunt în joc", ne-au declarat sursele citate.

ROMANIA LIBERA

Autostrada Transilvania. Contractul pentru lotul Suplacu de Barcău-Borş, reziliat?

Neînţelegerile apărute între constructorii lotului Suplacu de Barcău-Borş din autostrada Transilvania - 60 de kilometri - ameninţă viitorul proiectului. Firma care face proiectul ameninţă cu ieşirea din contract, fapt e va obliga CNADNR să rezilieze contractul şi să reia licitaţia. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) riscă să rămână fără constructor pentru sectorul de autostradă Su­placu de Barcău-Borş. Aceasta în pofida faptului că acest contract a fost semnat recent, în luna aprilie a acestui an. CNADNR a selectat asocierea firmelor Corsan Corviam Construccion Spania-Consinit-Road Consulting-Via Design, ultimele trei firme româneşti, pentru continuarea lucrărilor părăsite acum trei ani de către firma americană Bechtel. La momentul rezilierii contractului cu americanii lucrările erau realizate în proporţie de 50%. Neînţelegerile izbucnite recent între cele patru firme pun însă sub semnul întrebării viitorul asocierii şi, în consecinţă, viito­rul contractului şi al lucrărilor.

Războiul energetic al lui Putin trece prin Siria

Când Putin a ordonat intrarea militară a Rusiei în Siria, numeroşi experţi politici de la Washington şi Londra s-au întrebat care este scopul strategic ultim al Rusiei în Orientul Mijlociu. Răspunsul a venit rapid - preţul petrolului a crescut brusc. Implicarea militară a Rusiei în Siria reprezintă cea mai importantă desfăşurare de forţe a Moscovei în regiune după intervenţia sovietică în Afganistan. Atunci, ca şi acum, petrolul a jucat un rol major în deciziile belicoase ale Kremlinului. În 1979, când tancurile sovietice rulau prin Kabul, petrolul se apropia de 110 dolari barilul şi revoluţia islamică în Iran slăbise controlul Vestului asupra cererii şi ofertei. Preţurile crescute ale petrolului au alimentat şi ajutat guvernul comunist de la Moscova să crească finanţarea Războiului Rece contra Occidentului, în loc să-şi hrănească populaţia. Atunci, ca şi acum, exporturile de petrol au fost vitale pentru seifurile Moscovei, care reprezentau peste 70% din reţetele în devize ale ţării.

Ce spune Victor Ponta despre o posibilă remaniere

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la o posibilă remaniere a Guvernului, că vorbeşte tot timpul cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi a precizat că a auzit numai laude la adresa Guvernului, potrivit Mediafax. "Ieri şi azi n-am vorbit. Am vorbit în timp. Vorbim tot timpul. (...) Pe de o parte, am auzit şi ieri şi azi numai laude la adresa Guvernului, pe de altă parte, întotdeauna se poate şi mai bine", a declarat premierul. Victor Ponta a mai spus că se bazează pe ce spun atât liderii coaliţiei, cât şi sondajele de opinie, care arată că actualul executiv este "un Guvern bun". "Eu spun şi mă bazez pe ceea ce spun şi liderii Coaliţiei şi sondajele de opinie că este un Guvern bun, doar că întotdeauna se poate mai bine", a spus Ponta, afirmând că membrii Guvernului sunt "evaluaţi în fiecare secundă şi în fiecare moment", de la numirea în funcţie. Premierul Victor Ponta le-a transmis jurnaliştilor că va anunţa atunci când va fi vorba despre o remaniere.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au crescut finanţarea statului de la 16 mld. lei la 76 mld. lei din 2008 încoace

Băncile din România au cea mai mare expunere faţă de stat din Europa, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, şi au înregistrat în ultimii şase ani şi una dintre cele mai mari creşteri, de peste patru ori, comparativ cu ponderea existentă în 2008. În 2008, băncile din România aveau o expunere asupra sectorului guvernamental de 5% pentru ca anul trecut să urce la 21%, procent care s-a menţinut şi în prima parte a acestui an. Având în vedere nivelul activelor bancare, rezultă că în 2008 băncile aveau o expunere faţă de stat de 15,7 mld. lei, iar anul trecut au ajuns la 76,5 mld. lei. Băncile au preferat în anii de criză plasamentele în titluri de stat, în loc să crească creditarea. De-abia în august creditarea totală a revenit în teritoriul pozitiv, cu o creştere firavă, de doar 0,2% faţă de august 2014. Stocul total de credite acordate sectorului privat a ajuns la circa 214 mld. lei (48 mld. euro). Creditul guvernamental a crescut în august cu 7,7% (9,7% în termeni reali) faţă de august 2014, până la 86,6 mld. lei.

Fondul Proprietatea "sacrifică" Romgaz pentru a face rost repede de cash

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a decis să vândă până la 3,78% din acţiunile Romgaz (SNG), prin plasament privat accelerat adresat investitorilor calificaţi, urmărind să obţină lichidităţi pentru a-şi susţine programul de răscumpărări. Anunţul Fondului a venit ieri seară, înainte de închiderea bursei. Participaţia maximă scoasă la vânzare valora 100 milioane de euro (444 de milioane de lei) la preţul din piaţă al titlurilor Romgaz, însă este probabil că Fondul a vândut cu discount. Intermediarii tranzacţiei sunt banca Goldman Sachs International, brokerii cehi Wood & Company Financial Services şi BCR. În urma tranzacţiei, participaţia Fondului Proprietatea la capitalul producătorului de gaze naturale va scădea la 6,22%, acest pachet urmând a fi blocat de la tranzacţionare timp de şase luni. Vânzarea unor acţiuni lichide din portofoliul FP era aşteptată de piaţă, deoarece Fondul are nevoie de aproape un miliard de lei pentru răscumpărările acţiunilor proprii.

Producătorul italian de jachete Moncler face o fabrică cu 800 de angajaţi la Bacău

Brandul italian Moncler, care vinde jachete de peste 1.000 de euro, a ales zona Bacăului pentru o investiţie în prima unitate de producţie din România, în care va angaja 800 de oameni. Brandul de modă de lux Moncler, deţinut de miliardarul italian Remo Ruffini, va face o fabrică de haine în România, investiţia fiind susţinută de un ajutor de stat în valoare de peste 17 mi­l. lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Valoarea totală a investiţiei nu a fost comunicată. Prin această investiţie, compania italiană Industries Spa şi-a asumat crearea a 780 de locuri de muncă prin societatea locală Industries Yield. Aceasta este prima unitate de producţie de pe plan local a producătorului italian, în condiţiile în care până acum hainele Moncler se făceau în sistem lohn, în colaborare cu producă­tori locali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb