• ADEVĂRUL
• Flagrant la momentul oportun
Omul de afaceri Cătălin Chelu i-ar fi oferit un milion de euro secretarului de stat Dan Fătuloiu chiar în biroul acestuia. Presupusa mită a venit exact în momentul în care poziţia lui Dan Fătuloiu în Ministerul de Interne era serios clătinată după scandalul de la Neamţ. În plin scandal al interlopilor care au ajuns să controleze România, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, chestorul-şef însărcinat cu ordinea publică, este protagonistul unei tentative de mită. Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu (44 de ani) şi un asociat al său Gabriel Constantinescu au fost săltaţi cu mandat la DNA chiar din parcarea Ministerului de Interne, ieri, în jurul orei 15.00.
• Mita din parcarea de la "Interne"
Ieri, Cătălin Chelu însoţit de asociatul său ar fi mers la sediul Ministerului de Interne, unde ar fi urmat să lase mita pentru Dan Fătuloiu: două autoturisme de lux - BMW X6, cheile şi actele de la două vile şi 50.000 de euro. Surprinzător pentru o anchetă de o aşa anvergură, procurorii DNA au preferat să-i oprească pe oamenii de afaceri în parcarea din faţa instituţiei şi nu au realizat flagrantul chiar în biroul lui Fătuloiu, unde mituitorii ar fi încercat să lase 50.000 de euro, dar secretarul de stat i-ar fi refuzat. Dan Fătuloiu ar fi informat DNA în urmă cu două luni despre încercarea lui Chelu de a-l mitui. Conform unor informaţii, neconfirmate de DNA, şi Cătălin Chelu ar fi făcut un autodenunţ, conform căruia urma să-l mituiască pe chestorul-şef.
• Confruntarea
De altfel, aseară omul de afaceri Cătălin Chelu şi secretarul de stat în MAI, Dan Fătuloiu, au fost confruntaţi la DNA. Procurorii urmau să decidă, noaptea trecută, dacă dispun reţinerea lui Cătălin Chelu şi propun arestarea lui preventivă sau continuă cercetările cu omul de afaceri în stare de libertate. Oprit în parcarea MAI, Cătălin Chelu a declarat reporterilor TV, prezenţi la faţa locului, că habar nu are de ce a fost săltat de procurori. Asociatul său Gabriel Constantinescu a recunoscut că în maşina pe care o conducea se afla o sumă mare de bani. Dan Fătuloiu a îmbrăţişat aceeaşi atitudine: "Ancheta este a procurorului.Tentativa de mită a avut loc în biroul meu".
• Cine este Cătălin Chelu
Cătălin Chelu ocupă locul 312 în topul "Forbes 500 miliardari" 2010, cu o avere de circa 17 milioane de euro. Omul de afaceri din Galaţi, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei mai activi investitori pe Bursă, numărându-se şi printre cei mai influenţi investitori în SIF-uri, motiv pentru care a avut parte de numeroase scandaluri. Chelu a fost acuzat că, prin intermediul a câtorva zeci de firme, controlează direct şi indirect pachete de acţiuni la SIF-uri, depăşind pragul de deţinere legal de 1%. Ulterior, a şi fost obligat de CNVM să renunţe la o parte din titluri.
• Scandalul de la Interne
Tentativa televizată de mituire a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu vine la doar câteva zile după scandalul Mararu-Şoric, care i-a "şifonat" serios imaginea chestorului. Interlopul Gheorghe Mararu a fost împuşcat mortal într-un bar din Piatra Neamţ, moment în care a ieşit la iveală prietenia acestuia cu Aurel Şoric, şeful IJP Neamţ. O tovărăşie bine cunoscută la nivel local - foarte probabil ştiută şi de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne - dar trecută cu vederea de către generalii de la Bucureşti. Dan Fătuloiu s-a grăbit să ceară public demisia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe motiv de "management defectuos". O solicitare cel puţin bizară, în condiţiile în care numirea lui Aurel Şoric, amicul interlopului, în fruntea poliţiei nemţene a fost chiar decizia chestorului Fătuloiu, încă din 2006, când era şeful IGP.
• Basescu vrea bani cu dobândă sub 5%
Şeful statului a declarat, joi, la postul public de televiziune că România va trebui să împrumute, în jurul datei de 25 noiembrie, un miliard de euro de pe piaţă. Traian Băsescu a spus că dacă la această sumă statul va obţine o dobândă mai mică de 5% înseamnă că România a redevenit credibilă. Ziarul "Adevărul" anunţa, în urmă cu două săptămâni, că statul trebuie să ramburseze un împrumut de 1,42 miliarde de euro, scadent la 29 noiembrie. Imediat după declaraţia preşedintelui, Ministerul Finanţelor Publice a transmis că va scoate la vânzare, joia viitoare, pe piaţa internă titluri de stat de un miliard de euro, cu scadenţa la trei ani şi o rată a cuponului de 4,5% pe an.
• Vadim, cu portăreii la uşă
PRM se vede nevoit să plece din sediul în care a activat până acum, după ce, în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care se încuviinţa executarea silită, a primit ordin să se mute. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că formaţiunea sa nu va părăsi imobilul deoarece nu s-apronunţat o hotărâre judecătorească definitivă de retrocedare. Potrivit explicaţiilor sale, PRM a cerut în instanţă suspendarea executării, iar recursul urmează să se judece la data de 23 noiembrie. Corneliu Vadim Tudor riscă să rămână şi fără cabinetul de euorparlamentar, care se află în aceeaşi clădire.
• Răscoală ca la 1907, runda a doua
Disputa funciară de la hotarul dintre judeţele Suceava şi Botoşani s-a reaprins ieri. "Ne vrem pământul!", au strigat oamenii. Ţăranii din Hănţeşti (Suceava) s-au strâns ca pentru război şi au făcut scut uman în faţa utilajelor care intrau în terenul ajuns în judeţul Botoşani, pe mâna unui investitor austriac. Vestea că pământul pe care au crescut bunicii lor va fi arat de străini i-a înfuriat pe pe proprietarii din localitatea suceveană. Oamenii s-au strâns de la primele ore ale dimineţii în faţa Căminului Cultural din Hănţeşti pentru a opri prăpădul de la Vârfu Câmpului (Botoşani).
• Război procedural pe Legea educaţiei
Senatorii din comisia pentru Învăţământ continuă cursa contracronometru pentru a reuşi să adopte săptămâna viitoare Legea educaţiei. Chiar dacă Legea va trece de Senat, s-ar putea ca Opoziţia să nu aibă câştig de cauză deoarece preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o dată promulgarea actului normativ. Dezbaterile pe Legea educaţiei au continuat şi ieri, când şedinţa comisiei a fost prelungită până până spre seară. Discuţiile s-au centrat pe articolele fără încărcătură politică, textele "sensibile" fiind lăsate pentru final.
• Parcarea de la Universitate, amânată de arheologi
La prima impresie, se pare că lucrările au scos la iveală Academia Domnească ‹‹Sfântul Sava››, prima instituţie de învăţământ superior din Bucureşti. Membri ai Institutului de Arheologie din Bucureşti sunt de părere că descoperirile ar putea opri construcţia parcării. De cealaltă parte, specialiştii care conduc lucrările în teren spun că se vor adapta pentru ca vestigiile să nu fie distruse. Arheologii au descoperit resturi de clădiri şi de canalizare din secolele XVIII - XIX în timpul săpăturilor făcute pentru parcarea subterană de la Piaţa Universităţii, ce urmează să fie construită în zona în care erau amplasate statuile lui Gheorghe Lazăr, Mihai Viteazu, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cătălin Chelu, reţinut în cazul "mită la Interne"
După ce au fost audiaţi toată noaptea, Cătălin Chelu şi alte trei persoane au fost reţinute în această dimineaţă pentru 24 de ore. Procurorii DNA anchetează o posibilă mită ce ar fi urmat să-i fie dată secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu. Cei patru vor fi duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Procurorii au emis în jurul orei 7.00 ordonanţe de reţinere pe numele lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea. Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă
• Aflat în vizorul lui Igaş, Fătuloiu "se spală" cu mita refuzată
În timp ce oficialii Internelor verifică o serie de informaţii privind posibile legături ale chestorului cu şeful IPJ Neamţ, secretarul de stat refuză o presupusă mită de un milion de euro. Ieri, în timp ce oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor începeau o serie de verificări legate de o posibilă "cumetrie" între secretarul de stat, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, şi şeful Poliţiei Neamţ, comisarul-şef Aurelian Şoric, chestorul refuza o presupusă mită constând în două BMW-uri, două vile şi câteva zeci de mii de euro. În total, un milion de euro, după cum au evaluat procurorii anticorupţie mita.
