REVISTA PRESEI 20.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 noiembrie 2013

ADEVARUL

Ponta, părăsit de Antonescu în Parlament

Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, şi-a angajat marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul privind legea descentralizării administrative. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a fost secondat de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care i-a ţinut locul lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL, al doilea om în stat, a lipsit nemotivat de la întâlnirea cu Guvernul. În timp ce premierul a refuzat să comenteze absenţa partenerului său de alianţă, Liviu Dragnea a fost mai direct: "N-am resimţit absenţa lui Antonescu". De la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta şi-a exprimat încă o dată încrederea în acest proiect legislativ. Principalii beneficiari ai acestui proiect legislativ vor fi baronii locali, care vor administra noile instituţii desprinse din subordinea ministerelor. Însă premierul a avut o altă interpretare. "Statul român rămâne un stat naţional unitar, iar cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern", a ţinut premierul să le ia partea aleşilor din teritoriu

Parlamentul face încă o comisie de anchetă pentru cazul Călăraşi. Ponta: Preşedintele şi-a folosit funcţia pentru interese personale

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei alte comisii care să ancheteze terenul cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, pentru Mediafax, imediat după anunţul premierului Victor Ponta că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost întrebaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă. Scutaru a mai precizat că nici liderul PNL Crin Antonescu nu a avut o discuţie pe această temă cu premierul Victor Ponta. Ulterior, premierul Victor Ponta le-a transmis jurnaliştilor prezenţi la Palatul Parlamentului că a vorbit la telefon cu Crin Antonescu, iar acesta şi-a dat acordul pentru noua comisie.

Prin ce "portiţă" poate să-ţi intre Fiscul în casă

Pentru a putea pătrunde în domiciliul unui contribuabil, în vederea controlului fiscal, inspectorii trebuie să obţină o ordonanţă preşedinţială de la tribunalul din localitate, dovedind riscul de a se pierde dovezi. Potrivit proiectului normativ prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile contribuabililor supuşi controlului fiscal, persoanele vizate au "obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului", dar în acelaşi timp au şi "dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă". "În general, refuzarea accesului la anumite date este considerată contravenţie, dar domiciliul este zonă protejată inclusiv printr-o decizie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, astfel că Fiscul trebuie să obţină mandat judecătoresc pentru a intra în casele oamenilor. Iar pentru a obţine acest mandat, trebuie să urmeze procedurile de cercetare la faţa locului, cercetare care poate fi demarată numai pe baza unei ordonanţe preşedinţiale", a declarat expertul fiscal Emilian Duca. El a arătat că această cercetare la faţa locului este reglementată prin codurile de procedură.

Instanţa: Procurorul care a jucat banii de flagrant la poker ar trebui mai degrabă ajutat şi nu arestat

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei prin care a respins propunerea anchetatorilor de arestare preventivă a lui George Mărgărit, procurorul acuzat că ar fi jucat banii instituţiei la poker, că acesta ar trebui mai degrabă ajutat, întrucât dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii. "Evoluţia profesională a inculpatului a cărui activitate a fost apreciată pe parcursul timpului vine în contradicţie cu pierderea coordonatelor reale, întrucât dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii, comportamentul fiind mai curând afectiv, fiind evident că o persoană care perseverează timp de 5-6 ani în jocuri de noroc, trebuie mai degrabă ajutată", se arată în documentul instanţei. De asemenea, magistraţii notează că George Mărgărit ar fi transformat percheziţiile la care participa într-o sursă de însuşire a banilor ce aparţineau persoanelor cercetate. Totodată, judecătorii notează că acţiunile procurorului sunt de natură să şocheze opinia publică, din perspectiva funcţiei pe care a ocupat-o, însă din cauza dependenţei nu a mai conştientizat acţiunile.

Titus Corlăţean: "Noile reguli de control la frontiera moldo-română au fost pripite"

Noile reguli de control la frontiera moldo-română au fost pripite şi nepregătite, susţine ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlăţean, în cadrul unei conferinţe de presă. Un ordin emis de Ministerul de Finanţe de la Bucureşti a creat haos în Vama Albiţa şi a fost nevoie de intervenţia mascaţilor. Potrivit noilor măsuri, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagaje prin completarea "Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial", date care ulterior sunt introduse într-un sistem informatic, cei care voiau să intre în România au aşteptat ore în şir. Noile reguli de control la frontiera moldo-română au fost suspendate după ce a stârnit haos la cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării.

CURENTUL

România - Republica Baronilor

Guvernul Ponta a oficializat ieri, în Parlament, naşterea Republicii Baronilor, în care reprezentanţii PSD şi PNL din teritoriu, în special şefii de consilii judeţene, vor deţine noi pârghii de putere, capabile să le confere longevitatea mult dorită în funcţiile de conducere. Sănătatea, educaţia, mediul, cultura vor trece necondiţionat în mâinile baronilor locali, la nivel central rămânând în continuare doar poliţia, inspecţia socială şi cinematografele. Guvernul şi-a asumat ieri , printr-un discurs populist al premierului, un proiect de lege care transfera practic baronilor locale atribuţii importante ale puterii centrale, fără o dezbatere reală pe această temă. Guvernul a cedat astfel presiunii baronilor USL care au ameninţat cu neimplicarea în campaniile electorale de anul viitor, în cazul în care nu vor primi mai multe puteri de la centru. Şi cum regionalizarea devine un vis îndepărtat, în absenţa modificării Constituţiei, Dragnea, cu binecuvântarea lui Ponta, le-a făcut cadou baronilor o descentralizare de toată frumuseţea.

Trai pe vătrai sfinţiile voastre: Agenţia imobiliară "BOR" SRL

O anchetă de presă realizată de Televiziunea Română a scos la iveală faptul că BOR, ar avea o avere imensă, estimată la circa trei miliarde de euro. O avere provenită, într-o anumită măsură, din acest soi de afaceri prospere. Acestora li se adaugă şi un veritabil "imperiu imobiliar" compus, potrivit investigaţiei TVR, din peste 27.000 de clădiri diverse, de la case parohiale şi muzee la biserici şi mănăstiri, dar şi zeci de hoteluri, restaurante şi tot soiul de ferme. Acestora li se adaugă circa 70.000 de hectare de pădure, teren arabil precum şi luciu de apă răspândit prin marile bălţi şi lacuri ale ţării. Dar toate astea nu par a fi de ajuns. Biserica Ortodoxă Română mai are "pe rol" revendicarea a încă 2.200 de proprietăţi imobiliare. Dintre acestea 209 se află în Bucureşti şi sunt, de foarte mulţi ani, sediile unor instituţii culturale sau de învăţământ deosebit de importante. printre imobilele importante din Bucureşti pe care BOR cere să-i fie retrocedate se numără Academia Tehnică Militară, aflată pe Bd. Regina Maria, Liceul de Muzică "Dinu Lipatti". Acestea se adaugă altor proprietăţi "imobiliare" pe care BOR le-a primit deja. Printre acestea se numără clădirea fostului Parlament al României, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent de 17.690 metri pătraţi.

CURIERUL NATIONAL

Putem scăpa de dependenţa de Gazprom?

Noua strategie energetică a României, care va fi întocmită de consultantul selectat de Departamentul pentru Energie, ar putea lua în calcul atât exploatarea gazelor de şist, cât şi a gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Niţă: Independenţa energetică a României poate fi realizată cu ajutorul gazelor de şist sau a celor extrase din Marea Neagră. Romgaz Mediaş (SNG) va săpa anul viitor două sonde în cele două perimetre din Marea Neagră unde este partener cu o firmă din grupul rus Lukoil. Raport CNR-CME: Zăcămintele neconvenţionale pot fi benefice pentru populaţie, din perspectiva consecinţelor economice.

Alba Iulia, prima municipalitate care primeşte rating

Primăria Alba Iulia, entitate care are listate la cota Bursei de Valori Bucureşti patru emisiuni de obligaţiuni municipale, se află începând din această toamnă sub lupa unei agenţii de rating reputate la nivel internaţional. Compania de evaluare financiară Moody's a acordat municipalităţii din Alba Iulia calificativul Ba1, primul sub categoria "investment grade" şi cel mai ridicat din categoria speculativă, cu perspectivă negativă. "Rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este susţinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, aşa cum se reflectă în excedentele operaţionale constante, performanţele financiare bune şi existenţa unor rezerve la nivel confortabil", a afirmat ieri într-o conferinţă de presă oficialul Moody's Gjorgji Josifov. La finalul anului 2012, Primăria avea datorii totale de 64,3 milioane lei, 68% dintre acestea contractate sub formă de obligaţiuni municipale scadente până în 2027 şi 32% sub formă de credite înlănţuite pe maturităţi de până la 12 ani.

OCDE reduce drastic prognoza de creştere economică globală

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus puternic prognoza de creştere economică globală pentru anul acesta şi anul viitor, în principal ca urmare a încetinirii marilor economii emergente, printre care India şi Brazilia, notează Bloomberg. Astfel, economia mondială va creşte cu 2,7% în acest an şi 3,6% în 2014, estimează OCDE într-un raport publicat marţi. În luna mai, organizaţia anticipa o creştere de 3,6% în acest an şi 5,8% anul viitor. "Majoritatea economiilor emergente manifestă fragilităţi care nu le mai permit să crească în ritmurile anterioare. Au fost un important motor de creştere globală în vremuri tulburi. Acum, reciproca este valabilă, iar despre economiile avansate se poate spune că traversează din nou o perioadă bună", a declarat economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

EVENIMENTUL ZILEI

TVR plăteşte 144.000 de euro pentru emisiunea cu Mihai Sturzu, şeful TSD, ca invitat permanent

Evenimentul zilei a intrat în posesia documentelor care dovedesc că Mihai Sturzu a minţit. El este invitat permanent al emisiunii "În Ţara Minunilor" şi este plătit la paritate cu prezentatorii, colegii săi din Hi-Q. Calitatea lui Mihai Sturzu, de invitat permanent al emisiunii "În Ţara minunilor" de pe TVR 2, este doar un tertip prin care să ocolească legea, care interzice oamenilor politici să realizeze emisiuni la Televiziunea publică. De fapt, aşa cum o arată documentele prezentate exclusiv de EVZ, retribuţia deputatului PSD este prinsă în acte la aceeaşi rubrică cu prezentatorii, colegii săi de la Hi-Q. Potrivit notei de fundamentare a contractului, cei trei primesc 1167 de euro net pe fiecare dintre cele 12 ediţii programate până la sfârşitul anului, fără a se specifica diferenţe între prezentatori şi invitatul permanent. Cele 12 ediţii ale emisiunii "În Ţara Minunilor" costă 144.000 de euro plus TVA.

Black Friday 2013. Reduceri de până la 90%

Anul acesta, retailerii vor da startul cumpărăturilor de BLACK FRIDAY pe 22 noiembrie şi promit reduceri de până la 80-90% la tablete, telefoane inteligente, haine, rechizite sau electrocasnice. În 2012, reducerile de BLACK FRIDAY le-au adus vânzări de zeci de milioane de euro principalilor retaileri de electrice şi electrocasnice din ţară, dar şi clienţi furioşi că serverele s-au blocat şi nu au mai putut să comande produsele dorite. În 2013, comercianţii estimează creşteri masive ale vânzărilor şi dau asigurări că au făcut investiţii substanţiale, pentru a preîntâmpina blocarea serverelor din cauza numărului foarte mare de vizitatori. În cazul multor retaileri sau agregatori de oferte, clienţii au posibilitatea de a afla preţurile valabile de BLACK FRIDAY înainte ca acestea să fie afişate pentru publicul larg. Pentru a afla de reducerile finale, un client trebuie să intre pe situl comercianţilor, să îşi noteze adresa de email în zona marcată şi va primi prin poşta electronică ultimele noutăţi legate de preţuri.

Gaudeamus, 20 de ani de cărţi

Astăzi, se deschide cea de-a 20-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care se va desfăşura timp de cinci zile la Pavilionul Central Romexpo. Reduceri spectaculoase, lansări importante, vedete din lumea cărţii şi nu numai, noutăţi editoriale şi atmosfera specifică de târg. Asta veţi găsi la Romexpo începând de astăzi, la ora 12.00 când se dă startul celui mai important eveniment de profil al toamnei, Târgul Internaţional Gaudeamus, care va rămâne deschis până duminică seara şi poate fi vizitat astăzi, mâine şi vineri între orele 11.00 şi 20.00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 20.00. În schimbul unui bilet de intrare, în valoare de 5 lei, sau al unui abonament de 10 lei valabil pe toată perioada manifestării, vizitatorii îşi asigură dreptul de a cumpăra cărţi la preţuri speciale şi a de a beneficia de cadourile şi ofertele editurilor. De acces gratuit beneficiază copiii cu vârste sub 7 ani, elevii, studenţii, cadrele didactice, profesionişti din aria editorial educaţională, jurnaliştii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi.

JURNALUL NATIONAL

FERMA PREŞEDINTELUI. Cuscrul Bebe Ionescu, legături în "Dosarul Bancherilor" şi, ce ghinion, cu vânzătorul din Monaco

Lanţul suspiciunilor din jurul "Fermei preşedintelui" de la Nana are două verigi care pun familia Băsescu în situaţii extrem de sensibile. Ele pleacă chiar de la cuscrul lui Traian Băsescu, Bebe Ionescu, tatăl deja celebrului Syda, soţ al Elenei Băsescu. Pe numele lui adevărat Gheorghe Ionescu, multitudinea de relaţii sociale, funcţii şi conexiuni l-au transformat pe modestul inginer de la secţia de prototipuri de la un institut de construcţii de maşini din Bucureşti într-un personaj care a devenit cheia administrării cu succes a marilor companii din România. Palmaresul lui greu de egalat este strâns legat de PD, PDL, de Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Director executiv al privatizărilor în FPS, director general la Asirom, tocmai vândut lui Ioan Nicolae, membru în consiliile de administraţie la Petrom, BCR, Eximbank; legat prin acţionariate cu afacerile familiei Videanu şi Raoul Doicescu, Bebe Ionescu are conexiuni funcţionale cu nucleul oamenilor de afaceri care au format consorţiul Luxten şi AEM Timişoara.

Gheţea şi Chiţoiu, audiaţi pe 9 decembrie în comisia parlamentară privind activitatea CEC

Vicepremierul Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC, Radu Gheţea, vor fi audiaţi de senatorii din subcomisia privind activitatea managerială a CEC pe 9 decembrie, au decis astăzi senatorii Comisiei de buget-finanţe, în cadrul căreia funcţionează acest for. Propunerea a aparţinut preşedintelui Comisiei, Cosmin Nicula, care a argumentat că aceste audieri ţin cont de calendarul votat luni de Birourile reunite ale Parlamentului privind dezbaterea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Astfel, Cosmin Nicula a propus ca activitatea subcomisiei speciale pentru CEC să se desfăşoare în perioada 9 - 12 decembrie, iar în prima zi să fie audiaţi vicepremierul Chiţoiu şi directorul CEC. Pe 10 decembrie vor fi audiaţi prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, şi membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei.

NATIONAL

Remus Vulpescu, cablat de DNA!

In plina anchetare a sa de catre procurorii anticoruptie pentru comiterea unor fapte de coruptie, Remus Vulpescu s-a prezentat la DNA. Aici, acesta informa ca i s-a propus sa-si vanda votul din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, pentru 1.400.000 de euro. Din acest moment a capatat statutul oficial de denuntator si a actionat direct sub indrumarea procurorilor si in stransa colaborare cu un investigator sub acoperire din cadrul politiei judiciare a DNA. Mai mult chiar, dupa cum sustin sursele noastre, intrucat "baietii destepti" de la Ministerul Energiei isi luau masuri draconice de siguranta, nu s-a putut recurge la obisnuita interceptare ambientala a convorbirilor, astfel ca Vulpescu a fost nevoit sa poarte tehnica pe sub haine la intalnirile cu mituitorii sai. Fie si formal, apropiatii din business si de la varful lumii politice, in special cei aflati la guvernare, l-au felicitat pe Vulpescu pentru ca a dat cartile pe fata si a colaborat cu DNA. Insa le-a inghetat zambetul pe buze cand au inceput sa auda ca mana dreapta alui Chitoiu ar fi purtat inclusiv tehnica de interceptare pe el.