• Serviciile secrete: Dan Fătuloiu, cumătrul lui Aurelian Şoric
Potrivit unor surse din serviciile secrete, ministrul Igaş a cerut declanşarea unor verificări după ce a primit o informare potrivit căreia Dan Fătuloiu ar fi cumătrul lui Aurelian Şoric. Iar secretarul de stat ar fi admis, astăzi, în faţa colegilor săi că l-ar fi năşit pe naşul de cununie al lui Şoric, au adăugat sursele citate. Informaţiile legate de această "cumetrie" nu au fost confirmate şi nici infirmate de oficialii MAI. La rândul lui, contactat de EVZ, Fătuloiu a negat categoric această informaţie. Dacă va fi confirmată însă de ancheta internă, "informarea" ar zdruncina serios credibilitatea cercetării disciplinare a comisarului-şef Şoric. Asta, în condiţiile în care, şi şeful Corpului de Control al MAI, chestorul Aurel Vlădulescu (cel care conduce verificările la Neamţ), este finul secretarului de stat.
• Vânătorii de OZN-uri, mai ocupaţi decât DNA
Există o asociaţie în România care anchetează evenimentele OZN şi dau verdicte: adevărat sau fals. Ei merg pe toate pistele posibile şi uneori ajung la un răspuns straniu: inexplicabil. "E imposibil să fim singuri în Univers", susţin la unison membrii Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN), cei 15 detectivi care anchetează de peste 10 ani presupusele vizite ale OZN-urilor în România. Una dintre teoriile existenţei extratereştrilor spune că aceştia ar veni din viitor, au descoperit metoda de a călători în timp şi ne vizitează pentru a vedea trecutul ca pe un film.
• Extratereştrii au băgat-o în beznă pe Andreea Marin
În seara zilei de 30 iunie 2001, majoritatea sătenilor din Năneşti erau în faţa televizoarelor, se uitau la "Surprize, Surprize...". S-au uitat la emisiune până la 22.30, atunci când Andreea Marin a dispărut brusc de la televizor. Satul a intrat în beznă, a picat curentul. Oamenii au ieşit să vadă dacă satele vecine au curent. Toate erau luminate. "Au observat deasupra satului manifestarea unui fenomen luminos ce consta în prezenţa unei pete roşii de formă rotundă, neconturată precis, uşor difuză, care se deplasa lent, se oprea, se învârtea în jurul axei proprii şi se transforma într-un inel segmentat de lumină de culoare galben-pal, care, în timp ce se rotea şi cobora spre sol, se mărea în diametru", au construit imaginea specialiştii ASFAN din relatările mai multor martori.
• Cele patru luminiţe de la Vâlcea
Pe 5 mai 2004, cameramanul Luigi Chiţan se afla pe Dealul Capela, din Râmnicu- Vâlcea, de unde a vrut să ia câteva cadre cu panorama oraşului pentru un spot publicitar. După o săptămână, când s-a apucat de făcut montajul, a observat că a înregistrat un fenomen luminos care trecea cu viteză prin cadru. "În timpul studierii imaginilor mărite şi redate cadru cu cadru, s-a observat că obiectul este de fapt compus din patru lumini aşezate simetric", concluzionează specialiştii care încă mai lucrează la caz.
• Stele cu coadă la Pupezeni
Pe 29 noiembrie 2003, doi ufologi de la ASFAN au plecat spre Bârlad, la Pupezeni, comuna Bălăşeşti, unde localnicii au sesizat mai multe fenomene luminoase inexplicabile. S-au intervievat 13 martori. Unul dintre ei a povestit că într-o noapte a văzut o lumină deasupra pădurii aflate în apropiere, avea forma unui curcubeu, se ridica şi cobora permanent. Altul a spus că era mare cât un lighean şi era verde. "Fenomenele constau în lumini nocturne de diferite forme, mărimi şi culori care staţionează la diferite înălţimi ori se deplasează lent sau rapid, în linie dreaptă sau în zig-zag, de multe ori acestea se prezintă ca nişte stele cu coadă", au scris experţii, decişi să găsească o explicaţie şi la acest caz.
• Necolaiciuc s-a dat la fund, aşteptând sentinţa
Pe site-ul Biroului Federal al Închisorilor din SUA, fostul director general al CFR apare ca fiind eliberat. Avocatul său neagă informaţia. Procesul din SUA privind extrădarea lui Mihai Necolaiciuc s-a încheiat, iar acesta aşteaptă sentinţa. În presa din Florida, despre fostul director general al CFR se vorbeşte ca despre "cel mai căutat infractor român din toate timpurile". După dezbateri care au durat trei zile, judecătorul de caz a anunţat că va face publică decizia în următoarele săptămâni. Însă lucrul cel mai bizar este faptul că pe site-ul Biroului Federal al Închisorilor, Necolaiciuc figuează ca "Eliberat" ("Released"). Oficial însă, până la această oră, nimeni n-a dorit să explice dacă e vorba despre un transfer în alt penitenciar sau unde se află exact "cel mai căutat infractor".
• Guvernul "umblă" la indemnizaţia de mamă
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi acordată doar un an. Valoarea minimă a acesteia s-ar ridica însă la 750 de lei. Românii care vor deveni părinţi anul viitor riscă să primească indemnizaţia de creştere a copilului pentru o perioadă de maximum un an, faţă de doi, cât se acordă în prezent. Aşa se arată în proiectul de lege a asistenţei sociale (noul Cod Social), care va ajunge, săptămâna viitoare, pe masa guvernului, pentru o primă lectură. Potrivit documentului, deşi vor primi in demnizaţie pentru creşterea celui mic doar un an, viitorii părinţi vor putea sta acasă cu el încă 12 luni, dar în concediu fără plată.
• Bebeluşi prematuri, declaraţi avortoni de medici
Doi copii născuţi prematur au fost la un pas de moarte din cauza medicilor din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Întrucât aveau mai puţin de un kilogram la naştere, medicii i-au înregistrat ca avortoni. Micuţii au supravieţuit însă nouă zile fără incubator şi a fost nevoie de intervenţia tatălui pentru ca cei doi bebeluşi să fie mutaţi la Maternitatea Polizu din Bucureşti. După o serie de dificultăţi întâmpinate de doctorii SMURD la transportarea celor doi copii, bebeluşii au ajuns în bune condiţii la Maternitatea Polizu din Bucureşti, unde primesc îngrijiri speciale la terapie intensivă. Silvia Stoicescu, neonatolog la Polizu a declarat că "în general, astfel de cazuri, născuţi la 26 de săptămâni, au şanse mici de supravieţuire, însă în funcţie de particularităţi şi de îngrijirile primite, pot avea şanse la viaţă".
• Bechtel concediază 832 de angajaţi
Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a anunţat astăzi că va concedia 832 de angajaţi din totalul de 1.054. Anunţul vine la numai o săptămână de la inaugurarea celor zece kilometri de autostradă dintre Turda şi Câmpia Turzii. În cursul dimineţii, Bechtel a transmis sindicatului "Transilvania" că intenţionează să disponibilizeze 832 de angajaţi. Liderul de sindicat Mihai Lup a declarat că în cursul zilei de miercuri va avea loc o discuţie pe această temă cu oficialii companiei americane şi că va încerca ca numărul celor care vor fi disponibilizaţi să fie cât mai mic.
Surse din cadrul Bechtel susţin faptul că decizia de a concedia toţi angajaţii, ingineri, muncitori, şoferi etc., vine pe fondul datoriilor tot mai mari care s-au acumulat în cursul anului 2010 şi care au ajuns la 93 de milioane de euro, la care se adaugă alte aproape 23 de milioane de euro, reprezentânt TVA.
• Acord pentru scutul antirachetă la Summitul NATO de la Lisabona
Liderii NATO au convenit aseară, la Lisabona, asupra dezvoltării unui sistem de apărare antirachetă capabil să protejeze atât statele europene din Alianţă, cât şi SUA şi Canada, relatează Sky News. Potrivit sursei citate, anunţul privind acordul a fost făcut de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Oferă un rol tuturor aliaţilor noştri. Răspunde ameninţărilor vremurilor noastre", a declarat liderul de la Casa Albă, referindu-se la sistemul antirachetă. Barack Obama a mai spus că aliaţii aşteaptă cu nerăbdare ca, astăzi, să pună bazele cooperării cu Rusia în acest domeniu, în condiţiile în care care ambele părţi se confruntă cu acelaşi gen de ameninţări.