Antonescu iese la bataie: Ponta, presedintele serviciilor secrete

Premierul Victor Ponta este prelucrat de serviciile secrete, care-i cer insistent sa candideze la prezidentiale. Declaratia nu vine din partea vreunui adversar politic, ea fiind facuta chiar de Crin Antonescu. Ca un bun partener ce este si pentru ca-l simte slab in fata tentatiilor, liderul liberal s-a oferit sa-l sustina moral pe Victor Ponta. Asta dupa ce a reluat o mai veche tema propagata de liberali, potrivit careia premierul "coabiteaza" cu serviciile. Domnul Ponta e un om care, fiind si prim-ministru, aratand destule calitati in aceasta perioada, e un candidat. Nu poti lua asa, pe oricine pe motiv ca e partidul mare, partidul mare, ca am vazut in 2009, un candidat destul de celebru",a afirmat Antonescu, sugerand ca puterea ar putea sa-i ia mintile sefului Executivului.

PUTEREA

Ponta a anunţat o comisie parlamentară care îl va ancheta pe Băsescu

Ultima "bombă" aruncată de prim-ministrul Victor Ponta după ce şi-a asumat răspunderea pe descentralizare a fost aceea a constituirii unei alte comisii, de data aceasta comună, a senatorilor şi deputaţilor, care să ancheteze direct implicarea lui Traian Băsescu în cumpărarea terenului. Ponta a spus că a aflat de la liderii de grup ai PSD, PNL şi PC cum că ar lucra la formarea acestei comisii comune şi al cărei scop ar fi "să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi". Ponta a precizat că, deşi nu ştie dacă preşedintele ţării a încălcat vreo lege în "afacerea Călăraşi", el susţine că "în mod sigur şi-a folosit funcţia pentru interese personale", iar această comisie ar urma să afle "toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual instituţiilor statului".

Foştii miniştri Şereş şi Nagy află pe 3 decembrie dacă vor face puşcărie

Verdictul în dosarul de spionaj şi trădare privind privatizările strategice se lasă în continuare aşteptat. Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat din nou, pentru data de 3 decembrie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care sunt acuzaţi foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, precum şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev şi alte şase persoane. Judecătorii ÎCCJ stabiliseră anterior să pronunţe în data de 19 noiembrie decizia privind faptele de spionaj şi trădare prin transmitere de secrete în cazul privatizării unor instituţii strategice.

ROMANIA LIBERA

Cum se face transferul puterii de la centru în teritoriu

Preşedinţii consiliilor judeţene vor primi puteri sporite, preluând o serie de atribuţii ale ministerelor, potrivit legii descentralizării, pentru care Guvernul Ponta şi-a angajat, ieri, răspunderea în Parlament. Asta, în condiţiile în care USL deţine o majoritate confortabilă în Legislativ, care i-ar fi permis să asigure un cadru larg de dezbatere publică. Cum se va face concret descentralizarea şi de când va intra în vigoare? Proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea, prevede un termen extins pentru realizarea transferului către autorităţile locale a structurilor supuse descentralizării. Opoziţia are trei zile să depună o moţiune de cenzură, dar îi lipsesc semnăturile necesare. Totuşi, PDL se va adresa Curţii Constituţionale, for care nu are un termen pentru judecarea proiectului de lege. Dacă legea va fi declarată constituţională, proiectul va merge la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare, dar dacă va considera necesar şeful statului se poate adresa şi el CCR.

Atentate anti-iraniene în Beirut, în fieful Hezbollah

Două atentate sinucigaşe au lovit marţi dimineaţă ­ambasada Iranului din Beirut, provocând moartea a 23 de persoane şi rănirea altor 150. Un responsabil al Brigăzilor Abdallah Azzam, grup jihadist apropiat de Al Qaeda, a revendicat exploziile care, potrivit imaginilor televiziunii libaneze Al-Mayadeen, au ­devastat un cartier considerat fieful puternicului partid şiit libanez Hezbollah, ai cărui combatanţi luptă în Siria contra insurgenţilor. Şase clădiri ale ambasadei au fost atinse şi imaginile televiziunii libaneze Al-Mayadeen prezentau un cartier devastat, trupuri arse, răniţi, maşini în flăcări şi coloane de fum negru. Atentatul s-a produs în Bir-Hassan, un cartier rezidenţial din sudul Beirutului, în majoritate şiit şi, bastion al Hezbollah. Zona este populată de musulmani şiiţi şi în afara misiunii diplomatice iraniene, găzduieşte şi un birou al partidului şiit Amal, un aliat al Hezbollah.

Sărăcia salvează produsele proprii ale retailerilor

Mărcile aparţinând supermarketurilor sunt marile câştigătoare ale comerţului cu bunuri de larg consum, alimentare şi nealimentare, în ultimul an. Pe lângă faptul că sunt ieftine, aceste produse au succes, în condiţiile în care românii nu mai ţin pasul cu creşterea preţurilor, mai ales la alimente. "Consumatorul român nu a mai absorbit în 2013 inflaţia în consumul de ­bunuri de larg consum şi atunci a recurs la cumpărarea de ­produse mai ieftine, cu un volum în creştere de 3,5%, faţă de 2012", a spus Raluca Raschip, Consumer Goods şi Retail Director la GfK, în cadrul conferinţei "Retail Arena", după cum a consemnat Mediafax. Vestea cea mai proastă, aşa cum remarcă specialistul, citând raportul Eurostat, este că inflaţia pe segmentul de alimente a fost în acest an de 7%, mai mare decât creşterea preţurilor la alte categorii de produse.

Mandate de arestare pentru şapte foşti lideri chinezi, inclusiv preşedintele Jiang Zemin

O instanţă spaniolă cu jurisdicţie internaţională a emis mandate de arestare a fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, a fostului premier Li Peng şi a altor cinci foşti lideri chinezi acuzaţi de implicare în acte de genocid împotriva etnicilor tibetani, relatează Mediafax. Organizaţia Campanie Internaţională pentru Tinet a explicat că instanţa spaniolă a aplicat principiul "jurisdicţiei universale", prevăzut în dreptul internaţional, o normă implementată şi în cazul emiterii mandatului pentru arestarea fostului dictator chilian Augusto Pinochet, arestat la Londra în 1998. "Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin şi fostul premier Li Peng nu mai sunt protejaţi de imunitate diplomatică; ei şi ceilalţi cinci foşti lideri chinezi riscă să fie arestaţi dacă se deplasează în afara Chinei", a explicat expertul în drept internaţional Jose Elias Esteve, profesor la Universitatea din Valencia.

ANALIZĂ. Aproape 6 milioane de români au în fondurile private circa 3 miliarde euro. Ce se va întâmpla cu pensiile private ale românilor?

Se naţionalizează ori nu se naţionalizează pensiile private? Aceasta este întrebarea care planează, de câteva zile, asupra mediului financiar din România. Totul a pornit de la publicarea "pe surse" a scrisorii de intenţie adresată de autorităţile române către Fondul Monetar Internaţional. Acolo, anumite formulări lasă de înţeles că Guvernul a analizat serios posibilitatea reducerii contribuţiei către fondurile private sau chiar a naţionalizării integrale a acestora, pe un model deja consacrat în ţări din zona României cum ar fi Ungaria sau Polonia. Guvernul a transmis FMI că evaluează pensiile private obligatorii şi impactul acestora asupra sistemului de pensii şi a dezvoltării pieţei de capital, precizând că urmăreşte reducerea poverii fiscale fără impact bugetar.

O nouă bulă a creditului se umflă în Europa Emergentă?

Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene şi guvernator al Băncii Naţionale a Austriei, spune că avansul puternic al creditului în unele dintre statele Europei de Est trebuie monitorizat cu atenţie de organismele de reglementare pentru a evita repetarea bulei speculative care s-a spart în anul 2009, transmite Bloomberg. Potrivit lui Nowotny, este dificil de spus dacă înainte de recesiunea din 2009 unele dintre fostele state comuniste au înregistrat o supraîncălzire sau o convergenţă cu vecinii din Vest. "Este greu de distins ce a fost proces de recuperare şi ce a fost bulă speculativă", a spus Nowotny. El a mai spus că statele membre UE care nu sunt şi membre ale zonei euro (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, România şi Croaţia) ar trebui să analizeze posibilitatea aderării la procesul de supervizare bancară condus de Banca Centrală Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Miza financiară a descentralizării: 600 mil. lei şi 14.000 de angajaţi, transferaţi de la ministere la consiliile judeţene

Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul descentralizării administrative şi financiare care presupune transferul de bani, "competenţe", zeci de instituţii de la ministere către administraţia locală, care împreună numără 14.000 de angajaţi. Aplicarea legii înseamnă trecerea unor fonduri de 600 de milioane de lei şi a 14.000 de angajaţi din structurile administraţiei cen­trale în cele judeţene, însă analiştii se declară sceptici cu privire la modul în care a fost făcut acest proiect. Ideea descentralizării este mai mult decât binevenită, însă puterea de decizie şi banii ar fi trebuit redirecţionaţi către marile oraşe, către "polii" de dezvoltare, şi nu către judeţe, este de părere Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice. Proiectul nu este bine reglementat în stadiul în care a ajuns în Parlament, ar mai fi trebuit dezbătut, iar modul în care se face alocarea banilor acoperă eşecul proiectului regionalizării, prin care au existat posturi de conducere "promise" unor baroni locali, spune profesorul Mircea Coşea.

Topul asigurătorilor la nouă luni: cele mai mari zece companii nu au reuşit să treacă pragul de 5 mld. lei

Subscrierile celor mai mari zece companii de asigurări au însumat aproape 5 miliarde de lei (1,13 mld. euro) în intervalul ianuarie-septembrie, cu numai 35 de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de ZF. Şase asigurători mari au raportat afaceri în creştere după primele nouă luni, dar abia au reuşit să acopere scăderile consemnate de celelalte patru companii din clasament. "Nu observ o revenire a pieţei de asigurări şi aş putea spune că acest lucru are o legătură cu situaţia din economie. Totuşi, dacă ne uităm la ţările din regiune cred că piaţa ar arăta cu totul altfel dacă am conştientiza mai mult nevoia de protecţie. Nu cred că va fi un reviriment pe piaţa de asigurări nici anul viitor, mai ales că încrederea asigu­raţ­ilor în sistem este scăzută", consideră Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR - asociaţia brokerilor de asigurări. Astra, compania deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, a rămas la sfârşitul lunii septembrie cel mai mare jucător din piaţa asigurărilor, după ce afacerile companiei au avansat cu 2% şi au ajuns la 803 milioane de lei (182 mil. euro). Pe poziţia a doua a urcat Allianz-Ţiriac, care a devansat Omniasig.

Adrian Vasilescu, BNR: Semnale de avarie

Piaţa liberă, ca să funcţioneze, are nevoie de spirit de iniţiativă, de ordine, de lege şi de muncă performantă. Dar aceste elemente, toate fiind incluse în tabelul laureatului Nobel Milton Friedman, desigur esenţiale, nu ajung. Pentru că nu-i de ajuns o piaţă funcţională, în stare să facă faţă oricăror presiuni competitive. Mai e nevoie de ceva. De un model în care oamenii, cu interesele lor, să-şi aibă şi ei un loc. In economia noastră, avem de câştigat trei bătălii: 1) pentru o expansiune semnificativă a producţiei, cu deosebire în sectoarele cu deschidere spre pieţele interne şi externe; 2) pentru valori adăugate obţinute nu din creşteri cantitative, ci din surplusuri de competitivitate; 3) pentru profituri mari, rezultate din scăderea costurilor de producţie şi creşterea cifrelor de afaceri. Ţeluri imposibil de atins înainte de o mai bună organizare a muncii şi de promovarea unui sistem al intereselor care să ţină seama că se aplică oamenilor şi nu roboţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb